Adoram să merg cu colindul când eram mic. Îi luam pe fraţii mei de mânuţe şi plecam prin cartier, cu nişte legături de chei drept clopot, şi îi dădeam cu foc cu colinde despre cerbişori şi maici ale domnului. Primeam banane, gume de 25 de bani, mere, nuci, tot ce îţi putea trece prin cap. Câteodată chiar şi bani, dar nu prea ne interesau banii. Noi eram fericiţi pentru dulciurile primite, pentru faptul că sărbătoaream împreună, râdeam, ne alergam cu ceilalţi copii.

Ce se întâmplă acum?
Acum colindul înseamnă bani. Bani, bani, bani. Copiii sunt învăţaţi de mici că trebuie să primească bani pentru că behăie mizeriile alea cu domn domn să-nălţăm. Hai întâi la unchiul Costică, are bani, fără o hârtie de 1 milion nu pleci, după care la bunica Floarea, ea sigur are puşi de-oparte minim 50 de lei. Urmează la rând vecinii cunoscuţi din bloc şi gata, aia a fosct colindul. Mami, am strâns 3 milioane. Beton, dă-i încoa, să nu îi pierzi.

Şi aşa se duc pe copcă toate obiceiurile noastre. Ne plângem în comentarii că suntem de căcat, că avem obiceiuri aiurea, că suntem înapoiaţi şi legaţi de cutume demult apuse.
Cine ne face obiceiurile de rahat? Cine îşi învaţa copiii că Ajunul Crăciunului înseamnă un motiv de a face un bănuţ rapid? Cine uită sau batjocoreşte orice colindă adusă din altă parte a ţarii, alta decât cea din satul/oraşul lui de origine?

Noi. Noi facem asta. Noi transformăm obiceiurile şi cutumele în motive mercantile. Noi râdem de cei ce tăvălesc o piele de urs într-o curte, fideli unui obicei vechi de sute de ani, dar în acelaşi timp ne învăţăm copiii că de Ajun colinda de bază e Maica domnu’ să v-ajuteeee, la covrigi şi la nuci multeeee, La anu’ şi la mulţi ani, sărbători fericite, mâna-ntinsă în poziţia Marcă banu’. Noi trecem pe partea cealaltă a străzii când îi vedem pe oamenii veniţi să colinde din sate aflate la sute de kilometri distanţă, îmbrăcaţi în costumaţii la care au lucrat luni de zile, pentru că dragă doamne, sunt cerşetori, negândindu-ne nici o clipă că acei oameni cheltuiesc mult mai mulţi bani pentru a face ceea ce fac, decât câştigă.

Dar noi suntem mai deştepţi ca americanii şi râdem de ei că cer bomboane în noaptea de Halloween. Noi suntem deştepţi. Legăm dacia cu o sârmă şi cerem bani de colindat.

Şi noi cu toţii venim acum, a vă ura de Moş Ajun.
Nu lăsaţi copii pe stradă din cauzanui bărbat.

Şi cam atât.

CRĂCIUN FERICIT!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

53 comentarii Adaugă comentariu

  1. Auzeam ieri niste pustani cum isi bagau carnea in vecini. “Sa-mi bag PPPP in astia ca niciodata nu raspund la usa, nu am facut niciun ban azi!” O parte din vina e si a celor care dau bani colindatorilor in loc de un pahar cu suc/vin/tuica si o prajitura, un mar, sau ceva. Eu am incetat sa mai primesc colindatori chiar daca ii vad copii cu muci la nas pentru ca vor doar bani. Atat.

  2. Poate pe la voi e asa, la noi in Moldova, la sate, inca se mai dau colindatorilor colaci, nuci si biscuiti (e adevarat ca cei mai tineri dau si bani)… :-)) Dar sincer, tu nu te-ai bucura mai mult de un banut cu care-ti poti cumpara ce poftesti decat de nuci si covrigi?

    In alta ordine de idei, sa va gaseasca Craciunul alaturi de cei dragi, cu masa imbelsugata si liniste in suflete, sanatosi, voiosi si norocosi (in dragoste sau la bani, dupa necesitati)!

    Craciun fericit si voua!

  3. #3

    “Craciun fericit!”, “La multi ani!” si “Multa sanatate si putere de munca!” Asta iti doresc de aici, din indepartata Laponie.

  4. #4

    Craciun Fericit !!!!

  5. #5

    @ Perti

    Daca nu deranjez, cand o sa ai timp si chef poate povestesti mai multe despre Laponia . Vad ca ai reusit sa-ti indeplinesti visul . eu inca mai lucrez la el .
    Multam’ fain si salutari Mosului 😉

  6. Batrane, frumos ai grait in textul asta. Suntem pe calea pierzaniei consumeriste si a indobitocirii televizionistice: bani! bani! bani!

  7. Zilele astea sunt acasa, deci merg foarte des la tara. ieri am facut cumparat mere, covrigi,nuci si am asteptat cu mama sa vina colindatorii, cine a mai venit ? NIMENI ! Intr-o sat de aproape 3000 de oameni nu a venit pe ulicioara nici un colindator. Am ramas cu un gust amar. Acum 11/12 ani mergeam la colindat in grupuri de 5/6/7 pe aceeasi ulicioara.

    Seara tarziu am venit in oras, cati colindatori ? 3 grupuri de 3 copii..

  8. Când am fost cu colegii cu colindul pe la profi… mi-a plăcut. 😀
    Fiecare cu un vin. :>

  9. La noi au venit gramada, frate! Vin in fiecare an si au niste sacose mari in care se aduna nuci, mere, covrigi, eugenii, biscuiti, portocale si anul asta si bomboane.
    Au fost si fetele, desigur, la colindat si au venit cu obrajii rosii si traista plina.
    O vecina care n-a avut bani de covrigi sau mere le-a dat copiilor gogosi calde, facute de ea atunci. Au fost astia mici foarte incantati.
    Nu-i deloc bine pe acolo pe unde traiti voi!

  10. #10

    nu mai pot cu rromanii astia – taie porci si merg la colindat! freaks

  11. @dan get a life ! sau pe romaneste, trezeste-te din laba :))

  12. @ARHI, se vede ca nu mergi cu metrou:))io unu sunt satul de “colindatori” (au inceput cioromelele sa colinde cu 2 luni inainte de craciun, si o s-o mai tina asa inca 2:))si numa d’alea cu urari de bine”si la anii care vine, sa va mearga numa bine”=))texte ca a lor nu gasesc in nicio carte de colinde:)))si azi dimineata cereau piţărăii fasole cu cârnaţi=))
    dar ai dreptate s-au dus colindatorii(cel putin la mine in banat, era superb acu’10 ani. Azi goana dupa bani ii face p’aia de merg cu piţărăii(cei intre 5-10ani să mearga si cu colindu’)e varză!
    singurii care fac atmosfera sunt pocăiţii(canta fratele meu din acordioane si viori de te crucesti, si nici macar nu vor bani)

  13. #13

    www.youtube.com/watch?v=h5yp1RvFSaI
    Buna dimineata
    La Mos Ajun,
    La Mos Ajun
    Ne dati, ne dati,
    Ne dati ori nu ne dati,
    Ne dati, ne dati,
    Ne dati ori nu ne dati.

    Buna dimineata La Mos Ajun
    Ne dati ori nu ne dati,
    Ne dati ori nu ne dati.

    Am venit si noi odata
    La un an cu sanatate,
    Domnul sus sa ne ajute
    La covrigi si la nuci multe

    Fie ca spiritul blind al sarbatorilor de iarna sa ninga asupra ta bucurie,armonie si sanatate ca-i mai buna decat toate! La Anu’ si La Multi Ani Fericiti!:)

  14. Un Crăciun fericit alături de cei dragi şi un an mai bun şi mai productiv.
    Cu drag,

    ştrumfiţa cu eşarfă.

  15. #15

    @madalin paul – nu pot – ma-ta e tare apetisanta!

  16. #16

    In seara asta am trait un moment de-a dreptul emotionant in legatura cu colindele… Intai precizez ca sunt din Bucuresti, cartierul Berceni. Am auzit la un moment dat o melodie cunoscuta, initial nu mi-am dat seama dar era “Joy to the World” cantata de…un gen de fanfara, m-am uitat pe geam si erau 4 tipi imbracati in Mosi Craciun care cantau la 4 instrumente “suflatoare” clarinet, trompeta, nu ma pricep exact…saxofon oricum suna super super bine, au mai cantat vreo 3 melodii, nu cerseau, doar se plimbau printre blocuri. Am sarit in cizme, am luat 10 lei, a mai pus maica-mea 5 si am fugit dupa ei. I-am intrebat de unde sunt, le-am spus ca au cantat foarte frumos, mi-au multumit, saru’mana la multi ani, suntem lautari. Da, LAUTARI. Ceva m-a impresionat mult la felul cum cantau, mi-au trezit ceva amintiri din copilarie iar cand am urcat, in lift m-am uitat in oglinda si…aveam ochii in lacrimi. Cand am ajuns sus am continuat sa ii ascult, am pus pe “mute” orice altceva din casa. Respect! La multi ani! Craciun fericit!

    • #17

      @irina: pe cei 4 Mosi Craciun i-am auzit cantand si eu, vreo 2 ani la rand, dar in Drumul Taberei, unde locuiam atunci, si mi-au placut si mie foarte tare; as vrea sa dau cumva de ei inainte de Craciun; iti mai aduci aminte de unde au zis ca sunt, sau ti-au spus vreun nume? mersi frumos

  17. Si eu mergeam ca si tine cu uratul si colindatul si adunam o sacosa plina cu mere, colaci, napolitane, etc + plus bani, de care nu eram prea interesat, pt ca ii aruncam in punga fara sa-i numar! Imi aduc aminte o data ca nu putea s-o duc in mana, asa ca o taraiam pe jos! Dar acum, totul se masoara in bani.

    Craciun Fericit Arhi si tuturor celor care te citesc!

  18. Nu e neaparat asa. Eu anu’ asta am mers prima oara cum colindu’ [am 17 ani], cu o prietena. Am luat si o chitara. Si cantam cu zambetu’ pe buze, chiar voiam sa testam traditia, sa vad si eu cum e.
    Putinii care au deschis, erau niste batranii suparati si nervosi care au aruncat un ban si au intrat la loc. Ai mei cand primesc colindatori dau covrigi, mere, si nuci [si putini bani,e adevarat], si stau si asculta pana se termina colindul. M-am mirat sa nu primesc reactia asta din partea altora….nu a fost placut.
    Oricum, Craciun Fericit!

  19. Daca la oras nu se mai respecta obiceiurile,traditiile..macar la sate da, bine..nu se mai rapslatesc cu mere, covrigi…tot cu bani,dar e frumos..cel putin in satele din apropierea sibiului,in aceasta perioada,sarbatorile au miros aparte! E frumos ca inca se respecta datinile,traditiile, colindele cantate din suflet .. bucuria craciunului..si dorinta de a duce mai departe toate obiceiurile!

    craciun fericit, multa sanatate tie si celor dragi… :*

  20. #21

    e ca-n filantropica, mana intinsa ce nu spune o poveste nu primeste de pomana, hai concediu fericit

  21. Eu am apucat acum 7-8 ani (acum am 22) la țară vremea cu alune, colaci, nuci…și nu ni s-a părut deloc deplasat să primim d„ale gurii, deși ”la oraș” deja se dădeau bani.
    azi sunt tot aici, nu am văzut niciun colindător decât cei ai bisericii, care umblă după…bani. An după an Crăciunul se transformă doar un pretext pentru mai multe cumpărături. E trist.
    Apropo, măcar la oraș se colindă? chiar și pentru bani?

    Abia așteptam copil fiind să vină 15 noiembrie să se dea drumul la colinde… trece vremea pe lângă noi, ne afundăm în muncă și uităm de fiecare gram de omenie din noi. Cei mai mulți…dar mai e un pic și suntem toți în aceeași oală.

  22. asta cu banii e mai de mult timp 🙂 si eu prin anii 90 cand mergeam la colindat tot banii erau baza 🙂

  23. Eu nu primesc niciun colindator! sa fie clar :))
    n-am sa le dau nici nuci, pietre in cap, bate dupa ceafa.. vreau doar sa fie liniste la usa mea, nu “behaieli” (vorba ta) :))

  24. #25

    @Isolda: O sa fii dezamagita, dar sunt in Oradea (Laponia mea). 🙂 Sarbatori fericite si tie!
    Arhi, scuze c-am facut din blogul tau canal de mIRC. 😛

  25. Craciun fericit alaturi de cei dragi Arhi!

  26. Craciun fericit ! Eu am fost la colindat, si o fost destul de fain, pacat ca nu au fost prea multi…

  27. E la fel cu cersatorii …
    In metrou in minunata noastra capitala … cand zbiera ca ii e foame si o tanti ii intinde ceva de mancare si face a nu nu imi dai bani …

    Deci dai drac pe colindatori eu nu deschid la nimeni usa …

  28. Craciun Fericit Arhi !

  29. #30

    Craciun fericit Arhi!

  30. #31

    Intrebare: De ce nu mai avem colindători?
    Raspuns: Pentru ca s-au bagat interfoane.

  31. #32

    e uite noi am fost din casa in casa cam 15 din clasa (a 12a) fara sa cerem nimic.Am baut cate-un pahar de vin , bere , am gustat o prajitura , un carnat sau niste sarmale si de la 20 pm pana la 3 am am umblat din casa in casa.obiceiurile nu se pastreaza e adevarat dar unii isi aduc aminte de vechile principii

  32. Craciun Fericit! Cat despre colindatori, ai mare dreptate, asa sunt educati. Ce parere ai insa despre popa cand vine cu Craciunul si Boboteaza ?

  33. Am incuiat usa de la hol, am dezactivat soneria, vreau sa stau linistit nu sa ma croncane la cap toti porumbeii afumati care umbla dupa pomana. Au inceput de saptamana trecuta (se gasisera niste zburatoare destepte sa plece la colindat prin octombrie) si se mai opresc la Inviere.

  34. O singura data am fost la colindat cu prietenii pentru bani, avem vreo 15 ani…si ne-am strans o gasca destul de mare, cu vreo 2 chitare si am fost la blocul fiecaruia…unul dintre prietenii nostrii isi sarbatorea ziua fix pe 25 si am stras bani sa-i facem un cadou mai consistent:)

    SARBATORI FERICITE si sa te bucuri cat mai mult de cei dragi!

  35. la mine la bunici nu se mai colinda de Craciun, tocma ipentru ca incepusera tiganii cu “colindele” si s-a renuntat, obiceiurile sunt mai frumoase de Anul Nou :))

  36. La mine la bunici se colinda de Craciun, niciodata nu a incetat treaba asta…

    Craciun fericit!

  37. #38

    de ieri dimineata pana acuma ora 12:00 au venit aprox 17 serii de colindatori la usa mea si ceva imi spune ca nu renunta. majoritatea erau copii de 5-7 ani, iar restul erau tigani din astia mari care vroiau, evident bani.
    macar de ar canta naibii ceva, nu: vin la usa, zic o strofa si au terminat.cel mai mult urasc cand vin rudele la mine, cica sa ma colinde, cu plozii, si tre sa ii si primesc in casa.
    super. urasc colindatorii.

  38. Craciun fericit !

  39. Crăciun fericit!

  40. Primeai BANANE ?! Esti un caz fericit, nene ! Eu incasan cativa lei sau colaci, mere si nuci. Ca asa era traditia in satele din nordul Moldovei. Dar, eram tare fericit ! Si-mi lipseste enorm acel tip de Craciun

  41. Zilele trecute, datorita edililor pe care din nou i-a luat ninsoarea prin surprindere si strazile Sibiului au fost total improprii rulatului cu autoturismul propriu, m-am deplasat la & de la serviciu cu autobuzul. Seara, la intoarcere, in autobuz s-au urcat doi tiganusi, jegosi si cu mucii-n gura, care s-au apucat sa raga “steaua sus rasare”. Cativa calatori le-au dat cate un leu, rugandu-i ca in schimbul banilor, sa taca. S-au retras intr-un colt numarandu-si banii iar cel mare (contabilul, probabil) a spus, multumit “cu astia avem 48 “.
    Daca asta inseamna traditia in zilele noastre, eu ma lipsesc bucuros…
    Sarbatori Fericite tuturor, petreceti pe rupte, ca acum avem Guvern si de la anul o sa ne ia naiba pe toti!

  42. poate la bucuresti nu mai sunt dar in alte zone sunt chiar prea multi! Deja m-au uscat! 😀

  43. In satele retrase, mai departate de civilizatie, bunele si relele satului arhaic se pastreaza inca; am vazut asta in Oltenia de sub munte, in Moldova si mai ales in Maramures. Cat, nu stiu…

  44. am petrevut cateva sarbatori’de halloween in irlanda de nord si crede-ma ca nu e nimic de ras acolo, incepand cu poeziile celor mici si pana la petrecerile nebune.insa la noi si mai ales in bucuresti,traditia e ba si macar de s-ar mai pastra ceva original….m-am saturat sa imi sune toti betivii la usa cu uratul.

  45. Eu mi-am facut datoria, am fost la colindat. Fara bani. 🙂

  46. #47

    Din cauza interfonului. Bing bang. “Ce e asta ma?” “Nu stiu, nu-i al meu… se aude de pe hol”. “Vezi in geaca” “Nu e! Uite-l pe-al meu aici!” “Ce dracu suna atunci?” “Stai ca nu mai suna…”

  47. #48

    @Perti

    Pacat !!! Nu stiu cum este in Oradea pt ca acolo chiar n-am fost niciodata dar iti doresc ce-mi doresc si mie ….ca macar 1 data-n viata asta sa ajungi in Laponia . 🙂

  48. Ehei, cate nuci si covrigi am primit la colindat … o data a alergat o doamna dupa noi vreo doua strazi cu ligheanul cu covrigi, mergeam pe strada si cantam, ne-a auzit, si pana sa iasa din casa eram deja destul de departe. Era frumos cand eram copii, acum mai cantam pentru noi cand se strange familia. Oricum nu mai are acelasi farmec

  49. Si eu am colindat cand eram mica. Chinuiam vecinii bunicilor cu un colindel scartait si fals. Noroc ca mai erau si altii pe langa mine si glasul meu se pierdea. Dar oamenii aveau bun simt si dupa ce se amuzau bine in spatele usii, ne recompensau cu un ban sau ceva dulce.
    Acum exista cateva posturi de radio online cu colinde. Unul dintre
    chiar merge bine.

  50. #51

    Anul asta am fost cu colindul cu chitara, un baiat si 2 fete[15 ani] si a fost destul de ok. Ce-i drept, am primit bani, in mare parte si cateva mere si portocale. Colaci si nuci nici atat. Ce ma mira este ca am avut priza mai mult la tineri decat la cei in varsta.