M-ar interesa niste cursuri de programare pentru copii, in jur de 9 ani, ca idee. M-am uitat pe net, am vazut niste chestii gen Avem propriul limbaj in care ii invatam, mi-a dat cu shutdown, pe mine ma intereseaza sa o ia de la zero, cu un Scratch sau ceva si de acolo sa avanseze sistematic, spre Java si ce i-o mai place lui.
Desigur, preferabil online, preferabil autorizate de minister.

Idei?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    unul din copiii nostri face cam de un an jum’ate programare la Logischool. Ii place mult.

    • #2

      lui ii place, dar a invatat ceva?

    • #3

      @Arhi. Depinde foarte mult de copil. Si mai depinde de anturaj/grup de prieteni. Daca mai are macar unul interesat ajuta mult.

    • #4

      Da, a invatat. Ultima oara facuse singur un joc destul de complex. Are 13 ani, by the way.

    • #5

      nice

    • #6

      Ma amuza disperarea asta a parintilor de a-si impinge copiii sa faca de mici IT si programare. Ca se vede pe parinti ca e disperare. “Haide mamă, sa inveti sa te faci ITist, sa iti gasesti job usor” Astia mici nici nu stiu inca ecuatii sau inmultire bine si le bagi in cap de mici lectii de programare?

    • #7

      >>Ma amuza disperarea asta a parintilor de a-si impinge copiii sa faca de mici IT si programare

      Da, in loc sa-i trimita la fotbal sau ceva util incearca sa le dezvolte mintea si sa-i invete o chestie din care pot trai confortabil, unal dintre cele mai misto meserii.

    • #8

      nu mi am dat seama daca zice de mine. daca da, sa stii ca eu doar ii canalizez atentia de la minecraft si fortnite, bani are sa traiasca confortabil multi ani de acum incolo, daca dau coltul.

    • #9

      @Zedicus: Da, nu ca mama care m-a împins să învăț mecanică pentru că se fac bani și eu n-am învățat absolut nimic. Mi-ar fi plăcut să mă împingă spre IT, poate în ziua de azi era mai departe.

    • #10

      Al meu a făcut la Logischool, online, dar eu am fost dezamăgit. Au o platformă proprie, similară Scratch, au început cu joculețe. De drăguț, drăguț, dar reclama nu se potrivește cu realitatea. Inițial au zis că oferă acces la suport de curs online, pentru a putea copilul să revadă instrucțiunile pe care nu le reține la curs, dar la scurt timp au scos facilitatea, fără să anunțe, pentru curs deja plătit. Acesta fusese unul dintre motivele pentru care i-am ales. Degeaba le-am bătut obrazul. În al doilea rând, componența grupei era mai mare decât anunțaseră. În consecință timpul pe care îl putea aloca trainerul era mai mic.
      După o vară am renunțat. Și nici nu am mai mers în altă parte. La clasa a 4-a sunt mult prea mici pentru a începe programarea. Da, se începe cu joculețe, e OK, nu e dificil, dar îmi face impresia că din cursurile acestea mai mult au de câștigat firmele decât copiii. Mai bine mai așteptăm și ne mai lămurim în timp dacă vrea să înceapă informatica mai serios, când va fi ceva mai mare. Deocamdată ar fi bani aruncați mai degrabă pe distracție. Nu e ca și cum ar pierde ceva important sau ar fi ceva greu de recuperat mai târziu, mai ales dacă ai un copil cu înclinații spre matematică.

    • #11

      eu am mai facut scratch cu el, cand avea 6 ani. problema de care s a lovit a fost matematica, prea sus ptr nivelul sau. acum, teoretic, e acolo. will see

    • #12

      Acum câțiva ani am predat Scratch la un niște copii de 9 ani. Cam toți erau aduși de părinți să învețe programare. Și-au făcut temele, au construit jocuri și sunt sigură că nu s-au mai atins de programare după aia. Cu două excepții.

      Problemele pe care le-am observat: copiii veneau la club după o zi de școală și afterschool de engleză/teme. Mental erau gata obosiți la începutul orei.
      Chiuleau să joace fotbal sau numai să alerge pe terenul de sport. Atât de milă îmi era de ei că am făcut una din ședințe afară (pot explica variabile și structuri de control și cu castane, n-am nevoie de tastatură).

      Cele două excepții erau copii absolut pasionați de jocuri care ar fi rămas până noaptea la club să experimenteze.
      Unul dintre ei mi-a construit un joc de pacman funcțional într-o oră, doar pentru că m-a urmărit încercând să-l fac în pauza dinainte (proiectasem doar partea cu jocul, nu îmi vedea codul).

      Nu e o problemă dacă vrei să-ți împingi copilul spre programare. Programarea e în mare parte despre rezolvat probleme. Despre descompus o chestie mare în chestiuțe mai mici pe care le poți înțelege.

      Doar că nu poți face asta de la 4 la 5 după x ore petrecute într-o sală de clasă.

  2. #13

    Cursuri de programare, pentru copii, autorizate de minister? Ahahahahahaha.

    • #14

      In alta ordine de idei, stiu ca oamenii de la cooperativa unde activam eu faceau voluntariat cu copiii la un proiect numit Coder Dojo. Aparent au si ceva platforma online, daca ai timp sa verifici:
      www.coderdojo.ro/cursuri/

    • #15

      acuma, sa intru pe un site de ninja in programare si sa imi dea chrome peste labute…

    • #16

      Mda, imi retrag propunerea… E facut de specialisti romani.

    • Ce capcană în text… “preferabil autorizate de minister”, da’ nu specifică și care. Nu cred că se referă la vreunul din România.

    • #18

      bai da speriati mai sunteti!

      are inclus logoul de pe http, nu va fura nimeni nevestele.

      da, nu e frumos sa lasi site-ul asa.

    • Si eu am auzit lucruri bune despre Coder Dojo si nici nu imi da cu avertizare in Chrome …

  3. #21

    Aș recomanda cursurile online de la CoderDojo, numai să găsești o grupă cu instructori care să predea bine și ce ai tu nevoie. Sunt voluntari iar cursurile sunt gratuite, așa că poate să varieze calitatea, pot să fie unii foarte pasionați care să predea excelent, sau poți da peste unii mai dezorganizați.

    • #22

      prefer cursuri plătite, pentru ca asa pot sa si evaluez si sa verific ce fac. cand e gratis, esti doar marfa iar marfa nu are voce

    • #23

      Coderdojo in tara de origine e o chestie bazata pe comunitate si voluntariat, nu o chestie gratis ca facebook si google unde intr-adevar esti marfa. Parintii aduc copii, laptopuri, ajuta cu predatul si organizatul, e un efort facut de comunitate pentru comunitate. De la corporatii se primeste doar voluntariat, nu se da nimic in schimb.

  4. #24

    slabe șanse să speri că vor învăța la 10 ani copiii programare, 99% din copiii de vârsta aia se joacă, 1% din ei fac chestii creative cu editorul în jocurile respective. Ca idee, tu ai învățat ceva limbaj de programare?

    • #25

      interesant studiu sociologic. 99%. pe ce baza? esantion? experienta personala, din 10 copii de ai tai, 9 s au jucat? ca altfel sunt doar opinii rupte de orice baza si logica, bazate doar pe ce crezi tu ca e viata acum.

    • #26

      Ia-le Lego Tehnic si nu le da cartea de instructiuni… Am invatat mai multe lucruri utile pentru programare jucandu-ma cu Lego “in afara liniilor” decat am invatat in 6 ani de facut programare hardcore in scoala generala si liceu.

    • #27

      Imi este absolut imposibil sa inteleg pe aia care zic sa nu iti duci copilul sa invete ceva. Ba, sunteti cancerul romaniei.

    • #28

      Eu tot pe la varsta aia am inceput cu programarea si am mers pe calea cea grea, cu cartea in fata, ca aia era singura metoda atunci. De ce sa nu ii prezinti copilului optiunea asta si sa-l lasi pe el sa decida daca ii place?

    • #29

      Arhi, era o estimare de a mea, am fost pe multe canale de discord și erau populate de copii canalele la jocuri și în segmentul ăla de vârstă cam aia e estimarea a mea văzându-i cum scriu și cum comunică. Câți copii de 13 ani ai văzut pe stack overflow? plus că am văzut adulți cu studii superioare care au zis că au încercat programarea dar nu e pt. ei. Ai nevoie de niște noțiuni minime de matematică (clasa 8-a), vocabular ca să pricepi programare, ăsta e adevărul. Copiii care au minte pt programare la 10 ani își caută singuri pe net și se auto-educă.

    • #30

      dar cum iti dai seama pe stackoverflow cati au 13 ani? stai pe butonul de submit si le ceri certificatul de nastere (ca buletin nu au)?

      1
  5. #31

    Dacă vrei să o ia cu adevărat de la 0 și să nu ardă nicio etapă, io zic să lași la o parte cursurile de programare de la o vârstă așa fragedă și să orientezi copilul spre Matematică. Din aia făcută cu cineva capabil să trezească juniorului (junioarei) pasiunea. Setea de Cunoaștere. Și rigoarea logico-matematică de care mai târziu se va folosi în ce domeniu va vrea mușchiul lui. Vrei o bază solidă pe care să se așeze armonios mai târziu Expertiza? Începe cu Matematica. P.S. E unul dintre putințele bloguri unde merită să citești și comentariile, o zic fără mișto, dar nu cele în care “experții” în domeniu vorbesc despre IT. Nu știu ce resorturi psihanalizabile sunt la mijloc (adică cam știu…), dar cei care cred că un curs de nu știu câte, 3-6 luni, în domeniul ăsta este egal cu o facultate nu au habar ce spun. Și cred că expertiza lor în parenting este cam tot pe acolo.
    P.S. Nu am folosit întâmplător majusculele la începutul unor cuvinte. E despre rolul și importanța lor.

    • #32

      Experiență, nu expertiză.

      dexonline.ro/definitie/Expertiza%20

    • #33

      Cristian Fulaş, traducătorul ediției în limba română a cărții lui Tom Nichols “The death of expertise” a considerat că cel mai apropiat de sensul profund în limba engleză al conceptului de “expertise” este “competență”, titlul cărții sunând “Sfârșitul competenței. Discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale”. Calitatea unui expert este hai să-i zicem “competența”, sau “expertiza” cum i-am zis io, nu experiență. “Experiența” este ceeace are un culegător de roșii fruntaș, care adună 100 de lădițe pe zi. “Functional fixedness bias”, cuplat cu un pic de nazi grammar, cam asa ar vedea un expert 🙂 ceeace afișezi tu acum. Probabil că ești și printre “experimentații” ăia IT la care m-am referit. Recomand cartea, by the way.

    • #34

      problema e ca expertiza inseamna altceva in romana, nu competenta. are un sens complet diferit si se refera la cu totul altceva decat competenta. evident, limba este vie si, probabil, va aparea si in dex sub aceasta forma la un moment dat, asa cum a fost cu locație.

    • #35

      Ok, competență.
      Dar nu expertiză.
      Sau cel puțin nu încă.

  6. #36

    Nerdvana
    nerdvana.ro/en/
    Au grupe de robotica si/sau programare de la pitici la liceeni.
    Si termina cu glumele astea cu autorizata de minister. Alea sunt doar pentru scolile care te invata office pentru bugetari.

  7. #39

    Nu exista,, tu esti singurul care ii poti invata. Cine se aseamana se aduna….

    Am 35 de ani de programare.. Am incercat sa educ taximetristi, finantisti, iobagi, ratati,…in programare

    Nu exista.. copilul alege.. Nu tu alegi. Daca ei simt ca vor in zona aia.. AVE

  8. Andrei al meu face la Micii developeri: www.miciideveloperi.ro/

  9. #41

    ia caută tu pe emag
    Super aventura programarii cu Scratch!

    cea mai bună și care ține în priză copiii carte posibil

    are și story și trece cam prin 90% din ce poate Scratch precum și algoritmică, cu mate cu tot (operații, operatori, coordonate, etc.)

    faci singur cu copilul și după ce terminați cartea asta vezi dacă l-ar tenta un curs plătit

  10. #42

    Swift, de exemplu? www.apple.com/swift/

  11. #44

    Calliope Mini: calliope.cc/en au simulator si iti poti cumpara hardware si extensii. E o chestie pentru incepatori. Vezi daca le place sau nu
    Daca vrei mai mult: www.makeblock.com/steam-kits/mbot are si ceva pe mobil simplu, cat sa te prinda. Are IDE in scratch cred. Pentru nivelul urmator poate faca switch in python IDE-ului.
    Sau code.org/ au interfata si in romana.

  12. #45

    codeschoolclubs.ro/ și culmea, in urma cu ceva ani am citit la tine pe blog un comentariu despre ei….acum fiica mea este inițiată.

  13. #46

    Nu cred că e chiar ce trebuie, dar poate folosește cuiva și site-ul acesta:

    lab.open-roberta.org/

  14. #47

    www.tinkercad.com/ mi se pare misto.

    Exista lectii step by step dezvoltate de profesori si leaga cumva design/engineering de codeblocks (un fel de programare vizuala care genereaza diverse chestii 3D).

    Pentru mai tarziu (poate) are si simulator de arduino.

    Si am impresia ca e free complet.

    Profesorii il pot folosi si pentru lectii live, dar nu stiu daca sunt profesori in .ro care sa-l utilizeze.

    1
  15. #48

    code.org/ (aici se găsesc mai multe resurse)
    studio.code.org/courses?view=teacher ( cursuri pentru 4-8 ani sau 9-18 ani, există și în limba română)

  16. #49

    Mai degraba le deschizi apetitul catre utilizarea PC-ului ca pe o scula ce este (inafara de jocuri si fb si netflix). Catre digital art de exemplu (muzica, pictura, 3d models etc). Ceva cu rezultate care pot fi materializate si impartasite cu prietenii (un print, un fiser audio, un model fizic 3d)

    Daca vor intelege din timp calculatorul ca pe o unealta ca oricare alta, mai tarziu cand vor putea abstractiza lucrurile si vor simti nevoia vor da sigur cu nasul in python incercand sa optimizeze ceva sau sa-si usureze munca – indiferent de meseria pe care o vor alege.

    Programarea este sterila in sine fara rezultate (ex: produse software facute de tine sau cu tine in echipa pe care sa le foloseasca fara se te injure macar citeva zeci de mii de oameni sau de ce nu cele 50 de linii pe care le-ai scris ca sa-ti economisesti timpul)

    Incerca poate ai noroc si starnesti o pasiune…. Eu iti tin pumnii ca e o meserie frumoasa.

  17. #50

    www.codemonkey.com
    L-am folosit atât ca elev cât și ca profesor.
    Îi trece pe copilași prin tot, de la variabile la loop-uri, de la sintaxe IF la obiecte.
    Și totul într-un mod plăcut și amuzant.
    Recomand ++

  18. Buna Arhi, te asteptam alaturi de copilul tau la un workshop gratuit, ca sa va faceti o idee despre cursurile Academiei Micilor Developeri si sa decideti daca vi se potriveste: www.miciideveloperi.ro/curs-gratuit-programare-pentru-copii
    Pentru copiii care isi descopera pasiunea si vor sa invete pe termen lung, avem un parcurs pana la certificare: www.miciideveloperi.ro/programa-cursuri-online
    Daca doresti detalii suplimentare, te rog sa ma contactezi. Va asteptam!

  19. Ai putea încerca chestiile prezentate aici: youtube.com/c/FlorinMarianBirleanuPhD

    Am și eu 2 verișori care s-au hotărât să învețe programare și le-am recomandat seria “programare pentru începători” și de asemenea să se joace și ei pe site-urile prezentate în clip.