Sofiștii erau un fel de „philosophers-for-profit” din secolul al V-lea î.Hr., care se plimbau prin Grecia și educau pe oricine marca drahma. Umblau din oraș în oraș și dădeau lecții de gândire și oratorie, dar se pare că își făcuseră cartierul general în Atena (Atena era mai blândă cu filosofii, spre deosebire, de exemplu, de Sparta). Cum e de așteptat de la cineva care face profit din idei, conceptele lor erau destul de alunecoase: binele și răul erau diferite în funcție de oraș, de perioada istorică și de cine plătea mai gras. Cele mai multe chestii despre ei le știm de la Platon, care i-a detestat cu patos.

Moștenirea lor cea mai importantă este  termenul „sofism”: un raționament cu parfum de credibilitate, dar fals în esență, pentru că induce o premisă greșită sau trage concluzia aiurea. Uite-aici o listă neexhaustivă de sofisme:

1. Argumentul ad hominem: ești prost pentru că așa zic eu, deci argumentele tale sunt invalide. Reducerea ad hominem este cea mai facilă în economia unei discuții și arată o oarecare comoditate intelectuală a emițătorului.

2. Heringul roșu: introducerea unei trivialități pentru a devia subiectul. Este o modalitate excelentă de a răspunde argumentului ad hominem.

3. Argumentul circular: lumea este rea pentru că s-au scris poezii despre cum lumea e rea.

4. Non-sequitur (adică nu curge): pornim de la premise corecte și tragem concluzia greșită.

5. Alinierea logică: dacă x și y spun asta, e adevărat

6.Dilema falsă: există doar una sau două posibilități pentru că așa zic eu.

7. Generalizarea falsă: Lumea este cum spun eu pentru că eu spun că lumea este așa.

 

Ceea ce e frumos la sofisme este că uneori sunt construite într-o retorică fără cusur sau au un umor (voluntar sau involuntar) savuros. Ceea ce e nasol este că trag nivelul discuției în jos: unui sofism nu îi poți răspunde cu argumente logice.

Și acum nu vă repeziți să concluzionați că și unele articole de pe blog miros a sofism. Am pretenții mai mari de la voi.

TL/DR – Sofiștii

  • Naționalitate: Greci
  • Au trăit: În Antichitate, prin secolul al V-lea î.Hr.
  • Școala filosofică: DOH!
  • Cea mai cool idee: Adevărul îl deține cine plătește mai bine
  • Hobbyuri: Călătoriile (din oraș în oraș)
  • Trivia: Tehnica de argumentare e aplicată și azi, de multe ori involuntar

„Filosofia pentru mileniali” este o serie în care voi descrie într-o oarecare ordine cronologică și până o să mă plictisesc istoria neexhaustivă a ideilor filosofice. 

Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta. 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sofistii ca sofistii, dar ce te faci cu cei care migreaza in fiecare zi spre Pipera crezand ca ei sunt supra-oameni, miezul din gogoasa, ombelico del mondo. Si toate astea doar pentru ca inca nu a explodat bula IT. Ma refer bineinteles la softisti.

    • #2

      Se duc in fiecare zi la munca si sunt mandri de asta – niste nemernici!
      Softißtii sunt uniform dispersaüi in Bucuresti, nu este reprezentativa Pipera. Iar pe asta cu “o sa explodeze bula IT” o aud de vreo 15 ani.

    • #3

      @Boris, daca tu traiesti bine azi se datoreaza destul de mult si softistilor. Poate nu direct, dar indirect cu siguranta. Iti zic, nu musca mana care te hraneste… 😀
      Si nu, nu sunt softist, nici macar It-ist 😉

    • #4

      Ce mă fascinează asta cu bula IT :))

      E ca și cum se plângeau mai demult dresorii de cai de bula mecanicilor auto.

  2. Dacă nu mă înșel, anul asta “Cămătărescu” a afirmat ca Jumătate din populație este analfabetă funcțional, pe baza asta Sofiștii își pot face un fel de partid și să dea de pământ cu învățăturile lui Platon dacă vor.

  3. Comentariul lui Maithun nu e prea bine incadrat. A comentat in legatura cu ce ai scris nu in legatura cu tine. Daca n-as sti ca e o doamna m-as astepta acum la un ad hominen adevarat, romanesc :))
    Un clasic “ad hominen” era WC tudor youtu.be/QLynRUMxgyA?t=272

    • Maithun are o retorică impecabilă.

      Dar argumentul a fost ad hominem: nu sunt de acord cu ce scrii deci ești ignorant.

      Mai citește odată.

    • #8

      :))) Da, asta ar mai lipsi, să mă dau jos din trăsură și să mă iau la harță cu precupețele de heringi roșii și revanșarzi. Mă pune însă pe gânduri necunoașterea flagrantă a frumoasei limbi latine, atât de dragă nouă, tuturor. „Non sequitur” (fără cratimă, ew) se traduce prin „nu decurge[urmează (în mod logic)]”. Până la urmă, tot răul înspre bine. Nici panseurile duduiei semnatare nu decurg, ele doar curg, numerotate școlărește, și sfârșesc într-un mic bâldâbâc ideatic.

    • Bine ai venit. Pișcăturile tale inofensive fac deliciul oricărui thread de comentarii.

      Dacă într-o zi te-aș enerva atât de puțin încât să mă ignori, parol că aș face o mică suferință.

    • #10

      Rocket Ma’am își poate modifica/șterge comentariile, este overpowered! Păzește-ți spatele, Maithun! 🙁

    • It’s good to be the queen.

    • #12

      Parca asa stiam si eu, ca grecesul “curge” este “rei” sau “rhei” si vine de la Panta rhei – totul curge. Probabil “decurge” are alta structura etimologica. Gaudeamus igitur!

    • #13

      Maddame, de ce cenzurezi comentarii? A, știu, sigur sigur era ceva ad hominem.

    • Elocvența nu înlocuiește bunul simț, iar tu nu ți-ai cunoscut locul.

      În plus, aia nu a fost ad hominem. Ai reacționat ca o maimuță care aruncă cu rahat pentru că se simte amenințată.

      Ar trebui să-mi mulțumești că nu te-am lăsat să te faci de râs.

    • #15

      Mii de scuze, doamna dirigintă! Parcă aș vrea totuși să mă fac de râs, nu mă deranjează, ce ziceți, încercăm? Începe să-mi fie dor de Iulia, căreia i-am respectat întotdeauna lipsa de lașitate și ipocrizie.

  4. Încep să mă îndrăgostesc. Am o luptă îndelungată (și deseori lipsită de succes) cu sofismele și alte biasuri de gândire.
    (Sper totuși că rachetele alea sunt unde apune soarele nu unde răsare.)

  5. #17

    Nea Ilie, Nea Omăt – haidați bre și domniile voastre cu ceva, ca nu degeaba sunteți leat cu de-alde Socrates, Platon și cronicarii (era să scriu comicarii) eleni. N-o lăsaț’ pe doamna cu degetul pe butonul roșu singură. Hai, că sigur aveți ceva idei de nu s-a mai gândit nimeni la ele. Săru’mâna doamna Maddame, mersi pentru lectură.

    • #18

      Malheureusement, in ciuda varstei matusalemice, nu prea ma da experienta de viata afar’ din casa. Scoala n-am neam, deci lipsa de argumente e augmentata la maximum. Eu ii apreciez sincer, fara pic de invidie, pe toti cei de-aici care au lecturile, gramatica si argumentatia la ei. Fie draguta de Maithun, fie Maddame, fie Nea Iliuta, fie Corban, fie Bigone( favoritu’ nr 1 al subsemnatului in privinta caterincii).

    • Danke very much, nea zapada :))
      bit.do/e3NaZ

  6. #20

    Mai, filosofia si carnea de porc este grea.
    Mie imi place filosofia lui Andrei Plesu :„Primul semn al unui început de inteligență e să admiți că nu deții adevărul ultim, că nu poți explica tot, că ai mai curând întrebări decât certitudini de beton.”

    • Cam așa ceva a zis și Socrate acum 2500 de ani. Opinia a fost la fel de nepopulara ca și astăzi

    • #22

      @gigi nu prea diger stilul lui Pleșu, dar citatul marcat de tine vine ca apa rece pe timp de vară 🙂

      @maddame multumesc pentru clasificari, cateva din ele desi le intuiam, nu le aveam definite clar

    • #23

      Maddame , continuă sa scrii pe aici, imi place stilul tau !

  7. Tu ai ce nu ai pierdut.
    Tu nu ai pierdut coarnele.
    Concluzie: tu ai coarne.

  8. #25

    heringul rosu este altceva.

  9. #26

    OK Arhi. modific.
    “unui sofism nu îi poți răspunde cu argumente logice” – este un sofism in sine. Deci daca tu nu stii sa abordezi o problema cu argumetne logice, nimeni nu poate 😉

    • Ești prost, deci comentariul tău e stupid.

      Te rog demonstrează-mi cu argumente logice ca nu am dreptate.

    • #28

      Ahahaaa 😉 Deci dupa tine asta e un argument logic? Este o “falacie” ca la carte. Pornesti de la o premisa pe care nu o poti demonstra (sau nu aduci nici un argument pentru ea – adica tot aia), si apoi iti intaresti aceasta falsa (si nula – pentru ca nu ai nici un argument) concluzie, cu un argument logic. Dar logica vine (cronologic) dupa ce deja ai dat-o-n bara, asa ca nu mai poate repara nimic, este rpea tarziu pentru ca premisa este gresita sau nedemonstrata. Incadreaza-ti sofismul in una din categoriile de mai sus, te rog.

    • Du-te bă de aici cu filosofia ta de baltă! Nu vezi că-ți curge scuipat din gură? Nu tre’ să demonstrez că ești prost – se vede din tren! Lasă-ne cu logica de clasa a 5-a și cu retorica ta de oligofren.

      (Disclaimer: suntem pe teritoriul sofismelor, da? Deci in teorie orice e permis
      Disclaimer 2: Acest tip e argumentație e extrem de comun).

    • E extrem de folosit dar un sofism ar trebui sa aiba o aparenta de argumentatie. Exemplele astea cu “esti prost” ar putea fi incadrate mai degraba la insulte – esti prost ba de nici macar nu-mi bat capul tine. Astea-s un fel de sofisme asumate.
      Cel mai la indemana e ad hominem a la Vaslui, “fata a mai fost si cu altii inainte, deci nu-i viol” mai ales ca baietii sunt de familie buna. Prin justitie se mai practica si evidentierea caracterului unui individ (e violent, e recidivist…) ca dovada ca a comis ceva concret. Prin politica e aia cu esti platit de soros deci orice faci sau spui n-are importanta. La astea pun botul milioane de prosti care habar n-au de ad hominem, sofisme si alte prostii antice

    • Deci un fel de “Velu a mai comentat să se afle-n treabă și înainte, deci și acum vorbește prostii?”

      Băi, pe mine mă obosește argumentația asta. Hai să vorbim de Red Herrings mai bine.

      (LE: ideea era că atunci când o arzi ad hominem și pornești de la început pe logica strâmbă, argumentele concrete, indiferent cât de bune ar fi, nu au cum să convingă.)

  10. #32

    deci unii asteapta ca un cacat sa apara undeva, pt a i se spune ca el “ain’t shit” si ca e prost. Iar “Io ie tare!!” (“Io” fiind ãl mai mare sef dintre sefi. Ãl mai nerabdator dintre nerabdatori care pare sa aiba o singura misiune ramasa de urmat in viata asta: sa-i spuna unuia ca e prost, de fapt.) Acest tip de javra mai are un singur dor: sa se uite in creierii altora!

    Si ca on-topic avem:

    popadan.blogspot.com/2010/12/ce-este-sofismul.html?m=1

    Iar concluzia trasa si adaptata cazului nostru este, cu scuzele de rigoare: Ori ne su** pila, ori iti dam lamaie!

  11. #33

    Uffi, Maddame, cum ma faci tu sa sterg praful in biblioteca! Stii cind un fragment de cintecel iti rasuna in capsor si nu iti amintesti cum continua? Toti cunoastem cuvintul “sofisticat”, l-am folosit in sens admirativ de multe ori, cu sensul de “eleganta complicata”, fara sa ne gindim la discursurile cu argumente artificiale si iesiri studiat-smechere pe care sofistii le faceau in salile de tribunal la inceput, in lectiile private mai apoi…
    Sofistii erau tipii aia porecliti ehm… “prostituatii culturii” pentru ca invirteau argumentele cu indeminarea celor care fac jonglerii cu farfurii la circ. Faceau concursuri de oratorie pentru a-si arata elocventa pe orice argument, se zice ca au avut pina si un festival al elogiului funebru (decedatul ales ca tema obligatorie era un anumit Mausolo). Unul din genurile preferate era antilogia – “discursul dublei dreptati”: sofista mai intii apara o teza pentru ca apoi sa demonstreze, cu argumente la fel de valabile, exact contrariul .
    Ca sa nu fim acuzati ca sintem hateri (nu ca n-am vrea sa fim, dar nu ne place sa ne spuna altii ca sintem), trebuie precizat ca in antichitate nu existau avocati. Imputatii trebuiau sa isi expuna argumentele personal, in fata unui juriu format din oameni onesti dar simpli, fara multe cunostinte in materie de lege, care erau relativ usor de cucerit cu un discurs elegant si bine argumentat. Cine nu stia sa vorbeasca , era pirlit cu dreptatea in mina, ca sa zic asa…
    Primul care a profitat de dificultatea in care se gaseau taranii cu jalba la justitie a fost un exilat politic , Antifonte (o fi facut el ceva de a fost nevoit sa emigreze, o fi injurat pe careva). Ca sa aiba ce minca s-a gindit sa scrie pledoarii pentru oricine ar fi avut nevoie si pentru ca in general clientii erau analfabeti, ii punea sa invete textele pe de rost, cu intonatie si arta retorica, care va sa zica…. In putin timp a devenit faimos, apoi altii ca el, astfel incit in citiva ani au fost recunoscuti legal de catre tribunale ca oratori platiti…
    Fiecare avea un stil propriu:
    – Gorgia avea patos oratoric, miscare inspirata, ton sublim, expresii poetice, era un star al teatrelor, urca pe scena si striga publicului “dati-mi o tema!” pe care improviza un discurs pe loc
    -Antifonte a scris pentru un proces patru texte: unul in favoarea si unul impotriva acuzarii, unul in favoarea si unul impotriva apararii;
    -Prodico din Ceo cind vedea ca ascultatorii erau gata sa adoarma, striga “Atentie!Atentie! Acum o sa va spun o chestie care o sa va coste 50 de drahme!”
    -Protagora, unui poet care il insulta pe strada, i-a raspuns “Prefer sa-ti ascult injuraturile, mai degraba decit poemele!”
    -Iperide se baza pe emotionarea juriului
    -Cleone “politicul” se plimba incolo si-ncoace prin tribuna, isi rupea toga de pe el , se lovea cu palmele…

    un exemplu de sofism: Protagora a avut un elev, Evatlo, care la sfirsitul cursului a incercat sa nu ii plateasca cei 1000 de denari ceruti, spunind ca plata ar fi trebuit facuta numai dupa primul succes in tribunal. Protagora nu s-a pierdut cu firea si a raspuns “Draga Evatlo, nu ai cale de scapare, pentru ca eu o sa te dau in judecata. Daca magistratii imi vor da dreptate mie, va trebui sa platesti , pentru ca ai pierdut ; iar daca magistratii iti vor da dreptate tie, va trebui sa platesti, pentru ca ai cistigat!”

  12. #34

    Maddame le are cu rachetele. Deci joaca tenis.

  13. #36

    SofIsTii astia sunt ca IT-istii.. cine plateste mai bine are acces la adevar- baza de date 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.