Scrie intervievatorul lui băsescucă din 2015 e posibil ca femeile să iasă la pensie la aceeași vârstă ca și bărbații. Iar comentatorii sunt toți Pfuai, deci Ponta, deci vai, deci economia, deci o să îl regretați pe boc.

În primul rând trebuie să fii tembel să îl regreți pe boc. Probabil îl regretă cele 200 000 de firme închise din cauza impozitului forfetar. Și pensionarii cărora li s-au micșorat pensiile cu 25%, cum ar fi tata, care după vreo 40 și de ani de muncă, s-a trezit cu frumoasa pensie de 900 de lei.

În al doilea rând, propunerea a fost făcută de însuși boc, plaga rromâniei din ultimii ani, în codul muncii sclavagist implementat de el. Cel cu am voie să angajez câte persoane vreau, pe acelasi post, in perioada de proba, cat timp vreau eu, angajatorul are dreptul să mă dea afară când simte el, fără un motiv real sau motivat, disparitia contractelor pe perioada nedeterminata and so on, mi-e si sila sa imi aduc aminte. Deci da? E in codul muncii, codul lui boc, nu al lui ponta.

Și în al 3 lea rând, de ce femeile trebuie să se pensioneze mai devreme? Au sensibilitate mărită? Funcționează altfel? Parcă eram egali, cu salarii egale, muncă egală și alte bullshituri de genul. La pensionare nu mai suntem egali?

Addendum: Domnii cu băsescu sunt rugați să rămână la intrare. Aveți ceva de spus, mergeți și spuneți la articolul original, de unde a pornit acest articol. Aici aveți interdicție.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

55 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    spercabasescuefericit

  2. #2

    Legea cu pensionatul femeia 5 ani mai devreme decat barbatul se trage dintr-o perioada cand femeia trebuia sa fie acasa ca sa aiba grija de sot, sa-I pregateasca micul dejun, pranzul si cina, acum nu mai e nevoie pentru ca barbatii se descurca si singuri, job done 😀

    • mi-e aproape imposibil sa cred ca au existat asemenea vremuri, dpdv legal

    • #4

      Inca de pe vremea lu’ Ceasca. Varsta de pensionare era 57 de ani la femei si 62 de ani pentru barbati, daca-mi aduc bine aminte.

      Pensiile de stat sunt un rahat. Contributia obligatorie la pensiile de stat e un rahat. Monopolul statului in orice domeniu e un rahat. Pentru ca statul este un administrator de rahat. Nu ca ar fi vina statului in sine, ci pentru ca statul este condus de oameni alesi politic, a caror singura grija este scorul la urmatoarele alegeri. Iar daca ti se rupe de scorul electoral… te injura lumea ca pe Boc.

      Solutia – ca pentru orice alt sistem de asigurari – este liberalizarea, deschiderea pietei. Fiind vorba de un aspect critic, reglementarile trebuie sa fie mult mai stricte si implementarea lor mai indeaproape urmarita decat in rest, ca sa eviti sa fuga firmele cu banii. Dar, pe termen lung, asigurarile de stat (sociale, de sanatate etc) merg spre faliment, intrucat cresterea de productivitate a muncii nu poate acoperi si cresterea sperantei de viata, si inflatia, si evenimentele neprevazute gen crize.

    • #5

      Statul asta jegos se bazeaza pe faptul ca multi contribuabili mor inainte sa apuce pensia. Pensia = sistem piramidal fara viitor (cel putin avand in vedere starea in care se afla in prezent).

    • #6

      Parerea mea e ca prin liberalizare se ajunge ca un grup de companii sa controleze tot si sa nu ofere ceva decat pe preturi foarte mari, cum e asigurarea de sanatate in SUA. Statul e administrator prost, dar privatul face orice sa mareasca profitul, fara scrupule sau morala.

    • #7

      @adi: cu riscul de a repeta ce-a spus cineva mai devreme, “liberalizarea pietii ca la orice asigurare” e un cacat si mai monstruos.
      recent am fost martorul unei situatii crancene, legata de chestii bazate pe asigurare.
      mai precis, un coleg a avut o inundatie in subsolul casei, asigurarea urmand sa plateasca pana la $20K reparatii. uite ca sunt 2 luni de cand amicul nu reuseste sa rezolve nimic, fiindca absolut toate firmele de reparatii cu care a incercat sa faca ceva, l-au jupuit sau au incercat sa-l jupoaie de bani pe principiul “plateste asigurarea”, ei nefacand in schimb decat constatari, rapoarte si nimic la obiect.

      casa o mai repari singur sau o vinzi. ce te faci cu sanatatea sau cu pensia, cand ajungi o marfa pe piata liberalizata de asigurari?

    • ajungi ca in america, sa mori ca prostul, ca nu te incadrezi in sistemul privat

    • #9

      @aurache: intreb si eu – ai prefera ca, in loc de o piata libera cum e la asigurarile auto, sa fii obligat sa te asiguri la ADAS? Sa ai nevoie de asigurare si aia sa-ti rada in nas – “nu platim, ce-o sa faci, la cine pleci”? Sa spuna “de la anu’, RCA-ul la masina ta costa triplu – si e obligatoriu, deci sau o vinzi, sau mergi ilegal?”. Problema prietenului tau nu este cu firma de asigurari, ci cu firmele de reparatii, dar asta nu e vina pietei libere de asigurari, ci a neseriozitatii meseriasilor – si a prietenului, in ultima instanta.

      Cat despre intrebarea a doua – privesti gresit problema. Asiguratul intr-un sistem liber este un client, asiguratul intr-un sistem inchis (de stat) este o marfa. In Germania, daca nu iti convine cum te trateaza o firma de asigurari de sanatate, le dai preaviz si la anu’ te muti la alta. Iar interesul lor este sa te tina multumit, pentru ca ei isi iau salariile din banii tai. Daca unicul asigurator de sanatate este statul, ca in Romania, ce variante ai cand ai nevoie? Te duci la spital si dormi cu gandacii? Te duci la policlinica de stat si dai spagi? Sau te duci la… ptiu, cabinetul privat, unde esti tratat cu respect, pentru ca tu dai banu’ din care isi iau ei salariul – si daca nu iti convine te duci la ala de peste drum?
      Cam asa e si cu pensia. Te inscrii undeva, dupa ce analizezi randamentele pe X ani, costurile anuale etc. Daca dupa zece ani vezi ca aia nu dau randamentul promis, iti muti contributiile trecute si viitoare la o alta casa. Ura si la gara. Iar interesul casei de pensii este sa aiba grija cum isi trateaza clientii, ca altfel pleaca si s-au dat dracului.

      @arhi: exemple concrete sau vorbim din auzite? Asa, pot sa-ti spun eu un exemplu concret – casa de asigurari (privata) a platit fecundare in vitro pentru sotia unui prieten (el era asiguratul, nu ea) – 35.000 USD. Da, in State.

      Hai, un exemplu mai aproape: piata telecom din Romania inainte si dupa deschiderea catre operatorii privati. Cati ani de zile dura sa iti pui telefon? Care era costurile pentru un abonament, o convorbire etc? Cum ar fi ca singurul operator sa fie un Romtelecom “de stat” (sau Orange, sau Vodafone)?

    • exemple concrete, cu oameni pe care ii cunosc. sa nu comparam piata telecom cu healthcare. daca sunt 3-4 companii de asigurare, care fac intelegeri pe preturi si optiuni, mai ai piata libera din parti. iar exemplul usa este cel mai graitor pentru ce se intampla cu asa zisa piata libera, cand se transforma in oligopol, obligat fiind de lege sa le folosesti.

  3. #11

    Io nu vreau, frate sa fiu egala cu voi, vreau sa ma retrag devreme! 🙂

    • trebuie sa te angajezi sa faci sanvisuri tot restul zilelor, sa te inchini supusa sotului si sa ajunezi miercurea si vinerea

    • #13

      Si eu vreau concediu paternal, să dau biberon copilului și să sug țâță de la bonă!

  4. #14

    Plus ca statistic femeile traiesc mai mult

  5. #17

    Cu redusul pensiilor nu pot fi de acord, nimeni nu cred ca e.
    Dar de personalul din administratie, da-i sa mearga, si la jumate as taia.
    Foarte putini traiesc din salar de fapt. De asta boc se astepta la revolta sociala cand le-a taiat, si s-a mirat ca nimeni nimic.
    Personal cunosc care ar duce-o bine mersi si fara salar, doar sa fie la “butoane”.
    Iar faza cu contractul determinat, mi se pare perfect corect. Nu mi se pare corect sa fiu fortat sa tin un incompetent si sa nu-l pot da afara. Dupa mine as desfinta si salarul minim pe economie, e o prostie.
    Daca esti bun si patronul e bou, muta-te ca e plin de firme care cauta angajati seriosi, toti tinerii zici ca au luat-o razna, trebuie doar sa fi treaz si nedependent de etno-botanice si aproape ca esti angajat. Un programator mi-a venit duhnind a alcool odata de am crezut ca o iau razna.
    Iar forfetarul l-am urat din tot sufletul, ca m-a afectat direct, pana mi-a zis cineva o chestie: se dorea inchiderea firmelor care exista degeaba, cu un singur angajat, sau fara nici unul. Numai foame de bani si la aia.

    • #18

      poate ca trebuie sa reamintim: cine mai zice “salar” ma-sa e ..

    • #19

      Exact la chestia asta m-am gandit si eu, legat de forfetar. Apoi, este fooooarte misto sa te intalnesti cu un consultant vanzari care vrea sa iti vanda chestii, tanar, nebarbierit, in pantaloni scurti si aflat intr-o evidenta stare de mahmureala. Am patit-o !

    • #20

      Din cate stiu eu (si cred ca bine stiu, am 4 pensionari in familie, mama si tata, soacra si socru’) pensiile nu au fost reduse cu 25 la suta niciodata. La un moment dat s-a introdus ceva impozit pt pensiile de peste 1500 sau 1600, si numai pentru suma care depasea pragul, nu pt intreaga pensie. Asa ca nu stiu de unde afirmatia din articol cum ca s-ar fi redus pensiile cu 25%, s-au redus salariile bugetarilor, nu pensiile.

  6. #21

    Calmați-vă. 1. E trend mondial, în 20 ani forța de muncă nu va mai putea susține pensiile boom-ului demografic al anilor 70. 2. La noi, cu decrețeii care încep să iasă la pensie, situația este mai dihai. Deficitul natural care a început la jumătatea anilor 90 își spune cuvântul. 3. Înjurați Bocul, Ponta, Tăriceanul, Năstasele și pe ceilalți care știau predicțiile astea sociologice și socio-economice dar n-au avut tăria să aplice alte paradigme în domeniul pensiilor, nici brusc, nici treptat. Și piloanele 2-3 sunt o vrăjeală ieftină, oricând se poate găsi un dobitoc care să le naționalizeze (vezi V. Orban în Ungaria) pentru că, pula lui, sunt garantate de stat.

  7. #22

    @manu Tu esti ardelean de spui “salar?” Si sa te interesezi cati lucrau in sistemul public in 2004 si cati dupa era boc. Au angajat bocii si baseii cat au putut, toate pilele din lume, si pe urma au inceput sa dea afara pe ceilalti.

    • #23

      Eu aveam senzatia ca aparatul administrativ a crescut cu 30% sub Tariceanu insa e posibil sa ma insel. Ce e rau in egalitate la varsta de pensionare si ca femeile sa iasa si ele tot la 65?

    • #24

      Dap, sunt ardelean, eu aşa ştiam că se zice.
      Dar revenind la subiect, aparatul bugetar a crescut odată cu perioada de boom economic, când economia duduia. Şi Boc dacă avea sânge-n el până la capăt, mai defiinţa din ei.
      Soluţia nu e să dai afară ca să lucreze cei ce rămân dublu, soluţia e pur şi simplu să desfiinţezi în serie aparate şi instituţii care nu au ce căuta într-o economie de piaţă a secolului 21. Atâtea organisme de control (a se citi adunători de şpăgi) sunt că te sperii. Şi toţi au şofer personal, asistent, etc.

    • manu144 a scris comentariul cu numarul 44 de la acest articol si are 44 de comentarii aprobate. doar am lasat asta aici.

  8. #26

    Cred ca era bine si pe vremea bunicilor mei cand lucra numai omul iar femeia statea acasa si avea grija de copchii. Stati nu dati cu pietre ca in mericuta se poarta si acum, mai rar ce-i drept, modelul de familie din suburbs cu multi copii, mama casnica, cereale si pancakes cu sirop de artar.

  9. #27

    oarecum ma cam indoiesc ca peste 10 ani romania o sa aiba bani de pensii, daca in baza de impozitare ramane aceeasi amarati ca pana acum. probabil ar trebui sa existe de 2 ori mai multi. de fapt, probabil 10 ani e o estimare generoasa.

  10. #28

    io chiar as propune ca femeile sa iasa la pensie mai tarziu ca barbatii. statistic speranta lor de viata e mai mare

  11. #29

    Nu judeca tu cum e in familia ta, cabtu reprezinti poate 5% din populatie. In familia romaneasca “normala” vine femeia dupa tura de 8 ore dupa care urmeaza o alta tura de 8 ore in casa, la facut mancare, spalat copchil si ranit dupa porcul care se planteaza in fata televizorului pe motiv ca el a muncit toata ziua si e prea obosit sa mai faca si altceva. Stii ca e asa cum zic eu, eu personal cunosc o gramada de familii (tinere) in care cam asa se impart obligatiile

    • #30

      Si cine le pune sa stea cu porcul in casa?

    • #31

      Discutia pe care o provoci prin intrebarea ta e din categoria “da cine ii pune sa faca razboi”, “da cine ii pune pe aia din africa sa moara de foame”, “da cine le pune sa se prostitueze”. Da, trebuie sa schimbam mentalitatile, dar ce te faci cu femeile din generatia 40-50 de ani pe care nu le mai schimba nimeni?

    • #32

      ma bucur ca mentalitatea asta nu dispare. femeia trebuie sa faca treburile casnice, nu barbatul. el trebuie sa futa bine si sa aduca mai multi bani in casa decat femeia. o familie in care babatul face treburile casnice e o familie disfunctionala, in care barbatul isi pierde din autoritate si incredere in sine, facandu-l sa esueze in diverse planuri, incepand de la munca si pozitia in societate si terminand cu potenta sexuala.

    • #33

      perkele, DA DA DA!!!! cu un singur amendament.barbatu tre sa-si futa femeia bine, dar nu tre sa rateze nici alte ocazii cu care se intalneste, sa mai impuste stanga-dreapta pe cate vreuna, si asta ii va da incredere si mai mare in sine si-l va face mai dragastos cu nevasta si mai bun parinte pt plozii sai.asa sa ne-ajute d-zeu pe toti!!

    • #34

      Canada a trecut virsdta de pensionare la 67 pentru cei care au acum sub 55 de ani indiferent de sex.

    • #35

      canadienii traiesc cu 10 ani mai mult.

  12. #36

    Oricum femeile trăiesc mai mult, deci care e logica sa iasă mai devreme la pensie? Sa trăiască si mai mult, mama lor de babe?

  13. #37

    Lasa bre codul muncii ca ala e ok.
    Si contractele pe perioada nedeterminata nu au disparut. Oricum dupa trei acte aditionale cam trebuie sa-i faci omului contract pe perioada nedeterminata. Cel putin asa zice cineva.
    Pensionare la 65 de ani? Eu nu sint de acord. Muncesc de la 20 cu carte de munca. La 65 de ani o sa fiu aproape leguma. O sa ma pot bucura de viata fix deloc. Daca mai apuc.

    • #38

      Nu prea e ok codul muncii… partea nasoala e cu concedierea fara motiv. Inainte puteai da pe cineva afara ca asa ti se punea pata, dar trebuia sa desfiintezi postul, ceea ce insemna ca nu puteai reangaja a doua zi pe cineva. Acum insa, pot concedia secretare pentru ca nu stau capra tot la doua zile, fara sa deranjez codul muncii (stiu, stiu, pot merge in instanta, dar nu asta e ideea).

    • #39

      Daca sefu te concediaza fara motiv, asta e. Mai sint si magari pe lumea asta. O faceau si inainte fara jena.
      Acum e doar mai relaxant. Uite ca eu am muncit pe contract determinat si nu am patit nimic. Altii o fac si acum si nu au nici o problema.
      Nici un patron cu mintea intreaga nu da afara un angajat de care e multumit.

  14. #40

    eu zic sa-l aducem pe boc inapoi. sigur gaseste el o solutie dupa ce se sfatuieste cu base

  15. #41

    Pensia va dispare, treptat, şi vom ajunge să ne întreţinem părinţii. Un lucru bun, dacă mă întrebaţi pe mine, fiindcă statul n-ar mai căpuşa din banii cu care cotizez.

    • #42

      Statul va căpuşa în continuare, crede-mă.
      Doar că va oferi pensii în lei, care nu vor valora nici pentru nevoile de bază.
      Sau poate o vor transforma în cupoane şi bonuri de masă, utilităţi, şi cartele de vacanţă. Totul va fi din nou raţionalizat la maxim, ca să poată minimiza costurile. Asta va însemna un întreg aparat care poate fi fraudat şi muls, deci numa bine.

  16. #43

    Eu sunt femeie, si sunt de acord.
    La un calcul simplu, intre sa zicem 20 si 65 de ani sunt 45 de ani, in care eu platesc contributie 20% parca, asta inseamna ca mi se cuvine pensie pentru ceva mai putin de 10 ani.
    Asta inseamna ca fie ma astept sa mor pe la 75 ani, fie mai e inca loc de crestere a varstei asteia de pensionare, sa fie corect sistemul.

    • #44

      gandire naiva de femeie, dar la dobanda te-ai gandit? sau te-ai gandit cumva ca pensia pe care o primesti nu e chiar cat salariul pe care l-ai avut, ci e mai mica si ajunge pe mai multi ani?

    • #45

      M-am gandit: dobanda nu e, ca banii se folosesc defapt pentru plata pensiilor actuale. Ar fi o ajustare de inflatie, care e fix invers: tu te astepti sa primesti pensie la nivel de 2040, cu toate ca ai cotizat vreo 10 ani in perioada 1990-2000 la inflatii de 600%, banii respectivi fiind acum un nimic. Cat despre valoarea pensiei nu stiu cat este, dar banuiesc ca e o medie a salariilor avute in perioada de contributie, ajustate putin si cu salariul mediu pe tara. Ca daca platesti contributie la salariu minim si apoi plangi ca ai pensie de 700 lei si tu castigai 1000 euro e absurd. Eu oricum mi-am luat gandul de la pensie de la stat. Sper din pensia privata sa recuperez ceva cand s-o putea.

    • #46

      da, banii respectivi ar fi nimic din cauza inflatiei, dar ei n-au stat undeva intr-un cont, au fost cheltuiti/investiti la valoarea lor reala. si ai dreptate, se calculeaza un punctaj anual (salariul castigat impartit la salariul mediu pe anul respectiv), dupa care se face media punctajelor, cu care se inmulteste punctul de pensie (momentan vreo 40-45% din salariul mediu brut). deci practic se calculeaza de cate ori se castiga mai mult decat salariul mediu si se inmulteste cam cu jumatate din el, daca am inteles cum trebuie. deci in cazul tau, te ajunge 20 de ani.

  17. #47

    Sunt multi pensionari de lux care trebuiau adusi la nivelul normal de pensie, nu 40-100-500 de miliaone cum au judecatorii, parlamentarii, ceva personal militar si multi alii.
    Era de ajuns unul singur din asta executat la o pensie de 1500 de lei cum e normal ca sa acopere pensia altor 5.

  18. #50

    Un DA pentru Sporovăieli si Tomata cu Scufita

  19. #52

    Il urasc pe Ponta, dar ar fi chiar ridicol sa-i pun in carca ceva pe care el trebuie sa execute, ca sa se conformeze normelor europene. Mediul in care traim in prezent e mai sanatos decat cel de acum 200 de ani, asta cel putin teoretic, pentru ca in Romania, tara ce strabate evul mediu intr-un ritm lent, nu ai nici hrana suficient de multa si de o calitate inalta, nici un sistem sanitar evoluat si nici alte facilitati ce-ti pot prelungi durata medie de viata. Varsta de 65 de ani de pensionare este perfect corecta, doar ca ea se poate aplica pentru tari precum Franta sau Germania, unde traiul este la un nivel cu mult superior mediei europene.

  20. #53

    Alea 200.000 de firme afectate de impozitul forfetar erau chioscuri. Toata lumea are cate un srl pe care inmatriculeaza cate o masina, fenteaza un tva sau vreun impozit.
    Ar fi interesant sa vedem daca profitul mediu al celor 200.000 de firme depasea salariul mediu pe economie. Ma indoiesc…
    Daca as avea firma, mi-ar fi rusine sa spun ca am fost afectat de impozitul forfetar.

  21. #55

    Una din alea 200.000 de firme care s-au inchis sau si-au suspendat activitatea a fost si cea alor mei. Ei au suspendat activitatea si l-au injurat pe Boc si pe Pogea. Intre timp a ajuns primar un PSD-ist la ei in oras. Acest PSD-ist de-al lui Ponta le-a trimis acum o luna o somatie de plata de 6.000 de lei ca taxa de salubritate pe 3 ani spunand ca firma poate fi suspendata doar 3 ani si cum au trecut 6 de atunci pe ultimii 3 au de platit ridicarea gunoiului cate 20 de milioane pe an desi firma nu are activitate si legile nu se pot aplica retroactiv. Pe cine crezi ca injura ei acum mai tare, pe Boc sau pe Ponta?!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.