Nu știu dacă ați mai remarcat, cumva, dar e plin pe social media de articole de astea lacrimogene, despre români care vâslesc spre casă, prin valurile vieții. În general, sunt 2 motive fundamentale.
Unul este românul care a muncit 20 de ani în afara țării, adevărat, a făcut ceva bani, dar nu e, domnule, ca la noi acasă, acolo, printre străini, oamenii sunt răi, sunt reci, nu te acceptă, e nasol, așa că a decis să vină acasă, unde e cald și bine.

Celălalt motiv e ăsta din imagini. Viața e grea afară, nu are sens să te chinui, că oricum, nu mai faci bani cum se făcea odată, acum muncești 2 luni și strângi 60 de euro, vai mama ta, dormi prin gară.

Sunt foarte curios. Ce agenție o fi primit pitchul ăsta guvernamental, nu de alta, dar face o treabă ffff bună, articolele sunt bine închegate, nici nu ai zice că sunt bazaconii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cind pleaca asa, la buleală si fara nici o meserie, sa spuna mersi ca-s ăia amabili si-l lasa sa doarma in gara, ca la noi îl ușuie femeia de serviciu, cu badigarjii, sa faca curatenie.
    N-am intrat in link, dar cred ca si “obrazul subtire cu cheltuiala se tine”…
    Pe vremea cind Ro nu era nici macar in SEE si-a facut cruce un granicer din Amsterdam ca plec la Buc fara politie dupa mine.

    2
    • #2

      O gramada pleaca asa pentru ca aici nu au altceva mai bun de facut. Sunt o gramada care dupa 12 clase fara bac sau vreo specialitate. Eu am vecin care nu stia sa faca nimic si a plecat in anglia. Acolo a facut un curs de electrician si acum e electrician. Nu sef, dar ii da la mana electricianului sef. Are zile cand castiga si 300 lire pe zi. Acum romanii se duc in anglia prin irlanda dupa care trec in irlanda de nord si de acolo unde vor in uk

    • #3

      Esti superficial!
      In Germania l-a furat un roman (adica intermediarul). Este o practica care dureaza de zeci de ani. Cunosc un constructor care a lucrat in Germania pe la inceputul anilor 2000. Salariul era de 1600 Marci (net, pe fluturas), dar primea 800 Marci. Asa avea contractul cu firma din Romania (Teleorman) care facea intermedierile.
      Citeste!

    • #4

      @Dan Ce vrei sa spui cu aceea ocolire Irlanda-UK? Si acum poti ajunge unde vrei tu in uk via avion fara probleme, desigur ca turist.

    • #5

      AnduD, acum te verifica daca chiar esti turist. Rezervarea la cazare, cati bani ai la tine, cat stai, ce faci si pe unde te duci etc. daca nu sunt convinsi ca esti turist iti refuza intrarea in UK si te trimit inapoi acasa. Sunt din ce in ce mai multe cazuri. Nu e greu sa si dea seama care e turist si care nu…..

    • #6

      si reciproca e valabila. mai ales ca granita directa e aia cu Franta si aia ii urasc visceral. multi englezi aleg sa zboare in gibraltar si de acolo sa intre in UE pe la frontiera terestra cu Spania, ca verificarea e doar de forma

    • #7

      @Dan poate te-ai uitat urat, poate ai zis ceva :))
      Niciodata nu mi-au cerut detalii, desi in baza lor de date cred ca le apare ca uneori am stat si ~24h si e un mic red flag.

  2. #8

    Astea sunt din aceeasi serie cu turistii jefuiti in Grecia, “umiliti” la cozi la granitza, etc. Pe principiul stati dracu acasa ca aici nu va jefuiesc si umilesc strainii, o facem noi neaos cu branza si viezure.

    1
    • #9

      @Cristina: acum, de când cu UE e mai greu să îngrădești dreptul la circulație că vei fi răstignit și atunci au venit cu ideea asta. Naționalism infect pe pâine. Nația noastră nefiind foarte educată, au cui să o predea.
      Mă uit la prieteni, mulți anti unguri practicanți :)))care aprobă politica lui orban și care la anul vor o Românie după modelul lor. Vor pe cineva care sa se lupte pentru ei, pentru țărișoara asta la fel ca orban sau erdogan. Romanii vor un tătuc. Multi spun mai in glumă mai în serios că avem nevoie de dictatură. Și articolele astea, asta fac. Spală creiere.

      1
    • #10

      Numai ca romanii nici nationalismul nu-l fac cum trebuie. Nu ca nu a dat-o Orban in bara uneori mai rau decat romanasii, dar niste natuonalisti de la noi ar gi mult mai praf. Pentru ca toti sunt mai praf si atinci si nationalistii sunt, proportional.

      1
  3. #11

    Din aceeasi categorie, am observat ca s-au cerut si articolele cu “aveti grije cu Grecia, se fura, se ia banii pe mancare, se aia si cealalta..”.

    1
  4. #12

    … cand traiesti de la salar la salar, 60 de euro is mana cereasca… numa zic.

  5. #16

    guvernul are nevoie de proști in țară pe care să îi impoziteze, pt bani de pensii speciale și salarii pt bugetari.

    1
  6. #17

    “Suggested for you” – cineva care se pricepe, dacă o ia pe firul algoritmic, află cine a plătit pentru asta și cine e autorul campaniei. Punct.

  7. #18

    nu se intelege prea clar, ratacitul ala e roman sau georgian?

    3
  8. #19

    Astea sunt articole despre majoritatea celor care pleaca la munca in cele mai necalificate pozitii. Da, stiu, pe Internet toti sunt medici sau profesionisti foarte apreciati si cautati peste tot numai ca cei foarte multi din afara adeseori sunt cei care fac muncile pe care nu le doreste nimeni de prin zona aia, de obicei pentru ca implica mult efort fizic sau rutina coroborate cu plata de nimic pentru localnici.
    Sunt pline live-urile de pe TikTok de baieti plecati in agricultura prin Germania care stau cu telefoanele in timp ce atarna, pe niste suporti metalici, cu orele pe zi, la cativa centimetri deasupra solului, la plivit de buruieni (manual) sau culegand nu stiu ce plante.

    Si da, in Romania este multa treaba si se pot castiga mai multi bani decat in afara, fara sa ai abonament la bugetul statului. Daca eu, nimeni in drum, am putut sa am un trai mai bun decat multi care stau in afara, nu vad de ce altii nu ar putea?

  9. #21

    AUR! Occidentul decadent care isi bate joc de romanii adevarati si muncitori. Romanii care isi lasa pamantul nemuncit si pleaca scalvi la straini

    2
  10. #22

    “În prima lună, Georgian a luat 200 de euro, după ce intermediarul i-a reținut din bani.”

    Intermediarul fiind… roman!

    2
  11. #23

    Vai de mama lor, a germanilor, ce gari au, le ploua prin acoperis, tot mai bine in gara la noi in Romania!

    4
  12. #25

    se cauta personal pentru hoteluri in uk, 10,65 lire/ora, cam 8 lire/ora net, garantat, fara intermediar. problema e cazarea scumpa, trebuie sa te asociezi.

  13. #26

    Au si articolele astea dreptatea lor. Eu acum 10-11 ani cand am venit in Irlanda aveam vreo 3 diplome (traduse frumos – BAC, facultate cu specialitate IT facuta la fara frecventa, curs intensiv de engleza). Am fost la vreo 20 de interviuri si n-au vrut bulangii astia sa se uite la diplomele mele. M-au pus la proba si au vazut ca engleza mea e de rahat si au zis “unfortunately this time you haven’t been successful, but don’t hesitate to apply again if any position will come up in the future”. Mai pe romaneste mi-au zis ca atunci cand voi fi capabil o sa se uite si la mine. N-am avut incotro si m-am angajat la curatenie. Si aici, la fel, niste bulangii strainii astia. Chiar m-au pus sa spal rahatul de prin WC-uri. Si n-am vrut sa ma platesca cand n-aveam chef sa ma trezesc sa ma duc la munca si le spuneam ca sunt “sick” – foarte naspa, scuza asta chiar mergea cand eram la scoala si nu ma duceam ca “ma durea capul”. Si nici “la negru” n-au vrut sa ma plateasca nenorocitii, chiar daca le-am zis ca in Romania asa se facea la muncile astea mai necalificate – m-au pus sa platesc si taxe. Plus ca mi-au zis ca-mi pot da si bani mai multi cand vine payslip-ul, dar cica trebuie sa fac overtime.
    Exemplele pot continua, dar uite asa m-au facut nenorocitii sa-mi uit metehnele romanesti in astia 10 ani. Chiar m-au “dezradacinat” si m-au adus in stadiul in care nu vreau sa ma mai intorc in tara mea frumoasa ptr nimic in lume. Asta chiar ca este spalare pe creier si pe undeva au dreptate articolele ca cel de mai sus.
    Partea naspa este ca acum mai dau si 1200€ lunar pe o casa care va fii in totalitate a mea in vreo 20 ani. Plus ca am o gramada de responsabilitate pe cap, fiind manager (nu, nu in curatenie sau constructii).

    Deci … e naspa cu strainii astia bre.

    6
    • #27

      niste loseri:))

    • #28

      Ce este si mai de rahat, ca tot baga articolul asta (si clar multe altele), ca si cum ar fii de actualitate mereu.
      La o cautare scurta:
      1. Cancan il posteaza la ei pe site in Oct 2022.
      2. Astia de la Stiri Romania il posteaza la ei pe FB in Mar 2023 (la ei pe site nu am gasit data postarii, ca deh sa creada lumea ca este de “azi).
      3. Tot astia il posteaza si ieri pe FB.

      Bai nene, daca tot iei niste bani pe vrajala asta cu strainatatea e de rahat, mai schimba povestea nene. Inventeaza ceva, ca nu e greu. Schimba numele prostului, tara, mai pune ceva la banii cu care a venit ala inapoi … sau mai scade, ca a mai cumparat si omul un pachet de tigari ceva :))))

      2
    • #29

      iata, cand omul cauta…:))

    • #30

      Acuma nu generaliza la tot poporu metehnele tale. It was you, buddy.

    • #31

      Nu se remuza totul doar la bani.
      Eu sper sa nu ai vreodata nevoie in Irlanda de vreun tratament medical mai complex (chestii care nu se rezolva cu 7up sau paracetamol), ca “pentru nimic in lume” nu o sa mai fie asa de imposibil.

    • 1200e?
      Pfff. io o sa dau, cu tot cu intretinere, in jur de 2000. Ai dracu strainii mei

    • #33

      @Dan – am avut nevoie. Personal am acut o experienta destul de ok fata de ce se plange lumea. Ajuns la urgenta cu durere in partea dreapta, trecut de triaj, pus branula in brat, asteptat vreo 7 ore pe scaun … dar din momentul in care m-a vazut un doctor (nu asistenta) intr-o ora eram deja in teatrulnde operatie dormind si chirurgul operandu-ma de apendicita. Am inteles ca era aproape de peritonita. Apoi recuperarea a fost foarte ok, 2 zile in spital. Am plecat pe pecioarele mele dupa 2 zile si m-a costat doar asa-zisa taxa de spital 60€ (sau 80€, nu mai tin minte exact) x 2 zile + 1 cutie de bomboane care am lasat-o ptr asistente cand am plecat ptr ca am fost tratat foarte bine. Nu a trebuit sa platesc nici operatia, nici anestezistul, nici asistenta, nici brancardierul, nici portarul, nici pe aia de la paza … si nici sa umplu buzunare pe tot traseul. Si da, cea mai naspa parte este cu asteptarea la urgente. Am inteles ca de multe ori astepti atat ptr ca sunt foarte multi drogati care se dau loviti cu tot felul de dureri doar ca sa li se dea “pain killer-uri” mai puternice. Si inca ceva, personal nu am auzit de “atentii” in sistemul medical din Irlanda, care da, nu este perfect, dar este la mii de ani departare de cel din Romania.

      @animaloo – da, am avut norocul ca am facut mortgage acum 5 ani, exact inainte sa inebuneasca astia cu preturile la case si la chirii. Plus ca am avut si un depozit bunicel. Dar per ansamblu a fost, daca nu cea mai buna, una dintre cele mai inspirate si bune decizii din viata mea. Stiu si eu ce nebunie este acum in Irlanda cu chiriile sinpreturile la case.

      Per ansamblu, nici Irlanda nu este, poate, o tara perfecta. Cum zicea cineva pe aici, fiecare tara are nazistii ei, drogatii ei, lenesii ei, corptii ei (eu cel putin nu m-am lovit de ei pana acum si nici nu am simtit coruptia politica pe pielea mea), etc. Dar ptr mine, care am muncit si mi-am vazut de treaba, este tara perfecta. Nu m-as muta in alta tara in momentul actual, iar in Romania ptr nimic in lume. Poate doar la pensie mi-as lua ceva mic prin Spania ca sa am o pensie cu soare 🙂

      1
  14. #34

    Stiri platite de AUR…
    Da, e clar ca daca mergi singur in Germania e destul de greu, dar daca te chivernisesti mai spre moderat, nu ai cum sa ajungi doar cu 60 Eu/luna (doar daca lucrezi cu norma 1/2, dar atunci nu te plange)
    la 1500 Eu /luna-minim , daca esti tanar o duci ok…
    Asta bine inteles daca:
    Nu lucrezi la negru
    Iti dai un pic interesul sa inveti limba
    Nu mergi la orice prosteala de loc de munca unde te cheama unul sau altul…

  15. #35

    Mkey. Eu afară iau de 5 ori pe cât luam în țară,mancarea o cumpăr în mare la același preț ca la noi, de infrastructură nu mai zic, și statul german nu îmi ia aproape jumătate de salar lunar.

    • #36

      Dau exemplu concret zona unde locuiesc eu: chirie la apartament de 75 mp – 500 de euro plus cheltuieli ~ 80 de euro. Cel mai rapid internet ~ 50, abonament mobil ~ 25, asigurare masina ~ 90 ( ca incepator, scade cu timpul), impozit ~ 30. Cu combustibil ajungi la 1000. In constructii ai minim 2000 lunar. Tot raman 1000 pentru mancare, distractii si ceva de pus deoparte pentru concedii. Ce sa zic, e grea strainatatea…

      2
    • “statul german nu îmi ia aproape jumătate de salar lunar”

      #strong doubt

  16. #38

    De fiecare data cand ma imi spune cineva ca sunt “sclav in Germania” ii spun ca ma bucur pentru el ca are o viata frumoasa si implinita. Da, e nasol cu strainii, nu te asteapta in poarta sa te intrebe de unde vii, nu te invita la masa sa-ti descoase viata privata, nu te iau la ocazie( dintr-un motiv foarte simplu, daca se intampla ceva in timpul ala, el raspunde si nu ii plateste nicio asigurare), nu stau la baute cu tine si isi vad dracului de viata. Vrei sa faci parte din viata lor? Integreaza-te dracului! Ca ei sunt obisnuiti cu straini care vin si pleaca, nu o sa-si mai incarce viata si cu problemele tale.

    Da, e nasoala strainatatea. Dar pana te integrezi. Iar pentru asta, trebuie sa stii limba si sa te implici in treburile comunitatii. Cand stii doar 3 cuvinte si restul din maini, nu te baga nimeni in seama. Poate tu, la tine in sat, ai fost cel mai smecher, dar acolo esti un nimeni. Iar daca ai fost un nimeni la tine acasa, acolo nu ai nicio sansa.

    Pentru fiecare looser de asta sunt altii 10 care si-au facut un rost in viata. E si nasol sa vii dintr-un sistem in care “merge si asa”, “lasa ca o rezolvam noi cumva” sau “stiu eu un baiat”, intr-o tara cu reguli care chiar se respecta.

    Si nu zic ca e perfect. Fiecare tara are nazistii ei, tot felul de nebuni si bulangii. Dar, marele avantaj e ca, daca te duci la munca, esti tratat decent si scapi de grija zilei de maine. Ceea ce, in Romania, e mai mult o exceptie decat o regula.

    4
  17. #39

    Este parte din politica social-economica denumita patriotism economic. Fondator, ganditorul Ciolacu, parintele ciolanismului.

  18. #40

    Oooo, daa, exista si canale pe tiktok, yt, cu români care au lăsat străinătatea aia rea și toarnă lozinci hauriste despre țară, străinii aia răi, UE etc și sunt urmăriți de sute de mii de români.
    De exemplu emigrantiingradina de pe tiktok, a lăsat Anglia în 2020 pt civilizația din Daia, jud. Mures. De când au ajuns aici, au dormit în rulota, au turnat copii, traiesc în niște condiții mizerabile și se dau grozavi pe tiktok cu alegerile lor.

    1
  19. #41

    Buna ziua. Stiti cum se conjuga ,,garoi” in franceza ? :))))

    Je suis garoa
    Tu es garoa
    Il Elle es garoas
    Nous sommes garons
    Vous etez garezz
    Ils Elles sont garois

    :))))))))))))))

    0
  20. #42

    Azi e marti . inseamna ca maine-i miercuri :))))

    Revin in curand cu stiri de pe front. frontul iubirii si al datoriei nereturnate :))) Deja e schitat planul Operatiunii Barbarossa :))) Mi a distrus vara nenorocita asta

  21. Daca lucrezi pe salariu minim + 20-30% situatie in care sunt 90% dintre romanii din occident, dupa ce scazi chiria, utilitati, asigurari, haine/mancare…..nu ramai cu mare lucru in mana. Numarul celor care lucreaza in afara care-si permit un concediu intr-o statiune dintr-o tara ieftina gen grecia sau bulgaria e infim, majoritatea isi consuma zilele de concediu la casa sau rudele lor din Romania..

  22. #44

    Cred ca ii suspectezi de prea multa inteligenta si interes. Ma indoiesc ca le pasa catusi de putin de cei ce pleaca din tara. Cu cat pleaca mai multi cu atat mai usor le este la alegeri. Sa fim seriosi, indiferent cati pleaca, pentru ei si familiile lor vor fi mereu suficienti bani, suficienta influenta cat sa traiasca bine.

    E ca in episodul din Andor, din punctul meu de vedere, cea mai buna productie Star Wars, incluzand cele originale: you think they care enough to make an effort? Nobody’s listening!

    • #45

      nonono, nu despre asta e vorba. ci despre faptul ca cineva smenuieste niste bani pentru o campanie de genul, cum era aia cu cocalarii internauti care circulau cu tramvaiul. e interesant sa afli cine si ce sume s-au futut pentru un non subiect

  23. #46

    Site-ul este unul rusesc, foarte popular printre votantii AUR, stiu sigur asta