de Tatiana Neamţu
Există concepţia greşită că pentru a accesa fonduri europene trebuie să dai şpagă. Ideea acestui articol mi-a venit tocmai în urma unui comentariu al lui Arhi pe această temă.
Ei bine, aş vrea să vă spun că nu este adevărat. Şi o spun în calitate de beneficiar al unor fonduri europene pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Acesta nu este un articol exhaustiv şi nu vă învaţă pas cu pas ce trebuie să faceţi pentru a accesa şi obţine fonduri europene. Este doar un articol care povesteşte experienţa personală şi arată că se poate. Din perspectiva unui om foarte simplu, care nu are niciun fel de pile niciunde şi care nu a dat şpagă niciunde. Atenţie, am spus nu a dat şpagă…. că de cheltuit s-au cheltuit ceva bani.
Bun. S-o luăm cu începutul: în familia noastră există o tradiţie în apicultură de peste 50 de ani. Tradiţia începută, desfăşurată şi continuată de un singur om: bunicul meu. Cu ajutorul familiei, dar mai mult datorită priceperii şi încăpăţânării sale a ajuns de la un singur roi cules din teiul din curtea bisericii la 132 de familii de albine la vârsta de 81 de ani.
Moment în care am ajuns să ne interesăm de fondurile europene şi cea mai accesibilă (şi cu sumă mai mare de bani) a fost Măsura 112. Pregătirea dosarului şi a documentaţiei a început în noiembrie 2011, în ianuarie 2012 a fost depus dosarul şi proiectul, în august 2012 s-a aprobat şi în noiembrie 2012 a fost virată prima tranşă de bani.
Procedural, lucrurile au mers foarte, foarte anevoios:
I. Birocraţia: nesfârşite deplasări la primăria din sat pentru transferul de proprietate, contracte de arendare asupra terenurilor, du-te-vino că nu ai adus foaie cu colţul îndoit spre stânga şi pixul e de culoare neagră şi trebuia bleu-ciel. Nesfârşite deplasări la medicul veterinar, la direcţia de sănătate publică, la alt medic veterinar (inclusiv pe patul de spital ne-am dus la săracul medic pentru că completase greşit o fişă). Nesfârşite deplasări la Apia, Sapard, finanţe, consultanţă, zeci de ore de citit documentaţia oficială pe internet şi cea neoficială de pe forumuri (atenţie mare cu forumurile, mişună de “experţi”), răbdare infinită în faţa tuturor vacilor cu cabină şi a domnilor sictiriţi, trecând inclusiv prin circuitul semnăturilor într-o primărie rurală: când e secretaru’ nu e primaru’, când e primaru’ nu e secretaru’, când e secretaru’ şi primaru’ n-ai adus toate actele cum trebuie deşi ai mai fost de zece ori şi nu ţi s-a spus că trebuie şi actul x.
Dar toate astea s-au terminat. Şi cu bunăvoinţa tuturor autorităţilor şi a mamei care are tupeul clasic al omului care poate ignora nesimţirea funcţionarilor am reuşit să avem toată documentaţia la timp. Timpul este întotdeauna foarte scurt de când se publică metodologia până în ultima zi de depunere.
II. Proiectul: dacă m-ar fi interesat mai mult la vremea respectivă, aş fi putut să întocmesc singură planul de afaceri. Există documentaţie foarte elaborată şi foarte bine pusă la punct, inclusiv cu modele de formulare pe site-urile instituţiilor responsabile pentru fiecare formă de subvenţie în parte. Trebuie doar să ai răbdare şi să ştii clar ce vrei. Eu n-am avut (inclusiv n-am avut încredere că vom obţine vreodată fondurile alea pornind cu prejudecăţile clasice).
Aşa că am lăsat-o pe mama să fie tenace şi a întocmit proiectul împreună cu un consultant. A costat, dar a meritat.
III. Controlul de evaluare: după depunerea documentaţiei şi a planului de afaceri, o echipă de inspectori vine la faţa locului. Suficient de spus că n-are sens să-i aşteptaţi cu prăjituri şi suc (chiar dacă bunica insistă) şi nici măcar cu şniţele. Oamenii îşi văd de treabă, merg, pozează ce au de pozat, notează în fişa de evaluare, semnezi şi gata. Condiţie esenţială pentru asta e să deţii tot ce ai scris în documentaţie şi-n proiect că ai. Evident dacă tu declari că ai 132 de familii de albine şi ai numai 100 e cam greu să ieşi pozitiv la evaluare.
IV. Munca: ca să ajungi să beneficiezi de fonduri europene în agricultură (şi bănuiesc că în orice domeniu) trebuie multă muncă în spate. Deşi măsura asta se numeşte Instalarea tinerilor fermieri, nu te poţi instala fără să ai nimic şi să porneşti de la zero. Trebuie să preiei – cum ar veni – o exploataţie de la cineva. Cam ciudată contradicţie de termeni, dar logica noastră nu e mereu aceeaşi cu a lor.
O eroare pe care noi am făcut-o a fost să includem în proiect pe lângă familiile de albine şi pământurile (arabil şi agricultură) şi găinile şi vaca. Asta ca să se adune nr. de puncte necesar pentru suma pe care ne-am propus-o (maximul, ca bănăţanul, fără jumătăţi de măsură). Toate bune şi frumoase: de albine ne ocupăm, pământurile le lucrăm, găinile le hrănim, dar de vacă nu ne mai putem ocupa, datorită unor probleme medicale ale persoanei care era responsabilă de vacă. Şi vaca trebuie s-o ai şi pe ea la controlul final. Aşa că ăsta e în acest moment cel mai greu lucru: ce facem cu vaca. A fost cineva la strâns la fân, ştiţi cât de greu e să stai în soarele de iulie, la 35 de grade şi să strângi fânul? E cumplit, vă spun…
V. Cheltuirea banilor: sigur, se fac spălări de bani cu fonduri europene, dar e păcat. E păcat să iei nişte bani, să-i cheltui a proasta şi când ai ajuns la fundul sacului să nu fi investit într-o afacere care ţi-ar putea aduce bani pe termen lung şi foarte lung (bunicul meu din apicultura lui şi cu muncă din zori până la apus a reuşit să ducă în spate 3 generaţii; n-o luaţi ad literam, generaţiile n-au dormit în vremea asta, dar fără el şi fără Buna, startul lor ar fi fost mult mai greu).
Deci, revenind la cheltuirea banilor: trebuie să respecţi cu literă de lege ce ai scris în proiect că faci. Trebuie să cumperi toate lucrurile pe care le-ai notat acolo şi să te dezvolţi cu un anumit nr. de puncte în raport cu suma primită. Adică, pe şleau – exemplul nostru – trebuie ca din 132 de familii de albine să ajungi la 185. Toate achiziţiile în cadrul proiectului (pe 112, la alte proiecte nu e neapărat la fel) se fac cu plata prin ordin de plată prin bancă. Niciodată numerar. Trebuie să deţii factură, contract de vânzare-cumpărare, certificat de conformitate şi proces verbal de predare-primire a mărfii. Şi-un extras de cont care să indice plata. Şi trebuie să ai produsele ca să le prezinţi la control.
În cadrul măsurii 112, de exemplu, trebuie să cheltui minim 30% la sută din bani [dar se cheltuie jumătate din prima tranşă] conform planului de afaceri (adică să faci exact ce-ai scris că vrei să faci), restul banilor fiind destinaţi managementului exploataţiei şi poţi să-ţi cumperi inclusiv pantofi de la Il Paso dacă doreşti. Dar, repet, e păcat, să cheltui banii pe mizilicuri. Mai bine munceşti şi investeşti şi-ţi cumperi pantofii din profitul obţinut.
Ultima condiţie care trebuie îndeplinită este să menţii exploataţia în funcţiune timp de minim 5 ani de la primirea primei tranşe de bani. În control de evaluare a îndeplinirii criteriilor se vine după 3 ani de la prima tranşă de bani, când – dacă ai făcut tot ce trebuie – ţi se alocă şi a 2-a. Dacă nu … nu ştiu, n-am ajuns până acolo.
Măsura 112 este o măsură ce se acordă tinerilor fermieri cu vârste până în 35 de ani şi poate fi accesată pentru agricultură, apicultură, creşterea animalelor, păsări de curte, floricultură, sere de diverse soiuri şi mai există o altă măsură ce se acordă pentru instalarea în mediul rural a celor de diverse profesii: stomatologi, traducători, avocaţi, consultanţi etc. A început cu fonduri nerambursabile de 25.000 de Euro, a fost ultima dată de 40.000 de euro, iar momentan fondurile s-au terminat şi se aşteaptă noi directive cu zvonuri că plafonul va creşte.
Măsura 141 este o măsură ce se acordă pentru ferme de subzistenţă, în valoare mult mai mică, dar şi cu condiţii mult mai laxe. Tot pentru mediul rural.
Există nenumărate măsuri care se pot accesa, fiecare pentru domenii diferite: pentru ferme mari, pentru mini-afaceri, linii de îmbuteliere, automate de lapte, linii de distribuţie, casa verde etc.
Este absolut păcat că aceste fonduri nu se accesează din cauza lipsei de informare, tenacitate şi răbdare. Sunt mulţi care s-ar putea încadra şi ar putea să le acceseze, dezvoltând afaceri frumoase. Este adevărat că funcţionarii sunt scorţoşi, dar de mult ori şi din cauză că întâlnesc tot felul de inepţi, încât au obosit şi ei.
Dacă este cineva care are informaţii, care a accesat şi primit alte forme de subvenţii, împărtăşiţi experienţele. Dacă este cineva care doreşte să ştie ceva, poate să-mi ceară adresa de e-mail în comentarii.
NOU
doar o mica corectura:
în ianuarie 2012 a fost depus dosarul şi proiectul, în august 2012 s-a aprobat şi în noiembrie 2013
de fapt noiembrie 2012, nu? 🙂
NOU
da 🙂 minte de filolog:)))
NOU
Da. Confirm experient intru totul. E adevarat ca birocratia si raportarile sunt un cosmar. Dar nu sunt nimic in plus decat le trebuie lor pentru verificare. Ma indoiesc de faptul ca ar cere hartii doar de dragul de a pune beneficiarul sa faca hartii.
Inca o chestie: noi am avut audituri si verificare. Par nasoale, stiu. Dar te ajuta sa ai actele OK si in regula apoi. Cand pleaca (daca iesi OK) esti sigur ca ai totul in regula.
Cat despre spaga, confirm ca si in cazul mau nu a trebuit data. Am obtinut pe evaluare si punctaj. Si un buget consistent, de altfel.
NOU
“Pregătirea dosarului şi a documentaţiei a început în noiembrie 2011, în ianuarie 2012 a fost depus dosarul şi proiectul, în august 2012 s-a aprobat şi în noiembrie 2013 a fost virată prima tranşă de bani.” – ori e totul decalat cu un an (un typo), ori doamna cu pricina a venit din viitor, din Noiembrie 2013…
NOU
corectez acum 🙂
NOU
De exceptie acest articol! la mai multe de acest gen!Arhi poate ar trebui sa fondezi un blog pozitiv unde sa prezinti numai articole si fapte de bine! m-am saturat de atat negativism!
NOU
Confirm tot ce spui mai sus. Puteai (ca un mic bonus) sa accesezi si masura 141
NOU
nu, nu puteam ca bonus. cine accesează măsura 112 nu are voie să mai acceseze măsura 141. parcă numai 121 mai am voie. nici măcar alte subvenţii (cum ar fi achiziţiile prin planul naţional apicol) n-am voie.
NOU
De cand e treaba asta cu “daca accesezi 112 nu mai poti accesa 141”? intreb pentru ca eu sunt in derulare cu ambele.
NOU
Hm, cum eşti în derulare cu ambele? Cu proiecte aprobate pe ambele? Şi care-a fost prima pe care ai accesat-o?
NOU
Anatati, Fara suparare, nu mai dezinforma, mai citeste un pic, sau intreaba. Daca accesezi 141, nu mai poti 112. In schimb 141 merge dupa 112.
NOU
Miere Sabadus, fara suparare, esti rautacios. Daca eu dezinformez, puteai sa informezi tu corect. Eu n-am sustinut ca sunt un guru in proiecte europene, eu povesteam experienta personala si incurajam pe oricine poate sa faca acelasi lucru. Nu-mi imaginam ca ar fi cineva suficient de stupid incat sa urmeze DOAR sfaturile mele fara se se documentezemai departe…
NOU
Da, eram siguri ca o sa-mi spui asta. Nu o fac din rautate, dar omul intra aici, citeste si nu mai revine sa vada ca se poate si altfel. Toti gresim, dar ce-i asa greu sa punem in fata propozitiei “euasa stiu”, “cred”. Nu sunt un guru, dar hai sa informam corect, ca-i pt binele tuturor.
Scuza-ma, data viitoare o sa-mi ies din tipar si o sa umblu mai cu manusi.
Imi cer scuze.
NOU
Scrie clar, sus si tare in articol: “acesta nu e un articol exhaustiv si nu va invata pas cu pas tot ce trebuie sa faceti ca sa…” (exhaustiv inseamna ca nu e complet si nu cuprinde toate cazurile sau variantele posibile). Eu am incredere in cititorii lui Arhi si nu cred ca este vreunul idiot. Drept pentru care consider ca am explicat suficient pozitia mea. Nu e nevoie sa va purtati cu manusi, e suficient cu politete 😉
NOU
Multumim pentru informatii. Sunt de un real ajutor in momentele in care vin direct de la o persoana ce a avut experiente cu acestea.
NOU
si eu iti multumesc. si altii. 😀
NOU
eu lucrez cu fonduri europene si pot sa spun ca articolul, desi nu ii contest veridicitatea, nu este reprezentativ pt sistem. iar neaccesarea fondurilor NU este cauzata de lipsa informarii.
NOU
“iar neaccesarea fondurilor NU este cauzata de lipsa informarii.”
dezvolta, bre!
NOU
neaccesarea este cauzata in principal de esecul proiectelor mari, 5-10-20mil e, pt ca aici se imbunatateste procentul de absorbtie, nu din proiecte dee 200ke. in cazul proiectelor mari, documentatia este foarte stufoasa, dificil de intocmit, de multe ori cu cerinte absurde, iar cofinantarea bancara este foarte scumpa si greu/imposibil de obtinut. evaluarea proiectelor dureaza foarte mult. am proiecte depuse din 2010 care inca sunt in evaluare, iar in cazul in care ar fi finantabile, beneficiarii se razgindesc din cauza schimbarii in 3 ani a conditiilor economice si nu se semneaza contractul.
NOU
posibil să fie aşa la sumele mari. sau posibil să nu fie aşa şi să lipsească doar tenacitatea. eu vorbesc de sume mici (mici în comparaţie cu cele mari 😀 nu pentru omul simplu care dezvoltă o afacere mică). de ex. eu voi primi în total 40.000 de Euro.
NOU
mwuhahahhaha
NOU
La 130 stupi, ce nevoie mai aveti de fonduri?
Eu n-am privit niciodata cu ochi buni imprumuturile sau la pomenile. Cumva, in contracte scrie ca mierea trebuie s-o vindeti strainilor? Parca vad cum dam noi miere naturala si importam de-aia, facuta in laboratoare.
NOU
Morom3t3, sufăr că te-am dezamăgit 🙂
Nu mierea nu trebuie s-o vindem străinilor, putem s-o vindem oricui, singura condiţie e să vindem o anumită cantitate de miere specificată (ceea ce va indica faptul că ferma s-a dezvoltat).
NOU
Morom3t3, in orice afacere (mica sau mare), sunt bine veniti banii, daca ii folosesti in afacere.
Ii clar, nu stii care sunt cheltuielile intr-un an apicol, pt o stupina cu 130 de familii de albine.
Oricum esti mult mai in tema decat unii care au crezut ca bagam lingura in stup si punem mierea direct in borcane 🙂
NOU
poate e asa doar pentru agricultura …
eu am fost acum vreo doi ani la camera de comert – oficiul pentru absorbtia de fonduri – aveam nevoie de ceva indrumare, ei s-au grabit sa completeze o fisa cum ca m-au ajutat ( ha ha ) si a ramas sa-mi trimita prin email nu mai stiu ce – nici azi nu am primit nimic si nici nu am insistat pentru ca am vazut ca duduia habar nu avea de nimic si nici nu am mai indraznit sa ma gandesc ca as reusi ceva
asa ca ar fi bine sa ne spuneti exact de unde ati apucat toata treaba
cat priveste birocratia de la punctul I. , mi se pare fooooarte complicat sa rezisti cu nervii
NOU
gurd, este, da. tocmai de aia renunţă multă lume. însă nu imposibil, iar eu n-am descris doar experienţa mea. cunosc multe alte persoane (fermieri de diverse) care au accesat şi primit fonduri.
NOU
Cred ca am mai zis, dar treaba cu fondurile e o mare teapa: am incercat sa accesez acum mai bine de 2 ani pentru crearea unui punct de lucru nou, am depus dosarul in noiembrie, cu promisiunea ca in martie e gata. In iunie mi-a venit o cerere de clarificare a 2 pozitii din dosar, m-am grabit, le-am facut repede si trimis, in septembrie mi-a venit alta cerere de clarificare, iar am facut-o, apoi tacere. Am hotarat dupa mai bine de 1 an sa renuntam la fonduri europene si sa facem punctul nou cu fondurile proprii, in martie mi-a venit iar o cerere de clarificare pe care am hotarat sa o ignoram si am renuntat oficial (te descalifica daca nu raspunzi in termen). Problema sunt functionarii care se misca greu la minister, sunt putini, iar dosarele sunt multe (aveam nr 1200 sau ceva de genul cand am depus prima oara). La un moment dat cei care se interesau de soarta dosarului au zis ca al nostru a fost dat la o parte pentru ca se ocupau de fonduri pentru facultati si scoli, apoi le-au luat iar la mana…e putin politica si aici, din pacate. Probabil daca stiam pe cine trebuie sau donam ceva catre partid, ar fi mers mai repede. Spaga direct am inteles ca nu luau, ordinele veneau de mai sus.
NOU
cartus, nu mă pot pronunţa, fiecare cu experienţa lui. eu de ex. am depus dosarul şi n-am aşteptat nicio promisiune, totul s-a desfăşurat conform unui program bine stabilit dinainte, publicat oficial şi cunoscut de toată lumea.
nu ştiu pentru ce ai încercat să accesezi tu, dar nu a existat o metodologie?
NOU
Te citez: “se acordă tinerilor fermieri cu vârste până în 35 de ani”
Pai daca statul te considera apt de munca pana la 65 de ani de ce au instituit conditii dinastea tampite gen “cu varsta pana in 35 ani” ? Daca omul are 50 de ani inseamna ca nu mai plateste aceleasi impozite ? Locurile de munca create de el sunt diferite de cele create de unul de 30 de ani ?
Am inceput si eu un dosar pe Masura 312 pentru firma tatalui meu care avea calificare, avea experienta, avea terenul pe numele lui dar nu avea maxim 35 de ani.
Si apoi nu stiu cum e cu Masura 112 dar iti garantez ca pe Masura 312 nu poti cumpara chiar orice, ca pe mine m-ar fi interesat in special un microbuz pe care sa-l transform in service mobil pentru utilaje agricole – ai rupt cardanul, vin ti-l dau jos, iti prelucrez altul nou si in 4-5 ore utilajul tau “e din nou in paine”. Dar nu, ca nu se poate din 100.000 nu poti aloca nimic pentru autoutilitare, pusca mea, car axul de Ifron de 100 chile’ pe bicicleta.
NOU
Măsura 112 este pentru tinerii fermieri până în 35 de ani. Sunt şi alte măsuri accesibile pentru persoane de toate vârstele.
Nici pe 112 nu poţi cumpăra orice. Autovehicule n-am putut cumpăra nici noi. Dar nu contează, dezvolţi afacerea şi-ţi cumperi din profit 🙂
NOU
Excelenta idee! Din ce zona esti? Foarte interesanta treaba asta la care te-ai gandit.
NOU
@Blue: Tara Fagarasului. Chestia asta oricum se intampla deja dar mi-ar fi prins bine o hala, ceva scule pneumatice (ca nu mai suntem in 1950 sa batem cu ciocanul in cheie) si un Dokker / Transporter / sa ai loc de un dulap cu scule plus ceva spatiu de incarcare. Un birou sa nu se fataie clientii cu mainile prin strung, etc.
Sa vezi cand vine cate unul cu un pinion de bronz de pe la combina, pret de original 2 – 3000 de euro, se blocheaza cand ii spun ca eu il pot produce cu vreo 500 de euro. Cat timp respecti aliajul si esti capabil sa programezi freza astfel incat sa-ti produca numarul de dinti, n-are de ce sa nu iasa piesa precum cea originala.
NOU
De facut forma, e usor.
Cu tratamentele termo-chimice cum stai? Ai cuptor pentru calire?
NOU
Florin ma intereseaza direct obiectul tau de activitate. Cum putem lua legatura?
NOU
@Morom3t3: Cine stie cunoaste! Am un cuptor improvizat pentru calire insa unele chestii nu le pot face in atelier si apelez la o “uzina” din apropiere.
@eu: florin . bentia at gmail . com – scuze ca raspund asa tarziu dar am avut mult de munca.
NOU
Un lucru esential nu a scris omu: trebuie sa pui tu banii mai intai, iar abia apoi sunt decontati de UE.
Deci nu iti trimite nimeni bani fara sa ai deja dovada cu facturi ca ai facut platile respective.
Asta e motivul pt care multi din cei care castiga proiecte nu fac nimic cu ele, ci le vand cel mult la 60% din valoarea lor.
NOU
Stai că scriu acuma lucrul esenţial: există fonduri şi fonduri. La măsura noastră (ca şi la 141 sau la 121) nu a fost nevoie să avem investiţie proprie şi nici să avem facturi de achiziţii înainte.
NOU
Anatati, am impresia ca dosarul a fost facut pe tine si esti pe dinafara, sau nu stii sa explici.
George, este vorba despre “instalarea tineriolor fermieri”. Atentie, cand spun fermier, inseamna sa am un minim de vreo 80 de familii de albine, sau sa am un solar, vreo 5 vaci, 10 porci, 20 de familii de albine, care adunate toate dau un punctaj minim (UDE). Daca ai indeplinit un minim 6 UDE (daca retin bine) intri in program, daca nu mai cumperi ceva pe langa ferma, dai 100 euroi (ca tu esti fermier si nu ai timp de acte) si iti face cineva dosarul, dupa care intri la Karmapolice pe site zilnic pt a reusi sa nu te distruga cu prostia lor unii angajati din institutiile publice si pui mana pe actele cerute la dosar. Dupa toate astea bagi dosaru si astepti cele spuse de Anatati.
Majoritatea nu au minim 80 de familii de albine, cumpara rapid cu scopul de a pune mana pe un minim de 10.000 euroi.
NOU
Miere Sabadus, ai putea sa-mi explici care-i scopul tau in comentariile pe care le faci? Sa explic ce? Eu am spus ca am accesat masura 112, cuiva mai sus i-am explicat ca este o masura destinata tinerilor fermieri. Rolul meu aici nu e sa dau nimanui mura in gura aici; pentru asta site-ul apdrp sau madr unde exista informatii suficiente. Majoritatea cumpara, majoritatea fac, vorbesti mereu din surse, povesti si ce ti se pare tie ca ar face altii. Eu nu sunt un caz singular in Caras-Severin. Cunoastem personal mai multi apicultori care au traditie in apicultura, care au accesat 112 sau 141, unii au trecut si de controlul dupa prima transa, care nu au cumparat stupi ca sa faca ude-uri si nici nu fac specula cu roiuri de albine. Mi-e greu sa cred ca lucrurile astea se-ntampla numai in Caras-Severin, asa ca – mai intreb odata: care este precis scopul tau? De ce ai iesit la atac? Subtil ma acuzi ca mint si nu-mi sustin afirmatiile cu un pariu stupid, ca dezinformez .. pana la urma ai o experienta PERSONALA cu fondurile astea? Iar eu lucrez in apicultura de la varsta de 12 ani (iar acum am 32) ca sa-ti fie mai clar ca dosarul nu s-a facut pe mine fara ca eu sa stiu pe ce lume traiesc.
NOU
Blue, care idee? 🙂 Că nu e ca şi cum am inventat roata. Sunt din multe locuri, dar precis vorbim de comuna Domaşnea, Caraş-Severin. De-acolo sunt, din inima satului ăluia 😀
NOU
Scumpa mea, eu il intrebam pe Florin din ce zona este. Eu vin din Daneș Mures si in zona mea ar fi mare nevoie de cineva ca Florin. La el ma refeream. Dar ma bucur oricum ca am aflat din ce zona esti. Frumos pe la voi. Chiar foarte
NOU
M-am prins între timp. Chiar mă miram că nu prea ar fi avut sens să fi vorbit cu mine 😀
Superb la Daneş 🙂
NOU
ei, depinde cat mult vrei sa fie aprobat proiectul. sunt unii care ofera “consultanta”, le dai un mic avans si ei au grija sa iti fac tot proiectul si ca acesta sa fie aprobat, dupa care le mai dai un procent din banii primiti.
asta-i varianta cu mai putina munca.
NOU
S-a terminat cu anonimatul. Trebuia să dai o adresă cu care n-ai profil de FB… Tisk tisk tisk…
NOU
pai ce? poti afla ce FB are dupa adresa de mail?
NOU
ii place andreea banica si balan :)))))
NOU
Informatiile despre aceste fonduri nu sunt diseminate pentru ca nu este in interesul celor de prin ministere sa se afle prea mult despre ele. Ar ramane fara scopul muncii firmele lor capusa si s-ar duce naibii o sursa de spaga.
La nivel de UE, informatiile sunt puse pe site-urile institutiilor si cam atat. Nu e in interesul lor ca banii adunati din Franta sa se duca in Romania, nu. Ceea ce vor tarile vechi din UE este sa para ca ofera conditii egale dar in realitate nu fac nimic in plus sa ii invete pe prosti.
In cazul Romaniei, prostii se duc boi la facultatile de la USAMV si ies vaci analfabete care nu au habar de nimic. Exact locul unde ar fi trebuit sa invete despre fondurile agricole europene este lipsit de informatii pe acest subiect.
NOU
Nu e chiar aşa. Informaţia există şi este accesibilă tuturor, trebuie doar să vrei s-o accesezi. Se vorbeşte inclusiv la televizor (pentru cine are ochi şi urechi) despre sesiunile de lansare de proiecte, pentru publicarea noilor metodologii etc.
Este abordarea greşită cea conform căreia ne temem mereu că UE are interesul să nu dea banii etc. UE a dat banii. În 2013 s-a terminat plafonul alocat pentru măsura 112 şi pentru măsura 141 (de astea ştiu eu precis, posibil să fie şi altele). Măsura 112 a început cu 25.000 euro subvenţie şi a ajuns la 40.000 de euro subvenţie în cea de-a doua sesiune de proiecte, zvonurile fiind că va urca la 70.000 pentru 2014 (dacă mai lansează sau sistează de tot, dată fiind situaţia economică precară mondială).
Trebuie să ştii să cauţi informaţia: ca-n povestea leneşului: muieţi îs posmagii? 🙂
NOU
despre masura accesata de anatati gasesti toate informmtiile pe www.madr.ro. gasesti informatii despre toate fondurile/finantarile europene. trebuie doar sa cauti.
NOU
Anatati, masura 112 a inceput cu 10.000 minim-maxim 25.000 euro si a ajuns la 40.000 euro.
NOU
Arhi, poti sterge, te rog frumos?
Multumesc!!!
NOU
trebuia sa stergi si reply-urile.
NOU
F bun articolul.
Incurajator.
Ziceai ceva de traducatori in mediul rural parca. Cum facem sa vorbim despre asta?
NOU
POS DRU! (program operational sectorial dezvoltarea resurselor umane)
NOU
atenţie, din câte ştiu pe POS DRU s-au sistat plăţile pe fonduri nerambursabile din cauza fraudelor masive. Posibil să mă înşel însă.
NOU
@anatati: intreg programul posdru a fost sub monitorizarea directa a Bruxelles-ului. au fost constatate probleme mari in special la procedura de achizitii publice. In momentul de fata, autoritatea de management efectueaza plati restante (si de 1 an de zile) catre beneficiarii programului de finantare POS DRU (cei care implementeaza programe de formare profesionala)
NOU
mari oameni, mari caractere. femeia incearca sa va invete ceva si numai carcotasi p-aici. stim cu totii ca se pot accesa fonduri, insa nu toti au vointa necesara pentru acest lucru… toti vrem de-a gata, nu?
NOU
Mă simt un pic in plus că intreb asta dar … până la urmă cum a rămas cu vaca ? 🙂
NOU
Revo :))))))) păi vaca-i în grajd deocamdată, ce să-i facem, o ţinem.
NOU
Ma bucur foarte mult pt acest articol, dar inainte sa-mi spun parerea, astept si parerea celor la care le-au fost respinse dosarele (proiectele) si motivele.
Anatati, mai calculeaza si vezi ca nu primesti 40.000 euro.
Statul roaman este prea mare hot.
UE pune la dispozitie 80% din fonduri, iar statul roman 20%.
Trage linie si vezi cat iti ramane in mana.
Normal, banii sunt bineveniti, dar nu ramai cu 40.000
NOU
Albinuţa, ba primesc chiar 40.000 de Euro. Problema este că nu primesc 40.000 de euro la cursul de 4,4 lei, ci la cursul de 3,6 (parcă), curs care era valabil la data deschiderii sesiunii de proiecte, în noiembrie 2011 sau decembrie 2011 la finalul anului. Undeva pe acolo, în fine, deja e irelevant.
Şi da, din această sumă de 40.000 de euro 80% e contribuţia Uniunii Europene şi 20% este contribuţia statului român. Dar ambele părţi achită sumele. Astea sunt poveşti: că nu primeşti, că statul român e hoţ (statul este hoţ, dar nu în cazurile astea). La fel au primit şi cei pe măsura 141 şi cei care au luat măsura 112 la 25.000 de euro.
Da, ar fi interesant să ne povestească cineva de ce i s-a respins proiectul, dar în mod cert nu au fost respinse proiecte care au respectat toate cerinţele şi au avut punctajul necesar, asta va fi o poveste pe care eu n-am s-o cred 🙂 De exemplu se poate întâmpla să aibă cineva toate documentele şi tot ce trebuie, dar să fie prea mulţi care au punctajul şi să nu mai fie rămas bani (criteriile de departajare sunt şi ele clare şi ferme, fără dubii, uşor contestabile).
NOU
Anatati, iti apreciez acest articol, mai ales ca subliniezi (din partea ta) ca nu-i nevoie sa oferi spaga pt a “pisca” din grosul fondurilor de la UE. Totusi, mai citeste ce am scris si pun eu la bataie 1.000 de euroi ca statul roman este hot si nu primesti 40.000 euro ! Pui si tu 1.000, dupa ce mai citesti ceea ce am scris ? Cine castiga pariul, imparte jumate din castig cu cei care comenteaza la acest articol.
NOU
Miere Sabadus, te gandesti cam prea mult la bani. Pastreaza-ti banii si citeste cu atentie ce-am scris. Eu una stiu sigur ce-am semnat si pe ce sume de bani. Doresti cumva sa-ti scanez dovezile? Ai accesat personal 112 si n-ai primit cat trebuie? Sau vorbesti din povestile altora? Daca tu ai alte experiente cu fondurile europene nu e toata lumea mai castigata daca le impartasesti si tuturor?
NOU
Anatati, deci nu esti dispusa sa pui in joc 1.000 euroi pe ceea ce declari pe aici ?
NOU
As fi ridicol de stupida sa fac asta. Nu am nicio nevoie sa demonstrez nimic nimanui. Cine a inteles ce-am vrut sa comunic a inteles cu siguranta.
NOU
Iar faptul ca insinuezi ca as minti spune mai multe despre tine decat despre mine 😉
NOU
incerc sa raspund oamenilor gen Cartus, care sint usor dezamagiti de programele de finantare din fonduri UE.
ideea este sa nu incerci sa accezi fonduri pentru un business pentru care ai nevoie acuta de bani. procesul este asa de birocratic si de consumator de timp, ca nu are cum sa-ti fie de folos in planurile tale de dezvoltare a businessului. in general, atunci cand ai nevoie de o investitie importanta, nu ar trebui sa te bazezi pe credite nerambursabile.
pentru ca nu poti controla si nici influenta procesul.
fondurile aceastea despre care vorbeste Anatati, sint bune si benefice pentru businessuri fara presiuni deosebite si fara probleme de existenta, adica pentru afaceri care merg si fara si care nu depind de o finantare, dar care printr-o finantare reusesc sa-si imbunatateasca infrastructura.
thats all.
NOU
Da Hary, aceste fonduri ne ajuta foarte mult cand avem o afacere si vrem sa o dezvoltam intr-un timp mai scurt decat ne-am propus noi. Greseala pe care o fac majoritatea, este ca vad numai banii, nu si afacerea care sa mearga minim 5 ani.
NOU
Afacerea noastra merge de 50 de ani, cred ca ne mai descurcam 5 🙂
NOU
@anatati felicitari! O sa urmeze si partea mai putin placuta a implementarii unde va trebui sa faci ceea ce e scris in proiect, dar o sa fie bine. Apreciez atitudinea si spiritul antreprenorial care din pacate e cam lipsa la romani. Poate cu ocazia asta or sa iti urmeze si altii exemplul.
Poti sa imi dai un email la alexcristi punct radu la gmail? As avea cateva intrebari suplimentare. Mersi!
NOU
Alex, multumesc. Deocamdata totul merge ca pe roate, numai cu vaca -asa cum ziceam – avem niste probleme logistice 🙂 iti scriu e-mail.
NOU
Am avut o experienta foarte similara cu cea descrisa in articol, am primit 25.000 euro, e intradevar multa muuuulta umblatura dupa acte dar nu e imposibil.. stiu cel putin 10 proiecte depuse de aplicultori din Judetul Botosani pt masura 112 si toate au fost aprobate.
NOU
Ma bucur si felicitari. Eram sigura ca nu e Carasul un judet singular.
NOU
carasul e judet? 😛
NOU
Carasul, my dear friend, e leaganul Gugulanilor daca tinem la rigoare. Carasul nu e judet, Carasul e o intreaga lume 🙂
NOU
pfff, mi le servesti asa inocent ca sa imi piara cheful sa te ard?:))))
NOU
😀
NOU
pfff ce strategii…
NOU
Felicitari pentru post Tatiana si multa bafta!
NOU
Anatati, eram dator cu un raspuns si data viitoare nu te mai tura atata fara rost, incerca sa privesti printre randuri ca si un apicultor care asteapta linistit sa vada imperecherea reginei (nu actul sexual).
*nu primesti 40.000 euro, primesti scule si utilaje apicole si ce ti-ai mai trecut in proiect (pariu pierdut pt tine)
*statul roman, cel mai mare hot, a pus la bataie 20% din bani, dar ti-a impus sa cumperi tot cu factura, sa-ti fure din buzunar 24%. Sunt multe cheltuieli intr-o stupina pe care apicultorul le face singur, dar hotul a pus conditia de factura, deci a dat 20, a scos 24 de pe noi.
*la ultimile proiecte care au fost cu 25.000 euro maxim, romanii au intrat cu multe proiecte pe 112 si nu au mai stiut cum sa imparta banii. Au trimis vandalii in toata tara, dupa ce proiectele au fost eligibile si au gasit ceva probleme la asociatiile de unde s-a primit cele 20 de puncte. In loc sa nu mai poata oferi asociatiile cele 20 de puncte, ei au aplicat retro aceasta gainarie si au fost taiate cele 20 de puncte. Cei care au avut ceva banuti si-au angajat avocati si i-au actionat in judecata.
Da, sunt si eu unul printre cei multi care au luat aceasta teapa.
Tot asa rea esti si in stupina ? 🙂