Dacă tot m-am hotărât să îmi fac PFA, stăteam cu maxim stress, că nu ştiam ce acte îmi trebuie şi unde să mă duc.

Oana Brătilă a fost suficient de drăguţă încât să facă cel mai complet ghid de înfiinţare PFA găsit de mine, cu absolut tot ce ai nevoie, inclusiv şpaga şi unde trebuie să o dai.

Avem nevoie de mai multe articole de acest fel.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. E bine ca am inceput sa zicem pe fata unde trebuie sa dam spaga. Te scuteste de multe faze stanjenitoare si de cateva refuzuri….

    • apropo, nu mai stiu unde am citit ca Badea a fost amendat dupa ce a aratat o poza de-a ta, fara sa-ti ceara voie. As vrea sa te felicit, desi nu stiu cat de mult o consideri o victorie personala….

  2. îmi spune cineva ce e un PFA sau o PFA, că mă enervez cătând pe google.

  3. Multumesc pentru poza cu par =))

    • #7

      @Oana: eu cand ma gandesc la tine, inchid ochii si ma gandesc la poza asta, ca altfel vad tagul bec:))))

  4. #8

    Intradevar, in momentul in care iti faci un plan de afaceri legal, in orice domeniu, absolut orice, intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este: Cui trebuie sa dau spaga? . Nu “daca”, ci cui. Daca reiese ca nu trebuie sa dai spaga, trebuie sa o iei de la 0 pentru ca nu ai facut bine.

  5. Spaga? Iar spaga.. nu se poate si fara? 🙁

  6. @DAnyzus- Nu. Reciteste comentariul lui @Iulian. 😀

  7. Am vrut sa zic @Iulica. Aveam eu un coleg pe care il chema Iulian si noi ii ziceam Iulica. Am zis c-o fi el. 🙁

  8. Eu am facut un PFA si 2 IF-uri si nu am dat spaga pe la ORC, in plus au niste afise mari ca nu primim atentii sau ceva asemnataor.

    Poate la Vama se da spaga sau se dadea.

  9. Multumesc de ghid. Mi-am rezervat deja numele si mai am celelalte de facut, desi nu m-am informat foarte mult pe tema asta. Bani, taxe, bani, taxe etc. tot asa vad eu lucrurile. Bafta cu PF-ul si la multi clienti.

  10. sa va dea dumniedzau sanatate maica

  11. Ca o completare a articolului un link bine ascuns al ANAF
    Lista cu normele anuale de venit pe anul 2011, stabilite din activităţi independente. Mai pe romaneste daca ai codul caen in lista platesti 16 % impozit anual cu obligatia de a pastra doar facturile si in cazul in care atingi plafonul TVA sa ii anunti pentru mici modificari.

    Daca nu ai codul caen (sau codurile) trecut in lista poti sa iti modifici actele PFA ului si sa adaugi un cod asemanator activitatii pe care o ai in prezent.

    Acelasi lucru si daca pentru un cod ai de platit 5000 fata de altul unde ai plati 1200 ron anul.

    static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/Normevenit2011/Norme_venit2011.htm

  12. Nu inteleg de ce trebuie sa ceri aprobarea vecinilor. Daca ai un vecin tampit sau cu care te-ai certat? Ce faci? Falsifici semnatura?

    • #18

      @eMagie: hohoho, sa vezi ce misto e la centrala termica, trebuie sa ceri acordul tuturor. daca unul nu vrea, pula. si acum serios, cati dintre noi se inteleg cu TOTI vecinii de pe scara?

    • #19

      Io – ca nu mai stau acolo! 🙂

  13. Legea te obliga sa ai acordul a 4 vecini 2 pe orizontala 2 pe verticala.

    Sfat (nimeni de la ORC nu verifica daca baba Gina sta pe palier cu tine sau in boxa). Poti pune vecinii de la parter la etajul 10 si macar unul daca nu 2 de pe palier.

  14. Complet nu are grade de comparatie, daca tot facem misto de altii ca nu stiu romana. In rest, ghidul e util. Bafta celor interesati sa faca bani 🙂

  15. #23

    Daca ai optat cumva pentru PFA cu norma de venit, trebuie sa tii cont ca in 2011 a fost modificat modul de calcul al acesteia. Astfel, prin art. 49 din Codul Fiscal 2011 se stabileste ca
    “(5) Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati. “(text luat de pe codfiscal.money.ro/codul-fiscal-2011-venitul-net-anual-pe-baza-normelor-de-venit/). De parca lucrezi 6 norme, ca unii profesori. Sau nici aia n-au voie atatea.
    In Constanta de ex. activitatile de informatica sunt trecute la gramada – 6 coduri CAEN, o singura activitate (static.anaf.ro/static/10/Constanta/CT_22956.pdf). In alte judete in care era tot asa in 2010 acum le-au separat, astfel incat te poti trezi ca ai de plata impozit aferent a 5-6-7-8 norme (de ex. Sibiu – iiifpfa.files.wordpress.com/2010/08/norme-de-venit-2011.pdf) – probabil mai mult decat castigi. In aceasta situatie ai 2 solutii, fie radiezi cateva coduri CAEN – treaba de 15 min. la Sibiu – fie optezi pentru sistem real.

  16. Offshore frate ala e visu meu suprem …

    • #25

      si al meu, dar momentan strang bani de emigrat, nu am cum sa dau 2000 sa imi fac offshore

  17. Deci, poate spune cineva câti bani îți trebuie pentru toată treaba asta ?

  18. Ar fi interesant sa ne spuna cineva si care sunt pasii atunci cand vrei sa suspenzi / inchizi un PFA.

  19. #30

    Noa, tzi-am zis io ca PFA trebe sa-tzi faci! Mai tzii minte? :))))))

  20. #31

    salutare
    vreua sa inteleg si eu ceva…poate sunt mai inceata
    daca vrei sa-ti faci PFA trebuie sa ai studii absolvite de specilalitate/adica daca eu sunt economist (as vrea eu) nu pot sa-mi fac PFA cu profil”sonorizari evenimente festive” ?
    ms

    • #32

      @mihu78: ai nevoie de o calificare in domeniul in care vrei sa iti deschizi PFA

  21. #33

    MS ARHI….dar intreb;pentru sonorizari ev festive poti sa te “scolesti”undeva ca sa obti si o atestare?
    intreb pentru ca ma intereseaza asa ceva….
    ms

  22. #34

    calificarea pe care o am e cu totul alta….

  23. #35

    ce pot face daca nu am act de propietate?