Cam ăsta e Tennekerul vieții. Foarte mișto, dar, ca să îl asamblezi, durează vreo 3 ore, pentru că e foarte greu și e rotund, ai nevoie de scamatorii ca să îl pui pe șine.

De acum, spectacol.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cutia din dreapta ce e?
    Dupa ce aprinzi lemne/carbuni, asteptand sa arda (flacara deschisa), inchizi capacul, sau il lasi deschis?
    Dupa ce pui carnea, inchizi capacul?
    Inchizi vreodata capacul in tot procesul de gratarire sau e de protectie?
    Hornul ala din stanga, ajuta sa nu te mai afumi cand intorci carnea, sau e folosit doar la functia de “afumatoare”?
    Stiu, pun multe intrebari dar sunt curios 😀

    • #2

      1. afumatoare
      2. deschis, pentru gratar
      3. nu, se coace, nu imi pplace asa
      4. il inchizi cand vrei sa afumi sau cand vrei sa faci ceva la foc mocnit
      5. afumatoare

    • #3

      N-am mancat niciodata mici mai buni decat aia cu capacul pus – valabil si la piept de pui, si cam la orice… Avantajul e ca nu e nevoie sa arzi carnea asa de tare ca sa obtii carne facuta, nu cruda. La mine s-a potrivit perfect regula “once you go with lid, you never go back”.

    • #4

      Eu inchid capacul cand de ex se aprind carbunii de la grasime… ca sa nu arunc cu apa ( ca in timp mi-a ruginit partea de jos). Se stinge imediat focul de la lipsa de oxigen..

  2. #5

    … cata distantare sociala pe gratarul ala …

  3. Cred că unii cititori își fac deja planuri pentru giveaway.
    Parcă și văd anunțul: ”…. Exclus concursomani și cei cu Feare vechi looooom!”

  4. #7

    Poate imi scapa ceva, dar functia de gratar pare ceva ce poti face la fel si cu un carucior de cora plus o tabla.
    Costa enorm.

    • #8

      și la munca poti merge cu autobuz, lada niva sau honda. chestie de alegere

    • #9

      Iti scapa faptul ca nu poti face functia de afumare cu un carucior de cora. Daca ai smoker nu inseamna ca trebuie sa mananci asta toata viata, inseamna ca poti sa alegi daca vrei sa afumi sau sa faci gratar clasic. Daca iti cumperi masina nu mai ai voie sa mergi pe jos, pentru ca a costat prea mult masina?

    • #10

      @raiiar: doua pietre si un gratar de frigider. Job done!

    • #11

      @skyler
      La asta mă refeream, mi s-a părut că folosește doar funcția de grătar. Pentru asta, nu merită.

    • Cred si eu ca-i scump fata de un carucior de la cora care practic e gratuit daca nu te vede nimeni cand fugi cu el :))

  5. #13

    Acum m-ai bagat in ceata: sa fac o chestie simpla si zidita(si cu scop de design de gradina) sau sa cumpar si eu un animal dintr-asta ?

    • #14

      aia zidită, daca nu ai mai făcut și nu știi cum se face, o sa îți iasă o ciorba.

    • #15

      Chestia zidita – daca te hotarasti asa, chiama pe cineva care stie cum se face 🙂 Stiu – pare simplu… doar ca nu e…

  6. Sunt curios, poate pui poze si cu zona de ventilatie reglabila din partea dreapta jos. Are maner sau trebuie sa folosesti o manusa sau ceva de fier, ca sa nu te arzi cand vrei sa reglezi fluxul de aer?

  7. #18

    Mi-am dat seama ca oamenii sunt de doua feluri: unii care pun carnea pe gratar ca în poza de mai sus și alții care, fără riglă și echer de tamplărie, fac un puzzle frumos pe grătar, un copanel in sus, unul în jos, micii ca bastonașele din caietul unui elev silitor, fleicile yin și yang…

    • #19

      Daca ai de fript 3 mici si 2 copane – le arunci pur si simplu…. Daca ai de facut mai mult – le asezi frumos sa incapa… ca altfel faci gratar 5 ore… nu 30 de minute… Chestie de organizare.

    • #20

      Nu este asa simplu. Si cand ai 5 mici, ii pui in ordine ca sa stii cand si cum sa ii intorci. Sa nu lasi 2 dintre ei sa se arda scrum si restul sa fie cruzi.

  8. #21

    Interesant… Cat a costat ?

  9. #23

    Arată absolut fantastic grătarul ăsta. Caut să-mi iau o casă la curte și mă gândeam la un grătar zidit, dar evident că n-am o treabă. Problema nu e că n-am habar să construiesc, că se poate cumpăra, poți angaja oameni, dar parcă nu-i văd sensul, neapărat. Ăsta, pe de altă parte, arată super nice.

    • #24

      am facut nistea coaste la fum. inca nu ma pricep, dar au un gust de mori langa ele

    • #25

      Îți scriu aici, că poate vezi mai repede decât dacă aș scrie în articole anterioare. Acum vin de la Lidl și am luat o chestie supermișto și ieftină – ca o paranteză, am avut întotdeauna oroare de frigărui pe grătar, cum le pui cum se lipesc, când le întorci se mai răsuceste carnea, nu mai pică toate pe aceeași parte făcute, se mai arde o legumă, etc. Ma rog, poate că mi se întamplă numai mie asta, deși mă îndoiesc … În fine, am luat un cadru pentru frigărui, pe care practic pui frigăruile și le rasucești fară să atingă grill-ul grătarului. Surprinzător, nu o au nici în catalog și nici pe site, am dat peste ea din întâmplare. Este identică cu asta:
      dmailshop.ro/magazin/timp-liber/picnic-si-gratar/cadru-suport-pentru-frigarui/
      Tot de la Lidl am luat acum ceva timp o tigaie pentru legume la grătar (mor când se lipesc de grill) asemanatoare cu asta:
      www.dedoma.ro/Tigaie-pentru-gratar-31-cm.html

    • #26

      daca se lipesc, le întorci prea repede

    • #28

      Dacă se lipesc, este o combinație de:
      (1) Grătarul nu e suficient de fierbinte
      (2) Grila a fost insuficient curățată
      (3) Grila un are “coating” – grăsime sau un strat ceramic, special.

      Am făcut frigărui și din file de peste și nu s-au lipit/dezmembrat.

      Încă o chestie, când amesteci legume și carne pe aceeași țepușă:
      – ceapa și dovleceii au tendința să se facă mai lent decât carnea de porc, uneori chiar și decat ceva cuburi mai groase de piept de pasăre.
      – roșiile cherry și vinetele chinezești se fac cam in același timp cu carnea.

      Zic să faci ceapa și dovlecelul separat – sucks – ori pune felii mai subțiri din legume (sau bucăți mai groscioare la carne).

    • #29

      @Alex – e o mare porcarie chestia aia – am si eu… Pana la urma le-am facut direct pe gratar. Si da – daca se lipesc inseamna ca nu ai rabdare si le intorci prea repede…

    • #30

      @geretus: asta vroiam si eu sa spun de suportul ala de frigarui… Ca idee arata foarte bine pana le pui pe gratar. Dupa aia….

  10. #31

    Dacă vine Genghis Han și ne spune că bărbații adevărați mănâncă carnea crudă sau sărată și ținută sub șa zău că-i dau like!

    • #32

      Bărbații adevărați mănâncă doar carnea crudă sau sărată și ținută sub șa.

      P.S. Da’ ce, bai, mongolii sunt huni sau maghiari sa manance barbarii din astea?!

  11. #33

    Ba ieri mi-am luat la 200ron gratar de la kaufland. Are capac, termometru integrat, cana pentru cenusa, desfacator de sticle :)) si e mega solid… You cannot beat that, desi ne-a luat 1 ora la doi masculi beta sa il asamblam. Am făcut doar mici, darbcu capacul pus cred ca au fost cei mai buni mici ever… Si inca o chestie, luati-va starter pentru gratar la 27 de lei de la auchan. E super util… Aprinzi carbunii cu 2 ziare : pui chibritul, ii dai pace, si in max 30 de minute ai carbunii rosio

  12. Ce mi-am luat eu si sunt ultra vesel
    – pahar de aprins carbunii (vezi in partea ailalta)
    – manusi de 350grade. Daca e musai pe la inceput mai misc si carbunii cu mana

  13. #35

    In realitate micii nu se fac niciodata la foc mic, cu capacul pus.
    Reteta clasica e cu foc iute, dar sa ramana zemosi la interior. Sa-i intorci des sa nu-i prinda flacara care se face cand curge grasimea din ei. Unii mai uda carbunii cu apa, nu stiu ce sa zic.
    Aia din poza de mai sus sunt spre carbune la suprafata, asa imi ieseau si mie la inceput, not bueno.

    Eu am zis sa testez un cuptor stil Kamado, am si un grataragiu priceput.
    ibb.co/LzB6Fx6

    • #36

      Corect, asa sunt cei mai buni mici. Aia care raman suculenti la interior.

  14. #37

    Sa fii sănătos. Noroc de articolul în care cereai referințe. Asa am aflat de grătarul de la Tarrington House, Memphis, la Metro. Am dat 450 lei pe el. Grill de fontă, aerisitor, termometru pe capac.

    P. S. Nu as da mai mult de 800 lei pe un grătar.

    • #38

      Da ma, da” a’ lu’ Arhi are roti de tractor model 1930 si seamana cu o locomotiva Pacific…

    • cu două padele, iese din oraș pe barba lui dacă e ceva…

  15. #40

    Exista vreo solutie sa prelugesti hornul gratarului astfel incat sa poti sa iesi cu el de sub o terasa acoperita. Vreau sa imi iau si eu ceva similar insa as vrea sa pot face gratar ferit de ploaie si de soare sub acoperisul unei mici terase si parca nu as vrea ca tot fumul de la gratar sa afume acel acoperis. V-ati lovit de problema asta ?

    • #41

      hornul ala e util doar la afumat. in rest, fumul iese unde vrea el.