Se tot vorbește de facultățile din România ca fiind “fabrici de diplome” iar tu, ca student, te trezești după 3 ani de studii (mai faci și master că e la modă și nu vrei să o arzi fraier fără master) cu o foaie A4 frumos colorată. Pasul următor? Te apuci și îți cauți un job și la toate interviurile ești întrebat de experiență, activități extraculiculare sau voluntariat.

Așa au apărut noile fabrici, cele de corporatristi. În unele cercuri li se mai spune Asociații Studențești și sunt peste tot, la ASE, la Universitate, poate chiar și la Poli. Ei nu au timp liber, chiar învață și se chinuie să termine facultatea.
E la modă acum să te alături unui ONG din acesta, să participi la ședințe de departament, să faci proiecte, să muncești până noaptea crezând într-un vis comun, într-o “padure fără copaci crescuți stramb”, să participi la adunări generale și să dai din cap la tot ți se spune la microfon.

Într-un timp trecut aceste asociații erau frumoase, amuzante și te distrai din orice. Trăiască fetele din PRIME, te putea distra cu ele pe vremuri, le plăcea viața. Cele de prin VIP erau și ele mișto, dar nu la fel precum cele din ELSA, care știau bine “carte”. Se intra în ONG-uri pentru distracție, pentru petreceri și pentru a mai acumula ceva informații pe lângă cele pe care le acumulai de la profesori.

Acum s-a dus totul la alt nivel. Un nivel pseudocorporatist unde majoritatea membrilor aplică pentru că sunt mințiți că e calea cea mai ușoară către un job într-o corporație (un entry-level, cel mai slab plătit, sclav spus pe drept) sau un internship unde muncești mai mult decât o făceai în ONG dar acum primești și niște bănuți în cont la final de lună. Încă un viitor fost student în metroul spre Pipera la 8 dimineața.

Au ajuns ONG-urile să practice o mini spălare pe creier demnă de filmele SF. Peste tot există un board executiv care taie și spânzură, copii care se văd în funcții de “conducere” și trăiesc cu impresia că imediat cum termină studiile sunt angajați pe poziții de Top Management pe 3000 EUR net pe lună. Avem și ceva AGA/AMA-uri unde oamenii “cu funcții de conducere” ies în față proaspăt inițiaților și li se vând gogoși despre cum toți sunt o mare familie, cum viața lor s-a schimbat din secundă în care au trimis formularul de adeziune și au plătit prima taxă de membru. Și cum tot ce se spune în asociație este sfânt, viziunea celor de sus este mereu sfântă și este de căcat dacă le spui deschis că sunt proști la anumite faze. Feedback-ul e bun doar că e pe bază de pupincurism, într-un fel similar cum este cu blogosfera de astăzi. Când te iei de ei aproape că fac pe ei și consideră un status o adevărată “amenintare terorista”. Da, citat real al unui așa zis “vicepresedinte – Strategic Development Manager”. A dracu funcție, de corporație așa.

Aceste discursuri ar trebui filmate pentru că sunt lecții cliseice despre cum poți spune nimic folosind cuvinte mari și metafore goale de substanță. Cu cât ai mai mulți ani într-un astfel de ONG, cu atât mai în spatele sălii stai și ai un detector de “bullshit” care se aprinde la fiecare 2 cuvinte.

Ce este mai grav este că dispare libertatea de exprimare, în anul 2016. Dacă ești de altă părere nu este bine. Dacă o spui iarăși nu este bine. Trebuie să o comunici doar pe placul lor, cât mai discret și subtil posibil că nu cumva să realizeze membrii noi că nu este chiar roz mirajul lor. Tot rahatul trebuie ascuns sub preș, vorbit pe la colțuri ca nu cumva să se sperie cineva.

Se tot vorbește de feedback-ul constructiv sau pe românește “cocolosit”. “Hai să nu îi spunem că a greșit, dacă se supără și demoralizează.” Da, când ești pregătit și antrenat pentru corporație merge replica asta. Dar dacă ai curaj și vrei să faci altceva? Dacă vrei o firmă a ta sau ceva freelancer? Mai funcționează așa frumos feedback-ul constructiv roz? Nu, prefer lucrurile directe, indiferent cât de dure sunt pentru că tu la final de lună vei avea de plătit niște salarii, niște TVA sau măcar chirie la apartament.

Este periculos că avem încă de la nivelul facultăților “corporatii” care se ocupă cu manipularea maselor, care trăiesc într-un univers paralel. Ei sunt oamenii pe care ne bazăm să iasă în viitor la vot dar ei deja sunt susceptibili la manipulare și spirit de turmă.
– “Suntem cei mai buni?”
– “Suntem!”
– “Facem totul perfect?”
– “Facem!”
– “Perfect, dacă spuneți că noi totul e bine! Încă o recrutare reușită!”

Ce facem? Avem excepții, oameni care citesc mișcările ce se întâmplă și știu când să iasă fix cu informațiile și networking-ul necesar și acum au proiecte de antreprenoriat și încearcă în felul lor să facă altceva. Tudor, despre tine e vorba, felicitări! În rest avem niște oameni care acceptă să li se impună ce și cum să gândească, care merg la un job 9-17, care sunt preferați de corporații că nu ies din cuvântul șefilor și din cultură organizațional a corporației. Cărora totul li se pare roz și frumos.
La final e important doar să ai același vis.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ugh, ONG-uri. Am luat mai demult la puricat declarațiile financiare ale Accept-ului. Îți stă mintea-n loc.

    #poponariîmpuțiți #icansaythat

    • #2

      Vezi ca alea studentesti sunt putin diferite. ONG-urile precum accept chiar sunt nasoale

  2. #3

    Ahahahahahahahahahahahaha. Frumos scris, domnule N. 😀

  3. #4

    E ca de obicei acelasi scenariu romanesc. Unul a prins o smecherie si profita cu nesimtire de aia mai slabi.

  4. Important este sa fie cu energie pozitiva si dorinta de dezvoltare personala. Restul e cancan.

  5. #7

    Hai Șefu’, tu nu ai moderare la ONG-ul ăsta al tău pe unde comentăm și noi?
    (cu ocazia asta am aflat ce e Șefu’, blogger nu, influencer nu, publișer nu prea cred … ongist, asta e).

  6. Eu sunt stigmatizat ca nu am facut masterul. Si am zis ca nu are rost daca examenul consta intr-o prezentare pp de 10 slideuri si o atentie. Mai bine nu. Inainte in asociatiile studentesti era misto, bautura, colege, petreceri, activitatile erau ceva fun, organizam partide de paintball intre studenti, intreceri sportive, concursuri de fifa/cs, mai erau si diferite activitati legate de facultate… acum cand m-am intalnit cu fosti colegi care mai tin legatura cu cei care au venit dupa noi au spus ca totul e protocolar, se intra pe baza de cv cu scrisoare de intentie, sunt structurati pe departamente si fiecare e cu postul lui, pe atunci ne adunam toti membrii si cei care voiau sa intre spuneau ceva despre ei, si cam toti erau acceptati, iar cand era vorba de ceva fiecare facea ce stia, unul stia ps si facea afise, altul avea boxe acasa si punea muzica, unul era bun la bricolat si facea diverse chestii si tot asa, altul avea papagal si il trimiteam dupa sponsorizari fiecare dadea o mana de ajutor… acu s-au emancipat.

    • #9

      Cine te stigmatizeaza ca nu ai facut masterul? Poate doar familia si prietenii care-s rupt de realitate, ca in piata muncii absolut nimanui nu-i pasa. Ca idee eu am facut Spiru si dandu-mi imediat ce am inceput facultatea seama ce greseala fatala am facut, am pus in CV la studii doar numele facultatii si apoi specializarea, urmand sa zic la interviu si unversitatea daca ma intrebau. In 100% din cazuri nu i-a interesat de universitate si nici nu m-au intrebat de master. Si aici vorbim atat de corporatii cat si firme mai mici.

    • #10

      Nici eu n-am facut masterul. In schimb, am facut doua facultati, in paralel, La ASE. Una la zi si una la ID. La cea de zi, a fost misto, ca am facut agroalimentara si am invatat chestii destul de utile, am avut profesori ok, pe care chiar ii durea de tine (daca te duceai sa le ceri ajutorul). Dar la ID, a fost de cacat, profesori de cacat si total dezinteresati. Te duceai la ei cu o problema si te tratau cu sitctir absolut. Am mai dat si o gramada de bani (parca 3000 de lei pe an a fost taxa). N-am invatat absolut nimic, toti vroiau sa le cumperi cartile, sa le inveti pe de rost pentru examen si atat. Doar profesorul de contabilitate a fost super, ba chiar se oferea sa ii ajute cu diferite proiecte, pe cei care aveau firma proprie (la ID erau multi studenti de 35+).
      Momentan, nu m-a stigmatizat nimeni, ca n-am facut master. Nu ca m-ar interesa. In general, am scarba absoluta de toti care se trezesc sa imi faca socoteala, ce fac cu viata mea, sau sa isi dea cu parerea.
      Sincer, imi pare rau ca am facut ASE-ul… Trebuia sa imi ascult inima si sa merg la facultatea de agronomie, dar, na… la 18 ani vroiam sa fiu la aceeasi facultate cu fostii mei colegi de liceu, mai ales ca am facut liceu economic, deci era logic ca ASE era prima optiune.

      Cu toate astea, dupa 2 ani, de cand am absolvit si am zis ca, in sfarsit, am scapat de scoala, ma bate gandul sa ma bag la un master pe fonduri europene, tot la ASE, ca am nevoie, in directia asta, de niste cunostinte in plus.
      Inca ma gandesc. Apropo, a facut cineva master la ASE, pe treaba asta? Merita? Sau sa ma orientez in alta parte?

    • #11

      @Georgi

      Facultatea nu te invata nimic. Ai o hartie sau doua in care atesti ca te-ai chinuit 3 ani sau 5 ani incat sa te angajeze firmele. Daca tu ai invatat ceva si nu-ti foloseste la nimic 9dar hei, crezi ca ai invatat ceva ce nu puteia invata pe calculator singur), atunci degeaba ai facut ce ai facut.

  7. #12

    Geez ce post lung de citit dimineață.
    Dacă ai fi patron și la interviu ar veni 2 studenți cam de același nivel doar că unul a făcut parte din ONG-uri și Liga Facultății iar celălalt a frecat menta prin cămin uitandu-se la seriale și jucând CS. Pe care l-ai angaja ?

    • #13

      ala cu seriale. omul face ce ii place

    • #14

      Acu depinde si de patron. Daca esti patron sclavagist l-ai alege pe ala cu ONGuri and shit ca stii ca il poti rupe cu munca, ca omu nu are niciun interes pentru viata personala. In schimb, celalalt, auzi, sa fie interesat de viata personala si de pasiunile lui.

    • #15

      Eu l-as alege pe cel cu seriale si CS. Avand in vedere ca sunt la acelasi nivel, inseamna ca a invatat mai repede decat cel care o freca prin ONG-uri. In plus nu ai de unde sa stii ca ala s-a uitat la filme si s-a jucat, poate ca a citit carti, s-a documentat, a lucrat la proiecte personale s.a.m.d.

    • #16

      Pe ala care trece de interviu si de probe. Sau mai nou la un interviu doar citesti CV si dai accept?

    • #17

      pe aia cu tatele mari

  8. #18

    Asociatiile studentesti au fost ceva mereu intangibil pentru mine. Am incercat sa intru in tot felul de asociatii: AIESEC, VIP, ASUB, asociatia facultatii mele, toate pentru aceleasi motive, sa-mi fie mai usor sa gasesc un job ulterior si socializare. Confirm aspectul de corporatie si de “este foarte important ce se intampla aici”. Cel de la ASUB chiar m-a luat tare, de genul cum de am indraznit sa vin la interviu, nu vad ca nu sunt deloc potrivita pentru responsabilitatile postului?! Eu auzind de ei o data pe an, cand faceau un festival de sport (si eram de multi ani in campus).
    Multi colegi/profesori de-ai mei credeau ca sunt in asociatia facultatii mele pentru ca eram foarte implicata/aveam foarte multe activitati extrascolare. Well, nu eram, pentru ca nu mi-au raspuns niciodata la formularul de adeziune :)). Pentru mine asociatiile au fost intotdeauna ceva asemanator unui job la stat, sunt multe avantaje daca esti acolo (te cunoasteau profii, mergeai cu ei in excursii, aveai tot felul de activitati), dar nu poti intra decat daca esti prieten cu cineva. Ceea ce am si devenit la un moment dat, dar la momentul ala nu mai voiam eu sa intru :)).

    • #19

      Ti-au folosit la ceva ”activitatile extrascolare” sau ai ajuns sa realizezi ca, de fapt, ti-ai pierdut timpul degeaba?

  9. #20

    Ce sa-i faci. Political corectnessu’ si flower poweru’ a ajuns peste tot. Am fost si eu in trecut intr-o asociatie studenteasca si era cum ai zis tu – distractie si mai faceai si tu ceva pe langa. Am fost si VP si a fost ok. Ceva mai multa planificare, dar nu mai mult de cateva ore pe saptamana.

    In schimb am vazut generatiile mai tinere care au urmat. Acolo incepea o versiune de totalitrism in care se tuna si fulgera si se lucra in disperare.

    Per total a fost ok, dar acum nu m-as baga daca as fi tanar.

    • #21

      ”Ce sa-i faci. Political corectnessu’ si flower poweru’ a ajuns peste tot. Am fost si eu in trecut intr-o asociatie studenteasca si era cum ai zis tu – distractie si mai faceai si tu ceva pe langa. Am fost si VP si a fost ok. Ceva mai multa planificare, dar nu mai mult de cateva ore pe saptamana.”

      Pai, de-asta i-a mers Romaniei atat de rau: distractie & tate, nu tu obligatii, nu tu munca.

      ”In schimb am vazut generatiile mai tinere care au urmat. Acolo incepea o versiune de totalitrism in care se tuna si fulgera si se lucra in disperare.”

      Cand a lovit criza economica din 2008, poate n-ai citit sau n-ai aflat, la vreo 3-4 ani dupa in plina criza, majoritatea elevilor de clasa a 5-a si a 6-a parca (cred ca si cei din a 8-a) au fost intrebati de politica si administrare. Eeeeh, poftim, peste 50% au spus ca vor dictatura sau junta militara.

      Iar eu te-ntreb: tu unde crezi ca au ajuns pustii astia fani ai totalitarismului, drogati pana peste poate de ”pe vremea lui Ceausescu era mai bine”? Oare, n-au crescut si ei & sunt fanii ”ordung muss sein” si ”ordinele nu se discuta, se executa”?

  10. #22

    Partea pozitiva la activitatea de ONG in studentie mi se pare ca te face sa muncesti pentru ceva, un proiect, o activitate, ceva faci, nu esti doar membru si primesti adeverinta de voluntariat/practica pe nimic pentru facultate.

    Also, ai dat exemple de organizatii studentesti profesionale. Am facut parte dintr-una pe reprezentare, unde pe langa proiectelele de cariera, eram activi in consilii si comisii, sa ii ajutam pe colegii nostri. Asa am invatat ce e ala lobby, cum poti schimba ceva chiar daca esti “un simplu student”, cum te poti folosi de regulamente si LE pentru a influenta chiar si pe mumiile facultatii.

    Ce faci apoi – corporatie, freelancer, plecat in tari straine cu EVS, tine apoi de individ si de cum se foloseste de ce a invatat.

    • #23

      da dar asta fix in sistemul steril pe care il promoveaza, deci practic promovezi tipul asta de circuit inchis in timp ce te bucuri ca poti schimba ceva, cand schimbarea ar trebui sa fie ceva normal.. -5 points to grifindor

  11. #24

    Nu stiu dece “corporatiile” sint privite ca o ciuma spalatoare de creiere. Nu sint toate la fel cum nu sint nici natiile la fel. La fel cum o anumita natie, are o cultura diferita in regiuni diferite. Asa si cu corporatiile. Ele in general au o anumita cultura, ca orice natie de altfel, iar cultura respectiva dicteaza comportamentul care poate fi diferit in functie de zona. Ca sa o tai scurt, daca romanul ca natie, e pupincurist, asa se va incerca culturalizarea si in filiala locala a corporatie respective. Citeodata se reuseste (in functie de ce fel de pupincuristi sint pusi sefi) iar citeodata nu. Asa ca corporatiile in sine nu sint chiar asa un bau bau precum se incearca.

  12. #25

    www.sebastianbargau.ro/2017/08/25/silviu-iliuta-cand-prostul-vrea-para-destept/#comment-1079023
    – offtopic -> priviti aici parerea celui mai prost dintre bloggeri lesinati ai Romaniei. Citez: “Eu m-am liniștit cu Halep. Părerea mea e că acum face bani cu grămada din pariuri și că o doare fix în cur de părerea noastră (așa cum și trebuie, că nu pe banii noștri a făcut performanță)”. Ii transmitem si noi cat de cretin e?

  13. #26

    Uhm….pari mai suparat decat de obicei

  14. #27

    Ai scapat un pic din vedere aspectul politic al acestor organizatii. Oare nu sunt construite ele pe calapodul de partid contemporan? Daca inlocuiesti “student” cu “membru” si “ong” cu “partid” nici nu o sa sesizezi diferenta.

    Dincolo de asta sunt o gramada de stundeti care deja de acolo pleaca spre partide. De exmplu de aia au un succes teribil organizatiile de studenti din Poli.

  15. #28

    Ignore, nu observasem ca e guest post

  16. #29

    Cum frate sa muncesti gratis? Experienta? Networking. Si nici macar nu iti arata colegele de asociatie tatele? Mars ma!

    Vrei motivare? Te duci si muncesti in call center. Sau la impartit fluturasi. Sau promotii la iaurt.
    Dupa cateva luni intr-un job dinasta de cacat, o sa fii suficient de motivat incat sa pui mana pe carte si sa incepi sa te zbati. Si sa inveti chestii in timpul tau liber.

  17. #30

    nu mai bine stai pe 8mil acolo unde esti sclav decat asistat social?

  18. #31

    Cel mai penibil ONG studentesc / de tineret a fost (sau inca este?) ala al lui Buta, de a infiintat Untold din bani publici, iar dupa aceea a privatizat festivalul.

  19. #32

    Am o prietenă care a publicat o carte despre viaţa în corporaţie, iar peste câteva zile a fost chemată în şedinţă şi a luat-o HR-ul la tocat mărunt: “Noi aveam planuri mari pentru tine… Ne gândeam să te promovăm. Dar dacă aşa gândeşti tu despre munca ta, mai bine pleci.” Şi nu a scris despre persoane anume sau despre filma X. Totul era la modul general, despre viaţa de corporatist.
    Alternative?
    – Varianta hardcore din fabrica de textile.
    – Să fii genial într-un domeniu şi să-ţi permiţi libertăţi.
    – Să-ţi sapi porumbul din spatele casei şi să-ţi permiţi libertăţi.
    Este foarte bine că încă avem alternative.

    • #33

      Exista suficiente domenii fara oameni din HR care sa-ti dicteze fiecare pas.
      Sincer nu inteleg cum cultura asta a corporatistilor a ajuns in acest punct. De ce s-au acceptat lucrurile astea?
      De ce ai alege sa lucrezi intr-un astfel de mediu?

    • #34

      ”Sincer nu inteleg cum cultura asta a corporatistilor a ajuns in acest punct. De ce s-au acceptat lucrurile astea?”

      Pai, n-am vrut cu rusii, am vrut cu americanii. Tu ce credeai ca o sa se intample? La ei exista mentalitatea de corporatist inca din anii 80.

      ”De ce ai alege sa lucrezi intr-un astfel de mediu?”

      Bani.

  20. #35

    Care Tudor??

  21. #36

    Pai cum domnule guest author ca pana acum laudai aser-ul pe FB de mama focului.
    Da, asociatiile astea sunt o mare spoiala si mai bine pui mana si cauti ceva real de munca inca din facultate. Asa poti castiga o experienta mult mai relevanta pentru un viitor job fata de prostiile cu care se ocupa asociatiile. Din pacate sunt foarte avantajoase la capitolul “pile”. Un hiring manager alumn de de-astea priveste cu alti ochi un candidat-membru.

  22. #37

    Nu fac parte din mediul respectiv si nici nu mai sunt student, insa nu inteleg practic problema. Inteleg ca acele ONG-uri sunt la fel cu corporatiile in acare studentii urmeaza sa lucreze si ambele sunt rele. Ok, daca viitorul e maro, care e sensul discutiei? De ce nu schimba studentii domeniul, daca mediul corporatist nu le surade?
    E ca la profesori sau medici – vrei sa te faci profesor? Foarte bine, insa asta e salariul, sa nu vii dupa aia sa imi spui ca trebuie sa faci meditatii pentru ca salariul e prea mic.
    A, ca tot sistemul e incorect? De regula un sistem se schimba doar foarte putin, indiferent de eforturi.

    • #38

      ”Ok, daca viitorul e maro, care e sensul discutiei? De ce nu schimba studentii domeniul, daca mediul corporatist nu le surade?”

      Pentru ca toti vor sa-si castige painea, indiferent cat de tragic e fiindca toti au fost bubuiti cu ”viata e grea, asa ca nu spera la mai mult”, in timp ce vor sa-si uimeasca parintii sau ca parintii lor sa aiba motiv de mandrie printre anturajele lor cu ”I-auite ce face baiatul/fata mea, lucreaza la corporatia X”.

  23. Imi explica si mie cineva ce face un corporatist de la 9 la 17? Plm, pe vremea mea nu exista breasla asta…

    • #40

      Pai, pe vremea ta, in loc sa muncesti, piguleai. De-asta a ajuns Romania unde e in ziua de azi.

  24. #41

    Eu am o parere destul de proasta despre invatamantul din romania, sunt convins ca sunt si exceptii, dar… totusi cred ca toate chestiile nashpa se intampla doar pt ca e vorba de romani, fie ca e vorba de profesori, elevi sau studenti, si parinti.
    Eu m’am inscris la o facultate in UK, (nu, nu e Oxford sau ceva asemanator), am cam depasit varsta studentiei, tare imi e teama sa nu fiu confundat cu profesorii, dar… daca vorbim de fabrici de diplome… aici e un adevarat bussiness. Aici oricine vrea o diploma o poate avea, nu trebuie decat sa vrei, mai ales in conditiile in care prima diploma e aproape gratis (statul acorda un imprumut de 9250£ pe an, si platesti inapoi cand te angajezi si salariul iti depaseste 21000 £/an, platesti 9% din ce depaseste 21000, daca mori, creditul moare odata cu tine).
    Sunt o groaza de firme, care au programe pt studenti, ii angajeaza direct de cand sunt la facultate, pe salariu ceva mai mult decat 7.50£/ora, nu mai pun la socoteala training-urile si program care te ajuta sa mergi si la scoala.
    Poate gresesc eu, dar cred ca astea sunt adevarate fabrici de diplome!
    Am vorbit cu oamenii de la facultate, toti par oameni normali, nu fite sau figuri de superioritate, engleza mea nu e cea mai stralucita, dar oamenii aia chiar au vorbit cu mine, si au incercat sa imi dea toate informatiile de care aveam nevoie si care mi’au oferit tot sprijinul si intelegerea posibila.
    Am mai intalnit profesori, de scoala secundara sau primara, oamenii aia chiar mi’au parut deosebiti, chiar sunt interesati de meseria lor… unii dintre ei sunt absolut impresionanti!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.