Am scris săptămâna trecută un articol din care nimeni nu a înțeles, de fapt, ideea, cel în care vă invitam să nu mai donați gunoaie oamenilor săraci. Evident, toți ați venit să îmi explicați cum săracii primesc și gunoaie și că nu am dreptate. Sigur, săracii mănâncă și din gunoaie, dar ar prefera să nu. Ideea era ca VOI să decideți să donați lucruri de calitate, nu mizerii, nu să îmi justificați că un sărac acceptă și un pampers cu căcat, că îl încălzește deasupra unei canalizări și zice că e shaorma.

Oricum, e vina mea. Când clasa nu înțelege, profesorul e de vină, rolul său este să explice clar și până și pe înțelesul celui mai prost elev din clasă.
Dar am găsit ieri un exemplu mai clar, poate înțelegeți mai bine, că ăla cu mobila o fi fost depășit.

Cineva donează, pe facebook, 2 role goale de scame.
The end.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu cred ca,majoritatea te-au inteles.

  2. #3

    Ai dreptate, nu doneaza si scamele..

    1
    • #4

      Cel care ridica rolele trebuie sa dovedeasca cu scamele din buric.

  3. Oferta de nerefuzat 🙂

  4. #6

    Așa da act de caritate ! În curând apar anunțuri cu “donez mască de unică folosință – am purtat-o doar o lună *.

  5. Sunt o grămadă de oameni ca mine, care face scame in buric, și care ar avea nevoie de curățatoarele alea.

  6. #10

    Electronicele alea sigur nu mai sunt functionale, scarbos felul in care “se scuza” ca cica nu stie. Rolele poate or fi utile pentru aia crafticiosi, poate-si fac bagheta de sailor moon din ele, ce stiti voi… In rest, cel mult la reciclat.

    1
  7. Ce tip de persoana vine oare sa ia 2 role de scame. Nu îți e teama sa o primești în casa totuși?

    • Chiar nu stiu ce tip de persoana o fi.

      Dar ce te faci daca te suna inainte si-ti spune: “dom’le sper ca anuntul e pe bune si rolele alea sunt ok ca maine ma urc in tren si vin de la Suceava sa le iau!”

  8. #13

    Donez unghia mare de la degetul mic, medicul mi-a recomandat regim alimentar hiposodat, aștept provincia!

    • #14

      Bine ati revenit, domnu’ Radu Vasile, cum e pe dincolo?

    • #15

      Hm, nu-i chiar rău-rău, da’, cîteodată, parcă nu prea am aer…bine, îi si cam întuneric da’ asta nu prea mă deranjează prea tare.

  9. #16

    Daca mergeti in targ la Vitan o sa ramaneti socat de ce prostii incearca lumea sa vanda. De la cate un singur pantof deteriorat pana la discuri de flex degradate, ace de siguranta ruginite sau capace de baterii de la telecomenzi.

  10. #19

    Dude, era un târg de vechituri în București, uite că nu rețin locul, era ceva criminal acolo, vindeau ăia orice, gen periuțe de dinți folosite, cred că pur și simplu adunau tot ce găseau și mergeau la târg. Nu am înțeles niciodată cine și de ce ar cumpăra așa ceva

  11. #21

    La mine pe insula este foarte populara treaba asta cu donatul de cacaturi. Am vazut la un moment dat si tuburi de hartie igienica si ma tot intrebam ce plm. Si am aflat ca, de fapt, toate cacatelele astea sunt folosite de parinti la scoala cu ai lor copii sa construiasca tot felul de chestii (au tot felul de proiecte, recent orientate spre sustenabilitate si refolosire).

    Iar mobila veche si alte nebunii se reconditioneaza (daca se merita). Aici sunt de obicei charity shopuri care se ocupa de transport, reconditionare, vanzare.

    • Pentru ca e foarte igienic cand copilul tau pune mana pe niste role he hartie igienica consumate de niste straini.
      Na, ca sa iasa proiectul de la scoala misto.

    • #23

      iti dai seama cum baga ala degetele in rola, dupa ce s-a cacat, ca sa rupa hartie. mai schimba mana, pune la loc. luati, kids, its proteine!

    • Putin cacat nu a ucis pe nimeni. Din contra, unii chiar traiesc din asta. Doar intreaba-l pe Mircea Badea

    • #25

      Nu neaparat proiecte, copiii mici fac de exemplu animale, etc. Astea merg foarte bine la o girafa de exemplu, le trebuie doar un marker galben, pete maro au deja!

  12. Gata, dom`profesor, am inteles ideea, nu mai daț

  13. #27

    Doamne, da’ scrie mai des despre asta. Eu fac voluntariat pentru un proiect de ajutorare a copiilor din Ferentari si nu numai de vreo 4-5 ani. Am vazut toate, dar absolut toate oribilitatile donate. Haine rupte complet, murdare si nefolosibile, aragazuri din 70 care se dezmembrau cand puneai mana pe ele, mobila putrezita. Iar cand zic am vazut, zic tone, literally, de gunoi pe care trebuia sa-l sortam ca sa pastram ce era bun.

    Hai sa incetam sa ne mai hranim sindromul de mesia donand gunoaiele din case, poate poate ne simtim mai bine cu noi cand o facem. Pierdem timpul unor oameni care chiar rup din viata lor sa ajute pe cineva. Oare nu e gresit cand ei ajung sa ajute “donatori” cu bunastare sa-si selecteze gunoiul? Ar putea face ceva care chiar sa ajute oameni in timpul asta.

    Si in plus, cred ca e blurata linia dintre umilire si ajutor. Cand tu consideri ca un om e ajutat de pantofii tai din 97, rupti si jegosi si de alte porcarii de care ai tinut tu cu dintii in casa ca erai sarac, nu il ajuti, il umilesti, consideri ca standardul vietii lui ar trebui sa accepte jegul tau.

    Deci, plm, numai ajutatz cu gunoi! :))

  14. #28

    Când am schimbat mașina, am găsit și vechiul cd player. Acesta era funcțional, însă avea o clemă ruptă la fața detașabilă. Cum în cei 4-5 ani de când zăcea prin debara nu a venit vre-o zână să-l repare, am decis să-l arunc.

    La câteva minute după ce a aterizat în tomberonul gol, mă pomenesc lângă mașină cu un “căutător de comori” care mă întreabă dacă aparatul era funcțional.

    Îi explic problema, după care tipul mă întreabă dacă nu-l păcălesc findcă el îl va vinde în Obor și nu vrea să primească reclamații de la potențialul client.

    Deja mă simțeam vinovat că nu făcusem o probă aparatului înainte de a-l arunca la gunoi. Mi-am promis să nu se mai întâmple…

  15. #29

    radeti voi, dar eu am folosit cu sarg un suport cu o rola de-asta si i-am rupt coada, manerul. cred ca am de vreun an rezerve-role si nu am suportul.
    na!

  16. #31

    si mie mi-e rusine sa donez ceva(in stare buna) care are valoare sub 30euro daca nu mai are ambalajul original :))

  17. #32

    Telefonul are 5G?

    • #33

      Dacă îl iei tu și are 5G, după ce scoți 5G-eul din el îmi dai mie bateria ?. Că am unu asemănător și mă ține decît două ore.

  18. #34

    Pe grupurile de donatii, mai ales pentru copiii si mame singure aflate in imposibilitate financiara am vazut destule incat sa imi fac cruce. Donatii de carucioare rupte, pe langa ca erau jegoase. Papuci ultra folositi si deformati care mai trebuia si lipiti – donatie. Imbracaminte si incaltaminte murdare si rupte/patate. multe exemple de genul.

    In fiecare an fac trei cutii: o cutie merge catre finul meu – haine de baieti in stare ireprosabila, excelenta, care n-au apucat sa fie purtate de ai mei; o cutie de haine tot asa pentru donatii care nu sunt purtate excesiv dar nu se potrivesc marimile pentru finul meu si o cutie care merge la gunoi: haine rupte,patate iremediabil si incaltaminte distrusa. Nici macar scaunele de copii care au expirat nu le-am aruncat asa aiurea la gunoi, le-am scos husa si scartul si taiat centurile tocmai ca sa nu mai poata fi refolosite si sa pun in pericol indirect pe alti copii.

    Din pacate, multi parinti nu gandesc la fel ca mine. Si ei cred ca donatie = aruncat prostiile din casa.

  19. #35

    Sau poate oamenii aceia chiar cred ca lucrurile pe care le doneaza au valoare, ceea ce e si mai ingrijorator

  20. #36

    Îmi amintesc de glumele comuniste cu anunțul de schimb la mica publicitate:
    – schimb scobitori folosite la un capăt cu hîrtie igienică folosită pe o parte.

  21. #37

    eu sunt una din persoanele doneaza o data de an saci de haine si jucarii catre ONG-uri.

    anul asta am donat juma’ de casa, din motiv de spatiu ptr al doilea mostenitor. am dat de toate, TV vechi functional, electrocasnice, mobila, haine, incaltaminte, jucarii etc.

    am avut dubiosi in casa care, dupa ce au luat mobila pe care am dat-o, au aruncat o privire prin apart si m-au intrebat pe fata: ‘da’ altceva de donat nu mai aveti?!’ basca unul imi spune: ‘doamna, da’ noptiera asta e chiar buna’. se astepta probabil sa fie un ciuruc de aruncat. era clar ca revindeau, e plin olx de lucruri donate si revandute.

    barbata-miu facea misto de mine ca puneam masina cu haine la spalat inainte sa le dau.

    refuz sa dau lucruri murdare, vechi, rupte. am vreo 2 saci cu resturi textile, ma pregatesc sa ii duc zilele astea la H&M, ptr ca le recicleaza (sau asa spun, un fel de ‘greenwashing’, ca sa uitam ca isi platesc muncitorii din Asia cu 2 dolari/zi). am tinut vreo 2 ani niste electronice de mici dimensiuni, complet stricate. le-am dus de curand la Ateliere Fara Frontiere, le descompun pe componente si incearca sa recicleze cat mai mult din ele.

    sunt de acord ca cei saraci nu sunt lada noastra de gunoi. noi astia din bula eco friendly ar trebui sa intelegem asta si sa ii tratam cu respect, nu sa ii umilim si mai mult.

  22. #39

    ma invart in treaba asta cu donatiile de ceva vreme. cred cu tarie in conceptul de a dona in ce inseamna asta atat pentru donator cat si pentru beneficiar. imi dedic o mare parte din timpul personal in ceea ce inseamna donatii si distribuirea lor catre comunitati nevoiase si mai ales spre sprijinul reducerii riscului abandonului scolar

    luni intregi am batut bucurestiul in lung si-n lat colectand donatii de la tot felul de donatori. am carat masini intregi de gunoaie. imi era jena de lipsa jenei lor. si, repet, asta de la niste oameni la care mergeam personal acasa si ridicam ce aveau de donat. si faceam asta convins ca are sens ce fac. ca oamenii au constiinta lucrului donat

    conceptul de donare e la inceput in romania. si intelegerea lui. cumva multi fac o asociere intre donatie si ceva de genu: “eu am ceva de care nu mai am nevoie si mai bine il dau unora care poate il valorifica ei cumva decat sa-l arunc”. unii oameni nu mai au un filtru al valorii a ceea ce doneaza pentru beneficiari. un fel de “da lasa dom’ne ca e gratic. daca nu-i place il arunca el”. desi repetam in continuu ca donatiile sa fie bune de folosit, ca si cum ti l-ai darui tie, etc. dar ne asumam asta. pana la a ajunge la educarea donatorului vrem sa cultivam mentalitatea de a dona.

    da, momentan e quantity over quality. va mai dura ceva pana vom putea intra si pe partea de educatie in donatie. as putea scrie romane despre capitolul asta. zi-mi daca e de interes. chiar mi-ar placea sa putem creea pe aici o platforma de discutie si educare in domeniu.

    • #40

      cum sa nu fie de interes. vedem cum iese creăm si hn colt de donatori

  23. #41

    offfff, ce-ti place sa ai ultimul cuvant, dar e de inteles……de la o anumita varsta

    decat sa ne certam, mai bine un cantec vesel sa cantam: asa ca mai bine dezvolta chestia asta cu donatul, poate faci un colt special pentru donatori.

  24. #42

    Ar fi de preferat sa se doneze bani. Daca cineva e sarac asta nu inseamna ca nu isi doreste aceleasi lucruri cu un bogat. M-am obosit sa scriu, desi ar trebui sa fie evident, cineva care e realmente altruist nu da lucruri de care nu are nevoie altora.