Ok, majoritatea oamenilor sunt de acord că așa zisele noi reguli idiotice ale lui Arahat sunt făcute de niște oameni care nu au nicio legătură cu strada (dar stai, cum să aibă, când șeful comitetului vieții este Andrei Baciu, cel pe care încerca să îl împingă Cioloș ministru al sănătății pe vremea când Baciu era rezident în anul 3 și profesa cu succes ca model de chiloți. Acum Cioloș e la putere, deci și Baciu și-a primit funcția dorită)

Evident, deciziile astea s=au luat fără niciun studiu legat de mobilitatea românilor și obiceiurile proprii. Doar poveștile oengiste de gen Da, dar Germania, Franța, au program de ăsta din totdeauna. Sigur, doar că acolo programul este rezultatul negocierilor sindicatelor din domeniu și sunt urmarea unor lupte sociale intense, luate pe baza dorinței oamenilor, nu a unor securiști de modă nouă.

Desigur, rezultatele s-au văzut, au fost și sunt încă cozi până și la benzinării. Pentru că acesta este specificul românesc, asta vor oamenii și asta vor avea, indiferent de dorințele maestrului chiloțar și ale lui Arahat.

Dar trecând peste asta, e de remarcat că, în jur, doar o mică parte a populației respectă interdicțiile pentru că conștientizează boala și morții zilnici. În rest, toți ceilalți nu respectă nimic și nu îi interesează de nimic. Am fost ieri și m-am plimbat cu mașina prin oraș, pe la marile hypermarketuri și magazine de bricolaj. Parcările full, străzile full, conform zicalei Nu au cum să ne amendeze pe toți. Și nu au, degeaba erau 2 echipaje de poliție la ieșirile din București, nu ai cum să îi oprești pe toți, am remarcat că îi trăgeau pe dreapta pe cei cu numere de la țară, în rest, nimic B sau IF.

Băi oamenilor, indiferent cât de retarzi sunt liderii noștri, boala este acolo, virusul e acolo, muriți la fel de sufocați, iar starea spitalelor este mult mai nasoală decât la începutul pandemiei. Ieri, căcatul cu ochi numit Vlad Voiculescu a anunța că mărește numărul de paturi ATI, pentru că ce să și faci într-un an de pandemie sau 6 luni de ministeriat? Și mai inteligent, a anunțat că va scoate din spitale bolnavii cronici, ca să intre cei de covid. Iarăși vor muri oameni care au zile, iarăși se vor dezvolta cancere, iarăși sacrificăm vieți pentru că în sănătate avem un grup select de mafioți care fac doar rotație la cârma ministerului.

Vreți să ajungeți să fiți intubați prin ambulanțe? Vreți o nosocomială de la furtune de aer nedezinfectate? Sunteți tâmpiți? Ok, luați atitudine, protestați, ieșiți în piață, aruncați cu ouă virtuale în ei, sau cărămizi, dar viața, VIAȚA e a voastră și muriți o singură dată.

La fel și cum trăiți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Am un coleg ce nu poate spune două propoziții fără să-și verse plămânii într-o tuse provocată de prea mult tutun in tinerețe. Plămânii lui sunt varză…s-a vaccinat omu’…acum așteaptă rapelul. Copiii lui, ambii studenți la medicină și pe care se cacă pe el să-i țină la școală dintr-un salar…erau amândoi în primele rânduri la proteste. Fără mască, fără distanțare, cu dureri la doi metri în față. Strigau “libertate! libertate! ” Din doi ambii să fie cretini? Care sunt șansele?

  2. “Am fost ieri și m-am plimbat cu mașina prin oraș, pe la marile hypermarketuri și magazine de bricolaj”

    La fel ca Petcu – el are dreptul sa faca naveta Brasov – Bucuresti.

    Doar zic…

    • #6

      eu m am plimbat ca sa vad, in scop jurnalistic, scoate-ti capul din cur

    • #7

      Surprinzator, dar poti trece prin parcarea unui magazin fără sa cobori din mașină, ciudat…
      L.E. Ah, mi-a luat-o Arhi înainte 😀

    • #8

      @Cetin, nu este chiar asa simplu totul. Oamenii intradevar sunt inconstienti si ies la cumparaturi si peste tot, fara sa tina cont ca exista un virus mortal.
      Dar cu totii avem tendinta de a vedea actiunile celorlalti ca fiind mai grave decat actiunile noastre.

      Uite cazul tau. Desi esti in grupa de risc crescut, nu ai renuntat la iesirile neesentiale. Acum ai fost in scop jurnalistic, dar saptamana trecuta ai fost sa cauti mobila.
      Ce pretentii poti sa ai atunci de la oamenii care se considera sanatosi si care cred ca nu vor pati nimic daca se imbolnavesc de Covid?

      Ar fi bine sa stam cu totii in case cat mai mult, doar ca oamenii s-au saturat de asta, au cam ajuns la limita rabdarii. Si sa nu mai spunem de increderea in autoritati, care nu prea mai exista.

    • #9

      eu sunt vaccinat, ti-ai construit argumentul pe nimic. mergi mai departe

    • #10

      Pot sa spun ca mi-am construit argumentul pe eficienta aia de maxim 90% a vaccinului.
      La fel cum inconstienta oamenilor care ies afara se bazeaza pe faptul ca peste 90% dintre cei infectati cu Covid nu ajung la spital.

    • #11

      Andrei: argumentul trebuia construit pe eficienta de 100% pentru forme grave sau moarte.

    • #12

      Esti sigur cu procentul ala de 100%? Statisticile din Romania arata ca nu este chiar asa:
      insp.gov.ro/index.php/comunicate-menu?id=75

      Desi recunosc ca acolo este pezentat vaccin la modul general, fara sa se faca o diferentiere in functie de producatorul acestuia.

    • #13

      Destul de sigur, da. Uitandu-ma la date din studii clinice, unde e mai usor de urmarit cine face vaccinul, ce pateste, cum ajunge in spital, la cata vreme e diagnosticat cu covid (nu sa astepte saptamana dupa DSP), cat de corect e diagnosticul etc. Si chiar si cateva cazuri la milion, daca sunt demonstrate, inseamna zero pentru mine.

      “Indeed, there have been zero cases of hospitalization or death in clinical trials for all of these vaccines.”
      www.vox.com/platform/amp/22273502/covid-vaccines-pfizer-moderna-johnson-astrazeneca-efficacy-deaths

  3. #14

    Eu tot nu înțeleg de ce în Olanda (17 milioane de locuitori), cu mai puține restricții și cu mai multe proteste, și mai violente (apropo – „btw” pentru semidocții engleziți – un medic românesc tocmai ne atenționa că protestele reprezintă mediul ideal pentru transmiterea virusului. De ce pula mea nu și-or vedea ăștia de medicina lor și atât?!), ei bine, acolo mor 15 oameni pe zi, de covid, iar în România mor de zece ori mai mult? Mi-aș dori o explicație de la un medic, dar nu românesc.
    Care mai e relevanța restricțiilor în ecuație. Sau, punându-se accent pe propaganda neaoșă, jegoasă și la sentiment, de fapt se încearcă ascunderea elefantului din incintă?

    • #15

      Ah… dulce ironie, sa te iei de “semidoctii engleziti” cand tu nu stii sa vorbesti bine nici “romaneasca”.

    • #16

      “medic romanesc” lol

    • Raspunsul este simplu: au un sistem de sanatate bine pus la punct, sufieciente paturi destinate sectiei ATI – COVID si suficienti medici specializati in ATI.
      Sau cum ar spune poetul: 3 in plm.

    • #18

      Medicul romanesc e un fel de asistent medicinal.

    • #19

      @Flavius: Doar prima afirmație. Deci, doar 1 din 3. Altele sunt atuurile.

    • #20

      Ha ha!
      Am primit genul tipic de răspunsuri ale atoateștiutorilor de net.
      Unii au mușcat momeala și s-au agățat de detalii, incapabili să perceapă cheia ironică din exprimare. Șmecheri băieții, nevoie mare, dar omițând ideea principală, poate pentru că oricum nu aveau răspunsuri dar nici nu puteau rata momentul de a se băga și ei în seamă.
      Celălalt putea să vină și cu argumentul că olandejii au autostrăzi mai luminate că ar fi avut aceeași relevanță. Cu ce ne-ar fi ajutat un număr mai mare de paturi, dacă rata de vindecare a celor intubați este înspăimântător de mică în spitalele românești și rata de infectare cu nosocomiale este cea mai mare din Europa?
      Bă (băieți), voi nu aveți proprietatea cifrelor? Raportul de mortalitate e de 1/10 (în plm, ca să păstrez laitmotivul discursului).
      Unde 1 este pentru o țară cu populație îmbătrânită dar și cu densitatea cea mai mare pe km2 din Europa, în care până anul acesta era obligatorie masca doar în mijloacele de transport, iar acum doar în spații închise, și 10 pentru o țară mult mai rarefiată dar care a impus restricții drastice (carantinări forțate, condamnarea celor care nu așteptau rezultatul testului din spital chiar dacă rezultatul s-a dovedit ulterior negativ, descinderi teatrale ale jandarmilor, masca purtată și pe faleză, unde se plibă oamenii ca să respire aer curat etc etc) încă de acum un an pe vremea asta.
      Deci?… aud?
      Da, în sfârșit sper că unii dintre voi au creierul capabil să priceapă: nu restricțiile micșorează impactul pandemiei, ci reacția unui sistem sanitar bine organizat. Ceea ce la noi e o mare gaură, care se încearcă a fi acoperită prin propagandă și multă logoree pe diverse voci.

    • #21

      Dar in ianuarie cati aveau? Dar anul trecut in aprilie? Dar de la inceputul pandemiei? Eu zic ca gasesti datele pe net si ai putea sa faci si niste grafice suprapuse si corectate cu marimea populatiei ca sa ne convingi.

    • #22

      Nu uitati de “doctora” sau “doctorele” misoginilor care este.

  4. #23

    Pare incredibil, dar isi asuma cu totii acel risc imens de 0.01% sa calce in lumina de la Covid, in contrast cu futerea cvasi-completa a oricarei asemanari cu o viata normala, in care trebuie sa muncesti, sa iubesti, sa traiesti.

    • #24

      mai du te ba si tu in.plm

    • #25

      I love you too :*

    • #26

      978k cazuri, 24k morți, deci iese cam 2.4% șansă să te duci pe plaiurile veșnice. Merită clar pentru o ieșire la Mall. Dar nah, sunt tineri, nu mor ei, eventual moare o bunică, un unchi, un bolnav cronic.

    • #27

      0.00000001% versus cip-uri de la Bil Gaytz ai vrut sa spui

    • #28

      Victor vezi ca ai impartit numarul de infectati la cei decedati, nu cel al populatiei generale.

      Chiar si asa, da, exact, moare cate o bunica ce are si boli cronice, ca majoritatea bunicilor.

      La cei sub 60 de ani procentul ala scade la randul lui bine sub 1%.

      Deci da, merita clar o iesire la Mall, cel putin o data pe saptamana.

    • #29

      Pun si aici comentariul ce l-am pus si la Vali. Daca ai ridica toate restrictiile si ai lasa la liber ai avea o groaza de morti si multe pb. Statisticile astea sunt cum sunt pt ca EXISTA MASURI. Fara masuri nu ai fi avut loc in spitale de atatia bolnavi, nu doar la ATI. Boala este foarte virala. Acum 2% ajung la forme severe de boala. Daca am avea la liber boala poate am ajunge la 1 mil de infectati din care ai avea 20000 cu forme severe. Nu stii cum evolueaza pe viitor, poate acel 2% ajunge 4%. Ce faci cu 40000 cu forme severe ? Nu ai atatea paturi cu tot cu dispensarul de la Poplaca. O sa vezi prin parcuri corturi improvizate in care o sa mai intre doar popii sa le aprinda lumanarea la aia de horcaie ca nu sunt atatia doctori. Poate tu faci intre timp o apendicita, te poate lua din senin sau o fractura deschisa ca iti place ceva sport extrem sau accident de masina(sau te ia unul pe zebra, dracul nu doarme). Nu o sa ai unde sa te internezi nici tu nici mama, nici prietena, nici nevasta, nici nimeni.

    • #30

      Argumentul tau ar functiona daca restrictiile ar functiona si ar fi respectate.

      Cand ai un milion de oameni in flux pe ratb si pe metrou zilnic, cu magazine deschise si cu singura limitare reprezentata de o declaratie care practic nu iti interzice nimic, e buna doar sa o tii in portofel, atunci practic e ca si cum nu ai restrange nimic.

      Pe linie logica, daca restrictiile sunt doar cu numele, atunci ce e acum e ceea ce ar putea fi mai maximul, si asa a fost de la bun inceput.

      Mai pe scurt, daca tot ne prefacem ca ne pasa, la fel de bine am putea stopa mascarada asta.

      Ori, sa pui masuri draconice cu adevarat, ca in italia, cu armata pe strada si asteptam sa vedem cat le pasa cu adevarat romanilor de bunicutul pana incep sa se apuce de sportul numit “revolta pe bune”, cu morti, incendieri, spargeri si alte chestii dragute.

      Sa ii vad atunci pe toti astia plini de empatie, sacrificii si iubire cum invata ce inseamna cu adevarat incalcarea libertatilor fundamentale, si cum de fapt ii doare fix in cur de el covid si de alea 0,0014% victime la milion.

    • #31

      Cand va referiti la numarul de infectari, raportati-va la numarul de locuri disponibile din spitale, nu la populatia tarii.
      In clipa de fata, ambulantele stau la coada, daca maine ai accident de masina, stai si astepti sa iti vina randul la terapie intensiva, ca nu sunt locuri disponibile.

    • #32

      Eu as face altfel.
      Nici o restrictie, daca faci covid esti pe pla ta, fara locuri in spital fara nimic. Vaccine la liber etc… Ia sa vedem mai e romanu atat de zmeu? Si daca e isi asuma.
      Eu cred ca marea majoritate sunt lasi, si sunt anti sistem pana ii loveste realitatea infata, stii zicala lu Tyson parca – toata lumea e zmeu pana ia un pumn fata.
      Gen avem vaccine, fara mizeria de acuma cu programari idioate, la liber, cine vrea mergi la centru l-ai facut pa si pusi, ca la evrei de ieseau aia pe strazi sa vaccineze oameni, nu vrei si ai luat-o indos de la covid? Mi scuzi ia cu paine si care sunt sansele sa fie bine ca sanu fie rau.
      Doar o idee.

  5. #33

    Astept ca toti cunoscutii mei sa-si faca vaccinul. Apoi, daca observ ca nu mai sunt oameni pe liste de asteptare la vaccinare, inseamna ca s-au vaccinat cei care au dorit si dacii liberi nu mai au motive de teama, asa ca o s-o las si eu mai moale cu protejarea celor din jur.

    • Stai linistit ca pe lista de asteptare sunt constant peste 700 de mii, in cluj sunt centre de vaccinare cu 2-3 000 pe lista de asteptare in care nu s-a facut nici un vaccin desi cica sunt deshise de vreo luna (centrul de pe strada horea, cel de pe bdul 21 decembrie…astea-s doar cele verificate personal, probabil sunt mai multe).
      Cand nu va mai exista nici un doritor nevaccinat atunci sa se planga guvernul si sustinatorii lui ca lumea nu vrea sa se vaccineze.

    • #35

      @punKreas, in principiu este corect ce spui tu, dar nu cred ca se vor termina toate listele de asteptare mai devreme de finalul anului.
      Sunt multi care ar vrea sa se vaccineze si nu se inscriu neaparat pe liste, asteapta sa fie locuri disponibile.

  6. #36

    1. Pentru ca nu exista puterea exemplului. Pentru ca daca umbli in anumite locuri, daca urmaresti pe cine trebuie pe social media si tot asa, vezi ca cei mai faimosi, cei mai bogati si cei mai influenti oameni ai tarii tale // ai lumii asteia n-au dat niciun ban, sincer, pe virusul asta. Ca exista poze si filmari si tot ce vrei cu diversi, de la sefi de state si inalte somitati la miliardari si cei mai mari sportivi care au continuat sa se adune pe tot timpul pandemiei la petreceri, la intalniri, la tot ce vrei fara masti, fara protectie, fara nimic.

    Pentru ca a existat o regula pentru plebe, si alta pentru smecheri. Incepand de la noi din Bucuresti, unde a fost tot orasul mai mereu restrictionat sau inchis, dar ce e pe Nordului si Floreasca a stat deschis non stop, pana in marile metropole ale lumii si pe toate insulele exotice. Cand vine xulescu influent // politician etc. si le zice milioanelor sai de urmaritori sa stea in casa si sa poarte masca, iar apoi apare prin Dubai sau prin Monaco in aglomeratie la petreceri cu sute de oameni si cu nicio masca, cum sa nu-ti bagi pula in toate regulile si in toate restrictiile pe care aparent doar tu, puletele comun, trebuie sa le urmezi ?

    2. Pentru ca nicio tara din lumea asta in afara probabil de Corea de Sud, care a terminat-o extrem de repede cu virusul asta, n-a fost consecventa in masuri si in restrictii. Ba nu trebuiesc masti, ba trebuiesc si masti si manusi, ba nu trebuiesc, ba in tara X ai restrictie de calatorie, dar in tara Y vecina poti sa intri si sa iesi cand vrei, de la saptamana la saptamana.

    Schimbari de ore de iesit in casa, de intrat in casa, copiii au voie la scoala o saptamana si n-au voie in alta, un haos de neinteles pentru nimeni.

    Se dau niste rate de infectare, niste cifre pe care niciun om de rand nu le poate verifica, pur si simplu te trezesti intr-o dimineata in care stiai ca restrictiile din tara ta s-au relaxat, si vezi, din nou, de nicaieri, mare la stiri, ca s-a depasit nu stiu ce nivel si ca trebuie sa te bagi iar la cusca. N-au existat testari serioase in nicio tara, n-a existat nicio cale prin care omul de rand sa verifice si el cifrele astea, nimic. Pur si simplu esti fortat sa crezi si sa te supui unor cifre si unor reguli pe care n-ai nicio sansa sa le verifici personal.

    Cum sa mai iei tot haosul asta in serios ? Aproape toata planeta a luat in serios primul lockdown, alea 3 luni, suficienti au luat treaba in serios si vara, apoi a inceput lumea sa vada cum primii care nu respecta restrictiile sunt chiar aia care urla sa respecti.

    Majoritatea oamenilor cred ca exista virusul asta, este vina autoritatilor si politicienilor de pretutindeni in lumea asta care n-au fost capabili in niciun fel sa spuna clar cat de periculos este si cum sa te protejezi exact de el.

  7. #37

    Baciu o are mica sau chilotii sunt de tabla ?!

  8. #39

    care e problema ca ala a pozat in chiloti? ok, o fi incompetent, ia-te de el ca e incompetent, dar ce legatura e ca a pozat in chiloti (sau daca poza fara)? la fel si la femei, daca una isi pune tatele pe net, nu mai poate emite pareri sau nu mai poate avea alt job decat legat de tate?

    in rest, nu stiu, eu am disciplina sa ma duc de max 2 ori pe saptamana la magazin sa imi iau ce trebuie si norocul ca pot sa lucrez usor de acasa, unde am si cam tot ce trebuie (inclusiv mini sala de fitness), cand vreau sa ies pe afara mai fac cate o tura cu bicicleta si ma cam doare in pl de restrictii, in sensul ca pot lejer sa le respect. am trait in tari in care magazinele se inchideau la 8-9 by default, nu-s animal sa fac lucrurile cand imi vin din instict, sunt capabil sa planuiesc pe cateva zile.

    insa trebuie sa intelegem ca sunt oameni foarte afectati de asta (multi dintre ei melteni care nu stiu sa se organizeze si sa traiasca civilizat, dar na, sunt si ei oameni) si guvernul pare ca si-a cam batut pl de ei, mai ales ca aici n-a ajutat nici media, care mai mult a agitat rahatul decat sa explice si sa informeze. iar faptul ca PNL-istii au facut manarii sa scoata bani, iar USR-istii au dat impresia de curci bete si tocilarii clasei (cum era aia de la Timisoara cu jandarmii dupa ea) a stricat si mai mult lucrurile.

    • #40

      problema era ca e singura lui experienta si acum coordoneaza campania in romania. înțelegi care e problema sau iti fac si un desen?

    • #41

      e ok, ne incheiem aici periplul de comentarii

  9. #42

    a fost faza aia dubioasa cu 3 lautari mierliti intr-o saptamana. oare a avut legatura cu activitatea prestata?
    sambata am plecat din oras. spre berceni era rosu. curgea lumea valuri valuri spre sun plaza. vacarestiul era blocat. o furnicaraie incredibila. mai rau ca in timplu, saptamanii.

    • #43

      In weekend e mult mai intens traficul, si e logic sa fie asa, pentru ca oamenii isi rezolva treburile pe care nu le pot face in timpul saptamanii, dupa servici, in special in conditiile restrangerii orarelor de functionare a magazinelor.

      Plus activitatile de petrecere a timpului liber…se aduna.

    • #44

      Gabi Lunca s-a pocait de vreo 25-30 de ani si nu cred ca mai canta pe la petreceri si nici altceva in afara de “glorie mielului” sau ce mai canta din aia ai ei, plus ca la varsta ei mori si daca tragi o basina mai puternic. la catanga si ploiesteanu o fi avut legatura cu meseria, plus ca n-au luat in serios virusul.

      in plus, la lautari nici viata plina de excese, de exemplu nopti pierdute in sali pline de fum, baut, fumat etc. nu-i prea ajuta.

    • #45

      Lautarii n-au pierdut singuri noptile in sali pline de fum si bautura, am fost si noi langa ei.

    • #46

      @Skyler: de mai multe ori pe saptamana, in fiecare saptamana?

  10. Oamenii sunt oligofreni si nu constientizeaza boala.
    Am o caruta de cunoscuti care o dau sus si tare cu “nu e decat o raceala”. Fiecaruia in parte i-am explicat ca si lepra este doar o mancarime de piele.
    In ceea ce priveste numarul de paturi ATI, ca tot urla unii si altii: numarul poate fi usor marit, chiar dotate toate paturile cu aparate de oxigenrare, insa problema aia mare este ca NU mai sunt medici ATI disponibili. Nu poti sa pui un medic ATI sa deserveasca 50 de paturi ca o sa o ia campii. Daca are 2 stopuri in acelasi timp o sa dea cu banul ca sa vada pe care-l salveaza.
    Discutia este simpla pentru ca nu avem personal medical suficient.

    • #48

      De cate lockdown-uri ai auzit sa fi fost implementate la scara mondiala datorita leprei ?

      Sau, ca sa iti dau o paralela mai relevanta, pentru o epidemie de gripa provocata tot de un coronavirus, cum a fost cea din 2018/2019 (de exemplu), unde grupele de risc sunt tot batranii si bolnavii cronic ?

      Cat despre ATI si lipsa medicilor, de cand si pana unde e responsabil poporul si nu autoritatile ?

    • #49

      lepra nu e transmisibila si este complet vindecabila.

    • #50

      Cu alte cuvinte, exemplul cu lepra e stupid si nu ajuta cu nimic argumentatia cu “constientizarea bolii”.

      Sunt jdemii de boli transmisibile de la care se moare, si pentru asta nu ne-a luat dracu ca specie, nici n-am stat in case ca idiotii cu anii.

    • #51

      doar ca nu la acest nivel de transmisibilitate si nu la acest nivel de mortalitate. nu mai fi dumbo. gata, ne oprim

    • #52

      Nivelul de mortalitate, conform Johns Hopkins, CDC.gov, WHO.int e de 1.4% din cei care se infecteaza, luat ca medie per total.

      Iar pe grupe de varsta, e mult subunitar pentru cei sub 60 de ani, chiar cu boli cronice.

      La nivel global, sunt 2.85 milioane de morti, din 7.8 miliarde. Adica 1/2736%.

      Dumbo sau nu, astea sunt cifrele seci.

      Anyway, da, ai dreptate, gata.

    • Modul de transmitere a bolii Hansen este prin picăturile de Flügge (tuse sau, mai romanesc, flegme in botul altuia) – e contagioasa deci.
      Nu asta este idee ci doar faptul ca multi sunt niste cretini si au impresia ca SARS CoV2 e o simpla raceala – aici este foarte gresit, din pacate.
      Va ca si printre comentatori sunt unii care cred ca boala este usoara si nu inteleg de ce se face atata gura pe marginea subiectului. Daca in urma cu un an nu aveam niciun prieten care sa fi avut covid, acum cunosc persoane care s-au dus din cauza complicatiilor bolii.
      Culmea, de gripa nu cunosc pe nimeni care sa fi murit pana acum.

      @Dragos, ai dreptate cu privire la datele actuale, insa viitorul este imprevizibil. O mutatie a virusului poate sa creasca mortalitatea la 10% intr-un an.
      Gripa spaniola a pus probleme incepand cu al treilea val (dupa o mutatie a virusului).

    • #54

      nu este stabilita chestia asta, am urmarit subiectul destul de mult. unii spun ca da, altii spun ca nu, exista cercetari pe ambele rezultate. in fine, e irelevant, oricum, o fi, nu mai sunt la curent cu subiectul

    • #55

      E un coronavirus, deci E o simpla raceala, si la fel ca orice alt coronavirus, mor de la el cei cu boli cronice si batranii, la fel cum mureau si pana acum in timpul sezoanelor de gripa, cu diferenta ca nu li se facea autopsie fiecaruia si nici nu erau publicitizate.

      De aia nu ai auzit de cazuri pana acum, dar te asigur ca atunci cand vezi un numar mare de decese, in special la batrani, primavara – aproape tot timpul exista un trigger de genul unei viroze sau gripe.

      Da, poate ajunge in teorie la 10%, dar in practica probabilitatea este foarte scazuta. MERS, SARS au avut CFR-uri (case fatality rate) de 30% pe alocuri, ceea ce a facut ca pandemiile respective sa fie doar regionale si scurte ca durata.

      Interesul unui virus nu e sa fie mortal, ci sa se imprastie cat mai mult. O gazda moarta opreste traseul virusului.

      In cazul gripei spaniole, a fost al doilea val mai puternic, nu al treilea. A mai fost un al patrulea slab de tot.

      Cauzele decesului erau aproape 100% pneumonia bacteriana (nu virala, in mod ironic), pentru ca nu existau antibiotice.

    • #56

      Zbagipl, e efectiv noaptea mintii la toata lumea prin comentarii.

      Cred ca o sa iau o pauza prelungita, ca nu se mai poate asa…

    • #57

      confirm

    • #58

      Complicatia cea mai frecventa a gripei este pneumonia bacteriana, mai ales cu stafilococ. Nu e nimic paradoxal sau ironic in asta.

    • #59

      @Dragos: cand era epidemie sezoniera de gripa, nu am vazut sa fie pline paturile de la terapie intensiva si sa tipe medicii ca nu mai sunt locuri. o fi pana la urma ca si manifestare un fel de gripa, dar se transmite mai usor si rezista mult mai mult intr-o comunitate, daca si gripa se transmitea la fel probabil ca avea aceleasi efecte.

      apoi, gandesti prost cand spui ca interesul unui virus nu e sa fie mortal. pentru virus, e irelevant daca e mortal sau nu, important e sa se raspandeasca, dupa aia il doare in pl de gazda. pentru coronavirus alea 1-2 saptamani sunt suficiente.

      la final, oare de ce crezi ca se facea pneumonie bacteriala? nu era cumva ca la corona ca virusul slabeste sistemul imunitar si fute protectia plamanilor, facandu-i mult mai sensibili la bacterii?

    • #60

      Asta cu lepra e un exemplu chiar bun. Pe vremea cand lepra era mai in voga decat acuma, societatea a decis sa-i ia pe toti bolnavii de lepra si sa ii tina in locuri izolate sa nu-i puna in pericol pe cei sanatosi (asta apropo de lockdownuri). Si n-a iesit nimeni sa protesteze ca unde-i libertatea, da ma astept ca asta sa se schimbe acuma ca am descoperit ca se poate striga “Jos bolile” si imediat ce terminam cu Covidul sa vina lepra la rand, ca era deja demult vremea sa strigam “Jos lepra” si sa ii eliberam pe necajitii din Tichilesti sau de unde or mai fi.

    • #61

      comentariul asta a functionat ca turnesol!

    • @Sarah, locurile se numesc, culmea, leprozerii. Are si Romania un asemenea loc, undeva in Dobrogea.

    • #63

      Tichilesti

  11. #64

    cumva e ciudata chestia asta care e rascolita de ceva timp incoace. competenta in posturi publice, ba sa fie expert, ba sa aiba experienta, bam bam! pare venita tot pe o filiera externa. curios cum se leaga lucrurile cand ai rabdare si te informezi cum trebuie pe net.

  12. #65

    Ideea aia cu nivelul mare de analfabeti functionali din Ro mi se pare ca se oglindeste perfect in toata aceasta situatie generata de covid.

    Aseara citeam un comentariu al uneia legat de testare… fara sa fiu jurnalist mi-a luat 2 minute sa gasesc date oficiale legat de testare si vaccinare ca sa imi fac o parere ce era diametral opusa de “realitatea” de care era sigura sigura ea.

    • Educatia este vitala, de asta Iohannis a anuntat cu mandrie ca la educatie s-au alocat 2% mai putin…

    • #67

      Nu doar la noi este problema asta cu analfabeti functionali. Un exemplu ar fi toate interviurile alea din Anglia legate de Brexit, unde jumatate dintre ei care au votat habar nu aveau ce inseamna asta.

    • #68

      Andrei, englezii au habar, dar nu pot spune la tv :))

  13. #69

    in momentul cand vor fi disponibile vaccinuri la discretie si nu vor mai fi doritori, trebuie ridicate restrictiile si redeschise spitalele pentru bolnavii non-covid, eliminandu-se discriminarea, inclusiv pentru acces la ati.
    mai sper ca evolutia si statistica mutatiilor sa functioneze, asa incat o tulpina cu prevalenta la categoriile mai putin vulnerabile in prezent sa devina dominanta.
    de ce catanga, lunca, ploiesteanu si nu bittman, ca si el e destul de ”puriu”?!