A mai prins cineva chestia asta? Că mie ieri noapte mi-a fugit somnul instant, când am văzut cum îmi sosesc pe telefon notificările cu cutremur. Adică clar, după ultima pățanie, acum eram pregătit, nevoile făcute, haine pe mine și geci pregătite pentru toată lumea, dacă apare ăla mare să putem să o zbughim rapid, cu prima ocazie de pauză.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Stai fara grija, ala a fost un mic roi in zona Jiului, nu e ceva care sa aiba un istoric bogat si sinistru.
    Bine ca nu ai prins roiuri din Vrancea, sa vezi ce misto e acolo : tine si mai mult si sunt si mai numeroase. 🙂
    Oricum, daca vrei liniste, muta-te. Macar pe langa Vali (Petcu) si tot ai o gramada de sanse in plus.
    P.S.: cutremurele mari in Romania s-au petrecut, aproape toate, noaptea. Istoria o spune.

  2. Mno, acu daca-ar fi sa credem toti cititorii in stele si scoarta de copac, toate cutremurele au loc noaptea, si urmatorul o sa fie the big one. Pe de alta parta, cum ziceai in articolul pe care l-ai sters ieri (cu nenea de a murit la ski), o viata avem. Poti sa faci ce vrei, cand s-a taiat firul, te-ai dus. (A nu se intelege ca sunt impotriva pregatirilor, ba deloc. Dar daca stai la 7, ca mine, si e cutremur, sunt 2 sanse: sa cada blocul sau nu. In niciun caz nu apuc sa ajung jos, cu geaca pe mine si rucsacul in spate.)

  3. #5

    Ce avantaj are acel bloc in forma de L ca nu inteleg? Ai vreo zona libera (parc, parcare) in preajma blocului? Blocul are 10 etaje? E construit inainte de 1977?

    Vrei sa vezi cm arata un document de BCP si un test facut pe bune la o firma special pe cutremur??

    • #6

      0lister » nu dude, logica elementara si bruma de fizica ce o mai am imi spune ca blocul nu va mai putea avea aceeasi amplitudine cand se clatina

    • bre forma in care e construit blocul nu afecteaza asa de mult rezistenta la cutremur. Stiu ca logica si bunul simt asa spune, dar cladirea nu se va comporta ca un tot unitar la zgaltaiere, si este deajuns un stalp de sustinere sa cedeze ca sa se duca la vale, partial daca nu tot. Dar nu stiu de ce este asa mare panica prin Bucuresti, ca de picat nu pica decat ce este vechi (ante 77, sau chiar ma risc sa spun ante 60) si ce este nou, dupa 1990 (foarte multe dintre cladirile noi nu stau asa bine). Spre exemplu stiu ca proiectul neterminat Planorama sta foarte foarte prost, turnul 3 parca este facut cu mega picioarele de niste constructori turci, cu ancore chimice (cine este in domeniu stie de ce vb) prinse prin placile de nivel, pentru ca au plecat cu turnul torsionat si s-au prins mai pe la jumatate.
      Un loc unde chiar nu as avea nici un stres sa ma prinda cutremurul, in bucuresti, este AFI Cotroceni.

    • #8

      exvpa » ma gandesc ca forma in L ajuta la echilibrarea balansului. inteleg ce zici, dar tot e o sansa in plus, fata de un bloc care se balanseaza liber si netinut de nimic

    • E bine sa ai incredere in ceva. Eu unul ma rog sa nu dea un cutremur mai mare in Iran, sa ajunga asa vre-o unda ratacita pe aci, ca de la etajul 36 nu ma mai scapa nici un zeu de pe lumea asta.

    • #10

      exvpa » iran dude??? vine razboiul peste voi… am auzit ca sunt niste grave incalcari ale drepturilor omului colo, si e normal ca americanii sa nu stea cu maainile in san…

    • Stau cu mainile in san americanii la problema cu iranul. Nu se baga peste Tatuca Putin. BTW tot cacatul cu drepturile omului din iran este un mare fas. Am fost la Teheran acu 2 saptamani vre-o 3 zile si e chiar misto. E fix ca si bucurestiul, lumea foarte relaxata si prietenoasa, femei misto, si foarte multe care nu purtau nici macar batic, bautura ilegala, dar ca si orice lucru ilegal usor de obtinut.

    • #12

      exvpa » nu am nimic impotriva bauturii ilegale. la urma urmei, nici la noi nu poti cumpara iarba si nu se ofuscheaza nimeni de drepturile omului. ba mai mult nu vezi prea multe crime datorate consumului mare de hasis, in schimb la alcool…

    • Am luat-o off topic total dar nu ma pot abtine sa spun cat de masca am ramas la o intalnire cu iranienii in teheran. Am fost acolo sa intermediem niste exporturi nu tocmai legale de echipamente de telecom (deh, embargoul SUA) si dupa ce s-a stabilit pretul final oamenii au venit cu avansul… in cash. Si nu era tocmai o suma mica. Si inca un fun fact, Coca Cola este coreiana, tot din cauza embargoului.

  4. Nu prea ai ce sa faci .. Tinand cont ca marea majoritate a cutremurelor mari au avut loc noaptea nu prea ai cum sa te tirezi repede , mai ales daca stai la bloc .

    Chiar daca ai un dispozitiv care te anunta inainte cu 30 de secunde inainte de un seism cam slabe sanse sa te poti imbraca si sa o poti tuli pe usa , apoi cu liftul sau pe scari .

  5. Mda mie mi-a venit o idee geniala de a realiza o aplicatie care sa trimita SMS cand e cutremur in Romania, se baga cineva sa o foloseasca in momentul in care e gata ?!

    • #16

      Pustiu » exista deja, costa vreo 10 euro pe luna, e in appstore

    • #17

      Uhm , este deja o aplicatie creata de catre cei de la IRSA (intre pe www.fotonsas.ro si afli mai multe detalii) – se poate descarca si de pe iTunes din cate stiu.
      Dar ar trebui sa ai senzori in Vrancea si o infrastructura destul de solida. Plus ca ai o intarziere de aprox 8 secunde din cauza operatorului GSM.
      De asemenea, un cutremur daca se produce in Vrancea la ora 00:00:00 , la Bucuresti este resimtit undeva in jurul 00:00:20 – 00:00:30 – deci o intarziere de la 20 la 30 de secunde (am luat capetele maxime de interval cunoscute). Scade 8 secunde, ramai cu 12-22 secunde. Esti la etajul 2? Deja e putin prea sus. Doar la parter si etajul 1 sa poti avea o sansa sa reusesti sa iesi. Parerea mea.

    • Eu m-as baga daca ai face o asemenea aplicatie . Nu am nimic de pierdut 🙂

    • 🙂 Pustiul a sosit de curand pe acest Pamant.

    • INFP are o retea de alarmare in timp real bazata pe senzori care acopera toata tara si care trimite alerte unor obiective sensibile si catre ISU. Senzorii sunt de ultima generatie.
      Aplicatia din appstore este creata de cercetatorii de la INFP dar nu stiu daca emite alerte in timp real.

    • #21

      Testez si eu un prototip ce foloseste 12 pisici si 4 caini ultrasensibili. Cand incep aia sa urle si sa miaune, trimit automat mesajele.

    • @gupi: daca toti ar fi ignoranti ….

  6. Arhi, eu primesc alertele astea prin SMS si in timp real. Noaptea de duminica spre luni nu am dormit deloc. 🙂
    Teoria spune ca trebuie actionat cu calm. Dar in 1996 si 1990 eu am iesit in curte cu viteza maxima. 🙂

  7. Nop, eu ofer gratuit 😉

  8. Si ce faci daca nu exista acea “ocazie de pauza” ?

  9. #26

    Eu cobor scarile in fuga de la etajul 8 in 25 de secunde cronometrat asa ca nu ma tem! Sunt aproape la fel de rapid ca si liftul cand coboara!

    • #27

      P.S. Daca se ia curentu imi ia mai mult!

    • Si nu ai calculat si in cat timp te imbraci ? 😀

    • #29

      @Perfu:tu stai in casa imbracat? Daca e sa iesi iesi si in izmene ca sa nu mori!

    • Bravo! Numa’ vezi ca s-ar putea sa ajungi chiar mai repede de 25 de secunde.

      Odata cu scarile care se prabusesc.

      Cele mai multe victime la un cutremur provin din randul celor care nu au stat intr-un loc si au incercat sa coboare pe scari/cu liftul. Iar daca au avut norocul sa ajunga jos intregi, s-a gasit vreo bucata de cladire sa le faca freza…

  10. Io dorm noaptea, asa ca daca e cutremur am toate sansele sa scap de spaima. Si daca mai si sforai, nici jumatatea n-o sa-l bage in seama. Garantat!

  11. De cutremur, eu, de obicei, dorm 🙂
    După aia îmi pare rău că am dormit. Mai toți au câte o poveste interesantă după câte un cutremur. Eu nu. Poate pe următorul îl prin și eu live 🙂

  12. Stau linistit acolo unde ma aflu.

  13. Teama de cutremur e fireasca. Ce este de facut? Cand esti intr-o cladire care nu are sansa sa scape, nu vad ce poti face. Doar Cel de Sus sa te aiba in grija.

    Am gasit anul trecut informatii pe net de la un tip care zeci de ani a participat la actiuni de salvare a oamenilor in astfel de cazuri si cred ca este demn de a fi crezut. Vorbea despre Triunghiul de aur sau cel care te salveaza daca te pozitionezi in anumite feluri fata de corpurile, obiectele din jur. Ce este curios este ca ceea ce a gasit el concret pe teren este opusul a ceea ce gasim noi in cartile de protectie civila in caz de cutremur.

    Asadar, multa inspiratie de moment si sa nu va panicati!

  14. am impresia sau astia de la infocedepecacat sunt tampiti ? e normal sa fie cutremure asa de des, dar sa dai panica asta pe twitter. nu-i panica arhi, cand o veni ala mare nici nu vei sti ce sa faci mai intai.

  15. Cu aplicatiile astea “scapa” doar cine plateste sau cine are iphone. Pun scapa intre ghilimele pentru ca oricum e cam inutil sa aflii cu 20 de secunde inainte sa se petreaca cutremurul. Ai ocazia sa mai faci si infarct.

  16. #37

    Daca e suficient de nesimtit (puternic) sa ma trezesc, am pus mana pe statia de radioamator si PDA si sunt in 5 secunde sub tocul usii.
    Statia functioneaza si cand toate retele mobile si fixe sunt picate, pot apela serviciul de ambulanta , ISU si restul netrecute complet in Tetra, daca e nevoie. Pot trimite si primi e-mail-uri text, ce abia in vestul tarii sau Ungaria trec din radio pe internet.

    • #38

      cineva » sub tocul usii vei muri ca un erou. singurul loc cat de cat rezistent e sub grinda principala de rezistenta. a, si in cada, daca ai de aia de fonta

    • Cada nu cred ca te ajuta, daca iti pica vecinul in cap. Eu zic ca daca e sa fie, o sa fie, oricum e la bafta – de la etajul 8, daca se darama blocul sansele de supravietuire sunt 0.

      Chiar ma gandeam zilele astea (coincidenta), pentru cei speriati s-ar putea face un fel de seif (ceva de 1m cub) din metal (nu extrem de gros) captusit bine, pe care sa ti-l pui in casa. Daca vezi ca se clatina blocul, te pui in el si iti cresti sansele de supravietuire la 80% 😀 (alea 20% sunt pentru momentul in care iti pica grinda cea mai mare pe conserva).

  17. #40

    Arhi >> blocul in care locuiesc e construit din placi prefabricate si unul din peretii de rezistenta e cel in care e si tocul usii. Nu vrei sa stii cat m-am chinuit pentru o amarata de gaura de 8mm prin acel perete, cu un rotopercutor si burghiu ce prin alti pereti trecea usor.
    Cada de fonta e departe. Daca nu as fi trezit din somn si as avea 20 de secunde in plus mi-ar fi suficient sa pun hamul si o semicoarda, sa cobor in rapel de la etajul 4, dar daca se darama blocurile ar prinde bine si casca 😉

    • #41

      cineva » pai e bine de precizat ca tocul usii din peretele de rezistenta 🙂

    • #42

      Deci nu numa io is nebun cu coarda.

  18. #43

    Chiar crezi ca e bine sa iesi din casa mai ales daca stai la bloc cu ceva etaje? Daca cineva de pe-aici a prins cutremurul din ’77 stie ce spun. Sarmanul Toma Caragiu a murit in scara blocului. Tocmai ce incerca sa iasa din bloc pe usa impreuna cu regizorul Bocanet. Apoi s-a constatat ca daca ar fi stat in apartament ar fi scapat viu si nevatamat. Paharele inca erau intregi pe masa din sufragerie chiar daca parte din bloc era daramat. Dan Iordachescu a incercat sa sara de la balcon. Rezultat: blocul a ramas in picioare in schimb el si-a rupt picioarele pentru ca statea pe la etajul 2sau3.
    Deci: e mai bine sa-ti faci o trusa cu o sticla de apa, ceva de prim ajutor si necesitate ( unii prin Japonia mai au si copii de la diverse documente, un mic album foto) care sa stea la indemana. In rest ce sa spun: oricat de inalta ar fi tehnologia si ai putea sa iesi in camp sa nu ai cladiri, stalpi sau copaci in jur tot ar putea sa ti se intample ceva stupid, scarile blocurilor sunt cele mai fragile….cobori in 25 secunde sarind cate 3 trepte odata de la etajul 8 ca exmplul de mai sus…..pai in 25 de secunde pot fi 5 cutremure nepunand la socoteala si altii elefanti ai scarii care ar dori sa ajunga la aceeasi performanta in acelasi timp pe aceleasi scari care sunt cele mai fragile ca si constructie la majoritatea blocurilor. Sa nu mai punem la socoteala si faptul ca usile de intrare de la unele blocuri se deschid in interiorul blocului nu in exterior pentru a facilita iesirea.
    Cel mai bine: ramai in apartament( in cazul in care nu stai la casa – dar si acolo e cu dus-intors pentru ca de ex daca bunca-miu iesea din casa ii cadeau caramizi in cap de la hornul care se prabusise chiar in drepul intrarii- noroc de faptul ca se facuse manga cu o seara inainte si nu a simtit cutremurul dar voia sa-l prinda diminata pe ala de-i daramase hornul). Si studiati inainte Triunghiul vietii: www.giurgiu-news.ro/-TRIUNGHIUL-VIETII—-SAU-CE-TREBUIE-SA-STII-IN-CAZ-DE-CUTREMUR.-1887/pagina-0

    • #44

      Cand veti invata ca triunghiul ala al vietii este o prostie? S-a explicat aici cu alta ocazie dar deh, oricum trebuie sa mai si moara oameni, din vina lor, corect?

  19. #45

    Nu te ajuta cu nimic forma de L . Adica una din cele doua laturi nu o sa deserveasca drept suport de echilibru celeilalte intr-un cutremur … in primul rand pentru ca (,) cutremurele nu sunt dalea orizontale ci verticale . Explicau uni pe la teveu ca daca am avea parte de UN singur cutremur orizontal am fii ca piesele de domino

    google it 😀

    • #46

      stefan » la ultimul cutremur foarte puternic, locuiam la etajul 4 in constanta, iar blocul flamba ca o lama de cutit. sunt convins ca oamenii la tv explica chestii misto si ca asa e, dar eu am trait pe pielea mea chestii. blocul nu sare pe loc la etajele superioare, ci se inclina inainte si inapoi. senzatia e monumentala si nu mai vreau sa o traiesc.

    • #47

      Uhm, undele seismice sunt atat pe plan vertical cat si orizontal. Tocmai aceasta asociere se poate dovedi extrem de nefericita pentru multe cladiri.
      Cauta pe Google despre unda P si S.

  20. Umor negru dupa cutremurul din 1977:

    Incepe cutremurul. Bulă îi spune lui Bulișor (șoim al patriei):
    – Bulișor tată, tu ia-ți zborul că eu cobor cu blocul!

  21. #49

    Prin 2004 sau ceva de genul, era toamna si eram in Romania in vizita. Intr-o seara un cutremur de vreo 5 grade, a zguduit patul si m-am speriat rau de tot. Tinand cont de faptul ca nu am prins niciodata un cutremur pentru ca locuiesc in Austria unde cutremurul nu se simte 🙂

    • #50

      Never say never…..asa au zis si canadienii si eram happy ca aici nu sunt…pana acu doi ani cand au inceput cutremure….nu pot sa-ti spun ce speriati au fost astia la un cutremur de nici 5 grade.

  22. Un Prieten al meu din Craiova, in momentul cutremurului din ’77 era pe… buda! Pana a se dumiri el ce se intampla, bazinul de apa (din ala greu de fonta) s-a desprins dintr-un cui, apa revarsandu-i-se toata in cap! S-a ridicat cu izmenele-n vine fugind pe scari, mai mult in curul gol, ud fleasca! A stat de frica afara o jumatate de ora, inghetand de frig, pana si-a facut curaj sa intre-n apartament (la etajul II) sa-si schimbe nadragii si sa se imbrace mai bine! De frica toata noaptea a stat afara. Blocul vecin s-a daramat!

  23. Sa vina noaptea ca nu ma supar (cu conditia sa ma prinda acasa la mine nu la cine stie ce chizda care sta la etajul 10)
    Dar daca ma prinde ziua la birou, am festelit-o…cladire de birouri, etajul 12…sa vezi ce dansul norilor fac eu atunci…

  24. #53

    cea mai buna solutie cred ca ar fi niste topogane din alea cum sunt la avioane, vine cutremuru: ai aruncat copii si nevasta pe topogan si zvarr, copiilor o sa le si placa. problema e cum cobori pe topogan de la 10!

  25. #54

    muta-te la casa, și eu am prins 77, chior de somn dar m-am trezit afara.

  26. Cum ce faci? Update rapid pe Facebook si Twitter : ” alive and kickin'” si apoi back to sleep. Când va veni al Mare…:D

    • #56

      Primul lucru care “pica” la un cutremur sunt comunicatiile. Iar daca in 2009 retelele de telefonie s-au blocat pentru 1-2 ore (si totusi a fost un seism slabut pentru tara noastra), gandeste-te ce se poate intampla la un 7+ unde se pot rupe si stalpi de comunicatie/stalpi de electricitate=> taierea alimentarii cu energie electrica pentru cei de comunicatie, etc.

  27. Pe android stie cineva o aplicatie buna care sa dea notificari de cutremur pe zona noastra?

  28. Eu mai demult am futut un cap de perete si am adormit la loc.Am avut ghinion sa ma trezesc in timpul cutremurului 😀

  29. *ghinionul.plm

  30. #60

    Citeam comentariile voastre si imi dau seama ca e nasol in caz de un cutremur mai tare. Si imi faceam si eu griji, dar am uitat ca stau la casa intr-o zona fara cutremure puternice.

  31. #61

    Offtopic.
    Am ras cu lacrimi de comentariile de la postul asta :
    www.arhiblog.ro/cum-ai-petrecut-de-cutremur/ .
    Deh, sunt mai nou pe Arhiblog, nu-l stiam dar ca fapt divers, comment-urile de atunci erau mult, muuult mai funny.
    (Roxy e majora acum :)))))

  32. Sa zicem ca nu mai stau la casa (ca acum) ci stau la bloc (ca inainte). Sa zicem ca stau la etajul… 2. Am in casa o pisica si o prietena. De pisica nu-mi fac griji, ea se descurca. Ca omul gospodar am puse deoparte ratii de supravieturie – conserve de tot felul, pesmeti, apa schimbata periodic (da, daca o tii in plastic mult timp se contamineaza), toate astea intr-un bagaj pus bine sub pat. Ah da, si fac si exercitii periodice de evacuare :).

    …si noaptea vine alerta!!! Repede, insfac prietena de-o aripa, trag bagaju cu tot ce trebuie de sub pat, trag ceva haine pe mine si zburam pe scari in jos (repedeeee ca trec 30 de secunde). Ajung in fata blocului si… sunt intre blocuri. E d-ajuns sa pice unu si pica toate si, ce-i si mai misto… pica pe MINE. Eh, dar macar am murit pregatit…

    • #63

      jollyca » eu am un cimitir in apropiere, am unde fugi:)))

  33. #64

    Una peste alta, ajungem la concluzia fireasca a mutarii la casa pe pamant, cu etaje putine si din care iesi usor.
    Arhi, sa-ti termini casa cu sanatate si bucurie.

  34. eu zic ca au mai aparut niste pesteri, din alea de le cauta Panaitescu pe acolo prin partea Jiului, ca e totul foarte calcaros cu multe rauri subterane si de asta se mai misca. Sau, mai stii, au aparut iar niste zacamante nesperate de petrol 🙂

  35. #66

    @stefan: undele care provoaca cutremurele sunt orizontale si verticale. nu am vazut ce au spus cei de la televizor, dar romania, dpdv seismic, este afectata de cutremure produse de unde orizontale. miscarea oscilatorie a cladirilor in timpul unui seism este data de undele orizontale.

    Cele mai sigure blocuri din Romania, seismic vorbind, sunt cele construite conform P100-1/2006, cel mai recent normativ de proiectare seismica.

  36. #67

    Daca vine un cutremur in Bucuresti, unde fugi? Peste tot sunt cladiri vechi, care pot cadea daca vine un Dorel cu pickhammer-ul, dar mai daca vine un cutremur cat de cat puternic.

  37. Ati spus ca imbratisati pe cei de alaturi, cei dragi ? Sa fie bine…

  38. Ati spus ca imbratisati pe cei de alaturi, cei dragi ? Sa fie bine…

  39. #70

    Arhi, ca tot iti place Seinfeld. Faci ca George: www.youtube.com/watch?v=ueh_1PeJhaQ

  40. #71

    Sau te muti la cort cu doua iesiri

  41. dar ce te faci daca e ziua si te prinde prin vreo institutie publica, cladire administrativa etc. de prin 1920 toamna?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam