Vă dați seama cât de jos suntem considerați pe piața muncii? Oamenii ăștia cer 2 lei (doi lei) pe oră în plus la salariu. Electrolux a pierdut, prin grevă, mai mult decât i-ar fi costat simulacrul ăsta de mărire de salariu. Dar ce să vezi, nu se poate așa, să cedezi la șantaj. Așteptăm cu interes mesajul cu piața care nu e ceea ce trebuie și ne retragem din românia.

Să ne înțelegem, sunt de acord cu prezența multinaționalelor în românia. Avem nevoie de ele, dar și ele au nevoie de noi. Iar de sclavie precum cele din industria textilă, cu oameni și femei cu pamperși pe ei, pentru că nu au voie să iasă la toaletă în cele 14 ore câte muncesc pe schimb, chiar nu avem nevoie. E ok, puteți să plecați să plătiți salariu mic în germania sau ungaria, nu ne deranjează.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pot sa pun pariu ca-i un manageras dasta romanas pe acolo, care a razbit prin forte proprii si le arata el suedezilor cum se fac banii adevarati in Ro

    • #2

      Tot din cauza asta e aglomeratia la case in Lidl, s-au trezit niste romanasi care sa le arate celor din Germania cum se face eficienta in Romania prin sclavie.

    • #3

      Nu cred ca sufera comparatie Lidl cu Electrolux. Nu stiu cum e la Electrolux – dar la LIDL stiu sigur ca nu au angajati destui. Sunt afise de angajare de 100 de ani. Au inclusiv sistem de bonusare – cine recomanda pe cineva primeste bonus etc. Si salariile sunt cele mai mari din bransa…

    • #4

      SI atunci de la Lidl nu se duce nimeni?

      Poate pentru ca in fiecare zi faci cate 100 de chestii. Hai la casa, nu mai esti la casa, hai spala pe jos, nu mai spala pe jos, hai inapoi la casa, iar, pune marfa etc.

    • #5

      ”Hai la casa, nu mai esti la casa, hai spala pe jos, nu mai spala pe jos, hai inapoi la casa, iar, pune marfa” – nu știu de ce nu se înghesuie lumea să lucreze la LIDL, dar situația descrisă de tine o văd în absolut toate supermarketurile germane – și sunt de ceva ani aici, am văzut oarece.
      Că e LIDL, că e Rewe, Real, Penny, Netto sau Edeka – la fel. Puțini angajați care sunt strigați în toate părțile, unii așază marfa pe rafturi și sunt sunați să vină că se deschide încă o casă, stau la casă jumătate de oră până trece fluxul de clienți, apoi se întorc la rafturi, un client a vărsat un iaurt deci pun mâna pe mop, între timp iar se deschide o casă șamd.
      Peste tot e la fel, repet.
      Anyway – dacă nu ai altă calificare, mai bine hingherit la LIDL decât șomer acasă. Zic și eu.

  2. #6

    Nu știu în Ungaria. Dar în Germania nu ar putea face niciodată așa ceva. Mă refer la plata cu câțiva euro pe oră, Pamperși etc.
    Pentru că țării ăsteia îi pasă de oameni.
    Și spun asta din postura emigrantei care cunoaște și situația din marile concerne – unde, în halele de producșție, se lucrează în 3 schimburi.
    Electrolux și alții ca ei (anumite companii de produse textile, de exemplu) fac asta în România pentru că pot. Pentru că nimănui nu-i pasă.

    • #7

      ”Pentru că țării ăsteia îi pasă de oameni.”

      Acolo s-a dezvoltat industria, ”SRL-ul” lor. Noi si altii care i-am acceptat pe piata, i-am luat ca o o renta in asa fel incat statisticile de someri sa nu para mare (nimeni n-a zis nimic de salarii niciodata, nu-i asa ca e ciudat)

      ”Electrolux și alții ca ei fac asta în România pentru că pot. Pentru că nimănui nu-i pasă.”

      Cui ar trebui sa-i pese? Eu sunt (nu cu mult) nitel batran si tin minte, pe vremea lui Iliescu-Constantinescu, de faptul ca noi nu ne putem dezvolta fara altii ”de afara”. Chiar asta mi se pare a fost un slogan electoral de atunci, de nevoia de a cauta la straini specializarea fiindca noi nu stim nimic.

    • #8

      Corect, toată lumea înjură corporațiile (pe bună dreptate), dar nimeni nu vorbește de guvern.

    • #9

      ”Cui ar trebui sa-i pese?”

      Dacă muncitorii ar face o plângere la ITM, ai vedea ce se întâmplă. Sau ce NU se întâmplă, mai bine zis.
      Dar nu vor face, pentru că știu și ei că nu se schimbă nimic. Și cel mai rău, și corporațiile străine știu asta.

    • #10

      Am făcut eu plângere la ITM pentru niște zile neplătite, acum câțiva ani. Mi-au zis că ei nu pot face nimic, să dau în judecată. Pe lângă asta, a aflat și angajatorul de plângerea mea.

    • #11

      @Marissa: Lidl e vestit inclusiv in Doiciland pentru modul extrem de prost in care isi trateaza salariatii.

    • #12

      Alex: parțial adevărat, dar numai parțial.
      www.kununu.com/de/lidl-deutschland/kommentare

      Eu am foști colegi care lucrează la LIDL pe diferite posturi (de la casă până la șef de magazin), nu e Raiul pe pământ, dar sunt plătiți bine și mai au timp și pentru viață personală. Chestie care nu e valabilă în toate companiile.

  3. #13

    muncitorii de la satu-mare pot sa se angajeze in alta parte?
    firmele alea cu pampersii sunt multinationale?

  4. #14

    2 lei pe ora inseamna cam 336 lei/ luna. Daca vorbim de net, e o crestere destul de mare. Si cum zicea cineva mai sus….sanse mari sa fie un manageras roman care vrea ek sa demonstreze eficienta si blabla strainilor, vad asta si la actuala multinationala

    • #15

      Fix la asta ma gandeam si eu. E putin manipulator sa vorbim de salarizare pe ora cata vreme noi lucram cu salarizare lunara.
      De asemenea nu se specifica nicaieri salariul actual sau macar un interval de referinta actual asupra caruia se vrea marirea. Presupun ca e vorba de minimul pe economie.

      Procentual vorbind, cresterea ceruta e mare, insa baza e mica.
      Eu as lasa-o mai usor cu folosirea termenilor de sclavi si altele.

  5. #16

    Pt ca sclavia este acceptata în Europa indiferent de tara. Asta cu este acceptat la noi, hai sa zicem ca avem de munca, însă și în tari ca Italia de exemplu, în agricultura este sclavie la vedere cu complicitatea autorităților. Credeți că roșiile chery ar costa asa puțin dacă sclavul ar fi plătit corect cu 45 euro ziua de lucru, program de opt ore, în loc de 20 cât ii da pt un program de 12-14 ore?. Asta bineînțeles dacă ii da și nu cumva ajunge prin vreun canal astupat și găsit după vreo 10 ani asa. Sclavia moderna este pretutindeni în Europa,, doar ca este mascata exact de cei care accepta condiții mai proaste decât ar avea în propria tara.

  6. #17

    Uite, o metoda inedita de prostest. Totusi, nu cred ca vor obtine mai nimic.

    • #18

      Fix 2 lei in plus am vrut si eu la una din firmele la care lucram inainte sa plec din tara, luam 7 lei pe ora. Am vrut “marirea” respectiva fiindca preluasem inca vreo trei chestii in plus fata de cand ma angajasem. Initial era un post de controlare a datelor, dupa care am luat si arhivarea, deconturile si alte maruntisuri. Insa nu am primit, pe motiv ca vezi Doamne erau probleme financiare.. Asta in conditiile in care oricum lucram sub 8 ore. Dar na, daca dna manager care de abia fusese angajata si habar nu avea de capul ei, lua cam 6500 de lei, normal ca doi lei erau o reala povara pentru firma. Sa nu mai zic ca a avut tupeul sa imi ceara sa supraveghez coordonatorii de la care veneau deconturile pentru ca existau niste chestii dubioase. Sa mai zic ca operatorii de teren scoteau de la 2500 de lei in sus pe chestionare facute acasa ori cu prietenii cu munca efectiva de maxim 2 ore pe zi?.. Dar pentru aia erau bani destui.

  7. #19

    Aveti impresia ca ala taie si spanzura de capul lui acolo, chiar daca o fi roman, sudez sau arab? Deobicei in multinationalele de genu, exista un departament care se ocupa de finantele grupului la nivel global, si orice vrea sa faca asta aici, trebuie aprobat de la centru. Din pacate, cei care pierd, vor fi tot angajatii. Probabil in momentul asta, cauta solutii, unde ar putea muta fabrica.

    • #20

      Da ma ca locatiile fabricilor le schimbi ca pe ciorapi!

  8. #21

    Fix 2 lei in plus am vrut si eu la una din firmele la care lucram inainte sa plec din tara, unde luam 7 lei pe ora. Am vrut “marirea” respectiva fiindca preluasem inca vreo trei chestii in plus fata de cand ma angajasem. Initial era un post de controlare a datelor, dupa care am luat si arhivarea, deconturile si alte maruntisuri. Insa nu am primit, pe motiv ca vezi Doamne erau probleme financiare.. Asta in conditiile in care oricum lucram sub 8 ore si nu primeam decont pe transport ca aveam statut de colaborator. Dar na, daca dna manager care de abia fusese angajata si habar nu avea de capul ei, lua cam 6500 de lei, normal ca doi lei erau o reala povara pentru firma. Sa nu mai zic ca a avut tupeul sa imi ceara sa supraveghez coordonatorii de la care veneau deconturile pentru ca existau niste chestii dubioase. Sa mentionez si ca operatorii de teren scoteau de la 2500 de lei in sus pe chestionare facute acasa ori cu prietenii, cu munca efectiva de maxim 2 ore pe zi?.. Dar pentru aia erau bani destui.

  9. #22

    Inside info; aia de la Electrolux nu au nimic absolut in fabrica aia. Totul este in leasing operational. Daca se supara, pleaca in 10 minute (ceea ce le si dorim) Intrebarea este: Cc ce echipamente ramane fabrica? Ca s-ar putea face Ariston/Candy/Bosch [insert_brand_name_here] de a doua zi.

  10. #23

    #Inside Info 2: Nu degeaba rezista managementul de vreo 7 saptamani! Schema e urmatoarea: langa actuala fabrica tocmai se construieste o hala nou-nouta, in care vor fi produse plite incorporabile direct in mobilierul de bucatarie, ca acuma asta e trendul in toata Europa, aragaze de-alea vechi de pe vremea bunicii nu mai cumpara nici dracu. Chestia e ca noua hala va fi tehnologizata ultramodern, astfel ca nu e nevoie de gramada de sclavi să lucreze acolo, ajung doar jumatate din actualii angajati. Ceilalti ar trebui dati cumva afara, dar suedejii nici nu prea au chef sa le plateasca salarii de-alea compensatorii, asa ca au facut un blat cu sindicatu si au pus de-o greva, cu toate istericalele de rigoare, in care, practic, ii infometeaza pe aia 400 de fraeri (acum sunt mai putini, din ce in ce mai putini) care au pus botu, in speranta ca-si vor da singuri demisiile si vor pleca, fiindca sunt gramada de locuri de munca disponibile in tot Satmarul (firmele nemtesti nu mai stiu de unde sa adune alcoolici distrusi din cele mai izolate catune ale judetului, sa-i puna la banda in fabrici). Din cei 900 angajati ai Electrolux Satu Mare, doar 400 sunt oficial in greva. Acum haideti sa ghicim impreuna in care sectie au lucrat pana acum acesti 400! ;))

  11. #24

    sunt curios in ce tara (in afara de ex-comunisti si republici bananiere) se mai intampla asa ceva

  12. Oamenii ăștia cer 2 lei…sau aproximativ 20% crestere salariala. 20% iti cam dau niste planuri peste cap, cel putin in lumea mea
    Mic, mare (ca baza) e irelevant. 20% e putin mult.

    Cand zici 2lei/ora e zici ca esti la publicitate d-aia cu “dai pe asigurare doar o lira/zi) ca prostii nu stiu sa calculeze pana la final.
    altfel inseamna cam 100e/luna. juma de milion pe an. Suna altfel asa, nu?

    • #26

      Electrolux, da?

    • #27

      2 lei pe ora inseamna vreo 16 pe zi adica vreo 356 pe luna, daca lucreaza in weekend poate ca ajung la 100euro sau peste
      oricum sumele sunt de cacat pentru o companie gigant care a venit la tara de prosti pentru ca e mana de lucru de vreo 10 ori mai ieftina decat in tara de origine

  13. #28

    Ma întreb cat de mari sunt tarifele extra comunitare pentru a produce in vestul Ucrainei. Acolo cred ca pot sa ii plătească cu 2 lei pe ora.

  14. #29

    Sunt perfect de acord ca sunt conditii nasoale. Insa mi se pare ridicol cum se arunca in sus si in jos cu vorbe gen vai sclavie. Oameni buni, nu traim in comunism unde puteai lucra doar unde zicea Statul. De asemenea oamenii aia nu sunt pe plantatia unui boier care ii pune sa ii culeaga loboda in timp ce ii cazeaza in baraci. Ei ALEG sa lucreze la o companie de rahat, nu ii forteaza nimeni. Si pentru a preveni replicile alea cu pai unde sa lucreze domne ca ‘e batrani’, let me stop you right there. Tata la 60 de ani s-a mutat din orasul unde locuia de ….60 de ani si a mers sa lucreze la 300 de km departare in Oradea, singur. De ce? Pentru ca s-a inchis fabrica unde a lucrat toata viata ca inginer. A invatat sa lucreze la PC, a invatat limba engleza, da, evident cu accent Iliescian, dar se descurca. Dar lumea intotdeauna priveste lucurile din perspectiva simpla: nu sunt joburi la mine pe strada, vai ce teroare. PLM, nu iti place, pleci. Nu stii sa faci ceva? Inveti, tragi tare, ca doar 30 de lei pt net are toata lumea. Auzi aici, sclavie.

    • #30

      eu zic sa te mai gandesti putin. cand in zona nu ai decat o singura companie mare, esti, evident, sclavul ei. zi-le asta minerilor din valea jiului, despre cum toti isi pot da demisia si pleca in lume

    • #31

      @cetin: pai cum?!?! nu e la indemana oricui sa plece si sa se recalifice? e atat de simplu! minerii aia nu vor domle, ie niste comunisti inadaptati

    • #32

      Imi cer scuze, recunosc ca sunt mai neatent din fire. Probabil nu am reusit sa prezint corect subtilitatea faptului ca tata a plecat in orasul in care era fix 1 fabrica mare, oras in care statea de 60 de ani. Probabil el nu stia ca era sclavul ei.
      Vlad, stiu ca tocmai s-a publicat studiul conform caruia doar 5% din romani citesc macar 1 carte pe an asa ca am sa iti iert greseala de incepator in ale lecturii. Stiu ca e greu sa faci conexiuni cand iti formezi cultura la Capatos. Ca sa intelegi si tu: nu vorbeam de mineri ci de angajatii Electrolux.
      Revenind la mineri. Je ne sais pas comment te dire, dar daca au pretentia ca in zona unde moare mineritul sa vina un Trump local sa faca Valea Jiului Great Again, pai, o sa cam aiba o surpriza. Dar nu ii opreste absolut nimeni sa se mute in alt oras, alta tara etc. Degeaba, marea majoritate a oamenilor nu incearca sa faca tot ce se poate sa reuseasca si cauta scuze. Gen “ce sa fac boss daca nu e parcare”, PLM blochez strada.
      Poate am avut noroc sa ma nasc intr-o familie in care nu se pune problema ca nu se poate. Faci tot ce poti ca sa reusesti. Te muti in alt oras, in alta tara ca Nspre rude etc. Am veri care au plecat in US cu proverbialii 5 $ in buzunar si au reusit sa nu moara de foame. Altii mai aproape de minerii in cauza (ce stil PSDist de a schimba subiectul…) au plecat in alt oras. Pana la urma fiecare isi face norocul, daca preferi sa te plangi, da, esti un sclav.

    • #33

      ce nu intelegi tu in inteligenta si bunatatea pe care ti le hiperbolizezi este ca nu poti cere ca judete intregi, orase intregi de saraci, defavorizati, sa plece in alta parte. pentru ca, stiu, nu te-ai gandit, imi cer scuze, eu vin dintr-o familie culta care a mai citit chestii si m-a invatat sa gandesc logic, nu faci decat sa muti acele orase intregi si sa transformi zone prospere in zone defavorizate, aglomerate de saraci in cautare de locuri de munca, saraci care, prin multimea lor, vor lua joburile localnicilor, pentru ca vor accepta salarii mult mai mici, iar localnicii vor trebui sa se transforme in saraci care sa plece, la randul lor, in alta parte, mutand saracia. iarasi, nu poti sa ceri asta, pentru ca, stiu, nu te-ai gandit, erai prea ocupat sa te saruti singur anal de cat de inteligent esti, daca oamenii aceia, ca grup uman, ar fi fost mai inteligenti, nu ar fi fost asa cum sunt, adica saraci defavorizati, ci ar fi fost altundeva. si tertio, oamenii adera la un grup uman tocmai pentru ca sunt genetic conditionati la apartenenta de un grup, prin urmare a pleca nu e atat de simplu pentru toti, fiecare om evalueaza altfel apropierea de familie si prieteni si capacitatea propriului kibutz de a-i ajuta, in cazul unor greutati. acest apetit de a pleca apartine celor care provin din familii care au in zestrea genetica si niste popoare migratoare iar acestia greu pot intelege cum un om iubeste un loc, un petic de pamant, un oras si il considera al lui si prefera sa lupte prin toate metodele la a-l aduce mai mult la nevoile sale.
      sper sincer ca nu te-am plictisit cu derapajul meu pe aceasta tema, stiu ca faci parte dintr-o familie deosebita, esti foarte subtil si inteligent si, in general, intelegi lumea mult mai bine.
      dar mai lasa-ne-n pula mea cu arogantele astea de cacat, ca nu esti decat un neica nimeni de pe net care a dat instant 3 verdicte bazate pe realizarile si experientele marilor tai stramosi.
      hai, buh by.

      PS: ti-am zis ca sa ne lasi in pula mea pentru a putea realiza ca nu ai ce asteptari sa ai de la mine, sunt sub nivelul tau si e evident ca iti pierzi vremea pe aici.

    • #34

      Dar vai cata inflamare. Voiam doar sa sugerez ca e bine sa nu te plangi ci sa si faci ceva. Si nu vorbeam doar de mareata mea familie si de inteligenta mea debordanta. E destul de dezamagitor ca reactioneazi asa, dar te inteleg. Esti bloger in Romania, asta e nivelul. Nu ai cum sa le zici oamenilor sa incerce sa schimbe ei ceva, pentru ca aici merg chestii din astea vin strainii si ne fac sclavi, suntem lumea a 3-a, statul parelel etc.
      Si legat de saruturile mele anale, nu ma consider nu stiu ce geniu, dar ma preocupa dezvoltarea mea, invat, lucrez, ceea ce ma face sa pot calatorii cam in toata lumea in interes profesional. Asa imi permite sa vad cum traieste lumea si ce mentalitati sunt in tari incepand din US, Elvetia, Germania pe de-o parte si India, Pakistan in alta.
      Poate vei ramane surprins, dar exista si romani ai caror viata nu se limiteaza la a se plange cat de rahat e traficul in Bucuresti sau cat rahat e in general in tara. Ah pardon si cat de penali sunt ardeleni sau moldovenii.
      Si o alta greseala pe care am facut-o si cu asta chiar ca te las in pula ta, conform cererii tale, este sa consider ca poti fi un partener de discutie relevant. Insa imi dau seama ca psihologic probabil “succesul” tau te-a facut sa crezi ca cititind articole pe net ai devenit cumva un om cu o parere relevanta in domenii ce trec de la drumurile in Pantelimon, la politicile sociale necesare pentru dezvoltarea unei tari. Asta e. Si da, eu sunt un nimeni (sa zicem, de dragul conversatiei) dar am norocul sa interactionez cu oameni care au experienta si cariere in domeniile in care tu iti dai nonsalant cu parerea de parca le-ai stii pe toate. Si te las cu un citat, ca sa iti insenizez ziua pe care ti-am stricat-o ridicand nivelul intelectual al conversatiei: Fiecare are dreptul la propriile pareri, dar nu la propriile fapte. Peace out. Pula mea, bine e sa nu fii prost :D.

    • #35

      drum bun, cale batuta

    • #36

      dan vorbeste despre oameni care au cel putin un coi / neuron per cap de familie…
      cetin vorbeste despre exod, violuri si saracie instanta… in Germania ( #Iulia ai legatura )

      acum ramade doar sa va decideti daca e mai avantajos sa petreci (minim) 3 ani pentru cetatenie in #Canada sau 4 ani in #Australia…

    • #37

      handicapatu asta imi aduce aminte de raduleasca tziganu cand vorbea despre vacante, cum ca orice roman isi poate pune niste bani deoparte si dupa x timp sa plece in oceanul indian sau unde mortii ei a supt ea pula

    • #38

      Cum zice vlad. Cum isi permite handicapatu asta de Dan sa ne zica ca trebuie sa muncesti si ca daca depui efort de cele mai multe ori nu mori de foame,
      Normal ca tuturor ne place sa ne gasim de lucru acasa, sa putem sta cu familia. Nu cred ca e visul cuiva sa se dezradacineze. Dar daca nu ai alte optiuni, ce sa faci? Are vre-un sens sa te plangi si sa astepti sa iti rezolve altcineva problema?
      Vlad, legat de cea zis tiganca, normal ca e o exagerare, romanii care subzista si care mor de foame nu vor putea probabil sa mearga intr-o vacanta de genul. Dar a pune bani deoparte (orice suma) cuplat cu magia dobanzii compuse in zeci de ani, face minuni. Joaca-te putin cu asta www.bankrate.com/calculators/savings/compound-savings-calculator-tool.aspx si vei ramane surprins. Deci nu toti, dar foarte multi romani ar putea sa mearga absolut oriunde in vacanta daca ar economisi 100 de lei pe luna si ar investi la o rata de 5% pe an timp de 30 de ani (asta doar de dragul discutiei, normal ca nu asteapta nici dracu 30 de ani doar ca sa mearga la plaja). Bine, deviem rau de la subiect, insa din pacate educatia financiara in Ro e foarte nasoala. Suntem parca pe locul 120 si ceva din aprox 150.
      Puteti arunca cu pietre, dar eu nu cred ca Dan abereaza. Mi se pare ca vorbeste de mentalitati. E foarte greu sa realizezi ca exista alternative daca nici nu iti pui problema ca se poate altfel.

    • #39

      si tu, si dan, aberati voios, tu si putin analfabet.

  15. #40

    Să plece, dom’le, străinii! Vrem patroni români, care, după cum s-a demonstrat de 30 de ani încoace, sînt adevăraţi patrioţi şi-şi plătesc corect angajaţii. De altfel, ştim cu toţii că cel mai generos patron e statul român.

  16. #41

    De-a lungul vremii am lucrat pe diverse posturi pe la diferite magazine online care vindeau doar sau si electrocasnice. Si, inevitabil, lucram si cu Electrolux Romania… Aveau cele mai dure si rigide reguli, totul trebuia facut cu aprobare de sus, nu primeau retururile, nu puteam face drop-shipping, marketingul lor era de toata jena, nu puteai avea o comunicare normala cu ei, totul trebuia dat oficial, pe mail, nu telefon, nu nimic. Oameni rigizi si automatizati ca la ei nu am vazut pe nicaieri. In toti anii astia mi-am facut relatii si prieteni pe la toti furnizorii cu care pastrez legatura si in ziua de azi. De la Electrolux cu nimeni si nici nu vreau. Cea mai naspa companie cu care am lucrat ever…

  17. #42

    Iata si mesajul de intimidare.. tiny.cc/3rw45y

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam