Probabil din cauza vârstei, devin mai uituc și mai zăpăcit. Îmi place să cred că nu am, încă, Alhzeimer, așa că o pun pe seama oboselii, vârstei, aglomerației din capul meu, chestii de astea. Așa că mi-am luat ceva Lecitină de 1400, ca să dau un boost creierului, ca pe vremea școlii.
Doar că azi, la masă, un prieten mi-a explicat că nuș ce din lecitină este, de fapt, molecular, mai mare decât receptorii din creier și nu e asimilat de nimic, e ca uleiul de pește, nu are niciun efect.
Luați chestii de memorie care să vă și ajute, vizibil?
NOU
Am gasit la un moment dat niste pastile absolut incredibile care mi-au schimbat viata.Nu mai retin cum se numesc dar au fost exact ce trebuie
NOU
Erau albastre?
NOU
Nevasta?
NOU
Daca au fost atit de incredibile si ai uitat cum se cheama……cred ca au fost placebo.
NOU
In ce hal trecut ironia pe lângă voi, bai băiatule…
NOU
Fin, elegant 🙂
NOU
Rachetă a trecut
NOU
Serios…nici nu mai tin minte ultima data cand am uitat ceva
NOU
Good one
NOU
Se vede ca au fost bune ,pt.ca ai uitat cum se numesc!
NOU
Ana…:)
NOU
Am uitat
NOU
Lecitina din soia e un big no no, lecitina din seminte de floarea soarelui sunt bune pentru ficat (contin colina), daca vrei ceva pentru mansarda incearca piracetam sau ceva mai tare modafinil daca gasesti 😉
NOU
Piracetam nu ti da nimeni fara reteta si bine fac…da niste senzatii super urate dupa ce nu l mai iei…ca un sevraj.
Cel mai bun boost pt memorie ramane tot combinatia aia de mancare buna, ceva sport si evadare din aglomeratie.
NOU
Faptul ca lecitina imbunatateste capacitatea cognitiva este doar un mit. Personal folosesc Nootropil si encephabol, plus aplicatia de meditatie Headspace. Lucrez intr-un domeniu in care trebuie sa stau concentrat pe un task o perioada indelungata de timp si lucrurile de mai sus m-au ajutat foarte mult. A, mie imi plac dusurile cu apa rece, daca suporti apa rece poti sa incerci, e mai greu la inceput, cauta-l pe wim hof, are niste tutoriale pe undeva.
NOU
Asta doua se pot lua fara reteta din farmacie? 🙂
Cred ca ambele intra in grupa “nootropice”.
NOU
Ești lunetist?
NOU
Da. Cate o vacanta de min 4 zile la fiecare 6 saptamani.
NOU
Aia nu e vacanță. E pui de somn.
NOU
aaa …. nu era invers? o vacanta de min 6 saptamani la fiecare 4 zile?
NOU
Halal spițer care nu recomandă și el un Rx, un Aderall, o cânepă, ceva. Mi-ar fi și jenă…
NOU
de acord:)))
NOU
@C. Daca-l bagi pe Cetin pe Adderall Luna s-ar putea sa se supere (sau nu). Da-i greu de procurat pe partea asta de Atlantic.
O canepa merge ca-ntre prieteni dar doar daca ne adunam pe la Amsterdam; altfel riscam aiurea sa ne-ncaltam cu bratari de otel.
Pana atunci, vacantele mici si dese ar trebui sa-si faca treaba.
NOU
Mie mi s-a dus naibii memoria si capacitatea de concentrare odata cu aparitia copiilor.
NOU
eu iau furazolidon
NOU
🙂
youtu.be/fkD-DWC44FU
NOU
www.jarrow.com/product/557/Citicoline_(CDP_Choline)
NOU
Rhodiola de la Alevia. La recomandarea medicului cardiolog. Inițial, după vizită, am crezut că o să trebuiască să schimb doctorul dacă ajunge sa imi recomande suplimente. Le-am cumparat mai mult de gura mamei si le-am luat la vapor în voiaj. Am uitat de ele până când cafeaua nu mai făcea față oboselii. Au avut efect de la prima pastilă, le iau in voiaj si am redus cantitatea de cafea la o ceașcă dupa micul dejun ca și plăcere. Totodată am scos și ciocolata zilnica din meniu. După cam 20 de zile am observat că am o mai bună capacitate de atenție si concentrare .
NOU
Oboseala nu o tratezi cu cafea. Aia mai mult te oboseste deoarece cafeina este preluxrata de 3 ori in ficat pina a fi neutralizata. Incearca cu apa si o lamaie la fiecare masa si dupa o saptamana vei simti diferenta. Eu in juma de veac nu am baut 5 litri de cafea.
NOU
Sudoku cu creionul și gumă (când e să pierdeți timpul între mese, pauze în timpul zilei sau când stați în mașină
recitarea (în minte sau pe gură) versurilor de muzică
scrieți pe bilete adezive ce trebuie să faceți pe moment sau mai târziu (nu e mai important să le aveți dacă uitați, e important că scrieți ceva cu pixul, creionul)
înainte să vă relaxați pe restul zilei după muncă, să vă reamintiți vizual, în minte (memorie eidetică), cam ce vi s-a părut cel mai banal & cel mai important în ziua aia, chiar dacă unele chestii se repetă, să vi le reamintiți fotografic din memorie culorle, numerele, definițiile ciudate sau extravagante sau inutile tot ce v-a atras atenția în mod special pe moment (Ex. ați cumpărat pulpe de pui care le-ați pus în cuptor cu 7 felii de lămâi, v-a tentat să cumpărați o cutie de capsule albastre pentru rufe dar nu l-ați luat fiindcă prețul „123” vi s-a părut prea mult comparativ cu „123” de capsule într-o cutie, mașina de spălat a durat 30-45 de minute să spele rufele cu detergent automat verde, filmul Avegers a făcut precis 1,ceva miliarde de dolari)
încercați să plătiți când puteți cu bani cash & să le dați suma fixă cerută fără să vă dea rest (schimbați niște bani pentru câteva fișicuri de monede de la bancă, să aveți când achitați plățile cu virgulă, important e să vă numărați banii pe care îi plătiți)
numărați pașii când plecați de acasă până la mașină sau ieșirea din bloc și, la întoarcere, de la mașină până acasă (notați-vă și asta, să nu uitați la întoarcere)
numărați în gând sau cu voce, cu ochii închiși, până la vârsta pe care o aveți și, în același timp, încercați să vă asociați vârstele cu fața dumneavostră din profil (nu toate vârstele, nici chiar așa să vă stresați, s-o faceți mai lejer)
spălați-vă pe față cu apă rece (nu caldă, nu călduță) și frecați-vă fruntea & capul cu mâinile sau degetele reci (ca un masaj) și ochii
când așteptați undeva sau stați pe o bancă, uitați-vă & ascultati concentrat în jurul dvs fără să rețineți ceva, ca și cum v-a captat mediul înconjurător (dacă e prea mult zgomot sua nu vă place locul, n-o faceți)
NOU
WTF ???
NOU
OCD
NOU
Mai baga o fisa!!! Esti sigur ca nu ti-a scapat ceva ?
NOU
Sudoku cu creion si guma… Pff, amator.
NOU
Cele mai bune sfaturi. Mie mai îmi place să cânt la chitară și învățarea versurilor cântecelor noi sau a solo-urilor este un bun exercițiu și pentru memorie și pentru mobilitatea degetelor. Am încercat și pianul, dar mi s-a părut prea complicat, am rămas la chitară. Bicicletă pentru genunchi, exerciții de mobilitate pentru articulații… Rebusuri ca alternativă la Sudoku,
Pentru chestiile de business, calendarul este sfânt, liste de todo, mailuri după întâlniri cu ce s-a discutat.
NOU
fratiwear, trust me: cel mai bun boost pentru creier, de departe este NeuroOptimizer. nu e chiar ieftin, dar dupa 5-7 zile, devii alt om. ai sa-mi multumesti 🙂
www.secom.ro/neuro-optimizer-60cps#comentarii
NOU
am citit pe forumurile de poker că somnul face minuni, sau că vizualul îți activează cel mai bine memoria din toate simțurile, așa că e bine să asociezi chestiile ce vrei să le ții minte cu ceva vizual.
NOU
Am incercat sa iau si eu lecitina undeva prin facultate. Cand mi-am dat seama ca uit sa o iau cand trebuie am renuntat. Nu prea mai avea sens 🙂
NOU
Mănânc iute. A doua zi la budă, îmi amintesc exact ce mâncasem.
NOU
Mda … pastile, frecții …
Dacă îmbunatățirea memoriei s-ar face cu supozitoare unu’ nu s-ar băga!
În rest, rugăciuni de memorie, acatiste pentru ținut minte, aghiazmă împotriva uitării? Nimic!? Întrevăd o oportunitate!
NOU
am luat un carnețel pe birou și iau note pe telefon.
NOU
Pentru momente de surmenaj și mult efort, ajunsesem să uit in 20 de secunde ce am de făcut.
Somnul este sfânt.
Pe lângă asta eu mai luam Tonotil și Vitamax Forte.
La mine și-au făcut efectul. Nu am luat constant, ci în momente de heirup și oase rupte.
NOU
Așa o poftă de mâncare îți face Vitamax…că uiți c-ai mâncat acum o oră două coaste de porc și un lighean de cartofi.
NOU
Subscriu la aia cu somnul. Poate ca exista si supermani care dorm 2 ore si sunt zeiss a doua zi, dar majoritatea muritorilor de rand merita 7-8 ore de somn, eventual si un mic dejun/ cafeluta linistita inainte de a incepe alte activitati.
NOU
@ Maddame
Pot să bag vitamine in mine, până prăjesc ficatul. Nu mă îngraș. Așa mi-e felul.
63 de kile, 1.73 m, ud și îmbrăcat de iarnă. Nu prea inalt, slăbănog, alunecos, oleacă tuciuriu, cu meclă de găinar.
Pe lângă odihnă, ce-am văzut că mă ajută foarte mult, a fost să nu mai pierd nopțile la maratoane de băutură, golăneală, împins vântul și alte activități de pierde vară la 34 de ani.
Am băgat un pic de disciplină în stilul de viață, am adaptat oleacă stilul alimentar la faptul că am o grastrită și n-am chef să mă supere, am început să fac mișcare 2-3 ori pe săptămână, 12-15 km sunt ai mei, exceptând august, că nu suport căldura.
Am început să descopăr un stil de trai și alimentație, practicat de străbunici și bunici, și abia acum am inceput să-l practic, combinat cu facilitățile vieții moderne.
Fără dulciuri( nu-mi plac, dar mai gust), fără cola(1 pahar la săptămână mai bag), fără zahăr( doar ce vine natural din legume, chestii), fără prăjeli( o pomana porcului cu moderație și niște ochiuri cu carne la garniță se mai admit, restul fiert și fript, eventual tras prin unt), nu mănânc fructe- nu mă întreba de ce, dar nu simt nevoia, am înlocuit uleiul de floarea soarelui cu untură in cantittăți mici și e mai sănătoasă+ gust, fără chestii acidulate.
Am înlocuit tăria gen wisky+vodka+rom+jagger+coniac cu chestii făcute in casă: țuică, pălincă, vișinată, murată, afinată, vin de țară, din surse de incredere, de unde iau de ani buni și nu sunt este vinars de Petromidia.
Cu carnea de porc/vită din comerț rar spre deloc, deoarece am adoptat stilul de român gospodar și am cumpărat porc de la un cunoscut, care asta face și are certificat de crescător.
Nu mă atrag murăturile, nuș de ce, dar nu găsesc nicio plăcere in a băga acritură d-aia in mine, să nu mai zic că noi românii avem un stil foarte păgubos de a face murăturile.
Se vede că nu noi le-am inventat.
Cele mai bune murături le-am mâncat în Turcia, cumpărate de la un magazin penal de cartier. Ceva murături asortate, in saramură și cu piper. Absolut geniale.
Cam ăstea-s lucrurile pe care le fac eu, să fiu bine și să am memorie de elefant.
Fără lucrat de noapte, fără weekenduri lucrate, ușor cu statul la soare și alcool cu moderație.
NOU
am ras cu voce
NOU
Nu am inteles cu ce traiesti de fapt, ce mananci? Dimineata la pranz si seara, ca se pare ca nu mananci nimic. La munca iti iei pachet din porcul ala de la acel cunoscut? Chiar sunt curios
NOU
@FUR
:))))))))))))))))
Cu mâncare, dar am destule restricții, fiindcă pentru că trebuie, atât din cauza sănătății, cât și din motive de plăcere/neplăcere.
Știu, stilul românesc de grăsime multă, alcool mult și prost, ceafă și mici, multe grătare, fix genul distructiv. Well, nu.
Chiar nu îți doresc să ai anumite probleme și să fii nevoit, să te ții de la chestii.
Disciplina in alimentație a trebuit să mi-o impun, altfel era de rău.
Că ai întrebat ce mănânc: pui/rață/oaie/vită/porc, fript/fiert/aburi/ fără prăjeli, pregătite in diferite moduri. Astea rare și puțin. Afumături foarte puține.
Supe creme de diferite chestii. Garnitură de orez la diferite fripturi, pâine prăjită-nu am voie proaspătă, cartofi fierți, copți, prăjiți doar când mănânc un burger.
Tocane, mâncăruri scăzute de legume uscate: fasole, linte, humus, pilafuri de legume.
Brânzeturi de oaie/capră, burduf. Rar de vacă, că nu-mi place, fără brânză topită.
Sare, piper,ardei, cu moderație. Prefer diferite plante aromate.
Alcool de casă, mai tare sau mai moale cu diferite arome de fructe, a se vedea comentariul de mai sus, o bere la 0.33 la câteva zile. Crede-mă, că sunt atât de multe chestii, care pot fi mâncate și cu gust, ținând cont de restricțiile pe care le am, că nu am eu timp să mi le gătesc.
Mă pasionează bucătăria turcească în special, chestii orientale, unde porcul e inexistent.
Și ți-am răspuns la întrebări. E mai scump un pic, cere mai multă atenție și timp, dar dacă așa mi-e bine și nu zic aoleu stomacu, mă țin de ele.
Ești ceea ce mănânci, așa spunea o vorbă.
NOU
Auzi-l si pe asta:”esti ceea ce maninci”! Adica doamnele de pe aici sint, in ordinea numerelor de pe tricou vaci, scroafe, giste, eventual capre? Iar domnii sint boi sau porci? Bravo ba!
NOU
Păi nu pricep, dacă pui totul pe seama oboselii, vârstei, aglomerației din cap, de ce simți nevoia să iei pastile? Mai degrabă schimbă lucruri în stilul de viață.
Pentru cei care iau chestii, cum “măsurați” cât bine v-a făcut? De unde ştiți că nu e placebo sau pur şi simplu depăşiți o fază mai grea. Nu-i ca la indicatorii din sânge, să verifici before&after.
Stres şi zăpăceală avem toți, asta nu duce neapărat la Alz. Decât pastile, mai degrabă antrenarea creierului zi de zi, sport, o plimbare în loc de uitat la TV, rebus, sudoku, un hobby “manual” (nu ăla, perveşilor), astea cică micşorează riscurile.
NOU
Pentru că așa e in tenis! Mai joci si cum îți trimite mingea! Nu toți oamenii lucrează de la 09 la 17 într-un mediu fara stres.
O evaluare minimă cred ca trebuie și poate să isi faca oricine! Iei pastile n luni si nu s-a schimbat nimic, tot 4 cești de cafea bei, tot umbli bezmetic fără o concentrație pe ce faci? Clar nu funcționează! Nu mai simți nevoia de cafeină asa des, corpul tău sta bine si cu fără prea mult zahăr în el, in a doua parte a zilei nu îți mai cade capul in poală și nu te mai gândești că mai ai o oră de muncă ci te concentrezi pe ce ai de făcut, atunci pastilele alea funcționează.
Sigur ai putea să o duci altfel dar nu o faci si apelezi la așa ceva atunci ești idiot. Dar când apare nevoia de compromis mai bine accepți situația așa cum e.
NOU
@Doru Vlad: daca iei pastile ca sa rezisti la munca, angajat pe plantatia altuia si nu a ta, asta nu e compromis. Tre’ sa fii nebun sa faci asa ceva! Mai era unu mai sus care zicea de amfetamine, Pervitinul rebranduit. Babaeti, va jucati cu neuronii. Si jucati prost!
NOU
Iau diverse suplimente, in special uleiuri, de multi ani (maxim doua pastile diferite simultan, cu ceva pauze intre reluari), ma ajuta mult sa nu-mi crape pielea cand se face prea frig (in contextul asta, inseamna cam 9-10 luni pe an), ceea ce e o mare problema pentru mine, dar nu pot sa zic ca ma simt mai desteapta de la ceva de gen. Am incercat puuutin timp lecitina (in jurul unor examene gen capacitate), dar m-am simtit chiar si mai proasta in vremea aia. Nu cunosc personal pe nimeni la care sa fi functionat.
Mi-au placut ceva sfaturi de mai sus cu amintitul cinei de saptamana trecuta si alte mindfulness-uri (copiii absorb multa informatie SI pentru ca observa tot cu atentie, ca la prima vedere, adica nu sunt sfaturi chiar din fund), dar la mine lucrurile de gen functioneaza doar partial, cred ca am vreun soi de adhd, de ex. ma plictisesc rau daca vorbeste cineva mai mult de 10 minute, mai ales daca ridica treptat tonul. Per ansamblu, pot confirma recomandarea sa inveti de la cei mici, gen sa vezi lumea prin ochii lor, care sigur se mira la mai multe lucruri decat noi toti. Mi-a placut mai demult o carte cu exercitii pentru dezvoltat gandirea laterala, nu m-a facut sa ma simt mai desteapta, dar sa zicem ca mi-a mai deznodat din neuroni. Invatatul unui instrument nou sau a inca unei limbi straine (sau ambele!) sunt cel mai bun sfat pe care ti-l pot da de pe pielea mea si a cunoscutilor, nu-ti imagina ca esti prea “batran” pentru asta (imi imaginez ca nu e cazul tau, dar trebuie zis, sunt constant surprinsa negativ de cat de multi oameni, inclusiv tineri, sunt complet descurajati si isi inventeaza tooot felul de scuze). Poti incepe macar cu un Duolingo pe telefon, te lasa sa incerci lejer mai multe limbi si sa vezi care te-ar fascina mai mult inainte sa inveti putin mai serios. Eventual si un ukulele cu 4 corzi sau o muzicuta; eu am inceput cu instrumente de suflat (insert glume de autobaza), apoi orga, acum chitara. Nu-s geniala la nimic din toate astea (desi la toate stiu minim cateva cantece pe care nu mi-ar fi rusine sa le reproduc in public), dar ajuta la relaxare, evident la memorie si, cum ziceam mai sus, la deznodarea neuronilor. Trebuie macar incercat, eventual cu familia.
Din ciclul “imi cade parul, dati-mi ceva sa-l pastrez”, “poftim o cutiuta”, listele to-do, post-its-urile, alarmele si evenimentele pe telefon (sincronizate si cu ce ai pe laptop/pc) sunt tare, tare bune. Pentru munca, prefer Trello sau excelu’, orice iti permite sa tragi treburile de la o coloana la alta: de facut, terminat, in asteptare, etc. iar acasa sau pentru despartit sarcinile mai complexe in altele mai mici si concrete, merge si un mic fisier text (in prezent imi trimit mesaj cu lista, n-am gasit nicio varianta care sa-mi placa pentru fisiere simple de text) sau scris traditional cu liniuta de la capat pe un caietel sau pe o foaie si taiat cu o linie pe masura ce completezi. Ultimele doua variante le folosesc si pentru cand ies la cumparaturi, vacante sau alte evenimente unde vreau un sistem simplu.
NOU
o poza a lui iliescu!
NOU
DMT
NOU
Singurele chestii care chiar au un efect la partea asta sunt ori modafinilu ori adderall (basically amfetamine).
Restu’ sunt la fel de eficiente ca compresa cu varza.
NOU
de la aderall nu vezi unicorni?:))
NOU
Nope, adderall-u e folosit pentru a trata hiperactivitatea. La persoanele normale creste doar puterea de concentrare. E folosit la scara larga in state de catre studenti pentru a invata mai mult, mai repede si mai bine. E pastila aia minune pe care o iei dupa care te poti concentra pe cea mai boring chestie gen sa sortezi o punga de cereale dupa culoare si dimensiune.
Blitzkriegu a fost fost posibil numa pe baza asteia, ii zicea Pervitin atunci.
NOU
Am testat pentru cateva saptamani armodafinil. A fost printre cele mai non-productive “nootropice” (de fapt nu e nootropic), pe care le-am testat si cu cel mai devastator efect asupra starii de spirit si asupra intestinelor. Nu l-as recomanda nimanui. Daca vrei performanta mentala incearca true brain cu cafeina. E scump dar stai in fata.
Mai ieftin si mai putin hardcore este complexul de b-uri cu vitamina c de la solgar, care aduce beneficii placute asupra cognitiei, chiar daca sunt doze mici. Eu le mai combin si cu altele, dar pentru cine vrea doar un mic plus de bine isi fac treaba si singure.
NOU
Compresele cu varza functioneaza :)))
Daca le folosesti pentru cancer sau ciroza, probabil nu.
Dupa un antitetanos am avut o reactie si la vreo 2 saptamani inca aveam mana stanga de Rambo.
Cu varza intr-o zi s-a desumflat aproape complet. Presupun ca trecea si fara pana la urma
NOU
Cu comprese cu varza si zeama de varza (iarna) a scapat intreg un coleg. Medicii ii-au prescris amputarea gambelor innegrite in maxim 2 ani din cauza tromboflebitei. Au trecut 15 ani si e inca intreg.
NOU
Google Keep.
NOU
Lecitina nu mai iau de peste 20 de ani. Imi dadea o stare de somn groaznica. Sora-mea la fel. Pas.
Am incercat o vreme tonotil, insa fara vreun efect. Iau magnerot zilnic si asta ajuta marginal mai ales la nervii pe care i-am mostenit.
Legat de memorie, nu stiu, urmaresc cu interes ca vad ca si eu stau prost.
Cree ca antrenamentul constant e solutia. Notat si reamintit si recapitulat activitatile incheiate si ce urmeaza. Si organizarea mai clare a activitatilor.
Cred ca o sa incerc niste variante expuse pe aici.
Btw, aderal se vinde la noi?
NOU
Zer!
NOU
Am încercat câteva variante printre care și Modafinil. La mine n-a avut efect. După ceva timp pierdut pe pubmed, am aflat că nu funcționează la toată lumea: unii resimt efectul la doze mici, alții la doze mai mari și cei mai ghinioniști, deloc.
NOU
@Mar, cei ami ghinionisti, adica majoritatea. si prin “majoritatea” incerc sa exprim elegant conceptul de “toti”.
NOU
Măcar un mic efect placebo, da’ de unde
NOU
Luam ceva bun dar am uitat cum îi zice.
NOU
Onnit AlphaBrain
NOU
Am citit într-un roman (evident, nu-mi amintesc autorul și titlul, dar era ceva german) că eroul princpal, în momentele de relaxare, rezolva o integrala aleasă la întâmplare dintr-o carte de matematica. Și… a murit deștept!
NOU
daca stiam sa fac integrale, acum eram departe
NOU
Cand eram mai tanar foloseam copiutze, mai ales la formulele de mate. La batranete nevasta imi tot aduce aminte si chestii pe care voiam sa le uit.
NOU
“Mai nepoate, cum il cheama pe neamtul ala care imi ascunde mereu ochelarii?”
“Alzheimer, bunicule…”
“Asa, asa, nepoate…”
NOU
de fapt, finalul e Si tu cine esti?
NOU
dar cat refinament observ. numa droguri d’alea bune pe aici
NOU
Si-or prajit neuronii in tinerete si acum ii cauta Alois. Alois Alzheimer…
NOU
Io beau un pahar de vin rosu seara. Apoi uit ca l-am baut si mai beau unul. Apoi as mai bea unul, dar ma uit cit a ramas in sticla si brusc imi aduc aminte ca deja am baut doua. In rest… iert dar nu uit!
NOU
Concerta, pastila minune.
NOU
Vezi partea bună: am o căsnicie fericita pentru ca am memoria proasta.
Uit de ce trebuia sa-i fac gura.
NOU
Eu sunt uituca si zapacita de fel, si am aproape jumate din varsta ta.
Cu toate astea, eu beau ceaiuri din astea de la Fares. Circulatie cerebrala si ceai de ginko biloba.
Dar le beau asa, in scop “preventiv”, de conservare a putinului creier pe care il am, lol :))))))).
Ma indoiesc ca iti mai revine memoria inapoi, daca te apuci de la o anumita varsta sa iei nj ce pastile. Incetineste procesul, dar cam atat.
Desi, nu cred ca stai prost cu memoria, ci ca avem atatea pe cap si de facut, ca trebuie musai un carnetel la noi.
Mai ales daca esti propriul angajat.
E ca la riduri. Daca nu incepi din tinerete cu creme antirid, ca sa incetinesti procesul, dupa aia, daca ajunge sa se vada ridul, doar injectiile cu botox te mai ajuta. Si nici alea pe termen nelimitat, ci trebuie sa repeti procedura.
Revenind la sfaturi, cele de mai sus, sunt de bun simt: sa inveti ceva nou, sa faci exercitii pentru creier, jucand diverse. Asta e ceva ce trebuie sa fac si eu. Inainte faceam integrame si sudoku. Trebuie sa ma apuc iar.
Tin minte ca stiam pe cineva, o pensionara, care iubea sa faca exercitii matematice. Avea casa plina de culegeri si facea zilnic exercitii. Spunea ca asa isi mentine memoria in forma.
NOU
eu pentru memorie folosesc Hynix, de preferinta ECC.
NOU
Cel mai bine e sa citesti ca sa-ti dezvolti memoria… sau niste pasile
NOU
Lui Alhzeimer nu-i pasa de lecitina. Ca sa nu uiti idei, program, chestii, etc. scriele undeva. De aia exista agenda de pe vremea lui Tutankhamen. Nu trebuie sa tii minte o groaza de cacaturi, trebuie sa le notezi si gata. Eu de ex sunt mare prieten cu mail-ul si sisteme de task-uri mari si mici. Cine paula poate tine minte o groaza, nici macar nu ma chinui.
NOU
Miscarea si somnul fac minuni. Daca te culci devreme seara fara a-ti otravi mintea cu tot felul de stiri aberante de la tv sau retele sociale si te trezesti devreme iti revii miraculos. Dimineata e indicat sa faci niste exercitii de respiratie in genul meditatiei Silva. Apoi faci o tura mica de alergare de vreo jumate de ora, in care iti repeti non stop in gand ca e o zi minunata, ca te simti bine, ca esti fericit , ca ai tot ce iti doresti. Incepe munca devreme cu chestiile cele mai importante. Decat lecitina mai bine e indicat sa consumi zilnic usturoi. E bine sa te expui zilnic la lumina intensa cateva ore mai ales iarna. De asta probabil, unele unitati horeca au acele beculete atat de intense. Lumina face bine la starea de bine generala.
NOU
Daca reusesti sa faci asta cu 2 copii care trebuiesc adormiti, treziti si sa aiba micul dejun pregatit te felicit
NOU
Niste sfaturi cum sa ne amintim unde am pus pastilele de memorie are cineva? Sudoku cu Samsung note 10 pen merge?
NOU
Miscare si sport zic si eu.
Imi trimit singur mail cu ce am de facut. Sterg cand am rezolvat. Raman necitite pana cand rezolv. Functioneaza perfect sistemul.
NOU
Toata viata am avut memorie foarte buna spre exceptionala pentru chestiile scrise (deh beletristica citita in cantitati industriale din foarte frageda copilarie). Acum am inceput sa mai uit, adica am memorie de om normal.
Incerc sa iau notite mereu, cand am ceva de explicat/invatat desenez si fac scheme.
In rest in perioadele de stres maxim isi mai da creierul shut down dar rar. Ajuta sistemul cu post it uri si un fel de “nlp”- cand termin cu ceva il pun la locul lui (eg: mailuri triate, cratite la locul lor, daca e “ceva” in drum e neterminat si atunci ma fortez sa imi amintesc ce e neterminat)
NOU
Alergare 6-7 km zilnic, dimineața devreme de tot, indiferent de vreme (sau de anotimp), patruj’de minute de exerciții seara, somn de calitate (insist pe somn), ieșit din zona de confort periodic în mod deliberat, mai o activitate nouă, mai o limbă straină, lecturi disciplinate – adică cu notat idei și făcut sinteza a ceeace am citit, nu citit în diagonală, disciplină în utilizarea rețelelor sociale (astea, utilizate neatent pot induce inclusiv simptome ale unor chestii pe care alții mai în branșă decât noi le-au calificat drept autism digital). Nimic suplimente. Poate o doză mai mare de verzituri, fructe și legume. Nu alcool, nu tutun. Dușuri reci. Ieșit pe munte când e timp, inclusiv un pic de climbing, asta în amintirea vremurilor de glorie.
NOU
Salut, Emil! Ți-am dat like.
NOU
Mai spunea cineva mai sus ceva de suplimente cu vitamine B. Ala e un punct bine atins, deficitele de vitamine B cauzate de o proasta absorbtie – proasta functionare a stomacului, ulcere / gastrite / alcoolism (da, inclusiv alcoolism din ala cronic) sau de carente cronice alimentare se pot manifesta inclusiv prin simptome acute de pierdere de memorie. Si se corecteaza prin alimentatie, suplimente, in cazurile grave injectii cu B complex, cu niste efecte foarte puternice. Am citit un studiu acum cativa ani, privind pierderile de memorie la batrani care erau gresit interpretate drept dementa sau Alzheimer, ele fiind, in multe cazuri efecte ale unor carente mai sus pomenite si corectate ca atare.
Intoxicarea informationala (infoxication e cunoscuta in literatura care trateaza post-adevarul) , click – bait-ul, excesul de informatie nefiltrata pravalita in capul nostru de pe retelele sociale, multi-tasking-ul dus la extrem, astea toate (si multe altele) depasesc capacitatile de procesare ale unui sistem nervs conceput mai degraba pentru a alerga cu sulita dupa mamuti decat pentru a procesa asa ceva, deci astea cumulate pot duce la simptome de saturatie pe care de prea multe ori le interpretam drept probleme cu memoria. Ca si la discutia cu trolli care apar in haita si promoveaza teme excentrice si dau impresia ca fiind multi, aia e opinia majoritatii peoples, vasta tema, greu de acoperit in 10 randuri. Cu spunea De Gaulle: “Vaste programme en effet…”. 🙂
NOU
Mie mi-a recomandat medicul ACUTIL. Se ia pe termen foarte lung (ani). Cica ar preveni si viitoarele posibile demențe senile.
NOU
Asta merge perfect cu postarea de pe Twitter, “uitat de ea acolo”.
NOU
Bai, eu am observat ca memoria imi joaca feste si am inceput de ceva ani sa-mi bag la memento in telefon ce am de facut.
Si se intampla un fenomen straniu si n-am cum sa-l opresc. :)) Imi bag memento fiindca, teoretic, stiu ca uit daca n-o fac si apoi creierul imi tot repeta zi de zi ce am de facut, ce am scris deja in memento. De exemplu scriu-miercuri (sapt viitoare) ridica perdeaua. Joi mergi la 9 la arhiva. Si desteptul meu creier, in fiecare fucking zi, de dimineata, de la cafea, imi spune: vezi ca miercurea viitoare trebuie sa ridici perdeaua, vezi ca joia viitoare la 9 trebuie sa mergi la arhiva. Si asta se intampla pana sterg mementourile alea. Dar daca da naiba sa nu bag in memento vreo chestie importanta, al dracu creier daca-si aminteste ceva! E blank. 🙂
NOU
exact asta patesc si eu. daca apuc sa notez, e ca si cum l aa fi gravat cu litere de foc pe scoarța cerebrala.
NOU
După ani de zile de telecomunicații cu persoane fizice, am rămas cu o gaură undeva în creier, plină cu adrese MAC. Vedeam odatã MAC ul și l țineam minte. Puteam să zic “ăsta e MAC ul lui Damian, al lui Petrescu etc împreună cu adresele oamenilor respectivi. Nu și numărul de telefon însă.
Dar de mic joc șah, de când au aparut calculatoarele joc…sau mă rog, jucam, cu 3-4 mese deschise impotriva calculatorului. Niciodată n-am ținut minte combinații dar pot replica o partida din memoria vizuală. Chestie de exercițiu, poate n-ai nevoie de chimicale, e de ajuns o chestie care să ți facă placere chiar dacă la prima vedere e performanța. Realitatea e ca e fix pwla performanța respectivă dar îți antrenează creierul. Timp să ai…
NOU
din păcate, nu imi place șahul, nu am gandirea strategica necesara, e doar o insiruire de puese plictisitoare
NOU
Nu neapărat șah. Poate fi modelism de exemplu. Chestii care să-ți solicite cumva memoria. Acuma…nu vreau să zic că exercițiile de memorare a poeziilor lui Bacovia pot fi ceva recomandat. Dar… e și ăsta un exercițiu de memorie.
NOU
Eu folosesc metode bio, nu pastile. Se numește “metoda mecanică” sau “metoda cinetică” în cercurile științifice europene.
În cercurile științifice din USA i se mai spune “metoda reset”.
Să vă explic pe scurt cum funcționează: când uit anumite lucruri, îmi “resetează” nevasta circuitele cu una după ceafă. 🙂
NOU
Ceva pe baza de fosfatidilserina (parca asa se scrie) cum e NeuroPS de la Puritan.com Eu pe acela l-am incercat si-l pot recomanda. Merge sa cumperi cu cardul de la ei, dar incearca sa nu treci de 100€ la comanda ca-ti mai iau bani in plus la vama pe langa TVA (nu mai stiu exact sa-ti spun pe ce, ca nu am mai depasit demult suma asta la comenzi).
NOU
nu mai stiu exact sa-ti spun pe ce…
E bun ceea ce iei. Ajuta. Se vede! Keep going!
NOU
Cand am avut examenele la liceu am luat in ziua respectiva cate o fiola de cafeina. Doar atunci.
In facultate am luat memoplus dar luam inainte cu 3 luni de sesiune pt ca asa scria sau asa stiam eu ca-si face efectul(dupa 3 luni).
Eu am alta problema: nu uit nimic dar nu-mi aduc aminte cuvintele(cateodata). Spun ceva de genul : du-te acolo si adu aia( du-te la birou si adu notesul ar fi traducerea)
Am observat ca actorii nu fac Alhzeimer. Prin fortarea memoriei isi mentin creierul sanatos.