Scris de Alex Ola
Despre Jersey
Este o insulă între Franta și UK, cu o suprafață de 119 km2 (se dublează când e low tide). Sunt puțin peste 100 k de locuitori, doar 50% nativi, restul veniți din UK, Irlanda, Portugalia (Madeira, mai exact), Polonia și recent din România.
Nu face parte din UK, este doar crown dependency ceea ce înseamnă că are propriul guvern, legi, taxe dar depind foarte mult de UK (tot Liz e regină). Nu a făcut niciodată parte din UE și nici nu am putut vota la Brexit. Cu toate astea ieșirea UK-ului din uniune a afectat puțin relația insulei cu Europa.
Fiind poziționată foarte strategic, a fost invadată și capturată de multe ori de-a lungul timpului, inclusiv de naziști. Are o istorie lungă și bogată așa că las două linkuri dacă vreți să aflați mai multe: www.jersey.com și www.jerseyheritage.org
Multă lume, după ce explic că nu sunt în New Jersey (nume primit datorită insulei), mă intreabă cum rahat am ajuns aici.
Aveam un job decent în telecom și lucrasem destul de mult în IT. Am plecat pentru că m-am săturat de toate rahaturile din țară, Aveam câțiva prieteni stabiliți aici, mi s-a părut un loc foarte frumos, chill și cu un nivel de trai destul de ridicat, așa ca mi-am făcut bagajele, mi-am luat soția și am plecat.
Sunt două mari minusuri când te muți aici:
1. Job-uri – pentru a te putea angaja la orice companie ai nevoie de 5 ani rezidență. Companiile primesc un anumit număr de licențe pentru a putea angaja personal fără 5 ani, în funcție de mărime și domeniul de activitate, cel mai des întâlnite fiind în hospitality, retail și agricultură. Companiile mari păstrează licențele pentru funcții mai importante.
2. Chiria – Dupa 10 ani de locuit aici primești dreptul de a închiria orice casă/apartament și de a cumpăra. Până atunci poți închiria doar anumite tipuri de proprietăți, extensii de case, ca exemplu. Ideea e ca proprietarul să aibă acces direct în spațiul pe care îl închiriazp printr-un hol, ușă etc. Se face contract așa că nu îți invadează nimeni spațiul și dacă o fac vor avea probleme foarte mari. O altă problemă e costul, un apartament cu un dormitor pleacă de pe la £1000/luna.
Eram conștienți de minusuri, dar am zis fuck it, let’s do it anyway și vedem noi ce se întâmplă. Ideal ar fi să nu faceți la fel dacă aveți copii.
Primul șoc a fost sistemul. Când am ajuns trebuia să mergem la social services să ne înregistrăm și să ne luam cardurile, la taxe să ne declarăm veniturile (nu aveam atunci, dar tot trebuie să te înregsitrezi), la agenție să semnăm contractul de închiriere și la noua “casă” să ne lăsăm bagajele. În juma de oră eram deja în pub la bere cu toate cele rezolvate. Asta se întampla în 2015, de vreo 2 ani totul se face online.
Fiind un loc scump, nu ne permiteam să stăm degeaba până găsim de muncă pe placul nostru așa că am lucrat într-un magazin vreo 6 luni pe salariul minim. La vremea respectivă era aproximativ £7.80/h. Acum este puțin peste £8 dar multe companii plătesc living wage, salariu calculat să acopere absolut toate cheltuielile de bază, momentan £10.55/h. După cele 6 luni am ajuns la un interviu la o companie telecom unde mi-au oferit o licență și de atunci am tot promovat intern. Am un job super ok, îmi place și sunt plătit mult mai bine.
Taxele sunt plătite de angajat așa că nimeni nu te va angaja la negru pentru că nu au de ce. Din salariul negociat plătești 6% pentru sănătate și pensie. Dacă ai ceva probleme medicale trebuie să mergi la doctorul de familie unde plătești £40 pe vizită și absolut orice se întâmplă după (specialist, tratament etc.) este gratuit. Se mai plătește și impozit de maxim 20%, calculat în funcție de salariu. Până în £14000/an nu plătești nimic și apoi se fac două calcule:
1. 20% din salariu
2. 26% din salariu minus $14000
Se plătește suma mai mică împărțită egal la 12 luni.
Preturile generale pentru alimente sunt aproximativ la fel ca în România. Un cuplu cu salariul minim de fiecare o duce suficient de bine și poate pune și ceva bani deoparte, atâta timp cât nu se fumeză (£8-£9 pachetul) și nu se bea des și mult în pub-uri (£4-£5 o bere). Un alt bonus financiar e Amazon. Pentru orice produs vândut din UK se scade TVA 20% și se adaugă cel local de 5% la comenzi ce depășesc £130.
Trecând peste job-uri, taxe și salarii, este o insulă superbă. De 6 ani ieșim la plimbare în weekend, o dată la 2 săptămâni, și încă mai avem multe de vizitat/făcut. Este foarte aproape de Franța, cu barca faci o oră și ai zboruri directe spre marile orașe din UK. Vara și spre alte destinații din Europa (Spania, Germania, Madeira). Un inconvenient ar fi drumul spre România pentru că trebuie să faci escală in UK.
Este un stil de viață foarte relaxat și rareori se întâmplă ceva nasol. Noroc cu Covid că mai au și ăștia subiecte de presă pentru că inainte apăreau numai articole despre pescărușul dispărut din piață sau cine știe ce porc fugit de la fermă.
Nu este niciodată prea cald sau prea frig. Rareori temperatura scade sub 0 sau se duce peste 30. Iarna e un fel de toamnă foarte lungă cu multe ploi. În octombrie 2020 a plouat în fiecare zi! Din păcate vremea asta de iarnă te trimite spre pub-uri sau cluburi și nu sunt mare fan pentru că nu-mi place deloc stilul lor de “distracție” care constă în a bea cât mai mult, cât mai rapid. Fac asta pentru că toate pub-urile se închid la 11 seara iar cluburile la 1.
Nu a fost ușoară mutarea dar nici nu pot spune că ne-am chinuit. Ar fi fost ideal să fi plecat deja cu un job dar sunt slabe șanse și până la urmă este o experiență benefică, din punctul meu de vedere.
Sunt mult mai multe de povestit dar deja m-am lungit, așa că voi răspunde la întrebări în comentarii.
NOU
You had me at “Noroc cu Covid că mai au și ăștia subiecte de presă pentru că inainte apăreau numai articole despre pescărușul dispărut din piață sau cine știe ce porc fugit de la fermă.”
#goals…
Stupid question: se conduce pe dreapta?
NOU
Adica pe stanga(cu volan pe dreapta)? Da.
NOU
Pe stanga.
NOU
Not even joking:
jerseyeveningpost.com/news/2015/09/05/goldfish-snatched-from-market-fountain-by-bold-seagull/
jerseyeveningpost.com/news/2020/08/28/watch-shoplifting-seagull-targets-morrisons-in-jersey/
Se conduce pe stanga, ca-n UK.
NOU
Pana la urma, dupa o vreme petrecuta acolo, care consideri ca sunt avantajele Jersey Island comparativ cu alte destinatii clasice pentru emigrare ?
Vremea nu pare cine stie ce, de scump e scump destul, etc.
Nu zic ca nu pare foarte scenic peisajul, din poze, dar cam atat.
Eventual merge de un city break.
NOU
Probabil linistea si lipsa stresului e ideea principala. Pentru asta m-as fi mutat si eu acolo acum cativa ani.
NOU
Este greu de comparat cu tari mari de pe continent dar e un loc potrivit pentru crescut copii sau pur si simplu sa ai o viata linistita.
Partea financiara este iar importanta, pentru un job in IT sau finante (e offshore si sunt foarte multe companii) salariu porneste de pe la £50 k /an brut. Net aproximativ £38k/an (impozitul scade daca esti casatorit, daca faci copil etc.)
NOU
Am inteles, deci un fel de Gibraltar sau Malta, combinatie intre regimul fiscal relaxat si “nu chiar UK” 🙂
Interesant.
NOU
Ceva de genu 🙂
NOU
Sincer? mie unul mi se pare o destinatie mai mult pentru pensionari sau oameni care au strans suficienti bani pana la o anumita varsta incat sa nu mai aiba nevoie sa munceasca
NOU
Daca nu ai contribuit la social services si nu ai asigurare privata, te costa mult (cateva sute de lire pe luna) pentru a beneficia de sistemul lor de sanatate.
NOU
Suna interesant, dar parca sa ploua o luna intreaga zi de zi… Fortificatile facute de germani in WW2 sunt aici ?
NOU
www.jerseywartunnels.com/what-to-see/the-tunnels/
www.cios.org.je/bunkers/
Plus in a 4-a poza este un bunker folosit ca un fel de restaurant cu peste proaspat.
NOU
Uite, mie aici mi-ar place sa emigrez: en.wikipedia.org/wiki/Saint_Pierre_and_Miquelon
NOU
Multe locuri unde m-as muta, dar principalul criteriu a fost sa fiu cat de cat aproape de Romania. Parintii inca locuiesc acolo.
NOU
Sa mor daca inteleg de ce ai comenta aici ca este naspa si ca tu ai alege alta destinatie.
NOU
Pai daca lucrezi in IT faci minim 12k net in Romania, platesti chirie 300, berea e 2 euro, poti sta in club cat vrei, poti pune ceva la saltea daca esti cuplu, iar tara are destule parti frumoase. Tu de fapt ai dorit o pensionare anticipata, ceea ce in Bucuresti sau alte orase mari nu se poate, iar taca te mutai la (exemplu banal) Targoviste, aveai liniste, dar poate nu aveai job-ul ala bine platit, desi in it deja se cam lucreaza de oriunde din tara daca este internet.
Pentru cine vrea sa vada ritmul de viata intr-o astfel de comunitate, sunt destule seriale, recomand ‘after life’
NOU
Minim 12k ? Net ? 12k de ce ? Si in lei e mult tinand cont ca brut s-ar duce spre 200 milioane/luna. Ma indoiesc ca toti cei care lucreaza in IT fac banii astia.
In orice caz nu m-am plans de bani in Romania, ci de toate rahaturile pe care nu are rost sa le explic, uita-te si tu la stiri 🙂
NOU
@Sagi: dacă criteriul tau este “uitat-te si tu la stiri” ca sa vezi cum e in o tara, pai imi pare rau, stirile negative predomina la televiziune si in tari super-dezvoltate (am ceva ani traiti prin unele din ele… ). Asta e principiul, dacă ar da stiri pozitive majoritar nu s-ar uita nimeni….
NOU
Maine m-as muta acolo daca as putea. No joke…Cred ca e ideea mea de paradis – fiecare cu pasarelele lui… Nu m-as satura de liniste, nu mor dupa socializari cu orice pret – perfect ar fi.
Din pacate ce stiu eu sa fac – nu se prea face online, si avem si un copil ( marisor – dar orisicat) ca sa ne aruncam in aventuri din astea…
Poate peste niste ani…
NOU
Chiar daca am pus la minusuri faza cu job-urile, fiind un loc cu putini oameni, cei cu skill-uri bune sunt foarte cautati si iti ofera de toate, inclusiv o licenta mai speciala care iti da si dreptul sa inchiriezi orice proprietate sau sa cumperi (daca iti permiti, un apartament cu un dormitor e pe la £300k).
Cu copilul e ceva mai greu cand e mic, gradinita full time (all inclusive) e cam £1500/luna. Dupa 3 ani, daca imi amintesc bine, incepe si statul sa plateasca. Cand ajunge la scoala deja este totul gratuit.
NOU
Legat de socializare. Distractia astora tineri nu-mi place deloc, am mers in club doar la ocazii foarte speciale.
Dar imi place super mult sa merg la bere intr-un pub, seara, si sa stau la povesti cu astia batrani. Oameni random, foarte placuti, politicosi si sociabili.
NOU
@Sagi: dar vad ca e un loc extraordinar de frumos de zburat! Asta e un avantaj!
Imens… permite-mi-as sa zic eu!
NOU
Cum sunt plajele si apa? Spui ca mai ai multe de facut/vizitat. Am ales pe gmaps cele mai extreme puncte si imi arata 21km. Sunt asa multe puncte de interes intr-o suprafata asa mica? Practic insula e cat Bucurestiul 🙂
Oricum te felicit pentru decizia luata de a te muta. Din ce povestesti pare un loc si o societate sanatoasa psihic si fizic de a iti trai viata.
NOU
Plajele sunt foarte multe dar cand vine tide-ul doar in anumite zone mai ramane nisip. Apa e putin rece, chiar si vara, dar cu un costum de neopren n-ai treaba.
Majoritatea activitatilor (preferate de mine) se invart in plaja/apa: surf, windsurf, caiac, sand buggie etc. Mai sunt un fel de insulite/recifuri pe langa (Ecrehous, Minquiers) pe care le poti vizita cu barca. Pescuit la greu, cel mai bun macrou ever.
Partea de nord este stancoasa si gasesti o gramada de cliff pathuri, prin restul insulei ai foot path-uri. Sunt anumite zone unde te simti ca la munte si in 10 minute esti pe plaja.
As mai adauga si toate obiectivele “turistice” gen buncare, muzee, gradini…
Ah, inca un lucru care-mi place este faptul ca au construit parcuri in jurul rezervoarelor de apa, sunt vreo 5-6, unde te poti plimba, pedala, chiar si dat la peste daca iti iei permis.
NOU
Trivia- Channel Islands sunt ultimele rămășițe din Ducatul Normandiei aflate sub dependența coroanei britanice. Daca Elisabeth II ar merge pe insule, localnicii ar intampina-o cu ‘Long live the Duke!'(nu, nu Duchess)
NOU
Corect, oficial este inca Duke of Normandy. Neoficial nu prea ii pasa nimanui de regina/duke 🙂
NOU
Eu sunt meteo sensibil, n-aș putea să trăiesc acolo. Mai repede m-aș muta în zanzibar.
NOU
“De 6 ani ieșim la plimbare în weekend, o dată la 2 săptămâni, și încă mai avem multe de vizitat/făcut.”…. c’mon mate, au mai ramas cateva pietricele pe care nu le cunosti personal? Am ajuns prin zona de curiozitate o data, pana sa cei de acolo (localnici, nu imigranti) ziceau ca e boring.
NOU
Am locuit 8 ani în Guernsey, iar în 2015 m-am mutat în Anglia, Greater London. Nu știu dacă m-aș întoarce în Insulele Anglo-Normande. A fost frumos, vara e de vis, iarna.. pub rules! Dar parcă simțeam nevoia să mai merg la un musical, un meci, poate chiar operă!
Mi-a plăcut spiritul de comunitate, de sătuc în care mergi în cârciumă și recunoști jumătate dintre clienți. Dar era genul de sătuc în care aveai acces la bănci, magazine, servicii financiare și în care îți puteai rezolva probleme în pauza de masă.
Sincer, Jersey mi s-a părut întotdeauna mai european și mai aproape de statutul de “city”. Mergeam o dată la 2-3 luni așa cum merg ilfovenii la București: să-mi iau țoale de la Voisins (noi nu aveam mall în Guernsey), să merg la KFC sau Mc (n-ai să vezi vreun lanț internațional de restaurante în Guernsey), sau la Cineworld (no multiplex either in Guernsey).
Ca atracții, mi-au plăcut Corbiere lighthouse (mi l-am pus background la iphone), castelul Gorey și suricatele alea simpatice de la Zoo. Cel mai tare restaurant românesc din Europa de vest la care am fost mi s-a părut Gustul casei , lângă Royal Yacht (s-a închis din păcate).
Dacă mergi în Guernsey îți recomand să vizitezi casa memorială a lui Victor Hugo (am fost de 4 ori) și muzeul ocupației germane. Recomand și insula Sark, la Seigneurie Gardens și restaurantul La Sablonnerie.
Ce nu mi-a plăcut pe insule au fost străzile înguste (nu știu pe nimeni să nu fi zobit măcar o oglindă retrovizoare) și modul în care o școală bună influențează (în mod dramatic) piața imobiliară din vecinătate. Nu că în UK n-ar influența dar parcă în Anglia sunt mai mulți factori (trenuri, magazine etc.). Dacă vrei să cumperi ceva, gândește-te înainte la ce școală va fi copilul.
În încheiere, îți doresc un timp cât mai plăcut pe insulă. Sper ca Brexitul să nu afecteze prea mult prețurile la bunuri de import și mai ales tranzitul de persoane. Nu de alta, dar Saint Malo și muntele St Michel sunt destinații extraordinare de vacanță sau de weekend!
NOU
Am vizitat Guernsey de cateva ori si e frumos. La vara tre sa merg in Sark.
Mersi