Credeați că pomenile și măririle uriașe de salarii din sistemul bugetar vor rămâne fără efect?
Iată că nu. De anul acesta, cei ce funcționează pe contracte de drepturi de autor vor trebui, nici mai mult, nici mai puțin, să plătească asigurările de sănătate în avans.

Pentru că, se știe, sistemul românesc de sănătate este minunat, nu mori cu zile în spitale, nu ești ucis de arsuri sau dezinfectanți, nu îți mor copiii pe patul de spital pentru ca Arșinei să primească rinichi de la medici feroce de avari, nimic din toate astea. De aia e și nevoie să îl finanțăm din banii pe care credem că îi vom face de0a lungul anului viitor.

Păi nu?

Clipul extrem de bun al Luizei Danieliuc, super contabila onlineului românesc.

Și explicațiile mai pentru proști ale domnului consultant fiscal Adrian Benta

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    E foamete tatiku.

  2. #2

    Daca scrii/ filmezi/ vorbesti/ pozezi impotriva PSD, platesti avans trei luni.
    Impotriva ALDE, avans o luna.
    Il lauzi pe Dragnea, reducere 50%.
    O lauzi pe Olguta, reducere 80% si o legatura de praz.

    • Ii lauzi pe amandoi primesti 30%, daca o faci si la TV … te-ai aranjat pe viata!

    • #4

      Dacă mai si publici ceva impotriva binomului, primesti si o ciocolătică

    • #5

      Daca scrii/filmezi/vorbesti/pozezi ceva despre USR, primesti milioane de likuri pe FB. Weeeee

  3. #6

    Daca durea biciu pe spate acuma nu o sa-l mai simtim ca vine la pachet cu o pla in cur si probabil mai urmeaza niste mui si niste gangbang.
    Long live liviu

  4. #7

    pentru asta un sincer MUIE DRAGNEA! MUIE PSD!

  5. #14

    Plata asta in avans a diverselor taxe si impozite nu e oarecum ilegala/neconstitutionala/etc? Adica eu trebuie sa platesc ceva, din ceva ce nu am inca…

    • #15

      Și plată impozitului la o mașină pe tot 2017 când eu o radiez/distrug in ianuarie 2017 cum o numești ?

    • #16

      interesant ar fi sa aflam ce primim in avans de banii astia.

    • #17

      Pai la fel. Sunt niste abuzuri care ar putea fi atacate la curti romanesti/europene dar nu se agita nimeni cu asta.

    • #18

      tu ai atacat vreodata la CEDO ceva? nu de alta, ca socrii mei au facut-o si iti pot detalia ce inseamna muie in mod exact. pe scurt, oficialii statului roman se sterg la cur cu deciziile CEDO

  6. #19

    Salutare,

    O intrebare pentru cominatate. In ianuarie 2017 am incasat dividendele aferente anului 2016. De la 01.02.2017 s-a dat legea cum ca nu se mai plateste 5.5%pe dividende, dar eu nu prea sunt eligibil pentru ca am incasat inainte de a se da legea.
    Acum mai nou daca in 2017 am incasat dividende mai mari de 22800, trebuie sa platesc o taxa anuala de 2280 pentru aceleasi dividende pentru care ar fi trebuit sa platesc 5.5% din valoarea lor.

    Ma poate ajuta cineva sa inteleg daca platesc ambele taxe (ceea ce ar fi aberant) sau doar una din ele?

    Multumesc anticipat!

  7. #26

    Nu sunt contabil dar… nu rezist sa nu arunc in internet cateva intrebari:
    1.) care este logica ca sub 22.800 RON sa nu contribui pensii/sanatate si peste 22.800 RON sa contribui pensii/sanatate? Doar pentru ca cineva a definit 22.800 RON salariul minim brut pe an?
    2.) persoana A are salariu (valoarea X RON/lunar) si, de asemenea, castiga din drepturi de autor 22.799 RON. Persoana A nu achita pensii/sanatate pentru drepturile de autor; persoana A achita pensii/sanatate pentru salariul anterior mentionat.
    persoana B are acelasi salariu ca si persoana A- deci X RON/lunar si, de asemenea, castiga din drepturi de autor 22.801 RON. Persoana B ACHITA pensii/sanatate pentru drepturi de autor dar si pentru salariu.
    De ce? Care este logica? Pentru ca B castiga peste 22.800 RON atunci rezulta ca B se va imbolnavi mai des decat A? N-are nici o noima…
    3.) Filozofic vorbind- orice venit se impoziteaza pentru ca statul/tara in care se realizeaza venitul sa aiba bani la bugetul de stat si sa poata functiona. Pana aici totul relativ normal.
    Dar de ce trebuie ca cineva cu activitati independente sa fie obligat sa contribuie la asigurarile de sanatate si, respectiv, pensii? De cand o asigurare de stat este obligatorie? Parerea mea este ca, exceptand veniturile din salarii, pentru orice venituri din activitati independente asigurarile pensii/sanatate ar trebui sa fie optionale. De asemenea, cuantumul pentru care este realizat asigurarea ar trebui sa fie optional- lasat COMPLET la latitudinea asiguratului!

    Astept comentarii- chiar as fi curios sa primesc comentarii documentate de la persoane care au ceva experienta in domeniul contabil.
    Eu nu am aproape deloc experienta in domeniul contabil dar… parerile de mai sus le-am expus utilizand un minim de operatii logice. (sper!).

    • MIG-29, filozofic vorbind nu are nimeni nimic cu faptul că orice venit trebuie impozitat. Luat impozit pe profit. Dar, vorba ta, de ce plm trebuie să plătesc și asigurări de sănătate pentru fiecare venit, din moment ce eu nu pot beneficia decât o singură dată de serviciile medicale. Bine, practic, beneficiez de un căcat. Că spitalul de stat ba nu are medicamente, ba nu are medici, ba are paturile pline, ba e plin de bacterii care te fac mai bolnav decât ai venit.

    • #28

      Plecat din Ro din 2015 tocmai ce primesc decizie de impunere pentru plata pensiilor pe tot anul 2016 deși eu nu am realizat nici un fel de venit din nici un fel de sursa.
      Plus alte pensii de prin 2013 îmi mai cer.
      Statul nostru e idiot, pe pfa îmi cereau la fel la începutul anului impozitul pe venit pe anul ce începea, tu poate închideai mâine , Not their problem.
      Asta cu dubla sau tripla impozitare e cea mai mare mizerie și cu siguranța dacă dai statul in judecată o sa câștigi dar te ștergi la cur cu decizia , cum zice Arhi.
      La pensie e foarte clar și ușor, nu plătești – nu beneficiezi. Nu înțeleg de ce e obligatorie , poate plec in India și trăiesc acolo restul vieții , de ce sa cotizez in Ro ? Fiind un presupus venit al tău ulterior ar putea sa zică : Gogule, nu platesti nu Primești , simplu.
      Asta cu Cass e și mai mizerabila – platesti acum din salariu dacă ești angajat, platesti din drepturi de autor / pfa , platesti din dobânda pe care o faci la un depozit la banca, platesti asigurare medicală din venitul obținut din închirierea apartamentului. Deja plăteam teoretic 4 Cass-URI și când ma duceam la spital nu aveau timp de mine ca erau Ocupați cu niște ciori care nu au cotizat 1 leu in viața lor. Și oricum aveam privată , nu ma duceam la stat. Dar la CNAS se sifonează cei mai mulți bani , trebuie sa vina de undeva banii aia, doar nu de la asistați , luam de la aia care chiar fac niște bani .
      Ma simt așa bine ca aproape am scăpat de mizeriile astea, firma și pfa închis, acum in ceva proces cu ANAF sa nu le mai achit nimic, aproape ca ma decid sa vând și apartamentul sa văd ce sloboz mi-ar putea lua după aceea.
      Am verificat recent dacă sunt asigurat – șoc – nu sunt . Dacă ma întorc in Ro trebuie sa plătesc și ultimele 6 luni de cass ca sa pot merge la medic. De ce ? Pentru ca România .