Nevastă-mea vrea să se înscrie la încă o facultate, că vrea ea specializare în informatică. Statul român cere, la admiterea în facultate, adeverință medicală că ești apt să te înscrii. Desigur, nu există boală pe lume care să nu îți permită să urmezi cursurile de învățământ superior, pentru că ar fi discriminatoriu. Serios, am făcut cercetări. Sunt doar bolile mentale care necesită internare, altfel, dacă ești liber pe stradă, cu acte, nu ai cum să ți se interzică participarea. Da, dacă ai Sindrom Down poți merge la facultate, știu că v-ați gândit repede la asta.

Booon. Și ne-am dus la medicul de familie, undeva la policlinica pantelimon. Înăuntru, coadă ca la balamuc, of cors, oameni bolnavi, cu probleme, cărora statul român le fute viața și mai grav, cu sisteme de carduri care nu funcționează, rețete date pe substanțe și alte lăbărisme clasice, făcute să te descurajeze să apelezi la sistemul național de sănătate și să te duci la privat.

Ne ducem la asistenta de cabinet, care o ardea chill la birou, flexându-și coatele și nefăcând nimic. Tipul clasic de asistentă de spital, profund sictirită.

– Doamnă, avem nevoie de o adeverință medicală pentru facultate, ne puteți da una?
– Da, stați la coadă, ca toată lumea.
– Lumea stă la coadă pentru că sunt bolnavi, au nevoie de consulturi, la noi durează 10 secunde, că trebuie pus numele pe un formular tipărit și o ștampilă. Nu avem de ce să intrăm la medic, aveți parafa acolo, pe birou.
– Stați la coadă și atât.

AM mai discutat puțin, nu am avut cu cine, aia e, am ridicat ancora și am plecat. În mașină, nervoși, ne-am dat seama că de fapt noi nu avem de ce să stăm să suportăm o vacă din sistemul de stat, pe banii noștri. Așa că am sunat la cabinet. Răspunde asistenta:

– Bună ziua, mă numesc Ametcea, am fost înainte la cabinet, vă rog să îmi spuneți dacă avem nevoie de ceva în mod special de la dumneavoastră ca să ne schimbăm medicul de familie.
– Dar vai, dumneavoastră ați fost înainte aici? De ce să vă schimbați medicul, pentru neînțelegerea cu adeverința? Haideți pe aici, să discutăm, că nu e nevoie să reacționați așa violent.
– Deci avem nevoie de ceva?
– De fișa medicală, dar o trimitem noi. Haideți totuși.

Am închis. Nu am de ce, pe banii mei, să fiu tratat ca la spital, unde măcar ajung pentru că nu am altă opțiune. Ne-am luat azi adeverința, de la alt medic de familie, 10 lei și 20 de secunde.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cred ca este vorba si de relevanță,nas fin si gene lungi si armonioase ca mie mi-a luat 15 lei si peste douăjdesecunde.

    • #2

      Depinde de tarifarul afisat….tarifele pot fi diferite.

    • #3

      Tarifarul e individualizat ,dar trebuie sa respecte in minim.Dar e bine pt psihicul tau sa crezi ca genele au atras in supra-pret.

  2. Bun, sa fie intr-un ceas bun! Zic!

    • #5

      Tim……este ca în tinerețile tale erai cel mai prost din curtea scolii ??….Explicația : ma uit câteodată peste comentariile tale…și îmi aduci aminte de pensionarii aia care vorbesc pe marginea uliței nonsense-uri gen: mda vecine….cred ca o sa ploua azi….(Exact genul ala de comentarii ai.)
      P.S: nimic personal! 🙂

  3. #6

    Si eu vreau sa-mi schimb medicul de familie. Am fost diagnosticat cu boala mea abia la 4 ani si nu stiu de ce pana atunci n-am primit tratament cu calciu, poate nu mai eram bolnav, daca primeam tratamentul la timp. Adica cand mergeam la vaccinuri, medicul de familie nu ma consulta complet? Oricum, sa rezolv cu certificatul de handicap, si vad eu daca o schimb. Copiii mei in niciun caz nu o sa fie inscrisi la ea. Si inca ceva:am aflat ca as avea dreptul la pensie de handicap, documentandu-ma singur pe internet. Ea bineinteles ca stia de ani de zile, ca boala mea se incadreaza, dar nu i-a pasat.

    • #7

      Nu e nevoie sa iei legatura cu medicul actual ca sa il schimbi. Pur si simplu te duci la medicul nou si gata. Sanatate!

    • #8

      Ca sa beneficiezi..trebuie sa-ti cunosti drepturile.
      Sistemul de asigurari sociale e distinct fata de sistemul de asigurari de sanatate.

  4. #9

    🙁 E cumva policlinica aia cu plată cu media de vârstă matusalemică? Cât am fost șantierist am tot trecut pe acolo cu chinezuții mei. Unii medici sunt geniali. Odată îi intrase unuia șpan în ochi, la Medlife au zis că nu se bagă, la policlinică am găsit o bătrânică vioaie care pe vremuri fusese stagiară pe Valea Jiului, i l-a scos imediat. Altă dată mi-a zis unu că a călcat într-un cui, l-am întrebat când, a, păi să tot fie o lună. Fugi în Pantelimon. Chinezul avea ditamai punga de puroi în talpă. Nea chirurgul purta cușmă de miel, asistenta îl bodogănea că vărsase rivanol peste tot. Badea Cârțan o ignoră regal și mă cooptă scurt. “Ține mata de degetul mare,așa!” Și dă-i și taie și curăță, sângerivanolpansamente. La sârșit i-a cerut asistentei niște catgut “din ăla grosu” și l-a cusut trainic ca pe pingea. #oldschool

  5. #10

    Asta e si atitudinea mea. Asta e modul prin care se schimba mentalitatile unora ca doamna asistenta. Totul se rezuma la bani. Pe toti ne doare cand pierdem niste bani.

  6. #11

    Vezi sa nu patesti la fel si la noul medic de familie. Caz concret: Schimbat domiciliul in alta parte de oras, imi era dificil sa ajung la medicul initial plus ca nu era nici cel mai de Doamne Ajuta…am schimbat medicul. Primele 2-3 dati, lapte si miere, apoi, imi parea rau ca am plecat de la fostul. Intre timp, nu am mai avut nevoie sa ii calc pragul

    • #12

      nu, ca o cunosc, e medicul copiilor, doar ca mi-e lene sa merg in floreasca. acum, na, mi-a trecut lenea

    • #13

      Vei avea nevoie …pe masura ce inaintezi in varsta.

  7. #14

    “doar bolile mentale care necesita internare, altfel, daca esti liber pe strada, cu acte…”
    Am o intrebare pentru comunitate – PROSTIA oare nu intra in aceeasi categorie de boli mentale? Intreb pentru niste … cunoscuti 🙂

  8. #16

    Eu m-am înscris la un medic de familie de la o clinica privată, lucrează cu casa de asigurări și el si restul medicilor din clinica, e aproape perfect.

    • #17

      nu e perfect de loc. ti se pare. la o clinica privata sunt decontate mii de servicii medicale pe numele tau fara ca tu sa stii. In afara de ceva conditii mai bune, serviciile medicale sunt aceleasi, iar cele cu plata sunt sigur mai scumpe! “Pe afara vopsit gardul, inauntru -leopardu”

    • #18

      Asta s-a întâmplat și la stat deșteaptă mică, au fost destui care mergând tot după o adeverință au aflat că erau bolnavi; de asta cică au apărut cardurile de sănătate.

  9. #19

    pareti aproape..sanatosi!

  10. #20

    Mi-a trebuit si mie o adeverinta pentru un maraton. Asistenta era singura in cabinet pentru ca medicul inca nu ajunsese, mi-a completat-o si dat-o gratis caci se sprijina activitatile sportive. 😉

    • #21

      Nu trebuia sa tio dea!
      Adeverinta pt. maraton tine de “medicina sportiva” nu de “medicina de familie”.

  11. #22

    medicii de familie sunt ultimele loaze care n-au invatat nimic in facultate. niste scribi de nota 5 cu indulgenta.

    doamna care e medicul meu de familie mi-a dat ultima oara pe reteta niste zahar (medicamente homeopatice) in timp ce imi povestea despe energii si chakre.

    • #23

      🙂 esti bine! mie pentru meningita mi-a prescris Nurofen “raceala si gripa” desi ii explicasem clar simptomele (ma rog, atat cat mai puteam de durerile cumplite de cap pe care le aveam in momentul ala). Noroc cu maica-mea care a chemat salvarea si am avut sansa de un medic cu experienta care mi-a facut 3 injectii pe loc si mi-a prescris o saptamana de injectii. Cred ca dovada clara, de necontestat a incompetentei este prescrierea de Nurofen pentru orice problema, cat timp exista “n” medicamente specializare pentru fiecare problema. Cand cineva iti recomanda Nurofen, poti sa pleci. Nu are nici o idee despre ce draq ai.

    • #24

      Medicii de familie sunt,ca toti medicii,diferiti in conceptii si convingeri.Doamna doctor e adepta medicinei homeopate.

  12. #25

    Nu stiu alte cazuri, dar la mine medicul de familie alearga dupa noi. Lunar, mama primeste reteta compensata pentru medicamente. Na suna medicul personal si ne anunta ca trimite pe cineva acasa la noi cu reteta completata.
    Cand aveam copii mici, nici nu stiam ce inseamna vaccinare la cabinetul medical. Venea medicul personal acasa. Ne suna permanent si ne intreba daca copii nu au complicatii dupa vaccinare.
    Daca aveam nevoie de ceva acte si nu era la cabinet, ne invita acasa sau venea personal al noi.
    Si stiti de ce se intampla asta? Concurenta accerba pentru pacienti.

    • #26

      Medicul tau de familie are,probabil,o lista mica,sau ai o “relatie speciala” cu el.In orice caz,comportamentul descris de tine e total neprofesionist [nu se fac deplasari la domicilii decat in anumite conditii,nu se fac vaccinari decat in spatii adecvate].

  13. #27

    A fost nevoie de tot soiul de adeverinte anul trecut, pentru mine sau pentru fi-miu. De obicei, sun inainte, spun de ce si pentru ce am nevoie, apoi ma duc la cabinet si astept pana iese asistenta sa cheme urmatorul pacient. Gata!

  14. #29

    Cum le-nveti asa le ai. O sun dimineata pe asistenta ii spun numele si parola. Parola e “sunteti cea mai speciala pizda din sistemul sanitar romanesc, la ce ora pot sa vin dupa adeverinta?”. E foarte important sa zici “pot sa vin” in loc de “sa vin”. Ii va gadili orgoliul si va deveni mai proasta. Ma duc la ora aia si iau adeverinta. O data din 3 ture ii duc o Poiana sau o Africana. Toata lumea-i multumita.

  15. La mine medicul de familie e-ntr-un concediu prelungit. Ba a nascut, ba s-am imbolnavit de-o chestie grava. Si e asistenta singurica, ma duc cand vreu si iau adeverinta. Intr-o zi mi-a dat 3, fara niciun ban. Imi trebuiau 3 ca sa fac 3 dosare de angajare la institutii diferite.
    Vine si un doctor din cand in cand ca sa se vada ca e si un medic acolo, nu doar o asistenta
    Mi-e OK asa, cel putin pe partea cu adeverintele. Nu platesc cei 10-15-20 lei. Nu e vorba de bani, ci de faptul ca ma duc pur si simplu si le iau. Bat la usa si-i zic ca vreau adeverinta.
    Niciodata n-am dat spaga la astea. Nevasta-mea e invatata prost de ma-sa, sa se duca cu punga de Jacobs (eterna cutie de cafea – cartus de Kent) in brate, cand are nevoie de ceva de la un doctor.

    • #31

      Pai se mai dau in zilele noastre cafea si tigari drept spaga? Astea mergeau pe timpul lui Ceasca, cand nu se gaseau pe piata, dar in zilele noastre doctorii vor sa pipaie plicul, sa simta bancnotele…

  16. #32

    “cărora statul român le fute viața și mai grav, cu sisteme de carduri care nu funcționează, rețete date pe substanțe și alte lăbărisme clasice, făcute să te descurajeze să apelezi la sistemul național de sănătate și să te duci la privat.”

    Toate aceste probleme se aplica la fel de bine si in privat. Si la cabinetele private care au contract cu CAS este nevoie de card iar retetele care se emit se emit tot prin acelasi sistem.

  17. #33

    Am medicul de familie la clinica privata la care platesc abonament. Nu exista sa astepti, totul se face cu programare si cerut scuze de 100 de ori pentru 5 minute intarziere. Pentru urgente ii scriu un email in ziua respectiva si imi raspunde cu ora la care sa vin, intre pacienti. Recomand. Cabinetul de cartier unde stai la coada ca la moaste trebuie sa dispara.

  18. Fostul meu medic de familie e un fost rezident de-al sora-mii. C’are e oare’sce somitate, dar din pacate acum trateaza pacienti vorbitori de alta limba romanica (sorella, nu medicul de familie). Si maica-mii domnul doctor i-a interpretat gresit niste analize (unde scria clar pentru cine stie sa citeasca niste cifrele alea: “diabet tip II”) de era s-o bage in frigiderul cu sertare de la morga. N-aveti doamna nimic, colesterolul putin mare, dar urina e buna! Noroc cu sor-mea (ca i-am trimis si ei un scan cu analizele) si ca m-a oprit sa nu ma duc sa-i bag respectivului pe git un borcan de pisat “d’ala bun”.

    • #35

      Concluzie:
      Sorella e desteapta[de aceea s-a mutat in Franta?]/fostul rezident e cam lipsit de experienta.

  19. #36

    Eu încep direct: am 10 lei si vreau o adeverința. Durează sa o scrie.

    • #37

      Ce tu ai in buzunar 10lei nu priveste cabinetul medical.Adresarea e una de proasta crestere.Emiterea unui act medical la cerere se face contra cost,cu chitanta si cu programare.E foarte greu sa se inteleaga ca trebuie sa avem respect nu numai de personalul medical ci si fata de pacientul bolnav,care sta la rand,civilizat.

    • cand o sa aiba doctorii aia respect fata de pacienti si o sa faca programari, atunci sa ceara respect si de la pacienti

      o sa ti spun care e logica in ceea ce spune pupu, daca nu o intelegi:

      peste tot unde am avut dr de familie ziceau ca ei nu fac programari, sa stau la coada. in conditiile in care mereu sunt minim 5-8 persoane la rand, cum sa stau ca proasta la usa pentru o adeverinta, stiind ca nu ma consulta, doar o scrie?

    • #39

      Si nu poate sa o scrie o asistenta si doar sa o semneze doctorul…puii mei, un scrib ceva acolo nu exista? Iertati-mi nestiinta. De ce se platesc 10lei?

    • teoretic poate, dar daca dai peste una a dracului, te pune sa stai la rand, ca asa vrea ea, sa se simta importanta

  20. #41

    Eu am batut pe unul care s-a bagat inaintea mea la coada la medic!

  21. #43

    Eu când ma duc la medic îmi iau căruciorul de handicapat cu mine, dacă ma bate cumva, cineva sa pot sa plec acasă.