Tânărul cumpărător se plimba prin micul supermarket de cartier, în căutare de diverse pentru gurile flămânde care îl aşteptau acasă. Înghesuia câte puţine în coşul său mic şi chinuit, drămuind cu grijă fiecare cumpărătură, socotind fiecare leu, pentru că vremurile erau căcăcioase, iar vremea hârtiei Zewa care te şterge singură la fund trecuse demult.
Ajunse la casă, unde casiera îi scană cumpărăturile şi zise sec:
– 100,2 lei
Tânărul cumpărător de-abia luase salariul, aşa că avea în portofel numai hârtii de 50 de lei, nu prea multe. Dădu 3 hârtii de 50, dar casiera îi spuse că nu are să îi dea restul, aşa că începu să se caute prin buzunarele-i prăfuite de 20 de bani, foştii 2000 de lei. Din păcate, buzunarele sale nu mai cunoscuseră demult mirosul banilor, aşa că nu făcea decât să piardă timpul.
Casiera îl privi câteva secunde bune, după care, plictisindu-se, îi zise condescendent:
– Lăsaţi, îmi aduceţi altă dată.
Tânărul cumpărător privi năuc în jurul său, bolborosi o mulţumire ininteligibilă şi plecă în ploaia torenţială de afară, grăbindu-se spre maşină. Doar că pe drum îl năpădiră gândurile
De ce am acceptat? Aş fi putut să îi dau o hârtie de 50. Femeia aceea trăieşte ca şi mine, din salariu. Dacă are în fiecare zi 100 de clienţi datori ca mine, ea ce o să mai ducă seara copiilor acasă?
Aşa că, frământat de viziunile acestea, intră în primul magazin întâlnit în cale, cumpără încă o pâine, schimbând cei 50 de lei mari, după care fugi prin ploaie la supermarket, la casieră.
Intră, ud şi îmbujorat şi căută cu privirea pe casiera lui. Da încă era acolo, nu fugise, aşa cum se temea el.
Se îndreptă cu paşi tremurători spre casa de marcat, dădu la o parte câţiva cumpărători, după care îi întinse femeii o hârtie de 1 leu.
– Poftiţi, mulţumesc frumos, aţi fost foarte amabilă.
După care se întoarse spre ieşire, mândru şi plin de conştiinţa datoriei împlinite.
Doar că nu a plecat suficient de repede încât să nu mai audă un dialog:
– Cine era fată zăpăcitul ăla?
– Dracu ştie? Dă-l îm p!@#lm, ia ăştia zece mii şi mai pune tu restul şi ia nişte parizer, că crăp de foame.
NOU
Nu le-as plange de mila casieritelor de la supermarketuri din punctul asta de vedere. Pentru fiecare pe care il lasa sa plece fara sa dea 20 de bani e altu care lasa 1-2 lei. Partea nasoala e ca n-au voie sa vina si nici sa plece cu bani la / de la serviciu. Asta insemnand ca daca intr-o zi ii ies spagute de 10 lei, raman magazinului.
NOU
hehehe, am lucrat in practiker, prieten cu sefa casierelor. daca ai sti cate metode sunt pentru a scoate bani din magazin:)))
NOU
Pai oriunde este si o usita de unde sa sustragi banuti 😛 fie ei putini sau multi. Asta ii romania sunt reguli care trebuie incalcate ca altfel nu se mai numesc reglui …
NOU
aşa e viaţa! nu am de gînd să plîng de mila uneia dintre părţi. la sfîrşitul zilei se egalează totul, atît în buzunarul casieriţei cît şi în cel al cumpărătorului iar din asta nu trebuie de făcut tragedii.
NOU
De acum al naibii nu mai las rest la hipermarketuri
NOU
Vine un vecin si cumpara de 150 de lei, plateste 200 de lei si ii da casiera rest tot 200 de lei dar in alt fel de bancnote, sa nu se vada pe camera.
A scos banii sub forma de produse.
NOU
Cum zicea si goez1, de acum gata cu bacsisul lasat casieritelor, chiar daca la supermarketul de unde imi fac eu cumparaturile sunt doar de alea pana in 25 de ani. 😀
NOU
Eu de multe ori las casierilor de la magazinele de unde cumpar cel mai des, 20-30 de bani. Se itnampla sa stea 5 minute sa caute, si decat sa astept atat mai bine le las asa, stiind ca atunci cand nu am eu marunt imi vor lasa si ei. Daca nu era “serviciul” reciproc nu apelam la metoda asta. 🙂
NOU
Apropo de casiere.
Am cumparat o pompa manuala pentru sticle de apa de peste 5L.
Ajung cu ea la casa, casiera insista sa imi faca factura separata pentru pompa, ea sustinand ca voi primi garantie. Pompa e o chinezarie de 11 RON.
Am acceptat, am mai pierdut 2 minute la casa, ajung la Informatii sa .. cer garantia.
Fetele de acolo incep sa rada si una spune:
– Uite fată pentru ce vrea ĂSTA garanţie!
Continua sa rada şi ma ignora ele vreo 3 secunde moment în care am plecat fara sa le injur.
NOU
as avea si eu o intrebare: cati dintre voi se uita pe mizeria aia de bon si, mai ales, cati verifica daca operatiile de adunare sunt corecte? 😀 eu m-am uitat o singura data pana acum … maxim de doua ori.
NOU
Eu aseara am intalnit un taximetrist amabil. Aveam 5.5 lei marunt si una de 50 de lei. Si drumul a costat 6. A zis ca nu e nicio problema, sa-i las 5.5. Dar cred ca 1% sunt ca el.
In prvinta casieritelor, prefer sa nu mai aduc aia 20 de bani inapoi. Nu de alta, dar poate ma trezesc si eu cu vreo replica din aia.
NOU
@ Multumesc pentru link-ul de pe twitter. 🙂
Si asa, dintr-un om bun si cinstit, care pateste de cateva ori de astea, iese
SOV II.
Ii mai trebuie niste mesteri in casa, care sa-l fure nitel, sa-l insele iubita si apoi adio mama. 😀
NOU
Eu mergeam des la un magazin in oras, ii lasam intotdeauna 1 ban de la pachetul de tigari si plecam. daca cumva faceam greseala sa nu am 1 ban atunci cand veneam pt alte cumparaturi facea scandal.. ca la ea nu e casa de binefacere.. am lasat-o de vreo doua ori sa tipe si a treia oara am injurat-o ca la usa cortului 🙂 ups !
NOU
@arhi .. lumineaza-ne cum poti sa scoti bani dintr-un magazin gen pratiker ?
@ marius moga .. momentan sunt in cluj si de cand sunt am tot dat peste taximetrisit care vroiam sa imi dea si rest cate 20 – 30 de bani … insa in consatanta … nu dai spaga 2 3 lei !! .. du-te m^”%£$”ii cam asa se uita la tine … asta pe langa daca nu esti un binecunoscator al orasului … te ocolosc ca ratatii si se scuza folosing scuze de rahat si penibile …
NOU
Las’ ca-i trece dilema. De saptamina viitoare o sa plateasca 105,30.
Si inca o intrebare? Eroul tau are gusturi finute, nu-i asa? Ce-a pus in “cosul mic si chinuit” de 100 lei pentru gurile alea flaminde de acasa? O sticla de wisky si doua chile de salam de Sibiu?.
Fiindca daca bei apa minerala, maninci legume si un cotlet la gratar, iti trebuie mai multe cosuri mici ca sa pui marfa de 100 lei in ele…
Ca doar tot tu ai facut comparatia cu fata de la casa care si-a luat parizer. De un leu.
NOU
hai sefu, ca daca iei 2-3 beri, niste fistic, paine, lapte, cereale, se duce dracu milionu
NOU
Culmea este ca metoda prin care se fura la banci din conturi cate putin, la rotunjiri, se numeste…a SALAMULUI. De aici incolo propun parizerul. Suna mai de “gulere albe”.
NOU
e bine sa fii si sa te simti onest. e demnitatea ta
2 lei , 3
sau ceva miliarde fiind de prin guvern( acilea ma refer la autoservire)- nu se numesc demnitari ? ihhhh
NOU
asa e, se duce repede un milion, ce-i drept. Daca ai de unde sa-l dai.
Da’ daca n-ai bani, nu iei fistic, ci niste alune varsate, cele mai ieftine, si te uiti la grame, ii zici vanzatoarei in cati bani sa se incadreze. De cereale n-ai auzit daca n-ai bani, iti faci niste mamaliga, ca-i mai ieftin malaiul (moka, chiar, de pe la tzara), lapte mai ieftin la punga (chiar daca risti sa-l gasesti branzit vara), si-n loc de bere, cred ca mai degreaba ar lua niste cartofi pt “gurile flamande de acasa” pt o ciorba de cartofi care sa-i tina vreo 3-4 zile. Asta e “cos amarat”!
NOU
Tu stii ca aici ai scris un sf de toata frumusetea, da? Nu sta nimeni sa se plimbe prin Romania indiferent ca suma e de 20 de bani sau de 2 lei. 😉 . Fiindca bunul simt e doar de decor in Romania…
NOU
Muie de toata stima. HA HA HA
Ar fi plans orgoliul in mine si m-as lasa de fapte bune.
NOU
hahahahhaah, asta e o fabula sau e chiar pe bune? evident ca sunt o gramada de metode de a face bani, oriunde lucrezi cu banii e usor
NOU
@Arhi: cu atat mai mult! Daca au gasit si metode subtile de a sustrage malaiu, nu le plang de mila pentru 50 de bani pe care n-am avut eu sa ii dau…
NOU
asta`i SF deja, cine naiba se intoarce sa`i dea inapoi 20 bani ?
chiar nu cred intamplarea asta. si mie mi`au zis N vanzatoare ca “raman datoare” cu 10, 20, 50 bani si nu m`am dus sa duc fisele inapoi, e o figura de stil.
NOU
Si io-s talentata din aia fara marunt la mine, ca ma doare spinarea sa car metale. Astazi am fost la Trader Joe’s dupa niste paine. Aveam vreo 10 dolari la mine si marunt vreo 3 in diverse monede: dime, quarter, 5 cents si 1 cent, alea pe care le tot gaseste omul meu pe jos (io-s mai chioara de felul meu). NU EXISTA sa nu primesti restul complet, chiar daca e vorba de 1 cent. Io fac eforturi sa scap de metale, dar tocmai am realizat ca pana la urma se poate si sa ai marunt in buzunar si mai ales magazinul sa iti dea rest. Nu stiu cum fac astia de iti dau si 1 cent, moneda pe care nici dracu (in afara de noi) nu o ridica de pe jos, daca ii scapa.
este foarte adevarat ca nu saracesti pentru 20 de bani sau 2-3 lei. Cand insa calculezi cate zile te “domnesti” iti dai seama ca pierzi niste bani. Asta cand nu primesti la schimb guma de mestecat 😀
NOU
@ maddy
tu esti o viitoare Elene Udrea, este?
In capusorul tau n-ar trebui sa fie ca “e figura de stil”, ci datorie. Mica, dar datorie.
NOU
camionagiu: as vrea eu, lol.
la mine functioneaza dupa legea compensatiei, de multe ori nu iau restul de cateva fise asa ca nu am nici o remuscare dc raman datoare ca figura de stil. sa fim seriosi, sunt alte chestii mai importante decat sa ma stresez ca “sunt datoare” cu 20 de ani.
NOU
cu 20 de Bani adica.
NOU
Bani, bani si iar bani totul se rezuma la bani, mita si etc.. Cititi acest articol de pe blogul meu si cred ca o sa va placa: crisblog.info/2010/06/50-dolari-pe-ora/ (este o invatatura)
NOU
Jos palaria pentru tanarul cumparator!