Dacă tot e azi ceva cu Eminescu și toată lumea e cu marele nostru poet național, am și eu o curiozitate. De fapt mai multe.
A stat cineva în ultima perioadă, săp citească, vreodată, o poezie de Eminescu? Sau nu, o poezie? A cumpărat cineva vreo carte cu poezii de Eminescu? Sau o carte cu poezii?
Chiar sunt curios.
Eu, cu siguranță, nu. Nu îmi place poezie și, după ce am fost obligat, în liceu, să comentez aberațiile lui Nichita Stănescu, niciodată nu voi consuma așa ceva.
NOU
Eminescu are multe alte chestii interesante in afara poeziei. De exemplu, literatura. Sau povestirile. Plus opera politica, care au ascuns-o cam toti, nu numai comunistii.
NOU
Povestirile si poeziile nu sunt tot literatura? In rest, te referi la articole publicate in Timpul sau ce opera politica care au ascuns-o toti ai gasit?
NOU
Da-ne exemple, nu Fat Frumos din lacrima sau Calin Nebunul…
NOU
*pe care (de dimineață mă abțin)
Că veni vorba de publicistica diamantină a Poetului, e plină de gogomănii sforăitoare. Bine, nici Cărtărescu nu excela când presta la EVZ, deci să nu dăm cu pietre. A, ghiciți ce apare în capu’ paginii de veți căuta pe Google publicistica eminoviciană:
www.arhiepiscopiasucevei.ro/editura/FRAGMENTE%20DIN%20PUBLICISTICA%20LUI%20MIHAI%20EMINESCU%202.pdf
Hă hă
NOU
Nu stiu, pentru mine poeziile lui Escobar sunt cam lipsite de sens…
NOU
:)) Am ceva pentru tine, chestii de bărbați adevărați, nu pisiceli eminesciene.
NOU
Bai, chiar nu suna rau.
NOU
suna foarte tare!
NOU
Nu, dar am luat cateva “carti” de 500, cu Eminescu pe ele. Se pun?
NOU
am avut publicistica lui eminescu acasă, 3 volume groase, că deh, jurnalism.
NOU
asa aveam si eu, dar nu le-am cumparat de drag, sa stii:)))
NOU
eu da. scria bine.
NOU
Escobar sa ne judece….
NOU
da nene, eu. citesc eminescu cu mare placere, stiu si niste poezii pe de rost, desi in adevar nu am facut vreo pasiune in a le invata. cu toate astea mi s-au lipit in minte versurile parodiate dupa scrisoarea a iii-a:
Baiazid, sultanul fulger, un curvar cu pula mare,
A venit cu-a sa armata pan’ la Dunare calare
la un semn de cur, de altul, floc de floc solid se leaga
si in sunet de basina trece oastea lui intreaga
ieniceri cu puli belite si spahii cu floci o mie,
vin de-ntuneca pamantul cu miros de malahie…
la un semn deschisa-i calea si pe ea vine agale,
Un mosneag a carui pula cantareste cinci ocale.
– tu esti Mircea ?
– da-mparate !
– tin sa-ti zic de la-nceput,
toate curvele din tara am venit sa ti le fut.
– orice gand ai imparate si oricum vei fi sosit,
eu te bag in pzda matii, fiindca stiu de ce-ai venit.
ma rog, se prelungeste dar mi-e cam lene s-o scriu.
/eminovici out
NOU
Naşu` sfătuit de-un rus
Întoarse curu` la Apus
Şi arătă Apusului
Care-i faţa rusului…
Din Galati la Port Arthur, Petru Groza, in carlinga, n-a vazut atata cur cat ar fi putut sa linga.
Caligula Imperator a facut din Cal senator. Pesedistii, mai sinistri, au facut din boi ministri.
Pastorel Teodoreanu, fratele plictisitorului Ionel. Poet de geniu, mare bautor, dar nu betiv. Jumate din opera este despre vin. Asta curaj, sa publici asa ceva in perioada cominista, nu pamfletarii de azi.
NOU
stiu mai multi de “Plata O Plomo” decat de vreun citat de Eminescu
NOU
Ca tot mi-am adus aminte: Ati citit careva sau aveti prieteni care au citit poezii scrise de “dadaistul Tristan Tzara”? :)) Au facut misto de Tusk aia care i-au scris discursul, l-au trolat. Zici de Dacie, de Duckadam si de evreul Tzara, cand tot romanu-i cu Eminescu in suflet.
NOU
Am citit demult. Nu era ăla care scria cuvinte pe bilețele, le amesteca (într-o cușmă dacică, bănuiesc), le scotea unul câte unul și le transcria, și gata poezia?
NOU
Mi-am comandat eu zilele trecute, de pe Amazon, un volum de Fernando Pessoa 🙂
NOU
+1000 #HETEROnim #personal
NOU
Ai sa rizi, dar mi-am luat The Book of Disquiet, ala de la Penguin Books, in traducerea (in engleza) lui Richard Zenith, presumably the best translation possible. Am vrut sa iau hardcover, but for whatever reason, costa 148 de lire, I said fuck no si-am luat-o paperback.
NOU
🙂 Paperback-ul e sfânt
NOU
“La librarie:
Vreau si eu o carte de Eminescu.
Care?
Mihai.”
NOU
In scoala am urat literatura. Tot ce-am citit am facut-o cu scarba, in afara de Eminescu si Caragiale. Aveam prin casa vreo 3 carti cu Eminescu si le reciteam des. Si acum cred ca pot sa recit vreo 10 poezii cap-coada
NOU
Bre, sincer sa fiu, intregul concept de-a scoate poezia lu Nichita la studiat in banca liceului in fata lu’ doamna diriginta uscata si frigida, e supida cu draci si crengi, eviscereaza poezia si-i taie rostul.
Poezia nu e ca sa ne infioram in grup, regulamentar cu tabla in fata. Poezia a inceput si ar trebui sa ramana un catalizator eficient pentru activitati orizontale.
Nichita e facut pentru ora 2:30 dupa cantitati considerabile de alcool in vama. “Catre Galateea” , o privire intensa, o sticla de vin primprejur si orice duduca umezeste nisipul ca Marea Neagra.
Nichita si Neruda la vremea lor deschid mai multe labii ca o turma e ginecologi.
Da’ ai cu cine?
NOU
Ce as mai scris Eminescu (NSFW):
hyperliteratura.ro/10-poezii-porno-de-mihai-eminescu
NOU
Ce-a vrut sa spuna poetul?!
NOU
ba, deci asta ma omora. trebuia eu sa invat ce credea profa de romana ca voia sa spuna nichita, in conditiile in care ala era un alcoolist notoriu care scria doar cand era beat. si uite-asa, desi sunt de formare literat, urasc poezia:)))
NOU
Dintr-un bolovan coboară
pasul tău de domnișoară.
Dintr-o frunză verde, pală
pasul tău de domnișoară.
Dintr-o înserare-n seară
pasul tău de domnișoară.
Dintr-o pasăre amară
pasul tău de domnișoară.
(…)
Mai rămâi cu mersul tău
parcă pe timpanul meu…
#footfetish
NOU
a fost odata c’an povesti, cu chiloti
a fost ca niciodata, fara chiloti
din rude mari imparatesti, cu chiloti
o prea frumoasa fata, fara chiloti
momentul de maxim a fost cand la o teza am facut un comentariu lung si original incheiat cu cateva versuri proprii. nu a fost apreciata initiativa deloc. avantajul meu era ca aveam niste sprit consumat la ora de franceza pe care nu o frecventasem asa ca am avut inspiratie. dar nu a contat, important este ce se cere la bac asa ca ideile personale sunt egale cu zero.
niste idioti, dupa ce anulezi orice incercare de a incerca sa consumi singur poezie, sa ii dai tu sensul dupa capul tau cam care sunt sansele sa mai incerci mai tarziu?
NOU
serios?citat din bendeac?
NOU
robert, de ce crezi ca daca a zis Bendeac o data e a lui Bendeac? eu stiu asta cu chiloti si fara, la fiecare vers de 25 de ani.
NOU
practic, daca a furat o, e a lui. banuiesc ca asa face si morar impreuna cu femeia sa, buzdugan
NOU
Pe acelasi principiu merge si cu femeile: Mirciulica a luat-o o data de la Turcescu si s-a capatat cu ea.
NOU
Nu știu despre voi, dar “Barbar cânta femeia-aceea, Târziu, în cafeneaua goală, Și-n jur era așa răscoală” – mi se par geniale.
NOU
Anul trecut a primit fiu-meu de la scoala ordin sa-si cumpere o carte de poezii scrise de Mihai Eminescu. Am batut zece librarii si toate vanzatoarele se uitau chioras la mine cand ceream asa ceva fiindca nu aveau.
NOU
#adevaratapovestealuieminescucreangacaragiale:
www.youtube.com/watch?v=fXxjLQk8ItU
NOU
La orce om ii place poietul Nea Pereke.
NOU
asta cu eminescu a ramas asa ca forma de cliseu auzit si repetat de catre oameni. cred ca majoritatea celor nascuti dupa 95 nici nu stiu exact cine a fost eminescu si ca ii futea titu maiorescu gagica. eminescu = cel mai mare poet e in aceeasi liga cu cel mai bun motor din lume = 1.9 TDI…
NOU
Orice om care are o biblioteca acasa are in ea cel putin un volum de Eminescu. DE ce sa mai cumpere? Nu-i ca si cum ar fi scos vreun volum nou…
In alta ordine de idei, prin anii 90 am cunoscut un student suedez venit in Romania pentru doua saptamani la ceva curs de vara. Intr-o seara, la un pahar de vin (ma rog, era bere dar suna mai poetic sa zici vin), nu stiu cum am ajuns sa vorbim despre Eminescu, despre care el nici nu auzise. Nu mai stiu exact ce i-am povestit, vag imi amintesc ca i-am mentionat alegoria pe tema geniului din Luceafarul, in fine, ideea e ca intors acasa, a cautat traduceri din Eminescu, a gasit ceva traduceri in engleza, le-a citit si i-au placut mult. Am corespondat vreo 2-3 ani. Imi scria entuziasmat despre poeziile citite. Cel mai tare a fost cand la finalul unei scrisori a redactat, in limba romana, cu majuscule, poezia “Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”. Toate patru strofele…
🙂
NOU
“La steaua”… asta e dedicatie pentru cei care cred ca Eminescu doar a scris poezie. A avut preocupari diverse… chiar si fara tableta, twitter si “smart”phone de dat cu deshtu’ pe el.
NOU
Întrebând o individă cu 10 clase cine a fost Eminescu mi-a răspuns că a fost președinte prin anii ’90 ea născându-se în ’94.
Nu, nu glumea. Atât mai poate învățământul românesc. Ne înghesuim să omagiem pe cineva care a făcut ceva cândva.
NOU
Eminescu-Iliescu-Constantinescu…… Tot un “escu”….
Tot e bine ca nu ti-a spus ca era tovaras cu Tancu’ Si cu Pardaian: www.cancan.ro/rafuiala-sangeroasa-la-ziua-temutului-eminescu-florin-salam-canta-pe-scena-in-timp-ce-19847617
NOU
Noi astia de stam pe sararaie,locul unde-si facea veacu eminescu si creanga, nu prea avem prostul obicei sa ne aducem aminte de el fix in ziua lui de nastere.
NOU
Da, uite, Elena a citit: scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/49900578_10219198708577925_4882104860259909632_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent-lhr3-1.xx&oh=c9ebde6a7c4d71f001dd6a8d68dc7b56&oe=5D011811
NOU
Esti mai despablito asea…
NOU
Am cumparat acu 10 ani de la Casa Cartii, o ceva gen cutie, cu toate (maybe) poeziile lu asta. Ditamai cutia.
S-o fac cadou.Cine a primit-o, n-a deschis-o ever. Ft tare cadou