Eu aleg să îi spun astăzi femeii din viața mea că O IUBESC, nu de dragobete. Nu îmi place cum sună dragobete. dra-go-be-te. bleax. Redescoperit de puritani în clipa în care un român mai destupat a decis că sf. valentin ar putea fi un moment frumos în viața unui cuplu. Vai, dar de ce, noi avem dragobetele.
Bine mă că le aveți. Așa avem și aruncatul fraierilor în sulițe, drept ofrandă lui Zamolxes.
Nu vreți voi să fiți niște ofrande?
NOU
Wait… tu nu ii spui in fiecare zi femeii din viata ta ca o iubesti? De ce ar fi mai speciala ziua de azi? Sau Dragobetele? (in afara de faptul ca este primul 14 februarie inzapezit de care stiu eu).
NOU
jollyca » nu, pentru ca ar deveni repetitiv si mecanic.
NOU
Sa lasam ziua indragostitlor (Valentines day) si sa vorbim despre eveinmentele importante de azi, reincepe Uefa Champion Legue, Lyon si Barcelona joaca in seara asta.
NOU
Theo » BEREA E IN FRIGIDER, SEMINTELE PE MASA, PLASMA STEARSA DE PRAF. SUNT PREGATIT…
NOU
La bere merg mai bine alune sau covrigei domle. :))
NOU
Se vede ca dragobete e ceva romanesc. cum naibilui sa numesti ceva dragobete? suna ca ceva beat:))
NOU
Nicolae Constantinescu, etnolog al Universității din București, a afirmat că nu există atestări documentare ale acestei sărbători decât în secolul al XIX-lea, „ceea ce nu înseamnă mare lucru pe scara timpului”. Profesorul a propus ca etimologic, el provine din derivarea cuvântului „drag-dragul”( cu tema slava), adăugând că „nu putem ști sigur, pentru că în domeniul etimologiei ești tot timpul pe nisipuri mișcătoare”. Lingvistul Lazăr Șăineanu a propus analogia cu „dragu-bete”, sufixul „-bete” fiind folosit în zonele din Oltenia, semnificând „adunare, mulțime”.[1] Etnograful Marcel Lutic de la Muzeul de Etnografie al Moldovei a prezentat etimologia acestei sărbători populare, considerând că majoritatea denumirilor ei provin de la „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, sărbătoare religioasă celebrată pe 24 februarie care în slavă se numește Glavo-Obretenia. Românii au adaptat-o, astfel apărând sub diverse nume („Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”) în perioada Evului mediu, până când s-a impus în unele zone (sudul și sud-estul României) ca Dragobete.
NOU
“Așa avem și aruncatul fraierilor în sulițe, drept ofrandă lui Zamolxes.”
Chiar sunt singurul care ar vrea sa ne intoarcem inapoi la vechile traditii stramosesti? 😀
NOU
E super cool Sf valentin, ca vine de la americani. Si cuvantul “cool” e iar ,super super misto, ca vine tot de la americani. Si cam tot ce vine de la americani, ne bagam sa-l halim cu 10 guri…sa ne americanziam si noi putin, in prostia noastra.
NOU
Why can’t we have both? 😛
Ma doare in paispe cand alegi sa-i zici persoanei iubite ce simti pt ea, fie de Valentines. ca e la moda, fie de Dragobete daca esti mai retro sau tii la traditie, ori intr-o zi obisnuita ori deloc. Da’ agitatia asta ca vezi dom’le ca una e mai buna decat cealalta, sau ca esti bou, inapoiat, puritan, mai istet, mai frumos in functie din ce tabara esti e din categoria “dă fac? it’s the same shit!”. Bine, cu un pic de minus la Valentin ca l-am preluat de la altii chit ca aveam acelasi lucru deja acasa. Si nu implica sacrificarea caprelor, dans in jurul focului si nici sacrificarea compatriotilor. Din pacate… 🙂
NOU
Catolicii sarbatoresc Sf. Valentin, nu a zis nimeni sa nu se sarbatoreasca, este vorba despre faptul ca este o sarbatoare minora la noi in tara, datorita faptului ca Romania este majoritar ortodoxa. Daca se sarbatoreste ziua dragostei, ca eveniment international sa zicem, este cu totul alta problema insa acest Sfant nu este cunoscut la noi.
Eu sarbatoresc Sf Valentin deoarece Sotia mea este catolica si pentru ea este important. Stiam de mic de sarbatoarea asta, inainte de caderea comunismului, si cunosteam importanta ei, fiind dintr-o zona unde catolicii reprezinta cam 25% din populatie.
Nu este vorba despre un conflict cultural, ci este vorba de apartenenta religioasa.
NOU
@Arhi – Ah, deci te abtii pana pe 14 feb al fiecarui an? 😀
(imi place sa cred c-ai inteles ce-am vrut sa zic… 🙂 )
Offtopic – nu merge sa raspund la comentariu
NOU
jollyca » sunt abstinentialos
NOU
Poem: “Niste fete/Drago-bete/F****u/Tot ce prindeau” 🙂
NOU
@ Arhi: Asa imi spune si prietenul meu, ca nu vrea sa faca din “te iubesc”, cadouri, atentii etc o rutina. In schimb, respecta cu sfintenie Sf Valentin, ziua noastra, Craciunul etc. Dar trebuie sa recunosc, as fi foarte incantata de un pic mai multa tandrete :p.
NOU
păi asta cu suliţele dă cu virgulă, că se făcea doar la 4-5 ani şi era aruncat în suliţe fix ăla mai deştept şi mai harnic dintre flăcăi 🙂 uite aşa au fost românii încurajaţi să exceleze din cele mai vechi timpuri…
NOU
boemul » pai da, ca ala era fraierul grupului. singurul care muncea
NOU
I-am luat covor de Valentine’s. Bitches loves covoare.
NOU
exvpa » #atat
NOU
Pe mine ma implora sa o las sa doarma. Adevarul este ca nu mai face fata asediului, iar preludiul de Valentines ii este o rutina atat de respingatoare incat implora mila. Se vede treaba ca dupa 30 de ani 4-5 ore de balamuc pe noapte ajung sa epuizeze orice imaginatie…
NOU
Hai py la vale-n tine! Ce dracu zici ma? Ce e azi?
NOU
Eu ma intreb de ce nu sarbatorim si ziua de 4 iulie, ca sa fim mai americani decat americanii.
NOU
si dragobete? ca sa fim mai olteni decat oltenii?
NOU
Faza cu solul pentru Zamolxes n-a fost practicată continuu, de la moartea lui Zamolxes(da, a existat pe bune, a fost un rege dac), deci nu putem generalza asta:)
Faza tare e că, dacă tipul aruncat în suliţe nu murea instantaneu, se considera că nu era vrednic pentru a trimite mesajul, şi se reorganiza castingul pentru soli…tot aşa, până se considera că mesajul a fost trimis cu succes:))