rromânul plăteşte asigurări către stat din greu. Peste jumătate din salariul său e reprezentată de impozite şi asigurări, între care şi cea de sănătate, cea care se plăteşte prima.

Casa de Asigurări Sociale are cele mai luxoase sedii posibile. Şi aici mă refer comparativ cu ORICE există în rromânia, inclusiv sedii de firme private. Clădiri din otel şi sticlă se înalţă către nori, adăpostind în ele dotări de milioane de euro şi funcţionari plătiţi din banii noştri.

Pe lângă faptul că de acum înainte, deşi plătim asigurări sociale,ne vom plăti şi spitalizările, medicamentele din spital şi alte tratamente, acum a mai apărut o treabă. Medicii de familie au decis că nu semnează contractul cu CAS.
Urmarea?

Oamenii trebuie să îşi plătească consultaţiile şi la medicul de familie, nu mai beneficiază de medicamente compensate, deşi au dreptul and so on.
Toate astea deşi plătim nişte sume exorbitante pentru asigurări.

Nu e funny să trăieşti în rromânia şi să fii patriot?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. Faza cu medicii de familie ar trebui sa se lase cu scandal. Dom’ne chiar daca or avea dreptate, nu stiu , dar cum plm sa “inchizi cabinetul si nu mai dai retete ” ? It will be fun, joi am treaba cu unul din asta, sa-l fereasca Al-de-sus s-o comita.

  2. sunt de acord sa platesc la medic, numai daca am calitate la acel medic si numai daca nu ar mai trebui sa platesc CAS la stat. dar cum ei nu sunt prosti, ne ia si banii si ne mai pun si sa platim. asta este, daca nimeni nu protesteaza ei stau bine merci pe scaunele lor de smecheri.

  3. Ma uit la o poza cu o insula pustie in mijlocul apelor. Ma gandesc sa ma retrag acolo. Mai vine cineva? Nu glumesc.

  4. Oricum platim asigurari de sanatate (5.5%) + CAS (9.5 – care doar ce s-a mai marit cu 1%, deci vreo 10.5%)

    Eu dau asa:
    Asigurari sanatate angajat 5.5%
    269 lei

    CAS angajat 9.5%
    465 lei

    Adica banii astia ii dau asa…ca vor cretinii de la stat ? Ca si asa am prea multi bani, ce dracu sa mai fac eu cu inca 7 milioane pe luna ?

    Ma jur ca pana la sfarsitul anului sunt plecat din tara!

  5. sti versurile astea?
    “intr-o tara de cacat, totu-i pe dos
    privesti in sus, totul merge-n jos”
    se potrivesc foarte bine

  6. Problema e, Arhi, că toţi baniide pe asigurările medicale ale lui peşte nu ajung la medicii de familie. Bine, e normal ca toţi sa nu ajung, dar o foarte mică parte ajung la ei. Ai tu senzaţia că medicii de familie se lăfăie înm vile prin Piper şi Primăverii? Nu, Casa de Asigurări dă fiecăruia un buget din care acesta trebuie să îşi plătească chiria, asistenta, femeia de serviciu, telefon, întreţinere etc. Asta pentru un cabinet care nu îi aparţine, la sfârşit rămâne cu poate mai puţin decât câştigă unii profesori. Iar în ultima vreme ştiu din experienţa unor oameni apropiaţi că medicii de familie sunt obligaţi mai mult să facă contabilitate decât medicină. Iar o ultimă idee genială a ministrului pulii este să îi pună să lucreze şi pe ambulanţe.
    Concluzia mea e că nu trebuie înjuraţi medicii de familie, ei sunt de fapt cei care sunt defavorizaţi în momentul ăsta de către nesimţiţii de la casa de asigurări de sănătate.

  7. Si banii de la CAS nici macar nu ajung la spitale. Se pierd undeva pe drum. Nu stiu situatia medicilor de familie, dar o stiu pe cea din clinici. Macar 70% din ce se intampla. Si nu e deloc roz. Cei care muncesc cu adevarat o fac si pe bani putini si sunt si OAMENI. Si mai sunt unii buni numai de reclama. Negativa, ca pozitiva oricum nu se vede.

  8. Mie îmi pare rău de medicii de familie. La 1000 de pacienţi primeşte 4000 de lei, bani pentru salariul lui, al asistentei şi cheltuieli de întreţinere la cabinet. Din ce să se descurce? De obicei se întâmplă aşa: se plătesc cheltuielile, îşi ia omul un pic de salariu şi-i mai dă şi asistentei vreo 700 de lei, brut… Ăia de la CAS îs mafioţi, că-şi reţin foarte mulţi bani în mod nejustificat, porcii dreq.

  9. @Robintel: Exact asta spuneam şi eu. Problema e alta. Cum să faci masa de populaţie îndoctrinată de idioţi precum Băsescu, care la un moment dat spunea caă problema ţării ăsteia sunt medicii, pentru că ei sunt marii corupţi, că exact aceeaşi medici sunt cei dezavantajaţi de acest sistem nenorocit. Posturile TV nu fac niciun pas în această privinţă. E trist, foarte trist. Şi pe urmă se miră porcii ăştia că pleacă medicii în străinătate unde sunt trataţi ca oameni.

  10. mie mis e pare simpla treaba cu medicul de familie. Nu mai pot s ma duc la el sa beneficiez de vizite gratuite, atunci frumusel ma scot de pe lista lui ca daca tot e sa platesc ma duc la altcineva. Ce or sa se faca lacomii si nesimtitii?Or sa shomeze. NU o sa tina mult kestia asta, o sa vezi.

  11. #11

    eu oricum nu ma mai duc la medicul de familie, de cand a trebuit sa dau 500 000 pe o adeverinta de angajare

  12. Tre sa micsoreze cumva rata somajului prin asta. Angajeaza lucratori care sa spele geamurile cladirii de sticla, sediu la C.A.S. Apoi mai trebuie cineva sa imparta hartie igienica la buda la C.A.S. Apoi mai trebuie laudatori la seful regional C.A.S., ca domnia sa nu se simte bine fara clacasi. Apoi mai trebuie pusi oameni la coada, ca sa nu cumva sa ai treaba pe acolo si scapi in mai putin de 2 ore. Apoi mai sunt angajati asa-numitii oameni de inducere in eroare, care cand te duci sa le ceri o informatie spun ca nu stiu de ce anume ai nevoie si nu stiu ce ar putea face in privinta asta. Si mai gasiti voi exemple.

  13. nina…insula pustie atrage pentru ca-i PUSTIE, dac-o populam(no offence) se duce naibii totul. Nu glumesc.

  14. eu ma ingrozesc , si totodata ma scarbez pe zi ce trece . La cei 23 de ani ai mei , de vreo 4 ani, uitandu-ma in urma vad sume gen : ” 1000 de lei CAS , CASS , Impozit ” pe fluturas . asta intr-o luna mai proasta … in lunile in care fac mai multi bani , aceasta suma aproape se tripleaza . In conditiile in care platesti pentru orice(pana si spaga pt spital ) , adeverinte , aspirine , rahat – mai dai si intre 1000 si 3000 de lei pe impozite, taxe , asigurari si, pe langa asta pentru un rahat de adeverinta ai nevoie de pupat in fund 5 functionari publici ( de la femeia de servici pana la directorul institutiei ) nu vad de ce nu as incepe sa dau foc institutiilor de genul asta , si sa le las o chitanta ( sa mi se deduca din taxele si impozitele pe care le platesc asa … ca vor ei / lunar ) . Doar cand toate institutiile statului vor fi arse pana la temelii , vom putea face reconstructia tarii . banuiesc oricum ca-i hopeless .

  15. #15

    Pentru toti cei care… 😀 ne explica drama medicilor de familie, ca de fapt banii dati de noi prin impozite nu ajung la ei, o intrebare: si de ce e asta problema mea, a pacientului bizon platitor de taxe? Eu nu va dau bani? Sau statul? Si atunci de ce va razbunati pe mine, pe noi, pe cei care merg la doctor? Pentru ca noi suntem prosti, si inghitim orice “aroganta”, vorba unora…
    Ia faceti voi greva care sa ii afecteze pe cei care nu va dau bani. Si eu am treaba zilele astea pe la doctori, si nu de placere, culmea! Ma duc cu o adeverinta de la angajator, unde se specifica exact contributiile platite de mine pentru serviciile voastre. Sa nu dea Cel de Sus sa aud vreunul ca nu imi da retete / trimitere / consultatie decat daca il platesc, ca o sa aiba nevoie de o vizita la Urgenta dupa aia. Moldovenii is ei asa mai prosti 🙂 dar şî când sî inerveazî…

  16. Cu asigurare de sănătate sau fără, dacă pățești ceva oricum tre’ să plătești la spital ca să te bage cineva înseamnă. Mătuși-mea se luptă cu un cancer la sân de 1 an jumate. Și, cu toate că avea asigurată chimioterapia și operația, la fiecare ședință de chimio (una la 2 săpt) scotea 200 ron pentru medic și 50 ron pentru asistentă. Când au operat-o șpaga a fost de 1000 ron la medic, 200 ron la anestezist, 200 ron la asistentă. Asta cu asigurare completă, conform căreia nu trebuia să scoată un ban din buzunar. Dacă nu scotea, nu mai pupa chimio la timp. Coada de canceroși la chimio la Fundeni e de vreo 100 persoane. Întră la tratament cine scoate banu’. Cine nu, mâine. Poimâine. Răspoimâine. Într-un final ți-o servește: Nu știu domnule, nu cred că aparțineți de spitalu’ ăsta, nu puteți face tratament aici.

  17. #17

    Birocratia medicala la noi a atins proportii uriase. Pentru ca daca nu stiati, medicii de familie sunt obligati lunar sa raporteze casei de asigurari in baza unui program informatizat evidentele pacientilor si a retetelor compensate. Un medic nu mai face medicina ci face contabilitate si hartogaraie la greu. Un medic este obligat sa aiba ca angajat permanent (asta daca nu apartine de un spital) un contabil. E si normal ca tratarea pacientilor a ajuns pe locul 3 in momentul in care statul isi baga picioarele. Si acum sa fim seriosi…cine se mai duce sa faca medicina? Sa iasa rezident pe 6 mil pe luna? Toti medicii buni au plecat din Romania. Numai eu am deja peste 20 de exemple . Cei care au ramas sunt scursuri. Asa ca, daca doamne fereste o sa patesc ceva, eu stiu sigur ca in Rromania nu ma voi trata. Pacat de restul de “n” oameni care nu isi permit luxul de a se vindeca intr-o tara civilizata si care inca spera ca vor schimba sistemul.

  18. Spagi. Doi baieti, aceasi problema, fractura nasoala la antebrat. Unul avea bani, altu’ nu. Primul a stat linistit, tratament ok, operatia a mers bine. Celalalt urla de durere la Camera de Garda, mai ramanea putin pana era rugat sa plece de acolo pe motiv ca deranjeaza linistea publica. Nimeni nu s-a obosit sa-i injecteze calmante. Norocul sau e ca au venit parintii lui mai tarziu, altfel murea in spital. Ghinionul lui a persistat din motive financiare.

    Concluzie. Nici una. Ramai fara cuvinte, oricat de tare in cioc poate fi un comentator sau “analist de garsoniera” prin excelenta. Si din start poti sa te pisi pe varianta in romana a juramantului lui Hipocrate si-l inlocuiesti cu cel al lui Hipocrit (poanta de la Catavencu).

  19. “Nu e funny să trăieşti în rromânia şi să fii patriot?”

    NU

    este funny sa traiesti in romania, sa te tot plangi de ea si sa nu faci nimic! now that`s fuckin funny

    succes 🙂

  20. #20

    nu e funny sa dai sfaturi de doi lei gen “fa ceva” atunci cand stii ca acel ceva nu depinde de cel ce da sfaturi?

  21. @Nina vin io dacă au wifi!

  22. apropo de subiectul asta, astazi mi-am dat seama ca doctora la care ma duc eu de felul meu e incredibila 😀 pe langa faptul ca dpdv profesional e… ireprosabila. Astazi m-am dus la ea la un consult fara sa am trimitere de la medicul de familie (pt ca mi-a fost lene sa ma duc sa-mi iau, plus ca doamna doctor nu e chiar cea mai amabila persoana alive). Tin sa va spun ca nu m-a lasat sa platesc consultatia pt ca “ce? te dau banii afara din casa? nu platesti asigurarea destul?”. Inca sunt socata 🙂

  23. #23

    Salut! Eu m-am uitat pe fluturash si am vazut ca statul isi opreste vre 52-53 la suta din salariul meu , unde mai pui ca din restul imi ia la ghiseu 19% TVA …deci io mai raman cu 28-29 la suta ..asa ca da ai dreptate e al dracu de funny sa fii patriot. Ma alatur si io la descreieratii aia de striga toata ziua FUCK YOU ROMANIA!!!

  24. si, *molfaind din morcov*, ce mai ziceti, baieti ?
    arhi, ia zi, *molfaind din morcov*, ai bagat actele ?

  25. @Arhi: Mah, ai luat teapa. Analizele de angajare etc. le suporta angajatorul, ca si eu m-am “inrolat” de doua saptamani si d’aia stiu. Baga-i chitanta in nas sefului. Sau lucrezi la propria ta firma, smechere, si te dai “proletar”ca noi?

  26. intre `uite, asta fac eu` si `bagami-as pula ce tara de rrahat ca nimeni nu face nimic, eu de ce as face?` este o diferenta enorma, diferenta pe care o vede si o intelege doar cel care NU critica si se vaicareste intruna, ci chiar face ceva (cu sau fara sfaturi)

    succes 🙂

  27. #27

    poate ne impartasesti din ce faci tu in lupta cu asigurarile sociale

  28. #28

    Hai sa emigram in Bulgaria sau Ungaria. Acolo e “super” .
    Sau in America.

  29. Arhi,

    nu ma refeream neaparat la mine sau la tine

    eu nu lupt nici impotriva asigurarilor sociale, nici impotriva sistemului, guvernului, patronilor, parlamentului, presedintelui, FMI, illuminati, mitocaniei, prostiei, saraciei etc

    eu fac lucruri simple pt cei din jurul meu (un zambet, o mana de ajutor, o vorba buna, orice)

    pur si simplu traiesc asa cum imi doresc, fac schimbari in viata mea fara sa cer neaparat sau intai schimbare din partea altora (caci daca eu ma schimb, si lumea se schimba)

    asa ca fac lucrurile cele mai simple si de bun simt: zambesc tuturor, nu injur in trafic, cand intru intr-un magazin, sau in orice alt context similar, folosesc mereu `buna ziua`, `va rog`, `multumesc`, `la revedere`, daca am mizerie sau resturi de ambalaj in masina sau la mine, intotdeauna le port cu mine pana gasesc un cos, incerc sa nu consum mai multa energie decat am nevoie, incerc sa ajut oamenii care chiar au nevoie de sfaturi, indrumandu-i samd, lista e lunga, ideea este ca nu astept sa vina schimbarea de la altii, o incep de la mine

    succes 🙂

  30. #30

    30, tu vrei numa’ sa-ti vinzi cartea. Punct. Ca nu vad nici o legatura intre ce zice Arhi si ce zici tu, cu mizeria din mana, cu saru’mana si multumesc. Omul te-a intrebat ce faci in lupta cu asigurarile sociale si tu o dai pe dupa corcodus ca de fapt nu vorbeai despre asta…

  31. eugen,

    sa fii dumneata sanatos 🙂

  32. #32

    da, e frumos sa elucubrezi despre binele general si alte de0-astea. strict legat de problema asigurarilor, in afara de maini intinse pe strada, ce faci? eu trag un semnal de alarma pe unul din cele mai vizitate bloguri romanesti. tu?

  33. da, Arhi, acelasi lucru (“trag un semnal de alarma”) il face si Dan Diaconescu (pe unul din cele mai vizualizate posturi TV :P), Nasul pe B1 TV, Click si Libertatea sau 9am.ro [singura diferenta este auditoriul, care, in cazul tau, se ridica dpdv al educatiei, cu mult peste ceilalti]

    toti trag un semnal de alarma si pe urma dau un clip (sau un post) despre nu stiu ce banalitate [am tras un semnal de alarma despre asigurarile de sanatate, ia sa vedem cum mai sta matt damon cu chelia]

    intrebarea mea este una singura (nu ti se adreseaza): solutii, anyone?! actiuni concrete, anyone?! caci problema o cunostem toti, dar solutii si actiuni concrete…

    iar ca sa iti raspund la intrebare, ce fac eu: dau un exemplu si le arat si le spun oamenilor ca NU trebuie sa astepte NICIODATA solutii din partea altora, ci sa isi rezolve singuri problemele (indiferent de ce natura sunt acestea)

    succes 🙂

    succes 🙂

  34. #34

    Arhi, nu-i mai da apa la moara. Orice post in care de fapt nu scrie nimic inseamna probabil inca 2-3 vizitatori pe site-ul unde-si vinde cartea.
    Nu vezi ca nu raspunde si ca ti-o intoarce cu “solutii anyone? actiuni concrete anyone?”. Dar el ce face, in afara de a comenta peste tot, sperand ca sare clientul cu banu’?

  35. eugen,

    in primul rand ca nu am nimic cu Arhi (pur si simplu cu unele lucruri sunt de acord, cu altele nu – eu port un dialog, chiar daca nu suntem mereu pe aceeasi lungime de unda, pentru ca eu respect diversitatea), in al doilea rand, nu cred ca are nevoie de un avocat

    succes 🙂

  36. Concediaza-ti seful!, esti prost. c-asha am zis eu, d’aia. sunt curios daca i-ai zambi si lui covei cand ti-ar fute un cap in gura. marsh in pula mea de flower power uanabi

  37. Arhi,

    imi cer scuze daca ai luat-o personal sau daca ai inteles ca am ceva cu tine

    profit si eu de oportunitatea de a posta pe unul din cele mai citite bloguri (I mean it) pentru a incerca sa mai schimb niste mentalitati si sa trezesc cateva constiinte

    that`s all

    succes 🙂

  38. #38

    nu lua o discutie in contradictoriu ca un atac la persoana. eu te-am intrebat strict: legat de problema asigurarilor, ce faci? in afara de a trezi constiinte si alte silogisme ieftine, ce faci?

  39. trec peste faptul ca acelea nu sunt silogisme ieftine si iti raspund la intrebarea “legat de problema asigurarilor, ce faci?”:

    fac un lucru simplu; ma educ (financiar si antreprenorial) si fac tot posibilul sa nu depind de stat (nici in ceea ce priveste asigurarile de sanatate, nici pensie etc) + ii invat pe toti cei din jurul meu ca NU injuratul statului este solutia ci sa faca fiecare ceva pentru el si sa nu astepte solutii din partea altora (recte statul, guvernul, basescu, parlamentul etc)

    oamenii care se intreaba `ce pot face eu pentru mine?` si nu `ce face statul pt mine?` nu sunt interesati de jocurile murdare ale guvernului, indiferent ca e vorba de asigurari de sanatate sau de pensii, ci iau decizii si actioneaza

    deci asta fac eu: ii invat pe oameni sa se intrebe `ce pot face eu pt mine?`

    succes 🙂

  40. @Concediaza-ti seful!
    si care ar fi raspunsul tau la intrebarea “ce pot face eu pt mine?” cand iti fute un cap in gura covei ?

  41. #41

    stiti voi oare din sutele d milioane p care le castiga un medic d fam, cate mil le raman propriu zis, dupa tone d plati inutile?? cred k tocmai d aia nu mai vor sa semneze contractul;)

  42. Daca sar ridica ceausescu din mormant cred ca nu ar mai muri niciodata .din pacate democratia e .pentru cei din guvern nu pentru POPOR bugetari o duc bine si muncitori sunt SCLAVI ,BUGETARILOR iar medici sunt hoti care fura tara anpreuna cu bugetari dar AN LEGEA BUGETARILOR intra si militieni asa numiti(politisti) cei mai mari mafioti care sustin GUVERNUL ,asa ca clasa muncitoreasca lucra pentru a fi (PAZITI)de cine? si subjugat poporul pentru ce???????????????????. ROMANI TREZITIVA DIN SOMNUL CEL DE MOARTE

  43. @Ceauşescu

    Bre, încă nu ai învăţat să scrii? Cum vrei tu să o duci ma bine sau să ne conduci dacă eşti incult? Eşti un nesimţit. Hai sictir.