În cei 40+ de anișori de viață, nu am considerat niciodată utilă ideea unei friteuze. Fiind român cu păreri bine definite și specializări multiple, știam cu siguranță că nu e bună, că nu sunt bune, că uleiul e mult, că temperatură, că e cancerigen la temperaturi înalte și tot felul de lucruri inteligente.

Din fericire pentru mine, odată cu sarcina Lunei, au apărut și dorințele ciudate, gen supă cu castraveți murați, ketchup băut direct din sticlă sau cartofi prăjiți în cantități industriale, cu brânză rasă deasupra și, eventual, cu ouă ochiuri. Am vaga impresie că încearcă să se scoată pentru că a stat toată viața la 50+ de kilograme la 1.78, ceea ce nu a fost rău, ce să zic.

Problema la cartofii prăjiți este că, deși sunt un bucătar foarte bun, pentru casă, iar proiectul meu cu #tatigătește e pe vine, nu reușesc să fac cartofi prăjiți buni. Niciodată, orice aș face, nu îmi ies cum trebuie. Iar Luna este mofturoasăăăăă.

Așa că am luat, cu strângere de inimă, cea mai ieftină friteuză pe care am găsit-o pe emag. Am zis că na, aia e, nu e bună, o arunc și gata, nu plâng după ea.

Vă spun, am rămas bușbee CÂT DE MIȘTO ESTE! Deci scoate niște cartofi prăjiți ABSOLUT PERFECȚI, fix în timpul în care spune că se fac. Am prăjit niște cârnați țărănești de la Harald, aoleu, nebunie curată, incredibil de buni. Cașcaval pane a ieșit minunat, plus niște pui de ăla invenție proprie, tăvălit prin cipsuri. Nu îmi venea să cred cât de bune sunt. Plus, ulei?? Păi nici nu se compară cu tigaia, scoți sita cu produsul, o lași la scurs, iese tot din el.

Ca idee, dacă vă trece prin cap să vă luați, un sfat și un contrasfat. Luați-vă ulei de palmier, pentru că are temperatura de ardere mai mare decât cel de floarea soarelui sau rapiță și nu produce acel fum cancerigen. Contrasfatul este că, la rafturile magazinelor, sunt 2 tipuri de ulei, ambele produse în Malaezia. Unul este Olina, în recipient alb și unul este portocaliu, mai ieftin. Nu luați chestia aia ieftină, miroase ca naiba și o să o aruncați. Nu vă speriați că uleiul de palmier se încheagă, așa face dacă este păstrat la sub 23 de grade.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. In fond muie urangutani.

  2. #3

    Bune sfaturi, doar că vezi că mai toți medicii și dietecienii recomandă să te ferești de uleiul de palmier. de aia și vezi tone de produse pe care lipsa uleiului de palmier e un argument de marketing.

    • #4

      Lipsa uleiului de palmier e un argument de marketing, dar din alte motive decat zici tu. Se lauda ca nu folosesc un ulei controversat din cauza productiei care pune in pericol foarte multe specii de animale si distruge milioane de hectare de paduri. Partea cu sanatatea e discutabila, exista argumente si-si. Insa pentru prajit Cetin are dreptate, e una dintre cele mai bune solutii.

    • #5

      da, tocmai am citit putin pe faza asta. ghici cine se duce sa ia azi untura de porc?:))

    • #6

      @Cetin vand untura de porc ;))

  3. #7

    O sa fie baiat 🙂 O alta alternativa este uleiul de porumb.

    • #8

      Aoleu, pe vremuri alternativa la băiat era fată!

  4. #9

    Oh ce vremuri,, anul trecut pe vremea asta și eu prajeam tone de cartofi, oua ochiuri, ca moștenitorul avea pofte și nu te puteai opune.Deci băiat sa fie, mai încolo apare și pofta de carne sau depinde ce pofte apar.

  5. #10

    Te felicit, eu n-am reusit sa-mi conving consoarta sa investim bulionul intr-un astfel de device….
    La tigaie, am gasit o reteta faina: dai cu sare cartofii, apoi ii prajesti, ies crocanti si gata sarati la exterior, moi la interior. Ai incercat asa?
    Intreb pentru un prieten…

    • #11

      am incercat. jur, sunt handicapat la cartofi prăjiți:))

    • #12

      … pui mai mult ulei… il lasi sa se incalzeasca bine, pui cartofii , ii lasi in pace nu incepi sa invarti la ei .. cand vezi ca incep sa se faca aurii si se lipesc intre ei atunvi devin tari… abia atunci incepi sa ii invarti la ei .. inca 2 3 min si sunt gata crocanti la ext moi la mijloc

      soo… mai mult ulei … lasat sa se incinga … lasati cartofii in pace .. asta e secretu

  6. Bine că mi-ai adus aminte. Am friteuza plină, în dulap. Cu un litru de ulei in ea, de ăla de palmier. Închisă într-o pungă hoata, cu fermoar, pe care am cumparat o special pentru friteuza. Până aici, toate bune.
    Problema e că țin minte cu precizie faptul că am folosit o ultima dată in martie.

    Martie 2018.

    • #14

      Arunci uleiul din ea, speli cuva, pui alt ulei si cred ca poate fi folosita fara probleme.

    • Done that. Stă deja de două zile la uscat cu capacul din spate deschis. La aia cu “speli cuva” m am enervat și am băgat obiectul în chiuvetă.

  7. #16

    Fun fact: prin ’97-’98, ca eram in liceu atunci, primeste mama cadou o friteuza, botezata “friptoza”. Ca orice produs “de lux”, nemaivazut si nemaintalnit, o pune la pastrare, “pentru cand te insori”. Pentru cand ma insuram eu, care eram atunci prin clasa a 10/11-a.
    Dupa multe rugaminti, mama accepta sa facem cartofi prajiti in ea. Cand a vazut ca trebuie sa puna toata sticla de ulei, apoi sa o spele, s-a lecuit. Am revenit la cartofii prajiti la tigaie. “Friptoza” si-a gasit menirea pe post de fierbator de apa.

  8. #17

    Sau, in loc de ulei de palmier, folositi untura de porc, care are temperatura de ardere si mai mare. Si culmea, grasimile saturate sunt la fel de multe in ambele substante. Gustul, evident, e incomparabil.

  9. #22

    Padurea tropicală este defrișată în ritm accelerat pentru a face loc plantațiilor de ulei de palmier.

  10. #24

    “sunt handicapat la cartofi prăjiți:))”

    DECI NU SUNT SINGURUL!!!

    THANK BRUCE ALL MIGHTY

    asa
    ca sa revin
    cand ma fac mare imi iau si eu
    din aia cu air fryer sau ceva

    • #25

      Am eu de-aia de la Philips. E cu dus-intors si aia. In principiu, cartofii ii poti face cu zero ulei. Zero ulei, zero gust de cartofi prajiti. Practic, faci niste cartofi copti la cuptor cu aer circulant. Foarte buni, dealtfel, dar fara savoarea aia pacatoasa a cartofului prajit in ulei/untura/whatever. Daca recomand? Doar dupa ce mergi la un prieten/prezentare ceva si consumi 2-3 chestii preparate la asa ceva. Eu sint foarte incintat de cum ies hamburgerii sau micii la ea. Cartofii… merg.

    • #26

      bine ca mi-ai spus
      multumesc!

    • #27

      airfryer am si eu. multe chestii ies foarte misto daca ai rabdare sa cauti metoda de prepaprare si mai ales daca bucatarul (eu personal stiu sa fierb un ou, dar nu garantez ca iese) nu e genul care stie el ca nu se face asa.

      pentru cartofi prajiti trebuie experimentat un pic pentru ca variaza in functie de cartofii folositi. in primul rand insa, trebuie facuta cantitate mica, sa treaca aerul peste toti. pentru gustul de ulei poate fi folosit un pic de ulei INAINTE de prajire. eu folosesc ulei d-ala cu chilli in el, am gasit in lidl o data, de atunci am ramas subjugat, imi fac singur, ca fulgi de chili am, a avut tata grija.

  11. #28

    Spre deosebire de tine, eu nu prea stiu sa fac altceva in afara de cartofi prajiti. Dar p-astia cand ii fac, ii fac tati, nu stau la discutie.
    Intradevar, dureaza putin mai mult pentru ca prefer sa-i tai pe tocator pentru a fi aproape simetrici si sa nu-I ingramadesc in ulei. Si ies exact asa cum trebuie sa iasa un cartof prajit: rumenit pe afara si moale pe dinauntru 😀

  12. #29

    @Cetin cam asa arata baza pentru shaorma in casa. In untura (grasime de porc).
    Ulei de palmier am folosit prin tarile din Golf pentru ca n-aveam alternativa. Cand am vazut cum se produce (defrisat padure, plantat palmieri, dupa 15 ani desert… ) am renuntat la tot (chiar si la Nutella).

    • #30

      mda, chiar nu stiam de mizeria asta, nu m-am lovit niciodata. brrrr, never again

  13. #31

    Reclama evidenta, nesemnalizata ca atare nicaieri. Nici in titlu, nici in tag-uri.
    Pacat. Credeam ca macar tu respecti o minima etica.

    • #32

      lol, reclama evidenta la ce? crezi ca m-ar plati emag sa fac reclama unei friteuze de 100 de lei?

    • #33

      La atatea alte produse vandute de emag despre care scrii elogios, fara sa marchezi niciodata textul ca fiind publicitar. Te citesc de ceva vreme…

    • #34

      pentru ca, surpriza, nu e publicitar. singura reclama pe care o am de la emag este cea de black friday, iar acolo o vezi singurica. in rest, sunt deciziile mele. si sunt elogioase, cele care sunt, pentru ca imi aleg produse bune

    • #35

      Aree dreptate femeia. Eu, de cand am inceput sa citesc articolul, am comandat deja doua fripteuze din astea. Mi-e frica sa mai citesc, posibil sa depasesc bugetul 🙁

    • #36

      @Christina, acum ti-ai dat seama? Mie mi s-a parut suspect inca de la articolul anterior despre Marius Georgescu.

  14. #37

    Cartofi prajiti in cantitati industriale. Felicitari, e baiat 🙂

    • #38

      asa simt si eu. acum, na, cine stie…

    • “Știrea nu e că a omorât-o, ci că la 47 ani avea copil de 3 ani”
      Simțeam eu că samasarul bricoleur mușcă pe cineva 🙂

  15. #40

    Povestea mea de dragoste cu friteuza s-a incheiat cand a trebuie sa o spal. Acum sunt in cautarea uneia cu oala detasabila.

  16. ceva mai scump, pentru cartofi prajiti, peste, fripturi, nu paneuri, e “friptoza” cu aer. Pui si mai putin ulei.

    Altfel, pacat ca nu-s in romania ca te faceam de niste untura. De vietnamezi

    • ah, si felicitari pentru atitudinea vizavi de uleiu de palmier 🙂

      *si eu m-am bucurat cand l-am descoperit. Dupa care m-am intristat cand am citit. Si cand am ajuns in zona si luase foc “intamplator” o padure prin indonezia de baga fum in malaezia.

  17. #44

    Pai si mancati asa…fara rucola?

  18. #45

    1. cartofii se feliaza mai grosier, se pun la fiert putin, cat sa ii fragezeasca. se scot se scurg pe prosop de hartie pana nu mai au apa si dupa se pun la prajit in baie de ulei (temperatura ridicata). ulei de floarea soarelui hi-oleic. sare la sfarsit. cartofii ies crocanti si moi la interior si nu se imbiba de ulei.
    2. uleiul de palmier este nasulie, pe langa faptul ca aia taie jungla ca sa faca plantatiile, dezvolta chestii nasoale la sanataturi la temperaturi mari. uleiul hi-oleic de floarea soarelui are cam aceleasi calitati ca ala de masline doar ca e din floarea soarelui. am vorbit cu un tip de la expur si imi spunea ca jumatate din uleiul de masline din europa e facut cu amestec de ulei hi-oleic de floarea soarelui pentru ca pur si simplu plantatiile de masline nu pot acoperi cantitatile de ulei din piata. probabil sunt mai multe detalii, nu le am eu, dar urmeaza directiva in europa prin care se interzice uleiul de palmier la utilizarea in sistemul horeca. poate ca e si chestie de interes direct legat de producatorii europeni dar e totusi de luat in seama.
    spor la gatit!

  19. #47

    Recomand Tefal Actifry. Este una dintre cele mai bune achizitii pe care le-am facut.

  20. #48

    Imi plac mult cartofii prajiti.
    Imi place mult arhiblog.ro.
    Imi pare tare bine ca familia arhiblog.ro va fi mai mare.

    Pupici, si cu sclipici, maitre!

  21. #50

    Ti-as recomanda cartofi copti pe tabla . Faci foc zdravan, cureti-speli-tai cartofii rondele-usuci ( impropriu spus usuci, pui prosop bucatarie sub/peste ei sa absoarbă umezeala) , iei o tabla de ” fer” 30/30 cm , astepti sa se incinga, arunci sare grunjoasa pe tabla si pui cartofii. Daca nu-i arzi, sunt o minunăție, cum zice fiica mea.
    Se pot manca cu ce-ți doreste inima : brânză rasă/ “checiup”/ vegeta/iaurt/ ietc.
    Încearcă si carne prajita in acelasi mod !

  22. #51

    Mănânc rar cartofi prăjiți dar când am pofte din astea merg la Toneta FastFood Kaufland, nu rezist sa nu cumpăr 3 porții de cartofi, sunt dumnezeiești. Le dă clasa celor de la KFC si McDonalds.

    • #52

      :)))) colegu’, cu cartofi propriuzisi ai incercat?

  23. #53

    la uleiu de palmier am renuntat cand am citit niste chestii de chimie. ceva cu punctul de ardere parca. fum, reactia si moleculele rezultante nu sunau bine deloc. mult timp dupa am aflat si de componenta ecologica. am dat din umeri ca oricum nu foloseam si recomandam oricand aparea subiectul sa se renunte la el.

  24. Asta cu femeile însărcinate care vor cartofi prăjiți e o dilemă mai ceva ca piramidele din Egipt. Eu când eram însărcinată nu doar mâncam dar și visam cartofi prăjiți. Nu făcuți de mine, dinăia de la fast food uleioși și nesănătoși. Plus hot-dog și pomelo. Acum mi-am luat air fryer dar nu mai am poftă de cartofi prăjiți.

  25. #55

    Recomand să folosești cartofi roșii. Eu cumpăr din piață de la un producător local. Aceia îmi plac cel mai tare, după prăjire sunt mai galbeni și mult mai dulci decât cartofii albi.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.