carte de munca

Citeam vineri noile reguli pentru prima casă și mi-a sărit în ochi una din ele, și anume că trebuie să aduci copie după cartea de muncă, completată la zi.

Lămuriți-mă și pe mine. Mai există carte de muncă? Încă de pe vremea când mai frecventam piața muncii se vorbea că se scoate, că s-a scos, că e înlocuită cu o bază de date electronică etc.

Să înțeleg că e iarăși unul din lucrurile definitorii pentru românia, să se înlocuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    eu am cartea de munca acasa de 1+ an. mi s-a zis ca e inutila si pot sa o arunc daca vreau.

    • Cred ca sunt vreo 3 ani de cand s-a renuntat la cartea de munca. Se vede si de aceasta data de cata superficialitate dau dovada unii functionari ai statului.

    • #3

      sa o arunci negresit! ca peste 20 de ani cand vrei pensie de stat, sa constati ca fie nu figurezi nicaieri, fie datele sunt complet aiurea. 🙂
      mancatiax, parca ati fi trait pana acum in elvetia…

    • #4

      Peste 20 ani nu o sa ai pensie, iar daca totusi exista iti vei putea lua doar paine din ea.

    • #5

      @aurache, evident ca nu o arunc, de aia inca o am pe undeva :).
      dar in alta ordine de idei tata a reusit sa isi scoata adeverinta ca a lucrat pe un santier 4 luni cand era in vacantele studentesti (35+ ani in urma), deci se pare ca exista o oarecare ordine.

  2. #6

    A fost scoasa, exista contract de munca, parca!

  3. #9

    S-a renuntat la cartea de munca de vreo 3 ani. Ei spun ca toate-s scanate, iar datele sunt introduse intr-o mare baza de date gestionata de ITM. Dar nu le aruncati, fiindca exista situatii cand multe din datele privind munca de pana acum 3 ani sunt ori lipsa, ori denaturate. Si atunci, nu putem dovedi calitatea de angajat decat cu aceasta carte de munca.
    Ulterior renuntarii la aceste carnete, a devebit obligatorie utilizarea aplicatiei Revisal. Daca cineva vrea sa vada informatii despre locurile pe unde a lucrat, salariile, profesiile, etc, poate solicita un extras de la ITM.

  4. #10

    E trecuta intr-un registru electronic, nu mai ai tu treaba, are statul grija de asta, adica cand ai nevoie de datele din ea, trebuie sa o cauti prin casa si evident sa umbli pe la fostii angajatori sa-ti dea adeverinte ca ai lucrat la ei.

    • Tipic românesc:
      Ăștia ne dau cărțile de muncă să le ținem acasă, da’ nu ne dau și case!

    • #12

      si pe cati biti e registrul ala?

    • #13

      mhm registru electronic my ass, acolo figurez ca inca lucrez undeva de unde am demisionat acum 4 ani

  5. #14

    Din 2011 nu mai sunt cărțile de muncă. Nu cred ca e bine sa le arunci și sa te bazezi ca undeva ar fi o copie. La cum se “pierd” lucrurile pe la noi… Dacă vrei sa ai “la zi” dovada ca ai muncit/muncești ți le eliberează de la ITM o dovadă. Angajatorul trimite la ei tot ce e nevoie, și ei îți țin evidenta.

  6. Nu mai exista, toate datele de pe cărțile de munca au fost transferate acum câțiva ani, sau ma rog, a fost obligația angajatorilor sa transmită datele cărților de munca la ITM (paremise) dar cu toate ca sistemul e infailibil 🙂 tot de la ei se recomanda si păstrarea cărților de munca sau a contractelor, drept dovada pentru anii lucrați. Ai o baza si în ăștia…. nu mai vorbim câți n-au mai transmis datele carților de munca

  7. #18

    Angajarile si vechimea se înregistreaza electronic. Bineînțeles ca nu poți folosi aceste înregistrări si pentru orice ai nevoie (pensie, șomaj, casa de sănătate, etc.) trebuie sa iei la rând toți angajatorii si sa le ceri adeverințe pe hârtie. Statul are grija de noi si nu ne lasa sa ne lenevim cu lucruri simple… ne ocupa tot timpul si ne tine mereu in priza 😉

    • #19

      plus cate un timbru fiscal la orice solicitare

    • #20

      Si daca firma la care ai lucrat a disparut, la cine te mai duci sa ceri adeverinta?

  8. #21

    Au fost inlocuite de Revisal: reges.inspectiamuncii.ro

  9. #22

    partea proasta e ca la ITM tin doar ultimele inregistrari pentru un angajator.
    istoricul este pastrat la angajator (modificari de functie, de salariu, etc).
    deh… soft furnizat de Teamnet.

  10. #23

    Eu m-am legat anul trecut cu ‘prima casa’ si desi am pe undeva pe la birou cartea de munca brd-ul nu mi-a cerut-o.

    Totusi nu m-ar mira ca alesii nostri sa ne trimita inapoi in anii ’90 prin revizuirea programului.

    • #24

      a fost usor?

    • #25

      Cam greu de cuantificat.
      Am beneficiat de circumstante atenuante:
      1. apartament in complex imobiliar (adica vanzatorul avea toate documentele puse la punct)
      2. colegele mele de la resurse umane stiau bine ce adeverinte trebuiesc (chiar mai bine decat angajata brd).
      3. grad de indatorare redus si durata creditului ceva mai mica (15 ani)

      Oferta cea mai buna este de la cec, dar dupa 5 minute de stat la coada intr-o agentie am decis ca nervii mei merita diferenta.

  11. #26

    Eu îmi țin cartea fiindcă REVISAL și TEAMNET.

  12. Si eu am cartea de munca acasa. In schimb am mai primit de la firma si fisele fiscale, anuale, la inceput pe hartie apoi in format electronic.

  13. la sfârşitul lui 2013 am intrat în şomaj. aveam cartea de muncă acasă de vreo juma de an. pentru acea diferenţă mi s-a dat o recipisă pe care, mi s-a şoptit, s-o păstrez în original alături de cărţulie. înafară de asta mi s-a mai spus ca, de pe unde voi lucra, să cer adeverinţe cum că am lucrat la ei şi tot aşa, să le păstrez în original. căci toate astea adunate îmi vor servi la pensie. că eu una nu mă bazez pe acest sistem “informatic” aplicat de stat. că administraţia financiară nu are mail cu casmb şi tot aşa, deşi trăim într-o epocă a informaticii statul român nu a auzit de mail şi de altele. dar poate să scaneze cărţile de muncă. ca sfat: de pe unde lucraţi cereţi adeverinţe de unde să reiasă că vi s-au plătit dările la stat, mai ales când terminaţi cu ei. adeverinţe de pe care daţi doar în copii dacă aveţi nevoie că peste n ani cine ştie ce se întâmplă cu firma respectivă.

  14. Mi-au cerut si mie la ING, la Prima Casa un “printscreen din REVISAL” . Aparent asta tine loc acum de carte de munca.

  15. #30

    esti un nesuferit cu god complex dar spune-le cititorilor SA NU ARUNCE CARTILE DE MUNCA. lucrez la itm cluj si, crede-ma, arhiva scanata a cartilor de munca e la fel de relativa precum stratul de grasime de pe burta ta

    • “la fel de relativa precum stratul de grasime de pe burta ta” asta poate sa fie un compliment…

    • #32

      no, pai daca din Cluj, eu zic sa-l credem

    • #33

      clar, fiind locul unde este academia oamenilor seriosi si foarte muncitori

  16. #34

    Unde e Tim?

  17. #37

    Eu anul trecut cam pe vremea asta mi-am cumparat casa tot cu Prima Casa si nici vorba de carte de munca. Buletin, ultima factura de utilitati de la adresa din buletin, adeverinta de salariu si fisa fiscala pe ultimul an… De la mine cam atat…

    • #38

      Pai si ce are creditul cu cartea de munca? Pe aia ii intereseaza unde muncesti si nu unde ai muncit? Intotdeauna s-a cerut adeverinta de venit si nu cartea de munca.

    • #39

      la fiecare credit pe care l-am avut mi s-a cerut copie dupa toate paginile din cartea de munca, semnate si stampilate conform cu originalul

    • #40

      @ mihaela: nu vorbi prostii, e primul credit in care nu mi s-a cerut nimic din cartea de munca de tip vechi!

    • #41

      Scuzati…nu mai sunt la curent cu toate creditele din Romania…Asta probabil s-a dorit dupa ce au luat plasa mai multe banci cu adeverinte false de servici. Probabil ca sa nu mai verifice autenticitatea unei adeverinte de venit se dorea direct cartea de munca.

  18. Eu zic sa ajungem noi la pensie! Apoi vom vedea daca a meritat efortul sa le pastram! Doamne’ajuta!

    • S-a desfiintat si fisa fiscala. Revisal e singura sursa.

    • #44

      eu unul tin si adeverintele de vechime date la incheierea contractului, nu ma bazez doar pe revisalul vietii. Pe de alta parte, unii se intreaba daca mai prind pensia. Eu ma intreb daca o mai prind cine mi-o plateste

  19. #45

    Ai carte…ai parte.
    Eu o am pe a mea si o tin cu atentie.

  20. #46

    Eu stiam ca la prima casa iti cere adeverinta de salariu pe nustiucate luni de la angajator si copie dupa contractul de munca, plus aditionale, daca sunt.
    La primul serviciu mi s-a zis ca mi s-a infaptuit cartea de munca (fizic) dar nu s-a dus nimeni s-o ridice de pe unde trebuia:)) Deci probabil exista dar nu ti se mai da.

  21. #47

    Mie nu mi-a cerut. Ce-i drept nu am prins, dar acum iti da sa completeze de la HR o fisa standard a lor / adeverinta de angajat si iti mai cer ultima fisa fiscala pe care o ai disponibila.

    • #48

      berta, ultima oara cand am luat eu credit, probabil erai la scoala:) s-au mai schimbat, cu siguranta

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.