Scris de Nea Ilie de la Sculărie

Am avut ocazia în ultimele luni să lucrez la un proiect de identificare și monitorizare a mesajelor radicale pe Internet. Am ajuns astfel să citesc tot felul de articole, opinii, mesaje și comentarii, care mai de care pline de ură și însuflețire negativă. Ură maximă. Ură peste tot. Urâm vremea de afară, urâm soacra, patronul, comuniștii, corupții și pe Dragnea. Urâm tot. Chiar și pe noi înșine.

Însă una din cele mai cu patos dușmănii umane este cea îndreptată contra Americii. Nu am întâlnit o altă categorie mai ostilă și înrăită decât cei care scuipă și urlă împotriva Americii.
– Moarte USA! Moarte USA!
Și ard steaguri, calcă portrete în picioare, înjură sau rostesc blesteme în timp ce-și proclamă zeul sau o altă putere mondială ca lider – iar aici e marea contradicție, pentru că ei nu-și doresc independența ci un alt lider. Probabil că, unora, schimbarea lanțurilor li se pare libertate.

Știi totuși care e cel mai mare paradox?
Că militanții ăștia contra Americii își scriu ideile de pe un computer inventat în America, pe o platformă socială americană, datorând mare parte din viața și confortul lor Americii.

Avansul tehnologic dar și siguranța vieții este în continuare în mare parte rezultatul eforturilor Americii. Nicio altă țară din lume nu investește atât de mult în cercetare ca America iar viața ta beneficiază de toate invențiile și rezultatele astea.

De la fermoar până la defibrilator, de la semafor până la LED, de la sistemul GPS până la email, computer, întregul Internet, toate rezultatul anilor de cercetare și continuă luptă cu necunoscutul.

Uite, așa ca fapt divers, știai că aerul pe care-l respiri nu este neapărat produsul copacilor și pădurilor? Hai să luăm – spre exemplu – pădurea Amazon. Tot oxigenul produs acolo este consumat de fauna amazoniană. Niciun gram din oxigenul produs acolo nu ne ajunge în plămâni. Tot necesarul de oxigen pe care specia umană îl trage în plămâni este produs de fitoplanctonul din oceane și mări.
Gândește-te la asta când ieși în piață să urli la Schweighofer sau când te caci în mare la Eforie.

Știai că America are un program de cultivare și menținere a culturilor de fitoplancton?
Cu plăcere!

Știu că în lumea ta mare o pâță acvatică n-are nicio importanță, dar nu-ți face griji, după ce specia umană va dispărea, tot monocelulele vor fi cele care vor duce viața mai departe iar atunci când nu va mai fi America, Germania, Arabia Saudită sau Dacia lui Burebista ci o supă mondială mișunând de celule, ura ta de acum, împachetată undeva în ADN-ul lor, se va sinucide.

Marea întrebare a omenirii nu e de unde venim și unde ne ducem ci ce mâncăm diseară. Resursele de care beneficiezi azi, tu și cele 7 miliarde de alți oameni, sunt în mare parte rezultatul eforturilor Americii. Iar siguranța acestui mare autobuz în care suntem toți pasageri este datorată Americii.
Respiră!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

114 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nea Ilie Sculamanet cei care urasc America o fac dintr-un singur motiv si anume ca pe langa ce ai enumerat tu mai sus, lucruri partial neadevarate, aduc si multa distrugere si moarte.Si imi vin in minte doar ultimele razboaie din Siria, Irak, Afganistam, Yemen, Yugoslavia, Kuweit, Bosnia etc.Nici nu mai indraznesc sa merg mai inapoi la Vietnam sau al doilea razboi mondial.Asa ca poti sa iti iei America si sa ti-o bagi undeva, ma rog in aceiasi oala sunt si rusii dar ei isi omoara doar propriul popor ceea ce este mult mai bine dupa pareara mea.

    1
    • #2

      🙂 pentru ca celelalte 90% din razboaiele care au avut si inca au loc in perioada descrisa de tine nu au fost prezentate la televiziuile de stiri, si alea tot americane, asa ca habar nu ai de ele. toata africa este intr-o quasi-stare de razboi permanenta in ultima suta de ani. se omoara negroteii intre ei ceva de speriat. zimbabwe, angola, burundi, coasta de fildes, liberia, nigeria, mali… ca sa enumar doar cateva. iran si iraq se bateau intre ele mult inainte sa aiva chef americanii sa goleasca stocurile de armament vechi. triburile arabe se macelaresc intre ele bine mersi de cand lumea si pamantul pentru ca asa le spune lor profetul. rusii s-au batut si au omorat pe toti din jurul lor. afganistan, cecenia, georgia, ucraina. restul ocupati la propriu sau ideologic, cam ca si romania. china in interior tot ce comenteaza, dar nu e asa sunt doar o tara. indienii cu pakistanezii stau cu bombele nucleara tintite unii pe altii pentru un colt de pamant. america de sud si centrala a fost si este permanent locul cate unei revolutii sau razboi civil sau traiesc pur si simplu sub controlul gruparilor mafiote (ceea ce in opinia mea e cam acelasi lucru cu un razboi civil). si sa ajungem si mai aproape de casa. serbia? ira, eta? al doilea razboi mondiala fost provocat de germani si rusi (care btw, i-au depasit pe germani la numarul de victime chiar daca ei in calcul cele mai negre estimari privind evreii, dar hei, daca sunt propriul lor popor e ok) dar cumva america e de vina.

      cum ziceam, daca nu zice cnn de ei, nu exista.

    • #3

      “dar ei isi omoara doar propriul popor”

      Si pe cei usor invecinati acolo unde au interese!!! Sau ai uitat de Cehoslovacia in 68 si de Afganistan sau de Georgia, mai curand.
      ADICA fix ceea ce fac si americanii, isi urmaresc interesele, doar ca ei nu prea mai cerceteaza/inoveaza mare lucru.

      Nu prea ai mai auzit de teatre de razboi rusesti in ultimii 30 de ani pentru ca Rusia a cazut in 89 de la rangul de mare putere. Poti sa multumesti si SUA pentru asta. Acum incearca (cu succes) din nefericire sa revina. Spun din nefericire, pentru ca noi suntem usor invecinati si au interese pe aici.

    • #4

      sa-ti explic de ce esti prost intentionat sau te ”auto-introspectezi”?

    • #5

      Pentru că noi suntem cei mai drepți dintre traci nu avem scheleți în dulap, nu, nu…

    • #6

      Sigur că nu eram pe lista aceea de țări bananiere care au fost abuzate de către americani daca nu scăpăm de comuniști! Comunismul, care de unde pm o fi ajuns?

      “ei isi omoara doar propriul popor ceea ce este mult mai bine dupa pareara mea.”
      Stupid, chiar și în cazul în care ai avea dreptate. Deci pe de o parte ești de acord cu violul daca ai grija de familie ta și o iubești.

    • #7

      La Katyn rusii isi omorau propriul popor, jafule? Nu-ti mai dau si alte exemple pentru ca altceva vreau sa subliniez. Oriunde si oricand au existat, imperiile si superputerile au intrat peste altii mai mici. Important e si ce-au adus cu ei, in afara de arme: civilizatie si progres sau barbarie si regres? Iar ca sa vezi cine si ce-a adus, e de ajuns sa faci o comparatie intre fostele RFG si RDG.
      Cei care urasc SUA o fac dintr-un singur motiv: e chestia aia care, comparata cu Rusia, iese mereu pe primul loc.

    • #8

      @Gogu: Rusia este o mare putere. A fost si este o mare putere. Rusia nu este o super putere, mai ales din punct de vedere militar, asa cum sunt SUA, si probabil ca nu va fi niciodata. Tinde Rusia catre, sau mai bine spus, isi doreste Rusia titlul de “super” putere? Oooooo, daaaaaaa….. Dar nu poate face mare lucru pentru asta. Rusia este mai mult o mare putere continentala, limitandu-se la teritoriile unde tancurile si infanteria ei pot ajunge. Si nu de azi, de ieri, ci de la Napoleon incoace. Nu au existat teatre de razboi rusesti in ultimii 30 de ani? Cecenia?
      Razboiul din Iugoslavia nu l-au pornit americanii, si nici nu i-au facut complice cu ochiul lui Sadam cand a invadat Kuweitul.
      Cat despre rusii care se omoara intre ei… Daca te limitezi strict la razboiul din Ucraina poate… Altfel, e o mare tampenie:
      en.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines_Flight_17
      www.bbc.com/news/world-europe-43167697
      Asta ca sa ne limitam la chestii recente, si sa nu mergem la Matusalem…

    • #9

      Baiat destept Robert asta.
      Dar hai totusi sa mergem inapoi la al doilea razboi mondial. Daca nu exista D-day si nu intrau americanii in Europa, acum il venerai pe Putin din Irlanda pana in estul extrem.
      Daca nu intrau americanii in Vietnam si Korea acum si aia erau comunisti de frunte. Ai fost curios vreodata sa vezi diferenta intre Korea de Nord – un stat comunist pana in maduva oaselor pentru care s-au luptat rusii si Korea de Sud – un stat capitalist ce are spatele asigurat de SUA.
      De macelul de la Srebrenita ai auzit, unde sarbul Ratko Mladic a asasinat peste 8.000 de barbati musulmani (barbati insemnand toti cei peste 7 ani) in cateva zile. Stii cum a reusit, ii inghesuiau in niste cladiri vechi gen depozite, cu ziduri de beton si fara geamuri si aruncau pe sus cu grenade defensive. Un geniu, nu, americanii trebuiau sa il venereze, nu sa il bomardeze.

      Hai ca m-ai enervat Roberte. Iti dai cu parerea fara sa stii istorie pe baza unor pareri si impresii formate de postarile de pe facebook.

      Trebuie sa spunem clar urmatoarele lucruri:
      -nu ai murit la nastere datorita progresului general generat in mare parte de america
      -nu ai murit de apendicita datorita progresului general generat in mare parte de america
      -ai reusit sa termini macar un liceu datorita progresului general generat in mare parte de america
      -durata medie a vietii tale sare de 72 de ani datorita progresului general generat in mare parte de america
      -poti sa ai un loc de munca din care sa iti intretii familia datorita progresului general generat in mare parte de america

      si lista poate continua.

      Iti recomand o vizita in orientul mijlociu, sau in nordul africii sa vezi care este nivelul de viata in unele state care urasc america, vestul in general si tot ce reprezinta el.

    • #10

      Razboiele au fost de cand lumea. Este nedrept sa aruncam pe americani toate c***turile din lume. Inainte de americani au fost altii (gen imperiul otomam, austro-ungar etc.). Nu zic ca sunt curati, dar nici dracul cel mai negru. Sunt oameni supusi greselilor ca toate popoarele. Ca orice civilizatie o sa decada si o sa apara alta. Ciclicitatea istorica.

      Billy Joel – We Didn’t Start the Fire

    • “Daca nu intrau americanii in Vietnam ”
      se termina razboiu intre ei mai devreme. Ca rezultatu fu cam acelasi

  2. #13

    Daca vrei sa o dai pe teme de ecologie, tot america e printre aia din top la poluare.
    Da sunt primii la inventii si au unele chestii la care romanii nici nu viseaza sau mai bine zis nu stiu de existenta lor si tot din america o sa vina si restul chestiilor din viitor. Totusi prostii lor sunt mai periculosi ca prostii nostrii si sunt si mai multi si nu ma refer la arme aici.
    Nu am nimic cu ei, dar cu cat esti mai sub radarul lor ai sansa sa iti fie mai bine. Ca interesele lor primeaza peste interesele tale si au cum sa se asigure ca lor le iese si tie nu. Nu prea vad pe nimeni eliberat de americani care acum sa zburde de fericire, dupa ce au luat ce le trebuie esti liber sa te intorci la oile tale.

    1
    • #14

      Poate te mai uiți puțin și la China să vezi poluare. Sau la faptul că cea mai ucigătoare poluare pe termen scurt și mediu a fost în Europa, nu în SUA.

    • #15

      Primii la inventii?? Te referi la feisbuci si windows? Sa nu uitam ca inventiile cu adevarat utile sint altele, facute de “restul,” lumii.
      Poate in ultimele 2-3 decenii, dupa ce au adunat ceva creiere din toata lumea…

      1
    • #16

      Hai cautati noduri in papura.

    • #17

      Marinel, cred ca vroiai sa zici de majoritatea inventiilor din ultima suta de ani. si da, facute de creiere din toata lumea. dar explica-ne te rog de ce creierele alea s-au adunat acolo si nu la vascauti…

  3. #18

    Ma doare-n. |. De america si de tot restul lymii cat timp o ard in ro. De fapt mi se rupe de tot și toate pe lumea asta. Nu datorez nimic nimănui.

    1
    • Nu știu dacă ANAF îi de aceeași părere.

    • #20

      Bvo ma lucianus! Asta voiam si eu sa zic dar mi.ai luat.o inainte. R’ati ai draq’ cu america voastra cu tot!!!

      1
    • #21

      free inhabitant wannabe?

  4. #22

    In mare parte de acord ca SUA o adunat toate geniile generatiilor trecute, prezente si probabil viitoare pentru avansul stiintei.
    Nu sunt de acord cu afirmatia vis-a-vis de paduri pentru ca este demonstrat prin modele stiintifice ca padurile sunt sursa cea mai importanta de oxigen si filtrul cel mai rapid in eliminarea CO2 din atmosfera.
    In ce priveste propria mea opinie despre SUA: iubesc SUA si o respect. DAR ii urasc pe Trump si a lui administratie pentru drumul pe care imping SUA si viitorul umanitatii.
    Citesc foarte des stirile privind incalzirea globala iar politicile adoptate de Trump sunt nocive.

    1
    • sa fii tu sanatos si sa nu mori de ura pana se terimina mandatul lui Trump si o sa recunosti singur ca ai gresit.

    • #24

      Aveti un link spre aceste studii? Comunitatea stiintifica e de acord ca planctonul e vioara intai, padurea ajuta la altceva … precipitatii, curenti de aer etc

    • #25

      @Victor
      Raspunsul se afla in explicatia data de curba lui Keeling, om de stiinta American si pionier al masurarii concentratiei de CO2 din atmosfera.

      en.m.wikipedia.org/wiki/Keeling_Curve

      Curba respectiva nu este liniara ci variaza odata cu schimbarea anotimpurilor, iarna-vara din emisfera Nordica, emisfera care are cea mai mare suprafata continentala si respectiv suprafata de vegetatie.
      Oceanele in prezent devin tot mai acide datorita CO2 absorbit de apa si care nu este asimilat de biosfera oceanica destul de rapid.
      De aceea printre masurile luate in calcul in acordul de la Paris sunt: diminuarea defrisarilor si reimpaduriri masive pentru a regenera unul dintre cele mai eficiente filtre naturale de CO2.

      1
    • #26

      @Victor:
      Oceanul este cel care determina clima la nivel global prin ai sai curenti. Iar curentii oceanici sunt influentati de temperatura apei, temperatura apei este influentata de temperatura din atmosfera iar temperatura din atmosfera este influentata de nivelul concentratiei gazelor cu efect de sera: CO2, gaz metan, Nitro Oxizi si vapori de apa.
      Cauta pe youtube Paul Beckwith, om de stiinta canadian care are o groaza de informatii pe al sau canal despre starea actuala a climei si ce anume o influenteaza.

      1
  5. #27

    semaforul – inventat in Londra (en.wikipedia.org/wiki/Traffic_light)
    defibrilatorul – Irlanda de Nord
    :))

  6. #29

    Nush daca sa iau acest articol ca pe o satira sau in serios. Acum sa scoatem in evidenta doar ce a facut America si sa ii pupam undeva, trebuie sa recunoastem aportul fiecarei tari sau om din orice alta tara, care a contribuit la dezvoltarea lumii … nu uita ca nu americanii au inventat bazele matematicii de azi, si fara ea multe nu s-ar fi dezvoltat … cum ar fi fost sa facem calcule de genul (MCM + XIIV)*D = ME DRGNE

    1
  7. #30

    Si mie imi place Katy Perry. Pentru cum scrii ti-ar trebui alt nume. Peace!

    1
  8. #31

    ”Am avut ocazia în ultimele luni să lucrez la un proiect de identificare și monitorizare a mesajelor radicale pe Internet.”

    Spune-ti pe nume: web-securist. Asta esti. Treaba oamenilor, ba, treaba oamenilor, ca a uri nu e un lucru rau. E omul, asa e omul, e ca si cum ai intreba de ce animalele pradatoare isi mananc de vii prazile in loc sa le omoare pe loc sa nu se mai chinuie. Ura face parte din omenire.

    ”Gândește-te la asta când ieși în piață să urli la Schweighofer sau când te caci în mare la Eforie.”

    Si asta ce-ar trebui sa insemne, sa-i iertam pe austrieci, sau tu lucrezi pentru austrieci ca tot o dai cu monitorizare web-securistica si simti nevoia sa le iei apararea? Suspect

    ”Știu că în lumea ta mare o pâță acvatică n-are nicio importanță, dar nu-ți face griji, după ce specia umană va dispărea, tot monocelulele vor fi cele care vor duce viața mai departe iar atunci când nu va mai fi America, Germania, Arabia Saudită sau Dacia lui Burebista ci o supă mondială mișunând de celule, ura ta de acum, împachetată undeva în ADN-ul lor, se va sinucide.”

    Ce cauta Germania, Arabia Sausitilor si ”Dacia lui Burebista” cand tu vorbesti despre SUA? Am uitat ca le iei partea austriecilor, scuze…

    ”Resursele de care beneficiezi azi, tu și cele 7 miliarde de alți oameni, sunt în mare parte rezultatul eforturilor Americii. Iar siguranța acestui mare autobuz în care suntem toți pasageri este datorată Americii.”

    Adaug si eu ceva la asta: in Europa de Est, produsele importate sunt de calitate inferioara (ingrediente, volum) decat ce se vinde in Europa de Vest. Chestia asta a fost o multa vreme considerata o fabricatie, o conspiratie a criticilor pentru UE. Ghici ce: doar luna trecuta s-a confirmat ”conspiratia asta”.
    Ce legatura are asta cu America? Cu nimic, dar faptul ca le iei pararea austriecilor si ai bagat in discutie Germania si Arabia Sauditilor e, cel putin, suspect.

    1
  9. #32

    Asa este coane dar vreau si un articol cu si despre nota de plata pentru tot ce datoram Americii…poti sa incluzi si FMI si IMF si GMO si ………..

    1
    • #33

      Ceea ce vrea nea Ilie sa zica e ca nota de plata e mica fata de probabilitatea ca, daca nu o aveai de plata, acum sa fii pe jumate mort de foame intr-un sat oarecare, intr-o casa de chirpici in loc sa o freci lejer pe FB si pe bloguri.

  10. #34

    Subscriu cu vârf și îndesat. Abia aștept să văd comentariile sulfuroase de dimineață, să vezi cotonogeală de opinii…

  11. #35

    După logica asta ,omenirea datorează tot amoebei primordiale .

    1
  12. #36

    Ilie, ai uitat cartoful si porumbul.

    1
  13. #37

    Cine-i ba America asta? Din ce clan face parte? Cu ce se ocupa? Camatarie? Prostitutie? Trafic de persoane? Ia mai lasati-ma.

    1
  14. #38

    Acum 7-8 ani (cred), in Paris la un prostest al drepturilor omului organizata de imigrantii din franta am vazut o pancarta la un imigrant: o sa va spanzuram cu drepturile pe care ni le dati!

    De atunci mi-a ramas in cap chestia asta…

    1
  15. #39

    Țiganii nostri fura mai bine ca țiganii lor.Ai nostri inspira o dată si scuipa de cel putin cinci ori,nu ca amatorii aia.

  16. #40

    “Nu vă supărați, dacă tot vreți să plecăm din Europa, doriți să ne luăm și morții care v-au scos din căcat când vă călăreau nemții?”

    • #41

      Presedintele american catre DeGaulle, cand acesta din urma le cerea sa isi ia trupele de pe teritoriul francez. Atitudinea asta era remarcata si la cei din Orientul Mijlociu “sa plece americanii, dar sa ma ia si pe mine cu ei”

  17. #42

    Atentie: nu tara investeste in cercetare, ci companiile private. Meritul tarii e ca a creat un mediu in care e profitabil pentru companii sa investeasca in cercetare (lucru mai degraba contraintuitiv pentru companii, mai ales pentru publicly traded companies)

  18. #45

    nea ilie, sa inteleg ca ai pus un “honeypot” aici pe blog or? :))

  19. #46

    De acord in mare cu ce spui, cu trei interventii:

    1. toti beneficiem de ce a inventat america, dar platim pentru asta. Nu e ca si cand majoritatea sunt gratis. Si America tocmai de asta a inovat, ca sa fie platita.
    2. mie personal mi se pare aberant sa faci afirmatii de gen: America a inventat aia, America a facut aia, America e cea mai tare, zi mersi ca folosesti asta. Pe logica asta iti pot spune si eu ca America exista datorita Europei. Si chiar nu toate sunt inventate si facute in America. Mai au si altii alte chestii bune.
    3. mai pot spune ca SUA alaturi de China polueaza in draci planeta asta si suferim cu totii. Adica nu e ca si cand vai ce bine, America are un program de culturi de fitoplancton cand tocmai America produce deseuri in draci.

    • #47

      Tu platesti abonament la satelitii gps pe care ii folosesti? Asta ca sa nu vb de Windowsul piratat.

    • #48

      @Alex: boss, uindousul ala nu l-a facut America, l-a facut un om care intamplator este american. Si omul poate are mac sau linux (tot un drac, dar situatia e aceeasi).

    • #49

      Hai Alex. Poti mai mult. Serios. 🙂
      Pace tie!

    • #50

      Comentariile de pe acest forum confirma ura indreptata impotriva SUA. Yankee go home -revine in forta, o lozinca actuala, mai ales in tarile din Europa de Est dupa ce ani de-a randul s-a fofilat prin Vietnam si Germania. Dusmanii Americii nu cred in democratie, pentru ei autocratia este raspunsul la problemele politice. Vedem azi noii dictatori: Putin, Erdogan, Khamenei, Xi Jinping etc. Greseala presedintilor Americii de la Roosevelt pana la Obama a fost ca ei au crezut in democratie si au incercat sa o impuna peste tot in lume. Ce se intampla azi e proba evidenta a esecului.
      Incepand cu administratia lui Obama, America incepe sa se retraga de buna voie din pozitia de politist global. Costurile mult prea ridicate de mentinere a unei armate sofisticate sunt din ce in ce mai greu de acoperit mai ales cand opinia publica americana cere ca banii sa fie cheltuiti pentru rezolvarea problemelor sociale interne.
      In ceea ce ne priveste, UE (o facatura globalista, dar care functioneaza pentru europa saraca) a realizat in fine ca nu mai are parte de aripa protectoare a SUA, odata cu noua directie America First a lui Trump. Mai grav e ca dpdv al presedintelui american nou ales, UE este dusmanul economic al Americii si la fel ca si Putin ar dori dezintegrarea ei. La cele doua lovituri devastatoare date de trolii lui Putin democratiei (Brexit si Trump) se pot adauga usor dezmembrarea UE si a NATO. Daca ajungem acolo, regretele ca jandarmul lumii a disparut vor fi tardive.

    • #51

      @Temujin: can windozele e american e intamplare. Ca si mac-ul tot american e se cheama coincidenta. Dar si Unixul e american, deci deja e gandire cu premeditare.

      @flo: tu n-aveai replica dar te-ai gandit sa dai totusi una, nu-i asa?

  20. #52

    Bai. cred ca din lipsa de activitate am inceput sa folosim termeni prea tari pentru tot felul de cacaturi. Si nu acus, ci de doua generatii incoace
    Iubesc femeia de langa mine si l-as ura pe ala care ar face rau familiei mele.
    America? Parca i-a asteptat strabunica-meu vreo 10 minute dupa ce-a venit de pe front da’ au dat sms ca sunt inca in dus si mai intarzie.
    Mi se pare ca gandind asa global tare mi-e ca o uitam pe aia cu actionatul.

    Cred ca traim dupa Marin Sorescu: Am adunat un mut si-un vataf, mai ramane sa plecam sa jucam calusul prin America. Mai las-o-n Cioarecu ma-sii de treaba.

  21. #53

    Ca unul care am trait destul in anii ante ’89 nu va ascund faptul ca, citind (pentru inceput) titlul am simtit echivalentul cu “totul datoram partidului comunist in frunte cu secretarul sau general…” si pupatul undeva. Intensiv.

    Serios, datoram si aerul pe care il respiram doar pentru ca americanii isi dezvolta (in inters propriu, in primul rand si nu ca nu ar fi ceva anormal in asta, la interes national ma refer, culturi de fitoplancton)?
    Ca au inventat una si alta? Pai nu am platit/platesc/voi plati pentru telefon (care se zice ca nu a fost inventat de un american ci doar ala a fost cel mai istet care si-a patentat si valorificat inventia si i-a dat pe restul in judecata), internet, leduri (care stiam ca au la baza cercetarea intensiva de la Philips) si ce mai vreti dvs.? Adica saracii de ei au tot investit si apoi au dat lumii totul gratis si lumea le datoreaza totul.

    Atunci cand alte elemente au fost/sunt aproximativ similare, avansul tehnologic a fost si va fi intotdeauna o conditie pentru suprematie. Hititii au fost o vreme cei mai tari din zona lor pentru ca au fost cei cu arme de fier intr-o vreme in care toti ceilalti aveau maxim arme de bronz.

    Daca nu as mai fi citit si alte texte (in care am gustat mai ales umorul) scrise de dvs. (inclusiv in comentarii) si m-as fi luat doar dupa textul de mai sus as fi spus “uite un emigrant care a fost asa bine spalat pe creier ca a devenit mai patriot decat americanii americani”. Sper sa obtineti daca nu o promovare la locul dvs. de munca, macar o marire de salariu. Cu un text similar care sa proslaveasca PCR sigur ati fi reusit.

    1
    • #54

      Nu era pentru dumneavoastră, jur 🙂

    • #55

      @pipzn Elegant! Nu cred că realizează ce ai spus.
      @Ilie de la sculărie ( era de fapt Gicu). Ai emigrat ? Dacă răspunsul este afirmativ și tot te chinuie conștiința și vorbești de cine, ce și cui datorează, zic să treci pe la ambasada României și să lași acolo contravaloarea serviciilor din domeniul educației de care ai beneficiat în mod gratuit în România (după cum observi mă limitez doar la educație), eventual o sumă actualizată. Asta de dragul principiilor. Referitor la datoria față de SUA Bansky vede lucrurile așa cum trebuie: ichef.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/14BAB/production/_87170948_a701f643-b5a3-4511-9859-50655af39e06.jpg

      1
  22. #56

    @Sculerul: boss, am sa-ti spun o chestie pe limba alor tai ca s-o intelegi. Grow-up! (urasc rom-gleza dar sunt situatii, ca cea de fata, cand tonul relativ sarcastic pe care il voi folosi o impune).
    Pina am terminat liceul nu exista un tip mai pro american decat mine. La naiba, Doamne iarta-ma inca sunt. Dar “pro”-americanismul meu s-a nuantat un pic. Cand eram in liceu, nu exista data mai importanta pentru mine decat 6 Iunie 1944 (te las pe tine sa-ti dai seama ce reprezinta). La istorie, indiferent de tema, de discutie, de perioada, de extemporal, eram precum studentul ala cu viermele. In sensul ca la un moment dat coteam dicsutia catre”da, dar la 6 iunie 1944…”. Si nu vrei sa stii cu ce le impuiam capul.
    Intre timp atitudinea asta pro americana s-a mai nuantat. In sensul ca, asa cum spune mai sus super-fotbal intr-unul din cele mai coerente comentarii de pe acest blog, am inteles (greu…) ca de fapt ei isi vad propriile interese. E si normal asa. Iar daca interesele tale ca natie nu sunt aceleasi sau sunt relativ opuse lor… Ghinion… Asta nu ar fi problema. Se intampla din totdeauna. Interesele grecilor nu au fost aceleasi cu ale romanilor. Interesele romanilor nu au fost aceleasi cu ale partilor (si aici lucrurile par sa nu se fi schimbat de mai mult de 2000 de ani, indiferent de cine au fost “romanii”…). Intodeauna cel mai puternic il va ingenunchia pe cel mai slab. Iar cel mai slab va cauta protectia celui mai puternic, uneori renuntand la propria suveranitate pentru asta. Problema la US of A e cum o fac, ambalajul in care prezinta chestia asta, si nu de azi de ieri. Vrei sa vorbim despre Teddy?
    Chestia cu planctonul… Boss, 70 -80%? Daca iti iei informatia din acelasi loc de unde mi-am luat-o si eu, fie n-ai citit tot articolul, fie incerci o mica manipulare. Pentru ca acolo (www.ecology.com/2011/09/12/important-organism/) se spune asa: “Overall, the production of oxygen in the oceans is at least equal to the production on land, if not a bit more.” If not, adica nu stim daca e intr-adevar asa, posibil sa fie, dar nu stim sigur. Boss, avind in vedere ca suprafata oceanului este mult mai mare decat a uscatului, iar suprafata impadurita se reduce in permanenta (vezi cat era padurea amazoniana acum 20 de ani si vezi cat este acum), este normal sa fie asa. Si americanutzii tai nu prea fac nimic ca sa schimbe situatia (vezi retragerea din Tratatul de la Paris).
    Despre inventii… Cum era aia: give me your poor your hungry your huddled masses… Da, a fost si este in avantajul lor recrutarea si pastrarea “creierelor” din toata lumea, dar intr-o perioada mai ales din Europa. Daca noi aici in Europa am fost (si inca in anumite regiuni suntem) cretini… Dar invatam, boss, invatam… Oricat ne-am stradui insa, nu vom egala niciodata SUA la eficienta si productivitate… Aici ne-au batut si ne bat intodeauna la cur, cu pretul unui pseudo-slavagism. Boss, cate zile de concediu platit ai pe an? Dar asta e. Chestia cu “or sa ingroape Rusia si China SUA in curand!” (buna gluma cu Rusia, despre China discutabil, cu toate ca, la cum merg lucrurile in ultimul timp acolo, nu stiu) o tot aud de la Hrusciov incoace si o sa o mai aud 100 de ani, daca mai apuc sa mai traiesc, si mai mult, sa inteleg despre ce e vorba.
    Si ca tot am adus vorba de Hrusciov, ca sa te intarat mai tare acum la sfarsit, legat de ce datoram Americii, voi spune ca tot lor datoram cei 70 de ani de comunism mondial (da-da, vezi cine a salvat URSS de fopamete, pentru ca Moses is Moses, but business is business…) si cei 50 si un pic de ani de comunism in partea asta de Europa. Na, mai zi ceva!

    • #57

      Nu prea iti inteleg argumentele. Cum adica datoram americii 70 de ani de comunism? Doar pentru ca a vandut niste cereale URSS in momentul in care taranii ucrainienii erau lasati sa moara de foame? Daca ar mai fi murit cateva milioane de ucrainieni am fi scapat de comunism?
      Iar pentru cei 50 de ani de comunism din Est chiar sunt tot americanii de vina? Nu armata rosie care l-a impus cu forta, nici nemtii care le-au deschis astora poarta? Pai cum altfel? Cine i-a pus sa arunce miliarde si sa sacrifice sute de mii de cetateni ca sa salveze jumatate din Europa fara nici o obligatie? Cum au avut obraz sa nu faca acelasi lucru si pentru romani si unguri, ca doar astia s-au dat peste cap sa ii indatoreze, le-au declarat pana si razboi neprovocati?
      In privinta padurii amazoniene tot ei sunt responsabili, de ce nu arunca o bomba atomica peste brazilienii care o taie, ca au destule. Si au mai avut si tupeu sa iasa din tratatul de la Paris. Ce daca asta nu se refera la taierile de paduri ci la reducerea emisiilor de CO2 atmosferic, gaz de sera care de fapt nu prejudiciaza cu nimic padurile, ci din contra le este benefic?

    • #58

      Pai hai sa-ti explic:
      1. ) fara granele alea vandute de americani inca din timpul razboiului civil ar fi fost posibil ca in URSS comunismul sa se prabuseasca mult mai repede.
      2. ) Boss, e hazos sa spui ca “Cine i-a pus sa arunce miliarde si sa sacrifice sute de mii de cetateni ca sa salveze jumatate din Europa fara nici o obligatie?”. Chiar hazos. Americanii au declarat in repetate randuri in timpul razboiului ca nu-i intereseaza Europa de Est. Bun, ca aliati ai Axei, Romania si Ungaria au fost obligate sa declare razboi SUA in 1941. Cehoslovacia si Polonia ce vina aveau? Stii Boss ca o parte din Cehoslovacia a fost eliberata de americani? S-au retras de acolo in urma intelegerilor pe care le-au avut cu URSS. Fara o prezenta in zona a americanilor, sovieticii au facut cam ce au vrut ei. While President Roosevelt harbored no illusions about Soviet designs in Eastern Europe, it was his great hope that if the United States made a sincere effort to satisfy legitimate Soviet security requirements in Eastern Europe and Northeast Asia, and to integrate the U.S.S.R. into the United Nations, the Soviet regime would become an international team player and moderate its authoritarian regime. Adica s-au bazat pe niste vorbe ale lui Stalin. Vorbe pe care Stalin si le-a luat inapoi la Potsdam. 1956, 1968, americanii au protestat mai degraba anemic. Singurul care a avut coaie sa le arate pisica in 1962 a fost Kennedy. Pentru ca boss, rusii au inteles si inteleg numai de limbajul fortei. O pozitie mai ferma a SUA probabil ca ar fi obligat URSS la concesii. Concesii ar fi insemnat o posibila democratizare mai rapida a acestor tari. Democratizare mai rapida, poate nu prabusire, dar slabire a puterii sovietice si un altfel de comunism inainte de 1989
      3.) Am mentionat padurile amazoniene pentru ca in postuloriginal erau mentionate. Boss, explica-mi te rog frumos, unde e efectul ala benefic al gazului desera? Pe termen lung vorbesc. Ca uite, baietii astia (www.cfr.org/backgrounder/deforestation-and-greenhouse-gas-emissions) nu sunt de acord cu tine, chiar daca tratatul de la Paris nu are in opinia ta nicio legatura. Cat despre aruncatul bombei, puteau sa faca ceva pina la iesirea din tratat. Niste sanctiuni economice i-ar fiusturat foarte tare. In ciuda cocosismului, Putin stie foarte bine cat ustura sanctiunile astea.

    • #59

      Si ca sa revin la punctul 2 de mai sus, pentru ca un singur post ar fi fost prea lung, presupun ca stii ca Churchill era partizanul debarcarii aliatilor anglo-americani undeva in Balcani, el ar fi preferat Iugoslavia (desi nu stiu cum s-ar fi impacat cu Tito in situatia asta, in fine). Chiar propusese o debarcare in Balcani ca alterativa la operatiunea Anvil Dragoon. Cei care nu au fost de acord au fost americanii. Sigur, influentatisi de Stalin care ar fi zis ca o debarcare in Balcani nu prezinta interes din punct de vedere strategic pentru americani si britanici.

    • #60

      Totul e posibil pe lumea asta, chiar daca improbabil. Nu am auzit de regim comunism care sa aiba probleme pentru ca masele sufera de foame. Daca cadrele de partid si organele de represiune ar fi ajuns sa sufere, asta ar fi creat probleme, altfel suferina maselor nu faea decat sa intreasca capacitatea de control a regimului. Regim care putea sa extermine cinic un sfert din populatie farasa-si faca griji. E una din caracteristicile acestui sistem. Comunismul s-a prabusit din cauza demoralizarii elitei sale nu din cauza suferintelor maselor. Stalin chiar considera ca viata fara griji a maselor ca pe sursa de probleme, avea grija sa stranga surubul de oricate ori i se parea ca poporul incepe sa huzureasca.
      Romania si Ungaria nu au fost obligate de nimeni sa declare razboi Americii, au facut-o doar ca sa cresca in ochii lui Hitler. Care parte din Cehoslovacia a fost eliberata de americani? In momentul capitularii sovietici controlau Polonia, Slovacia si Ungaria. Cehia si Austria erau inca ocupate de forte germane care au rezistat pana in ultima zi.
      Churchill avea o obsesie veche cu debarcarea in Balcani. A incercat ideea asta stralucita si in primul razboi, producand la Galiopoli una din cele mai strlucite castrofe. Ca a fost un mare om politic nu ma indoiesc, dar ca strateg nu e chiar de luat in seama.
      Gazele de sera ne protejeaza de frig, fara ele temperatura globala ar fi cu cateva zeci de grade Celsius mai scazuta. Dioxidul de carbon e reponsabil doar pentru o mica parte din aceasta protectie, vreo 5-10% cred, dar este esential pentru majoritatea plantelor, a caror fotosinteza depinde de concentratia acestui gaz in aer. Concentratie care astazi, istoric vorbind este la nivelul de jos, aprope de limita in care eficienta fotosintezei devine problematica. Majoritatea plantelor ar avea nevoie de o concentratie cel putin dubla sau tripla pentru a se dezvolta normal. Nu zic de concentrtii de zeci de ori mai mari de care au profitat in alte epoci.

    • #61

      asata e, unii intra in regres imediat dupa terminarea liceului. ”ai, n-ai, bacul, semintele acelasi gust are”! pe acest fond, informatia prosteste. o alta cauza resentimentara poate fi complexul de inferioritate.

    • #62

      ”ai, n-ai bacul, semintele acelasi gust are”! pe unii, informatia mai mult ii prosteste. o alta cauza resentimentara poate fi complexul de inferioritate.

    • #63

      Din nou, s-o luam pe rand:
      1.) aici ai harta cu miscarile de trupe pe frontul de vest: en.wikipedia.org/wiki/Western_Allied_invasion_of_Germany#/media/File:Final_Operations_-_19_April-7_Mai_1945.jpg
      2.) aici ai informatia cu orasele din Cehoslovacia (Cehia daca vrei) eliberate de americani: www.dw.com/en/czechs-mark-anniversary-of-liberation-by-american-troops-in-wwii/a-5540923
      www.stripes.com/czech-city-honors-american-troops-at-wwii-liberation-celebration-1.467079. Da-da, stiu, ai sa spui ca nu era Cehoslovacia. Asa nici Franta nu era Franta, cel putin Normandia unde a avut loc debarcarea (de fapt din 1942 toata franta era ocupata). A fost Cehoslovacia inainte de 1938, si a fost Cehoslovacia dupa 1945, pina in 1990. Nu am spus niciodata ca partea aia eliberata de americani a fost una mare.
      Interesant e altceva: While many American troops were eager to head east and liberate the capital city of Prague, they were told to stay put in Konstantinovy Lazne. Deci americanii erau la 80 de km de Praga, o puteau elibera inaintea sovieticilor, dar nu au facut-o. Pentru ca asa se intelesesera cu sovieticii.
      2.) Cu Churchill. Situatia de la Gallipoli ar fi fost diferita de cea a unei eventuale debarcari in Iugoslavia. In plus, nici macar Churchill din ce imi amintesc eu nu o vedea ca pe o miscare strategica importanta. Ci, dupa evenimentele de la Varsovia din 1944, o vedea mai degraba ca pe o miscare politica, o contrapondere la prezenta masiva a URSS in Estul Europei. De altfel, la ceva timp dupa terminarea razboiului, generalul american Clark (en.wikipedia.org/wiki/Mark_W._Clark) a recunoscut ca Churchill a avut dreptate din punct de vedere politic, si ca o debarcare in Balcani exact asta ar fi adus: o contrapondere la prezenta predominant sovietica in zona. Lovindu-se de refuzul americanilor, a schimbat tactica, negociind cu Stalin, mai intai in octombrie 1944, la Moscova, in Acordul de Partaj, apoi la Ialta, pe celebrul deja servetel. Churchill cauta sa salveze cat mai putea din Polonia (si prin asta sa salveze rolul Imperiului in Europa si in lume), unde atit prin Acordul de Partaj, cat si pe servetelul de la Ialta. La Potsdam insa, Churchill a fost nevoit sa se retraga, pentru ca partidul lui a pierdut alegerile, si a fost inlocuit de noul prim-ministru. Iar Stalin a dat tuturor intelegerilor cu flit. Bine, oricum ar fi dat cu flit, chiar daca Churchill ar fi ramas in post sau nu.

    • #64

      In regula, dar vorbim de responsabilitatea Americii. America, spre deosebire de Marea Britanie, nu avea obligatii asumate fata de tarile din est. Nici fata de cele vestice, dealtfel. Nu avea nici o obligatie sa sacrifice viata vreunui american pentru libertatea europenilor. Razboiul s-a datorat prostiilor savarsite de europeni, nu actiunilor Americii. America putea foarte bine sa fie consecventa cu propriile optiuni si sa ramana sa chibiteze pe margine. Chiar intrand in razboi, putea sa se limiteze la a ajuta material Anglia si URSS, fara a trimite nici un soldat pe acest teatru de operatiuni. Avea si asa destule probleme cu japonezii. Germania pierduse oricum partida inca din 1942, nu mai putea evita infrangerea. Uniunea Sovietica ar fi avut cateva milioane de morti in plus la pasiv, ceea ce pentru ea oricum nici nu conta, dar si-ar fi atins obiectivele integral “eliberand ” intreaga Europa, mai putin Anglia. Cu o Uniune Sovietica la scara intregii Europe(nu ar mai fi existat necesitatea lagarului socialist, adica al unor state tampon care sa apere tara sovietelor de influenta nemijlocita a vestului) razboiul rece ar fi fost probabil etern. Interventia gratuita a americii a salvat jumatate din Europa si a lipsit inca de atunci Uniunea Sovietica de ratiunea ei de a fi.
      Ce relevanta are faptul ca trupele americane au eliberat un colt din Cehia? Sunt vinovati de faptul ca nu au creat in alea trei orase o republica Cehoslovaca sau mai degraba una Sudeta(nemtii trebuie sa fi fost majoritari acolo)? Sau faptul ca nu au debarcat in Balcani si in alte o suta de locuri posibile? Ce mare lucru ar fi schimbat? Poate daca si-ar fi jucat cartile in mod ideal ar fi protejat de comunism Albania si inca un sfert de tara, dar atat. Pentru a-i scoate insa pe sovietici din tarile deja “eliberate” trebuiau sa inceapa un nou razboi de durata, decizie care nu era in mana lui Roosevelt. Acesta s-a chinuit 2 ani ca sa impinga America in razboi impotriva lui Hitler si s-ar mai fi chinuit cativa daca nu-i sareau japo in ajutor. Sa convinga opinia publica de necesitatea de a ataca un aliat dupa un razboi epuizant(fie el unul scarbos precum URSS) ar fi fost o performanta remarcabila, dar imposibila.

    • #65

      Boss, n-ai inteles nimic din ce am spus. Eram sigur ca o sa-i dai cu Sudetii, de asta ti-am si spus ca era Cehoslovacia inainte de 1938, si a fost Cehoslovavcia si din 1945 pana in1990. Si ungurii erau majoritari in partea de Transilvanie ocupata in 1940. Si? De unde pina acum habar nu aveai ca americanii au eliberat o portiune de Cehia (despre care nu am sustinut niciodata ca era mare), acum o arunci cocalareste “da, da citeva orase acolo….”. Partea cu “erau la 80 de kilometri de Praga si puteau s-o elibereze inainte de sovietici” iar ti-a scapat, nu-i asa?
      Inca odata, idee nu era ca americanii sa intre in razboi rusii. Ci printr-o prezenta in zona sa se asigure ca rusii isi vor respecta promisiunile: alegeri libere in teritoriile ocupate.
      Spui ca nu aveau obligatii… Au spus in mod repetat ca nu au interese. Obligatii, da, nu aveau. Insa, fara sa intervina in razboi, ar mai fi fost America ce este acum? Nimic nu e gratis pe lumea asta. America a invatat din primul razboi lectia: ori nu se baga (si aici vezi perioada de “izolationism”), ori daca se baga, se baga total si ramine unde s-a bagat.
      “Pentru a-i scoate insa pe sovietici din tarile deja “eliberate” trebuiau sa inceapa un nou razboi de durata, decizie care nu era in mana lui Roosevelt.”. Nu, si nici nu avea cum sa fie. Pentru ca Roosevelt a murit in aprilie 1945 (nu stiu data exacta ca nu stau sa ma uit pe wiki). Presedinte a devenit Harry Truman. Si Truman a avut o politica destul de anti-sovietica. Nu spun ca Truman ar fi pornit un razboi cu rusii. raportul era total disproportionat (1 la 9 in favoarea rusilor ca numar de soldati daca nu mai insel). Dar nici rusii nu ar fi pornit un razboi contra americanilor in ’45. 10 – 12% pierderi militare si mai ales, civile, din populatia totala nu sunt asa de usor de recuperat, peste noapte cum crezi tu, boss. Comparativ, americanii au avut pierderi totale de maxim 4% militari si civili (pierderile civile americane au fost undeva la 12000 de oameni daca nu ma insel). Stii ce inseamna pierderi in rindurile civililor mai mici? Inseamna un bazin de recrutare mai mare boss. Aparent rusii aveau o populatie suficienta, dar nu e chiar asa. Pentru ca in cazul unui nou conflict bazinul lor de recrutare avea sa scada dramatic. Ceea ce nu era cazul americanilor. Despre avantajul iluzoriu al bombelor atomice pina in 1949 nu mai vorbesc. Iluzoriu pentru ca era putin probabil ca americanii sa le foloseasca impotriva rusilor (desi, asa aparea in planul cuiva. Nu spui cine, persoana importanta, strateg de doi lei, dar mare om politic…). Dar divagam.
      Poate rusii ar fi ocupat intreaga Europa, dar sa exercite la nesfarsit controlul asupra ei… Discutabil. Lagarul socialist nu era nici macar de rusi numit asa (auzi, lagar…). I se spunea “cordon sanitar”.
      Ah, si inca o chestie cu care nu sunt de acord. Jocul pentru nemti nu s-a terminat neaparat in 1942. Desi au primit o serie de lovituri importante, si aici nu ma refer numai la Stalingrad. Cum spunea Churchill, ca il tot pomenim? This is not the end, this is not even the beginning of the end…” (citat tot din memorie, boss…) – bine, el se referea la El Alamein daca nu ma insel, nu la Stalingrad. Dar se potriveste.
      Jocul s-a terminat cu adevarat pentru ei in 1943. Si as putea spune ca au incetat sa mai fie un pericol pentru Anglia incepind cu 6 iunie 1944.
      In concluzie, ca sa termin cu tine:
      1.) eu cautam sa-l zgandar cu afirmatia mea un pic pe Sculerul – matriter, ca suntem de un leat (aproape). In loc de asta, am ajuns sa ma joc cu tine. Chiar tonul era usor ironic, dar na… Ma rog…
      2.) cinstit vorbind, o prezenta militara americana in zona ar fi fost importanta in zona. Chiar daca nu aveau nicio obligatie. Daca sa zicem, americanii ar fi fost prezenti in Iugoslavia sau in Cehoslovacia, sa zicem, oare rusii ar mai fi intervenit in Ungaria in ’56 cu trupe? Sau i-ar fi lasat pe tovarasii maghiari sa se descurce singuri? E o tema de discutat. Da, stiu ce a declarat Hrusciov in ’56, odata cu criza Suezului despre “rachetute”, dar Hrusciov blufa.
      3.) hai ca m-am distrat cu tine, fir-ar sa fii tu de simpatic.

  23. #66

    USA incearca sa aduca un pic de democratie in tarile de unde poate scoate niscai resurse. Scopul principal il reprezinta resursele, respectiv avantaje strategice daca respectiva tara poate fi controlata prieteneste. Din pacate USA nu prea are ce alege. Pe unde a fost, popoarele respective pur si simplu nu erau in stare sa se scoata singure din cacat (dictatura/comunism), dar odata scoase, s-au cufurit pe ele si au ajuns aproape la fel de rau ca inainte. Liderii locali in care USA a avut incredere s-au dovedit la fel de idioti si dictatori ca cei detronati, iar popoarele au fost de acord cu cacatul si s-au intors impotriva USA. Adica “rau e cu rau, dar mult mai rau e fara de rau”. Vietnam, Coreea, Subamerica, Irak. Nu ai ce face, nu poti schimba mentalitatea unui popor in mod brusc, gata baieti, de azi sunteti progresisti, ganditi ca un american, munciti, trageti, va ajutam si noi, ne va fi bine tuturor. Pwla, idiotul vrea sa-i dai, ca de aia era idiot cu cizma unui nemernic pe gatul lui, sa-i dai tu, putere mondiala, iar el sa stea cu mana intinsa.
    USA promoveaza statul de drept, legea, corectitudinea, pentru ca doar asa poate obtine ce si-a propus, avand si simpatia populatiei. O tara democratizata e un punct de stabilitate pe harta. Da un imbold, dar pe urma te lasa te descurci, pe principiul biblic “invata un om sa pescuiasca, nu-i da un peste”, pentru ca va trebui sa-i dai peste permanent si te injura cand nu-i mai dai. Problemele “create” de USA sunt de fapt problemele popoarelor respective, pe care departamentul de stat nu le poate rezolva, ca nu are cum sa-l convinga pe fiecare nea Ion ca nu-i vrea raul, pentru ca si nea Ion trebuie sa-si vada interesul.

    Sunt curios cum va decurge procesul de contopire/inglobare a Coreei de Nord in cea de sud, daca se va ajunge la asa ceva. Cat va dura. Facem un pariu? Eu mizez pe 50+ ani, adica doua generatii complete, pana cand diferentele intre nord si sud vor si acceptabile.

    • #67

      “USA promoveaza statul de drept, legea, corectitudinea, pentru ca doar asa poate obtine ce si-a propus, avand si simpatia populatiei.”
      Oare la fel au facut si in Chile? Un exemplu la intamplare…

    • #68

      intamplarea face ca diferentele intre chile si venezuela sa tinda spre exemplul coreean. allende era un maduro.

    • #69

      Maduro sau nu, Allende era rezulatul unui vot popular. Pe cand Pinochet nu. Aici era intrebarea legata de statul de drept.

    • #70

      @Genghis Han De ce te oprești doar la Chile? Adaugă acolo și Argentina, Brazilia, Paraguay, Ecuador.

    • #71

      Pentru ca Chile este una din putinele situatii in care amestecul CIA a fost facut pe fata, cu acordul Presedintelui.

      1
  24. #72

    să ne punem toți în genunchi, să sugem pl americii

    • #73

      nu toti, doar cei care oricum fac asta si la intern.

    • #74

      decat cei care indeamna!

    • #75

      @Daddy Bestial! Ți-ai dat seama că te încadrai și te-ai sucit în comentariul 2?

  25. #76

    Me see cameltoe me press like.

  26. #77

    corect, eu de câte ori observ un ghiorlan islamist că se plânge că l-au futut americanii-n cur nu mă pot opri să nu constat că viermii ăia de vânzători de petrol au avut toți banii din lume și n-au dat 1 grăunte de nisip la o parte să planteze un copăcel, la câți bani au puteau să transforme toată zona golfului în câmpie cultivabilă, dar ei nu, freacă menta la soare, stau cu curu’n sus în rugăciuni de 3 ori pe zi și dau vina pe americani că le merge prost

    • #78

      Ce vb bah, aia au limuzine placate cu aur. Ai vazut asa ceva la americani?

  27. #79

    Hehe

  28. Am vrut sa comentez mai de dimineata cu “almost got me”, ca asa a fost, dar am zis sa las sa mai vad niste comentarii. Totally worth it. :)))

  29. #81

    ”Prime Minster Count Rupert Mountjoy: We must declare war on the United States.

    Benter: But we can never win such a war!

    Prime Minster Count Rupert Mountjoy: Of course not, but we could win the peace. I’ve given this a lot of thought gentlemen and I’m perfectly positive that I am right. You must remember, the Americans are a very strange people. Whereas other countries rarely forgive anything, the Americans forgive anything. There isn’t a more profitable undertaking for any country than to declare war on the United States and to be defeated. The Americans always rush to the aid of the people they defeat….They pour money into the country of their former enemies and do anything to save the people they’ve beaten. We declare war on Monday, we are defeated on Tuesday, and by Friday we will be rehabilitated beyond our wildest dreams.”

    (The Mouse That Roared, 1959)

  30. #82
  31. #83

    Poza e flipuita ca sa para salut hitlerist. Ţ ţ ţ…

    • #84

      asta vroiam să scriu
      e salut nazist tot timpu’

    • #85

      Poza e intoarsa pe orizontala, asta zic. Fata avea mana stanga ridicata.

  32. #86

    trump. oamenii asociaza tara cu conducatorul. ala e de cacat, de aici si supararea. in rest numai de bine.

    • #87

      De parca de azi de ieri se ard steaguri americane. Stanga e frustrata de faptul ca nu a fost lasata sa-si faca mendrele. Ca urmare uraste America. Ideologia de stanga influenteaza o gramada de oameni. Asta e tot.

    • #88

      Ideologia de stanga se regaseste in primul rand in universitatiile din America boss. Iar majoritatea alora care ard steagurile de ani de zile n-au legatura nici cu stanga, nici cu dreapta. Ci numai cu Allah…

    • #89

      @bunicu’
      asta vroiam s’aud, numele Lui Alah!

    • #90

      Stanga e influenta in America, mai ales in universitatile ei, dar care e noutatea? Elita intelectula(idiotii utili atat de apreciati de Lenin) e la fel si in Europa. Iar intre stanga si Islam au existat si exista conexiuni puternice. Majoritatea tarilor islamice, cu exceptia catorva monarhii din Golf au experimentat doar variante de socialism. Influenta stangii asupra islamului a fost profunda .

    • #91

      Depinde ce intelegi prin islam. Daca te referi la miscarile de eliberare din Africa de Nord, din fostele colonii, da, liderii erau puternic influentati de ideiile de stanga, dar ei erau mai degraba laici decat religiosi.
      De altfel, laicizarea excesiva a societatii din aceasta zona a dus la recrudescenta miscarilor de inspiratie islamista.
      Referindu-ne si la alte tari islamice, unul din acesti lideri “islamisti” cu o puterica influenta de stanga a reusit sa-i infurie atit de tare atit pe militari, cat si pe liderii religiosi, incat in final a fost dat jos de acestia, printr-o lovitura de stat.

  33. #92

    Adaug link-ul asta (The world without America) la mesajul meu anterior (#38). Scuze, nu are traducere.
    www.youtube.com/watch?v=M-56zHYx-CU

  34. #93

    Nu stiu daca are dreptate nea Ilie dar katy perry merita tot “respectul” meu…

  35. #94

    propun ww3 make romania great again! americanii astia, niste sugaci ce isi asuma doar reusitele.

  36. #95

    Hahaha, trolaj fin a la 1 Aprilie si 90% au pus botu’! 🙂 Exact ca atunci cu vrajeala “imi pare rau de ce-am facut, ma intorc” – o gramada dandu-si arama pe fata cu “ti-am spus IO, boss?” 🙂

    La fel si aici, baetii troli-trolati stand pe o gramada de kkt, dar ventiland la greu: “cine e bre amerikkka asta?” 🙂 Adica de ce sa fie SUA politaiul lumii, ca doar IO mi-s liber-schimbist din veacul vecilor?!? Desi Mama Rusie si-o scutura de noi 🙂

    Nu stiu de treaba cu “fitoplanctonul”, dar stiu bine cum e in America. Si e mai bine decat in UE, e mai putin socialism, nu e ingramadeala, lumea e mai “easy”, nu fututi in kr si aristocrati fara motiv, servicii, sosele si mai ales “rule of law” + “life, liberty and individual pursuit of Happiness”.

    Vb lu’ fiu-miu’: daca e asa nasol in America de ce toata lumea se chinuie sa ajunga acolo? 🙂

    • #96

      da, e atat de rau in UE, ce mai suferim aici.. 😀

      sistem medical socialist, adica nu te lasa sa crapi pe strada daca n-ai asigurare, mancare fara hormoni si antibiotice, invatamant universitar socialist, adica fara taxe elucubrante si nici nu (avem liberty and individual pursuit of happiness) sa umblam innarmati pana-n dinti. damn..
      ne e tare greu fara un sistem capitalist salbatic care nu da o flecma pe plebe. pentru ca numa o tara supercivilizata isi lasa oamenii saraci fara health care.

      care “toata lumea” se chinuie sa ajunga acolo? din Europa? :)))))))) tre sa fii nebun

    • #97

      @Maria_Mea: Asta cu healthcare si lasatul pe strada e o tampenie, si daca esti ilegal in State si tot te duce cu salvarea, esti spitalizat si te repara. Platesti dupa, dar te rezolva. Asa ca vorbesti din kr, fara sa stii.

    • #99

      @Maria_Mea: Bullshit. I-a tratat, da? Matale ziceai ca mori in strada.

    • #100

      multa lume pur si simplu nu merge la doctor din cauza facturilor mari, asta inseamna “mor in strada”
      in cazul in care vezi asta, da click si spune-le astora care comenteaza acolo cat de minunat e de fapt sistemul de sanatate american si ce prosti sunt ei.
      www.facebook.com/dazedrainny/posts/10209631133129927

    • #101

      boss, preferi sa mori in strada decat in puscarie, ptr ca nu ai platit salvarea
      da

    • #102

      @Bo$$: In SUA nu exista conceptul de “poprire”, doar daca declari “bankruptcy” statul iti administreaza datoriile. Iar daca nu poti plati un bill de sanatate, nu umbla nimeni la conturile tale. Pt ca-s proprietatea ta si doar a ta si a nimanui altuia, nici macar a statului. Si exista respect fata de proprietatea personala.

      Am patit io asa ceva: am avut o chestie nasoala, n-aveam insurance (eram aprox ilegal), luat cu salvarea, o zi la urgenta, am primit bill de vreo $2mii-si. Le-am trimis ca nu se poate, vreau sa vad cum s-a ajuns la suma, mi-au trimis in detaliu pana la ultimul ibuprofen si Da, era atata 🙂 Am platit in rate.

  37. sambag pula. Datorez americii aerul pe care il respir? Blanao in ierbao titlu 🙂

    da. USA is faini. Nu prea imi plac niste chestii ale sistemului lor, dar, atata timp cat nu traiesc acolo imi este absolut indiferent.
    Prefer intotdeauna sa fiu sclav la americani decat patriot sub rusi, dar hai sa nu exageram. Nu poti merge pe ideea “ne-au scapat in ww2, deci li se iarta tot”, mai ales ca daca mergem putin pe fir in jos vedem ca intrarea lor in ww1 a cam alimentat ww2ul. Si nu, nu l-au terminat ei pe 1, ci doar au inclinat balanta spre Antanta

    • #104

      ”intrarea lor in ww1 a cam alimentat ww2ul”? poti sa dezvolti?

    • #105

      din cauza, nu datorita!

    • din cauza ce?

      poi, de ce ww1 si finalizarea a lasat un “gust amar” nemtilor? Stii cum e, io ma bat cu tine, si suntem cam la egalitate. Vine, cand suntem amundoi pilaf, Cetin si imi fute mie o bucata si tie iti da portofelul meu. Si zice ca a fost vina mea.
      Ce zici, ma invat minte?

      1
    • #107

      Nu gust amar. Bila, fiere, iasca, otrava. Dar nu din cauza americanilor. Acestia au sustinut intotdeauna ca (virgula), conditiile tratatului de pace impus de francezi (si belgieni) erau umilitoare pentru nemti. Si ca s-o lase mai moale. Dar n-au avut cu cine ma, n-au avut cu cine… Niste paysans….
      Daca nu ma inseala memoria, din cauza asta Wilson la un momant dat s-a retras din negocieri, iar tratatul de la Versailles nu a fost nicodata ratificat in Congresul american

  38. #108

    Si daca dispar padurile amazoniene elefantii de acolo ce respira? Nu din planctonul nostru?

    1
    • #109

      am avut mancat ceva gresit si am avut doua zile mai dificile si acum banuiesc ca elefantii bucuresteni se bucura la oxigenul produs de planctonul meu

      1
  39. #110

    Daca tot s-a deschis subiectul, mai corect ar fi Occidentul. Cu o mare probabilitate majoritatea celor care citesc si comenteaza aici nici macar nu ar fi existat fara “inventiile” Occidentului si mai mult ca sigur nu ar fi avut mai nimic din ceea ce au acum. Daca am extrage vestul de pe harta pe la 1000 sunt sigur ca nicio alta mare putere care ar fi aparul nu ar fi mers in directia asta cu stiintele si tehnologia. Am fi experimentat acum un ev mediu plin de purici, am fi murit de la orice cacat de infectie, fractura sau din cauza celor 1000 de boli care nu pot fi tratate cu patrunjel. Cum spuneam, marea majoritate n-ar fi experimentat nimic pentru ca nu ar fi existat.

  40. #111

    Sa va bagati America-n cur… Va spun eu ce-i America (ma refer la USA): un cacat invelit in glazura de ciocolata.

    USA a luat modelul Angliei din trecut (marele Imperiu Britanic!) doar ca l-a pus altfel in practica… si normal, ca doar suntem in 2018.
    In trecut, englezii au cucerit jumate din planeta ca sa poata suge bani din biruri si impozite si sa aiba acces la diverse resurse naturale si marfuri – la un pret stabilit de ei, evident. Fraierii munceau sa plateasca impozite catre imperiul britanic, iar englezii aveau “timp” sa se ocupe de cultura, educatie, arta, etc… Aveau o jumatate de planeta de fraieri care sa le sustina financiar modul de viata “elevat”.
    Exact asta fac si americanii in acest moment, doar ca o idee mai voalat. Sau daca vreti, frumos “impachetat” in tot felul de lozinci si “principii” despre democratie and shit…

    Cat despre rusi… astia sunt un popor de salbatici! La propriu si la figurat!

    Noua ne mai ramane eventual alegerea de a fi f**uti din stanga ori din dreapta. Cam atat.

    • #112

      Da mai dar este diferenta intre a fi f…t cu sapun si fara…..

    • #113

      @Topdefence, e adevarat ce spui, rusii o dau “pe direct” ca nu le place sapunul (ca doar nu degeaba-s salbatici). Americanii, e drept, folosesc sapun…

  41. #114

    Nu stiu care e mai troll, articolul sau poza cu katy perry 😀
    Cat despre ideile din articol, daca chiar e serios, mai usor cu pianul pe scari ca se zgarie la colturi….

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.