Poza e ciordită de pe rebbut, m-a făcut curios, pentru contabilul din tine. Trecem peste declarația Noi ne plătim angajații cu mai puțin decât minimul pe economie, așa că vă obligăm pe voi să plătiți tips 10%, indiferent dacă vă place servirea sau nu, ca să le plătim salariile, pentru că na, așa e în românia, rata la Mercedes nu se plătește singură.

Ideea e că, în românia nu e US. Prețul nu este preț plus taxe și afli la casă cât costă prezervativul, de fapt. Prețul, conform legii românești, trebuie să fie FINAL, să conțină toate taxele și să nu poată fi manipulat cumva.

Și atunci cum justifici în contabilitate țeapa asta? 10% taxă de fraier? Nu există taxă de serviciu, nu ai cum băga asta în vreun fel, nu ai registru corespondent. Sau cel puțin așa știu eu, cu bruma mea de contabilitate rămasă din timpuri imemoriale. Cum dai pe bon taxa aia, dacă prețul hamburgerului astronomic este, în listă, altul? Adică este complet ilegal să ai în lista de preț hamburger de 50 de lei și pe bon să iasă cu 55 de lei.

Întrebări foarte serioase, să știți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    cred ca e echivalentul “tavolo” din italia. Adica pentru fata de masa, tacamuri, ca ocupi masa.
    Totusi normal ar fi sa fie o taxa fixa, nu %.
    Sunt dsigur ca cei 10% nu se duc in buzunarul chelnerului, bucatarului, piccolo.

    • #2

      Se cheama : coperta sau coperto ce vrei tu sa spui. Asa e in italia si e intre 1€-4€ per persoana la fiecare restaurant. Si e trecuta si pe bon si exact asa scrie

    • #3

      In Italia este suma fixa sau procent din nota de plata?

    • #4

      Atata doar ca nu suntem in Italia Punct

    • Cetin scrie de Romania și de contabilitate in rromania și voi o dați cu Italia, plm daca va înțeleg …

    • #6

      @SV: era o paralela. citez “cred ca e echivalentul “tavolo” din italia.” asa ca plt daca nu intelegi extrapolari la subiect.
      @Dan: asa e, coperto si da e fix cum zici, d-aia ziceam ca mi se pare aiurea procent. Adica daca mananc de 1000 de lei, costa “coperto romanesc” 100 de lei, daca beau 2 beri costa 3 lei. Treaba romaneasca.
      @octavian: bine ca ai pus tu punctul si ai zis ca nu suntem in Italia. vezi ce i-am zis lu SV mai sus ca nu mai am litere la tastatura si pentru tine

    • Hai sa reluăm. Cetin întreabă: bai cum incadrezi legal taxa/suma respectivă în România că eu nu știu să existe cadru legal.Si veniți voi sa ii explicați că în ITALIA există context legal pentru așa ceva. Deci, din nou ce legătură are răspunsul tău întrebarea? Iar extrapolarea ta are valoare -0 in întrebarea de față 😉

    • #8

      @SV nu am zis ca i-am raspuns contabil si am zis ca probabil se vrea ceea ce e in italia coperto.
      Daca el a lasat comentariul vezi-ti matale de contabilitatea ta, ca vad ca nici tu nu ai raspuns nimic la obiect dar te bagi ca musca in curu calului

  2. #9

    Cel mai comun artificiu pe care l-am vazut este sa treci taxa de servicii (sau oricum i s-ar spune) pe linia de bauturi racoritoare. Banuiesc ca impactul e minim pe stocurile foarte ieftine si cu rulaj foarte mare.

    Ce e drept nu am intalnit pana acum vreun restaurant care sa impuna implicit taxa asta pe bon. Varianta de mai sus am regasit-o pe bonuri doar daca am cerut eu ca taxa sa fie inclusa pe bon (din ratiuni de decontare cheltuieli integrale la corporeișăn).

    Contabiliceste vorbind acum, pe bonul fiscal poti trece ce vrea muschiul tau cat timp informezi clientul ca este taxat. Se pot inregistra pe bonul fiscal pur si simplu “servicii” care vor fi acoperite cu un cod CAEN corespondent HORECA si ceva lamuriri in caz de control. EZPZ.

  3. #10

    Ce cacanari, orice numai sa iasa cat mai ieftin cu forta de munca, oricum lasam bacsis, dar asa cand citesc o magarie de genul ma ridic de la masa si plec.

  4. #11

    Probabil pe nota total consumatie 100 ron iar dedesubt 10 ron cu un label potrivit, nu “bacșiș”. In contabilitate probabil un 704 sau 758. Interesant este cum ajung astia 10 ron la chelner/i …

    • @florin, ai mâncat un “nu”. Cum NU ajung la chelner. Ca dacă ii dai la chelner sub forma de salariu, îți mai rupe statul din ei vreo 40% (sau cât dracului sunt contribuțiile).

    • eventual gen “bonus”. Si din aia 10% practic chelnerii or sa primeasca 6% ca restu ia statul.
      E mai legal decat bacsisu, dar tot sa ma suga 🙂

  5. #14

    Am intalnit o singura data in RO, bineinteles ca in Mamaia, intr-un vestit ( a se citi “jeg supraevaluat”) local numit “La Butoaie…sau “Butoaie”…sau ceva de genul.
    Mi-a picat mandibula vazand ca sunt obligat sa le platesc vreo 50-60 de lei pt ca asa vor ei si nu pentru ca am fost multumit in vreun fel de servire. Ce sa zic, never again pe acolo dar mi-a ramas in minte chestia asta…Nu stiu cum se inregistreaza in contabilitate dar dpdv al client service este o mare magarie si o nesimtire ordinara…nici nu stiu daca e legal.

    • #15

      De acolo e foto, acum ii zice Barrels.. e fostul “la butoaie”..

  6. #16

    Te duci la Mace/Caju, la Hadad:

    Mancare exceptionala, servire la fel, overall zic eu, premium

    La sfarsit 10% direct pe bon – stii or nu stii, platesti ca deh nu te faci de kkt sa te iei in gura cu ei dupa ce te-ai simtit bine

    Oi fi io chior si nu m-am uitat pe meniu, dar imi pare cel putin ciudat sa fortezi in acest fel za’ spaga. Pune tata in pret – de ce te chinui sa evidentiezi o spaga? E alt regim de impozitare?

    Intrebare tot serioasa!

  7. #19

    bah da unu sa nu răspundă punctual la întrebare…

  8. #21

    In Ungaria se practica, cel putin in cateva locuri unde am fost in vara asta am avut cele 10% inclus. Ne-a scutit sa avem fornti cash la noi. In general eu las 10% daca e servirea ok.

    Habar nu am cum se inregistreaza in conta…

  9. Ai doua inregistari contabile pentru acelasi bon (ignoram TVA)

    Activ: Cash – Pasiv: Vanzari de produse
    Activ: Cash – Pasiv: Alte venituri

    Baccisul se va impozita cu impozit pe venit sau profit, dupa caz.

    Daca e pe bon, trece prin contabilitate.

  10. #23

    se rezolva foarte usor, dar nu in contabilitate: nu treci pe la localul respectiv, nici macar pe acelasi trotuar, il ocolesti pur si simplu 😀

  11. #25

    Din ce vad eu, scrie Nota de plata, care e doar o instiintare cu ce ai de plata. E foaia aia pe care iti scrie ce ai consumat. Bonul fiscal e altceva. Posibil ca nu prea trece prin contabilitate tot ce e pe nota.

  12. #26

    5xx = 7xx venituri din taxa de prost!

  13. #27

    off-topic: nici un raspuns la subiect.
    on-topic: vreau sa zic ca mi se pare ca mercedesul e o masina de tarani chiar mai mare decat bmw-ul.

  14. #28

    Fix asta discutam cu colegii care organizează diverse evenimente. Încă de anul trecut, nu a existat eveniment corporate la care locația sa nu perceapă aceasta taxa de 10%. Denumirea este diferita, în funcție de inspirația patronului: service fee, resort fee, etc, “pentru personal, pentru ospatari, știți…”. Se percepe la finalul evenimentului, indiferent de profesionalismul echipei, calității serviciilor oferite, etc.
    La un eveniment de 10000 euro…sunt 1000 de euro.
    Este take it or leave it.
    You really need to suport Romanian HoReCa.
    Anul trecut, încă în pandemie, exista și taxa de terasă. Dacă locația dispunea de terasă, mai venea la pachet și taxa de terasă 1000 euro. Ma mir ca nu exista la evenimente și o taxa de utilizare a toaletelor.

  15. #29

    Dar nu se legiferase acum cativa ani bacsisul “cu cardul”? Ca parca aveau voie sa il puna… chiuiau hipsterii de fericire.
    Nu mai stiu daca s-a scos

  16. #31

    Din bruma de contabilitate ramasa in creier vad bonul inregistrat ca si:
    -venituri din marfuri vandute: junk food-ul
    -venituri din servicii prestate: taxa de servire
    -TVA de incasat
    Nu mai sunt la curent cu denumirile conturilor din Planul de Conturi dar cine are tangenta cu contabilitatea prinde ideea

  17. #32

    Daca asta este legal, ce ii impiedica si pe cei de la magazinele sa puna o taxa de servicii de 10% in plus fata de preturile afisate la raft?
    Sau un magazin online sa aiba o taxa suplimentara de X% pentru administrare site?

    • #33

      Problema e că nu apare în codul fiscal o interzicere explicită a acestei practici. Deci nu e ilegal. Trebuie acțiuni ANAF/contribuabil/tribunal sa se clarifice in absența unor modificări la legea in curs.
      Și e evident că poți camufla mult mai ușor asta la restaurante , sub forma de “prestare de servicii” decât la magazine. ( Unde întâlnim ceva similar cu transportul, daca tot e sa facem comparații)

  18. #34

    Uite aici delir: www.comodacasa.ro/bacsis/

    Cum evidentiezi in contabilitate bacsisul online? Si din 10 lei, cat primeste cel din depozit? 8,4 RON ca restul e TVA, sau se aplica si impozitul / venit / profit inainte?