Eu de obicei nu il citesc pe Ioan T. Morar. Pentru că e un lingău băsescian de talia ălora de la EVZ și îmi repugnă genul ăsta de oameni.
Funzărind zelistul, mi-au picat ochii pe acest articol.

Da, universitățile particulare vor ca statul să le construiască sedii, cămine, să dea burse studenților ce aparțin de ele, într-un cuvânt, să ofere toate facilitățile de la o facultate de “stat”. Dar, taxa de învățământ se va plăti tot la facultatea privată care, nu-i așa, plătește impozite.

Deci câtă nesimțire să ai? După ce, așa cum afirmă și Morar, au dus pe copcă învățământul rromânesc, după ce că în străinătate nu ești acceptat la un job pe baza diplomei de studii dacă nu e de stat, pentru că și străinii s-au prins de țepele de la noi, acum vor să primească moka totul, plus taxe de învățământ.

Da, în facultățile particulare nu se face carte. Pentru că sunt student la facultate particulară. Pentru că am colegi care mă întreabă la informatică care este iconița să dea drumul la windows sau iconița de excel, dar au nota 9 la examen.

Dom’le, cât se mai poate ciordi în țara asta?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. la ce sa le mai faca statul si la particulari camine si sedii sau sali de sport atata timp cat platesti o caruta de bani la ei ? este o mare aberatie ce vor ei si numai stiu cum sa mai fure bani

  2. #2

    nu auzi? ca e serviciu public, ofera romanilor ceva ce ar trebui sa ofere statul dar nu poate. invatatura.

  3. serviciu public care nu iti da diplome care sa fie recunoscute afara ? :)) , astia sunt super tari mah nene numai aberatii baga in mass media

  4. la ce esti student?
    PS
    li se rupe “afara” daca universitatea ta e de stat sau nu; daca in job-ul unde aplici esti bun si ai si diploma necesara, e OK; drept de munca, rezidenta, cetatenie si alte alea sunt detalii (eliminatorii)

  5. Ăla nu este un serviciu public. Este unul privat. Nesimţiţi.

  6. Da, ai dreptate, e penala si nesimtita cererea lor 🙂

    Daaar…
    – cel mai important e ca facultatea sa fie acreditata international (european, whatever), nu sa fie de stat sau particulara
    – la stat sunt exact aceleasi taxe ca la facultatile private
    – exista facultati de stat cu taxe de zeci de ori mai mari decat la cele private, dar cu conditii mai nasoale (ATF, din cate am auzit, e una dintre ele)
    – exista si exceptii de facultati private bune, care au laboratoare mult mai tari si cei mai buni profi (plecati de la facultatile de stat) tocmai fiindca isi iau mai multi bani
    – ca sa pleci in afara diplomele de facultati oricum nu sunt relevante. Ai nevoie mult mai mare de CAE si de SATs. Plus ca aia te ‘testeaza’ la greu inainte sa te angajeze… perioade de probe etc…

    Anyway. Penala faza cu cererea asta :)))))

  7. #7

    frm, am un prieten care a avut probleme in belgia exact pe tema asta. vezi ca e linkul in post, catre postul mai vechi in care am scris despre asta

  8. Arhi – am citit; Belgia (e o tara care nu sucks d’aia o scriu cu B mare) e o tara foarte permisiva si ma mir dar nu te contrazic; ca independent e un pic altfel dar ideea e cam aceeasi: daca esti bun in ceea ce faci … who cares?
    ca la tine pe site: cui ii pasa cate facultati ai tu? mie 😀 deci revenind, la ce esti student?

  9. #9

    Nu cred ca nu se echivaleaza diplomele pe baza de ‘seriozitate’ :))
    Criteriul de echivalare e acreditarea facultatii. Apoi, la facultatile de stat termina la fel de multi studenti care nu stiu cu ce se mananca domeniul pe care il studiaza, si platesc la fel de multi bani ca la particulari (ba chiar mai mult pe alocuri).
    Ce nu e in regula la cererea universitatilor particulare? Pai, ia sa ne imaginam ca noi, toti cetatenii rromaniei, am cere de la stat locuinte moca, pentru ca platim impozite. Si nu numai locuinte in care sa traim noi, ci si un rand de locuinte pe care sa il inchiriem altora.
    Dar e an electoral, si studentii de la particulare voteaza si ei, deci nu m-ar mira nimic.

  10. #10

    ceva cu comert, nu stiu exact, sunt de-abia anul 2

  11. primii sase ani sunt grei, pana treci in anu’ trei 😀

  12. “la informatică care”

    tii neaparat sa demonstrezi ca esti la facultate particulara?

  13. #13

    e grele

  14. Strainii nu se bazeaza pe hartii cum ne bazam noi. Testul lor este practic. Degeaba ai 10 diplome in IT daca nu stii sa instalezi un driver si strainii stiu bine asta. De aceea ei tind sa ignore pe cei care se bazeaza ferm pe diplomele lor pentru ca atunci cand sunt pusi in fata unei examinari practice ridica din umeri.

  15. si eu am terminat o particulara. aveam colegi meseriasi si care au ajuns bine, nu ca mine. dar am avut si colegi ca ai tai si acum sunt casieri in magazinele chinezesti cu “totul la 3ron”. la univ particulare se face carte daca vrei si daca ai si putin noroc de profesori de omenie. imi e era rusine sa lipsesc de la unele cursuri sau sa ma duc nepregatit la seminarii si examene dar la altele nu ma duceam ca sa evit eventuala puscarie pe care o puteam incasa pentru omor cu premeditare.

  16. #16

    nu Napster, problema era la infiintarea unei firme, un fel de PFA, la care ai nevoie de actul de studii in domeniu. iar diploma de la spiru haret era buna de bagat in cur

  17. #17

    @Napster: intr-adevar ii ignora pe cei care se bazeaza doar de diplome. Dar la fel de bine ii cam ignora (nu-i cheama la interviu) si pe cei fara diploma 🙂

  18. Din cate am auzit eu cei care se duc afara cu o hartoaga din aia de diploma de 3 lei o ia-u baietii fix in gura :))

  19. da, o ia-u…

  20. #20

    Si in Rromania lucrurile s-au schimbat, degeaba te duci la angajator cu diploma de Poli, daca esti zero la creierel, am un fost coleg care a terminat Facultatea de Mecanica(destul de grea la UPB) , angajatorii nici macar nu se uita pe ce a terminat si cum omul e zero se tot chinuie sa se angajeze, Scoala se face numai daca vrei iar studiul individual este important , dupa terminarea Politehnicii iti spun, majoritatea stiu Autocad , Labview, Mathlab , c++ si cam atat, multi cum ai zis si tu habar n-au ce e ala ram, cu ce se mananca un mouse, cata maioneza sa puna, dar oamenii au Poli iar diploma aia nu le asigura un job.

  21. Furati, furati, furati si nu mancati…Pam Pam

  22. Ideea e ca angajatorii straini nu cunosc in detaliu starea deplorabila a invatamantului superior. Ei gandesc in felul urmator: aia de la stat invata, aia de la particulare isi platesc examenele. Cand sistemul e de cacat, e de cacat in orice scoala/liceu/facultate ai fi, chiar daca esti la stat sau la particulare, tot aceasi oameni te invata.

  23. #23

    Napster, eu am facut facultate si la ASE in Bucuresti, si la particulara. Crede-ma ca nu exista comparatie.

  24. dacă ştiau care e iconiţa de la excel aveau 10 :))

  25. #25

    Nu are imprtanta daca facultatea este de stat sau particulara, ci daca ai de gand sau nu sa acumulezi informatiile de care vei avea nevoie pe viitor. Eu sunt la una de stat si asta nu ma multumeste cu nimic daca stau sa ma gandesc ca sunt din ce in ce mai putine locuri la buget, ca taxa este chiar mai mare decat la cele particulare si ca sistemul este de tot rahatul.

  26. @ arhi: sa stii ca am intalnit facultati particulare la care se facea mai multa carte decat la mine.la modul ca se prezentau profii la toate cursurile.eu am avut un curs la care proful a venit de vreo 3-4 ori si apoi la examen ne-a tras-o intr-un mod foaaaarte original: ne-a facut scandal ca suntem incompetenti,ca nu am invatat nimic si ca o sa picam in masa la el…
    s-au luat niste note infecte la un obiect la care puteai lua 10 lejer…
    intr-adevar sunt facultati particulare [gen romano-americana] unde nu faci absolut nimic.si cand te duci la un interviu se uita aia urat la tine [am avut la un interviu ocazia sa vad reactia angajatorului cand unul dintre studenti i-a zis ca e acolo].
    eu stiu persoane care au terminat o facultate[facultate de stat] la buget [la geografie] si ma intrebau daca bucurestiului i se mai spune si ilfov.

  27. @marius
    te-ai chinuit mult sa debitezi prostiile alea ? crede-ma ca unul care termina politehnica si chiar stie Autocad , Labview, Mathlab si c++ i-o da prin guritza la unu care stie ce e ala ram si mouse. nu vrei sa stii ce salarii se platesc in Canada pentru cine stie autocad …..

  28. @Marius

    Man, se vede că nu eşti inginer. Păi dacă ştii cu ce se mănâncă LabView (plugin de MatLab) sau Autocad şi alte programe inginereşti de genul crede-mă, mănânci o pâine şi-o măslină.

    Cu programele astea două poţi să o duci bine oriunde se face inginerie de calitate.

    Eu am terminat la stat.

  29. Nici nu ma mai mira nesimtirea din rromanica …

  30. o remarca – daca iti repugna cei care il pupa pe Base in cur, aceia care il injura in continuu is ok? nu e tot aceeasi categorie? Sau in jurnalism daca nu injuri sau lingi pe cineva nu existi? O fi si asta o chestie.

  31. nenea Arhi, nu poti sa compari fabrica de diplome Spiru haret cu nici o alta universitate privata sau de stat. Se stie dezastru de acolo cu majoritatea facultatilor de la ID care nu sunt recunoscute de minister ( deci si diplomele ) cu programe de masterat ( toate ) nerecunoscute de minister ( a aparut azi in gandul ) Stii ca toate cele aprox 50 de univ de stat au 200 000 locuri fara taxa isi 180 000 cu taxa iar Spiru are peste 200 000 studenti doar ea. Ce calitate poti sa oferi la 200 000 de studenti cu examene grila ( cu raspunsuri publicate pe nu stiu ce forum inainte de examen )

    Este un dezastru si o rusine aceasta universitate. Pacat de unele specializari de acolo ca se scufunda si ele in noroiul SPIRU desi se mai invata cate ceva. O si mai mare rusine este ca ministerul de un an ameninta ca trimite nu stiu ce comisie si se poate ajunge la ridicarea acreditarii si autorizatiei dar nu se intampla nimic.

    Cat despre ASE…….. si acolo depinde la ce specializare esti. Am o colega la zi care are si bursa si nu trece pe la nici un curs ( doar pe la unele seminarii , la cursuri o trece prezenta altcineva) in rest este lla job. Deci ce calitate se practica daca are bursa o persoana care trece din paste in paste pe la facultate?

  32. #32

    @Robintel, e serviciu public privat. ( vb serios ). Nu ca ar trebui statul sa plateasca asa ceva…just for info…
    99 % din invatamantul de stat e varza. Privat + de stat.