Există un vot de blam aruncat părinților care caută școli mai bune pentru copiii lor, cum își permit și de ce nu respectă legea și nu își dau copiii la școala la care este arondată locuința lor, ne ducem bibelourile cu mașinile și aglomerăm bulevardele, pe vremea noastră aveam cheia de gât etcaetera.

Să vin cu un exemplu personal.
Mi-am dat copiii la grădinița din Orașul Pantelimon, und elocuiesc. Super grădiniță, se vede că s-au băgat bani în ea, am avut copiii și la grădinițe de figuri și pot spune cu mâna pe inimă că e una din cele mai bine dotate grădinițe văzute de mine, catering foarte bun, totul bine. Educatoarea copiilor mei era o vacă cu cabină, mereu transpirată și alergătoare după șpăguță, dar asta e altceva, ăsta a fost norocul, erau și niște super doamne pe acolo.

După care, când fiica cea mare a făcut vârsta de mers în clasa zero, am dus-o tot la școala din Pantelimon, pentru că era mai simplu, era aproape și eu sunt de părere că școlile de fițe sunt de fițe doar pentru că sunt părinții proști, nivelul educațional ține de profesori, profesorii români sunt majoritar incapabili și incompetenți și ține de inteligența copilului să fie bun sau bun.

Well, la școala din Pantelimon, după o perioadă, vine copilul acasă plângând, tati, sunt doi țigani la mine în clasă care au vrut să mă țină la perete și urlau Stai fă, să îți punem mâna la pizdă! Repet, copii de 6 ani, ceva de genul. Și ce a zis doamna, nu i-ai spus?? Ba da, a zis să trec și eu cu vederea, că sunt copii.

A rămas să meargă mama a doua zi să vorbească, la ieșirea de la ore, dar i-am zis că dacă mai pune vreunul mâna pe ea, să îl lovească cu pumnul în nas, cât de tare poate. Fiica făcând karate de la 4 ani și un pic, știe să lovească destul de bine. Acum, când are 1.70 la 12 ani, știe și mai bine. Dar divaghez.

A doua zi, cine ne suna de la școală? Vita de învățătoare, care era ultragiată până la sânge, dar vai, cum se poate, fata dumneavoastră e violentă, a lovit un copil de îi curge sânge din nas, nu se poate așa ceva! Desigur, țiganii o luaseră de la capăt, iar copilul s-a apărat, evident.

Anyway, nu contează cum s-a terminat, ideea e că am mutat-o la altă școală, iar acum sunt amândoi la o școală de fițe, școală care mi-a demonstrat că aveam dreptate când spuneam că e vorba doar de părinți stupizi, nivelul este identic peste tot, profesionalismul la fel. Doar că, acum, copilul meu e în siguranță și nu o aleargă țiganii prin clasă, sub oblăduirea cadrului didactic, să îi pună mâna între picioare.

Dacă nu s-a înțeles, există și motive serioase pentru care ne mutăm copiii la alte școli, nu doar pentru că sunt de fițe, nu doar pentru că nu ne-am gândit când ne-am mutat Dar vai, unde o să ne dăm copilul la școală. Chiar ne-am gândit și aveam totul planificat, dar în românia ai șanse să îți fie copilul violat în școală, sub ochii blânzi ai învățătoarei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Depinde foarte mult de director, daca are ceva ambitie sa aiba o școală “de fite” se zbate atat pentru fonduri cat si pentru personal mai bun. La toate astea se adauga anturajul, cum spuneai si tu.

    La mine in cartier e faimoasa scoala 150, acum 3 ani nepoata-mea a terminat acolo. Toata lumea mananca caca ca profesorii dau note bune ca sa tina scoala la un anumit nivel. Doar ca dupa evaluarea nationala m-am uitat pe rezultate. La 150 media era de 9:50 si la scoala din spatele blocului de 7:50.

    In 3 ani intra fi-miu la scoala, o sa fac pe dracu in 14 sa il dau la o școală buna. Sunt un cetatean model, sunt la zi cu taxele, nu parchez aiurea, respect legea bla bla. In general vreau o tara ca afara DAR sunt dispus sa imi calc principiile cand vine vorba de copil si de viitorul lui pe termen lung. Sorry, not sorry. Cei care ma judeca isi pot sacrifica copii pe altarul corectitudinii.

    Plus ca nici nu trebuie sa il duc cu masina, fac 20m pe jos.

    • #2

      Eu am fost la liceu de “fite”. Profii dadeau note bune nu pentru a mentine “prestigiul” ci pentru ca stiau ca nu rezolva nimic asa, si daca nu-ti place chimia de exemplu, nu te apuci de invatat si devii expert daca iti da note proaste.

      Erau profesori buni, cine era pasionat de materie avea de la cine sa invete, cine nu, era lasat in pace sa-si vada de subiectele care il interesau si la care era bun.

      Asa reusea liceul si sa aiba rezultate bune la olimpiade. Altfel iti tocesti coatele pentru concursul de matematica cand nu te streseaza ca te asculta un frustrat la geografie si te arde ca sa-si satisfaca el fanteziile de putere.

      In clasa a 12-a, materiile care nu se dadeau la BAC aproape ca nu existau, nimenu nu te stresa cu lucrari si ascultari inutile, nu erai ars la note aiurea, etc. Si surpriza, cu exceptia a 2-3, toti au luat BAC-ul, cu note mari chiar.

      Aveam prieteni la licee mediocre din oras. Ce povesti auzeam… Plin de frustrati acolo. Materia lor de cacat era mereu cea mai importanta, nu conta ca urmeaa examene la altceva, concursuri, teze etc. Uneori faceau inadins in preajma acestor “evenimente”, sa se simta ei puternici. Chiar daca erai copil bun, te distrugeau psihic oamenii aia si nu aveai nici o sansa.

      Sa nu mai zic de atitudinea in afara orelor. La noi nu se purta uniforma, ne tutuiam cu profesorii pe holuri, atitudine foarte “occidentala”. In alte parti, uniforma stil costum, regulament respectat la sange, doar cu “buna ziua” pe holuri catre profesori. Si cu cat era liceul mai prost, cu atat parca se punea accent pe rahaturile astea care nu conteaza in realitate.

    • #3

      Ce zici tu Zarax e vis. E o solutie romaneasca la cum fac astia pe afara. Adica elevul sa isi aleaga 5 materii care il intereseaza

    • #4

      Copiii iau note bune pentru ca fac parintii meditatii din greu. Sunt arondata la scoala 146 din sectorul 5 si toata lumea face meditatii mai ales in clasa a 8-a, asa ca rezultatele sunt meritele parintilor si al copiiilor, nu al scolii.

    • #5

      @andreea ale copiilor, nu ale scolii. (Ca sa fiti consecventa cu meritele dumneavoastra).

    • #6

      @Zarax, cam la fel a fost și liceul meu. La fel, top în Iași și sus în clasament la nivel național, e unul din liceele care dau cei mai mulți absolvenți cu 10 pe linie la BAC și alte evaluări. Profesori șpăgari și odrasle nesimțite erau si acolo. Părinți care veneau cu “lănțuc de aur pentru doamna profesoară” ca atenție de 8 martie la greu.

      La fel, deși un liceu bun, plin de vorbe despre cum se dau notele acolo, despre faptul ca toți copiii fac meditații și altele. Se intra cu medie foarte mare, undeva peste 9, motiv pentru care mulți părinți ai căror copii nu reușeau sa intre explicau doct că nu e mare branza liceul ăla, doar renumele de el.

      Ei bine, în ciuda tuturor neregulilor tipic românești, nu exista elev care sa pice vreo evaluare sau care să ia note sub 8, iar cei care iau 8 și ceva sunt deobicei retardații clasei, efectiv. Aveam câteva colege pământ de flori, efectiv. Tot liceul ma întrebam cum or sa ia alea bacul, emiteau doar răspunsuri demne de Daniela Crudu la fiecare ascultare. Ei bine, în ultimul an de liceu, profii de la materiile de bac s-au pus cu meditații GRATUITE LA SCOALA (după program) pe toate leprele care nu erau în stare sa învețe trei căcați sa promoveze și au ajuns toți sa ia bacul cu note peste 9, iar leprele cu note peste 8.

      Profesorii de la liceele de genul asta chiar cred în prestigiul scolii. Se bat intre ei, cu alți profesori, să aibă doar rezultate de excepție la evaluări. Îmi amintesc ca profa de istorie a venit la clasa noastră (unde erau cam multe lepre comparativ cu celelalte clase) și ne-a zis asa, la început de clasa a 12a: ori va puneți cu burta pe carte anul asta, ori din semestrul următor eu las clasa asta și sa va preia oricine vrea, că eu nu am avut în ultimii ani vreun elev care să ia sub 9 la materia mea la bac și nu vă las pe voi sa stricați media. De săptămâna viitoare fac meditații și ascultări în fiecare săptămână la ora X în sala Y, cine ia note proaste la teste și nu se prezintă la meditații, nu intra în bac. Sa vezi ce frumos s-au pus toți sa învețe istoria și chiar sa le și placa.
      De profa de franceza nu mai zic, aia ne chema în fiecare weekend LA EA ACASĂ și lucra cu noi benevol pentru bacul bilingv. Ascultam muzica și ne uitam la filme în limba franceză, ne dădea cărți din biblioteca ei personala și apoi făceam dezbateri pe marginea lor… oamenii nu primeau niciun ban de la noi și de la nimeni. Le placea sa predea și punct.
      În fine, am scris o droaie. Concluzia era ca nu am avut colegi care sa facă meditații plătite. Deloc. Însă, intr-adevar, materiile auxiliare și care nu erau de interes vital erau cumva opționale. Profesorii de filosofie, info, și alte materii la care nu dădeam bac, lucrau intensiv strict cu cei 2-3 pasionați de la fiecare clasa, în rest le dădeau tuturor medii mari, doar sa se concentreze pe ce trebuie.

      Școlile cu rezultate bune încearcă, pe cât posibil, sa lase copiii sa învețe ce le place. Si da, merită să aglomerezi bulevardele pentru asta. O s-o fac și eu când și dacă va fi nevoie, e vital liceul și oamenii din jurul copilului de la vârsta aceea.

  2. #7

    Daca ai bani si relatii trebuie sa fii prost sa nu iti dai copilul la o scoala de fite chiar daca asta inseamna in alt cartier.Pentru saracii si frustratii care dar vai de ce asa?Pune mana si munceste putoare si asigura pentru copil conditii bune nu te plange pe net.

    • #8

      Cu mine ai avut schimb de replici. Cine e putoarea, nu inteleg? Eu care imi permit apartament de 150k euro intr-o zona buna sau tu care vii de la mama dreq si dai 500 lei pt viza de flotant?

    • #9

      Nu iti permiti apartament de 150k, ai facut credit pe 35 de ani.

    • #10

      @@@RobertD, dumneata ai nevoie de o consiliere psihologică!

  3. #11

    Din pacate multi copii au nevoie de consiliere psihologica chiar din cauza unor asa zise cadre didactice, chiar din clasa intai uneori…

  4. #12

    Intra in clasa 0 juniorul. La scoala arondata nu se face absolut nimic la ore dar se face treaba serioasa la afterschool-ul invatatoarei. Ca sa recupereze ce nu fac la ore. Nu, multumesc.

  5. #13

    N-am nimic cu cei care vor să-și dea copiii la cele mai bune școli , la balet , la karate ș.a.m.d.
    Boala mea e pe cei care-și duc odraslele până-n poarta școlii. Stai la 200-300 m de școală și trebuie neapărat să blochezi cu ditamai jeep-ul toată circulația din jur pentru că mititelul ( 13-15 ani ) nu poate merge 5 minute pe jos . Dacă ar fi 2 -3 asemenea părinți parcă ai trece peste . Sunt totuși zeci , toți în același timp ( 7:40- 8:00 ) , toți fiind înjurați sănătos de cei aflați în vecinătatea școlii .

    • #14

      Stai linistit, fac pariu ca se injura si intre ei.

    • #15

      Comentez doar ca sa-i dau like lui @Zarax. Am vazut o multime de parinti nemultumiti ca nu au loc sa parcheze in poarta scolii din cauza celorlalti parinti.

  6. #16

    esti rasist, ai ”descriminat” puii de tigantropiteci!

  7. #18

    La noi la grădiniță auzeam ca la somn un copil atacase sexual alti copiii. La grădiniță, da? Evident nu s-a întâmplat nimic, părinții doar susoteau.

  8. #19

    Total de acord cu tine cand este vorba de siguranta fizica a copilului .
    Cei care critica fenomenul asta , ca de ce iti dai copilul la alta scoala ori nu au copil ori au dar copilul lor este bine ,rezulta de aici fenomenul clasic : nu imi pasa de altii, mie sa imi fie bine, egoism pur uman.

  9. #20

    Sunt mai multe motive pentru care multi alearga dupa scoli de fite. Cel mai important este fix cel despre care spui tu si anume cat de sigur se simte copilul la scoala, insa din asta izvorasc urmatoarele pe care le enumar in treacat:
    1. Calitatea personalului didactic. Aici nu vreau sa intru in polemici, dar am vazut oameni care pur si simplu aveau placere sa intre la ore pentru ca omul acela stia sa-i faca sa vina de placere. Pe de alta parte am vauzt si jeguri care te tineau in 2 si 3 asa de control insa de la care predarea era usor de inteles.
    2. Calitatea zonei/cladiri in care plodul sta in scoala. Una e sa stai intr-o cladire cu risc seismic sau care se mai desprinde una alta, alta e sa stai intr-una cat de cat renovata.
    3. Relationarea sociala. Cunosc un caz unde familia face sacrificii imense pentru a se duce la o scoala din asta unde toate elitele bucurestene iti trimit copii. Si motivul pentru care face asta este fix imprietenirea cu acei copii care la randu-i sa se ajute in viata. Gossip Girl varianta de Bucuresti o traieste acea familie desi nu stiu cat de mult o sa fie de ajutor.
    4. Un sistem educational diferit gen Waldorf sau Montessori. Aici lucrurile sunt inchise, dar acum 4 ani daca nu ma insel era mare nebunie pe scolile care mergeau pe aceste sisteme.
    In rest uitandu-ma la tot ce inseamna scoli si mai ales costuri de tinut un copil la scoala, realizez ca lucrurile se vor scumpi si ca a primi o educatia ceea ce parea normala acum niste ani o sa platesti de o sa-ti sara capacele asta daca nu se intampla deja.

  10. #22

    Lăsând locul și numele școlii, băi, copiii au 6-7h pe zi. Imaginează-ți tu, ca adult, că începi jobul la 8:00 direct cu o ședință, urmată de alte 5-6, între ele având doar o pauză de 5-10 min. Iar ei nu stau în bănci așa cum stau cei mai mulți dintre noi în ședințe, crăcănați, cu ochii în laptopuri sau în telefoane, fără emoții. Serios acum, chiar nu se poate găsi o soluție în 2022? Să fie asta singura soluție în a ne transforma copiii în oameni deștepți? 20 de ani de școală, cu cel puțin 6-7h pe zi?

    • #23

      daca-i vrei medici!

    • #24

      Pentru asta există Google, Facebook, cât și protocoale cu instrucțiuni step by step

    • #25

      ultima fitza, medicii instruiti exclusiv pe goagal si pe feisbuci!

  11. #26

    Eu unul nu am copii, dar stiu ca daca as avea as face tot posibilul (legal) sa aiba parte de tot ce e mai bun, inclusiv educatie. In schimb am suficient din familion in invatamant, atat la scoli mai de top cat si la licee profesionale (pe care multi le privesc ca pe ciuma).

    Problema care apare e ca multi din parintii care isi permit isi dau copiii la scoli mai cu staif si cu profesori mai buni, iar celelalte mai slabe sunt lasate pentru cei care nu isi permit, de unde apare o discriminare in accesul la invatamant de calitate. Mi se pare foarte interesanta bucata asta de interviu cu ministrul educatiei din Finlanda, care spune ca daca obligi pe toata lumea sa mearga la scoala unde are domiciliul, atat bogati cat si saraci, cei bogati vor face tot posibilul ca scoala aia sa functioneze cat mai bine. Ma rog, pe langa faptul ca ar trebui niste evaluari facute pe bune in invatamant, nu cretinisme gen inspectii scolare care sunt la fel de relevante ca atunci cand vine sefu’ al mare in inspectie.

    youtu.be/XQ_agxK6fLs?t=331

    Ce i s-a intamplat fetei tale este absolut scarbos si e complet justificata decizia sa o muti de acolo, iar invatatoarea aia trebuia un pic data cu capul de pereti.

  12. #27

    auzi boss, tu o sa iei o pauza de la comentat. nu te mai obosi

  13. #28

    Bineînțeles, există și motive serioase. Totuși, pe lângă astfel de situații, există mult mai multe cazuri în care motivele sunt fițele sau închipuirile părinților (cazurile clasice de vânătoare de învățătoare și apoi de clase bune în gimnaziu). Partea proastă este că migrația copiilor către școli „bune” nu face decât să amplifice problemele școlilor „proaste”. În orice clasă normală există întotdeauna și un procentaj de copii problemă. Atunci când copiii normali părăsesc clasele, procentajul nu poate decât să crească, iar școlile cu pricina vor deveni și mai nefrecventabile.
    Trebuie spus că nici școlile de fițe nu sunt scutite de probleme grave. Uitați un exemplu recent, de la un liceu cu predare în germană din Brașov, unde părinții se înghesuie încă din clasa I. ziare.com/bullying/bullying-liceul-honterus-brasov-eleva-terorizata-fotografii-compromitatoare-1743290 De la același liceu provin povești cu situații și mai serioase, respectiv trafic de droguri în școală.

    • #29

      Atunci haide sa stabilim salariile directorilor pe baza rezultatelor elevilor din acele scoli. Si aici ma refer la rezultatele de la evaluarile nationale. Poate asa directorii or sa se zbata sa creeze un mediu cat mai placut care sa atraga atat profesori capabili, cat si elevi ce isi doresc sa invete.

  14. #30

    cand eram mic si auzeam la stiri vorbindu-se de vestitul Jean Monet, mi s-a parut ca a pronuntat ”San Mone” si ulterior ziceam liceul ”Sarmonel” , de la sarmonela

  15. #31

    Noi suntem curiosi si cum s-a terminat cu invatatoarea

  16. #32

    Ce rezolva parintii aia implicati care fac eforturi pentru copil cand il duc intr-o clasa cu 35-40 de elevi? Ce scoala va face in cazul asta? Plus ca “ora” a ajuns la 30-35 minute. Cum acoperi toata materia? De ce nu aleg o scoala privata?
    Si da, ca sa nu mai revin cu comentariu, daca va fi cazul, vom muta copilul la privat. Dar nu am nimic aproape, iar timpul petrecut in masina e o pedeapsa si pentru copil, si pentru parinte.

  17. #33

    Problema pe care o ridica multi nu cred ca este faptul ca cineva isi aduce copilul la o scoala mai buna. Discutiile apar atunci cand copii din cartier nu mai prind locuri la gradinita/scoala din zona si sunt nevoiti sa se inscrie in alta parte sau sa invete in clase cu 30-35 de copii.,

    • #34

      Si ce este gresit in asta, mergi la scoala la care iti permite buzunarul si statutul social.Daca esti un coate goale nu ai cum sa ai pretentia sa mergi la o scoala de top.De fapt este ca in viata daca nu oferi aproape nimic nu ai cum sa ai pretentia la ceva bun.

    • #35

      @RobertD, ai inteles macar 50% din ce am scris eu in comentariu? Nici macar nu se punea problema de bani sau alte lucruri, discutia era de proximitatea scolii.

      In plus, asa cum ti-a scris si Cipper mai sus, trebuie analizat cine este coate goale. Cel care isi permite (cu credit sau fara) un apartament sau o casa in centrul orasului sau cel care sta intr-un apartament de 2 camere in Ilfov si plateste o mica spaga pentru a isi face viza de flotant in Bucuresti?

    • #36

      PS: inteleg si dorinta parintilor de a isi duce copiii la o scoala mai buna si sunt de acord cu asta (inclusiv eu am fost transferat incepand cu clasa a 5-a la o alta scoala mai centrala). Dar trebuie gasita o solutie din partea Ministerului astfel incat sa existe locuri pentru toata lumea.

  18. #37

    Este deplasat sa ma gandesc ca in cativa ani sa vand apartamentul din sudul capitalei pentru a cumpara un apartament cat mai aproape de o scoala top 10 din Bucuresti?(de stat, ca la privat nu ma tine buzunarul). Sunt de acord ca pentru o educatie decenta trebuie sa faci pe dracu-n patru in Romania.

    • #38

      No offense dar daca ai apartament in sudul capitalei nu stiu daca-ti permiti sa-ti iei altul langa o scoala top 10, care in general sunt in zone centrale. Iti zice cineva care si-a laut apartament in Pantelimon (un fel de Sud dar mai sus pe harta) si nu cred ca mi-as permite sa fac manevra asta.

    • #39

      Daca varianta asta pica, nu-mi ramane decat sa plec din tara.

    • #40

      @Deea bani mult mai bine cheltuiti 😀

  19. #41

    Cu 2 copii in sistem si al treilea care o sa intre la vara/toamna ma simt oarecum capabil sa imi dau cu parerea.

    1) Scoala de circumscriptie
    – E plina de gipsani si de probleme de securitate. La fi-mea in clasa trebuia sa ajunga un copil care-a injunghiat-o pe bunica-sa. A fost si in presa cazul. Directoarea ne-a zis ca n-are ce sa ii faca. E obligata sa il primeasca. Scoala e obligatorie in Romania si el e la scoala de circumscriptie. Pana la urma s-a gasit un psiholog sa zica in scris ca nu e acasa cu totul si a ajuns la o scoala “ajutatoare”
    – In general atitudinea e: noi venim si ne facem ca tinem orele, copiii se fac ca invata si vedem noi ce-o fi in clasa a 8a. Sunt si cateva exceptii si se vad cu ochiul liber. Oameni care sfintesc locul.

    2) Scoala de fite.
    – Se cam alearga dupa spaga. Directoarea ne-a zis clar ca ea are in circumscriptie X copii. Daca suntem “oameni de omenie” ne zice ea la cine sa mergem sa facem viza de flotant si vedem noi de-acolo. Cadouri la doamna de pe la 300lei/copil. De Paste + altul de Craciun + altul sf anului. Frumos.
    Spagile ajung sa fie chiar monstruoase: firma lu taticu a renovat instalatia de incalzire a scolii … pro-bono. Firma altui tatic a pus termopane noi la toata scoala. La nivelul asta vorbim.
    – Se face si nu se face scoala. Mai degraba se face o spoiala de scoala si anume ii invata fix ce trebuie sa stie. Fiecare doamna/profesoara are cate o relatie. Ba pe la concursul Comper, ba pe la olimpiada de x, ba dincolo si se comunica “tipurile” de subiecte la nivel de catedra. Normal ca daca copiii aia fac X+Y = 2 o saptamana inainte or sa ia si note bune pe la concursuri.
    – teme sunt cu nemiluita. Doamna da teme, nu stii sa faci, te priveste. Teme d-alea de stau copiii pana la ora 10PM sa le faca. Mie nu mi se pare chiar ok, dar macar ii invata cu munca.
    – Nu prea poti sa te duci la doamna sa-i sugerezi s-o lase mai moale cu temele sau sa-i zici ca copilul tau n-a inteles X. Doar n-o sa reia doar pt al tau. Nu-ti place, oricum are 30 care vor sa fie in locul tau acolo.
    – Sunt 30-35 de copii in clasa.

    • #42

      3) Scoala particulara
      – Sunt mai putini in clasa, desi am auzit si cazuri cu 25-30.
      – Doamnele asculta sau macar se fac ca asculta feedback-ul de la tine.
      – De cele mai multe ori problemele sunt bagate sub pres. Ca daca nu stii, nu te superi. Si daca nu te superi, nu pleci si nu pierd un client platitor. Cand apar problemele vine directoarea si zice ca daaaaa, ai dreptate si o sa faca eaaaa. Si nu se intampla nimic.
      – Si aici sunt probleme de disciplina in sensul ca X arunca cu foarfeca prin clasa. Y isi sparge pumnul si geamul termopan, etc. => Sub pres ca sa nu stie ceilalti sa faca gura.
      Daca totusi se afla si se inflameaza spiritele, X sau Y este dat afara sau e mutat la “clasa cu probleme”. Decat sa piarda 20 de clienti platitori, pierd doar 1.
      – In general doamnele sunt de la ultra-tinere in jos. Adica ioc experienta, cu bunele si cu relele de rigoare.
      – Nu ai o perspectiva clara unde se afla copilul tau. Notele sunt f sus ca sa nu se supere parintii. Daca ar fi dupa ele, minim 20 or sa ajunga academicieni, minim 15 vor lua premiul nobel si 10 or sa schimbe viitorul omenirii. Ca sa nu mai zicem ca vreo 3-4 or sa fie viitorii presedinti ai SUA.

      Astea sunt parerile mele care au aparut din experientele mele. Your mileage may vary.
      PS: Daca stiti vreo scoala buna prin sudul Bucurestiului, ascult cu atentie si ingrijorare.

  20. #43

    Se rezolva cu viza de flotant nu te stresa. Cand o sa ai problema vei stii si solutia

  21. #44

    Pe de alta parte exista si exemple precum 195. Figuri, dar ales note umflate care nu reflecta nivelul elevilor. Deh, prestigiul trebuie mentinut… Cu meditatii, normal.

  22. #45

    Cind am inscris copilul in clasa 1 , am exclus din start doua dintre scolile de fite, pentru ca insemna sa il ducem cu masina in traficul de la 8 dimineata.
    Aproape de mine, la 5 minute de mers pe jos sint doua scoli primare, in directii opuse, cam la aceeasi distanta. Una mi-a placut pentru ca se vedea ca se investise (recent renovata) dar cunoscutii m-au sfatuit sa renunt , pentru ca prea multi copii straini, care nu vorbesc bine nici macar limba, fapt care le obliga pe invatatoare sa tina un ritm foarte lent. Da, si eu gindeam “daca copilului ii e a-nvata, invata oriunde”, doar ca depinde si de cit i se permite sa tina pasul cu materia. Degeaba e el iute, daca invatatoarea trebuie sa tina pasul cu majoritatea inceata.
    A doua era mmh, dar in “ziua portilor deschise” ne-a insotit o invatatoare despre care mi-am spus ” Mi-as dori sa fie invatatoarea fiului meu!”. A nimerit la ea. In prag de pensie, atenta la dinamica dintre copii, rabdatoare, incepea ziua cu un suris. Fix ce trebuia pentru un copil nu tocmai cu chef de scoala dimineata. La intoarcere era multumit, de cele mai multe ori.
    Pentru ciclul gimnazial la fel, am ales o scoala la care sa poata merge singur, cu bicicleta, pe acelasi principiu : cele “de top” sint prea departe iar cea aproape e ok dpdv didactic (cica ii pregateste bine pentru liceu) dar se murmura de povesti de comportament nu tocmai virtuos intre elevi. Aici punctam pe increderea copilului in noi. De acum chiar numai de el depinde cit invata iar partea de educatie e sarcina care oricum ne revine noua, parintilor.
    Mamele unor colegi au punctat o scoala “de top” cu motivatia “asa vreau eu”, chiar daca asta insemna sa traverseze tot orasul. Au avut apoi surpriza de a primi scrisoare de refuz, pe motiv de prea multe cereri de inscriere. In mod evident au fost folosite criterii de prioritate in care copiii nu intrau. In ultimul moment au fost fortate sa se reorienteze catre ce ramasese disponibil, asta insemnind inclusiv schimbarea limbii straine pe care intentionau sa o studieze.

    • #46

      mai exista scoli exclusiv primare in urban?

  23. #47

    Într-o școală din asta, “de fițe”, locală, orășel de provincie, mic municipiu, mă rog, copilul a ajuns acolo pur pe criterii geografice (adică pur și simplu cu 2 ani înainte de a-l aduce de la țară la clasa I am cumpărat un apartament și m-am mutat acolo în zona arondată). Nu vreau să detaliez cu ce clotze snoabe și proaste aveam de-a face pe la ședințele cu părinții, te iei cu mâinile de cap. Exact acum ** ani copilul a câștigat locul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică și argintul la Balcaniadă. Cu ocazia declarării școlii ca fiind Școală Europeană, în anul ăla au scos o revistă omagială, în care bineînțeles că s-au lăudat cu rezultatele obținute de elevii școlii. Interesant era că pe aceeași pagină unde într-un articolaș scris cu Times New Roman de 9, undeva la subsol, scriau de rezultatele juniorului, era, pe frontispiciu, cu litere de 14 un alt articol slugarnic despre nu știu ce mențiune obținută de fiica șefului poliției locale la nu știu ce concurs măreț de Cultură Civică sau ceva de genu’. Deci pe aceeași pagină, ca să nu avem vorbe 🙂 🙂 🙂 . Neam de neamu’ lor nu mai obținuse așa rezultate până atunci, și nici de atunci încoace. Pe scurt așa, cam asta e cu școlile de fițe. By the way, singurele școli din țara asta pur meritocratice sunt la ora asta, Colegiile Militare. Profesori de calitate și care nu fac rabat și copii încurajați să învețe și notați strict pe baza rezultatelor școlare. Sunt atât de meritocratice școlile alea ale apeviștilor că, la 18-19 ani, copiii pleacă mai departe cu un handicap uriaș, ei nefiind obișnuiți cu șmenurile, aranjamentele și criteriile noastre strămoșești. By the way 2. Juniorul e la ora asta inginer software la Microsoft. La sediul central, la Redmond, Seattle.

    • #48

      am editat anii, acelea sunt date publice, efectiv spui cine esti. daca nu e ok, spune-mi si pun la loc

  24. Noi mai avem câțiva ani până ajunge copilul la vârsta școlară, dar pentru că stăm “la porumbi” am început sa fim de pe acum atenți la asta și luăm în calcul o mutare înapoi în București (sau poate în alt oraș, încă dezbatem).

    Într-o zi când aveam un pic de timp liber m-am apucat și am pus toate școlile din București și Ilfov pe hartă și le-am colorat în funcție de media pe școală a rezultatelor la capacitate. Am pus harta și pe caricatura mea de blog personal – dacă Cetin o consideră utilă aveți link aici www.teodorcostachioiu.ro/2022/05/scoli-bune-bucuresti-ilfov-2022.html

    Deloc surprinzător, zonele de la periferia Bucureștiului și comunele din Ilfov unde s-a construit în draci stau foarte prost la capitolul școli. Acolo unde sunt școli au rezultate slabe, acolo unde nu sunt unul din părinți trebuie să fie șofer pentru copil.

    Lucrurile stau mai bine în zona veche a Bucureștiului, unde se poate găsi o școală de circumscripție la 20-25 de minute de mers pe jos. Cu noroc, acea școală de circumscripție poate fi chiar bună din punct de vedere al rezultatelor la capacitate, nu că n-ar fi probleme și în acele școli.

    Nu mă aștept la mari schimbări pe viitor ținând cont de interesul acordat de către statul român pentru educație. Aș spune însă oricui vrea să se mute în Ilfov să se gândească de două ori înainte de a o face, că va da de greu când va trebui să ducă copilul/copii la școală.

  25. #50

    ma scuzi ca-s direct dar eu nu sunt de acord cu dat cu pumnul. Mi se pare ca e o metoda primitiva. Suntem intr-o epoca moderna iar cu metoda asta primitiva atacatorul nu invata nimic. Ideea e ca trebuiesc folosite tehnici persuasive, blande, care totusi lucreaza chirurgical si produc efecte pozitive.

    Ai auzit de terapia Go to sleep? Vezi poate poti lucra cu fata la asa ceva. E un pic mai complexa dar odata ce fata o stapaneste, in momentul aplicarii pe puii de cio, produce psihologice foarte puternice cat si nenumarate intrebari existentiale. Uite un tutorial.

    youtu.be/Akhd-vcIc30

  26. #52

    Enervant ca dupa niste ani de cand am terminat se repeta fix aceleasi probleme. Am fost mutata la alta scoala cam pe la aceeasi varsta dintr-un motiv destul de similar. Din pacate situatia a revenit sub alta forma asa ca am fost (din nou) mutata la alta scoala (& so on). Sper sa fie un caz izolat la voi, si sa fie ok!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.