ferma lui ionut
Pe facebook a apărut un mic fenomen, și anume, Ferma lui Ionuț. Un puști a preluat ferma familiei și a adus-o în secolul 21, cu pagină de facebook pe care și-a făcut un mic magazin, prin care livrează ce produce.

Ai zice că e ceva drăguț, un copil care a ales să muncească și să îmbine agricultura cu tehnologia, numai laude, nu? Nu. Pentru că aici vorbim de români. Iar românii s-au apucat de ce știu eu mai bine.
ferma lui ionut

Plus, au început să îi dea paginii reviewuri de 1 stea, cu motive gen Ce rău îmi pare că ești departe. Nu, niciuna din peruzelele respective nu a comandat vreodată sau nu a gustat vreodată din produsele sale. Ele evaluează obiectiv afacerea, de la distanță.

ferma-lui-ionut-(2)

O altă vuvuzea, care între timp cred că și-a șters reviewul, i-a dat 1 stea pentru că ea știe cu siguranță, având ca studii facultatea de agricultura, că nu are cum să muncească și pământul și să și vândă/livreze, deci e clar o țeapă. Alta a primit produse, care sunt super ok, cel mai bun gust, cea mai tare chestie…4 stele? Daca sunt atât de bune, de ce dai 4 stele, păstrezi și o rezervă, ca la Dansez pentru tine?

Sărmana Ina Funețan, de la care am aflat de Ferma lui Ionuț, cred că a făcut apoplexie cât s-a certat cu mimozele astea. Mi se pare incredibil și, în afară de răutate pură, nu pot să înțeleg ce mecanism declanșează acest gen de reacții. Complet neprovocați, complet făpră legătură cu subiectul, hai să facem rău, pentru că putem.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    e rautate prosteasca. genu de oameni pe care i-as folosi in experimente. sau i-as da de mancare gandacilor.

    • Combinatia de rautate si prostie cred ca e cea mai periculoasa la vuvuzistele de genul asta !

  2. #3

    Despre consumatorul român cu un exemplu paralel.

    În Constanta se organizeaza zilele astea un festival de teatru, spectacole in fiecare seara in aer liber in Piata Ovidiu, cu intrarea gratuita.
    Ce face romanul: intra pe pagina teatrului care organizeaza festivalul si se plange in comentarii ca de ce sunt tantari..

    • #4

      mi se pare normal. nu faci festival fara sa anunti tantarii sa plece

    • Data viitoare sa se faca cu bilet. Poate asa nu mai intra orice tantar la eveniment.. 🙂

    • #6

      @Emilian, azi îmi pare rău că nu pot să-ți dau niște voturi/plusuri/beri, ceva.

    • @ady-p, apreciez. dar ii poti da lui Cetin. 😀

  3. #8

    personal vazand un site cu produse bio (+pajina faisbook), aka dulceturi la ceaun facute in aer liber, mi-am notat-o ca o idee ok. anul trecut trecand pe la directia sanitara sau cum se numeste sa vad daca merita sa fac legal o afacere cu produse de pe terenul personal (capsuni de exemplu am adunat peste 50 de kile) aia mi-au zis ca nu concep ca metoda de lucru sa fac dulceata la cazan in aer liber si o sa ma aleg cu amenzi cat carul daca nu am o bucatarie separata de casa utilata cum trebuie.

    am lasat un comentariu pe faisbook respectivilor sa ii intreb cum de au voie sa faca asa ceva si am fost catalogat drept hater de o gramada de luma + injuriile necesare.

    • #9

      Mdap. Legal nu. Dar care e problema cand dai niste produse facute in casa unor necunoscuti, iar ei te rasplatesc cum pot? De exemplu gem de prune fara zahar, suc de struguri sau mere, zacusca, bulion, ketschup… Iar ei pot numai cu bani fix in momentul ala, nu au alte produse la schimb…
      E drept, tre sa cam stii pe cine te bazezi ca le vrea; pe de alta parte reclama facuta din recomandare in recomandare e mai buna decat facebook… Cel putin cand esti pensionar…

    • #10

      poate am fost neclar.
      nu le-am scris in sensul de “ba, e ilegal”, le-am scris in sensul sa imi spuna daca nu cumva am trecut eu cu vederea ceva la autorizatii si chiar se poate legal sa produci asa.

      din pov-ul meu, nici o problema. ca eu aia fac, si as fi vrut sa fac totul legal, sa platesc taxe la stat.

      dar cand statul iti cere o bucatarie separata, ca nu ai voie in casa, un beci separat, ca ala care il ai e trecut in casa, contract cu o firma de prelucrare a deseurilor (sa trimita o masina de 4 tone sa imi ia cele 20 de kile de resturi, ca nu am voie sa le fac ingrasamant sau se la dau la animale) si multe alte cacaturi, pai iti bagi pweula in ea de legalitate.

      uite, din alea 50 de kile de capsuni (-ce am tinut pentru noi, – sirop), mi-au iesit cam 1000 lei.
      bani din care am luat o pompa ami tapana si cateav sute de m de furtun de irigatii.

    • #11

      Cred ca am fost eu neclar, sustineam punctul tau de vedere. Adica ce am scris acolo e… din partea unui prieten… 🙂

      (Drept vorbind, chiar e vb de cei mai buni prieteni pe care ii am de vreo 30+ ani incoace… Nu imi imaginam ca as putea fi prieten cu niste pensionari, lol)

    • Pai poate nu vând pt consum uman…

    • #13

      @d.orin Dau încă o bere (pe lângă cea pentru Arhi) dacă poți să pronunți checiapul scris acolo. 🙂

    • #14

      why, thank you, dear nazi!
      I really need to catch-up (!) on new spelling…

  4. aia cu 4* poate vrea de 5 dumnezeiesti

  5. #17

    Acum vreo 3 ani am lasat review o stea unui restaurant din Timisoara dupa ce am stat ca prostul 40 de minute la o masa si nu m-a bagat nimeni in seama, nici macar sa imi aduca un meniu (am facut si semn, nu eram ascuns sau ceva). Acum vreo doua luni am cedat psihic si l-am sters dupa ce toti romanii care il vedeau tineau mortis sa se ia de mine cu tot felul de replici, unele mai amuzante, gen “Poate la tine, ca la mine a venit repede” (pai normal ca la mine, dobitocilor, ca de aia am lasat review) pana la insulte la persoana, precumi “Pai normal ca nu vine nimeni, la ce fata de ghei obosit ai.” (verbatim). Oamenii, o adunatura de idioti.

    • #18

      Multa lume, putini oameni 🙂

      Oricum omul are tendinta sa dea tot ce-i mai rau din el in posturile de pe net, ca doar e anonim, injura un calculator (sau asa crede el).

  6. #19

    Si sa aducem aminte si de recenziile de 5 stele de pe emag, in care cinstitul utilizator pune o intrebare despre produsul respectiv.

  7. #20

    Nu e bine, dom’le! Se vede de la o posta, ce mama dracu’!?

  8. #21

    Am stat câteva zile la o pensiune excelentă undeva-n apropiere de granița cu Austria. Avea pe Tripadvisor recenzii de toate felurile – și de cinci stele și de-o stea. Cele de-o stea includeau nemulțumiri de tip ”cafeaua nu era destul de tare”; ”prosoapele nu se asortau cu gresia din baie”; ”nu avea decât patru tipuri de dulceață la micul dejun”.
    Lume multă, oameni puțini.

    • #22

      :)))))))))))

    • #23

      orice site de turism e un magnet pentru retarzii care “stiu ei mai bine”.
      am dat pe amfostacolo.ro de un review scris de un “turist avizat” despre un hotel la care fusesem si eu. hotel foarte bun, da’ ma rog… asta e parerea mea.
      eniuei, omul daduse punctaj minim hotelului pentru doua chestii complet aiuritoare:
      1. n-a fost multumit de drumul de la aeroport la hotel (desi drumul e aranjat de agentie)
      2. a plouat 3 zile din 7. clar din vina hotelului.

    • #24

      #seemslegit

    • #25

      am mai citit recenzii de tip ”nu a fost bine, nimeni nu ne-a zis că e nisip pe plajă” sau ”vecinii au făcut mai puțin timp până la ei acasă” (în condițiile în care era o diferență de câteva mii de kilometri), dar sincer nu pot să cred că există oameni fac astfel de comentarii. pur și simplu este peste puterea mea de înțelegere cum pot unii să aibă astfel de pretenții.

    • Pe booking era o nota mica data la o vila din Croatia fiindca balconul e la aprox 7 m (20 feet) de mare si daca-s valuri ajung stropi la cei care stau in sezlong. Fac pariu ca grasana de englezoaica ce a lasat feedbackul a voitat azi pentru Brexit.

    • #27

      Astia-s din aia carora le e frica sa fie luati de fraieri si atunci fac pe scepticii in legatura cu orice .

  9. #28

    Nu m-am uitat in viata mea la review-uri pe o pagina de facebook, asta este primul articol in care aflu ca lumea ia in serios functia aia, si ajung bineinteles sa se si injure de familie .

  10. #29

    Iti vine sa ii iei la palme. Alta mimoza, Iuliana Maria a dat rating de 1 pentru ca vezi doamne copilul si-a cerut scuze ca nu face fata avalansei de mesaje si cereri si ii recomanda se ocupe serios de afacere, de parca nu chiar asta face? Sau probabil sa-si angajeze o echipa de PR pentru facebook si o firma de logistica pentru 10 lazi de legume gandea mimoza …

  11. #30

    Eu crosetez pe felia asta,ieri am început răpita si am facut ieri 10 ha si astăzi încă 8 pentru ca depind de cum isi trimite beneficiarul masinile.Productia in medie pe ha este cam de 5200 – 5600 kg la un pret negociat de 1.48 lei pe kg.Am 40 de ha cultivate cu răpită restul de 20 floare,grâu si ceva porumb.In gradina,doar pt consum familial,cultiv legume din seminte romanesti, nu tratez nimic cu nimic.Singura concesie sunt plasele anti-mana.Aia care comentează despre baiatu cu legume eu le-as da cea mai grea sapa im cea mai călduroasă zi si direct la prasit porumb si in rectu gol.Sa scrie linii de cod pe coada sapei.Am multe ideii pentru mimozele/mimozii astia.

    • #31

      deci iti ies doar vreo 350 000 din chestiile astea??:))

    • #32

      Daca nu-s indiscret, ce sunt plasele alea anti-mana?
      (Da, o sa caut si pe Gogu, dar informatii de prima mana tot de la utilizatori gasesti…)

    • #33

      Eu inteleg ca tu ai grija sa fie tot natural, dar eu ma uit la filme acum. 1 stea.

    • #34

      Dupa ce plătesc impozit,costul muncilor,eventualele consumabile plus combustibil la utilaje,tractoristii,samanta la răpită hibrid,asigurarea raman cam cu 200
      000 lei la care adaugi si subventia.

    • #35

      decentel

    • #36

      De curiozitate, ce cultivi după rapiță.

    • #37

      1.Plasa antimana este asemănătoare cu aia care o vezi pe garduri la terenurile de tenis diferă tesatura ochiurilor.
      2.Dupa 2 ani de răpită merge porumb,floarea soarelui,trifoi sau soia.Depinde de ce beneficiar ai.Eu mai am 110 ha luate in arenda asa ca pot sa aplic rotati culturilor.

  12. #38

    Aş dori şi eu să fac o reclamaţia la Bor, nu au wifi şi nici slujbă live. Baptiştii au! au şi gagici mişto, ăialalţi au babe, deci Bor cu indulgenţă nota 2.

  13. #39

    Nefutute !?

  14. #41

    Asta este motivul principal pentru care suntem o natie de ….. (completati voi):
    – Orice as incerca sa fac eu, cu siguranta se va gasi altul sa imi spuna ca sunt un dobitoc si ca el ar face-o mai bine, DAR nu are timp si nici chef.
    – Daca am ales sa fac ceva diferit, sunt un dobitoc pentru ca nu intru in rand cu ceilalti, oar daca intru, oar sunt un dobitoc pentru ca e concurenta prea mare si sunt altii “cu nume grele” deja iar eu sunt un dobitoc.
    – Avem asa o ura fata de restul, pur si simplu pentru ca putem. Nici nu ne intereseaza cine e, ce face si ce vrea, e un dobitoc da-l in gatu’…

    In plus, circuland si prin alte tari, mi-am dat seama de o chestie: ROMANII SUNT FOARTE CIRCUMSPECTI IN ORICE. In absolut orice vedem ca cineva vrea sa ne dea teapa. In orice.

    • #42

      probabil si pentru ca toată lumea e gata sa iti dea teapa…

  15. #43

    N-ai inteles nimic. S-a dat 4 stele pentru ca 5 stele sau nota 10 e nota profesorului, nu se da niciodata elevului. Asa mi-a zis un profesor la scoala.

  16. #46

    Romanul are pareri si daca ii explici “sa inteleg si eu” ajunge doctor in 2-3 zile.
    Eu am inchiriat o masina si e mega blana. Sa ii auzi pe moldoveni “dai mult la ea”, “daca nu e masina ta degeaba”. Unu mi-a facut conversia in lei si apoi a si impartit la numarul de zile, era asa mandru cand mi-a zis cat ma costa.
    Si ce e cel mai rau e ca au pareri si macar daca le-ar schimba cand vad ca nu au dreptate. Pe unu a trebuit sa il fac de tot cacatu pentru ca nu se mai oprea sa imi spuna cum functioneaza inchirierile de masini si cum fac profit de pe spinarea astora care inchiriaza.

  17. #47

    Mane, imi cer scuze daca jignesc pe cineva (insa implicit ma bag si pe mine in aceasta oala) e vorba de atitudinea multora dintre noi, romanii. Unele popoare, cum sunt Americanii au o politete falsa, ii doare-n cur de tine dar iti zic ei ce mult se bucura pentru ei tine si reusita ta. La noi insa e cumva invers. Multi dintre noi in schimb aruncam cu rahat gratuit fara sa fi avut legatura cu persoana sau situatia. Vrem sa demonstram ca suntem un mic Sherlock Holmes si stim noi sigur ca e ceva suspect sau se ascunde ceva. Suntem insetati dupa like-uri si pentru sentimente de genul “ce i-am zis-o fraierului”

    Am sa dau si un exemplu concret, doua pagini facebook una cu comentatori de la noi si alta cu comentatori din afara
    1. Humans of New York www.facebook.com/humansofnewyork/?ref=br_rs
    vedeti comentarii acolo, cum se incurajeaza oamenii. Era o poveste cu un pusti care zicea ca i-a luat 5 luni ani sa inscrie un cos la baschet. La care un om a comentat, “Vreau sa te felicit pentru reusita! Eu am 35 de ani si inca ma stradui sa inscriu primul meu cos”, ceva de genul. Probabil la noi s-ar fi raspuns cu “esti un dobitoc, mori, baschetbalist de carton, lasa-te de sportul asta ca nu e de tine machidonule”
    2. Oameni ai Bucurestiului – www.facebook.com/OameniaiBucurestiului/?fref=ts, se vrea a fi o copie slaba pentru Humans of New York. Unul povestea ca are grija de o batrana, comentatorii au sarit ca o sterge la cur sa-i lase lui apartamentul. Alta tipa povestea ca incearca sa se decida ce vrea sa faca cu viata ei www.facebook.com/OameniaiBucurestiului/photos/a.550670055040647.1073741829.550628441711475/1041694315938216/?type=3&theater s-a gasit unul sa comenteze “Alexandru Galati, te poti apuca de viata altora, pina una alta; cred ca esti capabila sa desfaci o cununie”, 123 de like-uri pentru gluma buna, nimeni nu i-a reprosat nimic, din contra chiar l-au laudat

    E o mare diferenta intre glume facute inteligent si rahatul gratuit aruncat pe paginile alea de facebook. Eu inca n-am reusit sa gasesc o explicatie care ar fi beneficiul (psihologic, financiar, sau de orice alta natura) in a arunca cu cacat fara sa cunosti persoana sau situatia.

    • #48

      Poți fi mai bun ca altul alergând mai repede ca el sau împiedicând-l pe el sa alerge. Sunt foarte multi oameni disperați si nemultumiți de ei înșiși cu o mare nevoie de a reuși in un fel sau altul, fie el si iluzoriu sau distructiv.

    • #49

      @Iulian, teoretic e corect ce zici. Insa daca aleg varianta sa-l impiedic pe ala sa alerge, e doar o chestiune de moment pana vine unul sa-mi rupa capul. Plus ca nu ma ajuta sa ma dezvolt ca individ, nu te invata sa insisti, sa transpiri, sa te ridici de jos imediat, sa lupti, sa visezi, sa ai pregatite din start x variante de rezolvare, sa joci creativ, spectaculos si imprevizibil, sa zici “da-te la o parte ca ma duc sa rezolv problema” si sa te intorci cu problema rezolvata. Pentru ca in cazul in care alegi sa-l impiedici pe celalalt sa alerge, te dezvolti doar pe solutia asta, iar daca solutia asta nu merge, iar contra alora mai experimentati sigur nu va merge, esti in pom, nu ai nici o varianta de backup. E ca si cum ai face bluff tot timpul si o sa mearga de cateva ori la inceput pana se gaseste unul sa-ti faca call si sa te lase in curul gol, in loc sa joci tight si sa astepti momentul ca adversarul sa greseasca cand ai carti puternice, sa intri decisiv si sa scoti adversarul din joc. Asta daca consideri ca ai un adversar, pentru ca din start mi se pare ca se pleaca gresit cu ideea ca trebuie sa te lupti sau sa concurezi importiva cuiva, cand de fapt ai putea sa te concentrezi doar pe treburile tale.

    • #50

      Corect ce spui, iar din ce spui pari să fi în categoria celor care vor să alerge mai repede. Totuși, cred că ești în eroare când proiectezi asupra celor care excelează în a pune piedici propriile aspirații.

  18. #51

    Amazon au la fel de multi tarzi in ale reviewurilor. E inevitabila treaba in locurile populate gen FB, Amazon. Reviewurile vor deveni tot mai irelevante odata cu instalarea internetului inaintea apei calzi.

  19. #52

    Plot twist: daca facem un mecanism de review la review? o las las asta aici, succes 🙂

  20. #54

    Romanul e nascut expert. In orice.
    Dupa cum ati vazut in raspunsurile de pe fb, ingustimea e abundenta.
    Apoi, nu.stim sa dezbatem.civilizat, argumentat. Uitati va pe alte forumuri sau siteuri de stiri de afara la cum se comenteaza. E o diferenta uriasa fata de mizeriile de la noi. Rautate. Prostie. Smechereala. E dezarmant. Un om inteligent se retrage.
    Saracie si lipsa educatiei. Galeti rosii si ulei la litru. Peturi. Asta e problema.

  21. #55

    E exact acelasi gen de oameni care votează psd.

  22. #56

    Am si eu cateva cunostinte cu pagini de FB pentru diverse magazine mai micute. Si ei se agitau pt ratingul de o steluta de la persoane care nu comandasera nimic pana au vazut ca cine vrea sa cumpere de la ei o face oricum, cu sau fara stelute. De comentarii, ce sa mai spun? Unii oameni sunt mai prosti decat prevede legea. Cum spunea cineva mai sus, pe forumurile din strainatate ai ce citi daca chiar cauti o informatie. La noi, inevitabil se ajunge la certuri copilaresti dupa doua propozitii. Doar se stie, romanul e curajos numai pe net, ca in rest tace ca o mamaliga. Majoritatea celor care lasa review-uri negative pentru tot felul de chestii stupide sunt tot aia care daca la un restaurant le toarna chelnerul ciorba in cap, tac ca un rahat in iarba si isi cer tot ei scuze nu cumva sa supere pe cineva.

  23. Zic si eu ceva mai lung :
    Eu fac cutii – ambalaje din carton – pentru diverse firme. Trecand peste faptul ca toți mi-au zis ca asta nu-i ok, ca nu iese banul, ca-i o afacere de carton etc. Ieri apare un tip. “Salut, am un magazin online si vreau niste cutii ca am vazut ca daca iti ambalezi produsele in cutii produsul se vinde mai bine…”
    Am încercat sa il ajut și sa ii recomand ceva ca pentru un antrepenor la inceput de drum, sa ii dau ceva ieftin dar si bun si sa nu il incarc cu o comanda mare.
    El încerca sa ma convingă ca nu ii pasa de cutii doar sa fie cutii ca doar sunt un, citez: “cacat de cutie” si ca pentru el nu contează si doar sa fie niște cutii. A repetat faza asta de vreo patru ori.
    Ei, nu știu altii cum se simt sa vorbeasca despre munca lor dar sa spui ca fac cacaturi m-a enervat la culme dar mi-am păstrat calmul si cand ne-am inteles la cantități si dimensiuni a urmat factura si cand a auzit pretul nu a mai crezut ca a cumpărat cacat…
    I-am explicat ca data viitoare daca o sa fie client fidel si o sa isi dea seama de importanta ambalajului in ecuația afacerii lui o sa primeasca preturi mult mai bune… Si totuși cred ca nu a priceput.
    Vorba lunga, sărăcia omului: sunt de parere ca toti ar trebui sa invatam sa facem ceva si sa nu mai credem ca stim tot timpul sa facem altceva mai bine pana când nu am demonstrat ca ceea ce facem noi facem bine spre foarte bine

    • #58

      specialisti. specialisti everywhere

  24. #59

    Ia priviti aici, sobolan de Timisoara se da la Dabuleni. L-au alungat cu furcile.
    www.facebook.com/groups/1057926737554521/permalink/1366164146730777/

    Mai puteti vedea pe grupul ala cum se produc diferite legume….

  25. #60

    Nu inteleg de ce te miri. Nu era clar ca asa sunt romanii ?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.