1. Un om are nevoie de ajutor şi deşi situaţia sa e gravă, nu se lasă învins. Mergeţi, citiţi şi mai departe ţine doar de voi.
  2. Manafu a trecut în sfârşit pe domeniu propriu şi a scăpat de mizeria aia de blogspot. Ladies and gents, I give you manafu.ro
  3. Şi dacă tot vorbim de Manafu, dacă aveţi cont de twitter mergeţi şi completaţi RoTwitter Survey, ca în fiecare an.

  4. Ştiaţi că o casă nu trebuie făcută neapărat din beton sau cărămizi? De fapt, cred că asta cu betonul e caracteristică zonelor astea comunistoide din est.
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. Arhi, am urmarit toate sezoanele din Grand Designs. Am vazut si case din astea si din alea cu acoperis de stuf si tot felul de smecherii. Parerea mea este ca la clima noastra prefer la orice ora CARAMIDA. Nu ziduri din prefabricate, vorbim de caramida “clasica”. “Soarele” e inginer si nu vrei sa stii ce incantat este de minunile astea tehnologice. Si teoretic stie mai multe decat mine si nu are niciun interes sa proslaveasca nus’ ce sistem pe care se chinuie sa il impuna pe piata. Daca il intrebi din ce si-ar face casa, ar zice la fel ca mine 😉

  2. #2

    eu am un prieten care sta intr-o casa de lemn. prefabricate adica. a trebuit s aimi spuna ca e de lemn ca sa ma prind. nu mai vorbesc de cat de calduroasa e. ia intreaba-ti soarele, cum fac aia case in finlanda, care are clima puuuutin mai racoroasa decat a noastra

  3. Plm…te impiedici si treci prin perete daca e din carton d-ala.

  4. betonul nu are nici o treba cu frigul sau caldura. este un prost izolant, deci intr-o casa de beton neizolata si neincalzita ti-e frig de te caci pe tine.
    betonul este un material structural net superior lemnului. pentru locuinte mici si ieftine lemnul este insa o solutia buna. dar pentru blocuri, de ex, nu se poate discuta de structuri din lemn.
    betonul este insa preferat in rro pentru cam 3 motive:
    -frica de cutremur: oarecum exagerata – o casa bine proiectata din lemn rezista f bine pt ca lemnul este f elastic
    -frica de foc: f indreptatita in cazul lemnului. poate ati vazut ce s-a intimplat cu cabanele de la rinca
    -valoarea imobiliara: betonul se vinde mai bine decit lemnul.

    betonul mai are un avantaj: permite deschideri mari, console, goluri largi – toate acestea fiind folosite de arhitect in proiectarea unei case cu pretentii. daca insa obiectivul este o casa mica (100-200mp) fara pretentii de design spectaculos lemnul este o solutie f viabila.

  5. #5

    PCH, in delta sunt niste vile din lemn cu etaj superbe. am vazut saptamana trecuta o vila de lemn de vreo 300mp, facuta doar din blani de lemn, veche de 8 ani. arata ca noua.

  6. #6

    Am un amic e arhitect mi-a tinut acu 1 an o prelegere despre case pe structuri metalice
    1 Dureaza max 3 luni sa faci dita mai casa
    2 E mai ieftin ca una normala vreo 60 mii euro cu totu

    Da na rromanu tre sa aiba ciment frate ziduri de cetate casoi mare si sa se dea mare la vecini ca a costat 200 mii viloiu ..

    Sa nu mai zic ca se poarta panouri solare + o mini eoliana + incalzire cu puturi geotermale (nu mai stiu exact denumirea da e ceva legat de sapaturi la 30-60 m sub pamant si temperatura constanta all year …)

  7. Ps : Singura chestie cub structurile din fier e sa nu te calicesti la materialu izolant adic sa nu folosesti vata de sticla (care e cea mai ieftina solutie) in 2-4 ani incepe sa se degradeze si apar sobolani ganganii si se cam duce drac tot … e un polistiren plastificat mult mai scump dar izoleaza beton

    Texte de genu la ce grig a fost e bun beton vin de la oameni care ma mir la cat is de prosti cum de respira singuri …

  8. le stiu si ai dreptate. din lemn se pot face case superbe, dar, in arhitectura moderna, casele din lemn sunt totusi exceptii.

  9. in principiu, casele de metal sunt mai scumpe decit cele de beton. este si normal, proiectarea este mai scumpa, mina de lucru trebuie sa fie calificata, deci mai scumpa. casa de metal devine mai ieftina cind este model tip, ca orice produs de serie, pt ca metalul permite modularea si montajul, spre deosebire de beton (cu exceptia prefabricatelor)
    insa daca obiectivul este o casa unicat, proiectata special pentru beneficiar, sansele sunt ca metalul sa fie mai scump decit betonul.

  10. Cărămida e cea mai ieftină soluţie.
    Metalul e scump iar lemnul e convenabil doar dpdv al randamentului termic.
    @Dictionar englez roman
    Eu îţi sugerez să citeşti mai mult despre metodele alternative de încălzire (pompe de căldură, condiţii, randament etc).
    Citeşte mai mult şi despre izolaţii. Nu strică.

  11. Sa darimam niste mituri, zic eu:

    1. In Vancouver se construiesc blocuri pina la 6 etaje pe structura de lemn. Explicatia cu “nu se pot face blocuri pe lemn” nu tine.
    2. Deschiderea maxima in rezidential la structura de lemn este de 12 m fara stilp intermediar. Grinzi cu zabrele.
    3. Deschiderea maxima la o structura de lemn industriala sau comerciala este de 120 m cu arce laminate. Patinoarul din Vancouver e facut astfel.
    4. Constructiile rezidentiale cu structura metalica usoara sint foarte populare in industria rezidentiala. Cu conditia sa fie implicat in design un inginer structurist. Lindab Romania furnizeaza solutii.
    5. Majoritatea caselor din Canada sint pe structura de lemn. Super calduroase iarna si racoroase vara.
    6. Casele din caramida sint considerate top de top inclusiv in America si Canada. Celine Dion are conac pe structura metalica, plansee beton si pereti caramida. A costat-o 14 milioane.
    7. Romanii ar trebui sa scape de sindromul “beton ca-i solid”. E solid daca e calculat, armat si executat ca la carte. Tot Haiti era construit din beton si acum e praf si pulbere. Pt ca si-au batut joc de proiectarea seismica.
    8. Romania e zona seismica. Daca va cumparati case din lemn, beton, metal fara design seismic si stati in Bucale, Domnul fie cu voi!

    Am zis.

    • #12

      a se remarca faptul ca Stash e inginer ceva in domeniu. Am zis.

  12. Tipul respectiv de casa este produs de o firma germana ce acum are o fabrica si in Ungaria www.hardellpartner.com, in afara de ei sint si alte firme ce lucreaza cu acest sistem in Romania este vorba de Arcelor Mital ce importa de la propria fabrica din Suedia cumparata recent, in Constanta este o firma House Factory www.housefactory.ro si ar mai fi un producator in Turcia AKKON STEEL www.aksanyapi.com .

    Pe structura metalica se pot face cladiri de 3-4 etaje iar izolatia daca nu vrei cu vata minerala sau bazaltica o poti face cu isocell daca vrei o casa eco, iar acest material izoleaza foarte bine si in plus sporeste rezistenta la foc.

    In plus la astfel de structuri metalice daca iti este frica de incendiu
    o poti trata si cu TECWOOL un fel de spuma ce se aplica pe fier.

    Pe structuri de lemn un sistem foarte bun il folsesc cei de la Glulam www.glulam.ro in plus ei produc si panouri de tip sandwich (osb+spuma poliueritanica+betonit).

    Sa nu uitam ca in Scandinavia de obicei casele sint facute pe astfel de structuri dar cu izolatie generoasa (30-50 cm fundatie, 10-30 cm pereti plus timplarie de lemn sau pvc cu geamuri in 3 foi si probabil minim 5 camere.

    In medie o casa ridicata pe fundatia ta dar la cheie costa aproximativ 400 euro mp asta daca vorbim de sistemul clasic deoarece cei de la Hardell produc 3 sisteme iar cel de casa pasiva ajunge la aproximativ 700 euro mp, casa ce poate functiona cu panouri solare pe tuburi vidate si eventual 1-2 boilere de back up pe timp de iarna.

  13. Insfrasit frate a trecut MANAFU pe domeniul propriu. Deci cred ca numa’ eu am lasat vreo 10 comentarii de-a lungul timpului in care ii tot spuneam asta. Blogspot-ul in principiu nu e o mizerie, insa in raport cu importanta lui Cristi pe piata on-line, era un pic jenant, ditai REPREZENTATIVUL cu blog acolo.
    P.S.1. Ro Twitter Survey a fos primul lucru facut de dimineata!
    P.S.2. Tre’ sa mai treaca ceva timp pana sa ne obisnuim cu noile materiale, insa reactiile pe care le vad in jur sunt imbucuratoare, doar ca tre’ sa avem MUUULTA RABDARE! 😉

  14. #16

    o fi stash inginer, insa sigur nu e de constructii, pt ca altfel nu ar compara rromania cu vancouver. orice inginer ar sti de ce. e o comparatie jenanta. treaba cu blocurile de lemn de 6 etaje e arvuna pt fraieri.
    exista solutii de lemn pt deschideri mari: zabrele, lamelar. nu la asta ar trebui sa ajunga discutia cind e vb de CASE.

  15. Manafu a facut un pas excelent.
    Cand era pe blogspot, thema pe care o avea ma face sa nu mai intru
    pe blogul lui. 😀

  16. #18

    tot pt stash, care “le stie, dom’le”
    e lemn lamelar, nu laminat. aia e altceva.

  17. Subscriu si eu la casele de lemn (mi-am facut ei su una), care rezista mult mai bine la cutremur si frig, iar pretul e mult mai mic (depinde de constructor insa). Eu inca nu am ajuns sa dau pe ea cat ar fi trebuit sa dau pe un apartament vechi in care mai trebuia sa bag oricum ceva bani. E drept, inca nu e complet gata, dar am casa, nu un apartament micut si amarat. Iar ca si fapt divers, eu am platit mai putin la gaz (pentru centrala) decat parintii mei care stau la bloc, suprafata mult mai mica.

  18. #20

    Constructiile pe schelet metalic au citeva neajunsuri de care nu se spune nici o vorba: in primul rind rezistenta lor e mai scazuta decit cea a birnelor din lemn: pe un perete construit din birne de lemn 2″X6″ poti atirna o plasma de 50″ dar pe birnele de metal nu tin. In plus in caz de foc, birna de metal cedeaza mai repede decit cea de lemn. Si ultimul aspect, daca locuiesti intr-o zona cu umiditate mare metalul rugineste.

  19. #21

    @PCH: Bre… tu ești sigur că știi ce vorbești?
    “lamelar”… ce-i aia? 🙂
    “laminat”… ești sigur că pricepi definiția în engleza canadiană?

    @Toată Lumea: chestia cu casele de lemn… se explică simplu: muți pereți… tai deschideri de ferestre… unde vrea mușchiul tău… (mă rog, nu fuți structura de rezistență, na!) deci… e muuult mai simplu de măcelărit un interior de casă.

    eusitu are un punct de discuție când zice de diferența între structura metalică față de aia lemnoasă. Dar… depinde de care structură metalică folosești, nu? Că și aia e pe căprării… depinde, nu?

  20. PCH, esti Area Sales Manager, right? Dai misto din gura. Ai textele la tine, tre’ sa recunosc 🙂

    Ia spune tu de ce nu ar trebui comparat Vancouver cu Bucurestiul? Si de ce blocurile cu 6 etaje pe structura de lemn ar fi momeala pt fraieri? Pentru ca ce? Nu rezista la sesim, is proaste or what?

    Mie-mi plac discutiile argumentate, nu praful in ochi.

  21. #23

    stash
    pai daca te-ai pricepe in ce spui ar trebui sa stii de ce comparatia asta nu se face. e elementar. se vede ca nu stii, asa ca poate iti dai cu parerea despre alte treburi.

  22. stash, de data asta are dreptate PCH … cum dracu sa compari rromania cu Vancouver ? 😛

  23. #25

    Problema nu e din ce e facuta casa. Lemnul e unul din cele mai bune materiale de constructie. Ofera o izolare termica foarte buna. Dar nu putem compara ce se face in alte tari cu ce e la noi, pentru ca in Romania sunt diferente de temeratura foarte mari (de la +40 la -20), avem precipitatii etc. Iar ce spui tu Arhi, ca o casa nu trebuie facuta neaparat din caramida si beton armat, este adevarat. Dar una e sa folosesti elemente prefabricate metalica, scanduri (grinzi, dulapi) etc, de lemn, si alta e sa fie TOATA casa prefabricata. O casa (locuinta) nu este o masina. Ea trebuie sa fie personalizata familiei care o locuieste, preferintelor acestora, modului de viata etc. Daca tot iti faci o casa, o faci pentru tine.
    Si la noi in tara se foloseste mult caramida si betonul armat pentru ca se utilizeaza usor. Se gasesc foarte greu meseriasi capabili sa faca o casa intregral din lemn, sa nu mai zic facuta bine. Abia daca sunt in stare sa faca un acoperis de lemn peste o casa din caramida…

  24. de ce sustii ca blogspotul este prost rau?ce ofera in plus wordpressul incat sa scapi de blogger?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam