Foarte puțini din cei ce scriu pe bloguri folosesc diacriticile. Marea majoritate a celor ce nu le folosesc au găsit extrem de multe explicații funny, că internetul nu folosește diacritice, că oricum se înțelege și tot așa.

Și totuși, de ce nu folosiți diacriticile?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu le-am folosit niciodata. De fapt cred ca m-as incurca mereu cautindu-le. Si asa se intelege cuvintul din context si daca e cu litere inversate, darami-te fara diacritice!
    In al doilea rind nu sint de acord cu aberatia scoasa de Academie, cu regulile cele noi cu sunt si i din a.

  2. “[…]afişată corect pe aproape dispozitivele[…]”, lipsește un “toate”.

  3. qwerty
    am invatat sa scriu fara sa ma uit la tastatura acum 12 ani, si de atunci o folosesc destul de intensiv :).
    de ce nu folosesc diacriticele? vin peste mana (la propriu) si nu am niciun motiv intemeiat sa fac asta.

  4. Nu prea le folosesc in comentarii, de fapt deloc. In articole am inceput sa le utilizez de vreo 2 ani asa. Mai greut la inceput, acum e ceva mai OK

  5. #6

    Nu le folosesc in comentarii. Incerc doar in documente sa nu pierd cumva vreun cuvant.
    Poate exista vreun specialist in SEO sa ne spuna daca e bine cu diacritice pentru Goangăl.

  6. #7

    @Nistelitere: merci, corectat.

  7. Pentru ca layout-ul tastaturii romane e absolut idiot.

  8. 1 ca mi-e lene.(subscriu cu Tutoriale)
    2 ca mi-e incomod
    3 ca nu sunt invatat sa scriu cu ele
    4 pentru ca ma enerveaza sa vad language bar-ul in bara de windows si ar trebuii sa il caut iar sa il activez .
    5 pentru ca dureaza prea mult sa scriu ceva (uite vezi pana cautam acum un “ă” mai scriam 3 motive )
    6 Combinatia dintre 1 , 2 ,3 ,4 si 5 ! Adica mi-e lene sa schimb tot timpul tastatura din engleza in romana si sa ma invat sa scriu cu ele si nu am timp pentru asta.

  9. layoutul romanesc al tastaturii*

  10. Pentru ca imi ia de cel putin patru ori mai mult sa scriu tot atata text. Ceea ce e tragic in cazul brontozaurelului asta, pentru ca mai sunt si mocaita de felul meu si oricum imi ia foarte mult sa scriu ceva. Am avut de tradus o chestie din engleza in romana. Aproape 2 ore. Alta chestie, acelasi numar de pagini, pentru alta persoana care a vrut cu diacritice. Peste noua ore.

    Pentru ca sunt afisate aiurea uneori. Ma enerveaza la culme sa vad tot felul de semne ciudate pe unde ar fi trebuit sa fie litere. Prefer sa stiu ca n-o sa aiba nimeni surprize de genul asta cu ceva scris de mine.

    Pentru ca, de 18 ani, scriu si vorbesc mai mult in engleza decat in romana. Sunt obisnuita fara. Si primul motiv deriva tot de aici.

  11. #12

    alte raspunsuri la sondaj ar fi trebuit. ceva de genul 1- de lene, 2- habar nu stiu cum, 3- e incomod, 4- se intelege si fara 🙂

  12. de lene de lene de lene..cum spun si restu

  13. Dacă tot aştepţi răspunsuri de la cititori poate ne spui şi tu motivele pentru care până de curând o mare parte din articolele tale erau scrise fără diacritice.

    • #15

      No shit. De aproape 2 ani scriu doar cu diacritice, cu rare exceptii cand scriu de altundeva. Esti in offside

  14. #16

    Îmi cer scuze, greşeala mea. M-am uitat aleator la 2-3 pagini din blogul tău unde unde predominau articolele fără diacritice.

  15. ARHI a scris pe 27 Aprilie 2010
    No shit. De aproape 2 ani scriu doar cu diacritice, cu rare exceptii cand scriu de altundeva. Esti in offside
    Asta e o exceptie.

  16. Mi se pare mult mai corect si normal sa scrii cu diacritice, asa ti-e limba, asa o scrii, chiar daca ti-e greu sa te obisnuiesti cu locul lor pe tastatura trebuie sa o faci.
    Pe langa acest lucru mai e si dezavantajul ca unele cuvinte pot capata si alt sens fara diacritice. (ex. mata – mâţa, măta)

  17. în ceea ce privește aspectul acesta, sunt „acoperit”: folosesc diacriticele din liceu și nu am probleme cu layout-ul tastaturii sau de comoditate. pur și simplu un text arată mai bine scris așa, la fel cum un text în franceză se cuvine să aibă toate accentele puse corect iar un text în germană, semnele și literele particulare limbii (umlaut etc)

  18. Fiindca imi e groaza cand ma gandesc ca trebuie sa le trec undeva pe tastatura. Si apoi sa incep sa ma invat cu ele. GROAZA!

  19. pe computerele unde nu-i instalata limba romana, in loc de diactritice se vad patratele, cel putin asa se vedea la mine

  20. Arhi, mi-ai mers la suflet cu acest articol 🙂

    ignorance is bliss, ştiu că limba română şi gramatica dânsei sunt un moft şi mă bucur că nu aveţi motive întemeiate să folosiţi diacritice 🙂

    vă dau eu câteva:

    căci/caci

    mate/mâţe/maţe

    ţânc/tanc

    pături/paturi

    gâscă/gaşcă

    mătură/matură

    put/puţ

    şoc/soc

    iată aici explicaţii mai pe larg despre ce înseamnă diacriticele şi de ce ar trebui să le folosim

    şi ca să nu par ipocrit (şi eu folosesc doar de curând diacriticele pe blog, twitter etc), iată şi explicaţia

    sport la treabă 🙂

  21. Adică, deși cei mai mulți care scriu pe-aicea sunt niște mici maeștri în-tr-ale tastaturii, familiarizați cu ea de mici copii, după ce degetele lor s-au învățat să jongleze pe cele 36 de taste alfanumerice mai ceva ca ale pianiștilor, ei bine, băieții (și fetele, bineînțeles) au obosit să asimileze în reflexele lor condiționate încă 5. Ce să mai zică bieții chinezi care în mandarina uzuală folosesc vreo 5000 de ideograme.
    De când cu opțiunile din Vista, utilizarea tastaturii în limba maternă e o joacă de copil.
    Cei care scriu că folosirea lor e perimată îmi aduc aminte de declarațiile unor conlocuitori, de la începutul anilor 90, care spuneau că folosirea vocalelor ă și î îi trimite cu gândul la un om care se screme. No shit!
    Familiarizarea cu utilizarea diacriticelor necesită doar câteva exerciții de tastare oarbă (cam jumătate de oră timp de două săptămâni), după care diferența de viteză e aproape insesizabilă. Ce-i drept la început se mai fac greșeli între ș și ț sau â și î, dar sunt sigur că cei care le vor observa sunt înțelegători. 🙂
    P.S. Corect se scrie „mă-ta”.

  22. Din principiu eu cred ca cele 27 de litere ale alfabetului sunt suficiente pentru a ne exprima si ne putem descurca si fara basinile romanesti de a fi mai cu mot numite diacritice.

    Astea cred ca sunt inventii sa putem trage mai mult de timp cand avem ceva de scris.

  23. #26

    Cred ca undeva nefolosirea diacriticelor are legatura si cu coloana noastra vertebrala ‘nationala’ extrem de flexibila.
    Orice natie se chinuie sa isi foloseasca diacriticele, pt ca asa isi respecta limba, traditiile etc, iar noi le aruncam la gunoi cu o usurinta ingrijoratoare.

  24. Pt ca pot sa scriu fara 🙂

  25. Pai pana scriu eu cu diacritice se duce toata inspiratia pentru articol! Prefer sa ma concentrez pe idee decat pe niste virgulite si punctisoare! Fara diacritice scriu foarte repede, pot tine pasul cu ritmul gandurilor, dar cu diacritice viteza se reduce la jumatate. Stiu ca nu e chiar ok, mai ales ca eu sunt stricta cu mine in ceea ce priveste gramatica, dar…

  26. La mine, Arhi, explicatia e foarte simpla. Nu scriu cu diacritice pentru ca n-am. Adica layout-ul de tastatura pe care il folosesc eu – dvorak – e ‘standard’, n-are mai multe variante, cum are qwerty.

    O sa ma intrebi de ce folosesc alt layout de tastatura. Din doua bune motive: viteza mai mare si menajarea degetelor 🙂

    Daca primesti guestbloggeri iti scriu un post despre avantajele tastaturii dvorak fata de catastrofa ergonomica numita qwerty 🙂

  27. am facut deja sondajul pe blogul lui zoso.
    eu nu le folosesc pentru ca nu`mi place cum imi arata textul cu diacritice, niciodata nu le`am folosit pe blog. evident ca la servici cand scriu documente le folosesc dar pe net chiar nu vreau. apreciez bloggerii care scriu cu diacritice dar eu nu simt nevoia sa le folosesc.

  28. La mine nu e chestie de lene, ca stiu tastele destul de bine (am tradus cateva carti din engleza in romana). Sincer cred ca e pur si simplu chestie de Google. Din cate stiu eu, Google indexeaza si masini si maşini, dar omul cauta mereu in google masini nu maşini, deci din punct de vedere SEO e mai k fara diacritice.

  29. #32

    Eu folosesc destul de rar diacriticele şi asta pentru că imi este greu să mă obişnuiesc cu layout-ul tastaturii în limba română.

    @A.Dragos dacă ţi se pare aşa corect şi normal să scrii cu diacritice, de ce nu le foloseşti mereu ?
    @kati coloana ta vertebrală unde este ?

  30. We choose the easy way! 🙂

    Pentru ca scriu de acasa(tastatura romana)/ de la munca depinde de calc/laptop, tastatura franceza/engleza(fara posibilitate de instalare), in deplasare diverse calc..sau de pe telefon!

    Stresul ar fi prea mare, dezordinea ar irita ochii. Incep un articol la munca, il termin pe telefon, si apoi il postez.

  31. Update: de ce recomand si la altii? – pentru ca acum te citesc @arhi de la munca si textul imi apare cu patratele in el(unde sunt diacritice). Cititul unui articol la tine dureaza dublu fata de un articol scris fara diacritice.

    E vorba si de browsere

  32. Evident ca un text scris in limba romana arata mai bine daca e scris cu diacritice…dar cred ca la multi e vorba de obisnuinta. Si pe mine ma enerveaza layout-ul tastaturii cand e in mod “RO”. C# face uz extensiv de caractere din alea ciudate: “;”,”{}”,”[]” si m-am obisnuit prea mult sa le gasesc intr-un anumit loc pe tastatura. Scriu fara sa ma uit la tastatura si sa trec acum la tastatura romaneasca ar inseamna sa arunc la gunoi un obicei a carui deprindere mi-a luat cativa ani buni. As innebuni daca ar trebui sa stau sa ma uit iar la tastatura :)) Si sa nu mai punem la socoteala ca ar fi imperios necesar sa-mi lipesc hartii cu noile taste, ca sa vad layout-ul (cel putin pentru inceput). Cand dau in taste n-am timp si chef sa stau sa ma gandesc unde zmeu imi gasesc “;” sau vreo “{” si de ce parantezele alea normale si rotunde nu mai sunt unde ar trebui sa fie.

  33. Pentru cei care au oferit ca motiv lenea n-am ce să spun, e decizia lor.

    Pentru ceilalți, nu uitați că în Vista/7 (și în XP cu driverul de la Secărică) există opțiunea “Programmers”, în care literele cu diacritice nu încurcă în niciun fel layoutul normal, ci apar la AltGr+Tasta.

  34. La început și mie îmi era greu să le folosesc. Dar apoi m-am obișnuit. Important este să știi să-ți setezi tastatura. De exemplu, îmi place că le am în partea dreaptă, lângă Enter (pentru babalâci: Control Return). Evident, nu am învățat unde s-au mutat caracterele alea pe care le ocupă acum diacriticele, așa că dau Shift + Alt la greu. =))

  35. ma calca pe nervi. pe blog le bag arareori, iar in revista…in revista le pun dupa. imi scriu textele repede si, daca as sta sa caut cate o dubiosenie din aia pe tst, mi-as uita complet ideea. so no tnx

  36. @sin: Care ar fi al 27-lea caracter al alfabetului? Eu știu de ăla englez cu 26, de ăla românesc cu 31 și francez cu peste 30. Poate ai inventat tu unu nou? Și dacă tot te descurci cu 27 de caractere (care or fi alea), înțeleg că nici semne de punctuație nu folosești?

  37. #40

    @Stefan Murgeanu
    De context ai auzit? Chiar daca sunt destule cuvinte care arata la fel fara diacritice sunt extrem de rare situatiile cand chiar se poate face confuzie intre ele din cauza lipsei diacriticelor.

    Parca se puteau pune cumva cu alt+a,q,i,s,t si asa erau mult mai convenabil de folosit. Altfel o data ce esti obisnuit cu tastatura standard e foarte greu sa treci la layout-ul romanesc. Programator fiind am nevoie de []{};:” si ar fi un chin sa le caut pe unde au fost mutate.

  38. Folosesc diacriticele de vreo 4 ani, absolut peste tot, chiar şi pe messenger uneori. M-am obisnuit atât de tare cu ele încât mi-e greu să scriu fără diacritice, iar blogurile care nu le folosesc mi se par anevoios de citit. Nu folosesc diacritice atunci când comentez pe blogurile şi site-urile care nu au setat encoding-ul pe ISO Latin şi atunci când le foloseşti apar tot felul de ciudăţenii sau pătrăţele.

    Motivul de bază al celor care nu folosesc diacriticele este aproape unanim LENEA. Mai sunt şi cei care nu ştiu să mapeze tastatura pe RO. Dezinteresul pentru folosirea diacriticelor arată că suntem mai rău decât o ţară bananieră, care ne bate detaşat la capitolul patriotism.

    @catalin #6: Gugăl recunoaşte foarte bine diacriticele româneşti şi ştie să indexeze corect cuvintele.

  39. Pentru cei care au oferit ca motiv lenea n-am ce să spun, e decizia lor.

    Pentru ceilalți, nu uitați că în Vista/7 (și în XP cu driverul de la Secărică.ro) există opțiunea “Programmers”, în care literele cu diacritice nu încurcă în niciun fel layoutul normal, ci apar la AltGr+Tasta.

  40. #43

    NU folosesc diacriticele pentru ca la munca nu am instalat limba engleza, si nici nu am dreptul sa o instalez si nici de ce sa o instalez: toate documentele sunt in engleza, germana sau franceza.
    Iar tot ce e cu diacritice e vazut frumos ca si un patratel, se citeste mai greu un articol/comentariu, dar reusesc.

  41. #44

    Scuze, vroiam sa scriu limba romana ca nu o pot instala…
    Graba asta!

  42. Nu s-a gandit nimeni ca extrem de multa lume foloseste inca Windows XP care are darul de a inversa y-ul și z-ul în momentul în care setezi limba română?

    Eu am început să le folosesc de când cu vista, pentru ca imi era foarte peste mână să downloadez nu stiu ce driver de la secărică (asta de la tine de pe blog o stiu) să dau un restart si de-abia apoi să scriu normal.

    Ah, si pt desktop tastatura multimedia de la A4 Tech vine cu ș-urile scrise unde trebuie

  43. #46

    Eu nu folosesc diacriticile nici macar in alte limbi unde chiar e imperios necesar , uneori .
    De ce ?? habar n-am . poate pt ca nu scriu nimic de importanta maxima, nimic ” oficial ” .

  44. @xyz

    nu, nu am auzit, ce este? 😛

    @ceilalţi: chestia cu obişnuinţa este o scuză jalnică, cum te-ai obişnuit cu una, te obişnuieşti şi cu cealaltă

    (nu ai refuza o mărire de salariu pe motiv că te-ai obişnuit cu unul mai mic, nu-i aşa? 😉 )

    iar Dan Lee a explicat f clar ce şi cum (mai ales de lene) 🙂

  45. #48

    @andrei grigoras: am incadrat si coloana mea vertebrala in apelativul ‘nostru’..deci ma includ in aceasta categorie.
    Facem cu totii lucruri de care nu suntem mandrii…dar asta nu inseamna ca nu ne straduim sa ne imbunatatim.
    Si ca sa intelegi de ce nu scriu cu diacritice, ca aicea bateai: cauze obiective, politica firmei

  46. #49

    Pentru ca mi se vede asa in rss reader:
    img185.imageshack.us/img185/742/feedreader314.jpg

  47. #50

    Florin, instalează actualizarea de fonturi scoasă de Microsoft pentru Windows XP. O să se vadă bine după aia. Adresa e scurtată ca să nu arate ca un cîrnat.

    tinyurl.com/diacritice-corecte

  48. unii oameni, de exemplu camil de mai sus, nu prea au cu ce sa si umpke timpul liber, si de aceea folosesc diacriticele.din cauza mentalitatii unora ca ei sunt nevoita sa redactez toate actele oficiale cu diacritice.dumnezeule mare!!!!

  49. Când aveam diacriticele care îmi înlocuiau alte taste nu foloseam nici eu. De ceva timp mi-am instalat varianta cu alt dreapta şi mi se pare foarte ok, nu mă încurcă deloc.

  50. #53

    Cand oi avea sh, tz samd pe tastatura voi scrie cu diacritice. Deocamdata nu stiu cum sa le folosesc. Oricum, cel care a intrebat asta e un imbecil. Ce fel de intrebare e asta? N-am vazut, pana acum, in comert, tastatura romaneasca. E ca si cum ai intreba de ce nu mergi cu bicicleta cand aceasta nu are roti.

  51. Cei ce rid de “lenesii” care prefera sa spurce scumpa limba romana netragind caciulita pe î-ul din i ar trebui sa stie ca oricite diacritice ar folosi, in momentul in care folosesc un singur cuvint gen “funy”, “feedback”, “friendly” sau orice alt cuvint englezesc care isi gaseste traducerea in Dex, ei aduc un deserviciu mult mai mare limbii romane decit cei care scriu “pirt” in loc de “pîrţ” …

  52. @ Webdesign Adriana
    da, nasol, limba română te asuprește :). eu propun să nu se mai scrie deloc – astfel oameni ca tine, stresați nevoie mare de specificul ortografic al unei limbi, își vor putea umple timpul liber cu activități mai lucrative decât scrisul 😉

  53. Am instalate trii limbi la tastatură: EN, DE și RO și scriu în ultimele doo cu diacritice. Ăștia care vă plângeți că-i greu: e chestie de obișnuință, după câteva săptămâni îți merge mâna pe orbește, ca pe tastele de la pian.

    • #57

      maddame, sa inteleg ca folositi foarte des limbile straine

  54. După cum ziceam: merge mâna pe orbește 😀

  55. Eu unul nu caut scuze.Ma enervez teribil, nu sunt obisnuit cu ele.Poate daca as exersa, m-as obisnui, zic.Pana si telefoanele care au diacritice in taste ma enerveaza.Fara diacritice pot scrie cu privirea in alta parte decat in telefon ori monitor.

    • #61

      cKy, dupa exercitii poti scrie in orb si daca ai diacritice, e vorba doar sa vrei

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam