Foarte mișto inițiativa asta de a promova produsele românești pe un magazin de asemenea calibru. E posibil ca, dacă se pisează suficient cetățeanul, să înțeleagă că a cumpăra de la producători români se traduce, în final, în mai bine pentru el și cel din jurul lui, nu că îi îmbogățește pe fraieri.
Bine, pe de altă parte, în alte țări, nu e nevoie să explici oamenilor că dacă cumpără de la micul producător, pe lângă că îl ajută să supraviețuiască în piață, are și beneficii personale, necuantificabile pe moment, dar care se văd în timp.
Și oamenii caută să cumpere, în general, produse locale.
Ce să zic, poate educația asta să prindă. Deși, dacă ne uităm că pesede e la putere și tocmai a dat 30 de miliarde din niște bani pe care nu îi avea, sau că Dragnea de fapt e brazilian, aș zice că educația la românia e cel puțin deficitară
NOU
Se intampla si la case mai mari. Am tot vazut campanii pentru business-uri locale in detrimentul celor nationale / internationale.
NOU
Nu stiu ce sa zic.Romanul e mai diferit de neamt sa zicem.Dute in serele de pe valea oltului vezi cate ygrecuri arunca aia pe legume fara nici un control de te ia capul sau mai rău si după aia iti faci o părere despre producătorul roman.Respect ,respect dar sa fie din ambele parti.Sau cum ,,vino fraieri si ia de la mine ca am marfa românească ca te umplu eu de respect”
NOU
banuiesc ca esti in tema si cunosti substantele care se folosesc si cantitatile pentru tratamentele respective si pentru ce se dau. si daca sunt omologate. si cum actioneaza. etc
NOU
Da, ai perfecta dreptate dar eu unul ma lovesc de urmatoarea problema. Daca vreau sa cumpar un produs romanesc ori platesc mult mai mult ori este de o calitate inferioara. As da cu 5-10% mai mult pe un produs romanesc de calitate.
Imi pasa de economia locala dar imi pasa mai mult de mine.
NOU
Mie mi se pare o tema mult mai larga decat strict analiza unor produse.
Sa iau alt exemplu. Eu am copilarit mancand prune, la tzara, la bunici.
Acum, la 30 de ani distanta, nu cred ca am ratat vreo fitza in jurul meu care sa nu-mi turuie despre dieta cu avocado, dar parca nimeni nu mai e capabil sa spuna ca prunele ajuta inima, previn cancerul si diabetul, ajuta sistemul osos, imbunatatesc memoria …
Orice forma de extremism e periculoasa. Nu zice nimeni sa cumperi rosii stricate din piata, doar pentru ca sunt de la taranul roman. Dar ideea e, cati isi propun sa depuna un pic de efort, de energie, in sustinerea economiei proprii?
Problema mea cu aceste campanii legate de sustinerea produselor romanesti este sa nu fie un marketing trend. Daca se adreseaza hipsterilor frumosi si tineri care se dau pe Pegas pentru ca asa e cool, atunci normal ca vezi excese de felul urmator: sapun Dove 100gr 4 RON, sapun romanesc 100 gr 13 RON. Sau deo stick Nivea 40 ml 10 RON, deo stick romanesc 45 ml, 50 RON. Care e treaba aici?
In rest, probabil Arhi a facut bani frumosi directionant cateva mii de oameni pe siteul emag 😉
NOU
@Theo Avocado și prunele n-au nici o legătură una cu alta si pot fi fară probleme incluse ambele intr-o dietă sănătoasă. Avocado se consuma pentru aportul ridicat de grăsimi monosaturate, iar prunele sunt o sursă bună de potasiu, fibre și vitaminele A, C și K.
NOU
@gekko – ma refeream la atitudinea fata de unele produse, bazata pe un marketing agresiv, nu ma refeream la faptul ca ar fi produse concurente.
Repet, din cate surse ai aflat in ultimii 5 ani ca e bine sa mananci prune (si cate domnisoara care rup sala fac dieta cu prune la pranz) si din cate surse ai aflat de binefacerea din avocado, si la fel, cate colege de birouash nu papa un avocatzel ca masa de pranz?
Iarasi, cati oameni au inceput sa bea Green Tea de la Lipton, si cati mai ard un ceai de coada soricelului sau coada de cirese?
Cati oameni mai cauta sampon din urzica sau frunze de nuc, cati se spala cu H & S?
Nu sunt nici fan al produselor romanesti, nu sunt nici sclav al marketingului construit pe imaginea lui Cristiano Ronaldo.
NOU
@Theo Avocado primeste mai multa atentie fiindca ofera mult mai multe beneficii decat prunele de exemplu. Este doar un trend care o sa se mai domoleasca in momentul in care o sa se “descopere” alt super aliment. Inainte au fost goji(care se cultiva si la noi), inainte brocoli (si asta se cultiva la noi) etc.
Acum urmatorul trend pare sa fie spaghetti squash (un dovleac ce il poti folosi in loc de paste fainoase) sau rosile bogate in antioxidanti (gmo rosii + afine) sau multe alte produse ce primesc foarte multa atentie.
Ce ii opreste pe agricultorii romani sa cultive noile produse? Nu cred ca ABSOLUT toti sunt atehnici si nu stiu sa foloseasca internetul. Daca avocado nu poate sa fie cultivat, restul ar putea fi.
Fie faci marketing agresiv pentru produsele tale, daca iti permiti, fie te bazezi pe marketing-ul facut de altii.
NOU
@gc Să fie cu iertare, știu foarte mulți oameni care au trăit 90+ ani și nu au văzut un avocado la față, la fel cum există cei care au prins suta fără să vadă prune la față.
Dar dacă moda o mai poți da după cerințe, să-mi fie iertată îndrăzneala, cu agricultura și pomicultura lucrurile stau diferit.
Pentru că ce se întâmplă, ai ajuns să mănânci în decembrie căpșuni de marketing, cu valoare nutritivă egală cu valoarea FCSB-ului: spre zero.
Îmi povestea tata cum în goana după profit, unii țărani răsuceau coada de la pepene și îi forțau dezvoltarea rapidă în mod artificial, ca să apară primii pe piață. Tu erai bucuros că mănânci repede fructul sănătos, care n-avea nici pe departe valoarea scontată.
Eu zic să nu intrăm pe tărâmul ăsta, să nu ajungem să discutăm despre dezastrul terenului agricol din Europa industrializată.
NOU
Oricr produs facut aici inseamna locuri de munca aici, taxe pe salariile locurilor alora de munca platite aici, impozite platite de fabrica aia aici, contracte de achizitie de la furnizori de-aici care la randul lor platesc taxe si impozite AICI unde locuim toti.
Ganditi asa inainte sa cumparati ceva din Lidl care are cred, peste 80% din marfuri de import. Nu produc niciun plus societatii si economiei romanesti.
NOU
La Lidl se gaseste un excelent vin rosu sec: Baturrica Tarragona Gran Reserva 2010 (Spania)!
NOU
Ai dreptate, nu produc plus, dar ramai cu bani de concedii. Pe care, evident, ii cheltui in Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria… sau in cate un city break.
NOU
Bugsy ,e ok man. 20-30% din orice magazin ar trebui sa aiba produse de import. Chestii care nu se pot face aici sau ca adaos la oferta locala. E normal sa fie vinul ala rosu de care zici tu. Sa fie. Dar sa nu fie aproape toate vinurile frate.
NOU
Sa fumam Carpati, sa mergem cu Dacia, sa ne incaltam cu Finca, sa bem tzuica. Idiotul patriot Paunescu fuma Kent, avea mertzan si o ardea pe uiskeane.
NOU
@Cristi
Corect.Dupa care vine cate un guvern de lepadaturi hoate care-ti pune economia in cap si sparge banii din taxe si impozite cu lejeritatea cu care comanzi tu,ca cetatean onest,o bere la terasa.
NOU
@Cristi: Bro, am vrut doar sa fac o recomandare comunitatii de aici care stiu ca apreciaza vinul bun (chiar a fost nu de mult un articol aici, la Cetin, pe subiectul acesta si am vazut ca interesul e mare).
Ideea e in felul urmator – vinul recomandat de mine se vinde exclusiv in reteaua Lidl din Europa, si este foarte bun (raport pret calitate, etc). In Lidl Romania se vinde la 11 lei, in Lidl Austria costa 2,4 Euro, in UK e vreo 4 Lire. Din ce am aflat eu, pretul normal ar fi cam la 20 euro sticla. Am vrut sa fiu patriot si am incercat ceva similar (Cabernet Sauvignion) de la o podgorie de traditie, dintr-o zona renumita (Drumul Vinului). O posirca infecta! Vreau sa sustin producatorul autohton, dar asta nu inseamna sa fiu si masochist.
NOU
Nu faci niciun serviciu nimanui daca cumperi un produs romanesc doar pentru ca e romanesc, si sa nu iei nu iei altul de import cu raport pret/produs mai bun.
Produsele trebuie cumparate exclusiv pe baza raportului calitate/pret.
Daca cumperi produse romanesti doar pentru ca sunt romanesti nu vei face altceva decat sa incurajezi ineficienta.
NOU
sigur că da, trump
NOU
Bazat pe logica asta, tu nu ar trebui sa ai vreodata o partenera, pentru ca oricand se va gasi un raport calitate/pret mai bun …
NOU
Diferenta e , ca , pe testate, produsule romanesti sunt chiar mai bune decat cele de import pentru Europa de Est mai ales…ma refer la chestii cu traditie: carnuri, mezeluri, branza, lapte, oua chiar si textile…
Si ca o paranteza…unde e fabrica de asamblat tv-uri Samsung in RO?
Si mai e o chestie pe care o practic eu cel putin: am in zona asa : firma producatoare de carne si derivate, una de panificatie mare, una de lapte si prefer sa iau produsele de la ei…n-o fi cele mai ieftine dar eu am o mare problema cu transportul produselor perisabile mai ales in RO….
NOU
ineficienta o incurajezi daca cumperi doar si numai de la un singur producator roman. Daca incurajezi concurenta pe piata locala vei avea cele mai bune produse la cel mai ok raport calitate/pret.
NOU
Pentru cele 5 dislike-uri, am si eu o intrebare. Sa zicem ca ai vostri copii au un proiect la scoala, vand anumite produse facute de ei. Deci voi va duceti la scoala si nu cumparati de la copiii vostri, cumparati strict si exclusiv in baza raportului calitate/pret? Cata ipocrizie.
Intrebarea care ramane e asta: mai suntem noi, romanii, o familie? Sau doar un popor format din niste milioane de indivizi cu gandul strict la burta lor?
Fiecare intelege ce vrea din comentariul asta
NOU
Pai cu Europa unita ce facem? Ne batem plua de ea? Nu suntem frati cu olandezii cu sere si italienii cu rosii si polonezii cu mere? Adica doar facem steagul UE la manifestatie? Voi nu simtiti europeneste, simtiti romaneste?
NOU
Este o idee geniala. Ma mir ca nu a prins pana acum. In urma cu 6, 7 ani era in Polonia o campanie cam prin toate magazinele, incepand de la Auchan, Real, Kaufland, Castorama pana la magazine din coltul strazii, de genul “Dobre bo polskie“ (bun ptr. ca este polonez) si alte sloganuri. La urma urmei a prins….
Cand sunt in Romania incerc sa cumpar produse romanesti, de la bere la pere. In orice carciuma prefer sa beau un ursus sau o timisoreana in loc de posicircile olandeze…
Deci: “Bun ca-i romanesc“
NOU
Ursus Breweries, a subsidiary of SABMiller plc
NOU
South Africa Breweries Miller (producatorul Ursus si Timisoreana) este foarte romanesc.
NOU
Bun, si muncitorii tot acolo locuiesc sau berea se fabrica in Romania?
NOU
Polonezii deja de prin 2006 incurajau masiv productia locala. Fie ca era vorba de alimente sau chestii de artizanat. Iar acum culeg roadele, au o economie stabila, isi pot face un plan pe cativa ani in avans. Sa mai pomenesc de sutele de micro-berarii din Cracovia? Divin, trebuie incercat.
NOU
I-am luat la fica-mea doua pijamale, una facuta in Romania (45 de lei) si una facuta in China (30 de lei). Ghici care mai are culorile la fel de vii, nu s-a “lalait”* si nu s-a desfacut pe cusatura? Exact! Dar, e bine, sa sustinem producatorul roman, ala care-si bate joc de calitatea produselor si cere un pret mai mare. Nu zic ca toti sunt asa, dar am multe exemple de genul asta. Sau am vrut sa-mi iau un pantalon de trening; pe ala romanesc cerea 150, iar pe ala “de firma” (nu c-ar fi importanta) era 120. Sa continui ca mai am… Pe rosii cumparate din piata, de la producar sau cel putin parea serios, am gasit eticheta cu “Turkey”; cand i-am spus a zis ca s-o fi lipit din greseala. Aha! Langa straturile de rosii ii cresc etichete. 🙂
*lalait – intins, largit
NOU
Sa inteleg ca un olandez are dreptate daca spune ca tu faci munca mai proasta ca el in domeniul vostru de activitate? I mean, el o sa zica, nu tu Radu-Mihai, dar pentru ca romanii in general … atunci nu te vreau nici pe tine …
Ce zici, e aceeasi logica?
NOU
Deci daca spun “am futut una lalaita si-n anus”, e corect?
NOU
@Theo: Nu stiu cum o fi olandezul in domeniul meu de activitate, dar eu zic ca fac o munca buna. Stai linistit ca n-am luat-o personal, dar sunt cazuri si cazuri. Din pacate, in multe cazuri (sa nu zic majoritatea) romanii fac lucruri mai proaste decat altii si, evident, exista si cazuri exceptionale.
@big0ne: Depinde cat o ai de mica. 😀
NOU
Chiar, cum mai sta treaba cu 51% produse romanesti?
NOU
nu au scos norme de aplicare
NOU
Comisia Europeana a lansat pe 15 feb 2017 procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza legii prin care a impus supermarketurilor sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali.
NOU
În altă ordine de idei, CNCD și csaba azstalos sau cum s-o scrie s-au dus dracului. Deja ziua e mai bună
NOU
?
NOU
Haha, nu se pune problema “hai sa fim competitivi, sa producem lucruri de calitate si la pret acceptabil”, peoblema e “cumparam produse romanesti indiferent de calitate si pret, ca e romanesc”. Stii de ce sunt pline pietele de produse turcesti si alte natii? Ca romanul cand se incheie sezonul si trage linie, nu investe 70-80% din profit in retehnologizare si alte d’astea, el isi ia de 70% bmw sau mercedes, de 10% o vacanta si restul mai cumpara si el ce trebuie pentru sezonul urmator. Si apoi vine anul urmator, seceta, inundatii, ramane fara recolta si gata afacerile, se duce si plange la stat ca nu mai are bani. Am intalnit astfel de oameni si la intrebarea, de ce nu investesti in instalatii de irigatii in loc sa iti mai faci un etaj la vila, raspunsul a fost ca au zis la meteo ca o sa fie un an ploios si poate peste vreo 2 ani o sa isi cumpere insralatii daca merg afacerile bine.
NOU
Majoritatea produselor romanesti au gust de medicament sau de mancare stricata si prefer sa ramana romania la nivel economic est-european decat sa bag in mine produse vomitibile, cer mii de scuze 🙁 .
NOU
Poftim produs 100% romanesc, o sa dau fuga sa il cumpar sa vad daca apar si eu, zic.
www.hotnews.ro/stiri-cultura-21640916-aparut-albumul-39-rezist-proteste-impotriva-oug-13-2017-39-curtea-veche-publishing.htm
O mai tineti minte pe tarf…pardon, doamna Desmuirean, cum spunea ea ca din cauza controverselor va suspenda publicarea? Cred ca spunea asta in acelasi timp in care mai baga un top de hartie in imprimanta care printa cartea. “Vom relua acest proiect atunci cand vom fi siguri ca intentiile lui vor fi corect intelese”. Ce s-a schimbat in ultima luna, intre cand spunea asta si azi cand e in librarii? V-a intrebat cineva daca ati inteles corect intentiile? Ca pe mine nu m-a intrebat nimeni, nimic.
Ca de obicei, cand observ labagisme din astea, pot sa le urez “decat” sa le ajunga pentru tratament si medicamente banii astfel castigati.
NOU
Stii ca initiativa asta omoara magazinele online de produse romanesti?
Sunt curios ce face pentru micii producatori cu magazin online, gen camara de la munte.
Te citeste careva dintre ei? Stie sa spuna?
NOU
Stiai ca magazinele mici pot sa vanda produse prin emag? Chiar daca platesc comision le scad costurile de achizitie clienti.
NOU
da stiam, my point still stands.
NOU
Poti sa explici cum le omoara?
Emag a devenit o platforma pentru magazinele online. Emag a investit milioane de euro in publicitate, emag are o baza formata de clienti, emag prezinta incredere, plusurile pot continua.
Magazinele mici pot sa vanda prin emag avand toate beneficile la dispozitie, contra unui procent din vanzare.
Costurile de promovare sunt foarte ridicate si este o investitie pe care trebuie sa o faci lunar.
Vrei sa se duca emag sa vorbeasca cu fiecare magazin online sa se roage de ei?
Emag are problemele lui bineinteles dar macar a creat o oportunitate si pentru magazinele mai mici.
NOU
“Bine, pe de altă parte, în alte țări, nu e nevoie să explici oamenilor că dacă cumpără de la micul producător, pe lângă că îl ajută să supraviețuiască în piață, are și beneficii personale, necuantificabile pe moment, dar care se văd în timp.”
Din pacate nu prea e asa. Cumperi de la micul producator si dai un ban in plus fata de produsul importat ca e de la noi. Micul producator are vinzare si clienti multumiti iar la un moment dat o firma mar vine si cumpara afacerea. Micului producator ia cecul si cam isi baga picioarele in clienti fideli, in produse si asa mai departe iar firma care a cumparat afacere in citiva ani schimba linia de produse si totul e doar istorie.
Si atunci te intrebi: eu de ce am platit mai mult pe produsul X care era local?
NOU
Tot produs local e…
Am impresia ca si produsele de la mcdonalds sunt locale (carnea si legumele).
Conteaza mai putin unde se duce profitul, important e sa fie locurile de munca cat mai aproape de punctul de vanzare. Ca o parte din bani sa se intoarca indirect la tine si sa se cheltuie cat mai multi bani local.
Zidarul cumpara carne de la macelarul din colt – macelarul din colt cumpara animalele de la firma de langa comuna – firma cumpara tarate de la agricultorul din zona – agricultorul din zona plateste zidarul sa ii mai faca un siloz – zidarul cumpara carne de la macelarul din colt
NOU
Profit de ocazia asta ca sa intreb daca exista producatori de produse alimentare de prin vecinatatea judetului Iasi (Neamt, Vaslui, Suceava, Galati). Am incercat sa colaborez cu cateva firme, dar e destul de greu sa dai de ele. Daca sunteti reprezentant al vreunei companii de profil si cititi Arhiblogul, va rog contactati-ma. Cetin stie adresa mea de mail. Am de mai mult timp initiativa de a sustine producatorii locali, dar sunt greu de gasit.
NOU
Daca tu acolo nu reusesti sa gasesti producatori locali, ori esti retard ori am belit p… ca natie! Fara sa te jignesc sper sa fie prima varianta. In alta ordine de idei eu de acolo aduc carnea si branza ptr. consumul propriu. Toata afacerea ma duce la un aprox. 40% peste ce as lua de la la Kaufland, dar vazand ultimile provizii primite in mirificul port Roterdam, chiar consider ca fac o afacere buna!
NOU
Uite chiar nu gasesti. Sunt 2, 3 care aduc, dar nu orice. Restul nu au auzit de factura, certificat de producAtor sau alte chestii de genul asta. Nefiind un sustinator al lor nici pe departe, lanturile de magazine au dreptate cand spun ca nu se poate lucra cu micul producator roman…
NOU
Ar mai fi o perspectivă. Am trăit niște ani în comunism, unde, după cum spunea cineva mai sus, alegerile îți erau limitate la Carpați și Dacie. Uneori era atât de rău, că atunci când îți venea rândul la mașină, după niște ani de așteptare, dacă era galbenă și tu visai roșie … ei bine, ghinion.
A venit revoluția și îmi aduc aminte ce șmecherie era McDonalds când a apărut în urbe. Se îmbrăca lumea la țol festiv duminica, ieșeau la RESTAURANT, stăteam 4 băEți la o Cola cu 4 paie, o nebunie.
A trecut ceva vreme și am ajuns în SUA, ca să descopăr că acolo doar mexicanii și sărmanii mănâncă la Mc.
Deci din punct de vedere al pieței, cred că mulți români sunt saturați de genți false YSL și Vuitton și e potențial mare pentru producători autohtoni, dacă sunt serioși. Mereu ne dorim ceva ce nu putem avea/alții nu au.
NOU
Indiferent ce cumpar, 19% e tva pe care il incaseaza statul, care poate, dar nu vrea sa subventioneze producatorii romani. Indiferent ce cumpar, fata de la casa, soferul care face aprovizionarea, contabila si batrinelul de la paza sint romani. Indiferent ce cumpar, daca e made in Romania sint aproape sigur ca a fost produs cu oameni platiti cu minimul pe economie, sau juma’ pe bune si juma’ la negru iar patronul va trimite profitul in Cipru sau va avea grija doar ca beizadeaua lui sa mearga cu elicopterul la bacalaureat.
NOU
Eu. Am. Cusături. Tradiționale. De. Calitate. Și. Vreau. Sa. Le. Dau. Cineva. Interesat.
NOU
Cineva. Interesat. De. Cusături. Tradiționale. Românești