praf-spitalicesc

Azi am fost la spitalul Sf. Pantelimon, pentru niște analize. De ce să zic, decențel spitalul, nu mă așteptam să arate atât de bine și atât de utilat. Desigur, abundență de conaționali de cei de care nu sunt lăsați la Therme, ușor agresivi, dar aia e.

Și nu mă puteam abține să nu mă întreb care e rolul liftierelor în acel peisaj. Adică știți că sistemul de sănătate suferă de subfinanțare acută, nu că nu ar fi bani, ci că se fură la modul intens și nimeni nu face nimic pentru asta.

Prin urmare, la ce se plătesc salariile a 3 liftiere pe schimb, într-un spital. Mă uitam, practic femeile stau pe un scaun, intră cineva din personalul spitalicesc, La 3, te rog, pac, apasă pe butonul numerotat cu 3 și cam aia e, femeia și-a făcut treaba.

Serios, atât de bine o duce statul român încât e necesar să plătim oameni să apese pe butoanele lifturilor care duc medici și bolnavi?

În rest, rămâne cum am stabilit. În spital era sanepidul plus epidemie de gripă și e-coli, iar o tipă de la curățenie ridica agale praful cu o mătură. Că așa se face curat în spital.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/zearhi/videos/909035442547713/” width=”640″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Odata, un medic mi-a spus ca e mai igienic asa, cel putin in teorie, pt ca medicii nu mai pun dejetu pe butoane. Intre timp, probabil motivul a devenit “nu o putem da afara pe lenuta, ce o sa faca saraca la 50 de ani cu un singur job in CV, acela de liftiera?”

    • #2

      la prima vedere, da. la a doua…doar n-o zice doctoru’: ‘HAI CA MA DUC PANA LA ETAJUL X SA FAC Y DUPA CARE MA INTORC SA TERMIN OPERATIA/ANALIZA/CONSULTATIA/etc’. dupa care sa omita sa se spele pe maini..
      un motiv o fi pentru existenta lor, insa ma indoiesc ca este acesta.

    • Tot apesi pe buton, cand chemi liftul. Oricum, argumentul e absurd, sunt o multime de alte chestii “infecte” pe care pui degetul, cum ar fi telefonul mobil.

    • Si cand cheama liftul, cum face doctorul ala igienic?

    • #5

      striga tare

    • #6

      Ca-n America!
      Ştiţi cu toţii cum se chema liftul acolo peste oşean, nu?
      Tot cu dej’tu…

  2. #7

    Nu cred ca munca lor se rezuma la a apasa pe butoane.Sunt sigur ca mai fac si tot felul de chestii.

  3. #14

    Sunt o grămadă de oameni care nu știu ce este apa caldă darămite un lift. Poate nu știi dar lifturile mari pot fi operate doar de oameni calificați. E ca la autobuze. Ai nevoie de permis categoria D. Plus ca atunci când intri cu o targă în lift nu stai tu să apeși pe butoane.

    • #15

      Din ce stiu eu, lifturile sunt exclusiv pt personal medical, cel putin in spitalele in care am fost eu.

    • #16

      @Paul: spitalele mari (de urgenta) au lifturi separate pentru urgente, personal si pacienti. Liftiera e cumva necesara pentru aia care nu au facut cunostinta nici macar cu sapunul si apa calda, ce sa mai zicem de electricitate si lifturi… Stiu caz in spital din Bucuresti de lift de max 6 persoane lasat 10 min nesupravegheat de liftiera, in care s-au suit (ei stiu cum…) vreo 9-10 si au apasat butonul sa urce, numai ca au luat-o in jos si s-au oprit in casa liftului de la subsol, noroc ca erau la parter cand au apasat butonul… Cu suficienta nativa a romanului nu te pui…

    • Din 10 romani doar 0.5 ar putea sa faca masa totala din cap. Si oricum ar fi inutil pentru ca de multe ori instructiunile si masa maxima sunt in interiorul liftului si le citesti in timp ce urci/cobori. Asta pentru acei 5 din 10 care pot citi o propozitie cat timp urca liftul 5 etaje.

  4. Înapoiați ăștia din Flandra nu au niciun posesor de permis de condus liftul.
    Atît în spitalul local cît și în universitarul din Antwerpen, pe astea le-am văzut.

  5. #20

    m-or plimbat pe patul de spital cu liftul de m-am plictisit…
    nu era nicio tantica in lifturi..brancardierii (asa ii cheama???) erau destul de destepti sa apese butonul
    dar pe aici lumea nu intelege ce inseamna volsvaganizbitinzid

  6. In teorie, liftul de spital, care e pentru pacienti si personal medical, nu functioneaza ca un lift obisnuit. Adica, daca la tanti ii intra o urgenta, ea prioritizeaza, merge direct la etajul cu sala de operatie, sau ceva, nu mai opreste la tot tampitul care a apasat pe buton la orice etaj. Plus, poate tine usile deschise mai mult timp decat ar sta in mod normal (pt asteptat pacient/incarcare/descarcare etc. In teorie, repet, ca alte motive pentru ele nu-mi vin in cap.

    • #22

      mai pune si faptul ca nu poti sa te plimbi ca vizitator pe unde vrea muschii tai prin spital asa ca liftiera(ul) poate sa iti dea peste ochi daca vrei sa cobori la statia gresita

  7. #23

    Pft…. nu stii tu ce inseamna liftiera in spital. Liftiera este o adevarat consignatie. Tot ce vrei poti sa gasesti “pe lift” la spital – pantofi, parfumuri etc.

    • Cristi era liftier la Plastică și reparatorie și cumpăram de la el și la prețuri bune ABSOLUT tot ce era în shop-uri (magazine numai pe valută): tigări, wiskey, cosmetice, cafea etc etc. Am cumpărat odată și un player video.
      De unde avea atîta marfă? Cristi vindea ce primeau doctorii șpagă, circuitul șpăgii în natură…

    • Sa nu mai pomenim de ‘informatie’ ….o liftiera stie mai multe lucruri decât femeia de servici.Acestea din urma sunt perisabile, fiind angajate ale unor firme, exista sansa d e-a fi mutate.

  8. #26

    Un manager de spital + personalul medical stiu mai bine de ce este nevoie de liftiere.
    Din proprie experienta la un hotel cu lift la mare, va spun ca ii jale in relatia roman-lift.

  9. #27

    In teorie liftiera ar trebui sa fie un “soft” care sa permita liftului sa functioneze in regim inteligent. Sa acorde prioritate in functie de ce cazuri urca si sa optimizeze traseul liftului. De asemenea ar trebui sa si trieze intre cine urca si cine nu in caz ca se prezinta la intrarea in lift mai multi indivizi decat capacitatea acestuia.

    • Sa acorde prioritate in functie de ce cazuri, pai no? Eventual sa fie un formular ce trebuie completat inainte de a urca in lift, asa, pentru a stii liftul daca esti prioritar sau nu, intrebarea mea e alta: snikers sau bounty? Nu de alta dar poate-s 300 de prioritati in fata ta si vorba aia, accesul persoanelor neautorizate este strict interzis si nu poti sa cobori unde vrea peleu tau.

      Cea mai eficienta optimizare este cea umana.

  10. #29

    La Institutul Oncologic Fundeni, liftierele fac legea. E un fel de ia-ma nene. In aceleași lifturi urca pacienți operați, decedați, urgente, deșeuri si restul populației.

    • #30

      din pacate in anul ce a trecut am avut treaba in IOB. Din fericire a fost alarma falsa.
      Lifturile alea mici sunt pentru pacienti, vizitatori. Alea mari pentru targa/operatii/ chestii grele de transportat. Alea mici nu au lifteira. Alea mari da. Si am vazut destui distrusi care chiar daca vad ditamai usa cheama liftul ca sunt smecheri si nu au fost lasati sa intre. Pe de alta parte, sper sa fiti toti feriti de drumuri in zona, pentru ca e o chestie pe care nu am cum sa o explic cat de depresiva poate fi.

  11. Liftiera este secretara etajului, pe cine crezi ca trebuie sa bagi in seama pentru a ajunge sus? Aici e vorba de ierarhie, putere si spaga bine ascunsa, altfel nu-i vad rostul.

  12. Una din specialitatile mele e managementul serviciilor de sanatate si implicit spitale.

    Problema mare cu liftierele ca sunt reglementate prin lege si culmea daca n-ai liftiere nu pot functiona lifturile. Trebuie permanent sa fie un angajat al spitalului in lift.. Altfel trbuie sa-ti pui lifturi smechere care nu pornesc decat cu cartela sau lifturi care nubse vlocheaza intre etaje si au sistem de deschidere automata usii cand se opresc. Am cautay acum juma de an in legislatie… Pot sa mai caut odata. Vina e la parlament sau la cine da legile astea tampite

    • #33

      problema solved. its the law.

    • O cunostinta foarte apropiata care lucreaza la ISP si refuza sa-si decline gradul de rudenie cu mine aici, exact cu asta se ocupa (controleaza spitale), imi sopteste la ureche ca nu exista astfel de normativ. Conditia minima este ca unitatile sanitare cu mai mult de un etaj sa aiba lift, nu liftier. In sprijinul aceleiasi idei, spitalele private nu au liftier.

      Mai funny insa mi se pare ca cica mai nou trebuie sa ai contract cu preoti de diverse religii ca sa-ti acrediteze spitalul.

    • #35

      foarte tare chestia cu elcamino. ar trebui sa il termini

    • #36

      De ce in stranatate nu exista lifting?

  13. Nu trebuie directorul spitalului plus ceva medicii sa spele și iei niște bani?

  14. #39

    Off-topic, but I can’t help it: imgur.com/QyvrGjl

    • #40

      sper ca te-ai gândit cat o sa suferi la menopauza…

  15. #41

    Tocmai ce am vizitat Spitalul Universitar (ala de la Eroilor) si acolo liftierele pareau sa eficientizeze treaba. Spun asta pt ca am facut cateva curse parter – ultimul etaj si am experimentat cateva situatii. Spitalul este de 12 etaje asa ca unele lifturi opreau doar la anumite etaje. Daca lifturile erau prea goale liftierele chemau persoane ca sa il umple iar daca liftul era prea plin acestea sareau opritul la alte etaje.
    Sunt curios totusi cam care este range’ul salarial.

  16. #42

    Tind sa cred ca la noi liftierele sunt acolo si pentru a preveni abuzurile in utilizarea liftului, si pentru a asigura prioritatea medicilor si a pacientilor, fata de vizitatori.

    • #43

      sunt sigur ca un lift care nu vine decat daca e chemat de o legitimatie de angajat e mai ieftin decat salariile alora

    • #44

      depinde cine implementeaza sistemul

    • #45

      “sunt sigur ca un lift care nu vine decat daca e chemat de o legitimatie de angajat e mai ieftin decat salariile alora”

      Asta inseamna ca vizitatorii sa nu aiba acces deloc.

      “depinde cine implementeaza sistemul”

      SIVECO… duuuh!!!

  17. #46

    Da nu zice nimeni nimic de liftierele din rectoratul din politehnica? Alea ce utilitate au?

  18. #48

    Vazut/auzit in spitalul judetean Maramures legatura audio direct liftiera-UPU:”ai urgenta,tine liftul!”
    L-a tinut,nu a intrat nici o specie de angajat pana nu a venit echipa.Era vorba de un infarct la unu din etajele superioare.

  19. #49

    mi`e greu sa inteleg cum puteti sa ganditi atat de stramb. cand o sa fiti in carucior si nu o sa stiti unde trebuie sa mergeti, o sa intelegeti de ce exista liftiera in spital. pana atunci, spor la ironii de gradinita.

  20. #50

    Date a liftieră, she will push your buttons right.

  21. Daca e vorba despre liftul/lifturile pentru pacienti, liftiera este necesara, tocmai pentru ca “pacientii” mentionati pe afisajul liftului sunt de fapt “pacientii internati in spital”, fie ca sunt pe picioarele lor, fie ca sunt intr-o situatie mai grava – pe brancarda, in pat mobil, in scaun cu rotile.

    Oamenii care vin la o simpla consultatie sau sa-si ia rezultatele de la analize nu au (in mod normal) prioritate in genul asta de lifturi. Ba, in multe spitale, accesul tau in “liftul cu liftiera” (mai spatios si adaptat pentru ce aminteam anterior: brancarde, scaune cu rotile etc) este complet interzis.

    Deci cam asta e rolul liftierei: sa se asigure ca oamenii care chiar au urgente/pacientii internati in spital au prioritate si ca cei care pot urca pe scari, urca pe scari. Si crede-ma, e un rol extrem de important in orice spital, in orele de consultatii!

  22. Trăim ca niște lorzi ! Suntem săraci, dar trăim ca împărații ! Avem BMW, dar stăm în cort… Cam același lucru.

  23. #53

    Dacă mai apărea un impozit nu erați asa de vehemenți. Când au scos abonamentul de 62 de călătorii de la Metrorex nu a zis nimeni nimic. Acum s-a descoperit problema cea mai mare. Liftierele.

    • #54

      Dupa ce ca avem niste abonamente extrem de ieftine, sa ne mai si revoltam?

    • extrem de ieftine comparativ cu?
      de exemplu nu cu praga.

    • Abonamentul nu, dar biletul e sub Praga la pret, sau era anul trecut 🙂

    • #57

      De ce rahat sa plătesc 70 de lei pe luna/persoana când puteam sa plătesc 50 pe luna pentru doua persoane?
      Numai bogati pe aici…

  24. #58

    Liftierele sunt niste doctori generalisti sub acoperire.

    Am nascut prin cezariana la Pantelimon. Mergeam cu liftul de la etajul rezervei la etajul unde era cazat copiluli. Livida, chircita din cauza durerii. Iar o tanara liftiera (maxim 25 de ani) s-a uitat la mine in scarba si mi-a zis
    – E, hai, nu mai exagera stand asa, am vazut si mai rau.

    Profit de aceasta ocazie sa imi cer scuze ca am injurat-o in gand.Trebuia, in schimb, sa caut o metoda mai buna sa o impresionez. Poate sa ma tarasc intr-o balta de sange, sa ii castig respectul.
    I-am urat in gand multi ani de apasat pe butoane, asa ca sper ca e acolo in continuare.

  25. #59

    Desi am niste amintiri absolut sinistre cu liftierele din spital (urcat pe scari la Municipal, pana la 11, ca am comentat in lift) si, desi nu sunt de acord cu acest “job”, totusi, cred ca “Teoria generală a ocupării forței de muncă, a dobânzii și a banilor” are ceva relevanta aici.

  26. o meserie frumoasa cea de liftiera? oarele au primit si liftierele 25 % marire de salar de la ponta?