Voiam de sâmbătă să scriu de primarele care s-a făcut singur cetățean de onoare al cotețului pesedist pe care îl conduce. Dar am realizat că, pur și simplu, nu știu ce aș putea scrie să fie superior știrii în sine. Cum să bați așa ceva, cum să prezinți altfel lacrimile ipochimenului când și-a dat singur diploma? Nu ai cum.
Dar mi-a reținut atenția altceva, mai important.
O femeie de 36 de ani a sunat la poliţie şi a reclamat că s-a trezit în pat cu vecinul de vizavi, un băiat de 17 ani. Culmea este ca lângă reclamantă dormea şi soţul acesteia.
Apelul la 112 a venit în jurul orei patru dimineaţa. Femeia a povestit că s-a trezit din somn din cauza gesturilor de tandreţe, dar a realizat curând că mângâierile nu erau ale soţului, ci ale vecinului uşor cam cherchelit.
No biggie, nu? Încă un violator român care, sub efectul alcoolului, a găsit curajul de a rezolva problema care îl chinuia de ceva vreme.
De fapt, eu voiam să subliniez acea lipsă de civilizație și simț civic care ne desparte de alții, ceilalți, oricare ar fi aceia. Ce zic vecinii tipului care intrase după sex?
S-ar fi băgat în casă peste băiatul ăsta de aici şi peste nevastă-sa. Ce a fost în capul lui, o fi fost beat. E bleg, a greşit, dar în rest e băiat cuminte, e cumsecade.”
E bleg, a greșit. Este? E doar un băiat cuminte, care a greșit casa. Dacă tipa era singură și îi ieșea violul, satul explica tuturor cum știau de la început că aia e o curvă, care l-a atras pe bietul copil și acum vrea să scape.
Se poate să fi încurcat patul, îi cam place să şi bea. O fi fost la amândoi? O fi mai bun soţul ca soţia!
Și iată, nici nu a trebuit să așteptăm mult, că un vecin simpatic a și dat-o așa, de sub mână. Mare brânză, doar nu le-a făcut încă o gaură.
Iar mama încheie apoteotic.
– El noaptea trecută? Nu ştiu nimic, nu ne-a spus nimic!
– Zice că a intrat peste vecina de vizavi, ar fi încurcat casele şi a ajuns în pat şi o pipăia pe vecina.
– Nu e adevărat.
Nu e adevărat. Vecina e o curvă, se știe.
Citeam în seara trecută niște rânduri foarte, foarte mișto scrise. Toți vor schimbare, vor mai bine, vor să fie civilizație, să fie totul ca afară. Dar, dacă ieși pe stradă, se urcă pe tine mașinile, în trafic nu există decât regula celui mai tupeist, toți fură sau încearcă să fure, toți dau șpagă.
Și nu vorbesc de cei ce sunt forțați să dea, ci de cei care nu pleacă la medic dacă nu au niște cafea și kent la ei (serios, am o prietenă medic, primește încontinuu pachete peste pachete de cafea și kent. oamenii știu că asta se dădea la medici acum 30 de ani, asta dau și acum). Vorbesc de grupurile de părinți care discută despre cadouri de mii de lei pentru înnvățătoare, care trimit felicitări semnate cu numele copiilor, ca să știe cine a trimis și a contribuit. De cei care plătesc să intre în față la poliție. De toți cei ce formează lumea de afară, cea care, de altfel dorește schimbarea.
Mă uitam la articolul de ieri, cu plecarea lui Costin. Plin de comentarii ale unui mizerabil românete care vrea să demonstreze cu orice preț ce mizerie și greșeală a făcut el și cum se va întoarce cu coada între picioare acăsică, unde e bine. Pentru că, nu-i așa, și dincolo e la fel. românetele nerealizând că argumentele sale sunt cretinoide, în fața a 3 milioane de români plecați, care nu au nici cea mai vagă intenție de a se reîntoarce.
Știu, am divagat spre bancul cu românii care nu au paznic la cazanul cu români din iad, pentru că au ei grijă să nu evadeze nimeni.
Ideea e că generațiile actuale nu vor nicio schimbare. SUnt mult prea distruse de educația deficitară, de grupurile sociale disruptive, de gestaltul gestațional ce i-a adus la iveală. Ei doresc doar eliminarea caracterelor vicisitudinale ale celorlalți. Dar vor să rămână la fel, să beneficieze de o șpăguță mică, să poată merge cu mașina cum vor și să scape de amenzi, să poată și fura puțin de pe unde muncesc, totul așa cum trebuie și cum i-au învățat mami și tati.
Știu că sună morbid, dar aici nu se va schimba nimic. românia, sau țările române, întotdeauna a fost așa. În niciun moment al istoriei sale oamenii nu au fost diferiți. Ci mizerabili, hoții, șpăgari, agamiți dandanachi.
Știu că, unii dintre voi, cei ce au un pic de neuroni în plus, speră. Speră la mai bine, speră că dacă luptă, ceva se va schimba.
Vă pierdeți timpul și, odată cu el, anii vieții. În 30 de ani s-au perindat generații care fix asta au sperat, tot timpul. Nu fiți la fel ca ei. Nu vă pierdeți anii pe care îi mai aveți în niște zbateri inutile. Nu sacrificați viitorul copiilor voștri pentru niște idealuri intangibile, neîmpărtășite, de fapt, de nimeni.
Lumea e mare. Viața e frumoasă. Mergeți și trăiți-o. Aici, în gunoiul acesta, va rămâne Dragnea. Dacă nu va fi Dragnea, va fi Ponta, Cioloș, oricine altcineva, tot un român care va face exact la fel, exact la fel cum au făcut în ultimii 30 de ani. Au mințit că aduc salvarea și doar au adus masca bătrâneții pe chipuri de fraieri.
NOU
Serios ca aproape mi-au dat lacrimile…
NOU
Pe mine m-a facut sa caut pe google adresa ambasadei americane…
NOU
Ciolosistii incoming in 3…2…1…
NOU
Cetin. Te citesc de mult timp. Cu unele sint deacord cu altele nu. Deaia te si citesc. Insa cu articolul asta m-ai dat gata. Exact asta gindesc si eu, deaia am plecat din tara de mai bine de 20 de ani pt ca viata trece si nimic, dar nimic nu se va schimba in veci in RO. Masa critica care ar vrea si ar contribui la schimbare e prea mica si nu poate influenta tavalugul istoricului si comportamentului aceatui popor. Amen. Acum vreau sa imi fac cont la tine. Sa traiesti si sa infloresti dar pe alte plaiuri pitoresti.
NOU
Asa-i. Nici eu nu-s mereu de acord cu ce scrie Cetin, dar e normal, ca nu putem fi toti de acord cu totul.
Si eu am ganduri de plecare, din ce in ce mai solide. Mai ramane doar sa il conving pe al meu, ca nu vrea sa auda, desi, cateodata il mai aud cu “daca am fi in alta tara, nu ar fi asa” :)).
Personal, imi doresc sa ma mut in SUA. Sper ca in maxim 2-3 ani sa strang destul si sa ma tirez. N-as vrea sa plec chiar cu traista in bat, tocmai acolo.
Weekend-ul asta am avut cea mai mare convingere ca vreau sa plec: Se face ca veneam dintr-o drumetie prin munti. Si dupa 3 zile, timp in care ai mers/ catarat/ coborat zilnic, cel putin 8 ore (majoritatea timpului prin ploaie), ultimul lucru pe care il faci cand ajungi la masina, inghetat ca un cacat, e sa vrei sa te schimbi de haine (nu ca as mai fi avut ceva curat sau uscat la mine, in afara de o pereche de sosete). Asadar, ajunsa intr-o benzinarie, observ cum se uitau dezaprobator si extrem de insistent, niste “doamne”, la pantalonii si bocancii mei, pline de noroi. Apoi, cand sa ies, aud vag un “ce vrei draga, daca nu ii pasa cum iese din casa, asa-s astea hipioatele”.
:))))
NOU
Din pacate , nu este nimic de comentat. Ai dreptate. Nicicand nu a fost lumea asa deschisa , libertate de miscare etc , si noi regresam . Nu exista natie mai proasta ca a noastra. Sa nu credem ca cei care ne conduc au ajuns intamplator acolo si fac ce fac …
NOU
Gaesti, Dambovita. Am dus copilul la un bâlci. La ieșire un tip in vârstă a aruncat lângă el un pet de 0.5 de apă. L-am întrebat de ce aruncă. A zis ca asa vrea el. Pai da, vrem o țară ca afară dar aruncăm pe jos. Am auzit ceva du-te dracu bă. Trebuia să o ridic dar sincer am crezut că isc scandal prea mare. De fiecare dată când am atras atenția am fost înjurat. Aceste vorbe nu mă doare. O sa le atrag atenția în continuare.
NOU
Exact am patit si eu. Fuma un nene la colt, a terminat tigara si a aruncat chistocul jos cand bagami-as tamaia in el avea cosul la nici 2 metrii. cat de cacat sa fii!
NOU
M-am cunoscut cu prietena mea si viitoarea mea mandrete pe internet. Ea de la varsta frageda sta in Spania cu parintii si totusi vrea sa se intoarca in Romania pentru a locui cu mine. Aici si marea problema, mi-e groaza de faptul ca va venii aici si va intra in depresie. Si oricat de mult mi-o doresc langa mine parca i-as spune sa ramana acolo si m-as duce eu dar la fel cum spun multi…mi-e frica
NOU
misca-te odata, lenesule. esti tanar, in putere si tai frunza la caini aici. daca e femeia ta, mergi in lume oriunde dupa ea.
NOU
Mișcă-te. Nu foarte târziu va fi prea târziu și vei regreta daca n-o faci.
NOU
Petre misca-te dar nu te converti.
NOU
M-ai deprimat ca dracu.
Am 3 copii. (Cea mica are 3 zile). Nu cred ca-s idiot, engleza vorbesc mai bine ca Iliescu, am 12 ani experienta in Automotive Software, Ipoteca, gradinite private etc.
Mi-e teama ca sotia si copiii nu se vor adapta. Stiu, va fi greu, dar apoi va fi bine, totusi imi vine greu sa le risc status qvo-ul ( as zice bun).
Stii care-I dilema? Ca nu mai stiu daca chiar mai trag speranta de mai bine sau ma mint ca va fi mai bine pentru ca nu am curaj.
Am vreo 8-9 luni de delegatii in Germania adunate. Am prieteni acolo.
Cred ca daca as da un email mi-as aranja un interviu in zona lacului Konstanz maine.
Si totusi, mi-e frica, plm.
Dar parca mi-e mai frica ca ma vor intreba copiii: “ de ce dracu n-ai plecat cand ai putut?”
Asa cum Eu ii intreb pe ai mei de ce au votat Iliescu in prostie.
Mi-am dat 2020 termen. Poate ca sa mai aman o data, nu stiu.
Ti-am zis ca m-ai deprimat ca dracu?
NOU
Am stat 10 ani cu frica pe care o simti tu. Ca o sa esuez, ca nu ma voi adapta, ca imi va fi dor, ca nu voi reusi sa ma schimb, etc. 10 fukin’ ani! Nu am mai rezistat si am plecat de anul trecut din iunie. Da, am un singur regret: ca mi-a fost frica timp de atatia ani. Atat, nimic altceva.
NOU
In 2020 lumea va vota alta grupare politica formata din trei-patru litere, alta decât PSD, care va tăia in stanga si in dreapta. Dupa alti cinci ani va iesi iarasi PSD si apoi iar altii si iar PSD si tot asa. Cei care nu-s PSD nu înseamnă că nu-s hoti si ei.
NOU
Ejti nebun, pe malul lacului Konstanz? As da si mana dreapta a vecinului ca sa traiesc acolo
NOU
Din experienta, copii se adapteaza cel mai usor, mai ales la varste mici. Cea mare avea 11 ani cand am plecat, si era singurul copil care stia o idee de engleza. Dupa 3 ani, toti copiii mei vorbesc engleza mult mai bine ca mine, si-au facut prieteni, s-au integrat.
N-au prea vrut sa place, cele mari, aveau déjà o viata “sociala” in tara la care le era greu sa renunte, nu intelegeau de ce nu ne place noua Romania, de fapt cred ca in sinea lor inca sperau ca e doar o vacanta mai lunga in alta tara. La plecare le-am spus ca in 2-3 ani ne vor multumi pentru decizie, sa aibe incredere in noi. Mi-aduc aminte ca tot comentau, daca e nevoie de 2-3 ani ca sa ne multumeasca, hai sa plecam direct peste 3 ani!
Primele luni au fost mai grele, se lasa cu lacrimi dupa fiecare telefon dat in tara la prieteni sau rude. Cam dupa jumatate de an am avut primele semnale ca incep sa se adapteze, incepusera sa invete limba, sa isi faca prieteni. N-au fost usor inceput, dar nici foarte greu, cred ca, sincera sa fiu, a fost chiar mai usor decat speram, ma asteptam la mult mai rau.
La adulti e mai dificila adaptarea. Depinde cat esti dispus sa o iei de la zero intr-o alta tara, depinde ce job lasi in urma, ce prieteni, ce tip de viata sociala dai la schimb. Cu cat pleci mai de jos, cu at adaptarea e mai usoara. Daca insa ai déjà in stil de viata in tara, o situatie financiara mult peste medie, chiar daca vei gasi in job similar aici, tot greu va fi. Depinde si de asteptari, daca ti le setezi prea sus din start, iar ai sanse mari de esec. Depinde si de motivele pentru care pleci, depinde si cum pleci. Hai ca fac si eu o incercare, daca nu merge ma-ntorc oricand ca am unde – e genul de emigrare cu sansele cele mai mici de succes, pentru ca la primele obstacole vei fi tentat sa pleci inapoi. Dar iarasi, depinde de la persona la persona, eu pot vorbi din experienta mea si din ce am observat in jurul meu.
Adaptarea dureaza, si nu e pentru toti la fel.
Eu sunt convinsa ca pentru noi a fost o reteta de succes, desi mai nimeni nu credea ca va fi asa, dar cel putin eu una cand am plecat am decis ca nu va mai fi drum de intoarcere, n-am plecat ca sa testez, am plecat sa raman.
NOU
Stiu ca nu ajuta parerea nesolicitata unui necunoscut de pe internet, dar DU-TE!!! Altfel o sa ramai toata viata cu intrebari si cu regrete.
Esti intr-o situatie mult mai buna decat multi din cei care au plecat. Faptul ca ai contacte acolo si ca poti sa continui in meseria ta (bine platita) ar trebui sa faca adaptarea mult mai usoara.
NOU
@Sorin: Mersi, poate ajuta, cine stie?
La nasterea fetitei mele, nevasta-mea a suferit in soc hemoragic si cred ca am fost la 10 minute sa raman vaduv.
3 chirurgi chemati de acasa la 1 AM ai salvat-o.
Dar stii de ce imi vine sa urlu? Ca e la privat si cu Golgota ce urmeaza (ATI, furtune ce ies din ea- o alint Immortan Joe-) , ingrijirea exemplara a celei mici, sare distractia de 12 000 de lei. Atat costa 2 vieti in gaoaza asta de tara. Si amandoi platim la stat Sanatate de 2-3 mii de lei lunar.
Aia e socant.
NOU
Am implinit 50 de ani acu’ in iulie. In aprilie am implinit 4 ani de cand am plecat din Ro. Cineva pe blog spunea ca dupa 5 ani iti trece dorul de tara, de paduri si pajisti verzi, de ape limpezi si cristaline si dulci, de capitele de fan de pe dealuri, … Eh, mie unu’ mi-a trecut cam dupa 3 ani. E grau, dar nu e imposibil. Daca tot ai fost afara din Ro sigur ai vazut cum e cu civilizatia prin alte parti. Deci nu va fi un soc. E greu cu copii, mai ales daca sunt mici. Ai mei aveau 19, 17 si 14. Si femeia era mai tanara . Merita efortul pentru copii, ca pana la urma asta e telul nostru, nu? Sa oferim ceva mai bun noua si, mai ales, copiilor.
Zona Friedrichshafen/Immenstaad e super frumoasa. Si are niste firme de renume pe acolo (ca fost angajat la una din ele, conditiile era super). Succes.
NOU
@moteky: Mersi, de zona aia e vorba.
Lindau, Friedrieschafen etc. Acu’ in buza lacului te rupe chiria, dar la “gospodari” pe la 20 km cred ca 1000 de Euro la cald iti cumpara un Confort decent pentru un familion de 5. Vedem, nu stiu.
NOU
Frica are chestia aia, ca indiferent cat timp trece, in final iti dai seama ca ti-a fost frica degeaba. Asa ca gandeste-te asa de pe acum.
Fa-ti o lista si pune pe hartie riscurile reale, si gandeste-te cum sa iesi din ele.
Frica in sine – da-i ignore.
NOU
Eu regret ca dupa terminarea liceului nu m-am urcat in primul microbuz. Acum probabil eram mult mai bine.
Nu mai sperati la nimic. Pur si simplu pentru romani civilizatia e un cuvant care in seamna ceva frumos. Daca te uiti la romanii care se cred civilizati si care s-au autocivilizat ei dupa ce li s-a parut lor ca inseamna civilizatie, tiparul e acelasi. Acri, mereu cu un batz in fund si tzafnosi si la fel de tarani.
Multi cred ca daca le-a zis cineva “domnul/doamna” asta e recunoasterea faptului ca sunt civilizati.
Daca avea sa se intample ceva prin romania se intampla pana acum. Te mai poate amagi faptul ca internet, telefoane si magazine si ca daca avem d-astea nu avem cum sa nu fim civilizati. Dar toate cacaturile care conteaza cu adevarat in viata de zi cu zi nu au cunoscut vreun pic de progres.
Bonus: vorbeam duminica cu bunicamea si ii spuneam ca am citit o lucrare stiintifica despre pamant si ii spuneam ce rezolvari am vazut eu pentru gradina noastra din ce am citit. Stiti ce imi zice bunicamea “stai sa iti zic eu cum e cu pamantul, n-ai ce sa ii faci” m-am abtinut sa nu ii zic niste chestii din alea frumoase. Si atitudinea asta nu e ceva izolat. Asteapta progres de la niste d-astia ca sigur o sa primesti.
NOU
@moteky: ultima oara cand am fost intr-o padure se taia in draci, chiar pe traseu, a cazut un copac la nici 50 de metri in fata mea. Fara avertizare, fara nimic! In plus, e un gunoi de nedescris: peturi, doze de bere, hartii s.a.m.d. Pajisti verzi nu prea am vazut, de obicei se construieste prin astfel de zone (daca sunt la campie). La munte e plin de turme de oi si vaci cu ciobani care se cred stapanii universului (asta daca nu te alearga cainii). Sau dai peste unii cu jeepuri/atv/moto care au iesit putin la plimbare: motoare ambalate, miros de benzina/motorina, praf, pietre aruncate de pe drum pt ca nu sunt in stare sa reduca viteza cand trec pe langa tine. Ape limpezi gasesti doar pe varfurile muntilor, cand nu e seceta, in rest e plin de cocalari care au iesit la picnic/gratar si arunca orice acolo (nu stiu daca sunt dulci, ca dracul a avut curaj sa bea din asa ceva). In fine, daca pleci din Romania nu ai cum sa regreti cele de mai sus. Si oricum, nu PSD-ul e de vina pentru ele! Si daca tot vorbim de oameni, ce face un controlor RATB in Bucuresti? Da amenda unor turisti care nu au bifat de 2 ori, ci doar o data (probabil nu si-au dat seama). Ce face un controlor in Polonia? Il pune pe turist sa valideze cartela corect sau sa-si cumpere una de la aparatul din tren, dupa care ii arata cum trebuie validata. Si face asta cu zambetul pe buze, ca poate turistul mai vine si altadata.
NOU
stii care e faza? ca ii afecteaza, ai dreptate. dar ii afecteaza in bine. gandeste-te, vrei sa traiasca aceeasi viata ca a ta.? vrei sa se caciuleasca la finante? sa zica sarumana pe la diverse ghisee? sa moara cu zile prin spitale? sau vrei sa mearga la o scoala adevarata, sa aiba o sansa reala iin viata, sa vada cum e cand cei de la primarie sunt acolo sa te ajute etc? din punctul meu de vedere, eu sunt adaptat perfect la viata de aici si am toate elementele pentru a putea trai bine mersi, in continuare. dar am copii si le doresc alta viata decat mizeria traita de mine
NOU
Vrei sa tragi si tu nadejde inca 3 decenii ca se va intimla o minune in tara asta, asa cum au tras si altii, degeaba? Eu unul as fi plecat de mult dar sint legat de glie din cauza unor probleme majore, ca altfel sint lamurit de mult (de la votarea lui Ratiu) de ”viitorul maret al patriei”…
Asteapta si vei regreta…
NOU
….pierzi vremea degeaba…EU AM PIERDUT 29 DE ANI IN SPERANTA ca se va schimba ceva,,, decat ca mi au plecat9,,,,,,(NOTA BENE!!!), COPII,GATA SCOLITI!!! MANDRIA NOASTRA!!! VORBIM LA TELEFON ORI PE NET!!!! SUNTEM MULTUMITI CU TOTII!!!!O VIATA AVEM!!! DOAR UNA,IREPETABILA!!!!!!
NOU
du-te acolo, dar ai grija de un lucru, daca ajungi nu fa ca sclavu sa strangi bani sa trimiti acasa la rude sau mai stiu eu cui, vezi-ti de familia ta de acolo si atat, am prieteni care au venit aici unde stau in uk, a tras tare si a strans cateva luni a terminat de platit rata la banca, si-a adus nevasta si copii aici, acum tot ca boul munceste si strange bani sa mai faca cate ceva pe acasa , mai un gard mai un cotet la gaini,
eu sunt aici de 3 ani, mi-am adus si parintii si fratele, nici nu ai idee cat de usor s-a adaptat la scoala, avea 9 ani cand lam dus acum are aproape 11, ai mei chiar au avut interes sa faca ceva si sa se adapteze lucreaza amandoi pe minim pe economie, dar au program lejer, ei deja s-au adaptat nu ii vad sa se planga de nimic, nici da cat costa painea sau carnea sau altele, sunt multumiti cu tot, cand ii intreb daca vor sa mearga in romania, pauza nici cel mic nici ai mei nu mai vor, mama imi zice mereu am sa stau aici pana la pensie, cand ajung la pensie ma duc in tara, daca o sa pot sa imi iau pensia de aici acolo e bine daca nu aia e ma descurc eu cu pensia minima si gradina de acasa
eu unu nu stiu daca vreau sa ma intorc sau nu, merg in concediu in tara cate 2 saptamani din 4 in 4 luni imi iau prietenii mergem la cate un festival, la munte mare etc, nici eu nu simt nevoia sa ma intorc inapoi, dar parca mi-e dor de sentimentul ala cand vreau sa beau o bere si nu am bani sau am dar trebuie sa ii dau pe alt ceva :))
NOU
sef la diicot va fi numit un procuror din bacau cu mecla de combinator.
NOU
rectific: a fost numit!
NOU
Iar la DNA, dintre 4 candidati va fi numit pe post al cincilea…
NOU
Fiți atenți ce zicea un englez pe la 1856 trimis la noi :
After a visit to Jassy (modern Iași), Gordon wrote: “The boyers live most of their lives in Paris and society is quite French… The prince keeps a great state and I was introduced to him with much ceremony. The English uniform produces an immediate sensation”.[23] Gordon did not speak Romanian, but his fluency in French allowed him to socialise with the Francophile Romanian elite, who were all fluent in French.[24] As the maps that delineated the Russian-Ottoman frontier were all old and inaccurate, Gordon spent much time clashing with his Russian counterparts about where precisely the frontier was and soon discovered that Russians were very keen to have the frontier on the Danube, which Gordon had orders from London to prevent.[24]Gordon called the Romanians the “most fickle and intriguing people on the earth. They ape the French in everything and are full of ceremony, dress, etc… The employees sent by the Moldovan government to take over the ceded territory have been receiving bribes and trafficking in the most disgraceful manner”
NOU
+1000
NOU
Sunt de acord.Oamenii de aici nu se vor schimba. Methnele nu se pot elimina usor. Educatia e cheia…numai ca noi ca natie nu am avut-o niciodata.Cand esti condus toata viata de prosti, cand prostia devine o virtute, asta este rezultatul.
NOU
Salut Cetin,
Total de acord! Bula de confort si normalitate devine din ce in ce mai mica in Ro, asa ca satul fiind de marasmul de la noi si oarecum inspirat de seria ta de articole despre emigrare m-am decis sa plec.
Pe 1 August schimb Bucurestiul cu Munchenul. Cum pe acest blog sunt destui bavarezi, daca ma poate ajuta cineva cu o recomandare de cazare temporara/permanenta as fi foarte recunoscator. Am luat eu la mana siteurile specifice, dar dureaza sau availability-ul locatiilor temporare e mic.
Pentru cea temporara(1-2 luni) n-am nevoie de mare lucru, preferabil sa fie aproape de S/U bahn – buget 1400-1500 EUR. Pentru cea permanenta, vreau o casa sau apartament de 3.5-4 camere, cu gradina. Buget ~2000Eur kaltmiete
NOU
Dane, ai incercat sa ii intrebi pe Claudiu sau Corina? Cu Claudiu esti/erai mai apropiat.
Hai da-mi un semn pe skype sau facebook, Intre timp mai intreb si eu in stanga/dreapta
NOU
Only on arhiblog.ro … Cristi, care o arde artistic in Hawai de niste ani si cu care nu ma mai auzisem de mult, ma bungheste dupa gravatar si imi aduce aminte de alti cunoscuti care au taiat-o din tara din acelasi motive.
Arhi, connecting ppl since…una peste alta, am rezolvat partial cu cazarea, declar ziua inchisa si ma duc la bere
NOU
succesuri!:))
NOU
erau swingeri ….
NOU
Daca e pe asa, Romania mare nici nu trebuie sa mai existe. Sa stii Cetine, ca asa cum e Romania e din cauza ca nazismul ala din vest si totalitarismul din E cel care mana lucururile. Imperiul romanilor adevarati a cazut ca si Imperiul ROman din cauza astora care vor sa isi traiasca viata. D’asta exista dragoste patriotica fata de tara, de neam si asa mai departe. Sa stii ca sunt vobe mari ce zic eu si nu vand pielea ursului din padure. Asta ca sa zic si eu ceva asa mai nesemnificativ la acest potop de vorbe in favoare emigrantilor. Ca emigranti a avut Romania destui.
NOU
Imi este mila de aia care nu au inca neuronii oxidati dar frica ii omoara. Iote la Flocea, el are sanse sa traiasca cum trebuie dar isi da deadlineuri iluzioniste. Multi fac asta, de aia nenea Liviu nu i stresat. Are pe cine pune biciul cand trebuie.
NOU
Ba plm, daca-as fi singur as pleca maine. Dar intelegi ca e o decizie care mai afecteaza 4 vieti?
NOU
La iesirea din tara fiecare roman ar trebui sa primeasca o viata in plus, 200 de dolari si sa mearga direct la start.
NOU
Ba Flocea tocmai asta e problema, cele 4 vieti pe care le vei “distruge” constient . Ti as scrie mai multe insa acum stau la o bere intr o statiune unde te doare capul de atata liniste , :)) si lenea e mare. Pune mana si fa craciunul acesta in alta tara, emigrat. Fa pasul si peste 20 ani iti vei aminti ca un dement anonim de pe net ti a dat cel mai bun sfat ever.
NOU
Da’ nu era mai bine daca lua vecina un cutit ascutit si ii facea un buzunar la beregata tanarului? Am gresit maica, m-am panicat, am visat urat
NOU
Am râs la faza cu doctorița și pachetele de Kent.
NOU
Da, stim: doctorii primesc si damigene cu vin si peturi de Borsec cu palinca…
NOU
Aveai ce sa comentezi si vis-a-vis de primaru ala 🙂
In una din poze este in fata lui o sticla de ulei. huge WTF! sticla aia de ulei… rezuma foarte frumos si restul articolului
NOU
@Cetin – ai uitata sa adaugi stirea cu preotu’ ala care zice ca femeile care poarta pantaloni risca sa nu se mai marite.
NOU
Ma bucur sa vad ca aceasta comunitatea e formata din specialiasti platiti cu mii de euro, dar noi astia oamenii simplii ce sa facem? Eu nu pot pleca maine in Munchen, nu imi permit chirie de 1500 euro (poate asta e salariu maxim pe care un muncitor roman il poate lua in zona) in cel mai fericit caz poate 400 euro intro casa cu alti 6-7 romani. Daca elita pleca, noi pulimea cui ramanem? Elitele trebuie sa ridice pulimea. Daca nu ma duce capul sa fac reconversie profesionala intrun domeniu IT inseamna ca sunt obligat sa traiesc la limita existentei umane pe un salariu de 1300 de lei? Indiferent de educatie si statut unele lucruri ar trebui sa fie la indemana oricui: o locuinta decenta, o masina, o vacanta/an. Plecati ma toti, dar sa nu va mirati peste 10 ani ca o sa fiti jefuiti direct de pe aeroport.
NOU
si propui sa stam toti pentru tine sau sa te luam cand plecam? nu inteleg exact
NOU
@bogdanc: Hai sa incepem ( cu totii, caci si eu masurprind făcând cacaturi de care nu-s mandru) sa ne punem in papucii ăluilalt. Hai sa mergem la vot ,sa luam tot neamul cu noi și sa votam anti PSD. Hai sa cotizam 50 de lei la un partid care credem ca ne reprezintă și sa cerem socoteala de banii aia. Suna idealist, dar asta tre sa facem dacă vrem sa rămânem.
Și și dava facem asta, șanse mari sa pierdem. Și apoi plecam.
Cale ușoară nu e.
NOU
Bogdanc makes sense
NOU
Nu trebuie sa lucrezi in IT, sa castigi mii de euro lunar, sau sa pleci fix maine in Germania, ca sa poti sa ai acces la un job platit ok si mai apoi sa cresti catre un job bine platit.
De exemplu, o persoana care scaneaza si pune preturile la raft, la Carrefour, castiga undeva la 2000 de lei lunar (in Bucuresti, nu stiu despre alte orase). Program fix, lucreaza 5 zile pe saptamana. In timpul asta, faci un curs de limba germana/ engleza/ franceza (Depinde unde vrei sa emigrezi) si apoi incerci sa te angajezi intr-un supermarket din alta tara, avand experienta pe postul asta, de exemplu. Si de acolo, cresti daca vrei, la sef de raion, manager de magazin, etc.
Mai faci un curs de excel, daca vrei sa fii manager de zona, de exemplu, ca trebuie sa stii sa faci pontaje. Dar e ceva simplu. De regula, cursurile astea se fac pe banii firmei si multi ar putea sa beneficieze, dar nu vor. Foarte putini vor sa se ridice si sa fie promovati fara sa depuna vreun efort.
Apoi, sunt multi mercantizori care au plecat in Anglia, pe salariu foarte bun, doar ca sa puna marfa la raft in magazine. Nu mizeria de salariu care se da acum (parca 1700 de lei e). Au invatat engleza de baza, cat sa se descurce si gata. S-au carat.
Nu e usor sa te ridici in Romania, dar nici imposibil. La fel si cu plecatul. Singur iti pregatesti terenul, nu trebuie sa te nasti invatat sau sa incepi cu dreptul in viata. Tot timpul ai libertatea sa te reorientezi.
E mai usor sa jefuiesti, decat sa iti antrenezi creierul si sa inveti lucruri noi. Daca mamaie la 74 de ani, a invatat sa foloseasca un smartphone, ma indoiesc ca tu, ca om inca tanar, nu ai putea sa inveti niste programe simple de calculator/ o limba straina si sa iti schimbi job-ul.
De exemplu, sunt foarte multe joburi in vanzari, pe partea asta de hypermarket. Se cauta oameni pentru diverse raioane: carne, lactate, legume, peste, etc. Si nu-ti trebuie scoala multa si facultate.
Poftim, un exemplu: carrefour.ro/corporate/cariere/cauta
480 de posturi disponibile doar la Carrefour, pe toata tara.
Lidl, au si ei vreo 200 de joburi disponibile: cariere.lidl.ro/ro/poziii-vacante-1765.htm
La beneficii deja ai (si la Carrefouri si la Lidl) : prima vacanta, asigurare medicala privata si cursuri de formare/ training pe anumite domenii. Chiar daca te angajezi ca simplu casier.
Deja daca te folosesti de cursurile astea de formare, ai un mare avantaj cand vrei sa schimbi postul, pentru ca mereu vor promova oameni care au fost instruiti de ei, decat daca vine un X-ulescu din afara. Sau, daca, sa zicem ca te angajezi la Lidl si faci cursurile lor de formare, mai inveti si o limba straina si dupa aia pleci in afara si te angajezi la alt Lidl, cu toate astea in CV, deja ai sanse mari sa fii angajat.
NOU
@Luna Specific poporului roman fiecare isi vede de propriul interes, nimeni nu se gandeste la binele comun. Elita romaneasca e prea “elita” , se uita cu nasul pe sus la cei care nu sunt in cercul lor (de aia USR nu va avea niciodata peste 6-8% – pentru ca mesajul lor nu ajunge si la urechea lu Tanti Floarea de la Malu cu Cioate si nici nu este formulat sa fie inteles de Tanti Floarea). Schimbare nu vine de la pulime, noi ne gandim exclusiv la ziua de maine si la ce bagam la mat, voi trebuie sa faceti schimbarea, voi trebuie sa ne invatati. Si nu vreau sa fiu luat de nimeni 🙂 E doar opinia mea personala.
NOU
bogdanc, ca idee, nu consider ca fac parte din elita si nu asta doresc, ci doar sa am o viata mai linistita.
personal, nu vad nicio speranta pentru aceasta tara, prin urmare nu doresc sa imi consum nervii pentru a incerca sa schimb ceva. cunosc personal oameni fara liceu terminat sau care aici lucrau casieri si au avut curajul (probabil si un cunoscut care sa i traga spre el) sa plece si sa lucreze in alte tari in fabrici/depozite. lumea nu e formata doar din germania, anglia si olanda. nu te mai considera prostul satului, ca nu esti.
NOU
Când încerci să arăți cât e de greu pentru omul simplu, fără diverse facultăți, încearcă să nu iei cel mai scump oraș ca punct de referință. Da, München e mai scump decât Berlin, Frankfurt sau orice alt oraș din Germania. Ai Augsburg, Ulm, Ingolstadt, Nürnberg sau, de ce nu, un “sătuc” de lângă München, unde n-ai nevoie să plătești 1500€ ca în buricul târgului.
NOU
sa faca altii, ce plm! rolul elitelor este sa-i tina in spate pe ceilalti! sa-i hraneasca, sa-i adaposteasca, sa-i faca ”sa ne simtem bine”, sa ii stearga la cur. bogdanc este ingrijorat, cei care isi pot purta singuri de grija pleaca, cine se va ocupa de ”oamenii simplii”?!
NOU
INCUBUS
NOU
@Luna, eu zic sa il luam, va fi un hot mai putin pe aeroport cand ne intoarcem 🙂
NOU
Ce vă mai tânguiți ca niște lelițe abia destupate după șură…Că să plec, că să nu plec, c-o fi, c-o păți, că am bani, dar totuși, România, lacul Konstanz, pula mea. O să vă adunați pâlcuri-pâlcuri de pensionari prin parcurile bine întreținute de africani din urbele occidentului și o să vă plângeți de milă că nu vă înțeleg nepoții pre lingua strămoșilor, care de la Râm ne tragem. Pașoptiștii se pișă cu boltă pe voi.
P.S. Revenind în imediatețe: m-am înscris la a doua facultate și, hopa, am drept de loc la cămin. Mă gândeam să-l iau (dă doamne să prind în Regie), pun și eu un ghiveci acolo și mai vind din când în când noaptea să-l ud și să-i acopăr pe colegii de cameră, să nu-i tragă curentul.
NOU
Nu sunt cazuri singulare, în afară de faptul ca s-a propus cetățean de onoare unul și-a făcut singur și statuie, sa fie și omagiat.
La noi nu poți sa spui niciodată ca le-ai văzut pe toate, în secunda următoare apare alta și mai și.
NOU
ce plm e depresia asta pe arhiblog.ro?
de ce sa plec din RO? Hai sa le luam pe rand
-de luni pana vineri:
In RO: munca, jucat cu copii in casa sau prin parc, ocazional iesit la o terasa sau o pizza in mall unde ne mai vedem si cu prieteni care au copii. la fel in parc copii se joaca, noi stam cu prietenii mai schimbam o vorba, o gluma ….
cum e in afara:…..lapte si miere, nu munciti….?
-weekend:
In RO: mare, munte sau socri, ocazional un citi break, mai vin prieteni pe la mine, piscina ocazional, pescuit, ….
cum e afara: ……..?
concedii:
in RO: unde vreau eu de obicei de 2-3 ori in tara si 2-3 ori afara: mare, munte, ski, ….barcelona, serengeti, milan,…… zboruri mai ieftine sau mai scumpe…
cum e afara:….mergeti doar la 7 stele?
Problemele:
-in trafic? folosesc masina doar cand merg in concediu, in rest 1 data, maxim de 2 ori pe saptamana si nu in fiecare saptamana, doar la ore cand e treaficul mai lejer.
-ca arunca unul gunoaie pe jos: am vazut si eu asta, m-am enervat, statistic se intampla 1 data la 100 de zile. pot trece peste
spitale: nu am mai calcat intr-un spital de stat de nu stiu cand, nici eu nici ai mei. inclusiv operatii la privat.
–scoala/gradinitia: se gasesc cu conditii ok si la stat, daca cauti. exista si varianta la privat….
— taxe, impozite: am platit ieri prin ghiseul.ro si pentru mine si pentru sotie, parinti, pe baza de cnp….nu e ca afara dar e din ce in ce mai bine
dinnou, cum e afara:……?
jur ca nu inteleg depresia asta.
NOU
bravo.
NOU
faptul ca tu traiesti in bula ta in care ti-e bine, nu demonstreaza ca tuturor(sau macar majoritatii) le e bine
NOU
Deci bula e problema?
Dacă pleci afară ești automat promovat intr-o bulă superioară?
NOU
nu bula este problema, nu pentru tine. tie ti-e ok, sa fii sanatos, traieste aici daca ti-e bine.
cauza principala a emigrarii este saracia probabil sau lipsa unor locuri de munca decente. tu nu te afli in acea categorie.
tu stii ca exista oameni care nu isi permit chirii, scoli, concedii si ca nu au inteligenta sau pregatirea necesara pentru a fi mai mult decat oameni care muncesc in servicii de curatenie, carausi, etc.?stii ca daca pleaca si lucreaza in alta tara pe aceleasi meserii, ajung si ei sa isi permita sa traiasca decent?
apoi mai sunt si oameni inteligenti, care dupa ce vad civilizatia de afara si compara cu ce e aici, prefera sa mearga acolo unde gradul de confort e mai mare.
si discutia poate continua, ca nu sunt singurele categorii de oameni existente.
NOU
@Luna, sunt de acord cu tine ca exita oameni care nu isi permit niste lucruri de baza in tara si care isi pot permite aceste lucruri afara. M-am obisnuit cu ideea, stiu ca pleaca afara, probabil la fel as face si eu in locul lor.
Insa nu ii inteleg pe cei care isi permit in tara niste lucruri dar “dupa ce vad civilizatia de afara si compara cu ce e aici, prefera sa mearga acolo unde gradul de confort e mai mare”. Concret, ce inseamna pentru tine gradul asta de confort?
Intreb asta dintr-un motiv egoist. Vad oameni despre care cred ca o duceau relativ bine aici, precum Arhi, si care au ales sa plece si ma tot gandesc ca poate sunt eu ignorant, poate imi scapa ceva. Poate ar trebui sa plec si eu ….Dar momentan asta e singurul motiv pentru care as pleca: vad ca pleaca oameni pe care ii consider ca fiind parte din “bula” mea. Doar atat. Nu imi dau seama concret cum s-a schimbat viata lor de zi cu zi dupa ce au plecat.
NOU
viata se schimba prin lucruri simple: nu mai dai de tigani si cercetori la fiecare pas (aici depinde, daca te duci tot intr-o capitala, ii gasesti si acolo), nu mai vezi saracia in fiecare lucru care te inconjoara, nu te mai alearga cainii maidanezi pe strada, arhitectura e uniforma, nu mai e gunoi, exista asfalt bun peste tot, mijloace de transport punctuale si decente, lipsesc cozile si umilinta din institutii, nu-ti vin copiii de la scoala speriati de amenintarile tiganilor si multe alte chestii marunte, dar care fac diferenta.
NOU
@Ionut – ca chestie, cand am plecat din tara aveam 6700 de lei net (cam vreo 1400-1500 de euro atunci). Fun fact – sefu’ meu (roman) avea dublu – vb de NET IN MANA (sau pe card). Am mers cu sotia si pe cei 3 copii in vacante in strainanate vara. Si tot am plecat. De ce? Pentru ca comentariul lui Cetin #23 care incepe cu “stii care-i faza?…”
Dar, stai! Cine obliga pe cine sa plece din tara? Ca eu n-am citit asa ceva.
PS: am liceu’ industrial nr 14 [mecanica fina] la seral (se vede dupa cum scriu), la BAC am luat 7.53.
scuze ca m-am laudat.
NOU
Daca tu esti impacat cu viata care o duci in romania, foarte bine. Asta nu inseamna ca toti sunt la fel. Eu prefer sa locuiesc intr-o tara (mai) civilizata, sa fiu tratat cu respect pe unde ma duc, sa pot sa le ofer un viitor decent copiilor, spitale curate cu doctori care nu te trateaza ca pe rahat. Micile detalii fac diferenta. Eu am plecat de prin 2007 si de fiecare data cand vizitez romania nu gasesc nimic schimbat. Aceiasi oameni posomorati, acelasi tratament flegmatic si autoritar de fiecare data cand ajungi intruna din minunatele institutii ale statului. Praf, combinatii, bisnita si bere la pet. Iar daca te intrebi cu e afara .. pai incearca sa locuiesti doua, trei luni mai la vest. Si ai sa vezi diferenta.
NOU
@ionut: doamne fereste sa dea unul ca Huidu peste tine si sa te duca ambulanta la spitalul din … Mizil. Sau din Sannicolaul Mare. Sau sa faca copilul tau apendicita in tabarala mare. Sau…
NOU
@Mircea,
Ai idee statistic vorbind care sunt sansele sa crap de o boală cardiacă vs sa dea unul ca Huidu peste mine? Infinit mai mari. Asa ca daca vrei sa iti mărăști sansele de supravietuire: 2 controale anuale la medic, sport, mâncare sănătoasă.
Tie iti e mai teama de unul ca Huidu pentru ca “availability effect ” si știrile protv.
NOU
Hai sa-ti zic ce apreciez eu in afara din pozitia celui care a plecat cu toate ca avea tot ce ai listat tu acolo + o duzina de romance frumoase care ma vizitau din placere din cand in cand :))
Apreciez ca in mijloacele de trasport e civilizat si totul vine la timp.
Apreciez ca parcurg 500 km in 2 ore cu trenul si nu-mi mai pierd viata pe drumuri.
Apreciez ca e curatenie pe strada, ca se spala soselele, ca asfaltul e impecabil si nu mi-e frica sa dau cu motocicleta intr-un canal deschis.
Apreciez ca oamenii stau la coada sa se urce in autobuz.
Apreciez ca la spital e mai bine decat acasa si personalul te trateaza ca pe o nestemata chiar si pentru cea mai mica problema.
Apreciez ca platesc taxe aici si stiu exact unde au fost folosite.
Apreciez ca manifestarile culturale sunt pline de bun gust si modestie.
Apreciez ca din salariul mai mic raportat la salariul mediu decat il aveam in Ro, totusi pot face mult mai multe chestii cu el.
Apreciez ca am siguranta chiriei prin contract si termeni decenti.
Apreciez ca dobanzile imobiliare sunt decente nu precum in El Dorado de Romania unde pana si in ziua de azi bancile jefuiesc la drumul mare.
Ca mersul pe strada nu mai reprezinta un stres, am trotuare largi, verdeata cat cuprinde, pista de biciclete, lumea e decenta, nimeni nu se da in stamba, oamenii au decenta sa vorbeasca in soapta la telefon in mijloacele de transport.
Apreciez ca am toata europa la dispozitie in sub 3 h cu trenul si pot sa beau o cafea in amsterdam sau Torino cand vreau.
Apreciez ca am prieteni/colegi ce vin din mai multe culturi si asta ma ajuta sa inteleg mai bine si alte mentalitati.
Apreciez ca aici am ocazia sa vad rasaritul multor tehnologii inovante care in ro nu vor fi probabil niciodata puse in practica la scara larga.
Apreciez ca in companii aici nu exista cultura sefului care ti-e stapan si te fute cum vrea el, totul se bazeaza pe parteneriat si incredere.
Cred ca depinde foarte mult si de om si de prioritatile fiecaruia. Desi toti prietenii mei buni sunt plecati in 4 zari, am insa o groaza de fosti colegi ramasi in Romania care spun exact ce spui si tu.
Mai nasol e cand vor merge intr-un club care va lua foc si va arde ca o torta pentru ca niste baieti au luat niste autorizatii pe nashpa, pe spaga, si nimeni nu va fi vinovat sau…cand ajuns cu o taietura banala la urgente, va fi dezinfectat cu apa hexipharma si va lua un stafilococ auriu, rezistent la antibiotice.
Cel mai nasol, cand va dezvolta o boala nashpa la plamani fara sa fumeze pentru ca bucurestiul e cel mai poluat oras din europa fara vreo sansa sa-si revina, din contra.
deci da…e din ce in ce mai bine in ro, vor da navala chienzii, pachistanezii si israelienii sa ocupe posturile vacante din romania.
NOU
@Costica, ai pus degetul pe rana cu cateva chestii.
Cel mai mult cu :
“Apreciez ca platesc taxe aici si stiu exact unde au fost folosite.”
– platesc o gramada de bani in tara pentru vilele si minorele lui Dragnea. Asta chiar ca ma oftica. Si nu m-ar deranja sa platesc si mai mult daca as trai de exemplu in Germania sipentru ca as simti ca se intorc la mine banii aia. Nu cred ca voi avea sentimentul asta vreodata in Romania.
“Apreciez ca am siguranta chiriei prin contract si termeni decenti.”
– motivul pentru care mi-am facut credit e fix asta. Nu exista reglementare ok pentru chirii. Cu 2 copii minori mi se pare chiar o nebunie sa stai cu chirie in Romania.
“Ca mersul pe strada nu mai reprezinta un stres, am trotuare largi, verdeata cat cuprinde, pista de biciclete, lumea e decenta, nimeni nu se da in stamba, oamenii au decenta sa vorbeasca in soapta la telefon in mijloacele de transport.”
– de apreciat si asta, desi nu stiu daca se aplica chiar in toate orasele/tarile mai civilizate. AM vazut si ep afara exempel negative.
NOU
Uite ceva superior stirii cu primarul care s-a facut cetatean de onoare al comunei.
Titulatura vine cu scutiri de impozite (se pare ca primarul are undeva la 100 de Ha) si un loc de casa de la primarie. Lumea aplauda. 🙂
NOU
BogdanC, acel trebuie de care vorbesti vine la pachet cu frustrare. Recomand “mi-ar placea” pentru sanatate mintala. Pe la 20 ani cu dejtu’ in nas am orientat acel trebuie catre mine. Trebuie sa lucrez mai mult, mai bine, trebuie sa gasesc solutii, trebuie sa-mi intretin familia…SI am ACTIONAT in directia respectiva. Am intrebat efectiv oameni pe care ii percepeam elita cum au reusit. Partea ciudata e ca toti incepeau cu “am lucrat…” Elita care o cunosc eu are bani dar si stres, vointa, responsabilitati. Azi nu simt nevoia sa plec din tara, lucrez 10-12 ore pe zi si peste 10 ani daca se intoarce Arhi cu Luna aleg o sampanie si un buchet de flori
NOU
SINGURA SOLUȚIE/ ÎNC’O REVOLUȚIE!
NOU
@Luna, multumesc. Chiar ma ajuta sa vad motive concrete, altele decat banii. Sincer nu imi dau seama daca tu chair te intalneai cu atatea probleme si cat de des se intampla asta sau daca foarte multe din ele le-ai auzit la prieteni, facebook, stiri etc.
In ce ma priveste, nu sunt afectat decat partial de ce ai enumerat tu si nu atat de tare. Si nu cred ca e vorba de vreo bula.
– “nu mai dai de tigani si cercetori la fiecare pas (aici depinde, daca te duci tot intr-o capitala, ii gasesti si acolo),”
– nu dai nici in Bucuresti decat daca te plimbi prin Ferentari, Rahova, … dar si in multe orase civilizate din Europa sunt zone pline de imigranti, turci, etc… Ca sa nu pomenesc SF unde la 2 minute de centru iti e teama sa mergi pe strada, cersetori cat cuprinde….etc
-“nu mai vezi saracia in fiecare lucru care te inconjoara, ”
-nu vad nici in Bucuresti asta in viata de zi cu zi. poate pentru ca sunt ocupat cu munca, copii, etc…. iar timpul liber aleg unde sa mi-l petrec
-“nu te mai alearga cainii maidanezi pe strada,”
– de cand a murit copilul acela mancat de caini, au cam disparut din Bucuresti
– “arhitectura e uniforma, ”
– asta da
-“nu mai e gunoi”
– nici in Bucuresti
– “exista asfalt bun peste tot”
– corect
– “mijloace de transport punctuale si decente,”
– corect pt Europa, dar folose metroul + mers pe jos. Totusi in US nu exista transport in comun.
-“lipsesc cozile si umilinta din institutii”
– am stat la coada in institutii de 3 ori in ultimii 2 ani.
– “nu-ti vin copiii de la scoala speriati de amenintarile tiganilor si multe alte chestii marunte, dar care fac
diferenta.”
– nu imi vin. daca s-ar intampla, as rezolva punctual
NOU
Ionuț, dacă ești bărbat și arăți mai ca mine, așa, nu prea ai treabă cu țiganii, tre’ să fie foarte mulți și foarte beți ca să-ți dea vreo ocazie. Dar dacă ești om normal sau femeie sau copil se schimbă un pic treaba.
NOU
@ionut – Acum o mie de ani traiam intr-un sat in sudul Romaniei ai am fost in vizita intr-un orasel in Ardeal. Ei aveau case de caramida, la noi de chirpici. Casele lor erau bine intretinute si vopsite proaspat, alea noastre nu chiar. Aveau flori la strada si nu le rupea nimeni, fiecare isi matura trotuarul in dreptul lui si oamenii iti dadeau buna ziua pe strada, strain fiind. Si in magazin iti zambeau.
Toate lucrurile astea erau noi pentru mine si mi-au placut, mi-am dorit sa locuiesc acolo, sa fiu ca ei si intre ei, spre desoebire de satucul meu unde oamenii sunt incruntati, curtile par parasite si e plic de gunoaie pe strada.
Punctual si noi si ei aveam mancare, caldura in casa, un job si viata mergea inainte, insa acolo m-am simtit mai bine. Nu are sens sa o iei matematic si punctual, nu asa se face, e doar o senzatie unitara.
Eu ma simt mai bine unde sunt (si nu e Ro) pentru ca o lume normala, banala, monotona sa spunem. Oamenii discuta despre vreme, nu despre ce au facut altii, nimeni nu se uita la politica, legile nu se schimba, creditele sunt in moneda locala, oamenii iti zambesc si sunt relaxati, fiecare isi face datoria fara sa incerce sa te tepuiasca, iti da restul exact in magazin, etc.
Chestia asta nu o poti cuantifica si compara, e doar o perceptie personala. In tara castigam bine, aici castig bine. Diferenta nu e in mai multe jucarii cumparate, diferenta e in senzatia de zi cu zi ca e o lume normala si tine doar de tine daca mergi in sus sau in jos, nu de o mie de factori diferiti care se schimba mereu in ro.
NOU
@ionut: observ ca vrei confirmare… incep eu… bravo boss! esti cel mai tare… @ionut e barosan, cel mai bun, el poate, el se descurca, el e centrul.
Lumea de azi se va raporta la el, @ionut.
acum ca am laudat castigatorul, @ionut, miezul, idealul… eu voi pleca din romania pentru ca orice as face aici, chiar si un banal drum pana la serviciu e o batalie… sa nu vorbim de acte sau daca ai nevoie de spital, in loc sa fie o normalitate.
NOU
Nu cred ca @ionut vrea confirmare. El vrea sa spuna ca se poate trai si in Romania. Alternativa nu e doar “Imi bag picioarele si plec”. In rest, imi place ca tu vrei normalitate, dar ii ataci pe cei cu pareri diferite. Mult success pe dincolo!
NOU
@Mika, un lucru bun legat de plecatul din tara este ca mai scapam de hoti, cersetori si de boi ca tine.
NOU
ionut, sper ca esti mai tinar decit mine. Ma faci sa sper ca totusi vor mai fi niste fraieri peste 10-15 ani pe aici care sa-mi plateasca pensia… chiar daca eu o voi incasa pe card de la mii de km…
NOU
@Mircea
Acum ceva ani lucrând la o firmă nemțească am fost șocat când la o bere unul din colegii nemți mi-au povestit că nimeni din generația lui(el avea cam 36 ani) nu spera deloc la pensie si ca pun bani deoparte pentru perioada aia. Am fost atat de socat incat am mai intrebat si pe alti colegi nemti am mai citit si eu una alta si ghici ce. Mumu pensii in viitor. Cam toata Europa se îndreaptă spre sistemul din USA. Fiecare țară în ritmul ei . Asa ca fie dormi liniștit cu gândul la pensia plătită de fraierii din România fie pui deoparte, mai faci o investiție de pe acum…etc