Azi am schimbat butelia. A ajuns să coste 49 lei. Zici că cumperi aur sublimat.
În fine. Cum se verifică butelia?
Se înşurubeaza muştiucul ăla bine de tot. Atenţie la înfiletare, filetul e de cupru şi se ştiftuieşte imediat dacă o băgaţi strâmb.
Se ia un burete muiat în apă şi detergent, adică plin de spumă şi se dă cu spuma respectivă pe la toate îmbinările de la filetul buteliei. Daca scapă gaz, se va vedea imediat, pentru că se formează balonaşe de spumă.
Atenţie, BUTELIA NU SE VERIFICĂ CU LUMÂNAREA!
Dacă nimereşti o butelie pe jumătate goală care scapă gaz, te transformi în îngeraş fără să spui pâs. Şi nu asta e problema, pentru că eşti prost şi o meriţi, dar iei după tine şi pe alţii şi le mai şi distrugi apartamentele.
Lasă prostiile cu “aşa făcea şi bunica şi nu a păţit nimic”. Bunica ta era o cretină.
Articol emanat după o discuţie cu cineva care îmi explica flexată că pompierii sunt nişte cretini şi astea sunt reguli aiurea, că pe vremuri numai aşa se verifica butelia.
Bine că sunt buni pompierii când vă scot din flăcări sau dintre fiarele maşinilor.
Retarzi xenofobi.
NOU
niciodata n-am inteles ce cred aia care verifica cu lumanarea ca se intampla in caz ca scapa gaz. 😐
NOU
Mai bine nu verifici deloc… ca exista mai multe sanse sa nu patesti nimic, chiar daca scapa gaz
Cat?! 500.000 o butelie?! Și cat te tine una?
NOU
o luna
NOU
nu stiam ca s oameni care verifica butelia cu lumanarea…ce trebuie verificat?bunicii mei vad cand se termina si o dau nepotilor sa o schimbe
NOU
se verifica atunci cand o montezi, sa nu scape gaz
NOU
Exista riscul sa sari in aer doar atunci cand butelia este goala si o verifici cu flacara.
Daca butelia are gaz in ea, chiar si un sfert, nu se intampla nimic. Doar se aprinde pe acolo pe unde scapa.
In schimb, atunci cand se goleste, face intai implozie (pentru ca nu mai are ce sa arda) dupa care explozie.
Trust me. Nu am incercat eu direct, dar stiu 🙂
NOU
@Constanta Blog: Si daca ea scapă mai serios și tu mai stai vreo 30 de minute de când o bagi în casă până să o verifici ce se intampla? Nu cumva se acumulează gazul in cameră, iar când aprinzi tu lumânarica….BUM?!
Sau bat câmpii?
NOU
dude, eu sunt fost pompier si inspector PSI. cam cine pe cine sa trust me?
NOU
Unchiu meu a lucrat la butelii. Acolo la pod, cunoscut ca si “Podul de la butelii” 🙂
NOU
@DeBlog – bum-ul in scenariul tau se intampla si daca aprinzi bec-ul 😉
NOU
repet, eu am facut armata la pompieri si am si studii de profil. cred ca faptul ca am scos babe coapte din apartamente imi permite sa iti spun trust me. dar iti si explic.
masa critica de explozie se atinge si in cazul in care butelia are o cantitate de 40% aer, lucru destul de frecvent la buteliile de la rompetrol. iar faza cu implozia e o aiureala.
NOU
Uite chiar o sa-l intreb pe unchiu…dar el mi-a povestit dinastea acum ceva timp…ca sa stiu ce fac cand ajung la casa mea 🙂
NOU
asa asa. verifica cu lumanarea papusel, ca stie unchiu.
statistic, in armata am avut 188 de incendii, din care aproximativ 30 au fost de la butelii. la 6 dinn ele se verificase butelia cu lumanarea. iar la doua din ele am avut onoarea sa scot idioatele de babe moarte. stii cum miroase carnea de om coapta la foc marunt? exact ca ceafa de porc la gratar. si se jupoaie de pe oase de ramai cu ea in mana ca niste manusi
NOU
Imi faci pofta.
Eu verific numai cu chibritul (deci nu e lumanare) si uite ca inca comentez pe blogul tau. Sa inteleg ca cineva ma iubeste ? 🙂
NOU
whatever. exact de cretinismul asta ma lovesc la fiecare discutie despre asa ceva. faptul ca inca nu ti s-a intamplat sau ca tu nu ai auzit, nu inseamna ca nu exista.
NOU
Nu am zis ca nu exista…doar ca nu mi s-a intamplat mie si sunt fericiiitt 🙂
NOU
ce sa zic eu stau pe calea victoriei in centru si folosesc butelie[:))]
deci mai rau k in cartierele de la periferie…
la mine aici e 39 de lei butelia[:D]
NOU
Mda; renuntati la faza cu lumanarea (chibritul,bricheta sau ce va mai trece prin cap).
Nu de alta,dar ramanem fara parteneri de discutie pe blog. 😀
NOU
eu nu stiam ca mai exista butelii in bloc
NOU
Tagu’ trebuia sa fie “femei proaste” desi ramine un pleonasm …
NOU
Ok, ai explicat cum se verifică butelia, dar poate ar fi bine să dai şi nişte poveţe despre cum se remediază scăpările de gaz (garnituri, bandă teflonată etc.).
NOU
Radu, nu pot sa fac asta, daca ma da vreunul in judecata ca i-am dat sfaturi gresite?
NOU
Ce ai mah?! Lasa-i sa verifice cu bricheta.
Tu vrei sa iei painea de la gura Selectiei Naturale? 🙂
NOU
mare dreptate ai….
NOU
eu stiam ca sinucigasii folosesc chibritul pe care-l plimba pe anga furtun. Asa a murit un vecin de ziua fiicei sale, a parjolit si copacul de langa bloc. E bun postul tinand cont de nivelul de gandire a multor cetateni habarnisti
NOU
Nu pot sa observ ironia verificarii prezentei gazului inflamabil cu o LUMANARE! Sfintita sau nu?
Poate daca sugerai ca nu e bine sa verifici butelia cu o candela era mai evident. 🙂
NOU
testu cu batu de chibrit e sfant :)) nu da gres:)) ce rost mai are sa te uzi de spuma si bureti :))
NOU
ba dar chiar e adevarat ca voi la cta nu aveti gaz la teava:)) auzisem eu ceva da nu eram asa sigur:)
NOU
pai suntem oras nepoluant:)))
NOU
:)) foarte fain scris! cand ai chef, poti!
NOU
e cam jecmaneala cu butelia:D
NOU
io o verific cu lumanarea si cu centura de dinamita
si tot nu s`a intamplat nik
NOU
Din ciclul “Arhi te invata” :))) Mai intai cu ouale, si-apoi cu butelia ! Ce urmeaza? “Cum sa crosetezi cel mai frumos mileu? ” 😛
NOU
Bun sfatul, mereu mi s-a parut un cretinism si am reusit sa o dezvat pe bunica-mea de obiceiul asta. Cat priveste pretul buteliei, eu de vreo 6 luni incarc butelia cu GPL. Tine oleaca mai mult, bag cat vreau eu in ea si nu se vede nici o diferenta in arderea la aragaz. On the downside, singurul loc care incarca butelii cu GPL pe care l-am gasit pana acum e Star2000 la CET, si trebuie sa car butelia pana acolo. Long live my car
NOU
w8 a sec. adica pot sa ma duc sa imi umplu butelia manual???
NOU
Pui butelia in portbagaj, opresti la "gazarie" la star2000, dai butelia jos din portbagaj. Vine pustiu’ cu reductia, te intreaba cat vrei sa bagi, pune pustiu’ reductia pe butelie, da drumu la gaz, iti opreste 2,5 lei pentru incarcare, opreste gazu’. El scoate reductia, tu ii dai banii, pui butelia in portbagaj si te intorci acasa. E 2,3 lei/L, eu de obicei dau 40 de lei(37,5 /2,3 = 16L de gaz in butelie). Cam asta inseamna manual.
De fiecare data cand am fost acolo a fost cel putin inca o persoana cu butelie la incarcat, deci e o metoda destul de populara. Altii isi incarcau de acolo butelii pentru centrala asta iarna.
P.S. Am ceva dubii in privinta schimbarii duzelor la aragaz, o sa-l intreb pe tata, ca stie el sigur daca pana la urma a fost nevoie sau nu de asa ceva. Eu mai tin minte doar partea in care discutam inainte de a pune butelia despre chestia asta.
NOU
deci sa mor daca stiam. si cat te tine un plin?
NOU
Sa fiu sincer nu prea am tinut cont niciodata, dar cred ca mai bine de o luna(nu cu mult peste). Se gateste relativ mult, mamei ii place sa faca multe chestii la cuptor (inclusiv paine de la o vreme), dar se mai foloseste si cuptorul cu microunde, pentru incalzit chestii. Asta ca idee pentru ce trebuie sa suporte butelia in intervalul respectiv. Oricum, din cate am auzit-o pe mama, e multumita. Cum ziceam, bucataria, not really my stuff… yet.
NOU
Ciao! poate sa imi dea cineva o explicatie la faptul ca am o butelie recent schimbata careia i-am facut testul cu sapun si nu mi-a aratat cum ca ar fi scapari de gaz dar in bucatarie se simte mereu miros de gaz si surpriza surprizelor, chiar daca butelia e inchisa (conform sensului sagetilor) reusesc sa aprind aragazul.
8|
NOU
Nu stiu ce sa zic, e enervant faptul ca nu reusesc sa gasesc un dispozitiv pe care sa il pun pe butelie si sa ma anunte in vreun fel ca scoate gaze.
Cine a spus mai sus, are dreptate.
Faza cu apa si detergentu e vax albina si daca o folosesti ai sanse mai mari sa ajungi ingerasi decat daca folosesti chibritul.
Si eu am avut butelie care scapa gaze grupa mare, dar niciun clabuc la detergent, sapun si altele.
Noroc ca am simtit mirosul de gaze.
Am schimbat-o.
De atunci testez cu flacara deschisa, imediat se aprind cele care scapa gaze si stiu macar sa nu mai stau cu ea in casa.
Din statistica prezentata de tine, se vede ca nu e relvant numaru de cazuri, 6 din 30 e 20% ceea ce statistic vorbind e neglijabil:)
Oricum, eu revin la idea mea, caut o chestie care sa imi poata spune in conditii de siguranta deplina ca butelia aia e buna.
Cat despre faza cu juma de ora…
Daca stai juma de ora cu ea in camera si scapa gaze, simti naibi mirosul.
NOU
Chiar azi am avut o discutie cu cineva despre butelie. Precum a zis si Constanta blog , poti sa iei foc si de la aprins becul. Asta se intampla ca se strange gaz in camera si la o anumite concentratie , orice scantaie aprinde gazul din camera si apoi o sa explodeze si butelia. D`aia la un incendiu, pompierii se duc sa ia buteliile mai intai, in anumite cazuri evident. Daca incerci cu foc, o sa ia foc acolo de unde iese si atat, in niciun caz nu intra focul in butelie :).
De verificat mereu verificam cu apa si sapun ca asa m`a invatat tata 🙂 dar stiu la tara oameni maturi care incercau cu chibritul iar eu nu stiam cum sa fug din casa mai repede. Recomand cu sapun, daca sunt scapari mari de gaze, trebuie sa fi idiot sa nu mirosi asa ceva.
NOU
imi poate spune cineva de ce butelia mea proaspat adusa acasa scoate un sunet ffciudat asa un bazait puternic?specific ca am adus-o acum de afara shi sunt cam -5 grade c
poate are legatura cu asta?
NOU
dana bertel » butelia ta scapa gaz. probabil la ora actuala esti deja la spital, dar am zis sa scriu oricum
NOU
Nu cred ca butelia scapa gaze…sdaksjdaskajdsklajdskaldjskladsa………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
NOU
dar unde se poate incarca o butelie de aragaz in bucuresti ? multumesc
NOU
maris » la statiile petrom