Cei de la Hornbach au fost primii care au anunțat că vor renunța la lemnul de la Schweighofer. În decembrie 2016, compania își manifesta preocuparea pentru ca produsele din lemn pe care le comercializează să provină dintr-o silvicultură responsabilă.
La 4 luni de la comunicatul de presă al Hornbach, toate magazinele lor din România sunt încă pline cu produse de lemn de la Schweighofer. Din ce în ce mai mulți membri ai comunității de-clic ne-au semnalat acest lucru și ne-au trimis poze pe email, așa că am hotărât să investigăm acuzațiile. Am verificat fiecare din cele șase magazine Hornbach din țară.
Ne-am dat drept clienți care au nevoie de mult lemn, din toate sortimentele. Am pus la punct mai multe scenarii despre lambrisarea unor mansarde sau construcția de grajduri și birouri pentru un manej. Acestea ne permiteau să ne interesăm de toate produsele Schweighofer din oferta magazinului, atât sortimentele din categoria lemnului de construcție cât și a lemn rindeluit, la care spuneau că renunță. Am spus că nu avem unde să-l depozităm și că vrem să-l cumpărăm progresiv, de-a lungul unei perioade de timp.

Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Angajații Hornbach ne-au asigurat că se aprovizionează constant de la Schweighofer, inclusiv cu grinzi sau cherestea, produse care se încadrează la lemnul de construcție sau lemnul rindeluit – lemn cu care Hornbach a declarat că nu se mai aprovizionează.

Ia ziceți, tovarășii de la Hornbach, cum e cu nu ne asociem cu hoții și cei ce devastează la propriu pădurile româniei?

Avem si un drept la replica de la Hornbach.
170517_Raspuns_articol_DeClic_bpvGS_cln_FINAL_PRESA

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    actiunile pe zoso.ro au scazut drastic

    • #2

      In semn de sustinere de azi inainte Zoso va bricola virtual si in photoshop.

  2. #3

    Pai nu se asociaza. Doar le vinde produsele… Ce asociere e asta? 😀

  3. #4

    Eu am o intrebare, prin alte locuri cum se face aceasta exploatarea a lemnului, ma refer la lumea civilizata, daca compania X taie n hectare, nu este obligata prin contract sa planteze la loc sau in alta parte macar o parte din ce taie?
    Pentru ca in felul in care se exploateaza acum este o chestiune de zeci de ani pana ramanem fara copaci.
    Dupa parerea mea exploatarea lemnului tine de siguranta nationala, iar beneficiile din taiere sunt infinit mai mici decat daca am lasa pur si simplu padurile asa cum sunt.

    • #5

      Lemnul e o resursă regenerabilă, se exploatează. În țări civilizate echivalentul direcției silvice decide ce păduri se pot tăia și apoi ce se plantează in loc. În mod normal pădurile se parcelează, fiecare bucată are un termen în funcție de durata de creștere, să zicem 20-40 ani, după care se taie și reîmpădurește.

    • #6

      Nu aia taie. Doar cumpara lemn furat.

    • #7

      Ar putea iesi bani frumosi, zic eu, din reimpaduriri. Dar cine stie ce combinatii or fi si pe scolo.

    • #8

      Cum zicea si Ender – nu taie Schweighofer. Ei doar cumpara. Ceea ce inseamna ca cineva la vinde. Ghici cine? Va dau un indiciu – nu-s austrieci 🙂 Asta ca sa lamurim cine ne fura lemnul. Nu austriecii .

      Ca la droguri – daca vrei sa faci ceva, cauti dealerii nu consumatorii… Da na.. .plm.

  4. #9

    Eu zic de ani de zile că austriecii nu sunt vinovați cu nimic, ci noi că stat că nu avem grijă de păduri și de cine le taie. Lemnul nu poate fi transportat pe ascuns, dacă pe noi chiar ne-ar interesa să nu se taie ilegal, am putea verifica ușor asta.

    • #10

      cum ba nu sunt vinovati cu nimic, cand cumpara lemn fara acte de taiere?

    • #11

      Boss – da aveam pretentii la tine…
      Sigur ca sunt si ei vinovati – dar nu striga nimeni ca ei doar cumpara si ca de fapt ai nostrii taie ilegal.
      De ce oare?
      Unde o fi protectia politica? Nu cumva la astia de taie ilegal ( gen Verestoy &Co) ?

    • #12

      aia de la de-clic striga de ani de zile

    • #13

      Dar noi ce fel de țară suntem de se poate cumpăra lemn tăiat ilegal în cantități industriale? Fără complicitate din partea autorităților nu ai cum să furi lemn, n-ai cum să îl tai și transporți pe ascuns.

    • #14

      Aste e faina!
      Adica ala care cumpara marfa furata de la hoti si o vinde mai departe nu prea e vinovat asai?Cum draq sa nu faca aia ce vor cu noi daca santem batuti in cap

    • #15

      nu se pun pe camioane chipuri, pe marfa samd?
      mdeah…..fut astia calculatoarele de la NASA. eh, e ok.inca o mica parcela de mii de hectare nu se vede. sau da. SO?
      pula mea de fututi wai!
      m-am simtit bine azi c-am vazut s-am zis si la altu’

  5. #16

    Dar de lemnul din Cernobil pe care la achizitionat, nu zice nimeni nimic?

  6. #17

    Daca dispare Schweighofer maine padurile se vor inmulti. Nimeni nu va mai taia ilegal. Toata lumea va rade la soare. Padurile se taie pt ca nu avem control nu pt ca Schweighofer. E ca si cand te bate barbatul ca e un alcoolic infect si tu dai vina pe birt. Schweighofer nu e singurul depozit/procesator de cherestea. O sa vina altii si altii mereu cat timp o sa ai ce taia si nu o sa ai control.

    • #18

      Daca legea ar fi aplicata nu ar mai fura ca-n codru.Ca la alcool,tigari,etc.Cauti depozitele,gasesti alcool contrafacut sau tigari fara timbru si arzi tot,sa vezi ca se mai indreapta lucrurile.

  7. #19

    Am lucrat in domeniu in Romania cam 10 ani.
    A fost perioada anilor 90 cand era plin de mici intreprinzatori (in zonele de munte era plin de mici gatere) care taiau zilnic cateva zeci de metri cubi de lemn.
    Ei erau aprovizionati de catre localnici care zi de zi carau cu carutele busteni.
    Peste tot erau stive de cherestea care erau incarcate in general vineri seara si trimise la targurile mari unde se vindea.
    Aia a fost perioada cea mai neagra (1990-2000). S-a taiat si ce trebuia si ce nu trebuia.
    Tatal meu a fost improprietarit cu un Ha. de padure si s-a ales praful de el.
    Nu a durat mai mult de 2 ani de zile pana toata parcela de padure(ma refer si la ceilalti proprietari) a fost taiata ras.
    Si nu va ganditi ca proprietari au facut macelul ala. Locatia este Comanesti (Bacau)unde au ezistat niste mine de carbuni care au fost inchise. Nu exista miner sa nu aiba cal, caruta si drujba.
    Au devastat padurile pe valea Trotusului .
    La Comanesti a existat un mare combinat de prelucarea lemnului care incetul cu incetul s-a distrus.
    Singura sectie care a fost cumparata imediat si s-a facut investitie in ea a fost cea de Panel.
    Primii investitori au fost Finnforest care au vandut parca prin 2009 la Schweighofer.
    Marile companii gen Schweighofer nu se ocupa cu exploatarea de bustean.
    Cumpara bustean de la mici furnizori care de fapt sunt prima veriga in acest lant incalcit.
    Nu zic ca nu sunt si ei vinovati (mai ales ca au fost certificati FSC) si trebuiau sa fie cu bagare de de seama ce cumpara dar coruptia din sistem a permis acest lucru.
    Acesti mici intreprinzatori aveau si ei acoperire mai sus la judet unde totul se musamaliza si totul mergea uns.
    Firma pentru care lucram in Romania procesa aproximativ 1000 Mc bustean de stejar lunar.
    Aveam doi baieti care se ocupau cu achizitia. Aveau cateva judete (Vrancea, Neamt, Iasi, Vaslui, Brasov, Covasna) unde zilnic mergeau si sortau bustenii. Sa nu credeti ca aveau un singur furnizor pentru intreaga cantitate de 1000 Mc .
    Gaseau max. 200 Mc la unul deci echivalentul a aproximativ 6 camioane.
    Deci va dati seama ca toti furau cat puteau si vindeau mai departe la procesatori.
    Imi aduc aminte cum se strofocau baietii sa ajunga tot timpul la acesti furnizori inaintea celor de la Holver(Brasov). astia cumparau tot timpul ce e mai bun si ceilalti ramaneau cu ciurucurile

    Credeti ca pe noi la vremea aia ne interesa daca padurea era taiata legal.
    Ne strofocam sa avem cantitatea de bustean necesara (cumparam doar cu factura materia prima) pentru a ne produce cheresteau necesara.
    Solutia ar fi sa se plafoneze recoltarea busteanului la o cantitate anuala pe fiecare ocol silvic.
    Asa o sa mai dispara din marii procesatori de lemn.
    In 2015 cand am fostin Romania am mers in vizita la un prieten care produce case din lemn.
    Am ramas cu gura cascata cand mi-a zis ca din cand in cand importa prefabricate din lemn de rasinos de unde credeti(Austria si Finlanda).
    Mi-a zis ca e chiar mai ieftin fata de materia prima locala si calitatea este net superioara.
    Omul chiar mi-a aratat cativa paleti care aveau stampila de provenienta.

    Eu comentez rar pe aici dar fiind nascut la Comanesti (acolo unde Schweighofer are si fabrica de procesare) si fiind in tema cu ce s-a intamplat in zona am zis sa vin si eu cu mici detalii )
    Scuze pentru textul lung dar asta e realitatea si ar mai fi fost foarte multe de spus.

    • #20

      Asta ziceam și eu, e o întreagă piramidă a tăierilor ilegale și Schweighofer e in frunte, dar până se ajunge la ei, lemnul ilegal de albește în acte. Noi trebuie să acționăm la baza piramidei, că dacă dispar austriecii, o să fie înlocuiți de alții și tot o să de radă pădurile. Iar cum Schweighofer e societate comerciala, nu de binefacere, profită de un sistem bolnav și face majoritatea lucrurilor legal, e vina statului că pot cumpăra atât de ușor lemn tăiat ilegal.

    • #21

      @perkele
      N-ai inteles mare lucru.
      Schweighofer cumpara doar cu acte si daca actele sunt ok nu e treaba lor ci a politiei sa vada daca e alta provenienta lemnului. Tu daca cumperi ceva de la eMag sa zic, verifici cum a intrat emagul in posesia marfii?
      Parte din furnizorii austriecilor liciteaza si taie pe acte o anumita cantitate de masa lemnoasa iar suplimentar, pe mana cu padurarul mai taie suplimentar x metri cubi de lemn pe care-i face parte-parte cu ghici cine? Exact!
      Partea pe acte o vinde austriecilor, restul la diferite mici SRLuri care cumpara fara factura.

    • #22

      De fapt situatia e mult mai grava decat ”o parte din material”, Ei au procesat lemn in fiecare an aproape dublu cat a fost exploatarea legala aprobata pe toata tara.Au adus in tara linii de prelucrare pentru cantitate dubla,si au facut rost de lemn.
      Asta inseamna nu doar ca ei cumpara cu acte,ci pur si simplu indeamna furnizorii sa dubleze cantitatea de lemn furnizata,cu bonusuri,cu pret mai mare,ex a bagat 10 tiruri in curte cu o singura foaie de Romsilva.
      Asta se intampla la ei in curte,au lemn muult peste ce ar trebui sa existe si nu poate fi justificat in nici un fel.

    • @ed – ce inseamna “aproape dublu cat a fost exploatarea legala aprobata pe toata tara”? ai habar cit se exploateaza legal?
      cam ce crezi? se taie acum mai mult sau mai putin decit pe vremea lui ceasca?
      unde se taie mai mult lemn? in Austria sau in Romania? In Germania sau Suedia?
      ce crezi ca reprezita cifra aia cu “pe ora dispar 3 hectare de padure”? ai incercat sa verifici ce inseamna “defrisare ilegala”?
      un gugale ajuta.

      ai mai jos niste date legate de industria lemnului din Romania.
      lemn.fordaq.com/news/COMUNICAT_DE_PRES%C4%82_-_Reprezentan%C8%9Bii_51506.html

      ca idee – in Romania se exploateaza 55/60% din cresterea anuala a padurii, in Centrul Europei 75-80% in Scandinavia peste 90%. Suna a prostie si contrar a ceea ce sustin ong-urile si se vede in unele locuri insa discutiile cum ca “dispare padurea” sint exagerate.
      da- este o problema cu padurile supra-exploatate ce se afla linga caile de acces
      da – sint taieri ilegale insa astea se fac in padure, nu in fabricile de procesare. daca statul vrea sa prinda hotul, il prinde in padure nu la asfalt.

    • #24

      @ed
      Trolezi cu nesimtire.
      Orice fraier cu 3 clase care are un SRL stie ca la orice control daca te prind baietii cu marfa fara acte o confisca.
      Banuiesc ca habar n-ai cat bustean importa austriecii din tari ex URSS de cand s-a declansat vanatoarea de vrajitoare.

  8. Or fi încercat cu lemn din altă parte, dar ai văzut și-n reclama lor: cade casa pe oameni la primul cui bătut mai tare. Și-atunci s-or fi întors la marfa de la Hofenhof ăia. Că doar n-m vrea acum să moară oamenii de la o ambiție.

  9. Interesul lor e sa faca bani. Cei de la Schweighofer au un pret bun, ei pun adaos mare si fac profit. Cam asta e scopul. Nu cred ca le pasa atat de tare de unde provin lemnele.

  10. #27

    Camioanele nu vor mai putea fi confiscate imediat, În această seara în Parlament a trecut o clauză care în practică va pune poliția în dificultate atunci când un camion care transportă lemn ilegal ar trebui confiscat. Dezbaterea finală și votul în plen vor începe mâine dimineață la ora 10. Sună-ți sau scrie-i ACUM un email Parlamentarului din circumscripția ta și spune-i să voteze pentru confiscarea fără obstacole a unui camion cu lemn ilegal. Îl găsești aici:

    www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.ce?idl=1

    Mai mult, aprobarea de lucrări silvice și exploatările propriu zise în păduri virgine nu se vor pedepsi. Este vorba de proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice dezbătut în regim de urgență (punctul 6 pe ordinea de zi de astăzi):
    www.cdep.ro/pls/caseta/eCaseta.OrdineZi

    În forma in vigoare, introdusa prin OUG 51/2016:
    “mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au provenienţă legală conform normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund se confiscă.”

    În forma care va fi supusa votului maine s-a strecurat următoarea clauză:
    “Mijlocul de transport cu care s-a realizat transportul de materiale lemnoase fără aviz de însoțire și/sau fără cod online sau offline, după caz, generat de aplicațiile SUMAL, pentru situațiile în care emiterea codului online sau offline este obligatorie, se confiscă, dacă valoarea materialelor lemnoase transportate depășește de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior sau dacă se constată repetarea faptei în interval de 6 luni de la data constatarii primei fapte. Evaluarea masei lemnoase se realizează conform prevederilor art. 22 alin.(7).”

    Mai pe șleau, se confiscă doar dacă este lemn de lux și dacă se nimerește să fie și un ”expert” silvic care să măsoare prejudiciul. Și dacă se mai întâmplă să fie întuneric atunci ia expertul silvic de unde nu-i.