Sunt absolut convinsă că nu ați mai dormit noaptea de dorul fizicii, și cine sunt eu să vă iau bucuria științei?

Am poftă să vă povestesc ce se întâmplă în corpul nostru atunci când facem un examen RMN. 

RMN vine de la rezonanță magnetică nucleară, dar pentru că poporetul când a auzit de nuclear a guițat că “nu mă las eu radiat (sic!), domle!”, denumirea a fost schimbată în numele sfântului marketing medical și acum se numește imagistică prin rezonanță magnetică, ceea ce sună mult mai mișto, să recunoaștem, că rezonanța are așa, o notă muzicală și holistică. 

Ca să eliminăm orice dubiu despre cât vă iradiați când faceți un RMN, aveți aici un articol despre radiațiile X (care se folosesc la radiografii când vă rupeți oasele, de exemplu). Radiațiile X sunt ionizante și fac bubă în cantități mari, dar cantitățile folosite în medicină sunt atât de mici încât mare chestie nu se întâmplă dacă nu vă faceți radiografii recreațional.

RMN-ul lucrează cu magneți și unde radio și se joacă cu apa din corp. Cum corpul nostru e cam 70% apă, are cu ce se juca. Nu există radiație ionizantă acolo, dar pentru că există un magnet cam de 10.000-100.000 de ori mai mare decât câmpul magnetic al pământului, e o idee bună să nu aveți metale pe voi sau în voi atunci când intrați în camera de examinare. 

Da, Maddame, dar cerceii mei sunt de aur si aurul nu are permeabilitate magnetică, de ce vorbești prostii și nu mă lași cu cerceii de la iubi în camera de RMN? 

În primul rând, aurul tău are 14k, probabil, deci e doar vreo 55% aur și restul aliaj de alte metale. S-ar putea să afli că în altele intră și ceva care se magnetizează, deși “oficial”, aliajul este din argint, cupru și zinc. La un câmp de 1,5-5-7 Tesla, cât are magentul din aparatul de RMN, cerceii tăi pot zbura cu tot cu lobul urechii și lipi galeș de pereții tubului. Deci jos bijuteriile și vorbiți cu medicul dacă aveți implanturi sau pacemakere, pentru că faceți bubă.

No, hai să trecem la treabă.

FIZICA DIN SPATE

Ca să înțelegi RMN-ul, trebuie să înțelegi atomul, pentru că acolo se întâmplă magia. Atomul este format din nucleu, cu sarcină electrică pozitivă, și învelișul de electroni, cu sarcină negativă. În nucleu avem protoni și neutroni, în înveliș, electroni. 

Uite și un desen ca în clasa a 7-a, pentru cei care au uitat.

Dar  mai mult decât structura atomului, trebuie să înțelegi spin-ul particulelor elementare. Și aici m-am blocat timp de 3 ani de când am decis să scriu articolul ăsta, pentru că cum mama zmeului să explici simplu spin-ul, care pe lângă că nu are nicio paralelă în fizica clasică, mai e și denumit de-a proasta spin, când nimic nu se rotește acolo?

Dar iată: dacă vreți să vă închipuiți spin-ul ca ceva, închipuiți-vă particulele elementare (protoni, neutroni, electroni) ca niște magneți bară mititei. Când nordul e orientat în sus, se numește spin up, când e orientat în jos, spin down. Mă rog, e o alegorie la fel de bună ca oricare alta, dacă reușiți să explicați mai frumos spin-ul, vă aștept în comentarii.

Atunci când un material e nemagnetizat, spin-ul particulelor elementare e orientat aleator. Magia se întâmplă atunci când introducem materialul într-un câmp magnetic destul de puternic: spin-ul se orientează pe direcția liniilor de câmp magnetic. Enter RMN-ul. 

PRINCIPIUL DE BAZĂ

RMN-ul lucrează cu nucleele atomilor de hidrogen din apa din corp. De acolo vine și denumirea de rezonanță NUCLEARĂ, în cazul în care  vă mai rage vreun dac liber despre cum e el iradiat. 

70% apă în organism, 2 nuclee de hidrogen în fiecare moleculă de apă, faceți voi calculul cu câți protoni lucrează aparatul.

Ce face cu nucleele alea? În nucleul de hidrogen e un singur proton, care are și el un spin amărât. RMN-ul îl articulează pe amărâtul ăla cu un câmp magnetic extern puternic (câmpul primar), îl forțează să se alinieze la câmpul extern și apoi îl ciufulește (distorsionează) cu niște unde radio. Distorsiunea asta e făcută secvențial, în funcție de ce vrea să vadă operatorul. Undele sunt direcționate pe diferite planuri acolo unde vrem să căutam buba (cap, genunchi, cot, depinde unde doare). Protonii absorb energia undelor radio. 

Când undele radio se opresc, spin-urile protonilor se aliniază iar la câmpul magnetic primar, dar mai întâi se întămplă două chestii mișto:

  1. Realinierea la câmpul extern nu are loc imediat, ci există o întârziere (defazaj, dacă vreți să vorbiți ca intelectualii), care este dependentă de tipul de țesut. Am ciordit de pe net defazajul în funcție de țesut.
  2. Atunci când se realiniază la câmpul extern, protonii emit la rândul lor energie sub formă de….. (drumroll) unde radio! Aceste unde radio sunt înregistrate de niște antene și transformate în imaginea aia dubioasă pe care o vedem pe ecran 

V-am făcut și un video mititel cu madam Hidrogen, în cazul în care vreți să vă jucați acasă de-a RMN-ul. Ca o femeie supusă și care își știe locul, am filmat desigur în bucătărie.

SCULA

Aparatul de RMN are trei părți: 

1. Un magnet baban care merge tot timpul (nu, serios, TOT TIMPUL, de când e pus în funcțiune aparatul și până crapă, magnetul ăla e pornin non-stop, de aia uneori, când operatorii nu sunt cele mai luminoase becuri din instalație, se întâmplă asta:

Rolul magnetului e să genereze câmpul primar, care va alinia spinul protonilor după direcția lui.

2. Niște bobine care direcționează câmpul principal pe cele 3 axe (x,y și z), pentru  a putea citi 3D ceea ce se întâmplă în țesuturi (ideal e să știm unde e tumora pe care o vedem la RMN, nu să scobim apoi după ea în creier la operație). Bobinele ajută la producerea imaginilor 3D ale țesuturilor. Apropo, bobinele astea sunt de vină pentru gălăgia aia infernală din timpul examinării. 

3. Bobinele RF (de radiofrecvență), care transmit undele radio în organism. Știți voi, undele alea care ciufulesc spin-ul protonilor.

Noi tot ce vedem e un tub mare care ne cauzează claustrofobie. Cele 3 dispozitive sunt așezate concentric în tub: magnetul pe exterior, apoi bobinele secundare și apoi bobina de radiofrecvență. 

 

IRADIAZĂ RMN-ul?

Nu. Lucrează cu câmp magnetic și cu unde radio. Nu există niciun fel de radiația ionizantă. Radiația ionizantă sunt undele X și gamma, care au frecvențe foarte mari și lungimi de undă la nivelul de 1nm (adică 1/1milion milimetri). Undele radio au frecvențe mici și lungimi de undă mare, sunt la capătul opus al spectrului electromagnetic. Iată:

 

 

E PERICULOS RMN-ul?

Nu. Dar e neplăcut dacă ești claustrofob, pentru că stai în tubul ăla infernal și ai senzația că ești în sicriu. Eu am găsit soluția să stau cu ochii ferm închiși tot timpul și să îmi imaginez cum zburd pe pajiște ca o căpriță liberă. 

Face și gălăgie mare. Dar aia mie îmi place. Oricum din punctul meu de vedere e mai mișto sunetul de RMN decât muzica house, deci noh…fiecare cu plăcerile lui. 

 

E CEVA CE NU NE-AI SPUS?

Da, sunt o grămadă de chestii. Fizica e mult mai complicată decât ce am povestit eu aici, intră în domeniul cuantic pe care îl iubesc, dar care e atât de dubios încât nu are nici naiba răbdare să citească duminică seara, pe blogul lui Cetin. Mai bine uitați-vă la video cu madam Hidrogen. E (încă) weekend, prieteni!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

74 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    În sfârșit…

    18
  2. Fun facts:
    RMN-ul reușește sa aibă asemenea câmp magnetic pentru ca bobinele ce îl produc sunt super-conductoare. Ca sa fie super-conductoare, trebuie sa fie răcite aproape de 0K (-273 grade C). Ca sa fie răcite, un RMN are nevoie cam de 2 mc de heliu. Lichid. ( asta fiind motivul pentru care electromagnetul RMN-ului funcționează permanent – l-ai oprit, heliul ăla e buba nasol, pe scurt ). Și ultimul fun fact, Heliul ca element pe aceata planeta drăguța este extrem de limitat, dificil de extras și nu se regenerează.
    So yeah, data viitoare când ești într-un RMN fii mai fascinat de cat a progresat umanitatea ca tehnologie.

    53
    • De asta imi place mie sa scriu la
      Cetin, ca doar comentariile adunate fac cat un articol nou si fain.

      Am uitat sa spun. Baietii care au “inventat” rmn-ul modern au primit in 2003 premiul Nobel pentru asta: Paul Lauterbur si Peter Mansfield.

      27
    • #4

      Atomul de heliu este eliberat in procesul de dezintegrare radioactiva de tip alfa (alpha radioactive decay). Dezintegrarea radioactiva de tip alfa se produce prin colapsul unui nucleu instabil, precum uraniul, cu ajutorul fortei electromagnetice. Asta se intampla natural in interiorul scoartei pamantului eliberand atomi de heliu in procesul de dezintegrarea radioactiva alfa si colectat sub forma de gaz precum gazul natural. E usor de colectat pentru ca este un gaz nobil si nu interactioneaza cu nimic. S-a descoperit ca dezintegrarea radioactiva alfa este mult mai raspandita in scoarta decat stiam noi si in plus poate fi declansata cu ajutorul fortei electromagnetice. Doar ca pentru asta trebuie consumata energie si probabil declansarea dezintegrarii nu va fi la fel de ieftina precum simpla extractie a heliului, dar Heliul nu este o resursa limitata. Limita reala este creativatea si inteligenta umana. Inteligenta noastra defineste ce este sau ce nu este o resursa.

      14
    • #5

      Procesul de racire cu Heliu e un topic in sine fascinant bazat tot pe mecanica cuantica. E frumos explicat aici:

      www.youtube.com/watch?v=7jT5rbE69ho

      6
    • Super articolul, nu stiam unele lucruri, multumesc!

      1
  3. #7

    nea_zapada a reusit performanta sa doarma bustean 25 de minute din cele 30 cat a durat un RMN cerebral de-a fost nevoit sa-l faca in urma anosmiei produse de covid. El nu e surd deloc, da’ decibelii aia ca niste ciocane au avut efect zero asupra lui. Bustean-bustean, cu vise, fara caterinca.

    23
    • Teach me your ways, yoda!

      15
    • #9

      Fii antena! In 1999 am reusit sa adorm bustean pe plaja in Costinesti in miezu’ zilei, la 2m de boxa de concert a celor de la Negura Bunget care repetau. Jur, sarea nisipu’ mai bine de 1m in sus, nea_zapada a reusit sa adoarma ca un bebelus, fara sa fi avut macar f’o bere sau coniac la bord.
      De cum am dormit intr-o urma de tractor la -16 in armata am mai zis p-aci, cred.

      22
    • #10

      Nea’ Zapada cunoaste importanta puiului de somn tactic (tactical napping)

  4. #11

    Mulțumim 🙂
    Cred că dacii liberi și teoria conspiratiei ar fii mai puțin atractive cu o informare mai detaliată, așa că astfel de articole explicate pentru toată lumea sunt extrem de benefice 🙂

    5
    • #12

      Da, sa fii linistit, fiii dacilor liberi vor fi mai destepti astfel.

      7
    • #13

      Nu cred ca zburda daci liberi pe aici! Io vad d-astia care care cred in legi, fie ele ale fizicii sau ale bunului simt!
      Merci, madamme!

      7
  5. Eu aproape am ațipit de fiecare dată în RMN. Gălăgia e infernală, în primă fază, dar fiind vorba de zgomote repetitive creierul ajunge să le ignore și chiar să ajungi să te relaxezi.

    9
  6. #15

    Da ce ai cautat in RMN draga tatii? Ce te doare? Cam devreme pentru asa investigatii.

    3
    • Nah… sinuzita acum 15 ani. Cu ocazia aia mi-am confirmat ca am creier, ca aveam dubii uneori.

      21
    • #17

      si ce se mai poate face dupa investigatia rmn, sechelele sinuzitei cronice nu sunt definitive?

      1
    • #18

      Se exclud alte situatii naspa, sau se detecteaza altele, zice lumea ca ajuta sa ai mai multe informatii!

      1
  7. #19

    Lucru neinteresant dar important: purtați mereu protecție auditivă, RMN-ul ajunge și la 140db, iar urechea interna nu se vindeca. Ce se poate întâmpla rău: in cel mai bun caz, pierdere puțin din auz, in cel mai rău caz tinitus sau hiperacuzie.

    11
  8. #20

    “…stați departe de RMN dacă aveți implanturi…”

    Chiar asa sa fie oare? Hai ca fizica nu doare.

    2
    • Uite, de exemplu la implantul pentru disfunctia erectila e clar contraindicat RMN-ul. Deci tu din pacate nu ai voie sa faci.

      33
    • #22

      la sinusuri are voie!

      2
    • #23

      Sper totusi ca PC va ajunge si in fizica, pentru ca nu se poate ca de atata ani, invelisul de electroni sa fie considerat negativ si nucleul pozitiv. Normal ca fiind mereu portretizati negativ micii electroni nu au nici o sansa in viata si ajung sa ascult manele, sa fure, sa da in cap, sa se casatoreasca de adolescenti, etc.

      10
    • #24

      @Yngwie Mainstream: In mod sigur stati departe de RMN daca aveti foarfece in buzunar sau o butelie de oxigen in mina… ca s-ar putea sa doara si apoi e pacat de bunatate de heliu….

      #cascati-din-toate-tarile-uniti-va
      #ehhh

      2
  9. #25

    Frumos articol! Inca ceva interesant. Motivul pentru care in mecanica cuantica, spinul nu este de fapt rotatie, e pentru ca mecanica cuantica nu opereza “particule”, ci unde. Particula in mecanica cuantica este descrisa matematic ca unda, mai exact ca un impuls. Fenomenul de rotatie este descris matematic cu ajutorul trigonometriei, iar rotatia in trigonometrie descrie chiar o unda sinusoidala. Exact ceea ce este spinul de fapt, o unda nu o rotatie. GIFul asta ajuta sa iti imaginezi ce este de fapt spinul.

    giphy.com/gifs/wave-ac-exchange-F5rQlfTXqCJ8c

    Dar analogia este totusi corecta, e vorba de o rotatie sau o pulsatie. Practic pulsul poate fi transformat in rotatie si invers. Transformarile sunt cele mai fascinante fenomene care descriu realitate. Nu degeaba cele mai fascinante modele AI de azi (vezi Stable diffusion) folosesc retele neuronale bazate pe transformari.

    13
    • Vine MT, creste IQ-ul colectiv instant cu 10puncte.

      Imi place tare analogia cu functia sinusoidala, da intreb si eu ca prostu: spin-ul nu are valori discrete? Adica stiam ca nu poate lua valori intermediare ca intr-o functie continua.

      6
    • #27

      Spinul in mecanica quantica se mai numeste spinul subatomic si descrie cum reactioneaza un anumit tip de particula in camp electromagnetic. Unitate de masura este constanta lui Planck. Adica spin 1 = 1 x h(constanta lui Planck), spin 2 = 2 x h si tot asa. S-au descoperit doar doua clase de particule care pot fi descrise de spinul subatomic. Bosonii si fermionii (fotonii sunt bosoni iar electronii, protonii si neutronii sunt fermioni). Bosonii au doar spin intreg (1, 2, 3 etc.) si fermionii au doar spin divizat la 2 (1/2, 3/2, 5/2 etc.). Nu s-au descoperit alte particule cu alt spin si legile fizicii ar fi teribil de diferite daca spinul fermionilor sau al bosonilor ar putea lua alte valori.

      Considera spin 1 ca fiind o simpla unda sinusoidala cu o singura alternanta pozitiva si negativa (o rotatie intreaga) si cu frecventa discreta impusa de constanta lui Planck. Considera spin 1/2 ca o singura alternanta.

      Dar ca sa-ti raspund la intrebare, da au doar spin discret. Dar asta e proprietatea lor de baza, cand de exemplu un fermion sare din spin 1/2 in spin 3/2 tranzitia nu este instantanta. Ce vrea spinul sa descrie este, alinierea in campul electromagnetic si se pare ca se aliniaza doar in 2 directii si cumva asta e motivul pentru care exista doar polul nord si polul sud magnetic sau motivul pentru care exista doar sarcina negativa si pozitiva si nu alte subdiviziuni. Daca ar exista sarcina semi-negativa sau semi-pozitiva sau particulele s-ar alinia in campul magnetic in 4 poli, universul si legile fizicii ar arata total diferit.

      18
  10. #28

    Pe mine RMN-ul m-a făcut să mă gândesc la marșul în pas de gâscă al trupelor germane, de care aflasem din romanele lui Hassel :)))))
    În altă ordine de idei, scuzați dacă întrebarea e stupidă: dacă am implanturi dentare din titan, cum devine cazul cu RMN-ul? Sau titanul nu e feromagnetic? Nu mi-am pus problema până acum (că de când le am nu mi-a trebuit antemenționatul pas de gâscă :-D), dar pentru că tot veni vorba…

    6
    • Depinde. Pur teoretic, titanul e paramagnetic, deci nu e influentat de campul magnetic.

      Practic, implanturile sunt aliaje, si depinde cu ce e aliat. Aici cel mai bine discuti cu medicul. Eu sunt teoretician.

      9
    • #30

      și eu am dinți dă metal, așa că mai bine nu fac remene din ăsta, ca să nu-mi țâșnească dinții din gură sau dacă strâng tare gura mă lipește cu capu’ de tub?? aoleu…

      6
    • “Fratica, am facut un remeneu de mi-au sarit plombele din gura”.

      Depinde ce-i in ele. De aia vorbesti cu doctorul inainte, nu-ti iei informatii despre siguranta actului medical de la madam de pe blogul lui Cetin.

      5
    • #33

      Eu am si implanturi dentare, si aparat dentar. A trebuit sa fac un RMN acum trei saptamani si a fost o intreaga tevatura in jurul aparatului. Dar NU si in jurul implanturilor. In timp ce ortodontul a trebuit sa scoata toata partea metalica a aparatului, lasandu-mi doar bracketii de safir, chirurgul care mi-a pus implanturile mi-a dat ok-ul fara probleme pentru RMN.

      3
  11. #34

    Uite, eu nu prea am servit fizica la viata mea, dar poate tocmai asta ajuta la simplificare. Din cum ai formulat acolo, mie spin-ul mi se pare un exemplu foarte bun pentru “spinul” busolei, adica acul rosu (sau trandafiriu). Se comporta la fel in functie de Nord, nu?

    3
    • In video am folosit fix o busola mica pentru a arata cum e influentat spinul de campul magnetic, deci da. Ai intuit bine

      3
  12. #36

    E posibila faza aia cu smulsul pielii din zona unde pacientul are un tatuaj făcut in trecut cand se folosea des tusul pe baza metalica sau e doar un mit urban?

    4
  13. #38

    Ai putea scrie te rog despre magnetism?

    2
  14. #41

    Madame, pls baga un articol despre forta de greutate/gravitație.
    De ce nici măcar lumina nu scapă din gaura neagra (dacă lumina nu e materie, de ce greutatea din gaura neagra o atrage?).
    De ce greutatea deformează timpul? Adică sateliții de GPS au o mică defazare la ceas pt ca altfel am avea o eroare de 11km in stabilirea locației.
    De ce există gravitația?
    Exista gravitatie artificiala? (prin forta centrifuga? Asa cum vad prin unele filme?
    Scuze, dacă nu m-am exprimat bine, e prea dimineața…

    7
    • #42

      Nu greutatea, ci masa e cea responsabila pentru forta gravitationala. Si nu responsabila ci de fapt corpurile cu masa deformeaza spatiul timp. Si e grea chestia, dar rotusi placuta. Sustin!

      3
    • Daca despre magnetism pot scrie din cap, asta are nevoie de un pic de documentare inainte.

      Vreau sa scriu, subiectul e misteaux, dar am nevoie de ceva timp sa vad cum formulez ca sa nu fie prea didactic.

      Vorba lui Dolly Parton: It takes a lot of money to look this cheap.

      16
    • #44

      > dacă lumina nu e materie, de ce greutatea din gaura neagra o atrage

      Nu doar o gaură neagră atrage lumina. Orice corp masiv o atrage. 🙂

      Da, lumina e atrasă și de corpuri mult mai banale decât găurile negre. Dar masive. De exemplu, orice stea atrage lumina. E ca o poezie: stelele emană lumină, atrag lumină și sunt învăluite în lumină, pentru că lumina trage la lumină și de aia toate reflectoarele noastre sunt ațintite asupra starurilor! 🙂 Asta până când dăm de găuri negre. Acolo e și mai multă lumină, dar n-o vedem noi, din afară, de proști ce suntem. De altfel, gândește-te că o haină neagră are „culoarea” asta pentru că absoarbe toate radiațiile luminoase. Adică, e mult mai bogată în lumină decât o haină albă, care le reflectă pe toate și rămâne săracă. Cine știe câtă lumină o fi în burta unei găuri negre…

      Dar ca să revin, cică lumina nu-i atrasă de corpuri masive în mod direct, ci pur și simplu urmează netulburată (și din perspectiva ei în linie dreaptă) traseul spațial pe care se deplasa anterior. Adică, ea merge „tot înainte”, fără să fie afectată de obiectele masive pe lângă care trece, fie ele găurite sau nu, și fără să-i pese de ele. Atâta doar că un corp masiv (cum este o stea) deformează spațiul din jurul lui. Și atunci, e ca și cum ai lua Ecuatorul la pas. Tu mergi tot înainte și drept, că așa te-o învățat acasă de mic, da’ dacă Pământu-i sferic, sfârșești prin a-l înconjura. Csf, ncsf.

      Într-un fel, asta e ca întrebarea că de ce galaxiile se îndepărtează unele de altele cu viteze supraluminice fără să violeze totuși principiul ăla care spune că nimic nu poate depăși viteza luminii. Răspunsul aici fiind că ele propriu-zis nu se deplasează deloc. Doar că spațiul dintre dânsele se tot dilată. Ele stau liniștite la locurili lor, dar rigla sau metrul cu care măsurăm distanța dintre ele este pișicher și se tot deformează, astfel că nu ne mai ies măsurătorile…

      Într-o gaură neagră deformarea spațio-timpului e atât de mare, că se petrec niște fenomene de-a dreptul bizare. E ca și cum forța aia imensă a găurii negre ar întoarce spațiul pe dos, și gata, unde să mai iasă lumina, că acolo toate drumurile duc la Roma.

      www.youtube.com/watch?v=XqDvNM3dgxs

      PS: De fapt, răspunsul meu este ușor incorect, pentru că din punct de vedere al relativității chiar și Pământul (care spre deosebire de fotoni are masă) este atras de Soare tot în acest mod „indirect” descris mai sus, pentru că în lipsa unei forțe reale de gravitație Pământul nu face altceva decât să urmeze la rândul lui curbura spațio-temporală produsă de Soare. Și cu asta se cam duce pe apa sâmbetei teza că particulele fără masă ar scăpa de gravitație. Nu cred că scapă cineva de ea.

      7
    • #45

      Pentru a atinge subiectele astea legata de gravitatie si lumina, trebuie sa se distruga cateva preconceptii mainstream gresite legate de “masa” si “energie”. Uite cateva pe care le stiu eu si cred ca sunt si mai multe in cazul luminii.

      1. Conceptul de masa relativista trebuie sa dispara din orice carte de fizica pentru ca e foarte derutant. Inertia nu trebuie confundata cu masa. La viteze relativiste masa ramane neschimbata, doar coeficientul Lorenz gamma creste astfel incat inertia creste la infinit.

      2. Ideea ca masa provine din interactiunea cu campul Higgs este iar total derutanta pentru ca 98% din masa materiei vine din energia cinetica si potentiala a particulelor subatomice ce vibreaza la viteze relativiste in interioriul protonilor si a neutronilor. Desi aceste subparticule interactioneaza cu campul Higgs dar doar 2% din masa materiei se datoreaza interactiunii cu campul Higgs. Masa este o forma de energie si faptul ca fotonul are moment, desi nu interactioneaza cu campul Higgs trebuie sa ne creeze intuitia ca masa emerge din miscare, viteza si coleziune in interiorul protonilor si a neutronilor. Masa e doar o forma de energie.

      3. Ideea ca energia e o proprietate a particulelor sau a materiei e gresita, energia se manifesta si se propaga doar in campuri. Energia electrica nu calatoreste prin cabluri asa cum nici caldura nu calatoreste prin tevile de cupru. Se intampla doar ca cuprul sa aiba o impedanta mai joasa decat a aerului, dar energia se propaga prin campul electromagnetic.

      4
  15. #46

    Eu am stat sa numar oi, la propriu, când eram in tubul vieții.
    Acum, însă, datorită ție, o sa îmi imaginez cum Madamme Căprița aleargă! Csf, #atatputem.

    7
  16. De fiecare data cand posteaza Maddame, mi-e rusine cu mine.

    14
  17. #48

    Daca ai implanturi dentare, nu poti face RMN? Asta va fi in curand o problema, pt ca tot mai multa lume isi pune astfel de implanturi.

    2
    • Vorbesti cu doctorul inainte si vezi. Ca idee, implanturile de titan pur, de exemplu, sunt ok, dar aliajele nu, daca contin si nichel, de exemplu. Nu toate materialele sunt feromagnetice (adica se magnetizeaza in camp magnetic si sunt atrase de magnet).

      2
  18. #50

    Ma asteptam ca apa si organele care contin mai multa apa sa se “alinieze” mai repede decat celelalte, gen oasele, etc, dar baga seama ca e exact invers. Probabil ca mi-a scapat ceva!

    1
    • Cred ca e efectiv a numbers’ game. Se aliniaza protonii din nucleul de hidrogen. Mai multa apa -> mai multi protoni, deci pana se realiniaza toti, dureaza (ca sunt alinieri longitudinale T1 si transversale t2, dar pe cuvant ca nu vreau sa intru in asta, ca e cu formule)

      4
  19. #52

    Oare exista vreo sansa sa faci RMN cu aparat dentar metalic si sa iti ramana pe pozitii la final?

    1
    • Am citit: E de preferat sa dai sarma jos si sa ramai doar cu bracketii, pentru ca sarma se poate incalzi de la impulsurile RF, dar altfel e safe. Oricum sfatul cel mai bun il primesti de la medic, eu imi iau informatiile doar din studii, nu din practica.

      Problema ar fi alta. Bracketii distorsioneaza semnalul RF (ca niste antenute micute) si apar indicatii false, care in imagistica se numesc “artefacte”.

      De fapt aia e problema si cu toate implanturile.

      3
    • #54

      Eu nu am fost primita la RMN decat dupa ce toata partea metalica a aparatului a fost data jos. Adica arcul, ligaturile si bracketii metalici (erau pozitionati pe masele, in zone unde nu se vedeau). Am putut pastra doar bracketii din safir. Dupa ce am facut RMN-ul, m-am intors la ortodont care a pus totul la loc. Mai mare a fost tevatura cu aparatul dentar, decat RMN-ul in sine.

      Tehnicianul care a efectuat RMN-ul mi-a spus ca daca as fi facut RMN in zona inferioara a corpului, nu ar fi avut nicio problema cu aparatul meu. Asa, fiind la cap…

      2
  20. #55

    multumesc frumos Maddame!

    intotdeauna este o placere sa citesc articolele tale, excelent.

    6
  21. #56

    Din cite am vazut eu, atunci cind sint implantate in corp piese noi si lucitoare (proteze de genunchi, clipuri sau stenturi metalice, pace-maker , spirale sau ce mai e necesar) la externare e furnizat un certificat de garantie, care explica proprietatile materialului folosit. . Macar pe scrisoarea medicala e mentionat numele de catalog al piesei.
    Cu acelea ar trebui mers la medicul radiolog, care iti face un interviu inainte si te pune sa semnezi ca ai fost informat si dai consimtamintul pentru a efectua RMN-ul.

    Daca se pierd, se poate cere copie dupa cartela medicala, ca inauntru ramin mereu abtibildurile de la etichete.

    2
    • dap. Eu pentru toate implanturile am primit si eticheta. In modu asta si cand ma duc la alt doctor, in alta tara, ala stie ce am in gura, ce cheie are nevoie etc

    • #58

      nu stiu ce ti-au bagat tie in gura, nu comentez. Daca recitesti cu atentie, poti observa ca vorbesc de alte tipuri de implanturi.
      Nimeni pe aici nu are (inca) o proteza de genunchi? Un Stent?
      Hm, tinerei….

    • #59

      Sotia mea are montat un stent si a primit o eticheta pe care scrie din ce material e facut si ca e RMN safe.

      1
  22. Trebuie să fac eu corecturile necesare. Corpul nostru conține 70°apă? știu eu niște persoane care nu au gram de apă în corpul lor. 🙂
    La fel, cunosc și niște “magneți” care sunt mai atrași de aur, deși nu-i deranjează nici “fer”.
    Plus că alăturarea de cuvinte “femeie” și “supusă” nu exista. Poate pe la aiatolahii ăia care se detonează singuri, dar eu nu am găsit așa ceva. 🙂
    Îmi place filmulețul, am recunoscut vocea doamnei Irina Margarina Nistor. 🙂

    2
  23. #61

    1984-mi-aduc aminte ca ieri ca-n cartea de Chimie de-a 9-a se facea vorbire de aparatele RMN, deci are cel putin 40 de ani tehnologia asta, daca nu chiar 50…

    • #62

      In chimie (mai ales organica, dar si in alte ramuri ale chimiei sau in biologie) RMN-ul este folosit pentru determinarea structurii moleculelor. Principiul este acelasi ca si la IRM, iar pe langa hidrogen, se mai pot analiza si alte nuclee cum ar fi carbonul, fluorul, fosforul etc. Prin anii ’50 apareau primele analize RMN ale unor compusi organici, dar a mai fost nevoie de aproximativ 40 de ani de ameliorari pentru ca RMN sa devina o tehnica de imagerie medicala.

  24. #63

    Fu fain, să trăiești!

  25. #64

    Multumim pentru articol, felicitari!
    Am 3 RMN-uri facute: glezna, genunchi si cap. Am adormit la 2 dintre ele 🙂 Cel mai lung a fost cel la glezna, culmea…..putin peste 1 ora parca.

  26. #65

    cerceii sunt pistol cu apă, îi dau jos și gata.
    problema e ca sunt deținătoare de proteze pe coloană (scolioză). părinții își amintesc că li s-a comunicat ca ar fi din titan, dar nici spitalul unde m-am operat n-a putut să-mi spună precis din ce sunt si dacă e safe să fac RMN.
    operația s-a întâmplat în 1994, nu mi-a dat nimeni certificat de garanție în care să spuna care-i treaba cu RMN-ul.

    1
    • #66

      Fix asta voiam sa intreb si eu ady-p, ca am vazut ca mai sunt pe aici medici. O prietena a avut recent, acum o luna, nu in 1994, operatie la ortopedie, si-a rupt glezna in mii de bucatele si i-au pus vreo 5 suruburi. La minunatul Pantelimon, au externat-o fara nici o hartie cu privire la componenta sau specificatiile tehnice ale suruburilor. Chestia asta nu e standard, nu ar trebui spitalul sa iti dea asa ceva la externare? Ea acum de unde stie daca e ok sa faca RMN sau nu?

      1
    • #67

      Din cate stiu eu titanul nu se foloseste doar datorita faptului ca este un metal cu proprietati magnetice slabe, ci in primul rand datorita faptului ca are cele mai mici sanse sa fie respins de organism.
      Acum, pentru niste suruburi puse in 1994, chiar n-as baga mana in foc… Asa ca mai bine ma abtin.

      1
    • #68

      @Dufu, de respins n-au fost respinse. Nu mi-au creat absolut nicio problemă (șuruburile și tijele în sine) din ’94 încoace.

    • #69

      @ Cristina: pe biletul de externare ar trebui sa fie scris ce anume a fost implantat, nu atit materialul cit tipul (marca , modelul). In general sint standard si radiologii cam stiu care e compatibil si care nu.
      Ce imi dau seama acum e ca nu stiu cum sint calibrate aparatele metal detector de la aeroport. Soacra-mea arata cardul de la pace-maker si o lasa sa treaca pe linga poarta respectiva…

    • #70

      deci eu am doua implanturi in gura, nici nu stiu ce sunt, nu am primit nimic, nici macar chitanta…

  27. Ce mi se pare fascinant nu e RMNul. Desi tot conceptul e aproape SF. Un fel de “n-are ba cum, minti”

    Ce e fascinant ca omenirea a ajuns in punctu asta, dar creste si numarul oamenilor care cred ca pamantu e plat si ca exista un doamne doamne care ne cearta daca futem miercurea

    3
    • #72

      completare: si care cred ca exact ei sint cei mai destepti de pe planeta..
      ti-as da o mie de minute verzi

    • #73

      Evident ca pamântul nu e plat. Insă doar “torus earth society” cunoaște adevărul!

      Legile “Darwiniste” nu garantează producerea de generații noi mai bune/mai performante/puternice/mari/rezistente ci unele care sa ocupe mai eficient – adică cu cat mai puțin efort – o nișa existentă.
      en.wikipedia.org/wiki/Niche_construction

      Acum mii de ani, dacă erai prost deveneai prânz pentru leu; acum sute de ani mureai de foame sau de frig; astăzi ai WiFi, căldură și mâncare fără sa te doară capul de la invatat prea multa fizica. De ce sa-ti bați capul?

      P.S. Asta nu inseamna ca lumea se prostește. Exista și alte nișe.

  28. #74

    Am făcut și eu un IRM (cum îi zice aici la RMN) la capoc, poc, poc. Eram cam stresat pentru că claustrofobie (am bifat că nu, dar în realitate nu știam) și pentru că zgomot. Îmi dăduseră și rețetă cu produs de contrast, și înainte mea ieșeau cu pansament de la perfuzie. M-am panicat o secundă când mi-au prins capu într-o cușcă (era și pe vreme de pandemie trebuia cu mască, dar pusă invers, cu bareta metalică în jos) și căști pe urechi și mi s-a dat butonul de panică, dar chiar nu mi s-a părut zgomotos, chiar le-am zis la final că nu e ca în filme unde RMNul pare mult mai zgomotos și fioros!

    1