Sursa este Republica.ro, cei care au stat și au tradus modificările din limbaj de țelină în limbaj normal.

A. Modificări care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023

1. IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut.
Nu prea îmi pasă și nici IT-iștilor nu cred că le pasă. Diferențele sunt foarte mici, overall și ele vor fi, mai mult decât sigur, suportate de companii, care le vor transfera clienților. Un developer bun își are valoarea măsurată în greutatea sa în aur.

2. Nu se mai acordă scutire CASS pentru angajații din construcții și agricultură.
Nu am înțeles nicio secundă de ce acești angajați nu plătesc asigurări medicale. Și nu e ca și cum ar fi IT-iști, să aibă riscuri minore, gen a făcut torticolis de la atâta Call of Duty. Ci vorbim de zonele cu cel mai mare pericol pentru sănătate.

3. IT-știi sunt scutiți de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat ( cota 4,75% începând cu anul 2024) în limita unui salariu brut de 10.000 lei.
Încă o lovitură pentru pilonul 2, puteți să îi spuneți papa încă de pe acum.

4. Nu se mai acordă scutire CAM pentru angajații din construcții și agricultură.
No idea ce e aia.

5. Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.
Evident, trebuie să luptăm împotriva acestei plăgi care se numește plata cash.

6. Se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.

7. Se pot face încasări și plăti intre o persoană juridică și o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

8. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

9. Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amenda de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.
Tadaaa. Simultant, angajatul, conform legii, poate cere plata salariului cash. Dacă firma scoate cash ca să își plătească cei 200 de salariați și vine ANAF, ghinion.

10. Se pot face încasări și plăți intre două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
Sunt foarte curios cum ar putea face enforcing la chestia asta.

B. Modificări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

11. Se aplică CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță.
Absolut normal, sunt sume și venituri, faptul că le numești tichete și vouchere nu le schimbă proveniența și destinația.

12. Crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințele care au valoarea de maxim 600.000 lei ( exclusiv TVA) și suprafață utilă maximă de 120 mp
Nu știu ce se întâmplă cu celelalte.

13. Crește TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio și eco.

14. Crește TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness.

15. Crește TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură

16. Crește TVA de la 5% la 9% pentru expoziții, cinematografe, evenimente culturale, evenimente sportive.
Chestia asta cu cultura și arta care nu sunt impozitate la același nivel cu restul mi se pare o aberație și a dat naștere la niște grofi în domeniu care plimbă zeci de milioane de euro. Să nu îmi spuneți despre soarta cruntă a cinematografelor din Malluri, care vând ele artă, asta în timp ce dacă iau două nachos și 2 cola, plătesc 150 de lei pe ele.

17. Crește TVA de la 9 la 19% pentru alimentele care au zahăr adăugat
O să vă subliniez aici, înainte să aplaudați de fericire, că Coca Cola a negociat cu statul român ca toate sumele incasate în plus de la ei să le fie returnate sub formă de ajutor de stat.

18. Vor fi 2 cote de impozitare pentru microcompanii

1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro și care nu au activități în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa.

3% din venituri pentru companiile care au cifră de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro, dar activează într-un domeniu prezentat mai sus.

19. Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe țară . Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii. Deci pentru PFA-urile care obțin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se plătește CASS aplicând 10% la venitul net

20. Pentru plafonul de calcul pentru CASS, veniturile din activitatea de PFA au fost excluse din totalul veniturilor cumulate din alte surse ( dividende, chirii, vânzări de acțiuni). Acest lucru înseamnă că plafoanele pentru CASS se aplica separat: pentru activitatea de PFA și celelalte venituri.

21. Începând cu 1 ianuarie 2024, clădirile deținute de persoane fizice folosite în scop rezidențial și care au o valoare de peste 2.500.000 lei ( aproximativ 500.000 euro) se aplică suplimentar un impozit de 0,3% la diferență dintre valoarea impozabilă înregistrată la primărie și plafonul de 2.500.000 lei

22. Începând cu 1 ianuarie 2024 autoturismele deținute de persoane fizice și care au valoare de peste 375.000 lei ( aproximativ 75.000 euro) se aplică suplimentar un impozit de 0,3% la diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.