M-am apucat să termin casa, drept urmare m-am dus la o firmă de termmopane, să cer o ofertă de geamuri. Problema e că cei de la geamuri nu pot face măsurători până nu se pune șapa. Așa că hai să căutăm pe cineva care să pună șapă.

Meh, și uite-așa am rămas bușbee. Am apelat desigur la un prieten. Care s-a oferit să îmi vină cu o firmă a unui alt prieten, care să îmi dea un preț senzațional.
Și mi-a dat prețul senzațional.

Pentru o casă de 240 metri pătrați, mă costă 504 000 000 lei. Vechi.
Dacă stau să calculez, eu casa am ridicat-o mai ieftin, decât m-ar costa mizeria aia de ciment pe jos.

Și uite-așa realizezi, ÎNCĂ O DATĂ, că în biznis nu trebuie să te asociezi niciodată cu prietenii.
Acum, când scriu asta, realizez că prietenul va citi asta pe blog.
Oh wait, I dont care…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Hai ma fi serios! 🙁 Pai ce mama dracu iti punea asta pe jos?
    Eu nu pun geamurile acum, ci trag instalatia electrica astfel incat sa pot sa o tencui pe interior apoi.

  2. Prietenii sunt pana la bani. Intodeauna accept sfaturi, dupa care port negocieri si NEAPARAT garantie din partea lor.

  3. #3

    Ala nu prea este prieten,poti spune ” o cunostinta” poate.

  4. Cum sa coste atat? Mi se pare prea mult

  5. #9

    50E/mp este foarte mult…. o sapa mecanizata elicopterizata de 8-10 cm se invarte undeva intre 10-20E/mp….

    • #10

      Banuiesc ca omu vrea o sapa simpla, peste care sa puna ulterior un parchet o gresie etc… Asta se poate face simplu cu 2-3 muncitori… nu inteleg de ce-ti trebe firme, complicatenii etc….

    • #11

      geretus » iegzact

  6. #12

    Pret de piata la manopera pt sapa este 14-15 lei/mp, la 10 mp de sapa iti intra cam 8 saci de ciment in medie (20 lei sacul) , si cred ca undeva la 2-3 masini de nisip ( 450 lei/masina). Calcul simplu arata un total aprox de 8700 lei, cu calcul la preturi maximale. Deci oferta prietenului este cel putin aberanta.
    Ps. nu sunt contructor si beneficiar constructie regie proprie. 🙂

    • #13

      gabs » eu nici nu stiu cum plm arata sapa aia, invat din mers. la dracii pe care ii am, ma apuc si imi pun singur cacatul ala

    • Simplu, se toarna ciment ca sa se niveleze interiorul. De obicei se toarna cam 5-10cm inaltime.

    • #15

      Pt masuratoare termopane nici macar nu iti trebuie sapa facuta, ci doar stabilit nivelul ei. Casa mea e pe jumatate in interior, deci se mai poate vedea sapa in actiune. Te astept si iti explic la fata locului daca vrei, in sudul Buc, 30 min de la tine cred ca faci 🙂

    • #16

      gabs » da, mi-a explicat asta si tipul de la termopane, cred ca chiar asta o sa si fac.

  7. #17

    “nu sunt contructor CI beneficiar constructie regie proprie”

  8. #18

    dude, acum explica-mi si mie ce treaba are sapa de pe jos/pardoseala cu geamurile de pe pereti ? Ai geamuri de sus pana jos ? Ma scuzi 🙂

    La cat ai tu acolo mai intai as negocia pretul la material, este destul de maricel si tie iti intra ceva . Dupa care cauta 2 muncitori care au sculele necesare si le platesti manopera, nu cred ca au nevoie de mai mult de 2 zile.

    Zic si eu ..

    • #19

      maniak » am multe usi si balcoane, iar masuratoarea trebuie facuta toata odata, asa a fost contractul cu cei de la firma

    • #20

      Nu o sa-i inteleg niciodata pe cei care isi fac o casa care are si balcon. Ce sa faci cu el? Iti intinzi rufele? vrei sa stai la aer la etaj?
      Frate daca vrei balcon, stai la bloc. Cred ca tanjesc oamenii dupa asa ceva.
      O terasa mai pricep, dar balcon, eventual si inchis, niciodata.

    • #21

      MM » pentru ca vreau sa imi beau cafeaua in aer liber. nu a zis nimeni de balcon inchis, ci de o platforma ingradita, unde voi avea niste rattane

  9. langa bucuresti gasesti termopane second, dar cica sunt in conditii excelentte.

    • #23

      vizy » nu sunt interesat. am gasit cu 3700E imi pun toata casa, inclusiv usi, balcoane si alte gemulete

    • #24

      arhi> depinde ce suprafata totala de geamuri ai… pretul nu spune nimic 🙂

    • #25

      geretus » mie imi spune, e suficient:)))

  10. *Bucuresti….

  11. #27

    Uuu, s-a aruncat ceva.

    Dupa ce-am cautat cateva preturi, 240 de metri patrati de sapa la un 7 cm, sa zicem, ar ajunge cu tot cu manopera de vreo 15 lei/mp pe undeva pe la 20000 de lei d-astia noi. Acum hai sa mai pun si un 15% in plus ca n-am vazut casa si ce e pe-acolo, deci cam 23000 RON. Vorbim acum numai de sapa de egalizare, nu si de autonivelanta.

    Asta material+manopera, fara inchiderea aia meseriasa cu CAS, CASS, somaj, profit etc pe care o da firma de constructii. Dar si cu alea mai mult de 35000 – 37000 nu cred ca ar ajunge.

  12. #28

    La Timisoara cam la toti mesterii manopera este de 10 lei/mp sapa. Materiale: un camion de nisip intre 300 si 600 lei (depinde de tonaj), sacul de ciment nu mai stiu cat este acuma, ai nevoie cam de un palet. Cam toti mesterii au betoniera lor.

  13. facem intr-o sambata un #turnamsapatweetmeet si o rezolvam noi intre noi 😀 :))

  14. Ori nu a intelesca vrei numai sapa…ori ai inteles ca iti mai construiesti odata casa…dar prieten oricum nu cred ca e…asemenea pret? Cati merti cubi de ciment foloseste? manopera cat/metru patrat? Daca la rece facem un clacul…e teapa pe fata…Cativa baieti de meserie, o betoniera, materialul cumparat, inteles cu ei timpul de executie, bine stabilit…Fara mese intinse…fara beuturi…Chiar si firma specializata sa fie si tot nu se ajunge la pretul asta astonomic…Imi permit sa imi exprim parerea caci tot ce am facut la casa de cand am cumparat-o(8 ani) m-am implicat direct in negocierea cu cei care a lucrat la ea.

  15. Tot cu un prieten mi-am facut directia masinii. Masina trage acum dreapta mai mult ca atunci cand avea bucsile vechi. De unde sa iau o garantie acum si cum sa-i fut o palma peste ceafa ?!?

    • Dar i-ai si platit…banuiesc.

    • Evident ca i-am platit, daca era pe moca nu indrazneam sa ma plang.

    • #37

      ia fugi matale si fa unghiurile, dupa ce iti schimbi bucsele roata revine la pozitia normala si normal sa traga in toate partile. asa am facut si eu dupa ce mi-am schimbat toate bucsele si erau unghiurile care mai trebuiau facute.

  16. #38

    Anul trecut in vara la 170 mp utili m-au costat materialele pentru sapa 4.500 de lei, cu tot cu izolatie de polistiren extrudat 3cm si plasa de armare.
    Manopera eu am negociat-o pe toata casa, dar mesterul a calculat initial 10 lei/mp.
    Precizez ca sapa a foist intinsa cu nivela laser, nu s-a folosit sapa autonivelanta si cu toate astea nu exista spatiu in casa in care sa se sesizeze fluctuatiile specifice parchetului laminat montat pe suprafetele nivelate incorect.

    Parerea mea e ca suma ceruta de “prietenul” ar putea include si placarea intregii suprafete cu gresie si parchet premium, si ar mai ramanse si de bere!

    • #39

      rasta » de unde le-ai luat?

    • #40

      E vorba de Timisoara. Materialele le-am cumparat de la diferite depozite specializate, locale. Doar polistirenul extrudat tin minte ca l-am luat de la Baumax pe care il cam evit datorita preturilor sensibil mai mari decat a concurentei, dar am vazut atunci in revista lor o oferta mai buna cu 5-10% decat oferta cea mai buna de la alte magazine.

      De retinut ca la pretul cimentului discountul maxim pe care am reusit sa il obtin a fost de 3%, indiferent de cantitate. Se pare ca sacul de ciment se tranzactioneaza la fel ca barilul de petrol…

  17. Am vorbit cu cineva care are ceva experienta si a spus ca aia au facut misto de tine cu suma asta. Daca mai ai nevoie de ajutor poti sa il suni la nr ******(daca poti sa si cenzurezi nr, te rog). Sper ca te va ajuta.

  18. Dupa cum zice proverbul :
    Prietenul omului este punga cu bani si sacul cu malai …..

  19. barosane, nu mai mere blogingu ca pe vremuri nu, cand aveai bani de te durea la salam de tepele astea pe fatza?

    Inteleg, criza criza, dar tu chiar cauti numa oferte corecte?

  20. #47

    Şapa costă între 10 şi 15 lei pe mp manopera. Ca materiale, în şapă intră nisip, ciment şi apă. Pentru 240 de mp ţi-ar trebui material de maximum 30 de milioane. Pentru termopane, îţi trebuie doar nivelul dat, nu îţi trebuie şapă- Dar, foarte important… ai terminat cu toate instalaţiile de te apuci de şapă?

  21. De suparare ai scris termMopan, zic si eu.

  22. #50

    Sigur te-ai exprimat tu greșit și oamenii au înțeles că tu vrei să-ți faci acvariu de ciment, deci au calculat la metru cub, nu la metru pătrat.

  23. #51

    Acum 3 saptamani am montat geamurile si usile, fara sa am sapa turnata. Am lasat o toleranta de 8 cm. Ale tale imi par cam ieftine.

  24. #54

    sunt multi dastia in domeniul constructiilor. la firma am vrut sa mut un perete de rigips 2 metri. primesc oferta de pret 5000 euro (probabil au vazut ca e firma mare si au zis ca avem bani). ma rog, am mutat peretele cu baietii de la service. 2 zile de ore suplimentare platite dublu si am iesit super ok la pret.

  25. aia sigur nu iti puneau pe jos acvarii in care sa se afle pesti d-aia exotici ?

  26. #56

    Am un prieten in Bucuresti,firma de constructii,vorbesc cu el si ii zic,cat iti ia sa toarne 240m de sapa.
    Vedem cat costa.

  27. #57

    preturi maximale
    o masina de nisip – 500 lei
    ciment – 300 lei
    var – 10 lei
    polistiren bucati (ca sa-ti fie cald la picioare) – 200 lei
    manopera – 5-7 lei mp

    Atat e la Iasi

  28. Arhi, si eu mi-am pus termopanele si usile inainte sa torn sapa. Ulterior am renuntat si la sapa, alegand sa-mi montez singur dusumea pe barne.
    Ideea e ca poti pune linistit termopanele fara sa torni sapa. Hai te astept sa te muti! :). Pentru diverse materiale recomand magazinul lui Iulian (asa il stie lumea acolo) se cheama de fapt Alexandru, are preturi surprinzator de bune la multe chestii si e foarte aproape de tine. 🙂

  29. Bun. 🙂 daca te hoatarasti vreodata sa pui dusumea/lambriu de lemn pe undeva ti-o montez gratis. Mi-am facut mana la mine 🙂 : lh6.googleusercontent.com/-PAcV5gXrT_g/T5qOodl7Y0I/AAAAAAAAAV4/PVm8G4ynqxc/s720/34373_1521624884578_1353246841_1389648_6486919_n.jpg

  30. #62

    nu-i mare scula sa torni o sapa. Am avut si eu de turnat in doua camere si am chemat doi baieti care mai lucrasera pentru mine. Sunt foarte multumit de cum au lucrat (am cautat si pe net procedurile ca sa ma asigur ca lucreaza ca la carte), singurul lucru care m-a deranjat a fost ca n-au estimat cantitatea de material corect dar a fost ok (materialele sunt ieftine). M-a costat cam 800lei pt o camera (material+manopera). Cauta alternative, sigur o sa merite 🙂

  31. + TVA ?

  32. #64

    Incearca sa folosesti o sapa usoara, aerata. Poti mixa in compozitie granule de polistiren expandat.
    Nu stiu in ce sens variaza pretul, dar in felul asta supui structura de rezistenta unei sarcini mai mici si durata de executie e ceva mai mica.
    Recomand de asemenea si sapa autonivelanta, oricat de buni meseriasi ai avea. Si sa nu le iei pe cele mai ieftine, deoarece tind sa se macine sub parchet cand sunt turnate in strat subtire. ( de obicei astea ieftine trebuie turnate in strat gros, asa ca per total tot cat una scumpa ajung sa coste)

  33. Daca tot va oferiti la o mana de lucru ii bine, dar garantie cine ofera ? Asa vb de parca ar face casa pt vanzare.

  34. #66

    Cum sa iti ceara 11.000 euro pe o sapa? Pretul pentru manopera este de 15 ron pe metru patrat.

  35. #67

    Poate sunt cam pe langa subiect, dar nu inteleg de ce sunt unii comentatori asa de revoltati pe prieten, pe principiul: “daca ala e prieten, atunci..”. Cateodata incerci sa ajuti pe cineva cu cele mai bune intentii si nu reusesti. Daca era firma lui, inteleg ca era o problema; dar era firma unui alt prieten si probabil el s-a gandit ca ala ii va face un pret bun. Eu nu m-as supara deloc, ba chiar as aprecia ca a incercat sa ma ajute. In fine, poate nu am inteles subtilitatile…

  36. Dupa cum ziceam si pe twitter, enorm. Deci ai vazut cum sta treaba de fapt.
    Io voiam sa spun de termopane ceva da mai bine iti dau un email.
    540 milioane ? Mamaaa !
    Si eu calculasem volumele aiurea si am uitat de o virgula si in loc de 9 mc mi-au iesit 90 de mc. Vreo juma de ora am injurat ca la nebuni ca m-am bagat la construit casa. Eram disperat rau de tot.
    Am cerut oferta la statia de betoane si cind a auzit ala de 90 de mc a zis ca-mi da elefantul gratis si imi pune aditivul de intirziere gratis. La o saptamina am fost sa dau banul si sa vina oamenii. I-am spus lu o tanti de acolo de oferta primita si i-am zis ca am gresit la calcule da aia a zis ca asta e, oferta ramine si pt 9 mc. Intre timp tipul care mi-a facut oferta pe bune fusese concediat. ( din alet motive )

    • #69

      90mc? fuck, da-ti umpleai casa cu ciment? trebuia sa-ti dai seama instant ca ai bulit-o pe undeva.

  37. #70

    da-mi un mail, daca te intereseaza, pe adresa inregistrata – am trecut prin aceleasi faze si am o baza de date buna pentru sape, termopane, usi, invelitoare si altele.

  38. #71

    ,,, daca tot iti faci casa noua, incalzirea o faci in pardoseala ??? ,,,

  39. #72

    Salut,

    Lucrez in domeniu. Aplica peste placa de b.a. polistiren expandat de 4 cm (in stratul de polistiren poti sa pozezi si tevile de incalzire si apa rece + calda), peste pui un strat de folie de polietilena (din aia de solar), perimetral incaperii dispui o folie ca aia care se pune sub parchetul laminat (are rol de izolator fonic, nu transmite vibratiile, la fel si folia de polietilena), iar peste torni o sapa clasica (apa+nisip+ciment, facuta la fata locului). Dupa ~48h, trebuie “taiata” sapa, ca altfel fisureaza.

  40. Din pacate la astfel de lucrarii se trag cele mai mari tepe din piata. Insa daca te uiti inainte la ofertele pentru sapa autonivelanta o sa vezi ca un sac de 25 kg costa intre 25 si 45 lei, care acopera aproximativ 15 mp, deci in medie materialul costa 2 lei pe mp! Ce mai trebuie stiut este faptul ca sapa autonivelanta se poate turna de oricine, orice muncitor necalificat sau chiar de propietar daca este gospodar si ii place sa-si faca anumite lucruri singur. Apoi totul depinde si de ce doresti sa pui pe jos ca finisaj final si cat de mari sunt diferentele de la placa, astea sunt textele care apar in aceste discutii, nu mai ca daca diferentele sunt foarte mari acestea nu se umplu numai cu sapa, ci sa aduga in zonele joase polistiren extrudat, astfel consumul este foarte mic de sapa!