Am plecat de acasa in 1994 in Chicago unde am stat 16 ani dupa care m am mutat in Canada de aproape 8 ani, cred ca mi am format o oarecare opinie legata de imigrare.
Decizia unei imigrari nu este usoara, dar si daca despici firul in 4 de 4 ori nu o sa faci nimic si tot pe loc stai.

O sa scriu mai detaliat de Canada si daca se doreste si despre viata in US.
Canada este o tara liberala cu o nuanta semi-socialista, cei nascuti aici nu isi dau seama deoarece nu au cum sa compare dar guvernul canadian reglementeaza o gramada de reguli in mai toate provinciile canadiene incepind de la healtcare pina la aprobarea cresterilor pretului unui KW de energie.

Cele mai populate provincii sint Ontario, Quebec, British Columbia, Alberta si Manitoba, restul provinciilor au o populatie mai mica ca Bucurestiul .
Limbile oficiale sint engleza si franceza, franceza este folosita cel mai mult in Quebec si New Brunswick.

Ca suprafata este imensa numai in provincia Ontario ca suprafata incap Spania, Franta, Olanda, Belgia si Luxembourg la un loc, majoritatea populatiei canadiene traieste nu mai departe de 300km de la granita cu US de la coasta de est la coasta de vest.
Vremea este preponderent rece iarna ( -10-30C cu vint ) mai cald in coasta de vest, iarna incepe cam prin decembrie si se termina pe la sfirsitul lunii aprilie, primavara si toamna sint scurte, nu la fel ca acasa unde observi o tranzitie, verile sint cam ca acasa ori caniculare ori mai racoroase intre 21-38C , anul acesta a fost o vara ploioasa ( in Ontario ), cu un august calduros.

Este indicat ca sa veniti in vizita si sa vedeti cum este ca atmosfera ( nu vindeti tot si va treziti ca nu va place si vreti acasa ) in general si sa va faceti o opinie daca puteti numi Canada “acasa”.

Un bilet Bucuresti- Toronto sau Bucuresti-Montreal dus/intors este in jur de 800 de euro, se mai gasesc cred si la 650 -700 euro in perioada de super reduceri.
Va sugerez sa veniti in luna mai cind incepe sa fie destul de cald si mai usor de circulat ( fara schiuri ).

Obtinerea vizei dureaza intre un an si 3 ani ( pentru emigrare in provincia Quebec timpul este mai scurt ) si depinde de virsta, oferta unui job, rude in Canada etc.
La venire puteti sa va aduceti ce vreti fara taxe vamale ( nu masina din EU ) chiar si un container , eu am adus tot ce am avut in US ( inclusiv masini si motociclete ) fara taxe vamale.

Puteti sa va aduceti catelul, pisica sau purcelul de companie daca aveti toate documentele cu vaccinurile si scrisoare tradusa si notariata de la veterinar.
Va trebuie la venire un minim de $15000 echivalenta a 4 luni de cheltuieli pentru chirie, mincare, necesitati.

Costurile sint mai mari ca acasa o chirie in Toronto si imprejurimi pentru un apartament de 2 camere este intre $1200-1800 ( mai ieftin in Montreal )pe luna, se plateste prima si ultima luna de chirie + consumul electric in jur de $100-125, trebuie platita atentie daca incalzirea este electrica si nu este inclusa in chirie puteti ajunge la un cost lunar intre $300-350+ ( experienta proprie)

Bilete autobuz $3.25 , student $2.10, au ap de cel sa vezi cind vine urmatorul autobuz.
Costul unei masini uzate ( care nu ii cad rotile ) in jur de $7000, asigurarea masinii pentru nou veniti de la $2000/an in sus ( mai ieftina in Quebec, Alberta etc ).
Dobinda la un imprumut auto la o masina uzata este de la 7% -18% depinde de creditul fiecaruia, la o masina noua poate fi de 0% pentru 5-6 ani , ori intre 0.99-1.99% si mai rar peste.

Permisul de conducere romanesc este valabil numai 3 luni, dupa 3 luni trebuie sa dai examen pentru cel canadian, daca ai luat examenul primesti un fel de permis temporar de un an de zile dupa care dai un examen final pentru cel permanent si fara restrictii (emigrare.wikifoundry.com/page/Permis+conducere).

Economia Canadiana este intr un stadiu destul de bun, somajul la ora actuala este destul de mic, un job decent se poate gasi in Ontario si Quebec in 4 luni.
Se cauta jobs in domeniul chimic, electric, electrotehnic, petrolifer, IT, marketing, 3D printer operator, contabilitate…..ceva ciudat in faptul daca esti strungar sau matriter vei gasi un job in nici o luna si cu un salariu de $60000

Interviurile sint destul de usoare fara prea mult stres, esti intrebat de experienta, de ce ai emigrat in Canada , educatie etc.
Romanii de regula sint apreciati si considerati muncitori.

Daca esti ales ti se face o oferta, un salariu mediu porneste cam de la $45000 pe an , dupa taxe ramii in mina cam cu $33000, plus alte beneficii de ex: asigurare medicala privata, cotizatii la fondul de pensii, mai multe zile de concediu etc.

Daca nimeresti un job guvenamental sau sindicat considera ca ai cistigat loteria canadiana, salariile pornesc de la $60000/an plus o gramada de alte beneficii, este foarte greu sa fi dat afara din astfel de jobs , numai daca faci ceva incredibil de prostesc.
Salariul orar in Ontario va fi de la 1 Ian de $14/ora si va creste la $15/ora de la 1 Ian 2019, nu vei putea face fata cheltuielilor cu un asemenea salariu..

Cele mai folosite site uri pentru jobs sint : monsters.ca, ca.indeed.ca, wowjobs.ca, workopolis.com, careerbuilder.ca, kijiji.ca, craigslist.org.

Reteaua bancara cred ca este de calitate mai buna decit cea romaneasca, un cont bancar te costa can ~$20 lunar si fara prea multe alte taxe pentru tranzactii.
Cele mai mari banci sint TD, Bank of Montreal, Royal Bank of Canada

Costurile alimentare lunare variaza in functie de ce provincie alegi, in Ontario pentru o familie de 3-4 te va costa intre $300-400 nu organic.
Lapte $5.49 punga de 4 litri, unt $3.50, duzina de oua $2.50-3.50, piine $0.99-3.50, pui intreg $7-10.

Electronicele si computerele mai ieftine ca in Romania.
TVA ul canadian este de 13% si nu este inclus in pret ca acasa , daca cumperi ceva de $100 vei plati la casa $113.
Taxele la produsele alimentare sint mai mici de 13% , sint taxe de 1%, 2% si 5% depinzind de produs.

Serviciile medicale sint decente ( sub US calitativ), la 3 luni de la sosirea in Canada ti se va da un card medical cu care te poti duce la orice doctor sau spital in caz de nevoie, majoritatea vizitelor si serviciilor sint gratuite inclusix analize, x ray, tomograf etc, daca sistemul este aglomerat poti astepta ( nu urgenta ) de la citeva zile la citeva saptamini.

Cardul medical nu acopera costul medicamentelor, astea le platesti tu din buzunar sau din asigurarea medicala a companiei, in caz ca nu ai bani sint programe guvernamentale care te ajuta .

Sistemul educational primar este slab, cred ca al nostru romanesc este inca peste, cel universitar este bun un an de universitate costa de la $5000-15000 depinzind de universitatea la care mergi, majoritatea studentilor primesc de la guvern imprumuturi cu rate mici sau ajutor financiar.

Sper ca v am ajutat cu ceva si in caz ca doriti mai multe informatii , intrebati.
Canada este un amalgam de natii, de la europeni la asiatici, africani si arabi……fiecare isi cam vede de treaba lui.

Daca vrei sa emigrezi in Canada si vii din Anglia, Australia, Noua Zeelanda procesul de emigrare este ceva mai usor si mai rapid incluzind romanii care sint in Anglia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

138 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    O mică nelămurire. Erai analfabet înainte să pleci sau ai devenit pe parcurs? Pupici din România!

    • #2

      serios, e tot ce ai putut scoate la articolul unui om care s-a straduit sa va ofere ceva util?

    • #3


      Singurul loc unde ai un pic de dreptate e ca nu prea are competenta sa zica despre sistemul preuniversitar de educatie, care nu numai ca e mai bun decat ala rromanesc, e printre cele mai bune din lume, nu pe pareri, ci pe evaluari obiective: en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment#PISA_2015

      1
    • Dupa ce am citit comment-ul tau tot stau si ma intreb de ce naiba o fi plecat omul/oama din romania?

    • e femeie.nu e vina ei…

    • #6

      Nu sunt eu autorul guest postului, din nefericire, dar asta este tot ce ai inteles? Du-te-n păpădie…

    • #7

      raluca – faptul ca traieste in Ro si scrii corect in limba materna NU e o realizare! faptul ca un tip plecat de peste 20 de ani incearca sa dea niste info (in scris) intr-o limba pe care probabil tot de atunci nu a mai folosit’o – si nu lasa loc de confundare cu raducioiu – cam ar fi.

      1
    • #8

      Asta asa… În cazul în care autorului, plecat de 24 de ani din tara, I se făcuse dor de România și locuitorii ei

      1
    • #9

      Pana maine ai cel putin 300 de minusuri. Ca sa iti dai seama ce ai scris….
      Tipic romanesc… Primesc o informatie gratis dar nu e impachetata in hartie albastra cu dungi verzi, deci nu e buna de nimic….

    • #10

      Zi sincer, ai vrut sa scrii “Sictir din Romania!”, nu?

    • #11

      Omul e plecat din tara de 24 de ani. Si tot scrie mai bine ca majoritatea romanilor care inca traiesc aici.

      1
    • #12

      Important e, ca care nu stie gramatica sa suga p&$a!

    • #13

      @Raluca: te incadrezi la motive pt plecat in Canada sau aiurea

      1
    • #14

      Oh, căcat! Ce comentariu inutil

    • #15

      @ramm-stein, cum e tipic romanesc daca are 300 minusuri si cateva plusuri? Asta inseamna fix invers, ca nu e tipic romanesc

    • #16

      Raluca, in functie de unde sunt aplicati pupicii m-as inscrie si eu. Iti iau un covor din ala moldovenesc? Si dupa sesiunea de pupici ti-l las tie.

    • #17

      @Bigone
      Din pacate comunitatea de pe arhiblog.ro nu e reprezentativa pentru romania

    • #18

      Vai tu pitzi…pupici din Romania! Ne-ai dat pe spate!

    • #19

      @Raluca, doar o mentiune

      Cu permisiunea si ajutorul lui Vali, am scris cu ceva timp in urma un guest post si m-a ajutat sa-l public atunci pe blogul lui, o nuvela de dimensiunea “tanar si nelinistit”, imensa dar cu idei din ce am observat, din experienta personala, in care ziceam de ce suntem noi “saraci” (financiar sau cu duhul) si ce am putea face sa ne fie un pic mai bine. Primul punct (din lista cu poate aproape 100 de puncte), ca ala mi se parea cel mai cretin, de aia l-am si scris primul, era vorba ca ne axam pe cacaturi in loc sa vedem big picture sa vedem daca e ceva folositor din situatia/discutia/articolul ala. Tu stai si razi de ala ca n-a pus o virgula sau ceva, si vin oameni, citesc si pleaca in Canada, folosesc sfaturile de acolo, afla de oportunitati si ce trebuie sa faca sa le faciliteze adaptarea cat mai rapid, evita cheltuieli nenecesare de care s-ar fi lovit daca stateau si radeau aiurea.

      1
    • #20

      Ke frumos i-a zis duamna raluca. Tuva-n gura va bateti joc de limba romana. Cel mai bine e la tine acasa, iti faci colo o casa, iei o masina. Unde tot umblati aiurea si veniti sa dati sfaturi.
      E frumos in romania. Am calcat azi intr-un gainat pe drum, nu la mine acasa, am zis ca borasc pana am gasit un robinet sa spal covorasul de la masina.

    • #21

      Io-s singurul grammar nazi care observa ca pupatoarea (de moaste?) din Romania are o mica scapare: dupa “o mica nelamurire” trebuia sa urmeze nu punct ci doua puncte? Intreb pentru un prieten (in curs de emigrare).

      1
    • #22

      N-am fost pe faza, a bagat Cetin minusurile inapoi special pt fata asta?
      In alta ordine de idei, multumim Nea Ilie pentru post.

    • #23

      marsh fah!

    • #24

      Sigur te frigiau degetele sa versii decat un pic de venin.Cred ca nici macar na-i citit pana la capat.Na,scoateti ochii ca anume am scris asa!

    • #26

      Esti o fiinta trista.Mai bine mergi si hraneste pisicile .

    • #27

      @gigi, mie imi e mila de pisici…

    • #28

      Oameni buni, nu va mai luati de fata, a vrut doar sa-i aminteasca omului de ce a plecat, si sa-l convinga sa nu se mai intoarca…. Pupici din Canada ! :))

    • #29

      Atunci cand oameni ca Tim, Freige, Iulia, George si multi altii de pe aici in cei aproape 11 ani de cand s-a infiintat blogul asta au muncit din greu sa castige cat mai multe minusuri si sa bata recorduri, iar Raluca vine de nicaieri si are cel mai dislike-uit comentariu din istorie :)) . Vorba aia, in fotbal nu mai exista echipe mici !

    • #30

      Meriti una peste ceafă pentru replica asta.

    • Nu inteleg de ce te-ai mai obosit sa comentezi sincer. Era de preferat sa te abtii, dar ai vrut tu sa demonstrezi ca esti proasta.
      Fac pariu ca esti genul ala de om care daca pleaca 3 luni in alta tara se intoarce cu vorbe genul: “Commo se dice” si “Cinque micos con mustar”.
      Marsh.

  2. #32

    @guest

    Care e costul asigurarii medicale de baza?

    • #33

      Asigurarea medicala de baza este gratuita…nu include costul medicamentelor.

    • #34

      Nu sunt eu guest-ul insa am o idee concreta – in Ontario se numeste Health Card si nu inteleg corect intrebarea – asigurarea medicala de baza e asigurata de stat si e gratis. O asigurare privata include niste chestii pe care cea de baza nu le include gen: reduceri la medicamente, niste sume alocate pentru dentist, ochi, chiropractor, singur in rezerva la spital (in loc de 2 sau 3 paturi) etc

    • #35

      Multumesc pt info.

  3. Foarte bune acest guest posturi, le astept ca pe painea calda.

    O intrebare, oarecum pe langa subiect.
    Pentru cei ce ar vrea sa emigreze, trecuti de prima tinerete, necalificati in vreun domeniu ce le-ati recomanda? Am o oarecare experienta intr-un domeniu, dar nu as vrea sa mai lucrez aceeasi chestie.

    Aveti idee daca cursurile facute in tara sunt recunoscute si ajuta cu ceva si prin tari straine?

    Ah, da, it-ul este exclus, daca nu esti programator vad ca salariile nu sunt asa stralucite nici prin afara. Si oricum nu oricine poate invata programare 😀

    • #37

      Ca un sfat bun pentru Canada in privinta celor care au o varsta pot incepe undeva de la administrator de cladire, asta tinand seama de faptul ca foarte multi romani sunt property manageri si atunci ai o intrare buna pana poti sa-ti faci cateva module de cursuri ca sa devii chiar tu property manager. In general in genul asta de joburi nu se tine seama de varsta si cu atat mai mult nu se angajeaza foarte tineri . Pentru inceput de Canada ca administrator de cladire ai avantajul ca plata chiriei (uneori si cablu, net, cell) iti este achitata de companie iar tu poti sa-ti vezi linistit de treaba prin cladire (trebuie sa primesti contractorii de facut curatenie, sa faci hartiile cu noii veniti, sa deschizi usile celor care vin sa ia gunoiul…etc). Salariul de inceput variaza undeva pe la 30-40K depinzand de numarul de apartamente pe care il ai de administrat.

      1
    • #38

      @Cristi – nu prea conteaza cursurile facute in tari din afara Canadei, gandeste-te ca vin oameni din toata lumea si pentru un angajator Romania este egala cu Botswana – nu are incredere intr-un curs de calificare pentru ca nimeni nu stie cum a fost facut si care sunt normele in tara respectiva.
      In schimb poti incepe de jos, ca ajutor in constructii, poti face scoala (3 luni- 18 luni) inveti o meserie si apoi iti gasesti usor de lucru. Varsta nu reprezinta un impediment atata timp cat esti serios, iti dai silinta si lucrezi bine.

    • Multumesc, Mihaela si Bigbear.
      Nu sunt atat de batran, doar ma simt ca unul uneori, 26 ani.
      Ideea ta suna bine, mihaela, dar probabil varsta este un impediment, asta inteleg din ceea ce zici.
      @Bigbear, se poate trai din salariul de ajutor in constructii? As putea face asta o perioada pana gasesc ceva mai bun, chit ca habar n-am de constructii 😀

    • #40

      Se poate trai , nu prea moare nimeni de foame, poti gasi jobs ca ajutor de electrician care pornesc de la minim $17/h , romanii pe aici se mai ajuta cu recomandarile pentru jobs, cel putin asta este experienta mea.

    • #41

      Cristi…varsta nu este un impediment( am spus ca e chiar indicat pentru cei care depasesc 30)….Dar am zis genul asta de job pentru ca multi amici s-au pliat foarte bine pe jobul asta pentru inceput mai ales daca au copiii mici si de dus la scoala. De ce spun asta? Pentru ca la inceput nu-ti dai seama pentru copii ce scoala e buna, poate intre timp nu-ti convine si gasesti un bloc mai aproape de ceea ce-ti doresti. Asa unul dintre soti are timp sa-si gasesca cu job care sa-i convina si apoi te scuteste de facturi. Nu platesti rent ceea ce inseamna $1200 economisiti. Chiar daca salariul pare mic dar iesi pe plus cu cheltuiala de chirie, telefon, net, hidro(lumina)…

      1
    • Multumesc, Mihaela si Topdefence, parca prind curaj! Noroc cu cititorii acestei frumoase comunitati 🙂

    • #43

      @Cristi – cam asa ceva, in jur de 17$ pe ora ca helper in constructii. Nu trebuie sa stii nimic, insa trebuie sa fii in forma buna fizica, pentru ca lucrezi cu profesionisti si totul se misca in viteza, nu ai timp prea mult de odihna. Ca sa ajungi “meserias” e mai usor decat in Europa pentru ca sunt constructii pe cadru de lemn, totul e facut sa fie usor si rapid de lucru. Poti invata de exemplu sa pui gresie sau rigips si daca esti rapid castigi foarte bine. Un alt job relativ facil si plin de romani este sofer de tir. E scumpicel, cred ca in jur de 6 mii scoala sau 10 mii cu tot cu echipament greu (excavator, etc) si in 3 luni esti pe meserie, faci cam 45 de centi pe mila.. si daca 100 de km/h inseamna 60mph rezulta ca faci cam 24 de dolari cat conduci. Daca iti iei camionul tau faci aproape dublu.

    • #44

      Multumesc @Bigbear!
      Daca ar fi sa faci o comparatie, pe acelasi domeniu, cat de diferit se munceste fata de cum se face acum la noi?

    • #45

      @Cristi – sa nu te gandesti ca sunt roboti, doar ca organizarea profesionala este mai buna decat in Romania (probabil la fel ca in Europa de Vest). Fara sa am experienta reala in domeniu as spune ca aici se lucreaza ca necalificat cu cca 30% mai mult ca in ro.

    • #46

      Multumesc @Bigbear pentru detalii!

  4. @Raluca, de mine poti sa te iei pentru cacofonie, inca locuiesc in tara 😀

  5. #48

    Din ce vad, veniturile si cheltuielile (in valoare absoluta) sunt asemanatoare cu UK (Londra).
    Spuneti-ne de piata imobiliara, cam ce casa poate cumpara o familie medie cu doi copii, conditiile de credit.
    Multumesc.

    • #49

      Piata imobiliara cam grea….costurile in Ontario si British Columbia au explodat din cauza chinezilor care au speculat piata si au cumparat case ca investitie sau pentru dreptul de rezidenta.
      Nu gasesti casa in Toronto sub $1000000, la periferia Toronto sint in jur de $800.000, un apartament de 2 camere mic porneste de la $450.000, in Toronto downtown $800.000.
      O casa la 50-70km nord de Toronto scade la $650.000 noua.
      Dobinda bancara se gaseste aici
      www.northwoodmortgage.com/mortgage-rates/?_vsrefdom=cpc-google&gclid=EAIaIQobChMIguzo–2T2AIVz7XACh0YGQm3EAAYAiAAEgK9SfD_BwE
      Trebuie sa dai un avans intre 5-20%, sint programe guvernamentale pentru “prima casa” unde ti se ofera facilitati care includ “tax rebates”.

      1
    • #50

      @Jules – cel mai simplu e sa te uiti singur pe net, depinde de oras, site-ul oficial e realtor.ca. Conditii de credit? Sa ai un job stabil(adica sa nu fii in perioada de proba), daca te angajezi azi au nevoie de 2 fluturasi de salariu si o scrisoare de la firma unde sa se mentioneze ca esti angajat si castigi atat pe an si … aia e. Altfel, e vorba de niste procente de genul rata la casa sa fie cca 32% din venitul brut si total rate lunare sa nu fie mai sus de cca 40%. Avans minim e 5% insa daca ai mai putin de 20% esti obligat sa platesti asigurare pe mortgage, ceea ce mai e niste procente si intra in mortgage.

  6. #51

    phutem-as in ea de canada

    • #52

      dă ce, baws?

    • #53

      i’m not about to freeze my nuts off in the frigid north east

      + ca e scump ca porcu’ din ce spune nenea ala mai sus

    • #54

      tu ziceai ca esti la socialistii lui macrou?

    • #55

      nu
      dar m-as muta acolo
      Nice e de vis

    • #56

      te alearga magrebienii

    • #57

      da, vin langa tine si fac kaboooooom

      cu toate astea tot la mare si undeva unde sa nu ninga/ploua m-as muta
      si evident nu estul europei :))

    • #58

      poti sa te duci in estul rusiei…

    • #59

      sa stii ca nici barcelona nu suna rau, daca stii sa te feresti de rromani

    • #60

      dar madrid ce are?

    • #61

      n-are iesire la mare

    • #62

      Tenerife, oricînd, am stat anul trecut o lună, merg anul ăsta vreau să stau vreo două și tot așa…
      Căldură veșnică, UE, taxe/accize nu, tot arhipeleagul este fără, duty free ca pe aeroport, 1 euro și ceva țigările, 5 euro absolutul (vodca) etc. Secretul este să mergi cu pensia/venitul din altă țară UE, salariile sînt mici acolo, 700 – 1000 euro…

    • #63

      @costin au TVA de 7%, se numeste I.G.I.C. (IMPUESTO GENERAL INDIRECTO CANARIO)

      Dar in general ai dreptate, e de bine in Tenerife. Eu am stat si pe Gran Canaria si pe Fuerteventura dar Tenerife mi-a placut cel mai mult.

    • #64

      @vlad, in nord vest nu-ti congelezi cuaele. Vancouver e un oras bestial, cu clima mai blanda decat in nord est.

  7. #65

    La partea cu carnetul de conducere as adauga un detaliu, poate intereseaza pe cineva: de vreo 2 ani irlandezii au batut palma cu canadienii sa isi recunoasca reciproc carnetele de conducere. Asa ca daca emigrezi ca roman in Canada si ai permis irlandez (luat in Irlanda sau doar preschimbat) nu e nevoie sa mai dai de carnet in Canada.

    • Abia astept romanii care o sa isi faca mutatie in irlanda sa dea de permis.

    • #67

      Sa fie pe irlanda noul pe bulgaria.

    • #68

      @eu nu stiu exact ce intelegi tu prin “mutatie”, ca sa iti preschimbi permisul romanesc in cel irlandez e suficient sa ai o factura de gunoi, ceva pe numele tau ca proof of address cand te duci la oamenii aia sa ti-l schimbe.

    • #69

      Mutația e o chestie comunistă, gen “registered address”, greu de obținut la oraș fără pile. Chinezii încă mai au ceva similar, se cheamă hukou.

    • #70

      Am emigrat acum 5 ani, am venit dupa 10 ani de trait in Spania. Permisul de conducere romanesc l-am schimbat cu cel spaniol, iar in Canada mi-a fost schimbat fara sa sustin examenul de conducere cu cel canadian.

  8. #71

    Aștept cu interes informații de la cineva din Germania. Eventual care lucrează în Automotive.

    • #72

      +1

    • #73

      Si cine nu lucreaza poate sa-ti spuna ca daca vrei o cariera in automotive acolo trebuie sa te duci. Sau in SV, unde e miezul autonomous driving, dar deja e mai complicat.

    • #74

      Miezul autonomous driving sau cum ii zici tu e in Suceava?

    • #75

      automotive: au angajat sute (sau chiar mii) in zona Birmingham la Jaguar Land Rover. Nu te intereseaza tara/limba?

    • #76

      Evident ca e in Suceava, dupa 5 litre de gin si 2 de mona merge tractorul teleghidat singur acasa de la caminul cultural 🙂
      Dar stii unde nu e? In cluuuuuj nu e, de unde sunt cei doi mai aprigi care au apucat sa-mi dea cu minus, probabil sunt veniti din SV, nativii inca compileaza…

  9. #77

    Cateva mici comentarii de la unu din Quebec, si de mai multi ani, in ordine :

    Limba Franceza este folosita doar in Quebec, dar si acolo daca nu vorbesti si engleza esti plafonat rapid.

    Daca va aduceti catelul o sa aveti probleme cu gasit apartament de inchiriat, cel putin in Montreal. Sau gasiti in locuri mai nasoale. Pisica nu e un impediment major. La purcei nu ma pricep.
    O masina la care « nu-i cad rotile » gasesti la orice suma, daca stati departe de mizerii nemtesti (VW, mercedes, Audi) si de orice produs dodge (Jeep, chrysler) care-s foarte proaste nu aveti probleme cu masini de 2-3000 CAD. In fine poti lua teapa si cu masina de 10k CAD, si poti trai doi ani cu masini sub 1000 – in functie de cat te pricepi si te informezi. Nu exista cultura samasaritului de masini din .ro. In Quebec e mai simplu – asigurari mai mici si (inca) nici o inspectie tehnica. Oricum nu-i pasa nimanui de masina ca in .ro – nu e un membru al familiei nici un statement fashion.

    Salariile sunt ceva mai mici in Quebec – inca mai vezi oameni cu joburi decente de birou la 30k CAD pe an.
    Contul in banca costa 5-6/luna nu 20. Sau nimic la unele banci daca ai ceva in cont (minim 1500 sau asa ceva). Dobanzile la depozite sunt penibil de mici.

    « TVA-ul Canadian » difera de la o provinicie la alta, si alimentele nu-s taxate in general.

    Serviciile medicale nu sutn decente – totul e de stat, in general e ff ok la urgente si la nasteri, dar daca ai vreo problema « minora » stai 10 ore la urgente. La fel daca vrei specialits (dermatolog etc).

    Invatatmantul e mult mai ok decat in .ro – nu se studiaza Felefeaga, nici comentarii d-alea cretine. Atmosfera e mult mai sanatoasa fara invatatoare isterice, fara profesoare jignite. In schimb matematica e mai slaba, iar cultura generala (istorie universala etc) mai subtiri. Invatamantul universitar este mult superior dar costa. In Quebec e mult mai ieftin.

    Altele – casa- in Toronto si Vancouver imposibil. Poate un aprtament modest in Toronto sa mai fie accesibil.
    In suburbiile Montrealului – incepe de pe la 300kCAD o casa decenta (mai aproape de Montreal dar mai veche, sau mai departe dar mai noua) . minim e un condo (apartament) – ceva mai ponosit prin laval, Longueuil incepe de pe la 150k CAD.
    Creste in continuu de 15 ani. In Montreal propriu-zis – apartamentele incep de pe la 300k CAD.

    In general – societatea e mult mai asezata si ok, dar ca peste tot sunt avantaje si dezavantaje. E departe de .ro, si asta e deranjant (bani si timp). Fata de Europa de W – Dolarul canadian e mic in ultima vreme, bani mai putini, dar viata mai ieftina. Romanii au imagine buna (inca). Societatea e cu adevarat deschisa, in ontario lume a vine de peste tot, in Montreal e ceva mai francofon, dar oricum e loc penttru toata lumea si nu te simti prost vazut/primit. Asta e important. Vine cu un pretz – distanta, clima, sistem medical slab, concedii mai scurte si mai scumpe. Primesti ca bonu : putere de cumparare, masini ieftine, case accesibile, o spoiala de civilizatie (mai modesta ca in Europa totusi)
    Succes

  10. #78

    Din ce an are domnul autor documentarea? „… in jur de 800 de euro, se mai gasesc cred si la 650 -700 euro in perioada de super reduceri…”… Maxim 400 de euro, dus întors. Am găsit în 30 de secunde cu 260 de euro, de la Paris, deci mai punem 100 de euro maxim și ieșim bine sub 400 de euro, dus întors…
    Și o mică observație, emigrarea în America de nord este cu totul și cu totul altceva decît mutarea întro altă țară UE.
    fr.omegaflightstore.com/Holidays_PassengerDetails.aspx?sid=36406418&ssid=1812201710143752

    • #79

      @Costin – ia-mi si mie te rog 2 bilete pentru 13 Iunie cu intoarcere pe 24 Iulie de pe site-ul tau minune cu 400 de euro, ok? Iti virez imediat banii prin site-ul mentionat de Cetin.

    • #80

      >Am găsit în 30 de secunde cu 260 de euro, de la Paris

      Pai nu, daca iei separat bucuresti-paris si paris-canada esti pe barba ta daca primul zbor are intarziere.
      Dar de acord cu emigrarea, e cu totul alta poveste fata de EU, unde ai dreptul sa stai si sa primesti aceleasi servicii ca localnicii.

    • #81

      @Costin Graur, banuiam eu ca e ceva in neregula cu articolul asta dar nu ma prindeam ce anume. Da si tu un link/ screenshot, sa invatam si noi data viitoare sa obtinem mai ieftin.
      Referitor la emigrarea in America de Nord, baga si tu un comentariu detaliat cum a facut autorul, ceva sa ne ajute, oricare dintre noi poate zice “iarna nu-i ca vara”.

    • #82

      Poftim tinere domn, datele solicitate și fără multă căutare… Cum este cam prea devreme și prețul acum este de 480 euro dus întors București Monreal, cu metodele obișnuite același bilet se ia cu cel puțin 100 sau 150 de euro mai ieftin…
      480 parcă-i la nițică distanță de „… in jur de 800 de euro, se mai gasesc cred si la 650 -700 euro in perioada de super reduceri…”…
      s18.postimg.org/qh03uzcwp/zbor555.jpg
      @Cristi dacă voi avea timp, sigur…
      Că mi-am adus acum aminte, să ne rîdem(sic) unii, să se oftice alții care o iau prea în serios și cînd zici ceva de X țară parcă zici de mă-sa… Impresii și sfaturi Canada emigrare… E cu poze multe!
      emigrarecanada.wikidot.com/

    • #83

      @Costin Graur, multumesc pentru screenshot si link. Pe screenshot nu am ce sa mai comentez, ai demonstrat ca pot fi gasite mai ieftin.

      O sa arunc o privire si pe link.

  11. #84

    Pe mine m-ar interesa cum sta treaba in turism in Canada. Mai exact ce statiuni de ski au si oportunitati de job as gasi acolo, in conditiile in care in tara administrez o astfel de locatie.

    Multumesc anticipat.

    • #85

      @Catalin – din ce stiu eu cea mai mare si tare statiune de ski este Banff, din British Columbia, insa exact ce oportunitati.. nu stiu. Asta e site-ul lor, sper sa gasesti ce ai nevoie Banff.ca

    • Hahaha, omul nu e agentie de recrutare, el traieste acolo si povesteste din experienta. Vrei sa caute el pentru tine sa vada cum e domeniul ala? Iti este asa de lene cu google la un tab distanta? Sau nu esti in stare sa faci nici asta? Mai bine ramai in sat la tine.

    • #87

      Multumesc @Bigbear.

    • #88

      Banff este in Alberta. Poate the gandeai la Whistler.

    • #89

      @ Bigbear. Banff este in Alberta si nu este singura statiune din provincie.
      Urmatoarea este Jasper si este aproape la ecelas nivel cu Banff.

      @Catalin. Sunt destul de multe statiuni in Muntii Stancosi.
      Sunshine Village (Banff); Lake Louise; Mt. Norquay (ambele Lake Louise)
      Marmot Basin(Jasper); Kicking Horse, Fernie Alpine. Revelstoke.(ultimele sunt in BC)
      Nu am idee cum sunt platiti cei care lucreaza in resorturi (traineri pe partie) dar in domeniul hotelier se plateste subtire.(nimeni nu mai incape de filipinezi).
      In provincia Alberta unde sunt comasate si majoritatea resorturilor din lista de mai sus(restul sunt din British Columbia) in general se plateste ceva mai bine decat in celelalte provincii.
      La ora actiuala Alberta este considerata motorul economie datorita petrolului ce se exploateaza in nordul provinciei (Zona Fort Mcmurray).
      Aici inca poti sa te mai indupleci sa cumperi o casa .
      Mihaela a dat un sfat bun vizavi de jobul de property manager.
      Si eu am facut asta in primii 4 ani (in paralel cu jobul meu).
      Noi ai spunem aici caretaker si nu implica sa fii tot timpul in bloc. In general sunt blocuri cu 20 -30 apartamente si trebuie sa te ocupi de tot ce tine intertinerea lui in conditii bune.

      Canada are inca nevoie de emigranti.
      Succes la toata lumea ce-si doreste sa ajunga in Canada.

  12. #90

    Cetin, as putea scrie un guest post despre emigrarea in America de Nord daca crezi ca ar ajuta si daca nu ai deja un articol pe teava de la alti colegi, poate de la nea ilie sau de la altcineva. Daca vrei, poti sa imi dai un mail la adresa din comentariu, unde sa trimit mailul daca crezi ca ar ajuta.

    • #91

      baga mare, mailul e la contact, fara probleme

    • #92

      Scrie, sa nu ti iei mistouri cum mi am luat eu.
      In ce oras esti?

    • #93

      @topdefence, momentan in Seattle. Am fost cativa ani sii in Washington DC

    • #94

      Iar referitor la misto-uri, sunt obisnuit, scriu comentarii foarte lungi de obicei. Insa scriu din doua motive. Daca e o peroana pe care informatiile o ajuta, ma declar multumit chiar daca restul fac misto. Alt motiv e ca vor aparea alti comentatori care au emigrat in America, care vor da reply si vor adauga sfaturile lor

    • Daca prin “America de Nord” te referi in special la SUA, iti zic din start ca pe mine ma ajuta.
      Acelasi lucru l-am gandit si eu cand am scris articolul despre Olanda / Amsterdam: Sper sa fie comentatori din Olanda care sa completeze articolul. Si au fost

    • #96

      @C, incerc sa organizez putin ideile. Revin cat de curand sa nu stea oamenii prea mult in asteptare

  13. #97

    Mulțumesc autorului dacă a scris guest post-ul în urma cererii mele din comentarii.

    Mă gândeam că suntem destui care ne gândim să plecăm dar din comentarii pare că suntem șocant de mulți. Dacă toți vrem să plecăm, din diferite motive, nu ar fi mai bine să fie pornită o campanie? Asta să aiba dublu-rol: să îi unească pe cei care sunt deja plecați cu cei care vor mai multe informații și să îi facă pe oamenii orbi la rahatul înspre în care ne îndreptăm să se mai gândească dacă într-adevăr ei dețin adevărul sau nu.
    Nu merge cu rezist și altele. Pentru ce să rezist? Pentru cine? Când bătrânii și dezinteresații sunt spălați pe creier ar trebui să zicem că nu mai rezistăm, că ni s-a făcut silă și ni s-a făcut frică de faptul că nu vei avea nicio șansă ca om cinstit în țara asta.
    Vezi slogane precum ”Ei cu hoții noi cu toții”. Un căcat. Corect e ”Emigrăm cu toții vă lăsăm cu hoții” sau ceea ce ar trebui să realizeze ei: ”Să vedem cine vă mai plătește pensia”, ”O să muriți singuri, săraci, furați și bolnavi”. Cu toate astea cred că vor înțelege prea târziu, când voi fi deja plecat și resemnat deși sunt sigur că mă voi simți vinovat că nu am rămas și că nu am încercat mai mult. Cât să vrei și cât să încerci?

    • #98

      @Klimpi – regret sa te dezamagesc, insa foarte multi dintre romani raman cu aceleasi obiceiuri si in afara tarii, refuza sa fie asimilati tarii in care pleaca.

    • #99

      Sa stii ca ai nimerit, cind am vazut ca sint persoane interesate am zis sa ajut cu ce stiu, daca unii din voi pornesc pe calea asta si vor mai multe informatii dati de stire si va raspund cu ce pot.

  14. #100

    Suplimentar la ceea ce a scris mai sus vecinul de Quebec:
    # in Quebec mai toata societatea e orientata in jurul limbii franceze, afara din Montreal se vorbeste rar engleza, considerata drept limba “straina”. Migrantii din prima generatie si copiii lor nu au dreptul la invatamant in lb. engleza
    # gradul de ospitalitate al populatiei vorbitoare de franceza existenta aici de multe generatii tinde spre zero, simti ostilitatea in priviri si zambetul metalic afisat
    # toleranta la toate deviatiile de tip sexual, droguri, persoane cu handicap este aproape totala, cu mici exceptii in estul provinciei si “la tara” – Ville de Quebec unde exista un puternic curent de separatie de Canada, strainii nu sunt agreati si au fost si cateva atentate in special importiva comunitatii musulmane
    # comportamentele discriminatorii fatise tipic romanesti nu sunt tolerate si chiar pedepsite
    # iernile aici sunt ceva mai friguroase decat in Romania zona de nord, preturile la energie si utilitati sunt mult mai accesibile in Quebec
    # oportunitati profesionale in domeniul tehnic sunt cam la tot pasul, primul job e in general mai greu de obtinut posibil si mai prost platit
    # munca la negru exista dar nu foarte raspandita, munca la gri nu prea este, societatea este putin orientata catre smecherii romanesti
    # in Montreal, zona metropolitana pretul benzinei variaza saptamanal intre 1,15-1,35 $/l, masinile consuma mai mult, reparatiile/tractarile sunt scumpe, mici exceptii daca apelezi la garaje administrate de arabi unde se merge la negru. Exista parcuri de dezmembrari pentru cine vrea piese mai ieftine
    # statutul femeii in societatea tipic quebecoasa este foarte elevat, se gasesc mult mai multe femei in functii de conducere private si guvernamentale
    # mediocritatea si incompetenta este aici la tot pasul dar este estompata prin seturi de reguli clare greu de contestat. Legile nu sunt atat de maleabile, avocatii foarte scumpi, impotriva Guvernului la contestare amenzi nu prea se castiga
    # romanii veniti in scop turistic nu au drept legal de munca
    # va cer tuturor scuze pentru greselile gramatice sau de ortografie

    • #101

      va cer tuturor scuze pentru greselile gramatice sau de ortografie

      Doar Ralucai sa-i ceri scuze, ca pe noi, ceilalti nu ne deranjeaza, poti sa scrii cum vrei.

  15. #102

    Cat pote ajuta la obtinerea vizei faptul ca am viza pentru US, B2.

    • #103

      Am mancat o litera, astept cu nerabdare sa fiu facut analfabet. Multumec!

    • #104

      B2 visitor visa nu prea ajuta la nimic, in schimb stiu cel putin 20 de romani care au stat in US peste perioada de timp acordata de B2 visa ( ilegal si o sa ti iei US ban intre 3-10 ani) dupa care au aplicat din US pentru Canadian immigrant visa si au fost acceptati in 6 luni, nu au fost probleme la trecerea din US in Canada si pe canadieni nu i au interesat ca ai stat ilegal peste viza.

    • #105

      @Razvan, un pic mai detaliat.

      B1B2 e tip turist/business (atentie, nu ai voie sa muncesti, nu este permis sa fii platit), se da de obicei pe 10 ani, cu mai multe intrari. Nu iti garanteaza automat intrarea in America, ci doar urcarea in avion ca te lasa aia sa urci daca ai viza, la intrare intri pe la Customs, te intreaba aia de sanatate, ce faci, cand pleci, ce bani ai la tine, daca muncesti (si ai grija ca te miros aia instant, nu poti sa zici ca ai venit sa stai 4 luni si ai la tine $100), si-ti dau green light sau te trimit acasa.Te pot baga un pic la un fel de puscarie in aeroport daca simt ei ca au nevoie sa disucte mai mult la interogatoriu. Stiu, o sa zica multi de aici ca nu exista asa ceva, ca ei n-au patit. Eh, va zic eu ca exista. La intrare in America ti se da un I94, stampila in pasaport, pana la data maxima la care ai voie sa stai. De obicei iti da 6 luni de la intrare, dar se poate si mult mai putin. Motivul pentru care ti se da maxim 6 luni e ca peste 6 luni devii US person (atentie, nu US citizen). US person adica platesti taxe in US daca ai peste 183 de zile.

      B1B2 nu te ajuta la emigrare, te ajuta la vizitare sau legat niste contacte pentru business, poate dai un interviu sa te vada oamenii aici, sa iti faci o idee, unii folosesc asta sa nasca femeia aici (copilul nascut aici ia instant cetatenie americana), cam atat. Legal nu poti ramane cu aia. Unii raman ilegal, isi iau ID de state imediat ce intra, SSN daca pot, sau deschid rapid firma si scot EIN fac bani prin aia si stau ilegal insa platesc taxe. e o discutie mai ampla, nu intru in comentariul asta in detalii. Daca stai peste I94 (termenul limita de pe stampila), pana in 6 luni, vei primi ban pe 3 ani de intrare in America. Asta nu inseamna ca dupa 4 ani aia te primesc cu bratele deschise, am impresia ca esti flagged pe viata, te trimit aia acasa cu primul avion de fiecare data cand incerci sa revii. Peste 6 luni sau 1 an, primesti ban 10 ani.

      Desi B1B2 iti dau aia optiune sa stai pana la 6 luni la venire, desi legal esti ok, nu ti-as recomanda sa stai atat. E foarte greu de explicat cand te intorci data viitoare, ce ai facut tu 6 luni, cum te-ai itnretinut singur, si posibil sa te trimita aia acasa data urmatoare. Nu vrei sa zbori 12 ore si sa fii trimis sa iei primul avion, pe banii tai inapoi acasa, care nu e deloc ieftin. De obicei, daca stai mult, trebuie sa stai cel putin tot atat in afara statelor unite, pana sa revii iar. Adica daca vrei tu sa stai 4 luni, recomandabil din punctul meu de vedere (desi nu se specifica ca regula oficiala) e ca apoi un an sa nu mai intri in America.

      Cand vii cu B1B2 iti recomand ca sa vii cu mai multe acte/documente la tine, sa nu ai probleme la customs. Daca vii pe turism, vino cu hotel, avion inapoi, bani, plan de vizita, tururi, conturi din tara, etc. Daca vii la cineva, vino cu o scrisoare de la acea persoana cum ca te intretine el, stai la el, el plateste, astea-s datele lui de contact daca vor sa sune. Daca vii pe business, vino cu invitatie, cu scrisoare de la companie cum ca ei platesc cazarea (atentie, nu ca te platesc pe tine, nu ai voie sa primesti bani pe munca prestata), ca tre sa predai ceva lor, cum ca pot fi contactati daca e ceva. Vino cu cont din banca, ceva sa demonstreze ca vrei sa te intorci. Nu e obligatoriu ce am zis, dar faciliteaza intrarea usoara in America. Iarasi, depinde pe unde intri, una e sa intri prin loc turistic, Hawaii, unde s-au uitat aia la mine cand am intrat cu viza de lucru, eram singurul om pe care l-au vazut intrand cu viza de lucru pe acolo, alta e sa intri prin locuri unde intra multi cu joburi, gen Seattle.

    • #106

      Inca ceva sa raspund mai concret la ce zici, prin B1B2 (fiind de turist sau business) nu exista nici o modalitate acum sa obtii viza de lucru sau permanent resident greencard sau cetatenie. Te ajuta doar sa intri in scop turistic sau busienss, pe perioada scurta. Insa, cand aplici de greencard sau cand castigi greencardul, exista pasi in care te intreaba de travel history in us pe orice tip de viza, implicit B1B2. Daca ai stat legal, e un mic bonus sa dea un pic mai multa incredere alora “ok, a intrat de cateva ori, a stat ok, legal tot”, dar iarasi, nu prezinta o pondere atat de mare.

    • #107

      Ok, ignora tot ce am scris :D, tu te refereai la obtinerea vizei de Canada, eu ma gnadeam la obtinerea vizei de US.

  16. #108

    Imi cer scuze, nu vreau sa par cârcotaș, am doar niste nelămuriri:
    “Va trebuie la venire un minim de $15000 echivalenta a 4 luni de cheltuieli pentru chirie, mincare, necesitati.” […]
    Apoi, mai jos:
    “Daca esti ales ti se face o oferta, un salariu mediu porneste cam de la $45000 pe an , dupa taxe ramii in mina cam cu $33000, plus alte beneficii de ex: asigurare medicala privata, cotizatii la fondul de pensii, mai multe zile de concediu etc.”
    Exceptând cazul in care esti strungar si ai 5000$/luna, deci 60.000$ cum zici tu, in majoritatea cazurilor primesti in mana 2750$/luna, adica $33.000 pe an, dupa cum zici.
    Si zici ca pentru a trai 4 luni iti trebuie 15.000 minim, deci $3750.
    Mai pe scurt, iei in mana 2750 si ai nevoie de 3750 ca sa traiesti, plus asigurare medicală si costul lunar al contului in banca de 20$, care, mi se pare ca ai zis ca e mai bun decât la noi, desi la BT e totul gratis, doar pentru internet banking ai 1 leu pe luna.
    Lipseste ceva din ecuatie ?

    P.S. Poate face cineva un gueat post pentru Elvetia, zona germana in special.
    Mulțumesc anticipat !

    • #109

      Ca nou venit ai niste cheltuieli suplimentare de aceea suma este mai ridicata pentru citeva luni…ai nevoie de mobila, pat, perne, pilote , pahare , farfurii, haine care incap in mai mult de 2 valize ……daca aduci tot ce ai nevoie cind sosesti da suma va fi mai mica .
      Suma specificata este un punct de referinta, unii cheltuie mai mult altii mai putin.

    • @Hermann: In general cand cauti o chirie in prima luna platesti mai mult: Chiria pe o luna + depozit + eventuala taxa de agentie. Cred ca asta nu depinde de tara

  17. Am inteles ca in Canada nu sunt recunoscute studiile din Europa. Practic pleci doctor si ajungi cu 12 clase? Sau? Ms!

    • #112

      Da asa este, sistemul este cam de rahat , daca esti doctor si vi in Canada trebuie sa mai mergi 4 ani la scoala ( scump ) dupa care pornesti ca doctor rezident ( in US trebuie doar sa dai un examen de echivalenta ) .
      Inginerii aici fac parte din ordinul ingineriilor si platesc o taxa anuala, ca inginer din Romania nu o sa fi recunoscut, trebuie sa mai mergi la scoala si sa dai echivalente.

    • #113

      Ca doctor…da, e o mare muie…trebuie sa o iei de la capat. Chiar daca dai diferentele poti sa ai nup de la colegiul medicilor pentru ca de d-aia! Nu stiu sa-ti raspund. Dar pe de alta parte daca dai diferentele poti foarte bine sa cauti ulterior in USA daca asta te coafeaza. Stiu caz clar al unor amici care dupa ce si-au dat diferentele in Canada (el in timpul asta punea gresie si faianta si facea garzi de noapte pe la spital) s-au sictirit de sistem si au gasit frumos in USA, casa, masa platite 3-5 ani si nu-i doare capul. Alt prieten medic pediatru tot dupa pus gresie, faianta, garzi de noapte la spital, diferente de dat prin Montreal a stat cat sa-si ia cetatenia si apoi a plecat prin Franta. Altul s-a bagat pe domeniu naturopath si acupunctura dar nu poate fi internist.
      Singurul loc medical bun este stomatologia sau medicina veterinara. Si ca masseur iti trebuie scoala de aici de 2 ani ca sa devi RMT- registered massage therapist(asta ca sa iei un $60-$80/h)
      Ingineria este recunoscuta si daca intri in grupurile de ingineri deja te ajuta ei foarte mult cum, unde si ce sa faci.

    • #114

      Daca ai studii in high-tech sustinute de o experienta professionala solida, si mai ales, cu o oarecare fluenta in [preferabil] engleza, nu te intreaba nimeni de diplome.
      Da, in situatii, mai apare si necesitatea de a avea titlul de “professional engineer”, dar si ala, se poate obtine dupa ceva timp, nu-i chiar priority #1.

      Doctor, avocat, notar, contabil, profesor de scoala – alt sistem, alte reguli, alte examene/certificari …

  18. #115

    # romanii ajunsi aici prin procesul provincial de selectie au in general studii superioare/medii, sunt civilizati, ghiolbanismul existent la multi din romanii plecati in Europa este mai putin evident
    # comunitatea romaneasca exista, se incearca tot felul de intalniri de divertisment cu scop mai mult sau mai putin comercial, afara de asta, in orice alte situatii romanii se feresc delicat unii de altii
    # exista deasemenea si o comunitate puternica de “romani” din Rp. Moldova, care uneori isi mai intersecteaza interesele si cu cei din Romania
    # sistemul scolar este relaxat in scoala primara, total lipsit de concurenta de neinteles intre copii si intre parinti ca in Romania, nu se da spaga, nu se dau plicuri invatatoarelor, nu se cer bani pentru dotarea scolilor, rechizitele si manualele nu sunt gratuite dar impreuna cu uniformele pot fi acoperite lejer din 1-2 alocatii guvernamentale
    # la munca se munceste, indiferent de pozitia ocupata ai parte de respect, exceptie o fac bineinteles patronii sau sefii romani unde vei fi tratat romaneste. In Montreal exista diverse afaceri romanesti : firme de curatenie, magazine non stop, gradinite, firme de termopane, electrice, agenti imobiliari etc. sa nu va asteptati din partea romanilor la vreun pret special/discount, personal prefer sa apelez la straini
    # magazinele romanesti sunt in general magazine de carne si preparate din carne produse local + eventual o eugenie si ceva pufuleti
    # vanzarea de alcool spirtos se face exclusiv pritr-o retea de magazine detinute de Guvern, in 2018 vor controla si vanzarile de marijuana (e deja legal)
    # personal cred ca saltul material nu este evident pentru cine vine din Romania de la un nivel mediu de venit, sa zicem 2000 eur/familie de proprietari fara credite cu 1-2 copii, se castiga in schimb la gradul de civilizatie si corectitudine (nu cred sa fi crescut ceva in Romania din 2015 cand am plecat)
    # Quebecul este o zona in care vii sa te stabilesti si sa-ti traiesti viata ca un localnic, nu este o destinatie pentru facut bani si apoi intors in Romania sa-i cheltui pe manele
    # romanii au inca o imagine buna in Canada, poate se va mentine si dupa iminenta venire a hoardelor de romani ghiolbani aciuati prin Europa

  19. #116

    Eu doar in gluma le-am spus astora ca stiu tratamentul pentru un gascan (pe varza la cuptor) care ne ameninta in fiecare zi prin parcarea companiei si deja se uitau la mine ca la o criminala.

  20. #117

    plecati camarazi in cautarea edenului, o sa mai ramana dragnea si acolitii in rromania, MUIE DRAGNEA SI MUIE PSD!

  21. #118

    Nu stiu sa ti spun ca nu am taiat in Canada dar stiu cum se taie in US.

  22. #119

    Misto articol, informatii destule, servite coerent si pe intelesul tutror. Nu stiu voi dar eu cam ce am inteles din articol e ca e scumpa a dreq viata in Canada. Daca e visul tau de mic copil sa o tai incolo hai ca treaca mearga, dar daca doar cauti un trai mai misto si o viata mai lipsita de stresul facturilor fara sa te rupi in doua inca in Europa mai sunt tari ce merita luate in considerare. la un 60k pe an..ceea ce pt un roman mediu inteleg ca e wow, dar la ce cheltuieli ai acolo cam iti ajung la fix sa traiesti cu familia, fara vacante nu stiu ce fara masini nu stiu cum. Mi se pare mie? Daca gresesc sa imi spuna cineva de acolo, va rog.

    1
    • #120

      Acum depinde ce vrei sa intelegi prin vacante ca daca vrei sa te rupi la 5 stele si plaje de fitze da….nu-ti ajung! Dar de venit vin anual in Romania ca mai am o mama si niste socrii de vazut, ies in fiecare weekend daca nu cu cort, rulota, vila la un lac ceva. Sunt foarte multe lacuri si cam pe la toate exista locuri de campare pe tot parcursul sezonului cald www.ontarioparks.com/reservations Poti sa gasesti dealuri bune cu Cuba, Domincana, Costa Rica daca te bate gandul sa-ti incalzesti oasele prin noiembrie sau fe-marte….Acu na daca vrei masina de 45k si vreo casa te priveste sa-ti faci singur bugetul

    • #121

      exact cam asa ma gandeam ca e treaba, aveti acolo cuba si dominicana oarecum cum avem in europa canarele si cam una peste alta nu pare sa fie mult peste franta , uk, germania. Inteleg, alta cultura, alti oameni fatsa de europeni si intr-adevar lipsa ¨ghilbanilor¨ romani care impanzesc Europa din nefericire. Mersi ca ti-ai luat din timp sa imi clarifici.

    • #122

      Este mai scump da decit Romania dar gindeste te ca primesti si altele la schimb.
      Asigurare medicala gratuita mai buna ca in RO ( mai slaba ca in US ) fara spaga.
      Incrierea unei masini, schimbare numere de inmatriculare, radiere masina in 15-30 min ….nu ore sau zile si cozi de sute de persoane la rind.
      Niste autostrazi cit de cit bune ( US sint cei mai tari ).
      Obtinerea unor hirtii oficiale fara spaga si umilinta.
      Peste tot sint plusuri si minusuri…..tara perfecta si ieftina nu exista .

    • #123

      Ah sa nu uit , pentru cei amatori de pescuit Canada este heaven…..peste US , am fost in vara in nordul Ontario la pescuit de pastrav ceva de vis.
      Si apropos de vacante un all inclusive 7 zile in Cuba este $700 si mai ieftin in perioada de reduceri, Dominicana cam tot la fel, Mexic este ceva mai scump.
      Nu contest ca viata in EU este mai apropiata de idealul romanesc dar cu atita imigratie musulmana nu stiu cum o sa fie peste 10-20 de ani.

    • #124

      Hai ca nu-i chiar asa de rau…

      Parchezi in Quebec, iti plateste provincia bani cu ani sa inveti franceza, apoi incepi cursuri de calificare la rand: electrician, instalator, motostivuitor, etc. Alti ani/bani… nu multi, dar suficienti pentru facut nimic, decat prezenta. (Bine, s-or mai fi schimbat, dar acum 10 ani inca mai era asa.)

      Te faci sofer de TIR – munca grea, uneori riscanta – dar banul merge bine si vezi toata America.

      Mai era si varianta aia cu ex-combatant ISIS – sa sughita mamica lui Trudeau!!! – dar trebuie sa te grabesti, caci e cam zapuseala.

  23. #125

    doresc informatii emigrare în SUA. MULTUMESC!

  24. #131

    multumesc pentru efortul de a ne prezenta asemenea cantitate de informatii

  25. #132

    Exista vreo universitate din Canada care e interesata de exchange students mai mult benevol decat din motive materiale ?
    Ete eu sunt la universitate de stat in Olanda 2-4 k/ an, finantare de studiu si bursa, as fi curioasa de un exchange, insa nu as plati 45 k/ an pentru un sistem aprape identic cu sistemul olandez, mai ales ca nu simt vreo posibila schimbare a traiectoriei doar pentru ca as face un an de studiu in Canada 🙂
    Reobtinerea carnetului de sofer e un mare minus 🙁

    Una peste alta, interesant post, mie mi-ai mai lamurit niste banuieli. Mercic

    • #133

      Exista pentru studenti niste programe de vara dar nu prea cunosc amanunte. Insa daca chiar doresti amanunte am o buna prietena care lucreaza pentru o facultate din Hamilton….iti da seful Cetin adresa mea si te pun in legatura cu ea…

    • #134

      Multumesc Mihaela, din pacate programele de vara sunt pentru work and travel, nu pentru studiu 🙁

  26. #135

    Cineva de prin tarile nordice Danemarca sau Norvegia nu ar vrea sa ne scrie, sa vedem cum este si pe acolo?

    1
  27. #136

    Daca e cineva prin Australia ar fi de dorit un guest post asemanator, unii dintre noi ne-am dori la mai multa cadura 🙂 – cu multumiri anticipative.

  28. #137

    Cadoo pentru miștocarii de serviciu, Canada la 200 de euro dus întors cu British Airways.
    Aberdeen, Inverness, Manchester, Birmingham, Edinburgh, Newcastle, Glasgow↔Calgary, Edmonton, Vancouver or Montreal
    Travel dates: January – June 2018
    Sample dates:
    Jan 29 – Feb 7, Feb 12-21, 14-28, 19-28, Feb 26 – Mar 7, Mar 13-26, Apr 9-16, May 15-23, Jun 5-13
    goo.gl/tLu3MS

  29. #138

    Doar o știre de fapt divers: Este atît de frig că la grădina zoologică din Calgary au băgat pinguinii în încăperi încălzite…
    www.theglobeandmail.com/news/alberta/calgary-zoo-brings-penguins-indoors-because-of-frigid-temperatures/article37466175/

    1