Mai ține minte cineva scandalul din printscreenul de mai sus? Observ că urmele sale au fost șterse delicat de pe internet, facebook și google, pentru că, nu-i așa, Este posibil ca unele rezultate să fi fost eliminate conform legislației privind protecția datelor din Europa. . Moise Guran a răsturnat internetul pe dos despre cum un agregator de știri i-a furat muncuța lui grea depusă în slujba oamenilor. Dreptatea a trebuit să triumfe!

Dar ce face aplicația Biziday a lui Moise Guran? Fură, fără nicio jenă, articole de pe alte situri, cu titlul de Selecții de jurnaliști.

 

 

Tehnic, nu preia fizic materialele, le încarcă browser mode în aplicația sa, eventual ascunzând reclamele siturilor de unde fură selecționează articolele (zic eventual pentru că, din ce înțeleg, pe iOS se încarcă automat în reader mode, lăsând doar textul). Iată, eu, Moise Guran, susțin jurnalismul de calitate, publicându-vă articolele în reputata mea aplicație.

Toată lumea aplaudă gingaș, vai, ce chestie minunată, jurnalism de calitate.
Nu-i așa că e frumos să îți crești descărcările și utilizările de aplicație pe spatele muncii altor jurnaliști? Cum ar fi dacă aș face o pagina pe arhiblog.ro care sa faca EXACT aceeasi chestie, deschizand frame-uri in-site, contorizate și la mine, către diverse articole din presa românească? Frumos, nebunie, trafic, indexări, chestii nu?

Ideea e următoarea. O aplicație de genul nu se lansează fără un business plan, pentru că nimeni nu face chestii pe ochi frumoși. Iar cel mai simplu business plan, și Guran nu e vreun geniu, deci probabil a ales ce e mai simplu posibil, este ca după o perioadă de x luni să începi să vinzi acces premium la aplicație, pentru articolele de mare angajament semnate de Moise Guran și studenții în internșip care pot scrie gratuit articole economice.

De aceea este ușor scârbos ce face acum cel ce era atât de dezgustat de agregatoarele de știri online, acum câteva luni. El își crește aplicația, numărul de descărcări și utilizări, pe munca reală a altor jurnaliști, care nu vor primi niciun sfanț pentru asta. Iar la momentul când va începe să vândă chestii premium, nimeni nu își va mai aminti cum Guran și-a făcut rost de clienți vânzând inițial munca unora care habar nu aveau că vor fi marketați de geniul ardelean al economiei.

Cum spune un prieten de-ai mei, acest Moise Guran, în momentul de față, este tenia care își mănâncă gazda.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.