Azi am fost la Constanța, o chestie cu Petromidia și Rompetrol. Ca să nu existe aurisme pe aici, am fost #pebaniimei. Dar despre asta o să vă povestesc zilele viitoare, că e o chestie cu mult scris, multe poze și ceva Puie Monta.

Voiam doar să scriu, pentru posteritate, de ce ziarele economice sunt la pământ, de ce nimeni nu mai cumpără capital sau zf, exceptând faptul că sunt de fapt traduceri din presas internațională.

La conferința de presă, Roxana Petrescu de la ziarul financiar, se ridică și aruncă ea o mare întrebare, care a sunat ceva gen

În ultimii ani, compania nu a fost pe profit, deși are o cifră de afaceri mare, deci e la nivelul Oltchim, deci de ce nu intră în insolvență?

Rusnacii din prezidiu cred că au pufnit în râs puțin, după care au încercat să îi explice că e o firmă privată, care tocmai ce a terminat de investit 380 milioane în Rafinărie (despre asta a fost de fapt vorba, revenim) rulajul mare nu înseamnă și profit mare și că, în general, acționarii societății au încredere în piața din rromânia etc.

Bun, am râs eu în sinele meu, cu fătuca care nu înțelegea de ce niște unii continuă să bage bani în firma lor, deși nu scot profit, până când cineva de acolo mi-a zis că de fapt, !@#$#$% asta avea aseară, la masă, aceeași înrebare și o punea tuturor oamenilor cu funcții din zonă. De ce nu dă faliment Rompetrol? Desigur, oamenii au încercat să îi explice dpdv economic, dar, după cât se vede, a fost inutil, pentru că femeia avea de pus o întrebare și pus-o.

E greu când backgroundul tău economic se rezumă la ASE și traduceri de articole economice de pe net. Foarte greu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. “De ce nu dă faliment Rompetrol ?” – Păi pentru că există un prost care o plimbă cu mașina la cumpărături pe fufi și cum tre’ să alimenteze de undeva…

  2. La o astfel de intrebare ramai MUT, am impresia ca domnita are pe frunte urme de la cel putin 10 catarame diferite…asta poate fi explicatia pentru jobul ei.

  3. Cred ca face practica la respectivul ziar si inca invata si ea cu ce se manaca presa financiara …

    • Indiferent ce face, nu poti sa intrebi asa ceva, e ca si cum un medic ti-ar spune ca daca nu scoti suta de metri in 10 secunde ar trebui sa mori…, poate e exagerat exemplul dar nu e departe.

  4. #7

    Dar cum a terminat ea ASE-ul de nu stie chestia asta? Si a mai fost si la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori. Cred ca a fost una din cele ce nu voiau sa cada bila de pe ASE.

  5. Adica sa intelegem ca rusii continua sa bage bani intr-o gaura neagra doar ca sa fie siguri ca tin in mina niste chestii strategice din Ro? Si ca pe termen lung, daca Ro misca in front si nu face ce vrea Kremlinul inchide robinetul (si) de benzina pe linga cel de gaz? Io am facut constructiile la seral… ma scuzati daca zic prostii…

    • mircea » nu e gaura neagra deloc. cand investesti 380 milioane pentru a creste productia, nu e gaura neagra.

    • Arhi din pacate, daca nu ai pe cineva care sa iti explice niste lucruri bagi pl in ea de facultate
      Adica in 4 ani de facultate n-a existat nici un profesor care sa explice rolul previziunilor, de ce e bine sa ai CA-ul cat ai zis, chit ca profitul e mai mare, bla bla. Evident, astea le inveti la o discutie de bere in aproximativ jumate de ora, daca te intereseaza

    • #11

      arhi, nu este vorba despre afaceri dupa modelul clasic: investesti acum, pe termen lung faci bani…. este vorba doar despre putere. in acest domeniu, resurse naturale, calculele nu se fac ca si la multinationala listata pe bursa care cerseste voturile actionarilor….

  6. intrebarea era nu de ce nu da faliment rompetrolul, ci de ce nu da bomba in rompetrol.

  7. #13

    ,,, am crezut ca este blonda ,,,, 😉

  8. #14

    Sa ridice mana cine stie de ce are Rompetrol pierderi si Petrom super profit.

  9. #15

    din cv-ul ei : “Set up analysis materials about the energy market in Romania”

  10. Un link la facebook-ul lui tanti nu ai?
    In alta ordine de idei, o poti scuza. A se vedea falimentul Mic.ro care a fost orchestrat de acelasi Dinu Patriciu care era implicat in Petrom.
    Am gresit eu actorii care joaca in telenovela sa Hai sa falim… privatizam Romania?

  11. O fatuca sau un suport de microfon/reportofon cu doua picioare.

  12. #18

    Asa, deci nu stie nimeni de ce Rompetrol are pierderi in timp ce Petrom face profit. Chiar daca fara sa vrea, fatuca asta a pus o intrebare interesanta…

  13. #19

    fortand putin intrebarea (prin cuvantul faliment), roxana a dorit sa vada cum explica reprezentantii companiei faptul ca in toti acesti ani rompetrol nu a facut profit, iar pierderile cumulate au ajuns la circa 650 de milioane de euro (din 2007 de cand au preluat-o de la patriciu).
    si omv face anual investitii de sute de milioane de euro si a facut profit record in fiecare an. investitiile nu pot fi singura explicatie.
    tot din economie inveti ca obiectivul fiecarei societati comerciale ar trebui sa fie realizarea de profit.
    daca timp de cinci ani nu reusesti sa ajungi pe plus, o asemenea intrebare se justifica.
    dar este mai usor sa faci misto si sa iei de bune raspunsurile de genul “rulajul mare nu înseamnă și profit mare (profit mare care de fapt e pierdere mare) și că, în general, acționarii societății au încredere în piața din rromânia (toti investitorii care mai sunt pe aici spun asta dar cauta sa faca profit imediat)”.
    tu cum iti explici toate aceste pierderi?

    • #20

      Cristi » care sunt investitiile de sute de milioane de euro ale OMW, de cand au preluat petromul, toate statiile lor, plus rezervele naturale ale romaniei? cumva investitii in role de bonuri termice, pentru cresterile dese de preturi? e ok sa iti aperi colega, dar mai ok ar fi sa iti aperi deontologia profesionala, aia pe care o pierdeti voi cand scrieti…chestii

  14. #21

    “Între 2009 şi 2011 compania deţinută de grupul austriac OMV a investit în medie 1,1 mld. euro pe an, iar sectorul de explorare şi producţie a beneficiat de 64% din suma totală” – raport financiar al companiei

    • #22

      Cristi » #atat. ce reprezinta asta? profit reinvestit de petrom, obtinut din sectorul explorare/productie aflat in romania, OMW neinvestind nimic? adica a bagat pe investitii 1 miliard anual, neimpozabil, nu? rompetrol, prin kzmunay, a adus bani de acasa, odata cu petrolul care il aduce din kazahstan, la rafinare in .ro. distanta kazahstan vs ploiesti e putin mai mare. nu as vrea ca asta sa devina o discutie in care eu apăr rompetrolul, pentru ca am aceeasi parere proasta despre tot ce inseamna benzinari in rromania. colega ta nu a fortat nimic, a intrebat, plina de inocenta, acelasi lucru, timp de 12 ore, pe orice factor de decizie pe care l-a prins, la masa, la WC, pe plaja etc., de ce nu da faliment rompetrol, ca e fix pe acelasi palier cu oltchim. nu face nici macar diferenta dintre firma de stat si s.a cu actionar majoritar o firma ce nu are nici o treaba cu romania. banuiesc ca voia raspunsul vine domnul DD si ne salveaza.

  15. #23

    ce legatura are “deontologia profesionala” cu o intrebare pe care tu o consideri pusa aiurea?

    • #24

      Cristi » are. ziarul vostru, din ziar de referinta, a ajuns un garaj de roxane cu oferta de aifoane, sau cum o cheama pe colega ta. mi-e lene sa scotocesc prin arhive dupa operele tale, asa ca te voi mentine la nivelul de discutabil.

  16. #25

    in plus, nu am remarcat ca la rompetrol sa fie (mult) mai ieftina benzina ca la petrom

  17. #26

    ai inceput sa exagerezi si jignesti un om care isi face treaba de peste sapte ani intr-un singur loc si o face bine deoarece cunoaste si intelege piata de energie mai bine decat oricine din presa romaneasca a carei problema nu sunt intrebarile care pot parea a fi adresate aiurea, ci lipsa intrebarilor de orice fel – daca ai fost pe la conferinte, ai vazut ca 90% din cei prezenti vin doar sa ia comunicatul si sa noteze, nu au nicio preocupare sa intrebe/descopere mai mult decat ce vor companiile sa transmita.
    mersi ca mi-ai dat sansa sa exprim un punct de vedere.
    spor!

    • #27

      Cristi » imi cer scuze daca a fost intepretat ca o jignire, nu asta s-a vrut a fi. multumesc pentru opinie, e apreciata.

  18. #28

    @arhi: “DEONTOLOGÍE s. f. 1. parte a eticii care studiază normele și obligațiile specifice unei anumite profesiuni” – nu mi se pare ca intrebarea roxanei a avut ceva care sa contravina normelor etice ale profesiei de jurnalist

  19. #29

    Rompetrol nu face profit pentru ca nu are decat rafinare, nu are si explorare&productie. Si Petrom are pierdere pe rafinare si e normal, la cat a crescut pretul titeiului. Insa Petrom compenseaza din plin pe explorare si productie. In cazul Rompetrol, vom vedea pierderi tot timpul de-acum incolo, fiindca profitul se duce la cei care vand titeiul, adica la divizia kazaha de explorare si productie. Grupul mare, consolidat, inregistreaza profit. Dar rafinaria, no way. Asta nu inseamna ca nu merita sa investesti in cresterea capacitatii de rafinare. Merita din plin, probabil kazahii stiu ca o sa pompeze petrol de la ei la greu. Pierderile rafinariei se vor accentua, la fel si profitul din zona de E&P. Cam asta-i treaba. Intrebarea gagicii nu a fost rea, insa a fost exprimata aiurea. Iar tu Arhi nu mai fii asa mare fan KMG, ca nu investesc aici de dragul tau si al meu, ci intr-un singur scop: PROFITUL.

    • #30

      Paul » asa cum spuneam, eu nu sunt fan al niciunei firme. si sunt aproape suta la suta convins ca orice firma investeste pentru a avea profit.

    • #31

      Cu exceptia firmelor de stat 🙂 Ce naiba Arhi, te credeam mai perspicac 🙂