MIHAI-EMINESCU

Nu există an fără o insolvență răsunătoare al vreunei șușanele care oferă bilete turistice la suprapreț. Anul ăsta a fost rândul lui genius travel, anii trecuți, altora și tot așa. Eu am niște prieteni care practic nu își mai vorbesc, deși erau prieteni buni, din cauza falimentului unei agenții de genul. Au dat banii, unii au plătit agenției, agenția imediat s-a băgat în faliment, succes maxim, oamenii nici nu se mai salută pe stradă.

Ideea e că insolvența nu e țeapă, în mod normal. Nu e ca atunci când bagă copos firme în faliment, sau geniul magazinelor online, Marius Ghenea, pentru că atunci ești sigur în proporție de 99% că e o mizerie și că s-au băgat în insolvență ca să nu mai plătească datoriile și să mute activele pe alte firme. Nu sunt mânăriile care se trăgeau anii trecuți cu casa de insolvență transilvania.

Cu adevărat, se întâmplă ca firmele mici să intre în insolvență. Pur și simplu, fiind mici, la un moment dat intră într-o criză de cash flow, folosesc banii din noile contracte pentru a acoperi parțial datorii vechi, nu mai pot contracta datorii noi, ura și la gară, aia e insolvența.

Problema e cu românii care cumpără pachete turistice atrași doar de prețul senzațional al pachetului. Nu verifică nici dracu ce bonitate are compania, ce istoric, cât e de veche, cât e de mare. Nu, e important că e ieftin. Hai dragă, sunt serioși, uite, au pliante frumos colorate! Scoate repede mia de euro, să dăm aconto la vacanța de vis în acel oraș din Croația.

După care plâng amar, în pumni, după banii pe care nu și-i vor mai vedea vreodată. Doar pentru că au fost puțin lacomi și nu s-au gândit înainte. ȘI NU, STATUL NU E OBLIGAT SĂ TE PROTEJEZE! Așa cum am văzut vehiculat prin mai multe discuții. Că statul de ce nu are grijă de noi, să verifice firmele?? Dar nu mai bine ai verifica tu, înainte, că e vorba de banii tăi, probabil munciți din greu?

Serios acum, eu personal, dacă aș da bani ca să plec o cu agenție de turism, am doar 2 agenții cu care aș merge. Christian Tour și Travelmatters. CT pentru că sunt giganți și e extrem de puțin probabil să dea colțul de azi pe mâine și e la fel de puțin probabil ca multimilionarii acționari ai firmei să se lăcomească pe ultima clipă la câteva mii de euro, înainte de a se băga în insolvență. Iar cu travelmatters am lucrat pe blog, îl cunosc pe tip și SĂ ZICEM că am o relativă încredere în el și în bunele sale intenții.

Dar, după cum bine zicea napoleon, să nu uităm că, la urma urmei, și mama e femeie.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da’ fara agentie nu se poate?

    • #2

      Leo, e o intreaga discutie aici despre cum e mai bine cu agentie sau fara si depinde de foarte multe variabile. Sunt avantaje si dezavantaje.

      As vrea sa precizez de la inceput ca pana sa se nasca copilul am fost in vacante fara agentii. De la inceput vreau sa precizez ca nu fac reclama agentiilor, insa vreau sa prezint si avantajele si dezavantajele, din punctul meu de vedere.

      Ok, pana sa se nasca copilul am mers pe cont propriu, faceam eu circuitul alegeam eu hotelurile in functie de preferinte, locatie, review-uri, tururile si unde vreau sa stau, in functie de ce era mai interesant in Lonely Planet. E ok cat esti tanar si poate singur, doar cu sotia sau in gasca. Avantajul e ca vezi ce vrei. Dezavantajul este ca daca esti unul de ala ca mine de-si planifica ca disperatul in loc sa vezi la fata locului ce-ti place si sa decizi tu pe loc cate zile stai, planificarea asta iti mananca timp (hoteluri, tururi, nr de zile, atractii, deplasare pe acolo gen taxi sau mijloace de transport, conexiuni, avioane). In momentul cand ai un copil, vrei ca stresul de a organiza si verifica ca merge totul conform planului, sa iti fie luat de pe umeri. Si lasi agentia sa se ocupe, tu venind doar cu bagajele si familia.

      Practic vad urmatoarele

      Planificare pe cont propriu:
      1. Avantaje
      – vezi ce-ti place, stai unde iti place sau ce iti permiti, te deplasezi unde vrei, mananci unde vrei daca ai buffer de zile poti sta mmai mult intr-un loc daca te-a impresionat asa de mult
      Dezavantaje
      – mananca timp planificarea, trebuie sa te deplasezi singur pana la attractii, poti lua tepe cu ghizi, nu ai ghid decat daca iei tur separat, trebuie sa rezolvi singur problemele daca pierzi avion, greva, hotel full, vreo sarbatoare publica si nu functioneaza mijloacele de transport, tre sa vezi cum faci conexiuni. In momentul in care ai un copil mic dupa tine, nu ai chef de asa ceva

      2. Agentie
      Avantaje:
      – tu vii cu bagajele iar de toata logistica, organizarea, ghizii se ocupa agentia. Pot obtine deal-uri mai bune la hoteluri, lipsa de stres in luarea deciziilor (sa fii tot timpul in alerta sa iri decizii devine obositor). Daca se intampla ceva cu zborul, greva, suni agentia si ei ar trebui sa faca rost de ruta alternativa. Acum, cu copil mic, vad foarte avantajos in a merge cu agentia. Stiu locul, cultura, pot sa evite probleme de bariera culturala ( gen poate tie ca femeie iti place sa umbli in bikini prin centrul Iran)
      Dezavantaje:
      – in general turul e prestabilit, din turul ala nu o sa-ti placa totul 100%, mai sunt si atractii care nu sunt in interesul tau, nu poti sta mai mult.intr-un loc, ai mai putin control.

      Pe scurt, depinde mult de situatia ta si cum iti place sa calatoresti, de cine mai ai in grija si de cat de dispus esti si cat timp esti dispus sa pierzi sa organizezi tu totul de unul singur. Si sa nu uiti ca oricate ghiduri de calatorie ai citit, o agentie are experienta in domeniu probabil mai mare ca tine si lectiile cu care s-a intalnit pe parcusrul perioadei te pot scuti de multe probleme.

  2. #3

    Nu! Cu agentie trebuie. Ca sa-i vedem la TV plangandu-se ca nu-i nimeni sa vegheze. Chiar daca unii ii vedem in treacat. Nu de alta dar suntem satui de grija statului si de neuronii lipsa din “bobor”.

    • #4

      @Leo si @dana: se poate si fara, dar avantajul cel mai mare al agentiei sunt charterele. Un exemplu de anul asta pentru mine a fost avionul direct catre Zakynthos. Daca incercati sa gasiti un bilet veti observa ca exista numai cu escala la Viena sau Atena, sau cu 2 escale. Eu am facut 1 ora 20.

    • #5

      Voi va ganditi ca ar exista toti oamenii strict ca noi, tineri, care stiu sa foloseasca internetul, care au cunostinte de face niste rezervari si a planifica o claatorie. Insa sunt oamenii cu copii mici, oameni care nu se descurca cu calculatorul, sunt si oameni de varsta parintilor nostri care vor sa mearga si ei odata in viata in vacanta, oameni care poate nici nu stiu engleza. Din punctul meu de vedere ei nu au alta varianta decat agentia. Asta ca exemplu pe langa toate avantajele enumerate mai sus.

  3. #6

    ” George Borună, directorul Direcţiei Generale Control şi Autorizare Turism din cadrul ANT, spune ce trebuie să faceţi înainte să cumpăraţi o vacanţă. Să verificaţi dacă agenţia deţine licenţă şi poliţă de asigurare. Informaţiile le găsiţi pe site-ul www.turism.gov.ro. Să căutaţi pe www.mfinante.gov.ro indicatorii economici ai firmei”. Genius Travel nu este singura care a intrat în insolvenţă. Click! a aflat că, zilele trecute, House of Travel, din Satu Mare, a ajuns în aceeaşi situaţie, astfel că mulţi turişti au rămas fără vacanţele plătite. În prezent sunt în jur de 1.700 de agenţii de turism acreditate în România.”

  4. #7

    Firma asta nu e tocmai noua in piata, aveau birou acum vreo 5 ani pe langa unirii. Omul de rand nu se pricepe sa verifice bonitatea firmei iar inselaciunile de acest gen ar trebui pedepsite.

    • Omul de rand nu se pricepe sa verifice multe. De asta e primar la sectorul 3 cel mai prost administrator de finante al tarii.
      In rest e ok, o sa avem catedrala inmultirii neamului si scapam de probleme.

    • #9

      Pedepsite? Cum si de ce? Ai avut vreodata o firma sau afacere in viata ta sa intelegi ce inseamna ‘cashflow’? Sunt n feluri prin care cineva poate ajunge in insolventa, oricat de bine intentionat ar fi. Iar asta se intampla foarte des, dar nu numai, in sistemele economice care nu au o predictibilitate ridicata, cum e cel romanesc de exemplu.

  5. #10

    Ar mai fi si asigurarea storno care te poate asigura inclusiv de situatiile in care TU nu mai poti sa mergi in vacanta din varii motive (te ia in armata, faci galci, varsa galeata soacra, baga nevasta divort etc etc) si iti primesti banii dati pe concediu inapoi.

    Dar romanii nu isi fac asigurare storno pentru ca lor nu li se poate intampla nimic si ei vor merge in concediu no matter what.

    • #11

      Asigurarea storno este buna pentru anumite situatii extreme (divort, imbolnavire grava, concediere, deces) si chiar si asa mai sunt niste termeni si conditii in care poti beneficia de ea. De insolventa, faliment, teapa nu te poate proteja.

    • #12

      @razvan, ai dreptate, cine cunoaste, stie. 🙂

      Tocmai am intrebat la Gothaer Asigurari, unii care vand storno in Romanica si mi-au zis asa:

      Asigurarea Travel Storno este valabila doar in cazul in care detineti in prezent un pachet turistic achizionat de la o agentie de turism acreditata, acest produs de asigurare nu va acopera in cazul in care compania de turism intra in faliment, aceasta asigurare va acopera doar costurile pachetului turistic in sine”

      Mi se pare un pic contradictoriu ce mi-au zis, ca nu asigura falimentul companiei, ci doar costurile pachetului turistic in sine, ca eu doar asta vreau sa acopere, cat am dat eu, nu falimentul companiei.

      Data viitoare o sa intreb daca au o asigurare doar pentru meteorit major si/sau atac nuclear global, sau si mai bine daca pot sa donez direct niste bani companiei de asigurari, nu vreau sa imi asigure nimic concret, doar sa se roage pentru mine, ca altceva nu stiu ce ar putea asigura.

    • #13

      Corcoran, ce au omis sa-ti spuna este in ce conditii acopera valoarea pachetului turistic in sine. Ca despre asta discutam, nu daca iti acopera sau nu costul cu hainele pe care ti le-ai cumparat pentru vacanta.

  6. #14

    Eu folosesc www.novatravel.ro aparţin de Eurolines.

  7. #15

    1.”Dar nu mai bine ai verifica tu, înainte, că e vorba de banii tăi, probabil munciți din greu?”
    2.”sunt giganți și e extrem de puțin probabil să dea colțul de azi pe mâine”

    1+2=?!?!

  8. #16

    De TUI ce zici?
    Am gasit pe net, la Ika Turism, oferta luna de miere (lunademierepuncteu) excursie in Seychelles. Cum visul meu erotic e impartasit de jumatatea mea (innot cu rechinii balena) am zis sa vedem cum e.
    Site, facut in gluma, poze aruncate cu lopata, oferta e un excel copiat pe site si cireasa de pe tort, nu accepta plata cu cardul.
    Am ras putin, cred ca mergem in Zanzibar cu Lidl Tour, la 1099 euroi.

    • #17

      eu am mers prin tui o data.

      de obicei imi fac concediile pe booking, apoi trec pe la astia sa vad daca au o oferta mai buna, ca au un sediu chiar langa mine. intr-un an, m-au surprins, chiar aveau.

      eu le-am dat banii lor (da, fara plata card), ei au platit cu cardul firmei (am specificat ca vreau sa vad ca o sa faca rezervarea si nu ma intereseaza ce comision au) am primit voucherul si totul a fost ok.

      oricum, cred ca sunt foarte vechi pe piata. agentia aia e acolo de cand lumea.

    • #18

      Cu TUI am fost si eu anul acesta in Creta. A fost toul in regula, n-am avut probleme.

    • #19

      @user
      Vorbesti de Ika Turism?
      Mi se pare ca e cel mai misto circuit al banilor.
      Ei primesc bani cash, apoi platesc prin wire transfer catre hoteluri anonime, schimba hotelul anuntat in ultima clipa (scrie pe site ca pot face asta fara sa anunte si sa aiba acceptul clientului) si gata treaba.
      Nu, nu e ok asa. Sunt invatat cu procedurile de la Christian, TUI, Thomas Cook.
      Sau ma duc pe cont propriu.

    • #20

      @Chachal, de tui.

      as merge mai des cu ei, ca mi-au placut, dar chiar nu imi dau oferte mai bune decat ce gasesc eu.

  9. #21

    Din 3000 de agentii la nivel national, statistic vorbind o sa avem cel putin 5 situatii din acestea pe an. Dar majoritatea oamenilor tot nu vor invatansa se protejeze.

    Domnii de la Genius vor reveni pe piata, garantat.

  10. #22

    Nu, e important că e ieftin. Hai dragă, sunt serioși, uite, au pliante frumos colorate! Scoate repede mia de euro, să dăm aconto la vacanța de vis în acel oraș din Croația.

    DA!

    După lovitura de stat în Turcia, cei care au plecat în vacanţă (români, desigur), refuzau să se întoarcă… doar era gratis, nu? Cunosc un singur caz.

    După care plâng amar, în pumni, după banii pe care nu și-i vor mai vedea vreodată. Doar pentru că au fost puțin lacomi și nu s-au gândit înainte. ȘI NU, STATUL NU E OBLIGAT SĂ TE PROTEJEZE! Așa cum am văzut vehiculat prin mai multe discuții. Că statul de ce nu are grijă de noi, să verifice firmele?? Dar nu mai bine ai verifica tu, înainte, că e vorba de banii tăi, probabil munciți din greu?

    Tovărăşismul la văitat se cunoaşte.

    Dar, după cum bine zicea napoleon, să nu uităm că, la urma urmei, și mama e femeie.

    În ce context, despre ce? Parcă mă-sa, lu’ nea Napoleon, era sternă.

  11. #23

    Raspunsul : booking.com . De mai mult de 4 ani imi fac rezervariile prin ei, am ajuns la vreo 10 pana acum, nu au existat probleme . Prin booking nu exista ideea de teapa, doar daca iti dai singur, adica sa nu onorezi rezervarea si atunci iti iau banii de pe card.Inclusiv la sejururi cu avionul iau cazarea prin booking si bilet de avion separat. Bineinteles , acolo unde exista destinatii cu plecare din Bucuresti.Pentru mine nu mai exista agentii de turism de mai multi ani.

  12. #24

    Einstein ala a facut cu Maniu sau cu Coposu inchisoare? L-a bagat Newton cred. Turnator….

  13. #25

    Ai gresit persoana din poza cu citatul. Nu era sorin ovidiu vantu ?

  14. #26

    Serifu’, de Paralela 45 si de Eximtur ce zici? Stiu ca-s destul de marisori si astia.

    • #27

      nu am folosit, nu stiu, nu ma bag.

    • #28

      Alegeti oricand cu ochii inchisi Paralela sau Tui in detrimentul prostului exemplu dat in post, recte cristian tour. Arhi, mai ai sa recomanzi jinfo tour. Foloseste google cu teapa ct si vezi minunatii.
      Nu sunt agent de turism, am peste 1300 comentarii aici, nu am de platit nici o polita dar CT sunt de evitat.
      Acum, mergand pe pincipiul sunt mari, nu dau coltul de pe azi pe maine, google Perfect Tour, a fost si in primele 5 agntii din tara si acum dsu coltul

  15. #29

    La prima vedere pe siteul de la Travel Matters apare buba… au polita de insolvabilitate expirata de 1 an. Sa nu mai zic ca dupa frumoasa crestere in 2014, in 2015 au fost pe scadere + apare cu 0 angajati.

    • #30

      de aia am si zis de napoleon and shit:)

    • #31

      @ardeleanu – avem polita valabila ( de 50.000 USD nu ca altii de 10.000 USD ), avem luata si in avans, avem capital social de 50.000 lei . Ne cerem scuze ca nu am updatat si detaliile pe site si multumim ca ne`ai spus. Avem 3 angajati si multe colaborari ( legale ).

      www.travelmatters.ro/asigurare-travelmatters.pdf

    • #32

      @Vlad. Da. La contact asta mi-a sarit in ochi. Scuze pentru confuzie.
      P.S. aveti grija ca expira in 2 zile 😉

    • #33

      @ardeleanu deja este cumparata 🙂

  16. Cica ” STATUL NU E OBLIGAT SĂ TE PROTEJEZE! ”
    Atunci de ce exista salarii la Directia Generala Control si Autorizare Turism platite din banii nostri?

  17. #35

    Boss, tu ar trebui sa mergi doar cu Basilica Travel

  18. eu folosesc de ani buni o singura firma. E putin riscant, ca firma nu e atat de mare si administratorul e putin betiv si din cand in cand ma pune sa il masturbez, pe principiu “muiere nemuiere laba necesarum est”.

    firma se cheama: ma duc singur in vacanta ca stiu si io sa caut pe boooking si pe airbnb srl

  19. #37

    DE CE isi cumpara oamenii vacante prin agentii turistice si nu direct?
    e asa greu sa faci 1 rezervare hotel 2 rezervare transport?

    agentiile de turism mi se par echivalentul internet-cafe-urilor, sau centrelor de inchiriat casete video. DE CE ai apela la asa ceva cand exista internet

    • #38

      Daca ai niste scurgeri de gaze in casa, de ce nu repari tu DIRECT? ce e asa greu sa faci niste apa cu sapun si sa o intinzi pe toata teava sa vezi pe unde scapa? de ce ai apela la o firma autorizata cand poti sa cauti pe youtube cum se astupa o scaare de gaze in casa? (in loc de gaze insert – electricitate, acoperis spart, autoturism, masina de spalat , etc)

    • #39

      Agentiile de turism sunt echivalentul bucatarilor. Toate lumea poate sa isi cumpere separat ingredientele din piata, legume, carne dar nu oricine stie sa gateasca ca sa iasa ciorba (=vacanta) ieftina si gustoasa.

    • Pentru ca nu toata lumea se duce in Europa.
      Unii aleg destinatii mai exotice si, nefacand asta periodic sau necunoscand lume care a mai fost in regiunea respectiva, aleg sa plateasca ceva in plus pentru lipsa stresului generat de: cautat zboruri ieftine, cazare, transfer de la aerport, riscul de a avea o cazare mai naspa decat in poze, riscul de a rata transferul la / de la aeroport.

      Sau altfel: pentru ca diferenta de bani castigata (economisita) este mai mica decat pierderea cauzata de pierderea timpului cu cautatul hotelului, zborului si transferului. Pur si simplu timpul unora costa mai mult decat timpul altora.

    • #41

      Pentru ca spre destinatiile turistice agentiile au preturi negociate, mai mici ca cele pe care le cumperi direct.

    • #42

      Pentru ca pachet si pentru ca charter.
      Si atat.

    • #43

      eu folosesc agentiile pentru last minuteuri. pentru ca sunt extrem de ieftine. si pentru ca charter, nu ai altfel cum sa ajungi in zakinthos

    • #44

      la agentiile de turism exista riscuri mult mai mari (chiar exemplul din articol) decat riscurile separate
      ce, daca e greva la transfer teleporteaza agentia un autocar? nu, tot cu ochii in soare ramai

      charter si destinatiile turistice nu le vad rostul, frumusetea turismului este descoperirea locurilor unde NU se duc toti buluc teleghidati in sir cu aparatele foto de gat si ghid sa le spuna ce sa fotografieze.

      pentru orice loc din lumea asta exista reviewuri. cu timpul e relativ, poti verifica pe net in timp ce stai la semafor, nu cred ca un om normal care vrea sa-si planifice o vacanta nu are cateva zeci de minute la dispozitie, sau sunt toti CEO cu agenda plina. e doar lene si comoditate

    • #45

      Flat : iti dau un singur exemplu, incearca sa cumperi tu online bilet de avion pentru tine si catelul tau.

  20. #46

    Agentiile mari de turism, precum ChristianTour si Eximtur scot foarte multi bani din contracte cu multinationale si firme serioase. Peste tot pe unde am lucrat, biletele de avion pentru deplasari erau achizitionate prin cele 2 companii, doar de la Lufthansa. De ce se face asta, avand in vedere ca se gasesc bilete si mai ieftine la Wizz? Pentru a obtine anumite certificate ISO, precum ISO 9001 (cred, sper sa nu ma incurc in cifre), necesare pentru pastrarea clientilor. Nu vad cum ar putea o companie cu asa notorietate sa dea tepe sau faliment brusc.

    • #47

      Dragos, agentiile de turism cu Departament Corporate, obtin un anumit numar de locuri, pe anumite rute la tarife preferentiale pentru clientii corporate(in functie de numarul de locuri vandute intr-o perioada determinata de timp). Pe langa asta, societatile solicita conditii mai bune pentru angajatii lor si nu doresc sa ii trimita cu companii aeriene low cost (precum WizzAir) care de regula aterizeaza pe aeroporturi secundare (care se afla la distante mai mari de orase) si implica costuri adiacente (bagaj de cala). Astfel, la o companie aeriana de linie, toate costurile calatoriei sunt incluse, conditii superioare si tarife mai mici fata de ce vede tot omu online sau pe site-ul companiilor.

  21. #48

    Razvan Pascu ne poate ajuta doar cu sfaturi bune.

  22. #49

    Recomandați o agenție bună. Help a brother out, nu fiț nașpa.

  23. agentiile sunt relicve din pre-internet

    • #52

      asa cum tacsiurile sunt relicve din pre-uber. #amzis