Democrit a fost un băiat de bani gata din Abdera (Grecia), care a trăit acum 2500 de ani. Taică-su era cel mai mare baron local și singurul care și-a permis să ia un zeu în gazdă: când Xerxes cel Mare a trecut prin Abdera, în timpul asediului asupra Greciei (spoiler: nu s-a terminat bine pentru perși), se pare că a băut o cola și a fumat o țigară cu tac-su lui Democrit.

Când tata D. a dat colțul și Democrit și-a primit moștenirea, s-a cărat din Abdera și nu s-a mai întors decât când a rămas fără mălai: se pare că a călătorit semnificativ mai mult decât contemporanii lui, asta fiind una din premisele pentru deschiderea lui intelectuală.

Pentru că avea mult timp liber și pe vremea aia nu se inventase încă internetul, Democrit s-a apucat de gândit și a venit cu ideea că tot ceea ce există este format din particule mici-mici, indivizibile, de forme diferite, numite atomi. Atomii se plimbă nestingheriți prin vid și se unesc în diferite combinații, care creează materia văzută și nevăzută (cum ar fi sufletul). În momentul în care o ființă moare sau un obiect se dezintegrează, atomii se împrăștie și fâlfâie nestingheriți până când se unesc să creeze un alt corp.

Bine, se pare că nu a venit chiar el cu ideea asta, ci învățătorul lui, Leucip. Dar pentru că pe vremea aia nu exista linkedin să-ți arate ce școli a terminat cineva și pe la ce firme a muncit,  Democrit a dezvoltat o subită și puternică amnezie, și când discipolul lui Epicur (hă, hă) l-a întrebat de Leucip, a zis ceva de genul: „Leu-who? Who that nigga?” Și uite așa existența lui Leucip este contestată de unii până în ziua de azi.

Altfel se pare că era băiat de treabă și destul de glumeț, chestie care i-a atras porecla de „filosoful rânjit”.  Probabil de asta a și trăit aproape 100 de ani.

Cel mai mare hater al lui a fost Platon, care se pare că și-a dorit ca toate scrierile lui Democrit să dispară. Dorința aproape i s-a împlinit.

TL/DR – Democrit

  • Naționalitate: Grec
  • A trăit: În Antichitate, prin secolul al V-lea î.Hr.
  • Școala filosofică: Materialism, Naturalism
  • Cea mai cool idee: Lumea este formată din atomi
  • Hobbyuri: Călătoriile
  • Trivia: Făcea cele mai bune glume cu filosofi

„Filosofia pentru mileniali” este o serie în care voi descrie într-o oarecare ordine cronologică și până o să mă plictisesc istoria neexhaustivă a ideilor filosofice. 

Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta. 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta”

    Deci ideile sunt tot atomi călători.

    • #2

      Concluzia este:

      Fie ca esti in secolul V ien sau in anul 2019 e bine ca taica-tu sa fie mahar mare.

  2. #3

    /chestie care i-a atras porecla de „filosoful rânjit”. Probabil de asta a și trăit aproape 100 de ani. /
    Asa si cu Iliescu.

  3. #6

    *orice gand care iti este la indemana a fost gandit de altcineva

    Ce inseamna asta? Mi-e lene sa explic, sa zicem ca are de-a face cu experienta nemijlocita.

    Parerea mea e sa citesti macar un Sean Caroll inainte sa te arunci la chestii grele.

    Sau macar interviurile lui Bryan Magee (RIP)…
    Nu fi ca Fluture, adica prea mandru sa aasculti de un stat prietenesc.

  4. #8

    E si nu e.
    Depinde cum folosesti “idee”.
    Din ce povestesti tu acolo nu reiese vreun sens (bine) rotunjit.

    Stii cat a tinut treaba cu locul natural? Mult. Stii de ce? Pentru ca o gramada de idei nu fusesera inca gandite.

    • Eu nu am spus că toate ideile au fost gândite. Am spus că tu nu poți gândi nimic nou.

    • #10

      Practic fals, considerand ca ai dreptate ar reiesi ca nimic nu poate fi inventat pentru ca a fost deja.. hai totusi sa nu ne credem zei inca

    • #11

      *nimic nou. Typo sry

    • Da, mă, că în voi ședea sămânța invențiilor.

  5. #13

    Ai dreaq baieti de bani gata cum doar lot le vin ideile pe care altii nu le-au mai avut!

  6. #14

    Citisem mai demult ceva de genul „toată lumea știe că ceva nu poate fi făcut, nu poate exista. Ei bine, apare unul care nu știe asta”.
    Ăla e inventatorul, descoperitorul…

  7. #15

    Filosofia pentru mileniali, pentru ca generatia Z nu mai citeste bloguri? Sau ei oricum n-au auzit de Democrit, pentru ca n-are cont pe twitch?

    • ‘the duck is generation Z?

    • #17

      Generatia de a venit dupa milleniali, din 2000 incoace. Astia de dau acum bacul.

    • #18

      Mad damme mai bine iesi la un vin cu nenea politistu k sa-ti treaca

  8. #19

    Pai rege = zeu pe vremea aia sau typo?

    • #20

      Campaniile impotriva grecilor au fost un dezastru. Deja inaintea lui Xerxes a patit-o rau Darius, cind flota persana a fost surprinsa de furtuna si distrusa. Ramasitele armatei au fost silite sa se retraga.
      Ca sa evite o noua catastrofa a flotei, Xerxes a construit doua poduri de vase peste strimtoarea Dardanele. Insa si de data asta marea a fost cuprinsa de furtuna iar podurile au fost distruse.
      Herodot scrie ca Xerxes, infuriat, a poruncit ca marea sa fie biciuta si ferecata in lanturi….

      Asta ca sa iti faci o idee despre tiran si cine sustinea ca e….

    • #21

      Da, practic un shau, pentru cititorii nostri din c-ta.

    • Ca și faraonii, regii perși proveneau din zei. Dacă stau bine să mă gândesc, și sultanii proveneau din ceva mahomed, regii occidentali tot din ceva spiță de arhanghel și așa mai departe.

  9. #23

    Cred că v-am mai spus-o dar e o idee la care Democrit ar putea medita: sa fierbi bilete de tren( din alea vechi de carton).

  10. #24

    ” Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta. ”
    Mileniali, consolati-va ca nici Maddame nu a fost prima care a venit cu ideea de a povesti pe intelesul tuturor vietile si ideile unora care si-au lasat numele pe diverse tablite si pergamene , e Julius care face deja asta si inca video ! Doar ca el e pe nisa regilor, generalilor, razboaie, chestii de-astea de baieti… Mai sint nise neacoperite, ceea ce ma face sa cred ca orice idee deja gindita se poate imbunatati… Cind aveti vreo idee sclipitoare, incepeti sa va documentati , sa vedeti cine a mai avut-o inaintea voastra si cum a dezvoltat-o… Cititi tot ce prindeti, sigur gasiti ceva de rearanjat…
    Nu, Democrit nu a fondat miscarea aia de democratie, dar ceva interesant tot a facut

    Pentru cei care il invidiaza pentru mostenirea lasata de taica-su, calculati si ca s-a intors de pe coclauri fara un sfant in buzunar. A trebuit sa se aciueze pe la casele fratilor, ca o ruda saraca. Doar ca primaria i-a comunicat ca exista o lege mai veche, care zicea ca cine a delapidat tot patrimoniul , cind va muri nu va fi inmormintat in patrie, ci aruncat in mare. Ca sa evite scufundari post mortem, Democrit a citit in public una dintre cartile lui , cu care a cucerit poporul. Minunati de atita stiinta (era filozoful rinjit, dar a fost supranumit si “Stiinta”), i-au garantat inmormintarea pe cheltuiala statului , ba cica au facut si o cheta ca sa adune o suma de bani egala cu cea risipita — ce bine era sa fii cult pe vremea aia….
    Insa stiati ca Democrit , cind a imbatrinit, s-a orbit singur? Folosind un scut de argint si-a reflectat in ochi razele soarelui, pentru ca vederea corpului sa nu ii impedice observarea sufletului… Bine , a fost si cine a murmurat ca de fapt nu mai voia sa vada femeile frumoase, avind in vedere ca nu le mai putea iubi… Cind a trecut de 100 de ani, a hotarit sa moara. Scrisese “deseori o viata lunga e o moarte lenta” si a micsorat progresiv portia de mincare pina la dejunul complet. Cind era gata sa-si dea duhul, sora-sa (si aia baba de 100 de ani) a inceput sa il bodoganeasca la cap, ca din cauza doliului nu ar mai fi putut participa la sarbatorile Tesmoforie. Atunci filozoful a cerut sa fie acoperit cu prosoape calde , a mai trait 3 zile si cind sora-sa i-a spus ca s-au terminat sarbatorile, a inchis ochii pentru totdeauna.

    Aristotel l-a citat in niste scrieri, probabil ca inamicul numarul 1 a fost Platon, care nu l-a mentionat niciodata, pentru ca nu suporta faptul ca teoriile lui Democrit aveau cam multe buguri ( lasau prea multe intrebari fara raspuns )

  11. Bă băieți și feti m-am pus aseară, după vreo o luna, în cadă sa fac și eu o baie caldă. Ce a urmat o sa ȘOCHEZE LUMEA FIZICII!!.CLICK AICI

  12. #34

    Adica, prin extrapolare, totul a fost deja inventat/descoperit? Interesanta concluzia, mai poti elabora asupra ei?

    • Concluzia este că tu (și eu și restul de 7 miliarde jumate de oameni, fără câteva procente) nu vom produce nicio idee originală vreodată.

    • #36

      If you stop to think about it, you’ll have to admit that all the stories in the world consist essentially of twenty-six letters. The letters are always the same, only the arrangement varies.

    • #37

      Poate e relevant la ideea de originalitate, dar cautati “the 7 basic plots”; sunt analizate si descrise cele 7 tipuri de povestiri in care orice naratiune se poate incadra

    • #38

      @Zgriptorul:
      exact ideea asta mi-a picat si mie in cap acu’ multi ani si in timp ce ma munceam sa cizelez gindul intr-o forma eleganta pentru a comunica lumii descoperirea mea…. l-am gasit intr-o carte…

  13. #39

    Noa, in sfarshit!!! Plm, m-au terminat in faculta cu filozofiile poolii, macar acuma sa-ntzeleg ceva din toata vrajeala!

    • #40

      Îți recomand Jay Jay „The Education” Rousseau, îi rupe pe toți. Îi plăcea și să erborizeze, om fin. Restul trecem cu vederea.
      L-a prins careva pe Vlăduțescu ? Ne vorbea odată de presocratici și a ținut-o langa tot într-un viitor anterior. „Heraclit se va fi gândit…” La un moment dat se oprește brusc și se uită pe geam: „Uite, ninge!”.

  14. Carevasăzică ăștia filosofau despre atomi înainte ca știința să-i chiar descopere. După care, odată ce i-au descoperit, oamenii de știință le-au dat numele lor din filosofie, de atomi.

    De remarcat de asemenea că Democriticul ăsta era trac, adică se trăgea din Decebal. De unde concluzia că oamenii de știință au o datorie față de poporul român pe care nu și-o vor putea plăti niciodată.

    Totuși, pe Wikipedia scrie că Platon și dorit să-i ardă cărțile. Păi ori suntem atenți la detalii, ori ce facem aici, întinăm memoria înaintașilor?

    • #42

      I-au zis atom pentru că asta însemna ceva de genul ”ce nu poate fi spart”. De aia a rămas numele și după ce chiar s-a confirmat științific. Nu-i ca și cum i-au zis ”Vasilică”. Bine, știința s-a încăpățânat și acum se și poate sparge 🙂

    • Da, dar se pare că prima dată i-au zis filosofii. Iar apoi oamenii de știință au păstrat denumirea dată de filosofi (când puteau alege o alta care să exprime același lucru).

      Dar ideea esențială aici nu este denumirea, ci faptul că prima dată atomul a fost imaginat de filosofi și abia apoi confirmat de știință. Indiferent de cum l-au numit unii și alții (asta era secundar, o recunoaștere a meritelor acelor filosofi).

  15. Luati totul la bascalie! Ma refer si la autorul articolului!
    Este ceva ce totusi nu luati la bascalie? Puteti fi oameni seriosi macar intr-o privinta?

    De atatea idei filosofice ati devenit imuni la idei! Poate ar fi timpul sa va dea Doamne-Doamne o lectie de filosofie veritabila!