A trecut destul de nebăgat în seamă un eveniment, zic eu, destul de important pentru piața financiară a majorității românilor și una din legile de anul acesta care intră în categoria foarte bune. Pe 11.11.2024 a intrat în vigoare legea 243/2024, lege care face o chestie foarte bună. Pentru creditele de până la 25 000 de lei, clientul nu poate plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate.
Pentru mai multe informații direct de la sursă, avem și anul acesta, ca în ultimii ani, pe arhiblog, o campanie de informare financiară, susținută de Provident, campanie care urmărește, așa cum e și normal, creșterea gradului de educație financiară a oamenilor. Pentru că degeaba e dată legea, dacă oamenii nu știu despre ea, nu știu care sunt criteriile de eligibilitate și care sunt modalitățile prin care clienții actuali pot cere aplicarea legii asupra contractelor aflate deja în desfășurare, dacă se încadrează. De altfel, Provident este compania care va merge direct cu oferte de refinanțare către o parte a clienților săi.
Florin Bâlcan, CEO al Provident, spune că circa 25% dintre cei 180.000 de clienți actuali, adică aproximativ 45.000 de oameni plătesc dobânzi peste ce prevede nou lege, adică 100% pe an. Dintre aceștia, spune Bâlcan, jumătate vor primi automat oferte de refinanțare.
„Se încadrează mai ales cei care au credite pe perioade mai mari. Ei au în general peste 100% dobânda contractuală. Din punctul nostru de vedere, avem mai puțin de 25% dintre clienți. Din ei, la jumătate vom merge cu oferte directe de refinanțare.”, a spus șeful Provident.
Pentru subiecte generale de educație financiară, există un serial video, pe www.sigurantafinanciara.ro/, serial în care se abordează subiecte precum diferența dintre un IFN și o bancă, când și la ce ar trebui să ne uităm atunci când vrem să facem un împrumut, plus varii noțiuni financiare de bază.
Sunt unele mituri în piață, legate de IFN-uri, mituri alimentate de internet și povești, mituri care nu sunt neapărat în vreun contact cu realitatea. Un IFN are o existență foarte bine definită într-o societate și este acea instituție financiară LEGALĂ care îți permite să iei un împrumut atunci când instituțiile tradiționale nu o fac. Și mulți dintre noi au avut, în viață, nevoie de un pai aruncat, de care să te prinzi, iar un IFN a fost, poate, singurul care s-a oferit să ți-l ofere. În plus, la o bancă nu te duci pentru un împrumut rapid de câteva sute de lei sau 1000 de lei, pe termen de două săptămâni, ca să îți repari măseaua care a explodat, pentru că nici măcar nu există genul acesta de produs.
Unul din miturile care și-au pierdut, demult, contactul cu realitatea este cel legat de DAE, care ar fi foarte mare și necompetitiv. Doar că DAE a fost inventat ca un instrument de comparare al creditelor pe termene foarte lungi, când devine greu și complicat să ții calculele de dobânzi pe 30 de ani. Pe când la un împrumut pe termen scurt, gen 1000 de lei pe 15 zile, cu o rată a dobânzii de 1% pe zi, costul total este, la sfârșitul perioadei pentru care a fost contractat creditul, de 150 de lei, deși, dacă calculezi DAE, reiese o dobândă de 3000%. Dacă dobânda ar fi de 1,5% pe zi, costul ar fi de 225 de lei și un DAE de 13000%. Sigur, în teorie sună corect, în practică nu e așa și nu are nicio legătură cu realitatea din teren.
IFN-urile nu acordă credite doar cu buletinul. BNR reglementează strict toate aceste criterii, prin urmare se verifică aceleași lucruri gen venit sau grad de îndatorare, singurul lucru diferit este profilul de risc al clientului. Pentru că, din clienții Provident, de exemplu, 90% înregistrează cel puțin o întârziere la plata ratei. Și nu, niciun client de-al lor nu a rămas fără casă, așa cum se vehiculează în miturile populare, pentru simplul fapt că Provident oferă credite de nevoi personale fără giranți sau garanții.
Cât despre chestia cu IFN-urile te păcălesc să iei credite scumpe, nimic mai fals. Cred că e al 4-lea an când scriu despre provident, am ajuns să fiu un mic expert în creditarea rapidă. Efectiv, din primul moment, clienții știu exact cât au de plată, nu există modificări în timpul jocului, toată lumea știe exact unde începe și unde se termină totul. Sigur, profilul clienților fiind venituri mici sau măcar modeste, există riscuri mai mari, dar în orice economie normală, este necesară existența unor instituții de finanțare care să fie accesibile tuturor. Ca idee, prima oară când am vrut să îmi fac un credit de casă, pe când făcea ursul miere și răchita micșunele, plăteam o chirie de vreo 400 de euro, la un salariu de, cred, 1000 de euro. Aș fi ajuns să am o rată de 270 de euro, dacă cumpăram acel apartament, doar că banca a considerat că sunt prea sărac să plătesc 270 de euro. Nu aveam 25% avans din preț. Păi dacă dețineam atâția bani cash, mai veneam eu după un împrumut, la 27 de ani sau cât aveam atunci? Însemna că mi-l pot cumpăra singur, dacă strâng bani câțiva ani.
De ce un împrumut de la un IFN e mai scump decât unul bancar? Sunt mai multe motive.
IFN-urile nu pot lua depozite de la populație, cum fac băncile. Așa e legea. Banii pe care îi împrumută Provident, de exemplu, sunt luați, la rândul lor, cu împrumut, de pe piețele financiare internaționale. Costul mediu al unui astfel de împrumut este de 15%.
Costurile de funcționare sunt foarte mari, pentru că funcționarea este diferită de cea a unei bănci și implică forță de muncă foarte mare, în teritoriu. Asta în condițiile în care creditele IFN-urilor sunt mai mici decât cele ale unei bănci.
Și, deloc în ultimul rând, gradul mare de risc asociat acestor împrumuturi. Când 90% dintre clienți au măcar o lună de întârziere, dar nu li se aplică vreo penalitate, în timp ce IFN-ul trebuie să plătească creditele respective, mai departe, ai nevoie de o marjă de siguranță ca să poți, în primul rând, exista.
Și, pe final, poate sunteți curioși care e profilul unui client Provident și motivele pentru care iau un credit.
1. Canalul serviciu la domiciliu – clientul tipic pentru acest serviciu este femeie (56% din total) mai în vârstă, în medie 51 de ani. Împrumută de obicei 5.100 lei și are un venit de 3.500 lei.
2. Canalul ProviOnline – clientul tipic este bărbat (61% din total) și împrumută 4.500 lei si are un venit de 4.300 lei. În proporție de 76% clienții care folosesc canalul ProviOnline sunt clienți noi.
3. Canalul parteneriate – clientul tipic este bărbat (54%), împrumută în medie 3.800 de lei și are un venit de 3.000 lei. Sunt clienți noi în proporție de 99%.
47% din clienții Provident se regăsesc în zona rurală și urbanul mic. Procentul a crescut de la 35% in urma cu 5 ani. Circa 30% dintre clienții noi care intră în portofoliul Provident în fiecare an nu au niciun fel de date raportate în Biroul de credit, deci se poate presupune că mulți dintre ei sunt la prima experiență cu un împrumut.
Și de ce se împrumută, iată, surprinzător, fix din aceleași motive pentru care ne împrumutăm și noi când rămânem în pană și nu suntem IT-ști și nici să schimbăm 100 de euro nu avem.
Urgențe: 52% (de la 41% în 2019)
Reparații/renovări în casă: 14% (de la 21% în 2019)
Plata facturilor: 8% (de la 9% în 2019)
Achiziții electrocasnice: 6% (de la 7% în 2019)
Sper că v-am făcut un mic ghid util. Dacă aveți întrebări, sunt aici, dacă nu știu eu, întreb mai departe. Decența este binevenită și obligatorie.
NOU
Nici măcar la bănci nu mi-am permis să mă împrumut, darămite la ifn-uri. Mai bine mă plimb eu cu un golf amărît decît să le sponsorizez bancherilor merțanele.
NOU
Înțeleg articolul, înțeleg rolul, dar mărul tot otrăvit este. Ce-i drept, nici deștepții aia din parlament nu sunt cinstiți (asta știam toți deja, aveți grijă ce faceți la vot) și schimbă regulile in timpul jocului…
Revenind, mărul este otrăvit, pentru că
Art. 10 (1) În scopul echilibrării prestațiilor și al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă și contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate și pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile.
Asta însemna că, orice creditor ar trebui, in baza unei simple cereri, sa procedeze la revizuirea contractului. Că să înțelegeți mai bine, dam un exemplu. Avem contract în derulare, suma inițială a fost de 25000 lei. A trecut un an, sa zicem, dobânzile au fost mari, presupunem (ca nu știu ce dobânzi practica cel din articol) că s-au încasat 2000 lei din principal și 10-15-20000 dobânzi. Ceea ce însemna că, conform legii, debitorul mai trebuie sa plătească doar principalul, pentru că a plătit deja dobânzi foarte mari (mai mult de 50000 nu poate plati)
Daca faci refinanțare, însemna că pierzi banii plătiți deja, o iei de la capăt cu principalul rămas. 23000*2=46000 lei. La asta aduni sumele deja plătite și, daca sunt mai mari de 50000, însemna că ai ieșit în pierdere.
Așa că grija mare la calcule!
Pe de altă parte, felicitări, moarte hienelor!!
(2) Se interzice entității care desfășoară activitatea de recuperare a creanței să perceapă de la debitor o sumă totală care să depășească cuantumul creanței, certificat de creditor la momentul încheierii contractului de cesiune, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cheltuielile cu executarea silită.
NOU
Multumim de informatii domnule Iancu Guda. Serios acum , apreciez ca ai avut timp si dorinta sa explici.
Problema e ca pe cei care apeleaza la astfel de solutii nu prea ii intereseaza sa citeasca contractul sau sa calculeze.
Zi buna.
NOU
Cum isi recupereaza aceste IFN-uri banii de la cei care “uita”/nu mai pot platii? Banuiesc ca sunt cazuri destule avand in vedere profilele financiare ale clientilor. Si in ce conditii vand aceste IFN-uri restantele clientilor cate “recuparatori” legali?
NOU
Contractele sunt titluri executorii, se duc direct la un executor judetul. Popriri, vânzări de bunuri
Vânzarea acestor crenate se numește cesiune. La 1 lei, cesionarii plătesc cam 0.17-0.25/1 leu pe creanta (în ultima perioada a fost penurie și au dat și mai mult, kruk a dat și 0.7-0.8/1leu)
NOU
ca client de IFN care nu își plătește la timp ratele, nu e obligatoriu ca mâine să ai același număr de degete sau rinichi cât ai avut ieri.
NOU
Atunci să reducă dobînzile, să poată lumea plăti creditul…
NOU
Adica daca nu am bani, desi initial nu mi-au cerut bunurile direct ca si gaj, tot mi le-a iau prin executor. Iar acei cesionari de multe ori sunt aproape un fel de camatari (doar ca legali)prin tacticile aplicate pentru recuperare. Avantajul e doar pentru cei prea saraci sa ia credit de la banca, ca acolo nu ii primeste …
NOU
“Și nu, niciun client de-al lor nu a rămas fără casă, așa cum se vehiculează în miturile populare, pentru simplul fapt că Provident oferă credite de nevoi personale fără giranți sau garanții.”
Nu are legatura existenta sau inexistenta girantului sau a garantiilor cu executarea imobiliara.
Bunurile imobile pot fi executate fara probleme daca creditorul cere asta de la executor, desigur sub conditia ca suma datorata sa depaseasca 10.000 lei sau sa nu existe alte venituri/bunuri urmaribile.
Chiar daca nu garantezi cu imobilul, acesta tot poate fi executat.
Cat despre clientii lor … asta probabil e afirmatia lor si poate ca e si adevarata.
Insa ce se intampla dupa ce cesioneaza datoria … nu mai tine de ei …
NOU
Trebuie sa facem misto putin. 🙂
Oare exista oameni care iau bani de la IFN si joaca la pacanele ? Iata o idee de business !
Cazino online/local unde poti juca direct pe datorie cu dobanda de maxim 100% ! 😀 😀 😀
NOU
scrie explicit in articol:
”Urgențe: 52% (de la 41% în 2019)”
cititi mai atent, ce naiba!
NOU
poate se duce provident si le arata baietilor de la ing ideea asta revolutionara cu aplicarea legii
NOU
Dacă valorile dobânzilor sunt mai ridicate decât cele prevăzute în lege (vezi creditele deja acordate) acestea trebuie reduse LA CEREREA CONSUMATORILOR.
Câți oameni din cei ce au credite la IFN-uri știu asta ? Că IFN-uri anunțând asta nu prea am văzut.
NOU
vezi acum, uite, anunta Provident
NOU
Cum dai mai multe m*i la IFN-uri? Raspuns: împrumuți una.
NOU
Wow, sper că ai fost plătit super regește de către Provident să le faci așa lobby. Și da, e vorba și despre educația financiară, dar la finalul zilei tot omul trebuie să mănânce…
NOU
Da, într-adevăr, Provident oferă împrumuturi pentru diverse “cheltuieli”. Îmi amintesc anul 2016, când aveam nevoie de mai mulți bani pentru a mă distra mai mult. Eram mai tânăr și, desigur, destul de nepăsător când venea vorba de distracție. Provident a venit în ajutor.
O doamnă mai în vârstă a venit la mine acasă pentru a verifica dacă locuiesc la adresa declarată, ca să știe exact unde să bată la ușă în cazul în care nu aș fi plătit. Mi-au oferit un împrumut de 5.000 de lei – exact cât îmi trebuia pentru un festival. În final, am ajuns să plătesc înapoi în jur de 15.000 de lei.
Desigur, după ce am cheltuit cei 5.000 de lei, m-am gândit să nu-i mai returnez. Oricum, nu mai aveam de unde. Partea bună era că aveam un job bun în Pipera – pe atunci, „piperiștii” erau foarte respectați, un fel de „final boss” în materie de carieră – nu ca acum, oameni normali și comuni. Problema era că, unii dintre noi, inclusiv eu, aveam o mică problemă cu distracția exagerată, chiar dacă societatea respecta piperistul.
Provident nu m-a lăsat în pace. M-au urmărit aproape zilnic, iar dacă nu, măcar săptămânal băteau la ușă. Am fost chiar oprit pe stradă – un adevărat deliciu! În cele din urmă, am plătit totul, nu pentru că ar fi fost foarte insistenți, ci pentru că deja aveam strategii bine puse la punct pentru a scăpa de ei (follow me for more tips & tricks!).
M-am distrat pe cinste, nu regret nimic. Nici măcar faptul că am plătit triplu sau cvadruplu. Aveam nevoie de distracție – și asta am primit. Mulțumesc, Provident! Bineînțeles, nu voi mai apela vreodată la voi – nu mai e nevoie.
NOU
niciodata sa nu spui niciodata!
mai ales daca ne referim la vicii.
NOU
oportunitate: te imprumuti la provident ca sa achiti la anaf datoriile neplatite din ultimii 5-6 ani si beneficiezi de amnistia fiscala. castigi 25% din principal si 100% din accesorii.
cu conditia sa ai de incasat in perioada imediat urmatoare sume care sa acopere imprumutul si dobanzile+comisioanele.
eu platesc maine, ca abia azi am declarat.