Sunt un fin consumator de online. în toate privințele și în special, în materie de plăți și și lipsă a contactelor
umane cu cei ce îți iau banii. Pentru că suntem unul din puținele state ale lumii unde cel ce dă bani e umilit și călcat în picioare oriunde ar fi, indiferent decă e un ghișeu public sau o bancă unde plătește comision de depunere (sic!). Dealtfel, de aceea și am card Visa Electron la ING, ca să nu intru NICIODATĂ în contact cu vreun interlocutor uman, sau cel puțin, să limitez la maximum acest contact.

Așa că m-am bucurat maxim atunci când am auzit de implementarea serviciului ghișeul.ro, acum ceva timp, dacă vă mai amintiți. Ok, au fost buguri, probleme, au fost riscuri de securitate, în fine, timpul a trecut.

Acum ceva timp m-am întâlnit cu ministrul telecomunicațiilor, Valerian Vreme. Sau fostul ministru, dumnezeu știe care cum mai e acum.
Unul din subiectele discutate a fost și problema modalităților de plată online. Așa că e timpul să facem un follow-up, după aproape un an de la prima discuție.

Până la ora actuală, sunt înrolate în sistemul acesta de plată 23 de mari primării și sunt pe lista de așteptare în 34. În continuare este acea lentoare a primăriilor de a se înscrie în sistem. Cu toate acestea, este de apreciat că mai multe primării au achiziționat sisteme de plată online proprii şi au preferat să investească din fondurile proprii pentru a uşura viaţa contribuabililor…și acum practic dacă acceptă soluția gratuită ghișeul.ro, ar însemna că au aruncat banii aiurea. Sau poate mai sunt și alte motive, care nu pot fi scrise neapărat în acest articol.

Cei de la minister au venit cu o supra ofertă. Posibilitatea de a implementa pe site ambele sisteme de plată, cel al primăriilor și cel al ministerului. Până acum, se așteaptă rezultatele acestei oferte, deși în continuare nu se vede vreun entuziasm deosebit al cuiva.

Cineva din minister mi-a sugerat o soluție. Fiind vorba de o lege de care toți cetățenii au dreptul de a beneficia, cel ce dorește ca la el la primărie să fie implementat sistemul, trebuie să facă o cerere simplă la primărie, cu număr de înregistrare, în care să ceară implementarea sistemului și în primăria de care depinde. Fiind vorba de o HG, răspunsul va veni în circa 30 de zile și mai mult ca sigur, va fi pozitiv

Problema MARE pe care o observ eu este că în continuare și primăriile și ministerul consideră că este excelent de normal ca plătitorul de impozite să plătească și comisionul băncii de 2%, lucru care nu se întâmplă nicăieri, fiind practic ceva contrar a tot ce reprezintă o plată cu cardul la POS sau online. Și sunt complet debusolat de faptul că nimănui nu i se pare ciudat să plătești mai mult, DOAR ȚI SE OFERĂ O FACILITATE.

Observați ideea, statul îmi oferă mie facilitatea, nu eu le ofer posibilitatea mai ușoară și mai rapidă de a-mi lua bani. Este adânc înrădăcinată ideea cetățeanului umil, cu o șapcă ponosită în mână şi teancul de bancnote în sacoşă, aplecat slugarnic în fața unui ghișeu aflat la nivelul pieptului și cerșindu-i unei doamne pieptoase, cu sărmăluțe-n păr, dreptul de a-și plăti impozitele către un stat care se plânge non stop de lipsa banilor la buget, dar nu face absolut nimic pentru a le da măcar respect celor ce stau cam o săptămână din an pe la cozi, pentru a-și plăti dările.

Una peste alta, ceva se mișcă. Eu practic în momentul de față îmi plătesc absolut toate facturile online, fără excepție. Iar dacă la anul, când va trebui să încep să plătesc și impozit pe casă, voi putea să îl plătesc pnline sau măcar la un POS, eu sunt mulțumit, undeva am avansat și ne e mai bine.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.