Scris de Sebi Țavă

Pornindu-se de la o vreme povestea emigrarilor si a articolelor despre emigrare si viata in alte tari si zari, plus incuviintarea lui Cetin, voi insirui cateva observatii despre traiul din Republica Ceha.
Purced prin a spune ca m-am intors de un an si un pic inapoi in Romania, am gasit de cuviinta sa aleg o sotie si un job bun in tara decat un job bun si mult alcool ieftin in R. Ceha.

Am petrecut acolo 1 an de zile, asa ca, la fel ca toti inaintasii, vin cu rugamintea sa adaugati/updatati orice chestii care le gasiti gresite/modificate intre timp.

Cautat de munca + cazare
Astfel, angajarea in Cehia a fost mult mai usoara de cat as fi crezut vreodata: cautat job pe ejobs, bestjobs (nu mai stiu care din ele), gasit, aplicat. Am fost sunat direct de acolo, oamenii recrutand in masa pentru diferite proiecte. Vorbesc fluent engleza si franceza (precum si alte limbi neimportante) asa ca interviul de limba avut la telefon a fost ok. Nu s-a cerut experienta (fiind vorba de call-center). Salariul atractiv la vremea cand am plecat eu, mai ales ca in tara lucram pe 1600 de lei net la vremea cand am plecat (2015).

In Cehia salariul a fost atat de decent ca imi permiteam vizite lunare in tara la ai mei si la actuala sotie, atunci prietena. Nu mai includ aici iesirile de weekend in Viena sau aiurea in germania. Precizez acum ca am stat in Brno. Revenind, interviu limba la telefon – OK, interviu semi-tehnic (excel, word, browsere, chestii de copii de clasa a 8-a – OK, confirmare ca sunt angajat si rugamintea sa ma prezint intr-o saptamana la Brno pt semnat contract si intrat la munca.

Zis si facut. Hotel asigurat 2 saptamani de firma unde am lucrat. Stiu cazuri unde s-a asigurat si 2 luni hotelul, sau atat cat a fost necesar pana oamenii si-au gasit chirie. Acum din ce am mai studiat pe net, inca se ofera cazare la hotel pentru imigrantii angajati. A fost graba cu gasitul chiriei, in 2 saptamani am stat cu colegii de la munca intr-o casa mare si aveam camera mea, apoi am gasit un apartament care l’am impartit cu un coleg de munca. Chiriile au costat:

in prima luna cand am fost nevoit sa accept orice: 6200 coroane cehesti (CZK), aproximativ 1100 de lei. mult, dar apoi, 8000 CZK pentru un apartament cu o camera, bucatarie, 2 paturi single, baie (doar cu dus) la o mansarda noua in centrul orasului, 4000 CZK de caciula, 8000 CZK tot apartamentul, cu internet, curent, apa, caldura incluse. 4000 CZK la vremea aia erau 720 de lei. Apartamentul ar fi costat 8000 CZK, 1440 lei, foarte decent pentru un cuplu fara copii. Centru, da? Pana sa gasesc apartamentul, luat de un coleg de munca ce a plecat in germania, am vizitat si alte apartamente si garsoniere cu preturi extrem de diferite in functie de zona in care se situau. La capatul orasului, spre aeroport ar fi fost 3000 CZK (540 RON), in centru, apartament cu o camera ar fi fost 9600 CZK (1730 RON). Nu mi-am permis atunci desi salariul era decent.

Dupa mine, un salariu de minima decenta la vremea 2015, dar chiar si acum ar fi la 20 000 CZK net (3600 RON). Firmele care fac angajari sunt extrem de multe, de la Monster, Lufthansa, IBM, AT&T, pana la AVG antivirus, Motorola si altii. Din ce stiu, multe dintre joburi sunt BPO, call-center si alte minuni. Este relativ usor sa te angajezi la astfel de firme pe asemenea posturi, dar nu recomand pe termen lung pentru ca cresterile salariale sunt nesemnificative si in general call-centerele sunt un mare cacat. Daca va place munca in schimburi si futai maxim, atunci succes! Ganditi-va ca n-am revenit acasa de prost. Legat de cazare, cum am mai zis, unii si-au negociat sa stea la hotel mai mult de 2 saptamani asigurate deja de angajatori, pana la 2 luni. S-a decontat si transportul cu trenul/masina/avionul pana in Brno, in limita a 100 de euro, pe baza biletelor sau bonurilor de combustibil.

Tot apropo de locuri de munca, stiu ca sunt grupuri pe facebook unde sunt oferte si cereri de joburi. Sunt si agentii gen manpower, accenture care cauta oameni pentru o serie de joburi. nu mai am facebook, asa ca nu stiu grupuri exacte. Totusi un searche in facebook dupa “jobs in Brno” poate va da rezultatul corect.

De cumparat casa, apartament n-a fost cazul, toata lumea era foarte multumita sa stea in chirie, plus ca stiam clar ca nu ma voi stabili pe vecie acolo, asa ca n-avea rost sa ma leg la cap.

Cont bancar:
Necesar pentru salariu, creat la UniCredit, vorbitori excelenti de engleza. fara stat la cozi. Ti se da un numar de cont pe un cartonas. Ala e contul care il spui si firmei. acolo iti primesti banii. Cardul vine in plic la agentie in cateva zile. Te suna gagica frumoasa din cale-afara de la unicredit sa te duci sa-l ridici. Mi s-a parut ca au comisioane la fel de nesimtite ca in RO la retrageri si verificari de sold, dar am trecut peste. Partea buna e ca inafara de momentul cand mi-am creat contul si am fost sa ridic cardul, n-am mai pus piciorul in banca in veci. totul la telefon cu agenta sau pe mail. Am ales unicredit ca suna mai a Tiriac asa, dar paleta de banci e mai larga: Česká spořitelna, Raiffeisen, ING, citi, sberbank etc. Agentiile de banci sunt imprastiate in tot orasul, astfel ca e usor sa afli informatii despre orice te intereseaza direct de la angajati. In orice banca in care am intrat, angajatii tineri vorbeau engleza. Cei mai maturi asa nu prea vorbeau, dar chemau instant pe unul priceput.

Telefonie mobila-internet
In 2015 era mult mai scump ca in RO, acum vad o oferta la operatorul O2 de genul: nelimitat in reteaua O2, 60 min in alte retele, 50 MB internet la 349 CZK (62 RON) pe luna. Sau alta oferta: apeluri si sms nelimitat in orice retea, 6000 MB internet * nu mai stiu ce, la 849 CZK (153 RON).
Internetul prin fibra optica de la apartament era inclus in plate chiriei, deci nu stiu cat costa separat un abonament. Dar mergea foarte foarte bine. Trageam torrente de pe net la viteze decente pentru 2015. Fara intreruperi si rugaciuni.

Actele pt Cehia
Come one, UE, permis de RO, circulat zilnic fara probleme. Nu m-a oprit politia niciodata. Trebuie totusi sa te declari la politie cand ajungi acolo si gasesti chirie. Asta ca sa stie oamenii unde te gasesc. Nu m-am declarat, desi aveam instructiuni si ajutor de la oamenii de la firma. Sunt foarte saritori la treaba asta.

Asigurare de sanatate, sistem medical:
N-am avut asigurare privata, nu era la moda atunci. Cel putin nu la noi la firma. Oricum, esti asigurat la stat daca esti angajat, ca in RO. M-am inscris la un o doctorita de familie care vorbea engleza foarte bine. Foarte amabila si deschisa la minte. Plateam consultatiile undeva la 30 CZK (5 RON). Altceva nimic. La ochelari la fel, 50 CZK pe consultatie, ochelarii – cat te tine buzunarul sa dai. Nu am avut afectiuni ce necesitau internari sau operatii, dar am fost la betivul de coleg la spital (coma alcoolica) si pot zice ca spitalul unde am fost eu era decent, aproape ca unul romanesc, doar ca era extrem de curat. Altfel usi, geamuri vechi, dar in curs de renovare. Doctori foarte foarte amabili. L-au inviat pe betivul de coleg si am plecat acasa.

Situatia generala la locul de munca
Buna in general. Fara certuri cu colegii, multiculturalism (am enumerat deja natiile), bun simt, salariul tot timpul platit la zi, fara intarzieri. Destul de lejer ca program, flexibil fiind vorba de call-center. Partea buna, intelegere cu colegii pentru schimburi de ture, weekend-uri samd. Situatie generala destul de buna, fara futai din partea sefilor, toti fiind tineri si vorbitori de limba straina, iesiti din tara. Angajatorul era totusi strict cu contractele: l-au dat pe unul la ITM-ul cehesc si i-au dat aluia o amenda.

Preavizul in caz de demisie era de 2 luni. Daca negociezi, firma te poate lasa sa inchizi contractul la zi, eu am avut ghinion si am stat 2 luni in preaviz.
Concediul medical: mi s-a intamplat o singura data sa iau 3 zile de medical: am descoperit cu stupoare ca fix primele 3 zile nu sunt platite, apoi tot ce depaseste 3 zile esti platit 60%. Poate s-au mai schimbat treburile intre timp.

Relatii cehi-romani, casatorii
Totul se rezolva usor la cehi, acte, tot tot tot. Stiu un caz de casatorie ceh cu romanca: romanca a avut batai de cap si 3 vizite la incompetentii de la ambasada romana din Praha. Altfel la cehi a mers totul ca pe roate. Din nou, mi-au povestit oamenii, nu am patit pe pielea mea.

Transportul public:
Mult mai bun ca in majoritatea oraselor din RO. Tramvaie, autobuze, trenuri, tot. Fara intarzieri. Biletele la pret decent, cam diferit fata de ce stiu ca e in RO: pret pe bilet de o calatorie acum in final de 2017: 25 CZK (4,5 RON) pe un bilet de calatorie cu durata maxima de 60 de minute. Sunt si autobuze de noapte, pentru petrecareti sau muncitori in schimburi. Merg in toate directiile, pornind din zona garii (aproape de centrul orasului). Nu foloseam transportul in comun decat in timpul liber cand mergeam la baut. Altfel circulam cu masina, preturi la benzina mai mici ca la noi. In concluzie: e OK de circulat cu tramvaiele si autobuzele, tot orasul parindu-mi bine deservit.
Totusi, luati in calcul ca suprafata orasului Brno este foarte mare, astfel ca poate vi se pare ciudat sa mergeti cu transportul in comun. Daca stati la periferie, cam problema si cu venitul la munca, nu atat din cauza aglomeratiei cat din cauza distantei. Masina a fost de mare ajutor pentru mine.

Clima
Aproape ca in ardeal, cluj.
Iernile cu zapada, multa zapada. Totusi drumurile si trotuarele sunt curatate cu religiozitate.
Mult vant, in toate anotimpurile mi s-a parut mie. Iarna poate fi o problema. Primavara si toamna sunt magnifice in Brno, clima blanda si frumoasa, caldut si placut. Si acum am ramas cu amintiri frumoase din primavara petrecuta in Moravia de sud :D. Vara e cald, dar se poate merge inafara orasului la baie, la niste lacuri, sau in padurile ce inconjoara orasul.

Viata in Cehia
Viata a fost extrem de lejera si frumoasa. Fara grija de bani, fara grija de birocratie, fara calcule daca o sa-mi ramana bani pana luna viitoare in ziua de salariu. Foarte multi romani in oras, inclusiv la firma unde am lucrat. Chiar unul de la mine din oras cu care m-am inteles foarte bine. Spre deosebire de alte tari unde stiu ca romanii se evita intre ei, in Cehia romanii (tineri toti, casatoriti si cu familie sau singuri cuc) se intelegeau bine intre ei, nu era futai, nu era ura, invidie sau alte minuni. Fiind si foarte multi africani dar si italieni, spanioli, nemti, portughezi, pot zice ca cel putin la munca nu m-am simtit in cehia deloc. Cehii la firma noastra erau chiar minoritari. Am inteles de la cunostintele pe care mi le-am facut in oras ca si la alte firme era la fel. Cehii nu par asa de buni vorbitori de prea multe limbi straine, de-asta cred ca la noi in firma nu au fost asa multi. Tot de asta nu am avut nici un amic ceh. Cehoaicele sunt frumoase, am gasit acolo niste garofite de fete, cu care te puteai intelege in orice fel de limba. Sunt oricum foarte interesate de straini, mai ales astia din vest.

Limba ceha e o limba foarte imputita daca e sa ma intrebati pe mine. E foarte complicata la pronuntie, un fel de poloneza mai de prost gust. Am invatat 4 luni la lucru, cu o profa bunoaca iar la final n/am ramas cu nimic. Stati linistiti, daca stiti sa dati buna ziua si sa ziceti multam in ceha sunteti OK. Lumea mai tanara cam vorbeste engleza. Daca stiti ruseste, sarbeste, ajuta foarte mult, asa cum am descoperit si eu. Ajuta in sensul ca va vor intelege ceva mai bine daca vorbiti voi sarbeste, dar voi tot nu veti intelege mare lucru.
Sunt multi ucraineni si rusi in Cehia, Brno inclusiv, astfel ca limbile slavice sunt o mare comoara daca le cunoasteti.

Costul vietii
Irelevant sa dau preturi de acum 2 ani. DAR, pot spune ca alimente precum berea, painea, carnea, orezul, cartofii, uleiul, TOATE, dar absolut TOATE erau mai ieftine in Cehia decat in Romania. Pentru preturile de azi, am pus un link al unui supermarket cehesc: Albert. Exista un Tesco gigant in afara orasului (nord) deschis non-stop. Exista Billa, Kaufland imprastiate prin oras. Din nou, preturile la toate produsele alimentare erau mai mici ca in RO in 2015. Benzina la fel. Aici poate ne ajuta cineva care locuieste acum in CZ cu o actualizare. Nu stiu daca numbeo da preturi corecte…
La haine din cate imi aduc aminte preturile erau ca la noi, poate o idee mai mari. Dar nu va faceti probleme ca sunt si bazare de asiatici in zona garii Brno, cu toate chinezariile posibile, blugi, pulovere, posete etc.

Nu am vorbit aici de chestii care nu le cunosc, prefer sa nu vorbesc din auzite despre scoli, gradinite, credite bancare pentru case etc, probleme cu politia si alte minuni.
Legat de politie stiu doar niste chestii care le-am vazut pe viu: sunt foarte seriosi cand te opresc in trafic sau cand te abordeaza. Nu fac glume cu tine. Nu se roaga de tine 2 ani. A sunat un bodyguard de la o discoteca la politie pentru ca se bateau unii inauntru. A venit politia in 3 minute si i-a luat cu fulgi cu tot instant. Fara glume, rugaminti fierbinti si negocieri.

Parerea mea despre cehi: destul de ţărăneţi mai ales astia batrani, nu stiu limbi straine. Altfel amabili la magazin si la ghisee. La viata de noapte, dupa o bere, toti sunt prietenii tai.

Mult bun simt, nu am fost in discoteci de fitze, cica se merge cu rezervare si cu tinuta obligatorie. In zona centrala sunt multe disco-baruri unde se bea mult si ieftin. Restaurantele si berariile au preturi foarte decente, chiar si in centru, nu m-am plans niciodata de servire, preturi sau alte chestii. Au bucatarie cam ca la noi, cu un mare plus pentru fripturi, coaste, cotlete in combinatie cu bere. Berea pentru cehi este un fel de comoara nationala. Este ieftina, si in cantitati foarte mari. Parca este venerata acolo. Se bea extrem de mult, se poate vedea la orice colt si in orice birt treaba asta. Acolo am vazut ca halba de 1 litru este normalul.

Altfel: Mac, KFC sau vestitele fast-food la care te servesc vietnamezii. Ieftine si la fel de lipsite de curatenie ca si in RO.
Sunt multi tigani in Brno. Asta initial m-a speriat, dar, va spun cu mana pe inima, nu am avut nici un incident cu ei, mai ales ca timp de o luna am stat undeva in estul orasului, cu concentratie mare de tigani. Sunt genul ala de tigani saraci care ii vedeti si pe la noi. Cam inofensivi. Nu tigani de genu cu lanturi la gat si sabii in portbagaj, ca in craiova, bucuresti, timisoara.

Oricum, daca aveti fobie de ei, de evitat urmatoarele zone din Brno: Cejl-Bratislavská-Špitálka. Tot in continuarea acestor zone e o parte industriala a orasului, prafuita si destul de ciudatica. Chiriile sunt ceva mai mici, dar nu stiu daca merita “bargain”-ul.
De asta, cand vedeti anunturi cu apartamente de inchiriat in zonele astea, cititi bine despre ce e vorba si dat o raita prin cartier…La fel, nu aveti incredere in cehi cand va zic: la 5 minute de centru. Ca eu am fost la un apartament “la 5 minute de centru” si de fapt era la 5 minute de aeroportul Brno-Tuřany, adica la dracu’n praznic.

Daca vreti sa scutiti probleme de genul, mergeti la agentiile de imobiliare. Luati in calcul ca acolo veti plati 3 luni chiria in avans plus ceva bani la agentie. Eu am fost cu o domnita de la o agentie sa-mi arate 2 apartamente dar nu ne-am inteles la negocieri. Nu pot sa fac un calcul de cati bani ar trebui sa aveti la voi cand vreti sa plecati in Cehia, dar judecand ca sunt firme care ofera cazare 2-3-4 saptamani la hotel, faceti singuri un calcul.

Fiind o tara fosta comunista, multi romani se vor simti acolo ca acasa din multe puncte de vedere. Dupa mine, a fost ca si cum as fi trait intr-o romanie mai curata, mai atenta cu mine, fara cozi la doctori, ghisee, fara spagi, cu mai multi bani in buzunar, cu mai multe oportunitati de angajare, si cu o capitala foarte apropiata, legata de o linie ferata electrificata si autostrazi de cele mai importante orase din zona, Viena si Berlin. In plus, in fiecare vara se tine un festival cu baloane de aer cald si un festival cu artificii. Plus inegalabilul concurs Moto GP pe circuitul de langa oras. Cursa Moto GP este un eveniment de neratat.

Am uitat sa precizez: chiria se poate plati direct in contul bancar al proprietarului sau cu banii in mana. Multi prefera prin cont bancar.
Ca sa va mai faceti o idee a-propos de salariile di Cehia: imi zicea o tipa de la receptia hotelului unde am stat ca ea avea salariul de 6800 CZK net atunci in 2015 (1200 RON aprox). De asta spun ca nu are rost sa va ganditi la cehia ca e o tara in care se fac foarte multi bani in orice domeniu. E totusi o tara mult mai relaxata, mai curata si mai lipsita de coruptie la nivelurile cele mai de jos (nu stiu de cazuri de spaga, atentii, interventii, pile).

La nivel inalt stiti bine scandalurile cu fostul prim ministru, Necas, care avea o aventura cu vestita actrita care a interpretat-o pe Arabella (jana Nagyova). idioata asta a pus serviciile secrete sa o ucida pe nevasta prim-ministrului…Un fiasco total.

Va rog sa nu ma certati sau apostrofati pentru chestiile din articol. Daca va intereseaza si alte aspecte, revin cu clarificari sau intreb la amicii care inca mai sunt pe acolo.

Diferite resurse pentru interesati:
chirii, apartamente:
www.sreality.cz/en/search/to-rent/apartments/brno
www.bravis.cz/en/flats-for-rent
www.expats.cz/jobs/brno-mesto/
pentru expati:
www.brnoexpatcentre.eu/services/working/
Transport in comun:
www.idsjmk.cz/en/
www.idsjmk.cz/cenik/CenikEN.pdf

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.