Sunt un bucătar relativ decent. Știu să fac din memorie destul de multe mâncăruri, țin minte rețete, am propriile mele rețete derivate din rețete vechi, chestii de genul. Gătesc zilnic pentru ai mei, ca să avem fiecare atribuții utile în casă. Dar am o problemă masivă.

Frate, scap, câteodată, prea multă sare în mâncare și o distrug.
Am făcut alaltăieri niște chiftele la cuptor, ca să mănânce și fiica cea mică, dar nu ne-a dat pe spate cum au ieșit în cuptor, au fost cam uscate. Așa că am zis să fac o marinată pentru ele, că devin si umede, foi de dafin, usturoi, perfection.

Doar că în aglomerația de idei, am scăpat sare în ele ca la dracu. Și am mutut bunătate de mâncare, de și acum mi-e poftă de ea, dar nu aveam ce să fac, că mori dacă mănânci. Blestemul meu, ba e sarea prea grunjoasă, ba prea măruntă, la final iese sărată.

Nu mai țin minte care din prietenii mei a fost eliminat de la masterchef pentru că nu a pus sare pe ou, dar eu sigur nu aș avea problema asta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Io mananc foarte sarat, comparativ cu cei din jurul meu, motiv pentru care de fiecare data cand pregatim ceva de mancare, o lasam aproximativ nesarata, ca fiecare sa-si sareze ulterior dupa gust.

    De adaugat mai poti adauga, dar de scos…

    • Folosește aceeasi marca de sare. Mereu.
      Când adaugi sare folosește degetele (a pinch o salt), niciodată nu pui din recipient.

      In timp sa stii ca la sos de chiftele pui 2 pinches of salt.

    • Sarea e baza. Dacă ai pus prea multă o poți neutraliza cu niște acid.

    • #4

      o sa mori de inima

    • #5

      @dan, chimia la seral?
      Am fost varza la chimie dar chiar si asa imi amintesc ca reactia corecta era ca daca amesteci baza cu un acid obtii o sare plus apa. Ah unde e tovarasa savant de renume mondial sa va dea cu cartea despre polimeri in cap.

    • #6

      Sunt hipotensiv, Cetin, cu un BMI de 25 in cap, fara afectiuni cronice.

      Chiar e pe bune aia cu sarea si infarctul ?

    • #7

      dap

    • vladone, cu comentariul tipic de „nu că zic, dar vreau să spun”
      Ești ca campionii ăia care se deghizează în bătrânei ramoliți sau tocilari, după care îi ridiculizează pe jucătorii de baschet din cartier. Așa și tu, cu explicarea spontană unei reacții chimice, ca pe o informație tip fișier, extrasă din memoria permanentă.
      Ce vreau să zic, chiar dacă ai absolvit chimia cu brio (adică, pe bune, nu ca alții…) e clar că ești corijent la simțul umorului, și nu ai capacitatea să intuiești un enunț sub formă de glumă.
      P.S. Probabil o să urmeze o replică de genul: „corect se scrie corigent bla bla bla…”

    • #9

      Daca tot au sunati anii ’90 sa le dati bancurile inapoi, nu uitati ca pe domnu’ iliescu puteti oricand sa va puneti baza, dar mai bine sa punteti niste acid.

  2. Nu mai pune sare și își pune fiecare în farfurie. 🙂 Nu va muri nimeni, îți garantez.

  3. #11

    Cat de animal sa fii sa nu pui sare pe ou?

  4. Eu în general pun prea puțină de teamă să n-o fac nemâncabilă (când gătesc pt mai multă lume).

    Până la urmă sare mai poți pune după aia, dar de scos e mai greu.

    Also, dacă ziceai că ai chiftele marinate prea sărate trimiteam fan curieru la tine.

  5. Faci mai mult sos si il amesteci cu cel prea sarat, ma indoiesc ca a patruns sarea prea mult in chiftele. Congelezi surplusul si il folosesti pentru altceva.

    • #17

      Si daca ti se pare ca ai facut prea mult sos, mai bagi niste chiftele si tot asa :))))

  6. #18

    Pai daca nu sarezi ca maestru asta normal ca faci greseli, vezi ultimile 4, 5 secunde.
    Trebuie sa simti sarea asa cum soferii super buni isi iau masina cu cutie de viteze manuala ca sa simta masina (sarcasm)
    youtu.be/9rXb8z5VYI4

  7. #19

    Vezi ca pana la 2 ani copii au interzis la sare si dupa doar foarte putin. Si in general si la adulti sarea nu e buna.

    • #20

      vezi tu de treaba ta cu sfaturile de parenting

    • #21

      Nu-i sfat de parenting, e medical:
      www.nhs.uk/common-health-questions/childrens-health/how-much-salt-do-babies-and-children-need/
      Si eu stiu ca grupurile de facebook produc monstri, dar asta cu sarea sunt bine documentate stiintific si la adulti si la copii.
      Zi cu dragoste si empatie!

    • #22

      mulțumesc pentru sfaturile minunate. acum scrie-le pe o coala A4, impatureste-o in 7, asaza-te pe o parte, desfa bucile si bag-o inauntru. coala.

    • #23

      Bine ca ai mentionat coala, sa nu existe confuzii 😀

    • #24

      Pe fi-miu l-am crescut dupa sfaturi din astea “de aur”.

      Cand a venit randul lu’ “aia mica” la diversificare am avut alt medic de familie – o doctorita la vreo 66 de ani care face deplasari la domiciliu. Nevasta-mea i-a pomenit in treacat de “sare” si ea s-a uitat la noi ca la felul 14… “Puneti-i doamna copilului sare in mancare! Uitati-va bine pe ce-i dati, aveti grija sa nu depasiti o anumita cantitate pe zi, dar puneti-i sare in mancare”.

      Cam la fel a zis si cu zaharul…

    • #25

      Uite asa inveti sa faci puli din hartie :p

    • #26

      pui sau nu pui sare, dar sa fie iodata!

  8. #27

    Cureți un cartof, îl tai în patru și îl fierbi în sos, o să tragă din sare. Probabil că ție îți vor trebui doi. Mai mari.

    • #28

      Nope, nu ajuta cu adevarat. Nici cartoful, nici acidul, nici un pic de dulce. Adica nah, cartoful inmulteste mancarea deci dilueaza sarea, si acidul si/sau dulce functioneaza doar daca mancarea e usor prea sarata. Cu accent pe usor. Daca e ai facut o saramura, singura solutie e sa arunci mancarea.

      In cazul asta, daca sosul a fost cel sarat, se pot scoate chiftele afara si facut o tura noua de sos. Eu am patit recent cu o mancare de fasole cu ciolan, am cumparat un ciolan afumat din ala prea autentic, prea ca la tara, in sensul ca probabil fusese tinut in sare vreo luna-doua inainte de afumare. Nu am realizat, si nu l-am pus la desarat in prealabil. A iesit o mare saramura, am mai fiert o tura de fasole si am dublat cantitatea de fasole/sos, pana la urma a fost oarecum comestibil, da’ nu ce trebuie. Am mancat cate o portie, nu ne-a mai trebuit, si nici macar cainilor nu am putut sa le-o pasez ca nu le face bine asa de multa sare.

    • #29

      Cu cartofi știam și eu, dacă n-a ieșit chiar potroacă, dar șeful de blog e diabetic (a spus-o de destule ori), așa că mai ușor cu cartofii pe scări. 🙂

    • #30

      Si eu stiam faza cu cartofii si am încercat-o de vreo doua ori când am scapat cu sarea în niste mâncare de varza. Rezultat aproape zero… am fost foarte dezamagit.

      Btw, cartofii poti sa îi scoti dupa ce “au tras sarea” (nu au tras nimic chiulaii)

  9. #31

    Daca n-ai facut sosul ala de la zero e posibil ca unele ingrediente sa fi avut si ele sare.

  10. #33

    Pune sarea in lingura si apoi in oala

  11. #35

    Eu fac chifetele numai la cuptor. Tot asa pentru copil. Si drept sa zic nu ne mai plac deloc alea prajite cand mancam in deplasare.
    Ca sa nu iasa uscate in compozitie pun un cartof dat prin razatoare sau morcov si le ung foarte putin cu ulei (dupa ce le-am pus in tava). Si le intorc.
    Asta merge la mine.

    • #36

      bine ca ne-ai lamurit cu sarea!

    • #37

      Eu adaug un vas cu apa în cuptorul încins, astfel încât chifteluțele se coc într-un mediu umed și sunt mai hidratate.

  12. #38

    Întrebarea este câtă sare se pune la murături și afumături?

    • #39

      la murături eu pun 50g de sare (a început să se găsească mai ușor cea neiodată) la 1l de apă și e cam spre partea prea sărată, dar așa îmi place. poți să te duci fără probleme în jos până pe la 35g/l.

      dacă vrei finețe, ia-ți test de aciditate și pH-ul trebuie să fie sub 4,5.

      oțetul nu are ce să caute pe lângă murături.

      spor!

    • #40

      La muraturi pui 30 de grame la litrul de apa, iar la sfarsit, dupa ce ai pus saramura peste legume, mai futi o dunga de sare 🙂

    • #41

      Prima data in viata mea cand am pus muraturi, acum vreo 20 de ani, am sunat-o pe maica-mea sa-mi explice. Si ea mi-a dat reteta pt un borcan de 5 litri, la care se adaugau cinci maini de sare. Nu s-a gandit ca e cazul sa-mi precizeze ca trebuie sa reduc cantitatile proportional in functie de marimea borcanului, si-a imaginat ca ma duce capul. Doar ca eu nu am fost atenta, am ramas cu alea cinci maini in cap, dar aveam borcane de un litru. Am pus cate 5 maini de sare in fiecare borcan, in loc de o mana. Ba chiar si un pic peste, pt ca maica-mea are mainile semnificativ mai mari decat mine, si m-am gandit ca ar trebui sa compensez pt aia. Prea sarate e un eufemism pt ce mi-a iesit.

  13. #42

    Rasnita de sare electrica. Mai intai vei rasni sarea in capacul rasnitei si apoi ii dai drumul in oala. Ca sa eviti condimentarea prea tare : adaugi cate putin si gusti pana obtii gustul dorit 😉

  14. #44

    Eu in general o fac ok din oki, dar am reusit de vreo 2-3 ori in primii ani s-o sarez cam tare (hirie-ar ea sa hie, cand e pe foc zici ca-i mai trebuie sare, dar cand se raceste – TZAPAH!), asa ca de atunci pun mai putina, ca sa nu ma mai enervez. Daca e nevoie (de obicei, nu e), fiecare-si mai pune-n farfurie.
    Sunt multumita ca pana acum nu si-a pus nimeni sare “din oficiu”, ca Ford; lumea inca-mi gusta mancarea inainte sa-i mai puna sare 😀 #maitrebep00tzinf00x

    • #45

      > Eu in general o fac ok din oki,
      Doar “in general”? Singura reteta la care chiar cantaresc sarea e aia de paine.

    • #46

      Să mă vezi cu lingura-n geam (când e frig afară) așteptând să se răcească să pot gusta! 🙂
      Nu înțeleg cum pot gusta oamenii mâncare fiartă, îmi amorțesc papilele, nu mai simt nimic. Și asta în condițiile în care îmi place mâncarea destul de fierbinte.

    • #47

      Asa am stricat si eu multe mancaruri, pana am invatat cum sa pun sare.
      Barbati-miu, inca mai face mancare potroaca, pentru ca el pune din ochi si i se intampla sa scape sarea, sau sa foloseasca alta marca si sa difere.

      Eu merg babeste: Cand e mancarea aproape gata, atunci o gust. Pun sare cu lingurita, ca sa stiu o treaba. Pun o lingurita, mestec bine (daca e grunjoasa, musai trebuie mestecat bine), gust. Mai pun o lingurita, iar mestec bine, iar gust. Si tot asa, pana simt ca e ce trebuie.
      Nu mai pun, de mult, sare de la inceput. Mereu, o pun la sfarsit.
      Cel putin la ciorba, ca am oala din aia “instant pot”, pun tot ce trebuie, in afara de sare. Cand e gata, fac ce am explicat mai sus.

      Si daca totusi, pun prea putina sare (de exemplu, cum sunt chiftelele), mai pun la masa, si aia e.

    • #48

      O linguriță de sare la cratiță/oală și gata. M-am obișnuit atât de mult așa, că nici nu mai pun când e în farfurie, chiar dacă alții zic că e nesărat. Sarea din solnita e pt cartofi prăjiți și ouă. 🙂

    • #49

      @Jolie: acel “in general” e explicat in continuarea frazei, unde zic ca am si dat chix. La prajituri mai masor cantitatile, mai ales daca e vreo reteta noua si nemaiauzita.

      @Ady – sufla-n ea, baaah! 😛

  15. #50

    Toata smecheria este sa nu pui mult deodata. Pui de mai multe ori cat iei intre degete, amesteci si gusti dupa fiecare adaugare de sare. Chiar daca pui un pic prea mult, tot nu poti sa o strici defiinitiv daca procedezi astfel.
    ATENTIE! Daca sarea e mai mare, dureaza putin mai mult sa se dizolve si te poti pacali (ti se pare nesarata si mai pui sare si, dupa ce se dizolva toata, constati ca aI facut-o praf

  16. #51

    Nu stiu daca s-a scris mai sus dar cand scapi mai multa sare pune un cartof sa preia cartoful tot ce e prea sarat in mancare

  17. #52

    Chef, eu am renuntat de mult la cacaturile astea gen “sa facem chiftele / snitele la cuptor sa fie sanatoase”. Ori fac chiftele direct in sos (le rumenesc un pic inainte ca au un gust mai bun), ori le prajesc direct in ulei si gata (chestie pe care o fac mai rar pentru ca orice-as face nu ies atat de bune ca a lu’ mama, deci de ce sa ma chinui?!).

    Aseara am facut snitele – inner file, faina, ou, pesmet (+condimente prin ele ca sa fie bune), baie de ulei si prajit. Las-o incolo de smecherie ca nimeni n-a murit de la snitele prajite in ulei odata la 2-3 saptamani. Fi-miu le mananca ca pe nimic altceva.

    Ontopic: eu folosesc sare grunjoasa si pun prea putina, in general. Din cauza asta cand comand mancare “la oala” de pe undeva (in special ciorbe) ma loveste instant cat de sarat e totul.

    PS: Sare + five-spice + praf de usturoi amestecata in faina de snitele.

    • #53

      Eu fac chiftele la cuptor (șnițele n-am ajuns) din motive de lene: nu mai stau nu știu cât în picioare, în miros de prăjeală. Plus că oricât ar lucra hota, tot se simte vreo 2 zile că ai făcut chiftele.
      Așa, le-am aruncat în cuptor, îmi amintesc să le întorc la un moment dat, gata circul. 🙂

    • #54

      Snitele mananc doar prajite. Sunt moartea mea, efectiv le stric tot feng shui-ul la cuptor.

      In schimb, avand cuptor cu ventilator, fac cartofii prajiti asa, ca se fac repede si ies exact ca aia prajiti in baie de ulei. La fel si chiftelele (le tin pe cuptor normal si spre sfarsit le trag un ventilator, sa le rumeneasca), cum a zis Ady-p. De lene :)))

      La snitele ma sacrific, ce sa fac.

      PS: Am renuntat la pesmet, am revenit la gustul din copilarie, au inceput sa imi placa, iar, snitelele facute simplu cu ou si faina.
      PS 2: Na, ca mi-e pofta. Maine imi fac cartofi prajiti, cu snitele, telemea si gogosar murat (au la piata la Obor gogosari misto, nici prea mult otet, nici prea dulci, perfect sarati. Si sunt tari, nu-s mocirlosi, ca unii gogosari… ah ah ah).
      Neaparat, puse la gramada in castron si mancat cu mana, ca porcii. Altfel n-au gust.

  18. #55

    Cateva paste (spaghete) fierte si amestecate in sos mai iau din sare. Cartoful e cam problematic pentru unele persoane dar paste mai poti gasi fara gluten si cred ca e mai indicat. La genul asta de sosuri ma feresc sa pun sare si asa ca isi cam pune fiecare. In ultima vreme gatesc la instant pot si parca sunt mai atenta la cantitatea de sare.

    • #56

      spaghetele alea, cu sau fara gluten, cum le mai separi de sos?!

    • #57

      de ce sa le separe ? e reteta clasica jamilacuisine.ro/spaghete-cu-chiftelute-si-sos-de-rosii/

    • #58

      sa le separe pentru a ramane la reteta initiala.
      cu paste nu mai este reteta ”low-carb”.
      ma intreb cata sare mai pot absorbi niste paste deja fierte.
      in plus, fierberea corecta a pastelor se face in apa sarata.
      deci nu, metoda cu pastele nu este prea utila.

    • #59

      Daddy – am spus ca am inceput sa gatesc la instant pot…la 350 de gr de paste, 500 ml de baza de legume, 2 min pe manual si 1 min lasat dupa fierbere si ies aldente. Ori depinde de ce cantitate de sos si chiftele ai – le bagi la IP cu tot cu ce am spus mai sus…2 min manual si 1 min release.
      La IP am facut cele mai misto paste cu carne facute vreodata in 15 min fara miros prin casa, fara dureri de cap sa stau langa cratita.

  19. #60

    Eu nu stiu sa gatesc dupa retete nu pricep alea cu grame ml si povesti. Eu ma uit la retete exclusiv pentru pasi/etape si tehnica …

    Gatesc mult si des… noi acasa mancam aproape exclusiv mancare gatita.

    Mancarea trebuie gustata cand o faci… si gustul final se da la sfarsit stiu ca pare logic dar uite ca unii nu reusesc.

    De cand am imvatat-o pe nevasta-mea sa guste mancarea nu mai avem probleme de prea multa sare/piper/tarhon sau ce o fi.

    Eu evit sa folosesc sare grunjoasa sau rasnitata. Pentru gatit sare fina. Se dilueaza repede… are gust.

    Daca nu ai simt al instrumentelor cea mai buna metoda de dozat e sa pui in mana si apoi in mancare cum a zis cineva mai sus. Always… orice.

    Ps: mama e bucatar… tot in mana isi pune condimentele. Never ever nu toarna direct in vasul de gatit

    • #61

      Extrem de rar gust mâncarea. Mie mai degrabă îmi iese mai nesărată (după gusturile altora), decât prea sărată.
      Maică-mea gustă inclusiv compoziția de chiftele, carne crudă, mi se zârbârlește părul pe mine.

  20. #62

    Intotdeauna gusta mincarea inainte de a pune sare ca sa-ti dai seama daca ii mai trebuie sau nu. Daca ii mai trebuie pui doar un pic, amesteci si gusti iar. Si tot asa pina esti multumit cu cit de sarata e mincarea.

  21. #64

    Sfaturi..plin de sfaturi. A scăpat omul o mana de sare in sos și după 4 replici s-a ajuns la bucuria verbală a romanului : sfaturi, apoi la orgasmul verbal al romanului: sfaturi despre creșterea copiilor.
    Referitor la sare: punem putina spre deloc în mâncare. Daca mai e necesar, fiecare își toarnă în farfurie cât îl ține inima, la propriu.
    La fel și cu zaharul: e eliminat din cafea de vreo 4-5 ani și nu as concepe sa beau din ceaiul ăla dulce, estompează aroma cafelei.
    A pinch of salt nu funcționează, că diferă mărimea degetelor de la om la om. Daca pun eu un pinch e ocna, daca pune ăla micu’ e posibil sa nu simt nimic.
    Still…chiftele de vita, sos de roșii, piper boabe, 2-3 foi de dafin aruncate in sos, usturoi…bolboroseala aia dumnezeiasca când fierb lent, steluțele alea de grăsime din sos, mirosul care stoarce nerăbdător și dureros fiecare papila gustativă….

  22. #65

    si eu sunt pasionat de gatit. Ma puteti urmari pentru reteta mea celebra de apa fiarta. Am reusita de 42%

    • #66

      Și eu, îmi gătesc un ceai negru în fiecare dimineață. De obicei nu-l stric. Secretul e să nu pui sare

  23. #67

    Asa faceam si eu, acum m-am invatat minte, pun o lingurita rasa, astept 5 minute gust, mai pun, mai gust, etc.

    Apropos, mie imi place sa gatesc dar urasc sa prajesc chiftele, snitele, nu prea imi ies.
    Sotia mea a facut ieri 2 kile de chiftele super gustoase dar a uitat sarea, nu au nici un gram de sare.

    Cum facem? Iti trimit eu chiftele sau imi trimiti tu sos? 🙂

  24. #68

    Mi-ar face plăcere să gătim ceva împreună. Nu îmi dau seama care ar fi circumstanţele, sau motivele pentru care ai face asta, dar, consider-o o invitaţie.

  25. #69

    pune sarea care vrei s-o pui in mancare, intr-un recipient separat, imparti la 4 si pui un sfert.
    Gata.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam