asigurari

Din cele peste 12 milioane de poliţe încheiate în România, doar 17% sunt asigurări de viaţă

Acum vreo 10 ani, cunoșteam o familie, oameni fini, care aveau amândoi asigurări de viață la o cunoscută firmă de asigurări din românia. Plăteau exact 270 de lei amândoi. Lunar. O poliță cu ceva răscumpărare după o perioadă de nu știu câți ani.

Când au răscumpărat-o, au luat aproximativ 60% din valoarea banilor plătiți acolo. Desigur, grosso-modo, din amintirile mele, e posibil să fie chiar mai puțin.

Sincer să fiu, nu înțeleg cum m-ar avantaja o asigurare de viață.
Deci eu plătesc o sumă lunară și, dacă crăp, familia mea primește o sumă forfetară în valoare de X.

Desigur, dacă nu mă sinucid. Desigur, dacă nu cumva tipul de moarte prin care am trecut nu e trecut cu litere mici mici mici în contract la nedespăgubiri. Sau dacă agentul din ziua respectivă nu are chef sau și-a depășit planul lunar de plăți și atunci urmașii mei trebuie să se judece cu avocații firmei de asigurări. Sau dacă firma nu intră în insolvență. Sau dă faliment. Sau pur și simplu.

O grămadă de sau-uri și incertitudini pentru mine, nici o incertitudine pentru firma de asigurări. Doar cash în cont în fiecare lună.

Prin urmare nu, nu sunt adeptul asigurărilor de viață. Da, desigur, de locuință, de bunuri, CASCO pentru masina și orice alte shituri, fără probleme. Dar nu de viață.

Pe mormântul meu să îmi puneți sticle de Ben Nevis.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu zic să-l punem pe rug!

  2. #2

    Cred ca faci o confuzie… Una e asigurarea de viata simpla si alta mancare de peste e cea cu acumulare de capital.
    La aia simpla platesti primele si ti se dau bani in cazul producerii evenimentului/evenimentelor asigurate. Aia cu acumulare de capital nu m-a interesat, si n-am. Nici de asta “simpla” nu mai am, am renuntat la cea de la Axa dupa ce am aflat ca ii preia Astra.

    • #3

      De fapt poate nu faci confuzie, acum citesc ca prima data spui de familia care a recuperat doar partial banii platiti. Conform contractului, desigur. Si dupa asta te intrebi cu ce te avantajeaza daca tu crapi si familia primeste o suma de.

      Stiu si eu una, de acum vreo 10 ani. Accident grav, asiguratii ambii in spital, in coma, o mana pierduta, plus alte probleme care au dus la decesul ulterior al unuia dintre ei. Dupa vreo 2-3 saptamani de spitalizare sunt ei in sfarsit in stare sa sune la firma de asigurari sa vada cum pot beneficia de suma asigurata in caz de accident. Raspunsul sec: “a, pai trebuia sa anuntati in termen de x (nu mai stiu cate) zile, acum nu mai putem lua in considerare”. Si refuz bineinteles de a plati suma contractata in caz de accident. S-a ajuns la proces, intrerupt prin moartea asiguratului care-si era si avocat in acel caz.

      Nu mai sunt sigur, insa firma de asigurari parca era tot cea de pe piatra ta de mormant. Cum suna asta…

  3. Si cele de bunuri au cateodata conditii scrise cu litere mici. Asta inseamna ca nu ar trebui sa le faci nici pe alea?
    Unele asigurari de viata platesc o suma considerabila daca te imbolnavesti de o boala cronica. Cunosc pe cineva care are asigurare de viata si, cand a aflat ca are cancer, a primit 45.000 de euro de la asigurarea de viata. Si nu, nu de la asigurarea de sanatate.

    • #5

      Si daca da cancerul in tine cam cat crezi ca iti mai pasa de 45.000 €?

    • #6

      Avand in vedere cam cat costa tratamentele, iti cam pasa.

    • #7

      @cristian , presupun ca nu ai idee ce inseamna sa fii bolnav de cancer in Romania, sa nu ai acces la morfina, si cat de mult iti pot “alina” suferinta cei 45,000e.

    • #8

      Cristian: când o să faci cancer și o să ceri bani de tratament Îți doresc să îți zică lumea “și așa are cancer ce îi pasă lui de bani”.

    • #9

      @cristian: majoritatea cazurilor de cancer sunt tratabile ( doar cu bani, multi bani) daca sunt descoperite cat mai repede.

    • #10

      sa ii zica cineva si lui steve jobs

    • #11

      din ce stiam steve jobs a amanat mult operatia si tratamentul in plus avea unul din cazurile alea mai nasole de cancer, la pancreas(parca asa citisem daca e corect ce spun jurnalistii), da pentru anumite forme probabail ca nici toti banii din lume nu ajung pentru ca nu exista efectiv un tratament

    • #12

      @Arhi:

      Pe langa asta, Steve Jobs a dat-o pe d-alea naturiste.

    • Avea pe ma-sa.
      Avea o evolutie inceata (10%). Era foarte tratabil. Dar prostu s-a dus si s-a bagat pe tratamente naturiste

  4. #14

    Stiti, asa de mult te “intereseaza” asigurarea aia cand iti moare cineva drag… Ca vin aia sa-ti dea banii dupa e una, tu vrei fix acea persoana, nu mai conteaza nimic…

  5. #15

    Banii ăia de despăgubiri chiar se dau în majoritatea cazurilor. Problema este că românii le și dau motive firmelor să nu le dea banii ascunzându le lucruri care trebuiau declarate la încheierea asigurării – pe principiul lasă că nu își dau seama.

    17% nu este așa de puțin dacă iau în considerare și RCA. Alea sunt obligatorii. În plus, dacă nu ai copii nu ți ai face asigurare de viață dar ți ai face rca casco asigurare de locuință sau de călătorie.

    La fel, dacă iei i familie cu 2 copii, o casă și o mașină. Rezulta 2 asigurări de viață să zicem, 1 rca, 1casco, 1locuinta și eventual de călătorie sau sănătate. Deci 17 % % nu e așa puțin având în vedere că și riscul de daună e mai mic.

  6. #16

    Acum o săptămână am fost sunat de o companie de asigurari, pentru a-mi prezenta oferta unei asigurari de viață. I-am rugat să-mi trimită prin email condițiile, “să văd și eu ce înseamnă pt dv deces din accident și invaliditate permanenta”.
    Așadar, ca familia să beneficieze de acea sumă, eu ar fi trebuit să fiu omorât de o navă ferengă ce se prăbușea la polul sud, chiar peste Ferrari-ul pe care-l conduceam printre ghețari.

    Legat de invaliditate, familia ar fi trebuit să aștepte 12 luni, ca ei să fie siguri că eu nu mai mișc deloc, dar totuși respir.

    • #17

      pfff ce multe concluzii ai tras de la un singur telefon

    • #18

      Bufniță dragă, ar trebui să te reprofilezi dacă nu mai merg bine câștigurile din asigurari, chiar și cu toate gagicile bune pe care le puneți voi pe panourile publicitare.

  7. #19

    Familia mea are 3 asigurari de viata. Asigurarire mele au in structura 2 module, o parte din suma care se capitalizeaza si o parte “casco” care se pierde. La incheierea lor trebuie sa citesti bine clauzele, sa pui o mie de intrebari. Ex de folosinta a clauzelor casco : sotia mea va naste in curand si asigurarea ii va plati aprox 80% din cheltuielile cu nasterea la o clinica privata.

  8. #22

    Arhi, in legatura cu asigurarea de viata, am doua fixuri:
    1. pun deoparte valoarea unei “cotizatzii” lunare;
    2. de ce sa se bucure familia de necazul meu?

  9. cred că cei 17% sunt formaţi, într-un procent destul de mare, din români care au asigurare de viaţă semnată atunci când au obţinut diverse credite. pentru că, la anumite credite, banca te obligă să semnezi aşa ceva. intră în costurile pe care le plăteşti când dai rata. că nu-ţi foloseşte la nimic e altă poveste. dacă se întâmplă ceva cu tine în perioada asta firma de asigurare merge la proces pe ideea că le-ai ascuns anumite afecţiuni deşi ei nu ţi-au cerut niciodată un dosar medical. sau poate că tu ai dat colţul tocmai din cauza stresului provocat de bancă cu tot felul de comisioane ascunse. nu contează. le-ai ascuns anumite lucruri. cică. normal mi s-ar părea ca, în clipa când semnezi o asigurare, să fii evaluat medical iar firma să-ţi spună ce anume se întâmplă în caz de, ca tu să ştii pe ce dai banii. şi da, dacă mi-aş putea permite să plătesc 300 de lei lunar (sau mai mult, că dacă vrei ca totul să fie clar te costă) mi-aş face o asigurare de viaţă.

  10. #28

    Asigurarea de viata, sanatate suplimentara acopera mai multe treburi, sa mori e usor, chiar si cand ai familie, e o perioada de tristeste apoi se descurca, dar daca ai ghinionul sa patesti un accident, sa ai nevoie de o operatie complicata ce costa foarte mult ce faci? dai scrisoare la Andreea Marin ca sa te selecteze din vreo 10000 de cazuri pentru donatii. Romanii nu au disciplina in chestia asta, au cate 1-2 imobile cumparate ( mai mult de jumatate din populatie) si neglijeaza un aspect important al vietii in conditiile in care sistemul medical de stat la noi e cum e si tot trebuie sa scoti bani din buzunar.

  11. #29

    N-am asigurare de viata, am pensie privata care are atasata si clauza de deces plus niste despagubiri in caz de operatii etc.
    Nu, nu sunt in stare sa pun bani deoparte lunar; da, sunt de acord sa mi-i ia lunar cu forta niste baieti ca sa mi-i dea la pensie.

    Wait, n-am mai vorbit despre asta?

    • #30

      Ce ai tu este exact o asigurare de viaţa cu capitalizare 🙂

  12. #31

    Ideea cu asigurarea de viata este ca beneficiaza de ea urmasii, nu tu. Cred ca si din cauza asta nu prea are succes in Romania, e un fel de egoism. Ea e buna in urmatoarea situatie: cand tu ai un venit lunar marisor si aproape sigur (angajat cheie intr-o companie solida, gen petrol, utilitati, casa de avocatura sau… blogger de succes), ceea ce inseamna ca tu ai un activ important, care se numeste capitalul uman, veniturile viitoare. Si pe astea le asiguri de fapt. Pentru ca daca tu crapi, veniturile alea viitoare se duc pulii de suflet. Daca ai asigurare, macar aia mici incaseaza ceva, functie de cat vrei sa cotizezi. Si merita facuta doar pana la o anumita varsta, capitalul uman fiind invers proportional cu varsta.

    Cam asta e teoria, in practica cred ca se fac unele abuzuri in contract, mai ales in Romania. Pentru ca managerii locali sunt in general lacomi si vor performante mari intr-un timp scurt, riscand sa afecteze businessul pe termen lung.

  13. #33

    Eu am asigurare de viata, de-aia cu acumulare de capital. In momentul asta, valoarea pe care as putea sa o retrag este cu cateva procente mai mare decat ceea ce am platit. E drept, ar fi fost mai rentabil sa tin banii in banca, insa:
    1. Nu as fi avut aceeasi disciplina de a depune bani lunar
    2. In caz de accident / boala grava / deces valoarea asigurata este mult mai mare decat ceea ce am platit, ceea ce in cazul bancii nu ar fi existat.

    • #34

      Minim 10 ani de cand ai inceput sa cotizezi la asigurare, nu?

  14. #35

    problema la noi in tara e ca orice tip de asigurare care nu asigura un bun si care are sanse minime sa se intample este privit cu scepticism. Tin minte ca am facut acum 5-6 ani un curs pe net in care se explicau toate tipurile de asigurari de viata si mai ales in ce conditii merita sa iti faci o astfel de asigurare. Cica aceste asigurari sunt in asa fel gandite incat in cazul unui accident in care mori familia ta sa fie asigurata pana se repune pe picioare, iar aceasta repunere pe picioare cica se calculeaza ca salarul tau pe 6 ani, bani de studii pentru copii daca e cazul si inca ceva maruntisuri… daca iti faci asigurare pe o suma mai mica ca asta… sau pe una mult mai mare… iti cam faci aiurea. PS: Partea cu rascumpararea e o porcarie in stil Romanesc… altfel nu aveau nici o sansa pe piata romaneasca, unde troneaza “Nu mi se poate intampla mie…

    • #36

      Cum pe 6 ani salariul? Eu ma gandeam ca pe un an macar. Daca-mi calculeaza pe 6 ani dau faliment platind prima de asigurare.

  15. #37

    ing plateste si sinuciderea daca are loc dupa o perioada de timp de la deschiderea politei (1-2 ani).

    Eu am asigurare de viata cu acumulare de capital la ing (nu lucrez la ei, specific firma deoarece nu stiu cum e la altii), am facut-o cand copilul era la liceu pentru a-l putea sustine mai departe la studii daca unul din noi …
    Pentru ca nu am o cotizatie prea mare, in caz de accident sau boala primesc niste sume care nu te dau pe spate . In acest moment daca imi rascumpar polita ies pe plus (pierzi bani in primii ani de cotizatie) si acesta este marele avantaj pentru noi deoarece nu avem nici un alt ban economisit , faptul ca te bate la cap sa-ti platesti asigurarea pentru noi a fost un lucru bun.

    Daca acum as mai lua-o de la capat ? Nu cred pentru ca as iesi cu sume mai mari de platit din cauza varstei .

    Mergand de atatia ani la sediul lor am vazut si oameni indignati ca ing face profit, si oameni nemultumiti de sumele primite (am impresia ca in contractele vechi nu erau scrise clar aceste sume, acum am o foaie in care mi se precizeaza exact cati bani primesc si la ce boli), nu am vazut inca un pensionar din pensie privata.

    • #38

      Majoritatea firmelor asigura si sinuciderea, in aceleasi conditii, sa nu se intample in primii x ani de contract.

  16. #39

    Mai tembelule, ca nu pot sa-ti zic altfel, nu mai face glume de-astea despre propria persoana. Asa facea si amaratul ala de la Vacanta Mare (cica aveau un scheci scris de el cu “uite trupurile noastre imprastiate pe autostrada”) si, ce sa vezi, imprastiat pe sosea a si murit.
    In popor asta se cheama “a-ti face singur de urat”. Stiu, e irational si ilogic, dar…

    • #40

      sa nu fim superstitiosi mai mult decat trebuie:))) dar multumesc pentru grija, mi-a placut sa citesc mesajul:)

    • #41

      Pe principiul asta, Arhi data viitoare modifica o poza din aia cu Hugh Hefner inconjurat de intelectuale si pune-ti hercualianul fizic in locul mosului.

    • #42

      Paul zice bine =))

      Nu e vorba de superstitie, aia ar fi ceva gen “sa am grija sa ma incalt intai la piciorul drept, sa trec cu dreptul peste prag cand ies din casa etc”. Dar sunt in Universul asta destule chestii care inca ne scapa, iar tarasenia cu gandirea pozitiva, energiile pozitive samd e inca insuficient studiata,c a sa zic asa.

      Romanii au baut cateva sute de ani apa din tevi de plumb pana ce urmasii ajunsesera niste starpituri, din cauza saturnismului. Banuiesc ca daca ar fi venit unu’ si ar fi zis “fratilor, ia uitati-va ca suntem tot mai pricajiti, poate nu e bine sa-l suparam pe Saturn cu tevile astea ca ne da la urmasi” s-ar fi cracanat toti de ras. Intelegi ideea.

  17. #43

    Mie nu-mi face nimeni, sau cel putin nu la un pret ok. De ce? pentru ca atunci cand ma intreaba unde lucrez si le spun “pompier militar” vine si raspunul, ceva de genul “aaa, pai….pfff, cum sa va spun, va costa mai mult, cam cu 80%” sau ” nu prea sunteti rentabili”.

    • #44

      si nu poti sa spui ca esti liber profesionist, sau te doare gura?

    • #45

      Mai Arhi, azi te-ai vopsit blond :p . Nu-l doare gura, doar i-ar durea pe aia mana sa plateasca daca Doamne-fereste ar pati omul ceva la o interventie. Iti dai seama ca in fine printul ala au tot felul de chichite referitoare la acuratetea datelor pe care le oferi la incheierea politei…

    • #46

      nu dragul meu, mergem pe presupunerea ca nu pateste nimic si moare de moarte buna, un cancer sau ceva, in spital. daca vrea asigurare de munca pentru ca e pompier, e alta treaba

    • #47

      Mai, e vorba de asigurari de viata, nu? Asta iti spune si omu’, ca s-a dus sa-si faca asigurare de viata si aia i-au ceut mai mult decat unui om “obisnuit” de aceeasi varsta. Nu e vorba numai ca-i poate cadea in cap o grinda in flacari, poate sa inhaleze si cine stie ce fum toxic care sa aiba efecte pe termen lung etc etc.

      Aia cand incheie asigurari de viata vor sa aiba sanse cat se poate de mari ca onor clientela sa raposeze in propriul pat, la 90 de ani.

    • #48

      serif stelar, jobul de pompier nu e pe viata. saptamana viitoare poate se angajeaza taximetrist sau curatator de praf de tastatura. ar trebui sa fie oarecum irelevant jobul pe care il ai IN MOMENTUL MORTII, daca nu e legat de moartea ta. ce facem, daca sunt pompier, dar mor in accident de macara, fiind angajat ulterior macaragiu, polita devine invalida?

    • #49

      Pe cat facem pariu ca in fine printul ala exista obligatia de a anunta schimbarile de loc de munca/ ocupatie?
      Te contrazici aiurea, pe bune, ai impresia ca o polita de-asta incheiata cand erai contopist la Administratia Financiara si singurul risc era sa te tai intr-o hartie ar mai fi valabila daca maine te apuca amocul si iti gasesti un job de mare risc?

      Serisf stelar sau nu, la faza asta e mult prea evident ca am dreptate. Intreaba pe cine vrei, o fi pe-aici vreunu’ care are polita de-asta.

    • #50

      pai…nu ai de ce sa faci pariu, eu doar iti explicam situatii ipotetice care pun la indoiala ideea necesitatii informarii unei terte parti relativ la munca mea. nu ai dreptate pentru ca, mirare, eu nu te contrazic, ci doar vorbesc despre altceva. asa cum spuneam, niciodata nu imi voi face asigurare de viata prin urmare, mi-e si foarte perpendicular

    • #51

      Eu iti propuneam exact sa facem pariu pe posibilitatea existentei situatiei ipotetice propuse de tine. Daca in terfeloagele pe care le semneaza astia care incheie asemenea polite exista obligativitatea informarii asiguratorului in legatura cu schimbarea locului de munca/ocupatiei, pur si simplu situatia ipotetica propusa de tine nu este posibila.
      Simplu, nu?

      Ma rog, pana la urma Coffeeman a punctat o chestie importanta: lacomia nauca a acestor firme de asigurari. Mama masii, pe de o parte nu sunt prea multi pompieri iar pe de alta parte ei au un job de maxima importanta publica. Cam cat de mare ar fi riscul pentru toate firmele de asigurari de la noi? (ca doar nu se asigura toti pompierii la o singura firma)

    • #52

      stai putin, ca nu sesizezi gravitatea completa a situatiei. cum adica, POMPIERII nu au asigurare de viata, platita de stat? ca pentru statul ala isi risca viata de fiecare data. eh, se pare ca nu

    • #53

      Nu te repezi, ca ai incurcat lucrurile. Statul e normal sa le ofere asigurare de risc profesional, strict pentru activitatea de pompieri. Presupun (aici ma poate corecta el, daca gresesc) ca se si ofera ceva sub o forma sau alta, chiar daca suma e mai mult ca sigurt destul de mica.

      Omul vroia sa-si faca o asigurare completa de viata, care sa acopere (probabil) si riscul profesional, si traversarea strazii, si vreo boala etc.

  18. #54

    A, iar apropo de argumentul tau: daca iti faci maine polita si declari acolo la ocupatie “blogger” iar peste o luna te angajezi instructor de scuba, dar “omiti” sa anunti asta, polita devine nula, cf pct X din contract. Iar daca peste alte cateva luni tu dai coltul calcand pe o coaja de banana duminica in parc, aia nu platesc nimic daca afla ca erai de cateva luni instructor de scupa. Garantat gasesc un medic care sa declare ca pierderile de echilibru devin mai probabile etc etc.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam