Mă uitam azi printr-un hypermarchet de mare angajament, la standul cu cu sucuri de fructe. 300 de ml de suc de mere+morcov+portocala, 18 lei. optsprezece lei noi. Osutăopzecidemii de lei vechi. Și m-a străfulgerat o revelație. Românii vor să se îmbogățească peste noapte inclusiv din sucurile de fructe.
Pentru că, la cantitatea aceea de suc, ai nevoie de ceva gen o portocală, o jumătate de măr și un morcov. Cost final, maxim 1 leu. Mână de lucru, utilaje, amortizare, să presupunem încă 1 leu pe unitatea de produs. Salarii, încă un leu.
18 lei prețul final? Dublați sumele propuse de mine, raportat la costul materiei prime. Și iarăși veți obține un adaos comercial de toată jena. Și așa, oamenii, în loc să le cumpere suc de fructe copiilor, le vor cumpăra Teddy sau alte chestii 100% naturale.
Desigur, există clienți și pentru acele prețuri, e suficient să ceri. Doar că e un număr limitat de oameni cu capacitate financiară suficientă. Dacă prețul ar scădea, dacă ar începe o campanie media legată de consumul de sucuri naturale de fructe, dacă s-ar investi bani și timp, plaja de clienți ar crește, probabil, exponențial.
Doar că nu s-ar face nimic repede, atunci, pe loc, să vină banii.
Păcat, mare păcat. Pentru că bani care ar putea intra în dezvoltarea unei industrii utile, se vor duce, în final, tot la rechinii pharma.
NOU
Sucurile naturaliste e pentru snobi.Romanii adevarati se adapa cu Cico.
NOU
Esti sigur ca nu era prost etichetat? Am vz ceva similar la MI sau carrefour cu vreo 3-4 lei. In schimb unul asemanator ce continea vreo 3 fructe exotice ajungea intradevar la 20 de lei
NOU
foarte sigur. Stiu cel putin un hipermarket in care sucul de mere nu scade nici vara sub 9 lei, ala de morcovi la fel, iar mixurile sar bine de tot de 10-15 lei. Cel mai scump am vazut ca e cel de rodii, cica “bio” dar procesat in magazinul respectiv – 45 de lei.
NOU
pe un suc de rodii 100 % natural stors in fata mea , fara apa si alte mizerii, dau in Istanbul – 2-4 lei .
Pe un fresh din 2-3 portocale, stoarse in fata mea , dau maxim 2 lei ( cam 1.7 ) . Nu o sa dau niciodata 10 lei pe un bidon la jumate facut de Mega.
Cat costa portocalele alea luate la pret en-gros din Turcia sau Grecia ?
NOU
Omiți să pui la socoteală biletul până la Istanbul și-napoi 😛
NOU
Nuah, m-am dus special in carrefour sa fac poza asta:
imgur.com/f21BIrB
Intrebati tot timpul daca pretul de pe eticheta este corect, cateodata mai gresesc…
NOU
huh?
Carrefour, sucuri la cutie (apoi in punga de plastic cu dozator), 100% fruct, 3 (trei) litri, cam 25RON, depinde de combinatia de fructe
NOU
Sucuri “Ana are…”
www.casapanciu.ro/sucuri-natura
NOU
Ala de struguri e delicios, bei efectiv must, daca e falsificat, apoi e falsificat bine de tot 🙂
NOU
Ala de struguri+coacaze e bun, are asa o aroma de must 😀 21 lei, “redus” de la 25.
Pe de alta parte, Ana asta are si suc de mere. Tot vreo 20-25 de lei cutia de 3l. Bun, nu zic, insa Pfanner si Rauch, ambele 100% mar, costa 11-12 lei cutia de 2l. Maxim 6 lei / litru adica, iar “Ana are” iese cam peste 7…
Serif, e cam scump sucul ala de 300ml 18 lei. Tedi e vreo 2-3 lei, Granini 1l vreo 6 lei. O fi uitat angajatul sa puna virgula la 1,8 leuti?
NOU
Am fost acum 1 an la Panciu si am facut o vizita la “fabrica”. De atunci aleg doar “Ana are…” cand ma trazneste vreo pofta de suc natural.
Daca aveti drum inspre Focsani si cateva ore la dispozitie, faceti un mic ocol spre Panciu. Macar pentru degustare de vin si tot merita sa va duceti pe acolo 😀 (P neplatita)
NOU
ala de care zici tu e de mar, la carrefour sucul de portocala e 5 lei 0,5 litri, dar grasu zicea de amestec de fructe,
NOU
Rachiu din mere … checked.
Țuică din portocale … checked.
Da’ rachiu din morcovi … văleu, mamă, văleleu!
NOU
Foarte bine punctat. Exista si tari unde sucurile naturale sunt ceva mai ieftine ca la noi. Exemplu: suc natural de mere, 100% continut de fructe, 1 litru, 4.17 lei in bani romanesti, productie locala. Alt exemplu, suc Rauch bravo de mere, 2 litru, 4.94 lei romanesti. Asta il gasim si pe la noi. Pretul cred ca e dublu…Sa fie de vina UE? Sa fie faptul ca majoritatea sucurilor naturale sunt din import? Nu stiu care e cauza exacta dar problema exista si solutiile propuse de Maestrul sunt bune.
NOU
hai ca esti amuzant si pt. ca-s pe domeniu iti zic ca iti dai cu parerea asa fara sa cunosti dedesubturile.
acum 5 ani am intrat si eu pe segmentul asta de piata. ca sa te apuci sa storci fructele nu o poti face in pivnita lu’ bunica, sa incepi construirea unei hale te rupe la bani asa ca am cumparat o cladire comunista si am renovat-o complet pana am adus-o la standarde europene. un storcator nou din germania m-a costat 10k euro x 4 astfel de storcatoare se strang ceva bani. cazanele unde se pune acel suc gros ce iese direct din storcator inca cate 1k euro bucata. ca sa fie totul perfect trebuie controlata temperatura sucului, inainte de a-l pune-n sticla din minut in minut pt. ca nu e ok daca trece de 75grade si nici sub nu e bine. numai eu stiu cate rateuri am dat la inceput si cate tone de kg de fructe am aruncat in primii 2 ani, dar nu condamn pe nimeni mai ales pe angajatii mei care s-au calificat pe parcurs pt. ce fac.
pe mine ma costa 40 centi sticla goala de 1 litru. adusa din franta. si nu e grandomanie sau ca nu as vrea sa le iau la un 1,3 lei din romania dar calitatea la noi e de tot jegul si la inceput mi-am luat muie destula cu producatorii ce-i avem p-aici.
mai pun pe deasupra ca m-au albit la coaie astia de la sanepid pana nu le-am umflat superiorii cu niste cadouri. la inceput aveam si eu vise ca voi sparge piata romaneasca cu ce produc, dar tu gandesti bine in comparatie cu 90% din cetatenii romaniei care decat sa dea 5 euro pe un suc mai bine baga 2 litrii de apa colorata si acidulata la 1,5 lei din kaufland. dar e ok, mi-am facut clienti fideli si nu o sa-ti vina sa crezi dar lunar trimit baxuri cu sucuri unor clienti pensionari cu pensii de 500-600 lei care au inteles ca mai bine dau 25 de lei pe un suc de coacaze natural 100% decat sa bage un pumn de medicamente.
daca as tinti doar piata romaneasca as fi dat faliment in primii 2 ani. noroc ca nemtii apreciaza ce e bun. cand le-am zis prima oara unor austrieci ca in medie preturile sucurilor mele sunt undeva la 6 euro nu ma credeau… in ideea ca acelasi sucuri la ei sunt mult peste preturile mele. am inteles demult ca investitia asta nu o scot in urmatorii 10 ani. oricum am investit muult peste cat m-am asteptat la inceput. si ca final, sucurile astea naturale sunt ca vinurile, cine-si permite bea bun si de calitate cine nu sa-si ia cotnari.
scuze ca am scris atat.
NOU
6 euro pe litru e mai putin decat ce zic eu:)
vreau si eu suc de coacaze
NOU
Și eu vreau sucuri de la tine. Un contact?
NOU
La ce e pe strada ta, Arhi, profită de ocazie si trage o conducta.
NOU
deci si eu cred ca e ok sa pui un contact, un site, ceva.
NOU
zii maica de unde putem sa luam si noi sucurile astea, ca vrea si subsemnata 🙂
NOU
deocamdata nu trimit in cantitati mici in tara din mai multe motive. am fost cu mai multe luni in urme la un targ de produse naturale unde era un baiat cu sucuri exact ca ale mele doar ca sub un alt ambalaj si daca nu ma insel o gama ceva mai variata. (juicepassion.ro e saitul lor), site-ul banuiesc ca nu e actualizat din 2012 si daca tin bine minte aveau magazin in care isi vindeau produsele si in bucuresti… cu un email va lamuriti.
si ca o paranteza, nu exista ceva mai bun pe lumea asta pt. energie si vlaga ca sucul de coacaze. testat pe mine.
NOU
suc de coacaZe ! Want !!!
NOU
Hah. La mega image, nu hiper market, ok, dar super market, sucurile se fac de un singur angajat cu un singur storcator cu fructele pe cale sa isi dea duhul, deci nu vorbim de naiba stie ce investitii.
Stiu pentru ca nu mai aveau la raft combinatia mere/pere/banane si mi-au facut-o in cateva minute de fata cu mine) prin urmare nu, nu isi justifica pretul.
NOU
Serifu, n-are cum, e prea mult, am scris mai sus. Poate n-a pus angajatul virgula si in loc sa fie Tedi de 1,8 lei, a iesit 18.
NOU
nu e ma teddy, era suc de ala bio, mio, draci.amzis la teddy suc natural IRONIC, ardelenilor:)))
NOU
😀 M-ai ghicit.
Vai di minea, 18 lei un paharut de suc, fie el si bio?
NOU
daca ai cum sa vezi documentarul “eat well for less”, sunt mai multe episoade de fapt, si printre altele iti explica unde e bine sa faci economie si unde sa nu faci compromisuri.
intr-un episod e filmat intr-o fabrica unde se produc sucuri de portocale si explica diferenta dintre sucurile din concentrat si cele naturale si de ce se procedeaza asa.
www.radiotimes.com/news/2015-01-29/gregg-wallaces-top-10-money-saving-tips-for-shopping-clever-and-eating-well
NOU
Delikat Bors Magic
NOU
Vezi că pe lângă costurile de producţie (în care incluzi și forţa de muncă cu taxele aferente și taxele locale, de mediu etc, pe care nu le-ai luat în calcul) mai ai costurile de distribuție și pe cele de vânzare. Lanţurile de magazine au ţâșpe taxe – de intrare în magazin, de poziţionare la raft, de publicitate, de… Ca peste tot intermediarul câștigă mai mult decât producătorul. Iar sintagma cu “preţ de fabrică/producător” e un bullshit pentru fraieri, fiecare producător caută să își securizeze lanţul de distribuție, de unde îi vin comenzile multe, nu să vândă câte o bucată la vreun rătăcit rupt în fund de foame.
Soluţia pentru a obţine un preţ mic pe produs? Mers la producător și cumpărat un lot de zeci/sute/mii de bucăţi, în funcţie de produs.
NOU
Ma indoiesc sincer ca sucurile “bio” de la noi sunt vandute in sticle de import. Inside info – tona de mere este 300 de lei, sticle PET capac 28 mm = 0.25 bani/buc., etichete color print industrial = 0.35-0.5 bani/buc,, instalatie procesare familiala 1800-2400 € (1-2 tone/zi), instalatie medie ~20.000 €, instalatie productie industriala 110.000-150.000 €, plus cat se mai adauga chiria spatiului de productie, utilitatile, salarii, etc
Din o tona de mere se obtine cantitatea de 400 de litri suc (aproximativ 435, dar am rotunjit la 400), 1000 de litri de suc inseamna 3000 de sticle de 330 ml.
Spor la calcule !
NOU
Etichetele = 0.35-0.5 lei/buc
NOU
Pet-ul e 0.25 bani sau 0.25 lei?
NOU
Lei, sorry
NOU
una din cele mai bune achizitii facute este un slow juicer. mai chinezesc, dar isi face treaba foarte bine.
anul asta o sa iau probabil un hurom sau fagor.
nu ma amuza sa beau sucuri naturale, dar care au fost fierte.
NOU
Temperatura recomandata pentru pasteurizare trebuie sa fie peste 80°C dar sub 90°C, temperatura optima fiind de 82°C.
Deci nu, nu se fierbe.
NOU
de acord, nu e fierbere, pentru ca apa nu ajunge in stadiul de aburi.
cu toate astea nu am chef sa beau un suc considerat natural daca a fost incalzit deja la 80 de grade.
am dat pe chinerazie asta 270 de lei, si fac suc de portocale la 2 zile (ca se oxideaza repede) .
1 kill de portocale -> 700 gr decojite -> aprox 500 ml suc.
3-4 lei (desi am luat si cu 2.5) vs 7+ minim sucul proaspat de portocale (nepasteurizat) la magazinele care il fac pe loc. eu zic ca imi scot banii, si ce e mai important, am suc proaspat din ce am chef sa imi fac.
NOU
de ce suc de fructe?? si nu mancat fructul natural ?? (din cate stiu, in suc fibrele se pierd)
NOU
Mi-am pus si eu aceeasi intrebare (foarte rar beau juice). Exista persoane care nu pot mentine un obicei de a minca fructe dar il pot pastra pe cel al bautului unui suc natural. Nu e cea mai buna cale, dar e mai buna decat fara fructe deloc.
NOU
well, avem in primul rand fructe/legume intregi vs fructe /legume stoarse.
daca vrei strict un aport de vitamine, stomacul asimileaza si foloseste mai usor o zeama vs o bucata de morcov.
pe de alta parte dupa ce mananci 2 portocale te poti considera satul, dar daca bei un pahar de suc, mai merge si altceva.
mai avem diferenta inte blenduriala si slow juicing.
blender -> cu pulpa, juicer fara. daca nu iti iei fibrele de altundeva, 100% slow juicer e o idee proasta.
un alt beneficiu al sucului homemade : vrei sa mananci sfecla rosie ca are vitamine dar nu o suporti ? bagi un grepf si jumatate de sfecla la stors, problema rezolvata. ai vreo sansa sa gasesti asa ceva la magazin ? 0.
NOU
Nici eu nu inteleg chestia asta cu storsul. O ”doza” de trei patru portocale stoarse baga o cantitate mare de zahar in tine intr-un timp relativ scurt. Nu prea vad unde este ”sanatatea” in chestia asta. Nu prea vorbeste nimeni vad, de problemele de glicemie care pot aparea la un consum mai indelungat. Bine, la 18 lei sticluta nu cred ca exagereaza cineva, in schimb, la storcatoarele de acasa, cred ca se schimba problema.
NOU
@Connex: “Dietary sugar” (zaharul administrat prin intermediul alimentelor) nu e chimic vorbind zaharul pe care il utilizeaza corpul uman (adica glucoza). Fructele nu au zahar, nici glucoza, au fructoza. Care fructoza necesita un anumit proces pentru a fi transformata in glucoza. Pe scurt, chiar daca eticheta pune semnul egal intre 6 cuburi de zahar si un kil de struguri, in realitate corpul uman percepe chiar foarte diferit. In zonele tropicale unde se maninca lejer 1 Kg de fructe pe zi (e drept ca acolo viata de zi cu zi presupune oaresce miscare) nu face nimeni diabet. Dupa cum spuneam, problema e in juice, nu in fruct.
NOU
La carrefour sunt sucuri stoarse de ei si vandute sub brand propriu(nu sunt BIO, ca cele prezentate de tine), la sticle d-astea (nu stiu daca is de 300 sau 500ml). Au si la mega dar putin mai scump.
www.carrefour-online.ro/-/media/Images/Products/0/3/9/N1_2022225000960.png?w=460&h=460&q=90&bc=white
Cel de morcovi e 3 lei, si alea cu portocala/mar urca la 9 lei. Ala de morcovi e demential, pacat ca acum li s-a stricat aparatul.:)
NOU
Dă-l naibii de suc, că dacă nu e făcut de mâna ta sau a lu mam’ mare, nu ai certitudinea că ce bei e elixiru vieţii.
Eu zic că nu tre să ne mire preţul la suc, ci ăla de la apa plată. Aia care ajunge să coste mai mult decât orice suc. Cum naiba să te duci la film la mall şi să dai pe 0,5l de apă 8 lei ?! Şi nu vorbim de marea fiţă Vittel sau Evian (că vorba aia, te pişi cu 3 jeturi curcubeu după ce bei aşa ceva), ci de o Dorna/Boresec strămoşească.
NOU
Ai incercat sucurile de la Juice Planet din Afi Palace (Etaj 1, Stand EK02) ? sunt foarte ok ca pret.
Bonus, de remarcat tatuajul tipei care stoarce portocalele.
NOU
nu stiu cum sunt altii dar mie nu prea imi place sa storc fructe, storci in 5 min si speli in 20 aparatul. Asa ca cumparate la sticla sunt o idee mai buna, faza asta ca cica nu sunt 100% naturale nu stiu daca tine, ca atunci cand cumperi fructe si legume tu fara laborator nu ai cum sa stii daca sunt 100% naturale.
NOU
Sau mai bine iti iei niste fructe pe care le bagi in blender si faci suc din ele.
P.S. Teddy nu e 100% natural, ci 300% natural.
NOU
poate n-ai vazut in CORA suc de rodii la 85 RON.
NOU
Eu imi fac sucuri de 4-5 ani acasa si am o vasta experienta in preturi.
Pentru 0,5 L costurile cu ingredientele pentru un mix de morcov, mar, telina este de 2 lei.
Sticla de plastic e 0,50 bani. Sa-l fac imi ia 15 minute (cu tot cu spalat).
Deci daca punem si curentul si apa si chiria garsonierei ajungem la minim 5-6 lei. Daca vrei sa ai si un profit de 20% te duce la 7-8 lei.
Daca punem si transportul….9 lei 🙂
Doar ca vedeti voi? sucurile astea de 20 de lei nu se adreseaza pulimii care bea pepsi ci celor cu putere de cumparare care……dau 20 de lei pe un astfel de suc.
Prost nu e cine cere ci cine da.