Scris de Lucian.

Continuand seria seniorului (poate face o categorie separate, sefu) la cum sa va carati de pe plaiurile mioritice, o sa va povestesc despre cum m-am carat si eu din Romania.

Ceva informatii de background: famile formata din inginer cu vreo 15 ani de experienta internationala si cam tot ce se poate la calificari internationale, nevasta, copil in jur de 10 ani.

In Romania avem un jaf de apt, si as fi putut gasi, nu foarte greu, un job de corporatist platit de la 2.000E in sus. Motivul plecarii e simplu: nu-mi place deloc directia in care merge Romania; nici EU nu mi se pare ca o duce fantastic in ultima vreme, asa ca prefer ca o eventuala ducere pe penis a EU sa ma prinda inauntru, si nu afara. Pe moment o duc mai prost financiar decat as duce-o in Romania, dar pe termen mediu sper sa ajung la echivalenta.

Sa revenim la oile noastre. Pregatiri de facut INAINTE de a pleca oriunde:
• BANI. Strangeti cati bani puteti, cu siguranta veti avea nevoie. Si presupunand ca nu veti avea nevoie imediat, ceva fonduri de urgenta nu strica niciodata. Daca aveti vreo juma de milion de euro in banca, e perfect. Daca nu, va trebui sa va descurcati cu mai putin.
• Adunati-va toate actele de care ati putea nevoie. De fapt, mai bine le luati chiar pe toate, in original, in loc sa le lasati in tara. Asta inseamna: certificate de nastere; buletine; pasapoarte; carduri de sanatate; permise; actele masinii (daca o luati cu voi), cu tot cu factura de cumparare; acte de studii, inclusiv certificate profesionale; istoric medical, daca e cazul; acte de studii ale copiilor, daca aveti. Verificati ca toate actele sa fie valabile si sa mai aiba inca vreo 2 ani de valabilitate, cel putin. Schimbati certificatele (nastere, casatorie, deces) in formatele noi. Traduceti, notarizati si apostilati cele necesare (certificate nastere, certificate casatorie, diplome facultate, acte studii copii cel putin). Orice neglijenta in privinta asta va poate costa bani si timp destul de serios mai tarziu.
• Anulati / minimizati cheltuielile cu eventualele proprietati in Romania. Banci, utilitati, mobile, etc.
• In clipa in care v-ati hotarat ca vreti sa plecati, studiati foarte bine si alegeti unde anume, in functie de ce stiti sa faceti si de limbile straine. In cazul meu, cu experienta in Oil&Gas, maritima si santiere navale, alegerea evidenta a fost Rotterdam. Avand in vedere ca olandezii vorbesc peste 90% engleza si ca domeniile mele de activitate sunt internationale, am considerat ca nevorbind limba locala nu-i un deal breaker (si am avut dreptate).
• Apucati-va si cautati de lucru INAINTE de a pleca. In special in cazul Olandei, asta poate avea o influenta semnificativa asupra venitului. O sa revin cu explicatii. Alocati 3-6 luni dezvoltarii retelei pesonale pe Linkedin in tara respectiva. Eventuali fosti colegi, veri, orice cunostinte. Pe langa asta, luati legatura cu agentii de recrutare. Ziceti 2 vorbe despre voi: „Gigel, 10 ani experienta ca macelar, intentionez sa ma mut in Olanda, te rog sa ne conectam”. Atentie, incercati sa va conectati cu cei care activeaza pe ceea ce stiti voi sa faceti, nu la gramada. Daca esti zidar, nu prea are sens sa te conectezi cu cei care recruteaza in IT.
• E o idee buna sa plece inainte cel care poate face mai multi bani, pentru un an de zile, timp in care sa aranjeze lucrurile pentru familie (Acte, job, cazare, etc.). Dupa un an, tragi si restul familiei dupa tine. Daca vreti sa plecati toti odata, o sa va coste de o sa va usture in cur (in cazul in care nu gasesti job inainte de a pleca).

Cum am plecat noi
Pai, destul de simplu (si inconstient, dupa unii). Acum 5 luni am incarcat masina, am facut rezervari la hoteluri pe drumul spre Olanda, si la un aparthotel in Rotterdam pentru 2 saptamani. Cel din urma m-a costat vreo 2.000E, ca Olanda nu-i chiar ieftina. Singurul lucru pe care l-am aranjat inainte de a pleca din tara a fost scoala privata pentru fiica-mea (subventionata, 8.000E/an). Asta ca sa nu arunc copilul cu capul inainte in sistemul educational olandez, despre care nici acum nu am suficiente informatii.

Prima grija, cazarea
In cazul nostru, avand in vedere ca am plecat cu tot tribul, si ca am avut niste bani pusi deoparte, am ales varianta aparthotel. Dar e scump de behai. Am stat vreo 3 sapt in cele din urma la hotel, m-a costat aproape 3.000E. Daca pleci singur, te poti duce la un hostel (in jur de 20E/zi). Sau apeleaza la cunostinte, ori forumuri pe FB, in ultima instanta, pentru a inchiria o camera temporar (3-4-500E/luna). E vital sa poti pune o adresa si un nr de telefon locale in CV, daca vrei sa gasesti un job.
Cu inchirierea unei locuinte in mod legal (ca sa iti poti scoate CNP-ul local, BSN), e cam futere. Ai nevoie de o adresa LEGALA pentru a munci legal in Olanda. Si ai nevoie de un contract de munca, pentru a inchiria o locuinta. Asta chiar daca ai destul de multi bani in banca. E un fel de catch 22.
Solutia mea de a sparge cercul asta vicios a fost sa ofera plata in avans a chiriei pe 6 luni (pentru un contract de inchiriere de 6 luni). Adica vreo 11.000E, cu tot cu depozit de o luna.
Solutia pentru altii, cu mai putini bani, ar fi: gasit cazare ieftina, fara registration (hostel, camera in apt.). Asta nu-ti permite sa te inregistrezi la primarie, dar iti permite sa iti pui o adresa locala in CV. Cumperi un sim de telefon, pre-paid. Cauti de lucru, gasesti, apoi cu contractul de munca in mana, si ceva bani pusi deoparte, (minim o chirie + depozit inca una), iti cauti cazare LEGALA, ca se te poti inregistra si sa poti obtine BSN-ul. Toate astea ai face bine sa le rezolvi in mai putin de 3 luni. Altfel, poti avea probleme.
Contractele de inchiriere se faca in general pe un an. Mare atentie, nu te poti muta inainte de a expira contractul, asa ca beliti bine ochii. Sau, ma rog, te poti muta, dar de platit trebuie sa platesti pana se termina contractul.
Preturi – depinde de regiune si de cat de figurant esti. In Amsterdam, daca esti boss de boss. Pe la 1.500E e o chirie pentru ceva meh.
In Rotterdam, eu platesc 1600E plus utilitati (150-200), in cea mai centrala zona posibila. Mai pe la periferie gasesti intre 1.200 si 1.500. Sub 1.000E e greu, si propabil e prin sudul salbatic.

Cautat job
CV bine pus la punct, retea cat mai dezvoltata pe linkedin, invata sa spui buna ziua, multumesc si la revedere in limba locala (ca sa poti pretinde ca ai si inceput sa inveti limba, imediat ce ai sosit). E foarte util sa activezi premium in linkedin. Iti permite sa vezi cine se uita la profilul tau si, mai important, sa contactezi persoane din afara retelei tale (inmail) – recruiters.
Trateaza cautatul jobului ca un job in sine! Nu te trage pe cur! Aloca minim 6-8 ore/zi cautatului de job, trimisului de CV-uri, si datului de telefoane. Identifica firmele locale care ar putea sa aiba nevoie de ce stii tu sa faci, pune mana pe telefon si suna. Practica cold calling („Buna ziua, sunt Gigel, instalator de talie internationala, n-aveti cumva nevoie de unul ca mine?”). Incearca sa te contactezi si cu sefi de departamente pe meseria ta, nu doar cu HR. Unii s-ar putea sa accepte, altii nu. In cererile de contact pe Linkedin, intotdeauna prezinta-te in 2-3 propozitii, nu trimite ca tarlanu, ca sa primeasca ala „Fanel tamplaru vrea sa se concteze cu tine, CEO la Shell). Poti sa te duci si in persoana, cu un CV printat in mana, pe la firmele care te intereseaza. Vorbeste la poarta / receptie, si spune ca vrei sa muncesti. Nu te va injura nimeni de mama pentru asta, iar olandezii inca apreciaza pe cineva care isi misca curul si isi cauta de munca.

Se cauta la greu joburi pe domeniu tehnic. Inginerie & stuff. Dar si muncitori calficati. Prognozele economice recente spun ca pe domeniul tehnic cerintele de personal vor CRESTE in urmatorii cativa ani, si va fi dificil sa le acopere. Somajul e pe la 4.3% parca.

Salarii
Atentie, se discuta si negociaza numai despre BRUT. Beliti ochii, ca sa nu beliti altceva.
Impozitarea e in trepte si cea mai mica e 36.55%.
Minim e 1.500E, daca nu ma insel. Cu asta cam mori de foame.
Ca muncitor calificat, nu sunt f sigur. In functie de cat esti de bun, si cat sunt de rari cei ca tine. 2-3-4.000E, brut, din nou.
Inginer – 3-4-5.000E, la fel, in functie de industrie, experienta si ce stii sa faci.

De la 5.000E in sus discutam de unicorni: IT, management, specializari foarte speciale, s.a.m.d.

Mare atentie cu regula de 30%, ca sa nu o luati in barba, ca mine.
Regula de 30% zice in mare ca imigrantii sositi din afara Olandei beneficiaza de o reducere de impozit de 30% timp de 8 ani. Adica iti da 30% din salariu, si restul de 70% ti-i impoziteaza si beleste statul. La un salariu de 5.000E brut, asta inseamna aproape 1.000E net in plus!
Sunt niste conditii pentru a ti se aproba asta: angajatorul sa fie de acord (nu-i obligat, daca nu vrea muschiu lui, n-ai ce sa-i faci), si sa fii angajat DIN AFARA Olandei. Mai precis, inainte de a avea un contract legal de inchiriere si un BSN. Daca iti gasesti job aici DUPA ce ai inchiriat ceva legal si ai BSN, NU beneficiezi de 30% rulling.

Ura, ti-ai gasit job, si ai avut un bulan fantastic sa iti inchiriezi si un hogeac.
Incepi cu hartogaraia.
Pe baza contractului de munca, a celui de inchiriere, a pasaportului si a certificatului de nastere (plus casatorie, daca esti cu nevasta, ambele apostilate) iti scoti BSN (Burgerservicenummer). CNP-ul local care te va insoti de-a lungul vietii tale de emigrant. Te programezi la primarie (telefon sau prin webpage), te duci cu actele si pleci cu numarul vietii. Felicitari, abia acum locuiesti legal in Olanda.

Asigurare medicala
E obligatorie. Costul e in jur de 100E/luna/persoana adulta. Daca vrei asigurari aditionale (dinti, ochelari, tratamente alternative etc.), scoti extra. Eu platesc cam 125E/luna/adulta. Copii sunt asigurati gratuit, la fix acelasi pachet + extra ca si parintii.
De retinut: primii 350E din costurile medicale in fiecare an ii platesti tu, din banii tai. Ce-i peste 350E, plateste statul. Mai mult nu pot sa va spuns, si sper sa nu stiu niciodata.

Masina
Transportul in comun e f bun, toata lumea bicicleste, daca poti evita masina, evit-o. Daca nu, impozitul pe masina e intre 70-150E pentru masinile normale. PE LUNA. Cu in jur de 150E pentru diesel. Asigurarea te mai costa si aia inca vreo 50-60-70E pe luna, din cate am inteles (a mea e inca cu nr de Romania). Se plateste o taxa pentru aducerea si inmatricularea unei masini in Olanda, dar daca e masina ta de o bucata de vreme, poti sa ceri tax exemption (sa n-o platesti).

Scoala
Scolile olandeze sunt cotate bine la nivel european, dar au pacatul de a fi predate in limba olandeza, care nu e foarte folosita in Romania. Sunt gratuite (am inteles ca ti se poate cere maruntis de 10-20E, rar si justificat). Fiica-mii, la scoala privata, nu i-am cumparat nimic in afara de rucsac. Rechizite, carti, caiete, culori & stuff sunt date de scoala. Nu stiu inca cum e la scolile de stat.
Intr-un anume numar de scoli exista niste clase speciale de integrare, in care copilul invata intensiv olandeza, in jur de 18-20 ore/sapt (si alte materii, in restul timpului). Dupa un an, maxim 2, copilul poate continua studiile in olandeza. Noi inca nu suntem acolo. In general, primariile te ajuta cu informatii despre ce scoli au astfel de clase si ce tre sa faci ca sa iti inscrii copilul.

Facturi si utilitati
Abonament mobil – 25E, cu standard „meh” comparativ cu Romania (1Gb trafic date).
Caldura + curent – 100E
Apa cam 50E
La net platesc cam 100E, inclusi in chiria apt, dar cred ca m-am cam tzepuit. Probabil ca se gaseste si mai ieftin.

Transport
Nu sunt f sigur, ca imi misc curul cu masina.
Pentru nevasta si copil, cu carduri nominale de transport (un soi de abonament?), ma costa in jur de 30-40E/luna. Iti poti cumpara si carduri anonime, dar e ceva mai scump.

Mancare
Nu exista in Olanda ceea ce se cheama la noi super / hypermarket. Cele mai mari sunt cam cat supermarketurile de cartier de la noi. Albert Heijn – calitate mai buna, preturi pe masura. Cate un Lidl pe ici pe colo, pentru ieftineli.
O chestie vitala e sa descoperiti unde sunt, pe langa voi, targurile saptamanale (in general, de 2 ori pe sapt, una din zile in weekend). In Rotterdam exista asa ceva, in centru, si acolo iesi mult mai ieftin ca in supermarket in Germania, Belgia sau Franta.
Exemple de preturi: carton 10 oua – 1.8E; mere – 1.25E/kg; cartofi – 2E/2.5kg; pui – 6E/kg, peste – 5-10E/kg ala naspa, 10-20E/kg ala mediu, 40E/kg finetzuri gen ton si somon.
Cu 50E iti iei fructe si legume pentru o sapt. Chiar mai putin daca nu te bagi la capsuni, afine si alte fineturi. 60-70E pe saptamana daca mai bagi si ceva pui/peste.
Daca gatiti acasa, mancarea va costa in jur de 300E/luna, asta la standarde de la bune spre fitze.
Daca nu gatiti acasa, invatati sa gatiti acasa, altfel ati cam belit-o. O masa la restaurant pleaca de pe la 20E/persoana. Nu cred ca am vazut foarte des pretul unui fel de mancare sub 10E. Asta fiind o supa sau salatica.

Cam atat, deocamdata. Pentru intrebari, raspund in comentarii, in masura timpului disponibil.
Bafta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.